Τα πηνία, τα γράμματα που χρησιμοποιούνται και οι συνδέσεις αστέρα και τρίγωνο |
Στοιχεία τριφασικού μοτέρ στο ταμπελάκι που έχει πάνω του. Στην Ελλάδα το δουλεύουμε σε αστέρα ( 400 V ) ή σε τρίγωνο αν ελέγχουμε τις στροφές του με μονοφασικό inverter (230 V ) . |
Τα ζευγάρια των γραμμάτων που αποτελούν τα τρία πηνία είναι :
1o πηνίο : U - X
2o πηνίο : V - Y
3o πηνίο : W - Z
Τα πηνία είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέχουν την τάση τροφοδοσίας τους. Αυτή την τάση μας την δίνει ο κατασκευαστής στο ταμπελάκι που έχει κάθε μοτέρ "καρφωμένο" στο σώμα του (ποτέ βιδωμένο) .
Ταμπελάκι μοτέρ .Η μέγιστη τάση που μπορεί να δουλέψει είναι 480 V σε αστέρα ή 275 V σε τρίγωνο με ισχύ 0,21 Kwatts. |
Η ποικιλία οφείλεται στην διαφορετική τάση παροχής δικτύου που υπάρχει στις διάφορες χώρες. Tο μικρότερο από τα δυο νούμερα, η μικρότερη τάση δηλαδή, αναφέρεται πάντα για σύνδεση τριγώνου και το μεγαλύτερο πάντα για σύνδεση αστέρα.
Το αντίστροφο ισχύει για την ένταση του ρεύματος για το οποίο δίνονται δυο τιμές π.χ. 1,3/0,8 Α ή 1,23/0,71 Α. Το μικρότερο είναι πάντα για σύνδεση αστέρα και το μεγαλύτερο πάντα για σύνδεση τριγώνου.
Σύνδεση αστέρα. Εδώ τα άκρα των τριών πηνίων ονοματίζονται ως (u1 - u2), (v1 - v2) και (w1 - w2).Η γέφυρα είναι στα u2,v2 και w2 |
Η ισχύς του μοτέρ είναι η ίδια ανεξάρτητα από την σύνδεση αστέρα ή τριγώνου, πάντα βέβαια για την ονομαστική τάση λειτουργίας του στην κάθε σύνδεση.
Η ωμική αντίσταση και των τριών πηνίων είναι ίδια με πολύ μικρή απόκλιση. Η μέτρηση αυτής της αντίστασης είναι ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούμαι για να δούμε αν τα τυλίγματα του μοτέρ είναι καλά ή έχουν αλλοιωθεί, αν δηλαδή κάποιο τύλιγμα έχει ψηθεί με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αντίσταση του.
Για τον έλεγχο διαρροής ρεύματος προς την γη είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε το Μέγγερ.
Σύνδεση τριφασικού μοτέρ σε τρίγωνο |
Η τιμή τους γράφεται στο ταμπελάκι του, συνήθως και για τις δυο συχνότητες που υπάρχουν παγκοσμίως τα 50Hz και τα 60Hz .
Εδώ το κύκλωμα αυτοματισμού για εκκίνηση με αστέρα τρίγωνο.
Κι εδώ τα σχέδια για έλεγχο της φοράς περιστροφής τριφασικού μοτέρ.
Για σύνδεση τριφασικού κινητήρα σε μονοφασική παροχή χρησιμοποιούμε, με αρκετούς περιορισμούς, την συνδεσμολογία με πυκνωτή
230/400 V afto to moter sindeete se mia fasi ??
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ είναι η απάντηση που ζητάς
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκκίνηση ενός μοτέρ με inverter σε συνδεσμολογία αστέρα (400V) επιλέγεις 3-φασικο inverter και σε τρίγωνο (230V) μονοφασικό inverter (που βγάζει έξοδο 3*230V)? εφόσον δείς το ταμπελάκι του κατασκευαστή.
Μονοφασικό μοτέρ με 2 τυλίγματα (κύριο βοηθητικό) υπάρχει inverter που μπορεί να το οδηγήσει; Και αν ναι πως θα πρέπει να είναι η συνδεσμολογία αφου έχει 2 τυίγματα?
Τα inverter είναι κατασκευασμένα για τριφασικά μοτέρ , επομένος δεν ενδείκνυται για μονοφασικά .
ΔιαγραφήΤα inverter είναι κατασκευασμένα για τριφασικά μοτέρ , επομένος δεν ενδείκνυται για μονοφασικά .
Διαγραφήκ. Δημητρη αισθανομαι περηφανος που ειμαι..ελληνας. Κριμα που δεν εμφανιζεται η σελιδα σου στα αγγλικα (τουλαχιστον για μενα οταν εψαχνα σαν ερασυτεχνης).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι για αρχη, κανει καποιος συνεργατη σου ηλεκτρολογικα σχεδια απο αυτα που ζητουν οταν ενοικιαζονται διαμερισματα;
Εχω μια παιδικη απορια τι κανει το 3ο καλωδιο σε ενα μοτερ υπολογιστη;
Δεν έχω συνεργάτες που να κάνουν σχέδια.
ΔιαγραφήΣε ένα μονοφασικο μετερ ο τρίτος αγωγός της παροχής είναι η γείωση.
Σε κοινή 3Φ παροχή τάσης 380 και αντίσταση κάθε τυλίγματος ίση με 0.8, πως υπολογίζω την τιμή του ρεύματος σε διάταξη αστέρα και στην συνέχεια σε διάταξη τριγώνου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι τόσο απλός ο υπολογισμός
ΔιαγραφήΔεν θυμάμαι
Έχω μια μηχανή μωσαϊκού και θέλω να συνδέσω του πυκνωτές ...πως θα δω ποιος μπαίνει πρώτος και Πίος δεύτερος και πώς να συνδέσω τα καλωδια
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το ταμπέλακι του μοτέρ ή τον κατασκευαστή
Διαγραφή