Συνδεσμολογία διακόπτη φωτισμού κομιτατέρ (διπλός διακόπτης) |
Η συνδεσμολογία του διακόπτη με μια λάμπα ανά ομάδα φαίνεται στο σχέδιο.
Το L είναι η φάση και έχει μαύρο χρώμα ενώ το Ν είναι ο ουδέτερος και έχει μπλε χρώμα. Σε παλιά σπίτια ο ουδέτερος έχει γκρι χρώμα.
Το L είναι η φάση και έχει μαύρο χρώμα ενώ το Ν είναι ο ουδέτερος και έχει μπλε χρώμα. Σε παλιά σπίτια ο ουδέτερος έχει γκρι χρώμα.
Ο διακόπτης αυτός είναι ο γνωστός διπλός διακόπτης, λέγεται επίσης και διακόπτης διαδοχής .
Συνήθως είναι ο διακόπτης που ελέγχει ένα πολύφωτο.
Σύμβολο διακόπτη κομιτατέρ |
Αν κλείσει (πατηθεί) η δεξιά επαφή (πλήκτρο) θα ανάψει ο κάτω λαμπτήρας.
⚡
Το σχέδιο είναι λάθος ως προς την απουσία της γειώσεως....
ΑπάντησηΔιαγραφήfabio
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοείς ότι ΘΑ ήταν λάθος αν το φωτιστικό είχε μεταλλικό πλαίσιο .
Το συγκεκριμένο σύμβολο είναι για φωτιστικό χωρίς μεταλλικό πλαίσιο και επομένως δεν απαιτείται γείωση .
και γιατί ρε συ προϊστάμενε δεν βάζεις έναν αστερίσκο και να ανφέρεις ότι η συνδεσμολογία είναι μόνο για πλαστικό φωτιστικό?! Εγώ σύνδεσα το δικό μουέτσι, που είναι μεταλλικό, και με χτύπησε το ρεύμα. Μεγάλο κακό με βρήκε, θα πρέπει να βάλω αντιηλεκτροπληξιακούς διακόπτες σε κάθε γραμμή ξεχωριστά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχει προβλημα το φωτιστικό σου...
ΔιαγραφήΔηλαδή; Τί πρόβλημα έχει;
ΔιαγραφήΑνώνυμε
ΑπάντησηΔιαγραφήα) Όπως είπα και στον fabio το σύμβολο από μόνο του, χωρίς να χρειάζεται να μπει αστερίσκος, είναι για φωτιστικό που δεν χρειάζεται γείωση.
β) Τα φωτιστικά πάνω τους έχουν απαραίτητα ένδειξη για το αν χρειάζεται η σύνδεση γείωσης.
γ) Αν δεν είσαι ηλεκτρολόγος κακός το εγκατέστησες μόνος σου.
δ) Δηλαδή δεν έχεις και δεν είχες πριν από το περιστατικό αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ διαρροής έντασης; Κακός .
τα συγχαρητήρια μου για ένα πολύ ωραίο blog. Με βοήθησε πολύ να καταλάβω 2-3 πραγματάκια για κάποιες απλές ηλεκτρικές εργασίες που πρέπει να κάνω στο σπίτι μου. Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήVortex
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ .
Χαίρομαι που βοήθησα .
Ότι εργασία και να κάνεις να είσαι πολύ προσεκτικός ...
υπαρχει περιπτωση να μπορω να ελεγχω ενα φωτιστικο απο δυο σημεια μεσα στον χωρo;;δηλαδη κατι σαν αλερε τουρ σε συνδιασμο με κομιτατερ;; και εαν ναι θα ηταν ευκολο να ανεβασεις καποιο αντιστοιχο σχεδιο ;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς ναι, μπορείς να έχεις ένα πολύφωτο (προφανώς για κάτι τέτοιο μιλάς) με δυο ομάδες λαμπτήρων που θα ελέγχονται από δυο σημεία με τέσσερις διακόπτες αλε ρετούρ (δυο σε κάθε θέση).
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνδεσμολογία είναι ίδια με αυτή του αλε ρετούρ για κάθε ομάδα λαμπτήρων όπως φαίνεται εδώ.
Με κοινή φάση, κοινό ουδέτερο και με δυο διακόπτες αλε ρετούρ σε κάθε θέση ελέγχου.
εχω ενα προβλημα εχω μονοφασικη συνδεση και με την καταναλωση πολλων ηλεκτρικων συσκευων πεφτει το ρελε.γιατι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς εννοείς ότι και με τυχαία σειρά να μπουν οι καταναλώσεις το ρελέ θα πέσει, δεν είναι κάποια συγκεκριμένη κατανάλωση που το προκαλεί.
ΔιαγραφήΑν και είναι δύσκολο να είναι κανείς σίγουρος, υποπτεύομαι ότι το ρελέ πέφτει γιατί το σύνολο των μικρών διαρροών των καταναλώσεων ξεπερνούν το όριο των 0,03 Α και όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα στο ίδιο το ρελέ ή στο σύνολο της εγκατάστασης.
Με άλλα λόγια : Μια συσκευή για κάποιο λόγω π.χ. υγρασία σε συνδυασμό με σκόνη "χάνει" 0,005 Α, μία άλλη συσκευή για άλλον ή τον ίδιο λόγο, "χάνει" 0,004 Α κ.τ.λ.
Είναι μια δύσκολη περίπτωση που δύσκολα μπορείς να ξεπεράσεις. Αν δεν πρόκειται για σπίτι και μετά από συντήρηση των συσκευών συνεχίζει η ίδια κατάσταση, το καλύτερο είναι να χωριστούν οι καταναλώσεις σε δυο ή περισσότερες ομάδες και στην κάθε ομάδα να μπει δικό του ρελέ .
Όταν αρχικά άκουσα να περιγράφουν τον συγκεκριμένο διπολικό διακόπτη ως κομιτατέρ, δηλαδή μεταγωγικό, μπερδεύτηκα αφάνταστα, αφού ο μεταγωγικός απ' ότι ξέρω στέλνει τη φάση ή σε μία κατανάλωση ή σε μια άλλη (λογική or).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά παράξενο τρόπο αυτό ακριβώς (μεταγωγή) κάνει o αλέ - ρετούρ! Για την ιστορία, τον τελευταίο οι Γάλλοι τον λένε va-et-vient, όπως μπορεί να δει κανείς σε Γαλλικούς καταλόγους διακοπτικού υλικού, μόνο εμείς οι Γαλλομαθείς (sic) τον λέμε αλέ-ρετούρ (aller-retour) λες και πρόκειται για εισιτήριο τραίνου! Αν τον περιγράψεις έτσι σε Γάλλο θα γελάει με τις ώρες...
Οι Ισπανοί επίσης με τον τίτλο "Commutador" εννοούν τον δικό μας αλέ-ρετούρ! Γιατί άραγε;
Αλήθεια πως επικράτησε αυτή η λάθος ονομασία;
Εγώ καταλήγω στο συμπέρασμα πως οι παλιότεροι ηλεκτρολόγοι χάθηκαν στη μετάφραση και κατέληξε τελικά στην Ελλάδα ο πραγματικός μεταγωγικός να λέγεται αλέ-ρετούρ (είμαστε και γλωσσομαθείς) και ο απλός διπολικός διακόπτης κατέληξε να περιγράφεται ως κομιτατέρ (μεταγωγικός)...
Κάνω κάπου λάθος;
Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις και χαίρομαι που μπήκες στον κόπο να τα αναφέρεις.
ΔιαγραφήΗ γλώσσα και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε θα έπρεπε να δηλώνουν ξεκάθαρα το τι εννοούμε. Σε μία ιδανική ονομασία ο κάθε ένας θα καταλάβαινε περί τίνος πρόκειται χωρίς να χρειάζεται "μετάφραση".
Δεν ξέρω πως επικράτησαν αυτές οι λέξεις για τους διακόπτες αλλά μπορώ όμως να φανταστώ.
Όπως επικράτησαν και τόσες άλλες : Από ξεροκεφαλιά και ...
Καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο δωμάτιο του γιού μου υπάρχει ένας απλός(μονός)διακόπτης ο οποίος ανάβει δύο λάμπες ταυτοχρόνως, τη μία στη μία άκρη του δωματίου και την άλλη, στην άλλη. Πρόσφατα τοποθέτησα στη θέση της μίας, έναν ανεμιστήρα οροφής με τηλεχειριστήριο. Τώρα, ειδικά τα βράδυα, προκειμένου να λειτουργεί ο ανεμιστήρας πρέπει να ανάβω τον διακόπτη ο οποίος ανάβει όμως και την έτερη λάμπα. Πώς μπορώ να ανεξαρτητοποιήσω τη λειτουργία των δύο;
Ευχαριστώ.
Με την συνδεσμολογία που φαίνεται σε αυτό το post με την διαφορά ότι στην θέση της μιας λάμπας είναι ο εξαεριστήρας .
ΔιαγραφήΒέβαια για να γίνει αυτό, εκτός από τον διπλό κομιτατέρ διακόπτη, χρειάζονται και καλώδια, τα οποία μπορεί και να μην υπάρχουν ήδη περασμένα και πρέπει να περαστούν. Μπορεί και να μην είναι εύκολο ή μπορεί και αδύνατο χωρίς μερεμέτι.
Ανοίγεις τον διακόπτη και βλέπεις πόσοι αγωγοί είναι πάνω σε αυτόν στην έξοδό του ( στο σημείο που το δοκιμαστικό κατσαβίδι δεν ανάβει όταν το φως είναι κλειστό). Αν είναι δυο, μάλλον είσαι τυχερός και υπάρχει ήδη η υποδομή. βγάζεις τον ένα αγωγό την μια φορά και το άλλο την άλλη και δοκιμάζεις. Αν είναι εντάξει συνδέεις στον κομιτατέρ τον κάθε αγωγό ξεχωριστά.
Αν υπάρχει ένας αγωγός στην έξοδο του διακόπτη πρέπει να περαστή μαύρος αγωγός ΝΥΑΦ από τον διακόπτη στο κουτί διακλάδωσης πάνω από τον διακόπτη και έως το κοντινότερο κουτί διακλάδωσης που πάει στο φωτιστικό. Εκεί θα έχει λογικά δυο (ή τρεις) αγωγούς που θα πάνε προς το φωτιστικό από το ταβάνι και θα διακλαδίζονται στο ίδιο κουτί, για να πάνε προς ένα άλλο κουτί διακλάδωσης για το δεύτερο φωτιστικό. Βρίσκεις πια είναι η φάση (το μαύρο λογικά) και το συνδέετε με τον νέο αγωγό .
Βέβαια μπορεί η υπάρχουσα σύνδεση να μην είναι όπως την περιγράφω για διάφορους λόγους.
καλησπερα και ναστε καλα για τις πληροφοριες. Ηθελα να ρωτησω ο διακοπτης αλερ-ρετουρ κομμυτατερ που εχει 6 επαφες ποια η χρηση του και ποιος τροπος συνδεσης; Ευχαριστω..
ΔιαγραφήΟ διακόπτης που αναφέρεις είναι στην πραγματικότητα δυο αυτόνομοι διακόπτες αλε ρετούρ στην συσκευασία του ενός.
ΔιαγραφήΣυνδέεται, ο κεθ΄ ένας, όπως ένας ακραίος διακόπτης αλέ ρετούρ
ή αν χρησιμοποιηθούν τα δυο απο τα τρία άκρα του σαν ένας απλός διακόπτης, που σημαίνει, αφού είναι δυο διακόπτες, σαν ένας κοινός κομιτατέρ.
Σε ευχαριστω πολυ......
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ερώτηση. Είδα σε ενα κατάστημα με φωτιστικά ένα σύστημα που όταν ανοίγεις τον διακόπτη, ανάβουν 2 λάπες. κλείνες, ανοίγεις ξανά, ανάβουν άλλες 3 λάμπες. κλείνεις ανάβεις ανάβουν όλες. και τελος κλείνουν ολες.
μετά απο ψάξιμο στο ιντερνετ κατάλαβα ότι τι δουλειά δεν την κάνει ο διακόπτης αλλά κάποιο σύστημα στο φωτιστικό.
Που μπορώ να βρω κάτι ανάλογο? το μόνο που βρήκα είναι ένα με τηλεκοντρόλ.
http://www.ebay.com/itm/Wireless-4-Channel-Light-ON-OFF-220V-240V-Remote-Control-Switch-Transmitter-Box-/190682136955?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c658a817b#ht_2512wt_1037
ευχαριστώ
Δεν γνωρίζω ...
ΔιαγραφήΡωτά εκεί που το είδες ή ένα κατάστημα φωτιστικών
Βέβαια με ένα π.χ. LOGO!
μπορείς να προγραμματήσεις κάτι τέτοιο
Ρώτησα, δεν πωλείται ξεχωρηστά. σε όσα καταστήμα πήγα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
ΔιαγραφήΚαλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήπώς πρέπει να τοποθετηθεί ο διακόπτης που ανάβει τα φώτα στο σπίτι;
Θεωρώ πως ΟΝ (όταν δηλ. είναι ανοικτός) είναι προς τα πάνω και OFF (όταν δηλ. είναι κλειστός) προς τα κάτω.
Άλλωστε έτσι είναι οι ασφάλειες και οι διακόπτες στον πίνακα (γι αυτό λέμε σήκωσε την ασφάλεια) αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή που έχει διακόπτη ΟΝ/OFF
Το ρωτάω καθώς είχαμε μια διαφωνία με τον ηλεκτρολόγο στο σπίτι που κατασκευάζω και ο οποίος επιμένει πως οι διακόπτες φωτισμού σβήνουν το φως σε θέση προς τα πάνω και ανάβουν το φως σε θέση προς τα κάτω
Και οι δυο έχετε δίκιο.
ΔιαγραφήΓια ιστορικούς και λόγους ασφαλείας οι διακόπτες κλείνουν κύκλωμα (ON) όταν το "μαχαίρι" πήγαινε προς τα πάνω έτσι ώστε αν ο διακόπτης ήταν σε θέση OFF, επομένως το μαχαίρι κάτω, να μην μπορούσε λόγω βαρύτητας να κλείσει κύκλωμα χωρίς να το θέλει ο χειριστής.
Είχαν γίνει ατυχήματα λόγω διακοπτών που ήταν OFF όταν ήταν επάνω και έπεφταν κάτω μόνοι τους δημιουργώντας μεγάλα θάματα τα πρώτα χρόνια της επικράτησης του ηλεκτρισμού.
Η ορολογία λοιπόν που επικράτησε π.χ. σήκωσε τον διακόπτη είναι από εκείνη την εποχή.
Σήμερα δεν έχουμε τέτοια θέματα ασφαλείας, τουλάχιστον στους διακόπτες των σπιτιών και δεν έχει σημασία από πια μεριά θα ενεργοποιούνται.
Στην μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών σπιτιών οι διακόπτες ενεργοποιούν τα φώτα σε θέση προς τα κάτω.
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση και κατατοπιστική απάντηση
Διαγραφήκαλημερα.εχω ενα πινακα στο σπιτι που δεν εχει ρελε διαρροης.εχει γενικο διακοπτη μετα γενικη ασφαλεια και μετα παιρνουν κατευθειαν οι γραμμες.θελω να προσθεσω μετα την γενικη ασφαλεια ρελε διαρροης[εχω μονοφασικο ρευμα].θα ηθελα αν μπορουσες να μου εστελνες ενα σχεδιο για το πως να το προσθεσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ηλεκτρολόγος που θα έρθει, θα βάλει το ρελέ μετά τον γενικό διακόπτη και πριν την γενική ασφάλεια.
ΔιαγραφήΘα κόψει τους αγωγούς (ή θα προσθέσει) και θα συνδέσει φάση και ουδέτερο στην είσοδο του ρελέ από τον γενικό, φάση και ουδέτερο στην έξοδο του ρελέ προς την ασφάλεια.Δες κι εδώ
ευχαριστω για την απαντηση.παντως σε πινακες που εχω δει το ρελε υπαρχει μετα τη γενικη ασφαλεια.δηλαδη η σειρα ειναι:γενικος διακοπτης-γενικη ασφαλεια[διακοπτης η τηκτη]-ρελε διαρροης.παιζει ρολο αυτο?
ΔιαγραφήΧρησιμοποιούνται και οι δυο διατάξεις σύνδεσης χωρίς να παίζει σημαντικό ρόλο.
ΔιαγραφήΑπλά στην μία περίπτωση η γενική ασφάλεια προστατεύει το ρελέ από υπερένταση και στην άλλη το ρελέ προστατεύει από διαρροή την γενική ασφάλεια . Διαλέγεις και παίρνεις τι σου κάθεται καλύτερα.
ευχαριστω φιλε.με κατατοπισες πληρως.θα ηθελα μια ακομα διευκρινιση αν σου ειναι ευκολο...
ΔιαγραφήΔεν χρειάζεται να το λες. Ρωτά ότι θέλεις...
Διαγραφήπηρα σημερα ενα διακοπτη κομιτατερ και εχει στην πισω οψη στο πανω μερος 2 υποδοχες απο 2 τρυπες η καθε μια που γραφουνε πλαι το νουμερο 2 και στην κατω μερια 4 υποδοχες που επισης εχουνε 2 τρυπες η καθε μια και εχουνε το καθε ζευγαρι πλαι το γραμμα L.θελω να ρωτησω η φαση παει σε οποιαδηποτε κατω τρυπα που αναγραφει το γραμμα L και στην πανω μερια πανε τα αλλα 2 καλωδια για να λειτουργησει σωστα ο διακοπτης;
ΔιαγραφήΠήρες έναν διπλό διακόπτη αλε ρετουρ που μπορεί να λειτουργήσει και ως κομμιτατερ.
ΔιαγραφήΤα νούμερα 2 πάνω τα γεφυρώνεις και βάζεις φάση και από την κάτω πλευρά βάζεις τα μονά η τα ζυγα στα δύο φώτα που θέλεις να ελέγχεις.
μιλαω βαση του σχεδιου σου παραπανω που δειχνει το L οτι ειναι η φαση
ΔιαγραφήΚαι τα μονά ή ζυγά L να γεφυρώσεις και βάλεις τα φώτα από την άλλη πλευρά το ίδιο είναι.
Διαγραφήευχαριστω δημητρη με κατατοπισες πληρως
Διαγραφήκαλησπερα φιλε δημητρη.εχω ενα φως στο σπιτι [στη βεραντα που μενει ανοιχτο τα βραδια]το οποιο το αναβοσβηνω οχι με διακοπτη αλλα με την ασφαλεια απο τον πινακα.θελω να σε ρωτησω πως μπορω να συνδεσω χρονοδιακοπτη διπλα στην ασφαλεια,ετσι ωστε να μην κανω συνεχεια το ιδιο πραγμα καθε μερα αλλα να αναβει και να σβηνει μονο του...ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγοράζεις έναν χρονοδιακόπτη ράγας που καταλαμβάνει μια θέση, μηχανικό με δοντάκια και αυτονομία (Να έχει μπαταρία δηλαδή για να μην χάνει) εικοσιτετράωρο ή εβδομαδιαίο (ανάλογα αν θέλεις ημερήσιο ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα, στον ημερήσιο η διάρκεια του κάθε δοντιού είναι 15 λεπτά στον εβδομαδιαίο 2 ώρες)) που να δουλεύει στα 230 βολτ.
ΔιαγραφήΤον τοποθετείς δίπλα στην ασφάλεια, τον προγραμματίζεις και τον συνδέεις σύμφωνα με το φυλλάδιο ή διάγραμμα που έχει πάνω του και είσαι έτοιμος.
α ωραια,απλο ακουγεται,αν εχει πανω του την συνδεσμολογια.ευχαριστω..
ΔιαγραφήΑπλό είναι για τον ηλεκτρολόγο που θα πάρει και τα ΣΩΣΤΑ μέτρα προστασίας ...
ΔιαγραφήΘα δουλέψει με κατεβασμένο τον γενικό διακόπτη και με μονωτικά γάντια...
σωστα,προηγειται η ασφαλεια μας
ΑπάντησηΔιαγραφήσε θερμισίφωνο τι ασφαλειοδιακόπτη βάζουμε ; μονοπολικό ή διπολικό και ποιος είναι πιο ασφαλής ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν βάζουμε ασφαλοδιακόπτη, δεν χρειάζεται, όχι ότι απαγορεύεται βέβαια.
ΔιαγραφήΒάζουμε διακόπτη και στην σειρά, μετά, ασφάλεια.
Συνήθως, για τις κοινές περιπτώσεις, η ασφάλεια είναι μονοπολική στα 20Α και ο διακόπτης διπολικός ή μονοπολικός στα 40 ή περισσότερα Αμπέρ.
Διπολικός επιβάλλονταν κάποτε από την ΔΕΗ τώρα όχι.
Από την στιγμή που ο διακόπτης κόβει την φάση, έχει γίνει δηλαδή σωστή εγκατάσταση, δεν έχει σημασία από πλευράς ασφάλειας, αν μπει μονοπολικός ή διπολικός.
Καλησπέρα συνάδελφε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να συνδέσω διπλό φωτιστικό στο σαλόνι. Στο ταβάνι έχω 3 καλώδια όπως θα έπρεπε, δύο επιστροφές και μία φάση. Στο φωτιστικό όμως έχω 6 διαφορετικά καλώδια (κάθε λάμπα έχει το δικό της διπλό καλώδιο). Κάθε λάμπα θέλει φάση και ουδέτερο σε αυτά τα δύο καλώδια. σωστά; Άρα πρέπει να χρησιμοποιήσω δύο τριπλές κλέμες για να ενώσω ανά τρία τα φωτιστικά και μία εξαπλή για να ενώσω τον ουδέτερο από το ταβάνι. Σωστά;
Ναι.
ΔιαγραφήΕννοείς βέβαια, όταν λες τριπλή και εξαπλή κλέμα, μια κλέμα που από την μία θα έχει 3 ή. 6 αγωγούς και από την άλλη έναν αγωγο, αυτόν που έρχεται από το ταβάνι.
Στην ουσία συνδέεις τρεις λάμπες παράλληλα .
Καλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο σαλόνι υπάρχει 1 φωτιστικό 3ών λαμπών συνδεμένο με διακόπτη κομίτατερ όπου λειτουργεί ώς εξής: όταν πατιέται ο διακόπτης Α, ανάβει η Α' ομάδα λαμπών (2 λάμπες) ενώ όταν πατιέται ο διακόπτης Β, ανάβει η Β' ομάδα μίας λάμπας. Από το ταβάνι εξέρχονται 3 καλώδια: φάση, ουδέτερος και γείωση. Επειδή το φωτιστικό είναι μεταλλικό, έχει συνδεθέι στη γείωση.
Θέλω να αντικαταστήσω το υφιστάμενο φωτιστικό με νέο, τύπου "χάρτινη μπάλα" (π.χ. https://koumpaki.files.wordpress.com/2012/03/xartino_fwtistiko.jpg) το οποίο θα περιέχει 2 λάμπες συνδεμένες στην οροφή με 2 ξεχωριστά καλώδια. Ποια σύνδεση πρέπει ν'ακολουθήσω;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Κάποιο λάθος στην εκτίμησή σου για τα καλώδια πρέπει να υπάρχει γιατί αν ελέγχεται με κομιτατέρ, όπως λες, το υπάρχων φωτιστικό πρέπει να έχει έναν ουδέτερο και δύο φάσεις και άν έχει και γείωση πρέπει να έχει και 4ο αγωγό.
ΔιαγραφήΌντως έχεις δίκιο!!! Ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση του λάθους μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφόσον υπάρχουν 2 φάσεις, θα πρέπει να συνδέσω την κάθε μία λάμπα στην κάθε φάση και τον ουδέτερο και στις λάμπες χρησιμοποιωντας μια 3πλη κλεμα με κοινή εισοδο για τον ουδέτερο και των 2 λαμπών. Σωστά;
ΔιαγραφήΣωστά.
ΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ φιλε γιατι αλλιως δεν εβγαινε η εργασια... ΗΜΜΥ πρωτο ετος
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε σεμινάριο ΥΔΕ ρώτησα τον διδάσκοντα για την διαφορά που έχει ο διπλός διακόπτης με το κομμυτατέρ και μου είπε ότι ο διπλός διακόπτης ελέγχει δύο διαφορετικά φωτιστικά σώματα ενώ ο κομμυτατέρ ελέγχει 2 λάμπες πάνω σε ένα φωτιστικό (π.χ. πολύφωτο).
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλωστε στο έντυπο της έκθεσης παράδοσης κατά ΕΛΟΤ HD384 υπάρχουν δυο διαφορετικές γραμμές για τον κομμυτατερ και τον διπλό διακόπτη.
Δεν συμφωνείται με τον ορισμό αυτόν;
Συμφωνώ.
ΔιαγραφήΑν ζητήσεις σε ένα μαγαζί έναν διπλό διακόπτη ή έναν διακόπτη κομιτατέρ δεν θα σε ρωτήσει αν είναι για το ίδιο ή διαφορετικό φωτιστικό γιατί είναι το ίδιο και το αυτό ως διακόπτης.
Σε ένα σχέδιο ηλεκτρικής εγκατάστασης όμως πρέπει να φαίνεται απλά και κατανοητά στον κατασκευαστή ότι ελέγχει το ίδιο φως, γι' αυτό σχεδιάζεται ως κομιτατέρ.
Καλησπερα σε ολους!θα χρειαστω τις γνωσεις σας. Μενω σε ενα σπιτι πολυ παλιο και θελω να τοποθετησω ενα απλο ντουι στο ταβανι του σαλονιου. απο το ταβανι βγαινουν 3 καλωδια (μαυρο,καφε,μπλε) και το ντουι εχει 2 καφε και μπλε. πως θα τα συνδεσω? και το τριτο που θα μεινει ελευθερο απλα το περναω με μονοτικη ταινια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα 3 καλώδια στο ταβάνι φανερώνουν διακόπτη κομιτατέρ στην θέση ελέγχου του φωτιστικού.
ΔιαγραφήΈχει διπλό διακόπτη; (κομιτατέρ;)
Το μπλε στο ταβάνι είναι ο ουδέτερος, ενώ το μαυρο και το καφέ είναι η φάση που έρχεται, το κάθε ένα, από το αντίστοιχο πλήκτρο.
Το απλό ντουί έχει μόνο δυο καλώδια, την φάση και τον ουδέτερο, αυτό που περιγράφεις με 3 καλώδιο δεν είναι απλό ντουί (με μια θέση λάμπας) αλλά ντουί για 2 ή περισσότερες λάμπες.
Συνδέεις το μπλε με το μπλε και τα άλλα δυο τυχαία.
το ντουι μου εχει 2 καλωδια , ενα καφε και ενα μπλε!δικο μ λαθος οπως το ανεφερα προηγουμενος!οποτε συνδεω τα μπλε μαζι και ειτε το μαυρο ειτε το καφε απο το ταβανι, αυτο που θα αφησω ομως ελευθερο απο το ταβανι? απλα να του βαλω ταινια μονωτικη?
ΔιαγραφήΣωστά.
ΔιαγραφήΘα δουλεύει μόνο το ένα πλήκτρο.
Καλύτερα βέβαια να βάλεις και κλέμα στο καλώδιο που θα μείνει ασύνδετο.
Γεια σας
ΑπάντησηΔιαγραφήΘελω να συνδεσω την ηλεκτρικη κουζινα αλλα τα καλωδια εχουν διαφορετικα χρωματα..αυτα που βγαινουν απο τον τοιχο ειναι κιτρινο, μαυρο, καφε και αυτα της κουζινας μπλε, γκρι και κιτρινοπρασινο..βοηθεια!!
Το κίτρινο και το κιτρινοπράσινο είναι γείωση.
ΔιαγραφήΤο μπλε ουδέτερος και το γκρι της κουζίνας (που μάλλον είναι μαυρο που έχει ξεθωριάσει) είναι η φάση.
Τώρα μάλλον το μαυρο του τοίχου είναι η φάση και το γκρι ουδέτερος.
Για σιγουριά δώσε ρεύμα,(ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ) με τα καλώδια του τοίχου στον αέρα και δες σε ποιο ανάβει το δοκιμαστικό. Αυτό είναι η φάση.
Γεια σας! Εχω ενα φωτιστικο, με μονη λαμπα και το οποιο βγαζει 3 καλωδια, τα δυο απο το ντουι κανονικα κ το τριτο απο το πισω μερος του φωτιστικου (ειναι δυχρωμο καλωδιο, πρασινο-μπλε) θελω να το βαλω σε αλλο σπιτι, ποιο παλιο, αλλα η γραμμη του σπιτιου εκει βγαζει δυο καλωδια (μαυρο κ γκρι) πως τα συνδεω; αφηνω το διχρωμο αποκλεισμενο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιθανόν το δίχρωμο να είναι η γείωση του φωτιστικού, επομένως αν δεν συνδέσεις αυτόν τον αγωγό το φωτιστικό θα δουλεύει αλλά δεν θα έχεις ασφάλεια.
ΔιαγραφήΜου προτεινετε δηλ. να μην βαλω αυτο το φωτιστικο ή υπαρχει καποιος τροπος να δουλεψει με ασφαλεια;
ΔιαγραφήΔεν μπορώ να σου προτείνω τίποτα.
Διαγραφήαπλά σου λέω πώς έχουν τα πράγματα.
Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σου, μου ηταν πολυτιμη! Θα το συνδεσω και θα το ελεγξω με δοκιμαστικο, να δω αν εχει διαρροή πανω στο φωτιστικο, αν οχι θα το αφησω, αν ναι τοτε θα το βγαλω τελειως και θα βαλω απλο ντουι με δυο καλωδια!! Και παλι ευχαριστω για τον χρνο σας!!
ΔιαγραφήΓεια σας.εχω 2 διπλους διακόπτες Αλέ ρετουρ κομιτατερ και δύο λάμπες.θελω όπως καταλαβαίνετε να τα ανάβω ξεχωριστά από την μία μεριά και από την άλλη να τα σβήνω.Πρέπει να κάνω κάποια γέφυρα τους διακόπτες;Η φάση πάει στη μέση του διακόπτη.Θα τους συνδέσω σαν είναι 2 ξεχωριστοί διακόπτες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να συνδεθούν σαν να είναι δυο ξεχωριστά κυκλώματα φωτισμού.
ΔιαγραφήΌχι με την σύνδεσμολογια του παρόντος post αλλά με την συνδεσμολογία Αλέξης ρετούς διακόπτη .
Ευχαριστώ για την απάντηση.
ΔιαγραφήΜπορείς να μου το λινκ από την συνδεσμολογία του Αλέξη; Ευχαριστώ και πάλι.
ΔιαγραφήΑλέ ρετουρ ήθελα να γράψω :-)
ΔιαγραφήΕδώ το link
Ναι εδώ είναι για μόνο διακοπτη Αλέ ρετουρ. Θα στείλω και δεύτερη φάση από την κάτω μεριά που λέει L2;Πώς μπορώ να σου στείλω φωτο τον διακόπτη από πίσω;Αυτό είναι το πρόβλημα μου.
ΔιαγραφήΑν, όπως λες, η παροχή για τον διακοπή είναι στην μέση χρειάζεσαι μία φάση και για τους δύο διακόπτες που θα πάει στην μεσαία επαφή και των δύο διακοπτών.
ΔιαγραφήΣτην Α θέση θέλεις 5 αγωγούς(κοινή φάση) και στην Β θέση 6 αγωγούς.
Φωτογραφία μπορείς να ανεβάσεις σε ένα από τα άπειρα sites που υπάρχουν και να δώσεις το link
Τα κατάφερα.ετσι πιστεύω.να το λινκ. http://www.zimagez.com/zimage/img20170422164454.php
ΔιαγραφήΝαι, πρέπει να γεφυρώσεις το L1 με το L2 και να δώσεις εκεί την ίδια φάση.
ΔιαγραφήΑυτό για την μία θέση, εκείνη που έχει την παροχή, στην άλλη θέση δεν θέλει γέφυρα.
Να σε καλά ευχαριστώ.
ΔιαγραφήΘέλω να αντικαταστήσω ένα πολύφωτο (που έχει διπλό διακόπτη) με ένα μεταλλικό ανεμιστήρα οροφής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ υπάρχουσα εγκατάσταση δεν παρέχει γείωση στο πολύφωτο (ο ανεμιστήρας απαιτεί γείωση) οπότε σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω τη μία επιστροφή ως γείωση (που θα πάρω από γειτονική πρίζα σούκο).
Έχω προσδιορίσει στο ταβάνι τα καλώδια (γκρι - ουδέτερος, δύο μαύρα - επιστροφές).
Έχω προσδιορίσει στην πρίζα το L (το μόνο καλώδιο που φωτίζει το δοκιμαστικό κατσαβίδι).
Έχω συσχετίσει τις δύο επιστροφές μεταξύ ταβάνι και πρίζα (με κλειστό το γενικό και χρήση πολυμέτρου).
Υπάρχει κάτι άλλο που δεν έχω προσέξει;
Αν παραβλέψουμε ότι η γείωση πρέπει να είναι κιτρινοπράσινου χρώματος, αυτό που θες μπορεί να γίνει, αν ο ανεμιστήρας έχει μια ταχύτατα (ή χρησημοποιήσεις την μια ταχύτητα).
ΔιαγραφήΔεν καταλαβαίνω γιατί αναφέρεις την πρίζα, πρέπει να εννοείς το κουτί που περιέχει τον διακόπτη.
Το ένα μαυρο καλώδιο από το κουτί θα το συνδέσεις σε γείωση διπλανής πρίζας που στο φωτιστικό θα συνδεθεί σαν γείωση.
Το ένα πλήκτρο του διακόπτη θα είναι στον αέρα και με το άλλο θα ενεργοποιείται ο ανεμιστήρας.
(ναι, κουτί διακόπτη εννούσα αντί για «πρίζα»)
ΔιαγραφήΒρήκα απλό διακόπτη, αυτόν εδώ. http://i.imgur.com/8A93FOI.jpg
Είναι της Legrand. Πάνω αριστερά πρέπει να είναι η φάση. Κάτω αριστερά η γείωση (λόγω του βέλους προς τα κάτω). Πιστεύω ότι ο ουδέτερος μπαίνει κάτω δεξιά. Είναι πράγματι έτσι;
Αυτό το BMD 1 (απλός διακόπτης) και BMD 5 (διπλός; αλε ρετούρ;) τι σημαίνουν; Δεν βρήκα στο διαδίκτυο σχετικές πληροφορίες.
Δεν ξέρω τι είναι το bad.
ΔιαγραφήΝομίζω ότι δεν έχεις καταλάβει πως συνδέονται τα φώτα.
Στην φωτογραφία που έχεις σε σύνδεσμο , αν είναι πραγματικά απλός διακόπτης, δεν συνδέεις γείωση.
Πάνω αριστερά πάει η φάση και κάτω αριστερά η έξοδος για το φως ή άλλο φορτίο.
Στους διακόπτες δεν συνδέουμε ούτε ουδέτερο, δεν χρειάζεται.
Ο ουδέτερος στην θέση που είναι το πολυφωτο υπάρχει και έρχεται από τον πίνακα χωρίς να χρειάζεται , ούτε πρέπει, να διακοπή.
Η γείωση κανονικά και αυτή έρχεται με την ίδια διαδρομή του ουδέτερου από τον πίνακα χωρίς διακοπή.
Το σύμβολο πάνω στον διακόπτη , κάτω δεξιά, είναι σύμβολο απλού διακόπτη όποτε είναι απλός διακόπτης.
ΔιαγραφήΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΟΜΕΝΟ ΦΩΤΑΚΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΑΒΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λαμπάκι κλείνει κύκλωμα με τον ουδέτερο της λάμπας.
ΔιαγραφήΣτην μια άκρη το λαμπάκι έχει την φάση του διακόπτη και στην άλλη , μέσω της μικρής αντίστασης της λάμπας , τον ουδέτερο.
Το ρεύμα είναι τόσο μικρό που η λάμπα δεν ανάβει αλλά το λαμπάκι ναι
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΔΛΔ ΓΙΝΕΤΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ Ε? ΠΩ ΡΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΛΑΤΑ ΞΕΡΕΙς
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΕΔΩ....ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ , ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΩ ΕΝΑ ΚΟΜΜΙΤΑΤΕΡ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΝΤΙΜΕΡ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΟΜΜΙΤΑΡΕ ΧΩΡΙΣΤΟ ΑΝΑΜΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΝΤΑΣΗΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΑ ΦΩΤΑ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΙΤΑΤΕΡ ΠΡΙΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει αυτό που ζητάς.
ΔιαγραφήΨάξε στην legrand.εχει μοντέλο που κάνει αυτό που ζητάς. Προγραμματίζεται Μα μπουτόν που έχει και στον άλλο αλε ρετουρ θέλει μια γέφυρα για να δουλέψει σωστά
Καλησπέρα, γινεται σε κουτι για διακοπτη να έρχεται μονο μια φαση χωρίς ουδέτερο? Πηρα ενα διακοπτη που χρειάζεται και ουδέτερο.τι μπορώ να κάνω? Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κουτί για θέση διακόπτη συνηθως έχει μόνο την φάση γιατί μόνο αυτή χρειάζεται για να ελεγχθεί το φως.
ΔιαγραφήΑν ο διακόπτης θέλει και ουδέτερο για κάποιο λόγο, πρέπει να έρθει από το κοντινότερο σημείο που έχει ουδέτερο, π.χ. πρίζα.
Επειδή στην σειρά NILOE LEGRAND δεν υπάρχει διακόπτης απλός διπλός, μπορώ να χρησιμοποιήσω έναν διπλό κομμυτατέρ για έλεγχο δυο ανεξαρτητων λαμπτήρων?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ
Προφανώς ναι.
ΔιαγραφήΑν και δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με τον απλό διπλό διακόπτη.
Ο κομιτατερ είναι δυο απλοί διακόπτες στην συσκευασία του ενός
Ευχαριστώ πολύ, μάλλον με καλύπτει η απάντηση. Όσο για το τι εννοώ έναν διπλό διακόπτη on-off με δυο μπουτον που το καθένα κόβει την φάση σε ένα λαμπτήρα στην περίπτωση μου δυο φωτά στην γωνιακή βεράντα.
ΔιαγραφήΈνα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζω, αντικατέστησα τα παλιά τηλεφωνικά καλώδια δυο ανεστραμμένων αγωγών με UTP cat5e από κάθε τηλεφωνική πρίζα ενα UTP συνολικά 4, έφτασαν στην παροχή του ΟΤΕ και τώρα πως τα συνδέουμε? switch δεν γίνεται, υπάρχει κάτι σχετικό? για την ώρα απλά έστριψα τα μπλε ως επισης και το μπλε/άσπρο και τα ένωσα με το καλώδιο του ΟΤΕ έχω την γνώμη ότι δεν είναι σωστό ετσι. Από τα 4 ζευγάρια του UTP χρησιμοποίησα το ζεύγος μπλε - μπλε / άσπρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσες γραμμές τηλεφώνου έχεις; Μια; Με τέσσερις θέσεις;
ΔιαγραφήΤο tip έχει οκτώ αγωγούς, διαλέγεις δυο και κανείς την δουλειά σου, οι άλλοι είναι ανενεργοί , είναι διάθεση οι για μελλοντική χρήση ή αν υπάρξει βλάβη στα συνδεμένα
Ναι έχω μια γραμμή ΟΤΕ και 4 τηλέφωνα, ένα σε κάθε δωμάτιο, επειδή είχα πολλά προβλήματα με την παλιά συνδεσμολογία τράβηξα 4 καλώδια UTP ένα από κάθε δωμάτιο χρησιμοποιώντας το ένα ζεύγος από τα 4 και τα έφερα στην είσοδο του καλωδίου του ΟΤΕ το πρόβλημα είναι πως θα συνδεθούν μεταξύ τους γιατί η ένωση μεταξύ τους και μια μονωτική ταινία δεν μου φαίνεται σωστό. Στην περίπτωση του δικτύου Ιντερνετ απλά έφερα τα 4 καλώδια από κάθε πρίζα δικτύου σε ένα switch 5 θεσεων η hub και με ένα 5ο άπο το ρουτερ έκανα το δίκτυο χωρίς πρόβλημα, στο τηλεφωνικό δίκτυό όμως με τι θα αντικαταστήσω το switch?
ΔιαγραφήΘα βάλεις ένα μικρό κουτί διακλάδωσης όπου θα ενωθούν και τα τέσσερα με ένα ζεύγος.
ΔιαγραφήΤο ζεύγος ματα θα συνδεθεί στον ΟΤΕ.
Ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, καταρχάς να σε ευχαριστήσω γιατί η συνδεσμολογία σου και οι επεξηγήσεις σου με βοήθησαν να καταλάβω πως να συνδέσω ένα διπλό διακόπτη, όμως για σιγουριά θέλω να σε ρωτήσω 3 πράγματα. Αντικατέστησα ένα διπλό διακόπτη με ένα καινούργιο. Στο κουτί έχω μια φάση και δυο καλώδια (κόκκινο, καφέ) που πάνε στο φωτιστικό. Ο παλιός διακόπτης είχε τρεις ακροδέκτες, ο καινούργιος είχε 4. Το πρόβλημα μου είναι ότι συνδέοντας τα τρία καλώδια λειτουργεί μόνο ο ένας διακόπτης. Με ένα κομμάτι καλώδιο γεφύρωσα τη φάση με τον κενό ακροδέκτη και δούλεψαν και οι 2 διακόπτες κανονικά. 1) Ήταν σωστό αυτό που έκανα ή θα δω πυροτεχνήματα? 2) Δεν θα έπρεπε ο διακόπτης να είναι εσωτερικά γεφυρωμένος ή είναι προβληματικός? 3) Το καλωδιάκι που χρησιμοποίησα ήταν λεπτό πολύκλωνο. Υπάρχει περίπτωση να λιώσει? Σκοπεύω να βάλω led, που δεν τραβάνε πολύ ρεύμα, αλλά προς το παρόν έχει 60άρες λάμπες.
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Σωστό είναι.
Διαγραφή2. Το μοντέλο που πήρες δεν έχει γέφυρα εσωτερική έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να βάλει διαφορετική φάση για την παροχή του κάθε διακόπτη, αν π.χ. έχει τριφασική παροχή .
3. Βάλε αγωγό ίδιας διατομής με τους υπόλοιπους αγωγούς . Δεν έχει σημασία που θα είναι χαμηλή η κατανάλωση.
Σε ευχαριστώ πολύ, να σαι καλά.
Διαγραφήκαλησπερα πηρα ενα ανεμιστηρα οροφης και προσπαθω να τον συνδεσω αλλα πεφτει ο γενικος, εχω μονο διακοπτη αλλα ο ανεμιστηρας εχει και φως παιζει ρολο αυτο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν λες γενικός εννοείς το ρελε ή την ασφάλεια;
ΔιαγραφήΑνάλογα το τι πέφτει έχεις βραχυκύκλωμα ή διαρροή
Μάλλον κάτι συνδέεις λάθος
επισης εχει δυο κορδονια ενα για φως κι ενα για ανεμιστηρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ένα για το φως και το άλλο για τον ανεμιστήρα
Διαγραφήπεφτει ο διακοπτης απο τον πινακα του γενικου
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ γενικός διακόπτης δεν πέφτει μόνος του
ΔιαγραφήΤο ρελε ή η ασφάλεια πέφτουν μόνα τους
L N δεν ειναι το ρευμα και στην μεση εχει να συμβολο που υποθετω ειναι η γειωση
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι
ΔιαγραφήL η φάση Ν ο ουδέτερος
Το άλλο δεν μπορώ να ξέρω τι είναι.
Μάλλον γείωση
Καλησπέρα. Θέλω να συνδέσω διακόπτη κομιτατερ (διπλό button) και η καλωδιώσεις είναι - 3 μαυρα, 1 γκρι και ενα κίτρινο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σωστή τοποθέτησή τους είναι τα δύο μαυρα πάνω (το τρίτο το αποκλείουμε και το μονωνουμε) και κίτρινο (αριστερά) γκρι (δεξιά) κάτω?
Λογικά, αν έχουν περαστεί με τον σωστό χρωματισμό οι αγωγοί, το γκρι είναι ο ουδέτερος, το κίτρινο η γείωση και το ένα μαύρο ή φάση.
ΔιαγραφήΕπόμενος βρίσκεις ποια είναι η φάση την βάζεις στην μια πλευρά του διακόπτη και τα άλλα δύο μαύρα στην άλλη μεριά.
Τα υπόλοιπα τα μονώνεις
Ευχαριστώ! Εκτιμώ και την γρήγορη απάντηση
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και καλές γιορτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω κι εγω μια ερωτηση για διπλό διακόπτη.
Ο συγκεκριμένος (θα έπρεπε να) ελέγχει δυο διαφωρετικά σποτ σε μπαλκόνι, ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Στον τοιχο υπαρχουν δυο καλώδια, μαυρο και κόκκινο και κάτω από τον διακόπτη υπάρχει πρίζα. Όπως και να τα συνδέω, αναβει μόνο ενα από τα φωτα, πότε το ένα και πότε το άλλο και η πρίζα δεν λειτουργεί.
Πως να τα συνδεσω?
Ποια καλώδια όταν συνδέεις ανάβει ποιο φωτιστικό;
ΔιαγραφήΣτην πρίζα πόσα καλώδια πάνε;
Δοκιμαστικό κατσαβίδι έχεις;
Τι χρώμα είναι η φάση;
Μάλλον δεν έχει ολοκληρωθεί το κύκλωμα
Βλεπω δυο κόκκινα και ενα μαυρο καλωδιο να ερχονται απο πανω και ενα μαυρο απο κατω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτη τη στιγμη εχω τα δυο μαυρα εκατερωθεν κατω και αντιστοιχα τα κοκκινα πανω.
Πισω μπορω να δυο αλλαδυο αδιακοπτα καλωδια, κιτρινο και γκρι.
Οπως ειναι τωρα αναβει το πλησιεστερο φωτιστικο (ειναι μεγαλο μπαλκονι) και δεν λειτουργει η πριζα κατω απο τον διακοπτη.
Σκεφτομουν μηπως να εβαζα και τα δυο μαυρα στην ιδια υποδοχη του διακοπτη...
Δεν βρισκω το δοκιμαστικο μου αλλα εχω ψηφιακο πολυμετρο.
Σωστός
ΔιαγραφήΌλα δείχνουν ότι πρέπει να συνδέσεις τα δύο μαύρα μαζί, είναι η φάση. Έτσι θα έχει ρεύμα η πρίζα
Ταυτόχρονα πρέπει να βάλεις γέφυρα τα δύο μαύρα με την δεύτερη θέση που έχει ο διπλός διακόπτης από κάτω. Το έτσι θα δουλεύει και το δεύτερο φως
Έτσι το έκανα και δουλευουν ολα τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα σας.Αγορασα έναν διπλό διακόπτη Legrand θέλοντας να αντικαταστήσω το παλιό διπλό διακόπτη.Υπάρχουν 2μαυρα και 2 κόκκινα καλώδια. Στο διακόπτη έχει 1Α 1Β 2Α 2Β LA LB.Ξέχασα να αναφέρω ότι υπάρχει πολυφωτο με 5 λάμπες που με τον έναν διακόπτη αναβαν οι 2 και με τον άλλον οι άλλες 3 λάμπες. Το ίδιο θα ήθελα να κάνω και τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα LA Lb βάζεις τα μαύρα
ΔιαγραφήΣτα 1Α και 2Α βάζεις τα κόκκινα
Τα άλλα δύο χωρίς σύνδεση
Σας ευχαριστώ για την γρήγορη ανταπόκριση σας.Αλλα δεν σας τα είπα σωστά. Από κάτω από τον διπλό διακόπτη υπάρχει ακόμη ένας μονός.στον οποίο κατεβαίνει ένα καφέ καλώδιο. Οπότε τώρα έχω 2 κόκκινα και ένα μαύρο.
ΔιαγραφήΓιατί το δεύτερο μαύρο πήγαινε στον μονό διακόπτη
ΔιαγραφήΤο καφέ είναι παροχή για τον κάτω διακόπτη οπότε το συνδέεις με ένα μαύρο του πάνω διακοπή.
ΔιαγραφήΑν είναι ένα το μαύρο που έρχεται από πάνω τότε αυτό είναι η παροχή της φάσης και πρέπει να συνδεθεί και στα δύο L των πάνω και στο καφέ του κάτω
Ο κάτω διακόπτης να πω ότι δεν ανάβει κάποιο φως. Είναι άκυρος
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν τα καταφερα σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σας να είστε καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα πήρα διακόπτες btcino και θέλω να αλλάξω τον παλιό κομιτατερ...ο νέος διακόπτης αποτελείται από δύο απλούς που μπαίνουν στο πλαίσιο και πρέπει να τον κάνω κομιτατερ.. Κάποια βοήθεια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνωνεις την είσοδο και των δυο απλών διακοπτών με έναν αγωγό , κανείς δηλαδή γέφυρα. Εκεί συνδέεις την φάση , την παροχή . Στα δυο άκρα που μένουν ενωνεις τους δυο αγωγούς που πάνε στο φωτιστικό
ΔιαγραφήΚαλησπέρα .Οταν βάζω κάποιο φορτίο σε οποιαδήποτε πρίζα μονοφασική πεφτει RCD
ΑπάντησηΔιαγραφήο φωτισμος δουλευει κανονικά.Εκανα test στον RCD πέφτει κανονικά.εκανα έλεγχο μεσα στον πινακα εκανα κάποιες συσφίξεις στην μπάρα ουδετέρου και μετα δεν επεφτε ο ρελές.τι γνώμη έχετε?
Μαντεύω ότι την ώρα που έκανες σύσκεψη στον πίνακα αφαιρέθηκε η αιτία του πρόβληματος είτε γιατί ακουμπούσε κάπου στο μεταλλικό ουδέτερος είτε για κάποιον άλλο λόγο
ΔιαγραφήΚαλησπέρα..έχω ένα φωτιστικό με 6 λάμπες...βγαίνουν 3 καλώδια..μπλε καφέ και κίτρινο(γείωση).Από το ταβάνι βγαίνουν 3 καλώδια..μαύρο γκρι και κίτρινο..το γκρι δεν έχει ρεύμα..άρα λογικά ουδέτερος..ο διακόπτης είναι διπλός..πώς γίνεται η σύνδεση γιατί δεν βγάζω άκρη ..κάτι κάνω λάθος
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλύτερο θα ήταν να ελέγξεις με βολτόμετρο που έχει τάση όταν ο διακόπτης είναι στο on.
ΔιαγραφήΑλλιώς:
Ελέγχεις στον διακοπή ότι υπάρχουν αγωγοί και είναι συνδεμένοι , μετά συνδέεις.
Αν δεν ανάψει μάλλον δεν έχεις παροχή. Το δοκιμαστικό μπορεί να ανάψει ακόμη και αν δεν έχεις 230 βολτ.
Στα χρώματα των αγωγών τού φωτιστικού έχεις δίκιο, στου ταβανιού θέλει έρευνα τί είναι τί
Ο διακόπτης έχει 2 καφέ ένα σε κάθε κουμπί...και από κάτω ένα μαύρο...έτσι όπως είναι όλα τα καλώδια συνδέεται αυτό το πολύφωτο με διπλό διακόπτη;να μοιράζονται οι λάμπες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά δείχνει ο διακόπτης.
ΔιαγραφήΈχει μόνιμη φάση στο μαύρο;
Από την περιγραφή που κάνεις δείχνει ότι είναι διακόπτης κομιτατέρ δηλαδή ελέγχεις πολύφωτο. Κάποιες λάμπες από τόν ένα διακόπτη και οι άλλες μισές από τον άλλο διακόπτη.
ΔιαγραφήΑπό την περιγραφή του φωτιστικού σου όμως δείχνει ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τις λάμπες τρεις και τρεις άλλα με έναν διακόπτη όλες μαζί.