Με έναν πυκνωτή και την σωστή σύνδεση ο τριφασικός κινητήρας δουλεύει σε μονοφασική παροχή. |
Ο πυκνωτής πρέπει να είναι συνεχούς λειτουργίας, όχι πυκνωτής εκκίνησης, όχι ηλεκτρολυτικός και να αντέχει πάνω από την τάση που θα τον δουλέψουμε (π.χ. να είναι στα 400 με 500 volts).
Ο τριφασικός κινητήρας, που θα συνδεθεί σε μονοφασική παροχή, έχει κατά την κανονική λειτουργία του περίπου το 70% της ροπής που θα είχε αν συνδεόταν στην ονομαστική του τριφασική παροχή, ενώ κατά την εκκίνηση μπορεί να είναι και κάτω από το 20% της ονομαστικής ροπής.
Η συνδεσμολογία που χρησιμοποιείται και φαίνεται στο σχέδιο, λέγεται συνδεσμολογία Steinmetz, από το επίθετο του ανθρώπου που την σχεδίασε.
Σκασμένος πυκνωτής μονοφασικού κινητήρα στα 35 μF |
Για τα 50 hz και τα 230 Volts που έχουμε στην Ελλάδα, ο πυκνωτής πρέπει να είναι τιμής που δίνεται από την απλοποιημένη σχέση :
C(μF) = 70 X P(Kw).
Π.χ. για κινητήρα 0,37 Kwatts πρέπει να συνδεθεί πυκνωτής 70 Χ 0,37 = 25 μF.
Ο γενικός τύπος του Steinmetz δίνεται από τον τύπο :
C(μF) = P(watts) X 1.000.000 / (2 X π X f(hz) X 0,87 X V(volts)^2 X n ).
Το σύμβολο n είναι ο βαθμός απόδοσης του μοτέρ και είναι ένα νούμερο από 0 έως 1.
kalispera thelo na sindeso mia trifasiki adlia se monofasiki parohi einai mia palia adlia horis hlektrologiko shedio einai 3 ipous boro na to kano me to parakato shedio????? se euharisto
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς άνετα να το δοκιμάσεις.
ΔιαγραφήΤο κόστος του πυκνωτή δεν είναι μεγάλο.
Το πιο πιθανό είναι να έχει πολύ μειωμένη απόδοση γιατί έχει μεγάλη ισχύ ενώ θα είναι επικίνδυνο να καεί λόγω μεγάλης έντασης σε ένα από τα τρία πηνία.
Πρέπει να μετρήσεις τα αμπέρ ανά φάση και αν κάποιο υπερβαίνει το ονομαστικό να τα παρατήσεις .
se euharisto gia tin amesi apadisi sou Dimitri to moter prepi na dehete kai tis 2 sindesi giati grafi epano 220 kai 400 v opote tha dokimaso to parakato shedio kai tha sou po an litourgise i adlia einai toulahiston 20etias vrethike se mia apothiki se poli kali katastasi kai apo ti fenete ta pinia litourgoun
ΑπάντησηΔιαγραφήta 220 kai ta 400 exoun na kanoun me to astero trigono kai den einai gia 220 kai 400 pou les.prosoxi megali.
ΔιαγραφήΚαλησπερα ,θα ηθελα να ρωτησω πως μπορουμε να αλλαξουμε την φορα περιστροφης του μοτερ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φορά περιστροφής αλλάζει με τον ίδιο τρόπο που αλλάζει και στα κοινά τριφασικά μοτέρ, αντιμεταθέτοντας δηλαδή τους αγωγούς που πάνε σε οποιαδήποτε δυο άκρα του τριγώνου (ή αστέρα) π.χ. τον αγωγό που πάει στα U1 W2 με τον αγωγό που πάει στα V1 U2
ΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδιά καλησπέρα. έχω ένα κινητήρα μοτέρ 0,37KW συνδεσμολογία αστέρα και θέλω από τριφασικό να το μετατρέψω σε μονοφασικό. Ποιά είναι η κατάλληλη συνδεσμολογία και τι χωρητικότητας πυκνωτή θα χρειαστώ ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σύνδεση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί είναι κατά τρίγωνο και ο πυκνωτής να είναι 25 μF.
ΔιαγραφήΔεν σημαίνει ότι θα δουλέψει απροβληματιστα ειδικά αν το φορτίο είναι δύσκολο.
Παιδιά καλησπέρα. έχω και εγω ενα μοτέρ με στοιχεια:
ΑπάντησηΔιαγραφή1420346 IP54 IM1081
0.6 KW S1 50 HZ
Υ/Δ 380/220 V 1420 imin
ποιος ειναι ο καταλληλος πυκνωτης που θα χρειαστω;
Σύμφωνα με τον τύπο υπολογισμού χρειάζεται : 70 x 0.6 = 42 μF
ΔιαγραφήΌμως τα 0,6 Kwatt είναι κοντά στον 1 ίππο (0,8 του ίππου) και ίσως να μην έχει ικανοποιητική απόδοση.
Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες.
ΔιαγραφήΝα ρωτήσω κάτι? Αγορά σα μια ξυλουργική πλάνη και μου είπαν ότι δούλευε με τριφασικό ρεύμα. Άνοιξα να δω το μοτέρ και τον διακόπτη και είδα τα εξείς: Στην είσοδο του διακόπτη δίνει δύο φάσεις R και S και το τρίτο βιδάκι το γεφυρώνει με την R. Το μοτέρ έχει τέσσερα βιδάκια. Τα δυο τα έχει γεφυρομένα μαζί και δίνει την S. Στο τρίτο βιδάκι δίνει την R και στο τέταρτο έχει παράλληλα με την R τρείς πυκνωτές. 20 μF, 25 μF, 160 μF. Έκρινα από τα λίγα που ξέρω πως αυτό που είδα είναι για δουλεύει με μονοφασικό. Το δοκίμασα με μονοφασική τάση και δεν ξεκινάει αλλά μουγκρίζει. Το μοτέρ δεν έχει στοιχεία πάνω. Δε μπορώ να καταλάβω τι γίνεται. Μπορεί να βοηθήσει κάποιος?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν φαίνεται εύκολο να βρεθεί η κανονική λειτουργία του μοτέρ αν δεν έχει ταμπέλα που περιέχει τα στοιχεία του. Ούτε η πλάνη γράφει κάτι;
ΔιαγραφήΤο υπόλοιπο κύκλωμα δεν το περιγράφεις, μόνο διακόπτης και μοτέρ υπάρχει; Προστασία; Θερμικό;
Η πλάνη δεν γράφει τίποτα. Είναι μόνο ο διακόπτης οι πυκνωτές και το μοτέρ... Τίποτα άλλο
ΔιαγραφήΑπό εκεί που το αγόρασες δεν σου λένε τίποτα;
ΔιαγραφήΤα 4 βιδάκια που αναφέρεις στο μοτέρ έχουν και αντίστοιχα αγωγούς που κατευθύνονται εντός του μοτέρ;
Στα τέσσερα βιδάκια περιλαμβάνεις και την γείωση; Έχει γείωση;
Αν αποσυνδέσεις τα καλώδια παροχής και τους πυκνωτές τι ωμική αντίσταση έχουν ανά ζεύγος;
Δοκίμασες να βγάλεις έναν πυκνωτή, διαφορετικό κάθε φορά, για να δεις πώς θα συμπεριφερθεί; Προσοχή μην το κάψεις από παρατεταμένη λάθος λειτουργία.
Τι διαστάσεις έχει το μοτέρ;
Οι τιμές των πυκνωτών που έχεις δείχνει υπερβολικά μεγάλο σε ισχύ μοτέρ, αν είναι σωστά υπολογισμένοι.
Αυτός που την είχε είναι στο Άγιο Πέτρο τώρα. Την πούλαγε η αδερφή του και μου είπε οτι την δούλευε με τριφασικό. Δεν ήξερε κάτι άλλο να μου πει. Άνοιξα σήμερα τη βάση με τα βιδακια και έχει τέσσερα καλώδια και απο πίσω. Τα μέτρησα εκτώς κυκλώματος και είναι δυο ζευγάρια. 1 με 3 δείχνει 0 ohm και 2 με 4 πάλι 0 ohm. Και έχει με μια λάμα (φαίνεται φτιαγμένη για αυτή τη δουλεία) βραχύ κύκλω ένα το 1 με το 2. Γείωση δεν έχει το μοτέρ. Δεν δοκίμασα να βγάλω κάποιον πυκνωτή. Οι διαστάσεις του μοτέρ είναι: 20 cm η διάμετρος και 26 cm το μήκος του.
ΔιαγραφήΜε αυτά τα δεδομένα γεννιούνται νέα ερωτήματα ...
ΔιαγραφήΈχει καρβουνάκια το μοτέρ;
Το πάχος των αγωγών από τα βιδάκια προς το εσωτερικό του κινητήρα είναι ίδιο;
Οι πυκνωτές έχουν πολικότητα; έχουν δηλαδή + και - ;
Η ταχύτητα του μοτέρ ήταν - είναι ελεγχόμενη ή σταθερή;
Το καλώδιο της παροχής είχε φις; τι φις είναι;
Οι διαστάσεις του μοτέρ δεν δικαιολογούν τις τιμές των πυκνωτών για τριφασικό που δουλεύει με μια φάση.
Στα τυλίγματα των μοτέρ περιμένουμε τιμές αντίστασης κοντά στο μηδέν αλλά ποτέ μηδέν γι αυτό βάζουμε την κλίμακα στην μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και τα δεκαδικά ψηφία παίζουν μεγάλη σημασία.
Οπωσδήποτε πρέπει να συνδεθεί και γείωση για ασφάλεια.
Θα τα κοιτάξω πάλι από αύριο...γιατί έχω τη πλάνη στο χωριό και θα σου πω!!
ΔιαγραφήΔε φαίνεται να έχει καρβουνάκια το μοτέρ. Για την αντίσταση έχεις δίκιο. Το ζευγάρι 1 με 3 είναι 2,1 Ohm και τα καλώδια πίσω από τα βιδάκια είναι 1,5άρια. Το ζευγάρι 2 με 4 είναι 1,7 Ohm και τα καλώδια είναι 2,5άρια. Οι πυκνωτές δεν έχουν πολικότητα. Η ταχύτητα του μοτέρ είναι σταθερή. Το καλώδιο παροχής δεν είχε φις
ΔιαγραφήΥπάρχει περίπτωση το μοτέρ να είναι μονοφασικό τελικά?? Και το 1 με 3 να είναι για την εκκίνηση και το 2 με 4 το κυρίως??
ΔιαγραφήΣίγουρα δεν είναι τριφασικό, σίγουρα δεν είναι συνεχούς.
ΔιαγραφήΆρα πρέπει να είναι μονοφασικό.
Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για τις τιμές των πυκνωτών που φαίνεται περίεργο να είναι τρεις.
Είναι πολύ περίεργο πάντος. Θα δοκιμασω να βγάλω κανένα πυκνωτή και θα δούμε. Ευχαριστώ για τη βοήθεια!!
ΔιαγραφήΔεν υπάρχει κάτι σίγουρο αλλά :
ΔιαγραφήΜπορεί το μοτερ να έχει δυο τυλίγματα και άρα δυο ταχύτητες ή
Το ενα τύλιγμα να μην είναι τύλιγμα αλλά μικροθερμικό για προστασία απο θερμοκρασία και είναι λάθος συνδεμένο ή
Οι πυκνωτές να ήταν για διόρθωση συνημιτόνου και είναι συνδεμένοι λάθος ή
Το ένα τύλιγμα να είναι φρένο και να είναι λάθος συνδεμένο ή
Να ελεγχόταν απο πλακέτα που δεν ξέρουμε ακρίβως τι έκανε ή
Κάτι άλλο που δεν ξέρω.
Ελήφθη το ερώτημα για τον τριφασικό κινητήρα με μονοφασική λειτουργία με πυκνωτή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ελήφθη, διότι όταν συνδέθηκα με λογαριασμό Google δεν έστειλε όσα είχα ήδη γράψει... Επαναλαμβάνω λοιπόν το ερώτημα. Κινητήρας 1 ίππου, πιεστικού, λειτουργεί με μονοφασική παροχή και πυκνωτή. W1 ουδέτερος, U1 φάση, μεταξύ U1 και W2 πυκνωτής. Εμφανίζεται βραχυκύκλωμα μεταξύ U1 και W1 και όντως φαίνεται η καμμένη περιέλιξη, που λογικά πρέπει να είναι η U. Το ερώτημα είναι, μπορεί να παρακαμφθεί η U και να χρησιμοποιηθεί η V; Μετατοπίζοντας την V στη θέση της W και την W στη θέση της U. Με το πρόβλημα ότι από τις περιελίξεις δεν βγαίνουν άλλα καλώδια ως αναμονές. Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τριφασικό μοτέρ που λειτουργεί με πυκνωτή; ή μονοφασικό μοτέρ με πυκνωτή;
ΔιαγραφήΤι γράφει το ταμπελάκι του;
Μεταξύ U1 και W2 σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει πυκνωτής σε τριφασικό κινητήρα, επομένως μάλλον δεν είναι τριφασικό αλλά μονοφασικό με πυκνωτή. Ή βέβαια η κλέμα ήταν για τριφασικό μοτέρ και βάλανε όπως τους βόλευε τα πηνία.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να παράκαμψης πηνίο μοτέρ που πριν δούλευε με αυτό.
Kαλησπέρα, θα ήθελα να συνδέσω ένα τόρνο που αγόρασα απο ΗΠΑ. Το μοτέρ είναι τριφασικό και το πλακάκι γράφει 230/460V, 4.4/2.2kW, 60Hz. Ο πίνακας σύνδεσης φαίνεται στο παρακάτω σύνδεσμο http://www.aceronline.net/acergroup/el-mpdyn1340g_el.htm. Υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος να τον συνδέσω σε ελληνικό τριφασικό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως στο ταμπελάκι γράφει 4,4/2,2 Α και όχι Kw ;
ΔιαγραφήΟ αυτοματισμος φαίνεται να μπορεί να δουλέψει γιατί ο μετασχηματιστης υποστηρίζει είσοδο 380 v
Αν το μοτέρ είναι κλασσικό βραχυκυκλωμένου δρομέα ( εδώ ήθελε φωτογραφία), με σύνδεση τριγώνου τότε κάνοντάς την σύνδεση αστέρα μπορεί να δουλέψει και στα 400 της Ελλάδας αλλά θα έχανε σε ισχύ και στροφές.
βέβαια πρέπει να γίνει και αλλαγή της περιοχής των θερμικών , ίσως και κάποιων ασφαλειών
ΔιαγραφήΦαίνεται πως υπάρχει και δευτερο μικρό μοτερ στον τόρνο, αυτό γιατί είναι;
Δημήτρη,
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ για την απάντηση σου. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Μετέφερα τα στοιχεία λανθασμένα. Το ταμπελάκι γράφει: 230/460V, 9.2/4.6 A, 2.2kW, 4 poles, frame 90L, 1782 rpm.
Η συνδεσμολογία πάνω στο μοτέρ είναι: U-1-7, V-2-8, W-3-9, 4-5-6. Δλδ είναι στο low voltage (230V). Πως μπορώ να καταλάβω αν είναι Y ή Δ; Από οτι διαβάζω η ισχύς εξαρτάται απο το λόγο V/Hz. Δηλαδή αν είναι σχεδιασμένο για 460V/60Hz ~ 7.6, ενώ εδώ θα είναι 400V/50Hz = 8 μέσα στο 10% απόκλεισης. Έχεις δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο; Απο στροφές θα πεσω στα 5/6 του 1782 ~ 1485 που είναι αποδεκτό. Πως μπορώ να ρυθμίσω τα θερμικά ρελέ και τις ασφάλειες; Υπάρχει κάποια λογική;
Για το κυκλωμα ελεγχου απο οτι καταλαβαίνω πρεπει να συνδέσω το "S" στην "Η5" θέση.
Το δεύτερο μοτερ είναι για την αντλία του υγρού κοπής - δεν το χρειάζομαι προς το πάρον.
Έχεις κάποιον προμηθευτή να προτείνεις σε περιπτώση που αποφασίσω να αλλάξω μοτερ;
Ευχαριστώ,
Ηρακλής
Οι στροφές θα είναι περίπου εκεί που λες ~ 1480 RPM
ΔιαγραφήΤο μοτέρ είναι συνδεμένο κατά τρίγωνο. (Δες κι εδώ)
Την αντλία πρέπει να την αποσυνδέσεις από το ρελέ για να μην υπάρξει πρόβλημα.
Ο Μ/Τ πρέπει να βγάζει 24 όταν δέχεται 380 δηλαδή να συνδεθεί το S στο Η3
Το θερμικό πρέπει να αλλαχθεί και να ρυθμιστή στα 4,6 Α
Η σύνδεση πρέπει να γίνει κατά αστέρα.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αλλάξεις μοτέρ
Ότι κι αν κάνεις κάντο βήμα βήμα και με ΜΕΓΑΛΗ προσοχή για την ασφάλειά σου.
Δημήτρη,
ΔιαγραφήΕυχαριστώ θα το δοκιμάσω. Σχετικά με το θερμικό, στην Αμερική το μοτέρ θα χρειαζόταν 3.665kVA, που αντιστοιχεί σε 5.3Α στο δικό μας δίκτυο (400V). Για σύνδεση αστέρα μπορείς να επιβεβαιώσεις την παρακάτω συνδεσμολογία: U-1, V-2, W-3, 4-7, 5-8, 6-9.
Cheers,
Ηρακλής
Ο κατασκευαστής του μοτέρ ορίζει το μέγιστο επιτρεπόμενο ρευμα και αυτό είναι 4,6Α για σύνδεση αστέρα. Αν τα πηνία άντεχαν 5,6Α η ισχύς θα ήταν η ίδια για τα δικά μας 400 βολτ, δεν είναι όμως.
ΔιαγραφήΤα νούμερα που λες στην συνδεσμολογία δεν ξέρω τι σημαίνουν.
Δημήτρη,
ΔιαγραφήΜάλλον είναι ονοματολόγια κατα ΝΕΜΑ. Δες το ακόλουθο σχεδιαγραμμα
http://www.bigassfans.com/onlineguides/pivot/Wiring_the_Motor.htm
Τα 9 καλώδια που έρχονται είναι αριθμημένα 1...9 όπως και στο διάγραμμα. Δλδ 1 =Τ1=U1, 2=T2=V1, 3=T3=W1 κ.ο.κ. Aν καταλαβαίνω σωστά απο αυτό που προτείνεις θα πρέπει να κάνω την σύνδεση όπως φαίνεται στο σχημά δεξιά.
Δεν είναι συνδεσμολογία αστέρα τριγώνου αυτή του σχέδιου.
ΔιαγραφήΑν το μοτερ είναι πράγματι αυτού του τύπου ναι την σύνδεση κάτω δεξια πρέπει να κάνεις.
Γεια σας θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτή η συνδεσμολογία μπορεί να δεχθεί ροοστάτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα δουλέψει καθόλου ικανοποιητικά με χρήση ροοστάτη.
ΔιαγραφήΣε 90 w μοτέρ τι πυκνωτη βάζουμε έβαλα έναν που είχα δουλευε καλα αλλα ζεσταθηκε σε πέντε λεπτά.Σας ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφή90 W τριφασικό μοτέρ είναι 0,09Kw .
ΔιαγραφήΑν λοιπόν σε σύνδεση αστέρα ήθελε 380-400V και επομένως σε σύνδεση τριγώνου 220 - 230V ένας πυκνωτής συνεχούς λειτουργίας, μη ηλεκτρολυτικός, κατάλληλος για μοτέρ, της τάξης των 70 Χ 0,09 = 6,3 μF θα είναι ικανοποιητικός.
Καλησπερα εχω ενα μοτερ με τα παρακατω στοιχεια
ΑπάντησηΔιαγραφή1.1 KV
220V 4.7A
380V 2.7A
1420rt\min
Μπορω να το συνδεσω μονοφασικα και με τη πυκνωτη 77μf που δινει ο τυπος
Δύσκολα θα δουλέψει σωστά.
ΔιαγραφήΕίναι μεγάλο το μοτέρ για να δουλέψει σε τρίγωνο με πυκνωτή.
Δεν χάνεις όμως τίποτα να δοκιμάσεις.
Ευχαριστώ για την απάντηση
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως πρέπει να το συνδέσω για να μην υπάρχει κίνδυνος να καεί
Θέλω να δουλέψει σε μια μπετονιέρα αν είναι επικίνδυνο για το μοτέρ να το συνδέσω με τριφασικό ρεύμα . Απλός ήθελα να μπορώ να το χρησιμοποιήσω και κάπου που δεν έχω τριφασικό
Αν είναι μπετονιέρα ξέχνα το, τζάμπα κόπος.
Διαγραφήκαλησπερα αγορασα ενα τρυπάνι βαρεος τύπου αυτο έχει τριφασικό μοτερ
ΑπάντησηΔιαγραφή0,75 kw
220/380 V
4.5/2.6 A
685 prm
μπορεί να δουλέψει μονοφασικό ? και αν ναι τι πυκνωτή χρειάζεται?
Οριακά θα δουλέψει.
ΔιαγραφήΤο συνδέεις σε τρίγωνο, βάζεις πυκνωτή 70x0.75=52,5 μf. (περίπου) και δοκιμάζεις.
Δεν θα έχει την ίδια δύναμη όπως στο τριφασικό αλλά πιστεύω θα μπορεί να λειτουργεί.
σε ευχαριστώ Δημήτρη
ΔιαγραφήΚαλησπερα. Εχω ενα τριφασικο μοτερ 5.5hp, 8.6Amp στις 1420 στροφες/λ. Υπαρχει περιπτωση να μετατραπει σε μονοφασικο; Η σκεψη ειναι για σχηστικο ξυλων με κωνο. Εαν ναι, πως και τι πυκνωτη πρεπει να χρησιμοποιησω; Ευχαριστω εκ των προτερων. (εννοειται οτι προεχει η ασφαλεια)
ΑπάντησηΔιαγραφήνα προσθεσω οτι ειναι συνδεδεμενος σε τριγωνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψει με πυκνωτή σε μονοφασική παροχή ένα μοτέρ 5,5 ίππων.
ΔιαγραφήΤο ότι είναι σε τρίγωνο 400V το κάνει απαγορευτικό.
καλησπέρα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέφτομαι να αγοράσω ένα εργαλείο που έχει μοτέρ επάνω 1.100 Watt ,400volt. λογικά αυτό θα δουλεύει τριφασικό. γίνεται να μετατραπέι σε μονοφασική φάση? κι αν γίνεται πόσο δύναμη θα χάσει αυτό το μοτέρ ?? ευχαριστώ.
α..Αν το εργαλείο δεν είναι μόνο μοτέρ αλλά έχει και αυτοματισμό θέλει και ο αυτοματισμός μετατροπή για να δουλεύει σωστά.
Διαγραφήβ. Το μοτέρ είναι μεγάλο για να δουλέψει σε μονοφασικό.
Δεν γνωρίζω άλλα χαρακτηριστικά για το μοτέρ για να σου πώ.όμως έχω δεί ο,τι υπάρχουν τόρνοι 1.500watt 230 volt.αυτά πώς τα κάνουν μονοφασικά ?
ΔιαγραφήΥπάρχουν τορνοι μονοφασικοί.
ΔιαγραφήΓενικά, μπορεί να φτιαχτεί μονοφασικό μοτέρ οποιασδήποτε ισχύος, απλά δεν συμφέρει γιατί τραβάει όλη την ισχύ από μια φάση.
Άρα εάν το πάρω θα μπορέσω να το μετατρέψω σε μονοφασικό.Με δύο πυκνωτές ο ένας εκκίνησης κι ο άλλος λειτουργίας θα μπορέσω να κάνω δουλεία. απλά δεν θα έχει τη δύναμη εάν είχε 400volt.ευχαριστώ για τις απάντήσες σου Δημήτρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛάθος κατάλαβες.
ΔιαγραφήΑν πάρεις μονοφασικό είσαι ΟΚ.
Αν πάρεις τριφασικό δεν θα μπορέσει, κατά πάσα πιθανότητα, να δουλεύει σωστά, με μετατροπή σε μονοφασικό, με χρήση πυκνωτή και άλλων απαραίτητων μετατροπών.
Καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω στα χέρια μου ενα μοτέρ 1hp και έναν inverter 1hp με είσοδο τάσης 220 και έξοδο τριφασικο.
Το πρόβλημα μου είναι πως από το μοτέρ έχει φύγει το καρτελακι με τα στοιχεία και δεν ξερό καν αν είναι τριφασικο η μονοφασικο.
Ανοιξα το κουτί του μοτέρ και έχει μεσα 6 καλοδια U1.V1.W1.. W2.U2.V2. Συνδεδεμένα με 2 πυκνοτες και ενα καλώδιο που φενετε πως λειτουργούσε σε μονοφασικο δίκτυο
τα χρώματα τον καλοδιον εινε 2 κιτρινα 2 μπλε 2 κόκκινα.
Τι να κανο? Να βγάλω τους πυκνωτές και να τον συνδέσω σε τρίγωνο Στον inverter ? Και αν είναι μονοφασικος τι γίνετε?
Εχω και φοτο αν βοηθούσε.
Αρχικά βεβαιωνεσαι ότι τα τρία πηνία είναι εντάξει ωμικ,α. Τα μετράς δηλαδή ένα ένα και πρέπει να έχουν περίπου την ίδια τιμή.
ΔιαγραφήΑν είναι εντάξει τα συνδέεις σε αστέρα με το inverter και παρατηρείς πώς συμπεριφερεται,αν σού δίνει αρκετή ροπή.
Αν δείχνει "υποτονικό " σημαίνει ότι θέλει σύνδεση τριγώνου.
Αν σε τρίγωνο, σε συνεχή λειτουργία ενός λεπτού ζεσταθεί υπερβολικά προλαβαίνεις να το σώσεις γιατί προφανώς θα θέλει αστέρα.
Σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη
ΔιαγραφήΤελικά έψαξα στη αποθήκη και βρήκα το καρτελακι το οποίο γράφει τα εξής.
SINGLE PHASE INDUCTION MOTOR
Kw 0.75. HP1. INS F
RPM 1400. 100/25μF 250/450V
VOLT 230
Άρα πάμε για καινούργιο μοτέρ από τι κατάλαβα. Γιατί ο inverter θέλει τριφασικο
Αν θέλεις καλό και ακριβή έλεγχο στροφών μέσω inverter, θέλεις και τριφασικό κινητήρα.
ΔιαγραφήΔηλαδή θαμπορούσα να χρησιμοποιησω και αυτό το μοτερ? Διότι δεν χρειάζομαι ακρίβεια στροφών. Πρόκειται για έναν αεραγωγο
ΔιαγραφήΔηλαδή θαμπορούσα να χρησιμοποιησω και αυτό το μοτερ? Διότι δεν χρειάζομαι ακρίβεια στροφών. Πρόκειται για έναν αεραγωγο
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι.
ΔιαγραφήΥπάρχουν ελεγκτές μονοφασικών μοτέρ που ρυθμίζουν την τάση, δεν κάνουν καλό έλεγχο γιατί δεν κρατάνε την ροπή ψηλά όμως για εφαρμογές ανεμιστήρα είναι καλή και φθηνή λύση.
Δημήτρη καλημέρα
ΔιαγραφήΤελικα αγόρασα μοτερ τριφασικο αλλά έχω τορα ενα ακόμα προβληματάκι. Ο inverter εινε ο altivar telemecanique ATV31H075M2 θέλει όμως κάποιες παραμέτρους για να δουλέψει το μοτέρ Και δυσκολεύομαι μπορεί να βοηθήσει κάποιος? To μόνο που θέλω να κάνω είναι να χαμηλώσω της στροφές και να βάλω έναν διακοπή on/off .
Αν το μοτέρ είναι τριφασικό στα 400V με σύνδεση αστέρα πρέπει να το συνδέσεις σε τρίγωνο για να δουλεύει με το μονοφασικό inverter που αγόρασες.
ΔιαγραφήΣυνδέεις τον διακόπτη στα άκρα 24V και LI1, ρυθμίζεις την παράμετρο LSP στην συχνότητα που θέλεις,ρυθμίζεις την παράμετρο itH στο ονομαστικό ρεύμα του μοτέρ και είσαι έτοιμος.
Καλιμερα Δημήτρη και σε ευχαριστώ
ΔιαγραφήΤο μοτέρ που πήρα ειναι αφτο
https://www.dropbox.com/s/0kvyqmckmds3riz/Moter1.jpg?dl=0
Και η εργοστάσιακη συνδεσμολογια που είχε είναι αυτή
https://www.dropbox.com/s/r4tsrrpb7ejubgk/Moter.jpg?dl=0
Και ο inverter ειναι αυτός
https://www.dropbox.com/s/asxeoq93ewwrvpi/Inverter.jpg?dl=0
Να αλλάξω συνδεσμολογια στο μοτέρ?
Η συνδεσμολογία του μοτέρ της φωτογραφίας είναι τριγώνου, δεν χρειάζεται να την αλλάξεις για σύνδεση με το μονοφασικό inverter που έχεις.
ΔιαγραφήΠαρατηρώ όμως ότι στο πρόχειρο καλώδιο που σύνδεσες δεν έχεις βάλει γείωση πράγμα επικίνδυνο και δεύτερο έχεις βάλει τον κίτρινο αγωγό για φάση κάτι που δεν επιτρέπεται.
Στην παράμετρο itH βάζεις 5,3 Α
Καλησπέρα, θέλω να φιαξω εναν μελιτοεξαγωγεα ,αυτοι του εμποριου δουλευουν περιπου στις 400 rpm μεγιστες και εχουν μοτερ 0,5hp με αναστροφη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνας φίλος μου είπε να χρησιμοποιησω τριφασικό μοτέρ με inverter που έχει ροοστατη.
Απ οτι κατάλαβα από τα παραπανω θα χρησιμοποιησω το συστημα Steinmetz γιατί έχω παροχή 230,ερωτήσεις: τι είδους μοτέρ πρεπει να πάρω; και τι inverter;
Αν πάρω μοτέρ 0,5 hp θα χάσω πολύ ισχύ λόγω του οτι θα δουλεύει με 230; πρεπει να πάρω 1hp ; . υπ όψιν επειδή είδα οτι τα μοτέρ χωριζονται σε 1400 και 2800 rpm θα πάρω 1400 με γωνιακή μείωση 5/1 για να μην χάσω ροπή, λέω εγώ τώρα... Ισχυει τίποτα απο αυτά που είπα;
Σωστά σου πρότεινε ο φίλος σου τριφασικό μοτέρ με inverter.
ΔιαγραφήΔεν χρειάζεσαι την σύνδεση Steinmetz.
Δεν χάνεις ισχύ αν έχεις την σωστή σύνδεση.
Αν θέλεις έλεγχο των στροφών του μηχανήματος αγοράζεις τριφασικό μοτέρ στην ισχύ που θέλεις στις 2800 στροφές που να δέχεται σύνδεση αστέρα στα 400 βολτ και τριγώνου στα 230 βολτ. Αγοράζεις μονοφασικό inverter (είσοδο 230 βολτ) π.χ. Altivar 12 για την ισχύ του μοτέρ (δεν χρειάζεται μεγαλύτερο). Συνδέεις σε τρίγωνο το μοτέρ. Μειωτήρας 5/1 οπωσδήποτε.
Χαχα , η πλάκα είναι οτι τον φιλο μου τον λένε Δημήτρη και είναι ηλεκτρολόγος (απλα δεν μπορω να τον βρω γι αυτό ζήτησα βοήθεια) ευχαριστώ πολύ.
Διαγραφήκαλησπερα,σε ενα τριφασικο μοτερ που εχει γινει μετατροπη και δουλευει σαν μονοφασικο με δυο πυκνωτες θελω να αντικαταστησω το διακοπτη γιατι ο παλιος κλαπηκε.Τι διακοπτη πρεπει να παρω και πως να των συνδεσω? ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν το κύκλωμα του μοτέρ έχει ρελέ και θερμικό, ή θερμομαγνητικό, το μόνο που χρειάζεται είναι ένας κοινός διακόπτης δυο ή τριών επαφών, που να κόβει την φάση και τον ουδέτερο σε όποια μορφή σε βολεύει (περιστροφικός ή πλήκτρου) αρκεί να είναι ονομαστικής έντασης αρκετά μεγαλύτερη από αυτή του μοτέρ.
Διαγραφήτο μοτερ εχει δυο πυκνωτες εναν για εκκινηση και ενα για συνεχη λειτουργια αυτοι δεν ξερω πως πρεπει να συνδεθουν...
ΔιαγραφήΠώς ξέρεις ότι ο ένας είναι για εκκίνηση και ο άλλος για λειτουργία;
ΔιαγραφήΔεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει πυκνωτής εκκίνησης.
Δεν ξερω υποθετω...το μοτερ ειναι σε μια μηχανη που τριβει πατωματα,ο διακοπτης που ειχε επανω ηταν με δυο "σκαλες" στην πρωτη ξεκινουσε και μετα απο λιγο τον γυριζα στην δευτερη.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως ήταν τριφασικό δυο ταχυτήτων; Έχει μεγάλη διαφορά (αισθητή) η ταχύτητα από την πρώτη στην δεύτερη σκάλα; Αν ναι είναι δυο ταχυτήτων και ο κάθε πυκνωτής είναι για την κάθε ταχύτητα. Αν όχι δεν ξέρω τι σύνδεση είχε.
ΔιαγραφήΟ αριθμος στροφων αλλαζε,ισως να ειναι αυτο που μου λες.... σ ευχαριστω πολυ
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Δημήτρη. Εχω ένα μοτερ τριφασικό 220/380 ήταν συνδεμενο σε τρίγωνο τριφασικα αλλά με ινβερτερ. Αν το συνδεσω πάλι σε τρίγωνο τριφασικα αλλά χωρίς ινβερτερ σε απλή τριφασικη πρίζα θα δουλεψη ή θα καεί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα καεί αλλά όχι αμέσως.
ΔιαγραφήΠρέπει να συνδέσεις το μοτέρ σε αστέρα, να προσθέσεις θερμομαγνητικό (ή ρελέ και θερμικό) στα αμπέρ που "τραβάει" σε σύνδεση αστέρα.
Σ ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σου
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα μια ερωτηση.. εχω ενα τριφασικο μοτερ 4ιππων αλλα εχω δυο παροχες 220 (απο ξεχωριστα ρολογια δεη) που μεταξυ τους εχουν 380. μπορω να το βαλω να δουλεψει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι
ΔιαγραφήΜε δυο φάσεις και ουδέτερο δεν θα δουλέψει το τριφασικό μοτέρ, χρειάζεται τρεις φάσεις.
το ξερω)))) ελεγα μηπως με καποιο τροπο , η με καποια διαταξη το κανω να δουλεψει
ΔιαγραφήΔεν γνωρίζω καμία διάταξη με την οποία θα δούλευε ένα τριφασικό μοτέρ με δύο φάσεις.
Διαγραφήκαλησπερα εχω ενα μοτερ και εχει πυκνωτη απο το εργοστασιο 7μφ και των εκαψε του εβαλα εναν 8μφ και δουλεψε 10 ωρες οχι συνεχεια και των εκαψε και αυτων μπορειτε να με βοηθησετε ευχαριστω ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν ο σωστός πυκνωτής;
ΔιαγραφήΕίχε την σωστή τάση και χωρητικότητα;
Καλύτερα να έβαζες την ίδια τιμή χωρητικότητά
Καλημέρα σας. Αντιμετωπίζω το ίδιο προβλημα μονο που η κατάταη είναι λίγο δυσκολότερη: Εχω ενα μοτέρ τριφασικό , είναι πολύ παλιό (μάρκας ΚΗΜ) ,όμως δεν εχει κανένα ταμπελάκι να γράφει τα χαρακτηριστικά του. Το ερωτημα είναι πως θα πρσδιορίσω τα δεδομένα που λείπουν , δηλαδή ισχύ και στροφές;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα γιατί δεν πρέπει να αφαιρείται το ταμπελέκι του μοτέρ.
ΔιαγραφήΜαντεύω ότι είναι κοινό τριφασικό μοτέρ βραχυκυκλωμένου δρομέα.
Έχει σύνδεση τριγώνου ή αστέρα;
Δούλευε παλιά στην Ελλάδα ή αλλού;
Για τις στροφές ανοίγεις το μοτέρ και βλέπεις πόσα ζεύγοι πόλων έχει.
2 Πόλοι/3000 Στροφές
4 Πόλοι/1500 Στροφές
6 Πόλοι/1000 Στροφές
8 Πόλοι/750 Στροφές
Στην πραγματικότητα οι στροφές είναι λίγο χαμηλότερες από αυτά τα νούμερα ανάλογα και με τη ποιότητα του μοτέρ.
Για την ισχύ υπάρχει μεγάλη δυσκολία αν και με μαθηματικές σχέσεις, μετρώντας και την ωμική αντίσταση και πάχος του αγωγού των τυλιγμάτων, μπορεί να βρεθεί. Καλύτερα όμως να συγκρίνεις τον όγκο του μοτέρ με ένα ίδιων στροφών και τάσης λειτουργίας για να βγάλεις περίπου συμπέρασμα,αλλιώς τον βάζεις να λειτουργεί και την μετράς (ροπή->ισχύ).
Ευχαριστώ κατ΄αρχήν για την απάντηση. Το μοτερ ειναι συνδεδεμένο σε τρίγωνο, ειναι Μαρκας ΚΗΜ, και δουλευε στην Ελλάδα (σε παλιό κυλινδρο αρτοποιίας)
ΔιαγραφήΆνετα μπορείς να το συνδέσεις σε αστέρα και να το βάλεις σε λειτουργία.
Διαγραφήευχαριστώ!
ΔιαγραφήExo ena moter pou eivai trifasiko ala sindeetai kai monofasika sinfona me ton tipo xriazetai enan piknoti 26,8mf epidi den drisko akridos auton mev enav 30mf einai ok eyxaristo prokatadolika gia opion mpori na me doithisi
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι μάλλον θα δουλέψει.
ΔιαγραφήΑξίζει να το δοκιμάσεις τουλάχιστον.
Μετά κάνε αμπερομέτρηση για να δεις ότι δεν είναι μακριά από το ονομαστικό ρεύμα σε κάθε τύλιγμα
Εχω μια μηχανη καφε που στο καλωδιο βγαζει πεντε μικροτερα. Ενα ειναι ο ουδετερος (μπλε), το πρασινοκιτρινο (γειωση) και 3 αλλα. Αυτα μαλλον ειναι οι φασεις. Υπαρχει περιπετωση να την δουλεψω σε μονοφασικο ή θελει οπωσδηποτε τριφασικο? Ευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τριφασική η μηχανή; τι γράφει το ταμπελάκι της;
ΔιαγραφήΜε αυτά που περιγράφεις μάλλον είναι τριφασική αλλά χρειάζεται σιγουριά και όχι μάντεμα.
Τι μοτέρ έχει πάνω; τι ισχύ έχει; τι αντιστάσεις πώς είναι συνδεδεμένες; πώς ελέγχονται;
Το ταμπελακι αν και ξεθωριασμενο γραφει: made in Roma, designed in Italy, WEGA (ολα αυτα σε περιπτωση που βοηθανε) και απο κατω μεσα σε κουτακια γραφει: W 2900, A (ειναι σβησμενο αλλα μαλλον 2900/400=7,25?????), V 400, Νο 376225, Mod EPU (και κατι αλλα σβησμενα), Hz 50/60. Αυτα ειναι ολα. Το καλωδιο ειναι φιξ, δεν βγαινει για να δω κατι αλλο. Πρεπει να ειναι παλια (γιατι μου την εδωσαν, δεν την αγορασα) και απο το λιγο ψαξιμο πρεπει να ειναι WEGA Pegaso. Ψαχνομαι για να δω αν αξιζει η οποια διαδικασια ή να την δωσω πισω. Θα μπορεσει καποιος ηλεκτρολογος να φτιαξει τριφασικη παροχη ή δεν γινεται? Ειμαι στο κυλικειο της εφοριας Καλλιθεας αν βοηθαει.
ΔιαγραφήΓια να φτιάξεις τριφασική παροχή θέλεις πιο πολλά χρήματα από την μηχανή ...
ΔιαγραφήΓια να γίνει αλλαγή στο κύκλωμα ώστε να δουλεύει με μονοφασικό χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για την συσκευή και ΑΝ γίνεται ...
Μα η συσκευη δουλευε πριν. Δεν ηρθε ουρανοκατεβατη. Ολες οι καφετεριες που εχουν τετοιες μηχανες, πώς τις δουλευουν? Το θεμα ειναι οτι δεν ειναι καινουργια και εκει που δουλευε, δεν μπορω να παω να δω πως ηταν συνδεδεμενη. Αν ηταν καινουργια τί θα αλλαζε? Εγω δεν θελω να αλλαξω το κυκλωμα. Θελω να μαθω πως να την συνδεσω. Δεν ειναι δυνατον να παω σε καποια καφετερια και να πω: "να μπω μια στιγμη να δω πως ειναι συνδεδεμενη?". Δεν νομιζω να με αφησουν. Ακομα κι αν το κανουν δεν ειναι ολες ιδιες (μαλλον). Τελος παντων. Δεν ξερω αν μπορεις να ερθεις να ριξεις μια ματια. Οσο μακρια κι αν εισαι. Με το αζημιωτο φυσικα. Αντι να τα δωσω σε καποιον αλλον, να τα δωσω σε εσενα. Αν ξερεις φυσικα.
ΔιαγραφήΗ συσκευή είναι τριφασική
ΔιαγραφήΕκεί που την δούλευαν είχαν τριφασική παροχή.
Για να δουλέψει σε μονοφασικό θέλει 99% αλλαγή στο κύκλωμα της και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι γίνεται.
Άσε που μπορεί να μην δουλέψει όπως ακριβώς θα ήθελες
Καλημέρα Δημήτρη και καλή εβδομάδα,
ΑπάντησηΔιαγραφήσυγχαρητήρια για τον εξαιρετικό σου ιστοχώρο και για την αμεσότητα και ακρίβεια των απαντήσεων που δίνεις στους επισκέπτες. Το blog σου εμπνέει αξιοπιστία, και για τον λόγο αυτό ακριβώς παίρνω το θάρρος να σου κάνω μια ερώτηση περί τριφασικού ρεύματος. Φαντάστηκα ότι θα ήταν κάτι πολύ απλό, που ο καθένας στοιχειωδώς ασχολούμενος με ηλεκτρολογία θα το γνώριζε, κι όμως έχω πάρει πολύ διαφορετικές και συγκρουόμενες απαντήσεις.
Αναζητώ επαγγελματικό χώρο για να ανοίξω ένα μικρό τεχνικό γραφείο, και δεν γνωρίζω αν επαρκεί η μονοφασική παροχή, ή μάλλον αν είναι κατάλληλη για ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές όπως ο υπολογιστής που θα χρησιμοποιώ. Γνωρίζω ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν είναι ενεργοβόρες, όμως υποθέτω ότι απαιτούν μεγαλύτερη ποιότητα παροχής ρεύματος. Πιστεύεις ότι η επιλογή τριφασικού ρεύματος είναι "μονόδρομος"; Και αν ναι, μπορεί να προκύψει και από μονοφασική παροχή με κάποιο μετατροπέα;
Καλή σου μέρα και σε ευχαριστώ εκ των προτέρων
Γιάννης
Η μόνη περίπτωση που υπερτερεί η τριφασική παροχή για ευαίσθητες μονοφασικές παροχές, όπως ένας Η/Υ, είναι η πιθανότητα να υπάρξει πρόβλημα σε μια ή δύο φάσεις από την ΔΕΗ κι εσύ με την τρίτη να κάνεις άνετα την δουλειά σου. Εξαιρετικά σπάνιο είναι να συμβεί κάτι τέτοιο άσε που πρέπει να υπάρχει και κατάλληλη υποδομή για εναλλαγή της παροχής από την μία φάση στην άλλη.
ΔιαγραφήΤο μόνο σίγουρο και ασφαλές είναι η ύπαρξη καλού και ποιοτικού ups το οποίο πρέπει να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 20% παραπάνω από την ισχύ των καταναλωσεων και η αλλαγή των μπαταριών του να γίνεται σε τακτά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Καλησπερα Δημητρη.Συγχαρητηρια για τον ιστοχωρο.Θελω να σου κανω την εξης ερωτηση.Εχω μια συγκοληση argon 3φ που δουλευει εως και 270Α.Μπορω να τη δουλεψω σε μονοφασικο? Αν ναι με ποιο τροπο. Ευχαριστω εκ των προτερων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπαμπης.
Είναι από αυτές τις ογκώδεις συγκολλησεις με μετασχηματιστη;
ΔιαγραφήΔεν είναι δυνατόν να δουλέψει σε μονοφασικό.
Ευχαριστω για την απαντηση.Η αληθεια ειναι οτι δε ξερω αν ειναι με μετασχηματιστη.Ειναι συγκοληση η οποια χρησιμοποιειται απο καταστηματα με εξατμισεις.Ανοιξα τη συγκοληση και βλεπω συνδεση αστερα 400-415V απο πανω συνδεονται κανονικα τα καλωδια και απο κατω εχει γεφυρωμενη τη U1μεV1 V1μεW1 και διπλα εχει συνδεση τριγωνου 230-240V με την πανω μερια να μη συνδεεται κατι και απο την κατω (θεωρω οτι ειναι η εξοδος) απο τη U1 φευγουν 2 καλωδια, απο τη V1 ενα καλωδιο και απο τη W1 παλι 2 καλωδια.Θα μπορουσα με καποιο τροπο να σας στειλω φωτο με τον πινακα χαρακτηριστικων και τη συνδεσμολογια της συγκολησης? Η συγκοληση ειναι η Cemont Maxistar 270T
ΔιαγραφήΗ συγκόλληση είναι 6.5 KVA ακόμη κι αν δούλευε σε μονοφασικό, που δεν δουλεύει, θα ήθελε 6500/230= 28,6 αμπερ.
ΔιαγραφήΟκ ευχαριστω για την απαντηση.
ΔιαγραφήΣε μικρό ΑΤΚΒΔ (1/2 Hp) που συνδέεται σε Υ για το δίκτυο της ΔΕΗ έχει κοπεί το ένα τύλιγμα. (ανοιγμένο και ελεγμένο με ωμόμετρο)
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορούσε να γίνει η δεξιά συνδεσμολογία;
(όχι η μεσαία μιας και ένα τύλιγμα "δεν υπάρχει";
https://www.dropbox.com/s/fdq3xsj2ub57alf/3~M%20%CF%83%CE%B5%201~%20%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF.jpg?dl=0
Σκέφτομαι αυτή τη λύση για να αποφευχθεί το κόστος της περιέλιξης. Πιθανόν να μην αξίζει νέα περιέλιξη από οικονομικής άποψης. (πυκνωτής 30 μF είναι ήδη αγορασμένος από άλλον κινητήρα)
Θεωρώ πως θα δουλέψει αφού το ένα τύλιγμα θα συμπεριφέρεται ως κύριο και το άλλο, αυτό που είναι σε σειρά με τον πύκνωτη, ως βοηθητικό.
(κάπως έτσι -χωρίς τον πυκνωτή- είναι και η λειτουργία του κινητήρα με 2 φάσεις όταν υπάρχει έλλειψη 1 φάσης πχ γιατί κάηκε η ασφάλεια)
Το μειονέκτημα που βρίσκω είναι ότι στο χώρο που καταλαμβάνει στο στάτη το κομμένο τύλιγμα δεν θα δημιουργείται μαγνητικό πεδίο με ό,τι (?) αυτό μπορεί να σημαίνει στη δημιουργία του περιστρέφομενου μαγνητικού πεδίου (κυκλικού; ελλειπτικού;)
(λόγω της χρήσης του κινητήρα δεν απαιτείται μεγάλη ροπή εκκίνησης κλπ)
Συνοψίζοντας, θα μπορούσε να γίνει η δεξιά συνδεσμολογία της εικόνας;
Το βρίσκω απίθανο να δουλέψει ικανοποιητικα ένα τριφασικό μοτέρ με την συνδεσμολογία που πρότεινες.
ΔιαγραφήΤο ρεύμα στο πηνίο με φάση και ουδέτερο θα τραβάει περισσότερο ρεύμα από το ονομαστικό και γρήγορα θα καεί.
Ο πυκνωτής πώς θα υπολογιστή; Μόνο πειραματικά που σημαίνει ότι πρέπει να έχεις πολλούς για να διαλέξεις.
Ευχαριστώ για την απάντησή σου.
ΔιαγραφήΩς προς το πηνίο που συνδέεται σε φάση ουδέτερο δεν βλέπω διαφορά αυτής της σύνδεσμολογίας έναντι της κανονικής, γιατί λες ότι θα καεί; (δεν λέω ότι δεν θα καεί απλά αν μπορείς πες μου το συλλογισμό σου)
Αν μπει πυκνωτής 25 μF σημαίνει χωρητική αντίσταση γύρω στα 127 Ω και ίσως αυτά τα Ω είναι πολλά για να συνδεθούν σε σειρά με το άλλο πηνίο με αποτέλεσμα αυτός ο κλάδος να διαρρέεται από μικρό ρεύμα και επακόλουθα αυτό το πηνίο να δημιουργεί "ασθενές" μαγνητικό πεδίο.
Και στην κανονική συνδεσμολογία ο αντίστοιχος κλάδος όπου είναι "(L//C)+L" πάλι διαρρέται από μικρότερο από ότι το άλλο τύλιγμα που παίρνει απ' ευθείας από φάση-ουδέτερο.
Αν το μοτέρ γυρίσει σε σχεδόν κανονικές στροφές η ένταση του ρεύματος δεν θα υπερβεί κατά πολύ το ονομαστικό και έτσι δεν θα καεί το τύλιγμα. Σε αυτό βασίζεται και η συνδεσμολογία του παρόντος άρθρου.
ΔιαγραφήΣτην δική σου περίπτωση όμως έχουμε ήδη ένα τύλιγμα εκτός και δεν ξέρω αν με την βέλτιστη τιμή του πυκνωτή το μοτέρ θα "ξεπεράσει" το ρεύμα εκκίνησης. Μάλλον δεν θα το ξεπεράσει ποτέ, με αποτέλεσμα το πιο εκτεθειμένο σε τάση πηνίο, να καεί.
Δεδομένου ότι οι στροφές εξαρτώνται από το f και το p θεωρητικά δεν θα αλλάξουν. Λόγω του ότι στην εφαρμογή που είναι δουλεύει ξεκούραστα πέρα από θεωρητικά ούτε στην πράξη πιστεύω ότι θα αλλάξουν.
ΔιαγραφήΈγραψες ότι "Μάλλον δεν θα το ξεπεράσει ποτέ (σ.σ. το ρεύμα εκκίνησης), με αποτέλεσμα το πιο εκτεθειμένο σε τάση πηνίο, να καεί."
Aν ένας κινητήρας (γενικότερα) δεν φτάνει στο ρεύμα εκκίνησης (όπως κα στο ρεύμα ονομαστικής λειτουργίας) υπάρχει περίπτωση να καεί;
μήπως το έγραψες ανάποδα;
Πιστεύω ότι για να δουλέψει ικανοποιητικά με τη συνδεσμολογία που είπα θέλει πυκνωτή αρκετά πιο μεγάλο πχ 100 μF για να μικρύνουν τα Ω της Xc και να περάσει ένα "όχι πολύ μικρό" ρεύμα (από τον κλάδο "LC"), από το τύλιγμα που θα παίξει το ρόλο του βοηθητικού τυλίγματος και αυτό σε συνδυασμό με τη διαφορά φάσης που θα δημιούργήσει ο πυκνωτής να δημιουργηθεί περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο.
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!
Έγραψα "δεν ξέρω αν με την βέλτιστη τιμή του πυκνωτή το μοτέρ θα "ξεπεράσει" το ρεύμα εκκίνησης" εννοώντας ότι δεν θα περάσει το στάδιο του αυξημένου ρεύματος εκκίνησης για να πάει στο επόμενο στάδιο που είναι το ονομαστικό.
ΔιαγραφήΔηλαδή το μοτέρ δεν θα κάνει σωστή επιτάχυνση (μερικών δευτερολέπτων) και δεν θα φτάσει σε ικανοποιητικό αριθμό στροφών που σημαίνει μεγάλο και παρατεταμένο ρεύμα, σαν να προσπαθεί να κάνει επιτάχυνση μιας ώρας, ας πούμε, φτάνοντας ίσως τελικά σε μικρότερες από τις ονομαστικές στροφές γιατί δεν θα έχει την δύναμη - ροπή να τις πιάσει. Προφανώς, βέβαια, το πηνίο δεν αντέχει ρεύμα επιτάχυνσης μιας ώρας και θα καεί πολύ νωρίτερα.
Οι στροφές εξαρτώνται από την συχνότητα και τα ζεύγη των πόλων όταν είναι κατασκευασμένο και μελετημένο για συγκεκριμένη παροχή, στην περίπτωση που συζητάς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από ότι υποθέτεις και δεν λύνονται με απλές μαθηματικές πράξεις. Κάνε πείραμα και θα δεις.
η εικόνα με τη συνδεσμολογία υπάρχει στο link τoυ dropbox στο παραπάνω σχόλιο
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά η συνδεσμολογία που έγινε και δούλεψε ικανοποιητικά, όχι βέβαια όπως πριν, ήταν: η τροφοδότηση των δύο τυλιγμάτων από δύο διαφορετικές φάσεις (το τρίτο τύλιγμα δεν τροφοδοτήθηκε) και συνδέθηκε και ο ουδέτερος στον κόμβο του "Υ" (από τον οποίο Υ όμως δεν τροφοδοτήθηκε το ένα τύλιγμα)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν χρειάστηκε σύνδεση πυκνωτή μιας και οι δύο (διαφορετικές) φάσεις δημιουργούν το περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο.
Το οποίο όμως δεν είναι κυκλικό αλλά ελλειπτικό (σε άλλες μοίρες πιο ισχυρό σε άλλες πιο ασθενές) και απεικονίζεται από το μήκος των γραμμών (διανυσμάτων)
https://www.dropbox.com/s/37fet2t9gow2xe9/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%86%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%20%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%AF%CE%BF%202%20%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82.png?dl=0
τα διανύσματα απεικονίζουν το μαγνητικό πεδίο ανά 10 μοίρες
Η ισχύς που αποδίδει πλέον είναι 2/3 της αρχικής (κανονικής) αλλά είναι πάλι αρκετή για την εφαρμογή που είναι τοποθετημένος.
Μπράβο.
ΔιαγραφήΕχω τον φουρνο (LAINOX PE 74 N) ο οποιος ειναι τριφασικος και θελω να τον μετατρεψω σε μονοφασικο. Μπορειτε να μου πειτε αν γινεται και πως;; ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν είχα το σχέδιο θα σου απαντούσα.
ΔιαγραφήΣτους περισσότερους οικιακούς φούρνους, αν όχι σε όλους, υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθούν σε μονοφασική παροχή σύμφωνα με την σύνδεση που ο κατασκευαστής δείχνει στο σημείο παροχής.
Ο φούρνος είναι επαγγελματικός και παλιό μοντέλο. Τα χαρτιά του δυστυχώς έχουν χαθεί. Γνωρίζετε τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; Ευχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΔεν μπορώ να ξέρω αν δεν έχω τα σωστά στοιχεία.
ΔιαγραφήΜαντεύω ότι ακόμη κι αν μπορεί να μετατραπεί για να δουλεύει σε μονοφασική παροχή η ένταση του ρεύματος που θα χρειάζεται για να δουλέψει θα είναι μεγάλο, απαγορευτικό, ίσως, για οικιακή, μονοφασική παροχή.
Χαίρεται θα χαρώ πολύ εάν μπορείτε να μου δώσετε μία απάντηση!έχω ένα μοτέρ κημ 6 πόλων 950 στροφών σε πομονα!μπορώ να αυξησω κατά κάποιο τρόπο λίγο τις στροφές στο μοτέρ? να επισημανω ότι έχει πίνακα και είναι 2 ταχυτήτων? υπάρχει κάποια περίπτωση να δώσω περισσότερες στροφές?ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν η ισχύς του μοτέρ είναι αρκετή για να δεχτεί παραπάνω φορτίο μια πρακτικά μέθοδος που μπορεί να επιλεχθεί,είναι το inverter.
ΔιαγραφήΘα μπορούσε να συνδεθεί μειωτηρας στην έξοδό του αλλά θέλει καλή μελέτη και προσαρμογή
Είναι 25 ιπους!με τροχαλία το
ΔιαγραφήΔουλεύω και όντος έβαλα μεγαλύτερη!αλλά έκανε λάθος ο τρόμος και μου την έφτιαξε λίγο μικρότερη!θα ήθελα 100 στροφές ακριβώς ακόμη στο μοτέρ! κόστος του ινβερτερ ξέρεις πόσο κοστίζει περίπου? ευχαριστώ πολύ!
Περίπου 3000 ευρώ
ΔιαγραφήΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΝΤΟΥΛΑΠΑ ΨΥΞΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΘΑ ΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΛΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τριφασικό κομπρεσέρ δεν πρόκειται να δουλέψει ικανοποιητικα με μετατροπή.
ΔιαγραφήΆλλωστε αφού αναφέρεις ντουλάπα θα τραβάει υπερβολικά, για οικια,ρεύμα
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω έναν δίδυμο τροχό και τα στοιχεία του ταμπελακίου είναι τα εξής:
380V
ίπποι: 2
Στροφαί: 2800
Αμπέρ: 3,7
Περίοδοι: 50
Φάσεις:3
Μπορώ με κάποιον τρόπο να το βάλω να δουλέψει στα 220V?
Επίσης να κάποιος μου προτείνει συνδεσμολογία αστέρα ή τρίγωνο
θα ήθελα κάποιο link με εικόνα γιατί δεν είμαι ηλεκτρολόγος και τα σχεδιαγράμματα
δε με βοηθάνε.
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Αν το ταμπελάκι του κινητήρα δεν αναφέρει καθόλου τα 220 ή 230 βολτ δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψει σε μονοφασικό.
ΔιαγραφήΑκόμα όμως κι αν δουλεύει στα 220 τριφασικό η ισχύς του είναι μεγάλη για να δουλέψει ικανοποιητικά.
Η μόνη περίπτωση λειτουργίας είναι με inverter αν στο τρίγωνο είναι 230 βολτ.
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά.
Καλησπέρα. Εχω ένα μοτέρ τριφασικό και θέλω να το μετατρέψω σε μονοφασικό, θα έχω πρόβλημα πτώσης τάσης;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλέξανδρος.
Πρακτικά όχι, δεν είναι σημαντική η πτώση τάσης μιας και η ισχύς είναι μικρή.
ΔιαγραφήΓια αστεροτριγωνο, στο ταμπελακι πρεπει να αναγραφεται τριγωνο 400v σωστα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά
Διαγραφήκαλησπερα θα ηθελα να συνδεσω ενα μοτερ τριφασικό σε μονοφασική παροχή το μοτερ ειναι 3 hp και 2800 rpm γωνιαστρα ξυλου. (siemens).ειναι εφικτο ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλύτερα να το ξεχάσεις.
ΔιαγραφήΤο μοτέρ είναι αρκετά μεγάλο και δεν θα δουλέψει σε μονοφασική παροχή
kalimera sas exo klimatistiko inverter mougkrizi trela.... pezi rolo pou exoume mion 10 vathmous ?
ΑπάντησηΔιαγραφήna simioso pos mesa i monada ferni zesto aera kanonika.. ti prepi na kano ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορώ να είμαι σίγουρος αλλά μάλλον δεν οφείλεται σπinverter.
ΔιαγραφήΟύτε στο κρύο.
Πιθανόν κάποιο ρουλεμάν στο μοτέρ ή η έλλειψη λίπανση του.
ΣΑΣ efxaristo gia thn grigori apantisi sas k.dimitri...
ΔιαγραφήΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ. ΕΧΩ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟ ΜΟΤΕΡ-ΜΕΙΩΤΗΡΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΒΓΑΖΕΙ 4 ΚΑΛΩΔΙΑ. 2 ΜΠΛΕ ΚΑΙ 2 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ. ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΕ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΒΝ ΠΡΩΤΕΡΩΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρόνια
ΔιαγραφήΔεν μπορώ να είμαι σίγουρος αν δεν δω το ταμπελάκι του μοτέρ.
Δείχνει πάντως να θέλει σύνδεση πυκνωτή .
Τα μπλε πρέπει να είναι το ένα πηνίο και τα πορτοκαλί το άλλο εκτός κι αν υπάρχει ο πυκνωτής ήδη συνδεμένος , υπαρχεί;
Ωμικα τι δείχνουν οι αγωγοί ;
εχω ενα μηχανημα πριονοκορδελα τα στοιχεια IP.54 CV.5.41/0.75 KW 0.30 HZ 50 θελω απο τριφασικο να το κανω 220 γινεται ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν το μοτέρ δέχεται σύνδεση τριγώνου γίνεται.
ΔιαγραφήΚάνεις την συνδεσμολογία του σχεδίου με πυκνωτή που υπολογίζεις.
Από τα δεδομένα που γράφεις δεν καταλαβαίνω την ακριβή τιμή της, είναι 0,75 ή 0,30;
kw 0.30 μου γραφει το ταμπελακι του
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε θέλει πυκνωτή 70χ0.3= 21 μF
Διαγραφήναι δεχεται συνδεση τριγωνου
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο συνδέεις τρίγωνο με πυκνωτή περίπου 21 μικροφαραντ και είσαι ΟΚ.
ΔιαγραφήΟ πυκνωτής να είναι για μοτέρ και συνεχούς λειτουργίας
kalispera dimitri exw mia genitria pou einai trifasiki mporw na tin geireisw se monofasiki diladi se 220-230v ean nai pou mporw na paw giati egw den kserw katholou.exaristw
ΔιαγραφήΒγάζει ουδέτερο η γεννήτρια; Αν ναι τότε έχεις ανάμεσα σε φάση και ουδέτερο μονοφασική παροχή δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι άλλο.
ΔιαγραφήΑν όχι πρέπει να γράφει το manual της γεννήτριας.
δεν ξερω,παντοσ γραφη αυτα..V 42 3 A.21 HZ200 KVA1.5 S CLASE F Matticola 2GO30016
ΔιαγραφήΔεν βρήκα στοιχεία στο διαδίκτυο με αυτά που έδωσες οπότε δεν ξέρω
ΔιαγραφήΔεν γράφει μάρκα επάνω;
Προφανώς είναι ιταλική
G200 HONDA 5.5
ΔιαγραφήTo "matricola" είναι το serial number στα ιταλικά. Πώς προέκυψε honda;
Διαγραφή:-)
Μάλλον είναι μόνο το μοτέρ honda και η γεννήτρια ιταλική.
Δεν μπορώ να βοηθήσω αν δεν έχω στοιχεία.
ευχαρηστο δημητρη.
ΔιαγραφήΓεια σου Δημήτρη, συγχαρητήρια για το site. Πλήρες, έγκυρο και επιστημονικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια απλή εξήγηση σε παρακαλώ. Όταν βλέπω σε μοτέρ τριφασικό βραχυκυκλωμένου δρομέα στο ταμπελάκι τις τάσεις Υ/Δ 380/220V προβληματίζομαι και αναρρωτιέμαι...
Αφού στο Υ το κάθε πηνίο βλέπει τάση 220V και στο Δ το κάθε πηνίο βλέπει τάση 380V. Γιατί λοιπόν το ταμπελάκι τα γράφει ανάποδα?
Η μήπως... εγώ είμαι ανάποδος?
Πώς έβγαλες τέτοιο συμπέρασμα;
ΔιαγραφήΤο κάθε ξεχωριστό πηνίο αντέχει σε τάση το μικρόμετρο από τα δύο νούμερα. Στην περίπτωση μας 230V.
Όταν συνδεθεί σε αστέρα το μοτέρ σε κάθε ξεχωριστό πηνίο πάνε 230V αν η παροχή είναι 400V.
Αυτο λεω κι εγω, στον αστερα στο καθε πηνιο πανε 230V. Γιατι το ταμπελακι ομως λεει οτι πανε 400? Γιατι γραφει τις τασεις αναποδα?
ΔιαγραφήΔεν γράφει τις τάσεις ανάποδα.
ΔιαγραφήY/Δ 400/230 V.
Στο τρίγωνο το κάθε πηνίο του μοτέρ δέχεται απευθείας την τάση της παροχής επομένως σε κάθε πηνίο πάνε 230 βολτ.
Στον αστέρα στο κάθε πηνίο του μοτέρ δέχεται 400/ρίζα του 3 = 230 βολτ.
Όταν λέμε πηνίο εννοούμε το κάθε ένα από τα τρία πηνία που υπάρχουν στον στάτη του μοτέρ. Σε αστέρα τα πηνία έχουν έναν κοινό κόμβο και η τάση της παροχής πέφτει στο 0,577 αυτής, δηλαδή από 400 πέφτει στα 230 βολτ.
Τα σύμβολα εμφανίζουν και την ακριβή σύνδεση των πηνίων. Υ: τρία πηνία με κοινό κόμβο, Δ τρία πηνία με ανά δυο κοινό άκρο.
Ο κόμβος στον αστέρα εμφανίζει τάση ίση με του ουδέτερου δηλαδή μηδέν.
Ένα μοτέρ 400/230 μπορεί να συνδεθεί μόνο κατά αστέρα στο ελληνικό τριφασικό δίκτυο. Αν συνδεθεί σε τρίγωνο σύντομα τα πηνία θα καούν.
Για να σε κατατοπίσω όσον αφορά το γνωστικό μου επίπεδο, γνωρίζω οτι στην Ελλάδα μεταξύ 2 φάσεων έχουμε 400V (πολική), και μεταξύ μιας φάσης και ουδετέρου 230V (φασική). Επίσης γνωρίζω τη γεωμετρία (σχήμα σύνδεσης) των πηνίων σε Υ και Δ. Δυο ερωτήσεις έχω ακόμα λοιπόν:
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Αφού το Ελληνικό δίκτυο είναι ακατάλληλο για σύνδεση Δ, σε τι είδους τριφασικό δίκτυο θα μπορούσε να συνδεθεί το ανωτέρω μοτέρ σε Δ? Το συγκεκριμένο δίκτυο θα ήταν κατάλληλο και για σύνδεση σε Υ?
2) Όταν λοιπόν ο κατασκευαστής γράφει Y/Δ 400/230V, δεν καταλαβαίνω που αναφέρονται αυτές οι τάσεις. Αναφέρονται στην πολική/φασική τάση του δικτύου, ή αναφέρονται στις τάσεις που εφαρμόζονται σε κάποια συγκεκριμένα σημεία του μοτέρ (και ποια είναι αυτά τα σημεία σε κάθε συνδεσμολογία). Εγώ υπέθετα οτι αναφέρεται στην τάση που εφαρμόζεται στο κάθε πηνίο, εξού και η αρχική μου ερώτηση και σύγχυση.
Κάνω μάθημα σε εργαστήριο εκπαιδευτικού ιδρύματος και δεν θέλω να μεταδίδω πράγματα που δεν ισχύουν.
Σε ευχαριστώ και πάλι.
1. Ένα μονοφασικό inverter βγάζει τριφασική παροχή στα 230V. Να ένας λόγος για σύνδεση τριγώνου στην Ελλάδα,για μικρής ισχύος μοτέρ προτιμάτε το μονοφασικό inverter. Προφανώς μπορεί να συνδεθεί και σε αστέρα με μονοφασικό inverter αλλά θα χάσει σε ισχύ.
Διαγραφή2. Το ταμπελάκι αναφέρεται στις μέγιστες τιμές τάσης που μπορεί να τροφοδοτηθεί το μοτέρ χωρίς να καεί για να έχει τις ονομαστικές στροφές και ισχύ. Σου λέει ότι σε τρίγωνο θα δώσεις 230V τριφασική παροχή και σε αστέρα 400V τριφασική παροχή για να πιάσεις τις ονομαστικές τιμές. Δεν σου απαγορεύει να βάλεις μικρότερη, μπορείς να βάλεις 230V σε αστέρα χάνοντας ισχύ .
Στην απαντηση 2, οι τασεις που αναφερεις ειναι πολικες η φασικες?
ΔιαγραφήΠολικές.
Διαγραφήγεια σας εκανα ενα τριφασικο μοτερ 1hp μονοφασικο με ενα πικνοτι 50μf(+-10%) κατα τιν εκεινιση δεν ξεκινα (ειναι σε αεροσιμπιεστη οταν εχει πιεση μεσα)τι πυκνοτη εκκινισης να βαλω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορείς να βάλεις πυκνωτή εκκίνησης, πως θα τον συνδέσεις;
ΔιαγραφήΤο θέμα είναι το μεγάλο φορτίο στην εκκίνηση του, αν δεν μπορείς να το αποφύγεις δεν πρόκειται να δουλέψει ικανοποιητικα
Γεια σας εχω μια πριονοκορδελα και οταν σβηνω και σταματαει σκουζει το φρενο
ΑπάντησηΔιαγραφήσκεφτομαι να καταργησω το φρενο να μην υπαρχει φθορα ειναι σωστο πως να το καταργησω .δεν χρειαζεται το φρενο ειναι περιττο μονο φθορα εχει.μπορω να κανω κατι να μην σκουζει αν δεν γινεται να καταργηθει.τι να το κανω αν σταματαει μολις σβησω τον διακοπτη σε μισο λεπτο, η αν σταματαει σε δυο λεπτα δεν εγινε και τιποτα παλια δεν ειχαν φρενο.
ξεχασα να σας πω οτι στην αρχη που ηταν καινουργιο δεν εσκουζε..
ΔιαγραφήΘέλει συντήρηση για να μην κάνει θόρυβο μάλλον αλλαγή φερμουιτ.
ΔιαγραφήΗ κατάργηση δεν είναι καλή λύση για την ασφάλεια σου, σκέψου να έχει πιασει το χέρι και να περιμένεις να σταματήσει μόνο του
Γεια σου δημητρη..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω ενα μοτερ που ειναι 2.2ΚW 50Hz τριφασικο και θελω να το δουλεψω με μονοφασικη παροχη επισης δεχεται και την συνδεση δελτα!!! Απλος αυτο που δεν εχεω καταλαβη τι πυκνωτη πρεπει να βαλω;; οπως δειχνει στο τυπο 70*2.2=154μF 👈Αυτο τον πυκνωτη να βαλω;;
Καλύτερα να το ξεχάσεις, για τόσο μεγάλο μοτέρ δεν είναι καθόλου ικανοποιητικο το τελικό αποτέλεσμα.
ΔιαγραφήΓεια σου Δημήτρη, είναι πραγματικά υπέροχη η ανιδιοτελή προσφορά σου. Διάβασα τα περισσότερα μηνύματα μήπως υπάρχει κάποιο σχετικό με το δικό μου θέμα, αλλά διαπιστώνω πως ματαιοπονούσα, η κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε παρακαλώ λοιπόν αν και εφόσον γνωρίζεις να μου δώσεις τα φώτα σου στο θέμα μου που ακολουθεί.
Έχω μια γεννήτρια την P160H
Τριφασική 160kVA 120kW 400/230V και λόγο που της έχουν αφαιρεθεί κάποια καλώδια που όδευαν στον πίνακα έχω μόνο την δυνατότητα από το κουτί πάνω απ το μοτέρ με τις ενδείξεις
U V W N , το ερώτημα μου είναι, αν μπορώ και πως να πάρω μονοφασική παροχή 230V μέχρι 10kVA για να τροφοδοτήσει μία αγροτική κατοικία;
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για μια σύντομη απάντησή σου. Στράτος
Το πιθανότερο είναι ότι ανάμεσα στο u κσι το Ν να έχεις 230volt.
ΔιαγραφήΑνάλογα αν δεν έχουν αφαιρεθεί κομμάτια κρίσιμα για την λειτουργία της
Η ισχύς είναι αρκετή
Προσοχή πρέπει να δοθεί στην γείωση
Της γεννήτριας.
Κανονικά ο οθδετερος θέλεις δικιά του γείωση
Για σας κύριε δημήτρη έχω ένα προβληματάκι έχω αγορασμένο ένα τριφασικό μοτέρ 1,5hp το οποιο δουλεύει σε τριγωνο με inverter 2hp. Όλο αυτό δουλεύη αρμονικά ( από της σύνδεσης που του έκανα με την βοηθια του σάιτ σας ) πάνω σε ένα τόρνο χειροπήητο που έχω κατασκευασί το θέμα μου είναι πως τυχία του έδωσα την φορά που χριαζόμουν. Μετά από καιρό αποφάσισα πως χριαζομε και της ανάποδες στροφές γίνετε αυτό αν ναι πως?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα inverter έχουν είσοδο για δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη φορά του μοτέρ.
ΔιαγραφήΈχουν Κλέμες για είσοδο της φοράς περιστροφής.
Με ενα επιλογικο διακόπτακι μπορείς να δίνεις την φορά που θέλεις
Το inverter το πείρα απο εναν γνωστό μου πρεπει να είναι ρώσικος αν κρίνω απο τα γραματα εχει διο κουμπια τυπου μπουτον για on και off και εχει τις εξεις επαφές τρείς για τιν παροχή ρευματος 230V ( μαζί με τιν γή τρείς ) , αλου πιο κι άλλες τρείς ( μου είχε πι για αυτές οτι μπορω να βάλω ενα ντιμερ του εμπορίου για να ελεγξω στροφές δεν το εχω κανει ) και παραπέρα τέσσερις αλλες που κάτω απο αφτες στι μια ακριανή εχει το σήμα τις γής και στις δύο ακριανές που περισσέυουν δυο βελάκια που δείχνουν προς τα εξώ, τί κανώ; ( μήπως να πάρω αλο inverter χαχαχα ) Και έχω και τιν εξείς απορία κάνει που δείνω στο μοτέρ κατεφτίαν φουλ στροφές ειναι 1400rpm
ΔιαγραφήΠρέπει να έχει και άλλες κλεμες που δεν τις βλέπεις
ΔιαγραφήΒρες το μανουαλ στο διαδίκτυο
Δεν πειράζει που πας κατευθείαν στις στροφές που θέλεις
Για σου δημήτρη τελικά δεν έβγαζα άκρη και πήρα αλο inverter το ( invt Gooddrive 100 inverter ) αφού έκανα πόσο καιρό να μάθω τον προγραματισμό του (αστα να παν) τελικά το παίζω στα δάχτυλα του καταχώρησα τη μοτέρ θα χιρίζετε το σύνδεσα όλα καλά. Το ερώτημα είναι οτι το inverter έχει τρείς επαφές που πέρνει ρέυμα μαζι με γίωση και τρείς για το moter, την γίωση του moter που να τιν βάλω; Κάνει στιν ιδια κλεμενς που είναι κσι η παροχή η θα προκαλέσω ζημιά στο inverter να το αφήσω ετσι;
ΔιαγραφήΟπωσδήποτε πρέπει να συνδέεται η γείωση στο μοτέρ
ΔιαγραφήΑν δεν έχει ξεχωριστή κλεμα τότε στην ίδια με της παροχής
καλησπέρα Δημήτρη!
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω ένα κομπρεσέρ αέρα με μοτέρ τριφασικό 2.2kw
στοιχεία απο το ταμπελακι
hz 50 / kw 2.2 / V 220/380 /A 8.7/5.0 /Cos 0.84/ min 2870
με αλλαγή συνδεσμολογίας θα δουλέψει σε μονοφασικό, έστω με μειωμένη απόδοση ???
κάτι διάβασα πιο πάνω για ένα convertor (καλά κατάλαβα οτι κάνει το 220 μονοφασικό σε 220-230 τριφασικό??) είναι καλύτερη λύση ?? και αν ναι, έχει μεγάλο κόστος???
τι προτείνεις ???
σε ευχαριστώ εκ τον προτέρων! είμαι ένας ακόμα που σε ζαλίζω ..... αν μπορέσεις μου απαντάς!
Υ.Γ άλλαξα συνδεσμολογία με ένα πυκνωτή 60 μικροφαραντ αλλα μουγκρίζει και δεν ξεκινάει .... δεν το άφησα πάνω από 2-3 δευτερόλεπτα !
*inverter
ΔιαγραφήΕίναι πολύ μεγάλο το μοτέρ για να συνδεθεί σε μια φάση, πρακτικά αδύνατο
ΔιαγραφήΝαι με μονοφασικο inverter μπορείς να το δουλέψεις σε σύνδεση τριγώνου
σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη!
Διαγραφήκαλές γιορτές με υγειά !
έχεις καμιά ιδέα, σε τι τιμές περίπου παίζουν ???
Γεια σας.Έχω ένα παλιό μοτέρ με μειωτήρα,τριφασικό από ελαιουργείο,πλήρως λειτουργικό. Έχει στην πινακίδα του τα εξής στοιχεία.Made in Germany,
ΑπάντησηΔιαγραφήZGO KPR63 G4.3~ MOTOR. COS φ0.76, 50HZ, IP55, 125rpm, 230/400V, 0.37KW, 1.84/1.06A, M21.9Nm, 220-240v/380-400v/ Ta W2 U2 V2 είναι γεφυρωμένα και στα U1 V1 W1 δίνει φάσεις.Με βάση τα πιο πάνω λεχθέντα να υποθέσω οτι πρέπει να γεφυρώσω τα W2 με U1 U2 με V1 KAI V2 με W1 και να δώσω ουδέτερο στο V2W1, φάση στο W2U1 και πυκνωτή 25 μφ μεταξύ φάσης και U2V1 ?.
Γιατί ένας που κάνει περιελίξεις μου είπε ότι πρέπει να δώσω φάση στη γέφυρα U2V1,στη μεσαία δηλαδή, πυκνωτή στις δυο ακραίες γέφυρες και ουδέτερο ανάλογα πως θέλω να γυρίζει. ποιο είναι το σωστό παρακαλώ?
Ευχαριστώ πολύ-καλές γιορτές.
Το ίδιο είναι, δεν έχει διαφορά , όπως και να το συνδέσεις το ίδιο αποτέλεσμα υπάρχει.
ΔιαγραφήΔημήτρη γεια σου. Εχω συνδεση τριφασικο μοτερ 0.37kw σε 230v με πυκνοτη 25mf και μου τραβάει στις δύο φάσεις 1.7 amp και στην τρίτη 0.7amp είναι φυσιολογικό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ανομοιομορφία των εντάσεων είναι φυσιολογική αλλά στην περίπτωση σου είναι υπερβολική .
ΔιαγραφήΤο μοτέρ τραβάει ανα φάση περίπου 0,7 αμπερ όποτε τα 1,7 είναι υπερβολικά και θα κάψουν τα πηνια σε παρατεταμένη χρήση του.
Πιάνει τις στροφές του; Μήπως είναι μικρό για την χρήση που το θέλεις; Δούλευε πριν; Ωμικα το κάθε πηνίο ποσά Ωμικα είναι;
Τα Ωμ τα μέτρας χωρίς καμία σύνδεση στα πηνια, χωρίς τον πυκνωτη.
Το μοτερ δίνει κίνηση με ιμάντα σε αντλία καυσίμων. Ναι δούλευε πριν. Το ονομαστικο ρεύμα που γράφει στην ταμπέλα του ειναι 1.1 με 1.9 amp. Υπάρχει περίπτωση να θέλει μεγαλητερο πυκνοτη; Τωρα είναι σε αστερα και το ξεκινάει. Το είχα γυρίσει σε τρίγωνο και δε μου το ξεκίναγε. Την αντίσταση να την μετρήσω στα τρία ζευγάρια στο μοτερ ή στα καλώδια ;
ΔιαγραφήΑν το μοτέρ είναι 0’37 Kwatt τριφασικό αποκλείεται να γράφει στο ταμπελάκι του 1,1 ή 1,9 αμπερ
ΔιαγραφήΕπόμενος είναι μάλλον μεγαλύτερο και θέλει μεγαλύτερο πυκνωτη ή δεν ειναι τριφασικό .
Τα τρία ζευγάρια μέτρα καλύτερα
U-X =19.8 ωμ
ΔιαγραφήV-Y =20.2 ωμ
W-Z=20.1 ωμ
Καλές τιμές φαίνονται, χωρίς μεγάλη αν ομοιομορφία
ΔιαγραφήΔεν είναι λογικό σε αστέρα να δουλεύει και σε τρίγωνο όχι
Πρέπει να είναι 0,75 kwatt οπότε δεν μπορεί να δουλέψει σε τρίγωνο με αυτό τον πυκνωτή
Δοκίμασε τρίγωνο με πυκνωτή 50 μικρό φαραντ
Και αυτό είναι το ταμπέλακι τουhttps://drive.google.com/file/d/1Awt7uEG1cL2mw_aT7P9vHOXBrektKhXo/view?usp=drivesdk
ΔιαγραφήΔεν ταιριάζουν τα νούμερα στο ταμπελάκι με ένα κοινό τριφασικό μοτέρ .
ΔιαγραφήΤι μπορώ να κανω για να το δουλέψω;
ΔιαγραφήΠειράματα με διάφορες τιμές πυκνωτων
ΔιαγραφήΚαι πως θα καταλάβω ότι μου δουλεύει κανονικά;
ΔιαγραφήΑν πιάνει ικανοποιητική απόδοση και τα αμπερ καμίας φάσης δεν ξεπερνά το ονομαστικό είσαι ΟΚ.
ΔιαγραφήΣύμφωνα με το ταμπελάκι το ονομαστικό για σύνδεση τριγώνου είναι 1,9 Α
Δημήτρη καλησπέρα! θα ήθελα τα φώτα σου. πως μπορώ να απενεργοποιώ ένα πυκνωτή εκκίνησης ??? από ένα ηλεκτροκινητήρα, με αυτόματο τρόπο, μετά από 3-5 δευτερόλεπτα αλλά μετά την παύση του κινητήρα να είναι οπλισμένος για την επόμενη εκκίνηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήο ηλεκτροκινητήρας είναι σε κομπρεσέρ αέρος που τον κόβει ο πιεζοστατης όταν πάει στα 10 ber και τον ξανά ξεκινάει όταν πέσει η πίεση στα 6 bar!
δεν έχει φυγοκεντρικό!
Αν δεν έχει φυγόκεντρο δεν ξέρω ασφαλή τρόπο.
ΔιαγραφήΔεν μπορείς να βασιστείς στον χρόνο με χρονικό γιατί ανάλογα το φορτίο δεν θέλει τον ίδιο χρόνο για να πιάσει στροφές .
Βέβαια σε εσένα το φορτίο είναι πάντα ίδιο όποτε το χρονικό μάλλον θα κάνει δουλειά.
Ο πρεσοσστατης θα ενεργοποιεί ένα delay on χρονικό το αποιο στην νορμαλ κλειστή επαφή του θα βάζει στο κύκλωμα τον πυκνωτη , μόλις περάσουν τα πέντε δευτερα θα τον βγάζει εκτός
τριφασικο μοτερ με τα εξης στοιχεια input 1150w ----IPOO 4.O /2.3 A-----1410/1700 RPM----Ratings max 250 VAC max 1.6 A
ΑπάντησηΔιαγραφήΔ 200-240 / Υ 346-415 ν 50 HZ ----Δ 200-254 /Υ 346-480 60 HZ Μπορει να μετατραπει σε μονοφασικο; Αν ναι με ποιο τροπο;
Το μοτέρ είναι 1,15 kwatt και δέχεται σύνδεση τριγώνου .
ΔιαγραφήΕίναι σχετικά μεγάλο για να δουλέψει απρόσκοπτα σε μονοφασική παροχή.
Μπορείς όμως να το δοκιμάσεις . Πάρε έναν πικνωτη για συνεχή λειτουργείς μοτέρ περίπου 70 μF συνδέσεις το όπως δείχνει το παρόν άρθρο και δοκίμασε
Σε ευχαριστω Δημητρη. Θα το παλεψω.
Διαγραφή