Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Το διπλό χρονικό. Double recycle time relay
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Το διπλό χρονικό. Double recycle time relay

Δυο διπλά χρονικά. Double recycle time relay

Κάποιες φορές στον αυτοματισμό χρειαζόμαστε ένα ηλεκτρικό - ηλεκτρονικό στοιχείο που να κάνει συνεχή άνοιγμα και κλείσιμο του σήματός του, σαν ένα φλας, παλμοτροφοδοτικό, ή κάτι παρόμοιο.
Το διπλό χρονικό κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά.
Έχει, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, δυο θέσεις για ρύθμιση του χρόνου, στην μία θέση ρυθμίζουμε τον χρόνο που το εσωτερικό ρελέ του, ή τρανζίστορ, είναι οπλισμένο και στην άλλη ρυθμίζουμε τον χρόνο που το εσωτερικό ρελέ του είναι απενεργοποιημένο.


Μικροδιακόπτες
ρύθμισης περιοχής
χρόνου
Συνήθως η περιοχή ρύθμισης είναι ανεξάρτητη για τον κάθε χρόνο , π.χ. μπορεί για την λειτουργία ON (οπλισμένο) να επιλέξουμε την περιοχή από 1 έως 10 ώρες και για την λειτουργία OFF (απενεργοποιημένο) 0,1 έως 1 δευτερόλεπτο. Σε κάθε περίπτωση και για όση διάρκεια το χρονικό είναι οπλισμένο, οι δυο χρόνοι εναλλάσσονται συνεχώς ταυτόχρονα με την επαφή του.
Η τάση λειτουργίας του διπλού χρονικού είναι παρόμοια με αυτή των άλλων στοιχείων που χρησιμοποιούνται στους αυτοματισμούς. Συνηθισμένες τιμές είναι τα 230 volts εναλλασσόμενο και τα 24 vollts εναλλασσόμενο ή συνεχές.
Διπλό χρονικό
Στην αγορά υπάρχουν χρονικά που μπορούν να λειτουργήσουν σε όλες τις συνηθισμένες τιμές τάσης (τα ίδια) ή και χρονικά πολλαπλών λειτουργιών που δεν είναι μόνο διπλά αλλά κάνουν και τις λειτουργίες των άλλων χρονικών.
Τα ηλεκτρονικά χρονικά έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια αλλά είναι κατά βάση και πιο ακριβά.
Τα νούμερα που συνήθως χρησιμοποιούνται για την επαφή λειτουργίας του είναι το 15 (για τον κοινό κόμβο) και τα 16  / 18 για την ανοιχτή ή κλειστή επαφή, ενώ για τον οπλισμό τους τα Α1 και Α2 (ή Β) ανάλογα με τον κατασκευαστή και την τάση λειτουργίας τους.

2 σχόλια:

Διαβάζω όλα τα σχόλια