Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Ηλεκτρολογικό σχέδιο σύνδεσης απλού διακόπτη φωτισμού
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Ηλεκτρολογικό σχέδιο σύνδεσης απλού διακόπτη φωτισμού

Σχέδιο σύνδεσης απλού διακόπτη με φωτιστικό 

Σύμβολο απλού
διακόπτη στο μονογραμμικό
σχέδιο
Η πιο απλή σύνδεση που υπάρχει στα σπίτια και γενικά στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι η σύνδεση φωτιστικού με απλό διακόπτη. Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ενός ή περισσότερων λαμπτήρων από το σημείο που υπάρχει ο διακόπτης.

Ο αγωγός, το καλώδιο που χρησιμοποιείται είναι ΝΥΑ διατομής 1,5 καρέ (τετραγωνικά χιλιοστά) και είναι συνήθως μονόκλωνο, έχει δηλαδή ένα και μόνο χάλκινο κλώνο, δεν έχει πολλά και μικρά συρματάκια.

ΝΥΑ είναι η παλιά ορολογία, που ακόμα χρησιμοποιείται, για να δηλώσει τον μονόκλωνο και σκληρό αγωγό που πωλείται σε κουλούρα των 100 μέτρων σε διάφορα χρώματα. 

Η ασφάλεια φωτισμού για ένα συνηθισμένο σπίτι είναι στα 10 Αμπέρ.

Κουτιά διακόπτη για χωνευτή εγκατάσταση.
Για τούβλο (αριστερά) ή γυψοσανίδα (δεξιά)
Το καλώδιο της φάσης, που συμβολίζεται με L (Live ή Line = «ζωντανό» ή γραμμή), έχει μαύρο χρώμα το οποίο συνεχίζει με το ίδιο χρώμα σε όλη την διαδρομή έως το ένα άκρο του φωτιστικού. Από το άλλο άκρο του φωτιστικού υπάρχει ο ουδέτερος που είναι χρώματος μπλε (γκρι για τα παλιά σπίτια), συμβολίζεται με Ν (Neutral = ουδέτερο) και πηγαίνει μέχρι τον πίνακα του σπιτιού. Ενδιάμεσα, από τον πίνακα έως τον διακόπτη και το φωτιστικό, υπάρχουν χωνευτά κουτιά διακλάδωσης που μπορεί να περιέχουν συνδέσεις - ενώσεις με καψ, για διακλάδωση προς άλλα φωτιστικά και διακόπτες που παίρνουν ρεύμα από την ίδια ασφάλεια, ή απλός μπήκαν εκεί για ευκολία περάσματος των καλωδίων σε μεγάλες και δύσκολες διαδρομές.

Ο διακόπτης είναι και αυτός χωνευτός, είναι δηλαδή κατά μεγάλο μέρος του εντός του τοίχου, στηριζόμενος με τις δυο δαγκάνες, που συνήθως έχει δεξιά και αριστερά, στο στρογγυλό κουτί διακόπτη.
Σε κουτί διακόπτη στηρίζονται και οι πρίζες και τα άλλα χωνευτά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
Ο απλός διακόπτης έχει δυο άκρα σύνδεσης στα οποία συνδέουμε την είσοδο και την έξοδο του αγωγού της φάσης, χωρίς να μας απασχολεί η πολικότητα, δηλαδή το ποιο θα πάει πού.
Αν το φως θα ανάψει με τον διακόπτη πάνω ή κάτω ρυθμίζεται γυρνώντας όλον τον διακόπτη από την άλλη πλευρά.
Αν βάλουμε ακραίο αλε ρετούρ στην θέση του απλού, κάτι που μπορούμε να κάνουμε, έχουμε την δυνατότητα της αλλαγής ρύθμισης πάνω ή κάτω αλλάζοντας την συνδεσμολογία. 

Αν το φωτιστικό έχει απροστάτευτα μεταλλικά μέρη απαιτείται, εκτός της φάσης και του ουδέτερου, και η γείωση, που συνδέεται με κιτρινοπράσινο καλώδιο στο σημείο του φωτιστικού που έχει το σύμβολο της γείωσης.

43 σχόλια:

 1. Εχω ενα απλο λεγκραντ βαλενα ξερει κανεις πως θα συνδεθει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με κατεβασμένη την ασφάλεια που δίνει στον διακόπτη που θα αλλαχθεί και βεβαιώνοντας ότι το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ της εγκατάστασης λειτουργεί (πατώντας το μπουτό test πρέπει να πέσει) αφαιρούμε τον παλιό διακόπτη και στις αντίστοιχες θέσεις που υπήρχε αγωγός (ή αγωγοί) βιδώνουμε στον νέο.

   Διαγραφή
 2. Θέλω να βάλω έναν διακόπτη και μια πρίζα σε εξωτερικό χώρο βιδωμένους πάνω σε ένα δέντρο. Τι βαθμό προστασίας να πάρω ΙΡ44 ή ΙΡ 55 (το μόνο νερό που θα πέφτει είναι της βροχής κάτω από το δέντρο);
  Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρώτα εξασφαλίζεις ότι υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ στην παροχή.
   Μετά φτιάχνεις σταθερή κατασκευή για να τοποθετήσεις την πρίζα και τον διακόπτη. Το δέντρο δεν είναι κάτι σταθερό, είναι "ζωντανός" οργανισμός και μεγαλώνει, αλλάζει μορφή.
   Για το IP προτείνω μια κλάση καλύτερο IP 56.

   Διαγραφή
 3. Καλησπέρα είμαι σε συγχυση , αν μπορεις να μου λύσεις καποιες απορίες . Λέμε ένας λαμπτήρας για να λειτουργήσει χρειαζεται φαση κ ουδέτερο , μια αντισταση μπορει να λειτουργήσει μονο με την φάση , ο κλάδος (αγωγός)δεξιά της αντίστασης δεν ειναι ο ουδέτερος; όπως στην περιπτωση του λαμπτήρα που παλι ουσιαστικά είναι μια αντιστασή; Ο ουδέτερος λένε είναι η επιστροφη του ρεύματος (γυριζει στην δεή )ταση ως προς την γη περίπου 0v έχει όμως φορτίο ; περνάνε αμπερ (ηλεκτρόνια);γιατί δεν χτυπάει το ρεύμα αφου πανω απο 30mA είναι επικύνδυνα; Αποσαφήνισέ μου το θέμα ουδέτερος . Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για να υπάρξει ροή ρεύματος σε ένα στοιχείο κάποιου ηλεκτρικού κυκλώματος (ένταση ρεύματος μετρήσιμο σε αμπέρ) πρέπει να υπάρχει διαφορά δυναμικού σε αυτό το στοιχείο.
   Αν σε μια κατανάλωση, όπως μια αντίσταση, υπάρχει σύνδεση μόνο του ενός άκρου του με πηγή τάσης δεν υπάρχει διαφορά δυναμικού και επομένως δεν υπάρχει και ρεύμα.
   Στον θερμοσίφωνα π.χ. στην μια άκρη της αντίστασης υπάρχει η φάση και στην άλλη άκρη ο ουδέτερος, η διαφορά δυναμικού ανάμεσά τους είναι 230 (φάσης) - 0 (ουδέτερου) = 230 βολτ και επομένως το νερό ζεσταίνεται. Αν δεν συνδεθεί ο ουδέτερος δεν υπάρχει διαφορά δυναμικού και επομένως δεν θα ζεσταθεί το νερό.

   Στον ουδέτερο επιστρέφει συμβατικά και όχι πραγματικά το ρεύμα, γιατί μιλάμε για εναλλασσόμενο ρεύμα, μια πάνε και μια έρχονται τα ηλεκτρόνια με συχνότητα 50 φορές το δευτερόλεπτο για την Ελλάδα.

   Αν ακουμπήσει κάποιος τον ουδέτερο η διαφορά δυναμικού θα είναι 0 (ουδέτερου) - 0 (σώματός μας που ακουμπάει στην γη) = 0 βολτ και επομένως το ρεύμα είναι έντασης 0 αμπέρ < 30 mA.

   Το ότι τα ηλεκτρόνια πηγαίνουν και έρχονται στον αγωγό του ουδέτερου δεν σημαίνει ότι μας "χτυπάει" αν τον ακουμπήσουμε γιατί δεν υπάρχει διαφορά δυναμικού με την γη που πατάμε.

   Διαγραφή
 4. Ωραία τότε σε τριφασική παροχή μεταξύ φάσης κ ουδετέρου έχουμε 230v διαφορά δυναμικού . Μεταξύ 2 φάσεων έχουμε 400v . 1 φάση 230 , 2 φάση 230 οπότε διαφορά δυναμικού 0. Μήπως έχει να να κάνει με την διαφορά φάσης κατά 120μοίρες ; όταν αγγιχθουν 2 φάσεις δημιουργήτε υπερένταση όπως στη περίπτωση ουδετερου με φάση , είτε μονοφασικής είτε τριφασικής παροχής;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για διάφορα δυναμικού πολυφασικων δεν κάνεις αλγεβρικες πράξεις αλλά διανυσματικες.

   Διαγραφή
 5. Καλημέρα! Συγχαρητήρια για το blog! Μια ερώτηση να κάνω ήθελα... Πρόσφατα αγόρασα ένα διπλό χωνευτό διακόπτη της Legrand, που έχει ενσωματωμένα ενδεικτικά λαμπάκια. Τα λαμπάκια ειναι αναμμένα, όταν το φως στο δωμάτιο είναι σβηστό. Ετσι ειναι από κατασκευής τους. Γίνεται να παραμένουν αναμμένα ταυτόχρονα με το φως του δωματίου κ' να σβήνουν όταν σβήνει κ' το φως? Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, τουλάχιστον εύκολα.
   Το λαμπάκι αυτό είναι συνδεμένο παράλληλα με τον διακόπτη και κλείνει κύκλωμα με τον ουδέτερο μέσω του φωτιστικού. Αν θέλεις να ανάβει μαζί με τον διακόπτη πρέπει να συνδεθεί το ένα άκρο του στην έξοδο του διακόπτη και το άλλο άκρο του στον ουδέτερο ο οποίος δεν περνάει από τον διακόπτη.

   Διαγραφή
 6. Καλημέρα και πολλά συγχαρητήρια!
  Σε φωτιστικό με 4 λαμπτήρες έχει από κατασκευής του 0,5 καρέ καλώδιο. Επάνω έχει ένδειξη για max 28w η κάθε λάμπα. Μου κάηκαν και αγόρασα 60w (μετά είδα την ένδειξη για τα 28w). Με τον υπολογισμό βλέπω ότι περνάει κάπου 1 αμπερ με τις 60αρες, οπότε θεωρητικά όλα καλά. Γνωρίζοντας ότι συνήθως επιλέγεται 1,5 καρέ διατρέχω κίνδυνο φωτιάς στα καλώδια κτλ θεωρείς?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από πλευρά διατομής δεν έχεις πρόβλημα αλλά από πλευράς θερμότητας ναι.

   Αν είναι 60 watt πυρακτώσεως θα βγάζουν περισσότερη θερμότητα, περισσότερη από αυτή που προβλήθηκε από τον κατασκευαστή με κίνδυνο πυρκαγιάς.
   Βάλε led καλύτερα.

   Διαγραφή
  2. Είναι λάμπες τύπου αλογόνου καρφί γι αυτό σκέφτομαι να τις αφήσω.
   Νομίζω ότι η μέγιστη θερμοκρασία αυτών είναι κάπου στο 1/4 της μέγιστης των πυρακτώσεως.
   Παραμένει όμως το γεγονός ότι είναι έξω από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή σωστά;

   Φίλε Δημήτρη είναι τρομερή η ταχύτητα που απαντάς.
   Καλή συνέχεια!

   Διαγραφή
  3. Μετά από πολύωρη χρήση ρίξε μια ματιά στην θερμοκρασία τους και στους αγωγούς.

   Διαγραφή
 7. Θέλω να συνδέσω εξωτερικό διακόπτη διπλό με οκτώ φώτα πως θα το συνδέσω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τέσσερα και τέσσερα για το κάθε πλήκτρο;

   Ουδέτερος κοινός και για τα οκτώ, κοινή και η γείωση για όλα, αν θέλουν.
   Από την ασφάλεια - παροχή πάει φάση και στα δύο πλήκτρα
   Από την έξοδο του ενός πλήκτρου πάει στα τέσσερα και από την έξοδο του άλλου πληκτρυ στα υπόλοιπα τέσσερα

   Διαγραφή
 8. Τα φώτα του κήπου είναι οκτώ ο διακόπτης διπλός τα καλώδια είναι τρία καφέ μπλε κίτρινο ο διακόπτης είναιsdcnider πως είναι η σύνδεση στο διακόπτη? πρέπει να βάλω γέφυρα στίς δύο κλεμες που έχει ο διακόπτης?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τα φώτα του κήπου είναι οκτώ ο διακόπτης διπλός τα καλώδια είναι τρία καφέ μπλε κίτρινο ο διακόπτης είναιsdcnider πως είναι η σύνδεση στο διακόπτη? πρέπει να βάλω γέφυρα στίς δύο κλεμες που έχει ο διακόπτης?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρώτα βρίσκεις πιο απο τα τρία είναι η φάση με δοκιμαστικό κατσαβίδι. Μετά κάνεις γέφυρα των φάση στους δύο διακόπτες. Στην έξοδο του κάθε διακοπή βάζεις ένα από τα άλλα δύο καλώδια

   Είναι λάθος τα χρώματα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κίτρινο ή μπλέ εκτός κι αν κάνεις λάθος και είναι για άλλη δουλειά το καλώδιο αυτό.

   Διαγραφή
  2. Τα καλοδια είναι κίτρινο/πράσινο γείωση. Τα άλλα είναι τα άλλα είναι μπλε καφέ ο διακόπτης από την μια πλευρά έχει όπως τον ανοίγεις 2 L1 1 η άλλη μεριά 4 L2 3 μήπως πρέπει να γεφυρωσω L1-L2 και μετά τα άλλα καλοδια στο2 και στο4 η' στο 1 και στο 3

   Διαγραφή
  3. Σωστά, η γέφυρα θα είναι η φάση η οποία δεν ξέρεις τι χρώμα έχει, μπορεί να είναι οποιοδήποτε από τα τρία και το κίτρινο πράσινο δεν θα είναι γείωση (κακός έχει αυτά τα χρώματα)

   Διαγραφή
 10. Παρακαλώ μπορείς να μου εξηγήσεις τα φώτα του κήπου έχουν λάμπες 220 μεταξύ διακόπτη υπάρχει μετασχηματιστής πως είναι δυνατόν να ανάβουν τα φώτα με λάμπες 220 και εάν είναι έτσι, αυτό είναι σωστό για φώτα κήπου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν ο μετασχηματιστής είναι ένα προς ένα, αν δηλαδή δέχεται είσοδο 230 βολτ και βγάζει έξοδο 230 βολτ, γίνεται αν η ισχύς του είναι μεγαλύτερη ή ίση με την ισχύ των λαμπών.

   Διαγραφή
 11. Αδελφέ να εκφράσω και εγώ μια απορία σχετικά με τη συνέχεια του ρεύματος απο διακόπτη.

  Έχω βάλει στο μπάνιο, ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ τοίχου για τις πετσέτες. Αναγκαστικά, επειδή δεν ξέρω πως να τραβήξω ρεύμα ανεξάρτητα, το έχω συνδέσει με το ρεύμα που έρχεται και στα φώτα του νιπτήρα , απλά, παίρνοντας ρεύμα μαζί με τα φώτα. Το έχω δηλαδή στο ON συνεχώς για αν δουλεύει όποτε ανάβω το φως.

  Πως μπορώ να πάρω ρεύμα διαρκώς, χωρίς να επηρεάζει ο διακόπτης των φώτων τη λειτουργία του; Θέλω να δουλεύει συνέχεια λόγο μεγάλης υγρασίας και να το κλείνω όποτε θέλω παο το διακόπτη του, χωρίς να επηρεάζει τη λειτουργία στα φώτα ή τα φώτα τη λειτουργία του.

  Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα όπως τα έγραψα..

  Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  Φιλικά, Δημήτρης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξέχασα να σου πώ:

   Άλλη επιλογή λήψης ρεύματος χωρίς να γκρεμίσω ντουβάρι, δεν έχω, οπότε η μόνη μου επιλογή είναι το ρεύμα που έρχεται και στα φώτα.

   Διαγραφή
  2. Δεν γίνεται να έχεις ρεύμα χωρίς καλώδιο.. Στα φώτα πάει ο ουδέτερος μόνιμα και η φάση από τον διακόπτη. Πρέπει να περαστεί αγωγος φάσης που να μην περνάει από τον διακόπτη

   Διαγραφή
 12. Καλησπερα Δημήτρη! Ειχα ενα τροφοδοτικο switchimg 5v, το εβαλα σε ενα κουτι και συνδεσα ενα διακοπτη σαν αυτο που εχουν τα τροφοδοτικα απο τα PC. Τον εβαλα ενδιαμεσα με το καλωδιο της φασης. Χθες εβαλα στην πριζα το τροφοδοτικο και οταν ανοιξα το διακοπτη εσκασε το τροφοδοτικο! και το καλωδιο του ουδετερου ειχε μαυρισει!! Τι εγινε ακριβως?? τι εκανα λαθος??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι εννοείς με τον διακόπτη σαν του pc ;
   Αυτό το μπουτόν που έχουν; Γιατί μπουτόν είναι δεν είναι διακόπτης
   Πως το συνδέσεις;
   Προφανώς έκανες βραχυκύκλωμα

   Διαγραφή
  2. https://a.scdn.gr/images/sku_main_images/010217/10217689/medium_20170506084618_diak_rocker_mini_ch_l_on_off_6a_250v_2p_rl3_111_mayro_ynx.jpeg

   Αυτον εδω το διακοπτη για την ακρίβεια συνδεσα σε ενδιαμεσα με το καφε καλωδιο (φαση) για να ανοιγοκλείνω τα 220v. ο διακοπτης ελεγε 6Α 250v

   Διαγραφή
  3. Δούλευε πριν το τροφοδοτικό; Ήταν δοκιμασμένο;
   Το κουτί ήταν μονωμενο; Η μεταλλικό;
   Πως το στήριξες;
   Είχε υγρασία;

   Έγινε βραχυκύκλωμα σίγουρα

   Διαγραφή
 13. Το κουτί ήταν πλαστικό.
  Το τροφοδοτικό δούλευε πριν και το είχα βιδωσει σε δύο μεταλλικά παξιμάδια που τα είχα σαν αποστάτες! Μήπως έπρεπε να είχα βάλει διακόπτη που να κόβει και τα δύο καλώδια (φάση και ουδέτερο?)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι δεν παίζει ρόλο για την λειτουργία αν κόβεις μόνο την φάση, μόνο τον ουδέτερο ή και τα δύο μαζί
   Το διακοπτακι είχε δύο άκρα; αν ναι δεν μπορώ να καταλάβω τι πήγε στραβά

   Διαγραφή
 14. γεια σας
  Στο σπιτι εχω τριφασικο και οι περισσοτερες συσκευες υγραεριο....υπαρχει περιπτωση να καπου να γεφυρωνουν οι φασεις και να αυξανεται η καταναλωση?????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν γεφυρώνουν οι φάσεις θα πέφτει η ασφάλεια.
   Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει αυτό που λες

   Διαγραφή
 15. οταν το φωτιστικο γραφει max60watt ποσα watt σε λαμπα led σηκωνει για να μη ζεσταινεται υπερβολικα το ντουι και το καλώδιο? Κανεις δεν εχει απαντησει σωστα.Ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αντέχει τόσο όσο η λάμπα λεντ να βγάζει θερμικό φορτίο ίσο με αυτό μιας λάμπας πυρακτώσεως των 60 βατ.

   Διαγραφή
 16. Καλησπερα. Θελω απο μια γραμμη που καταληγει σε λαμπα με διακοπτη, να βγαλω μια ακομα γραμμη που να καταληγει σε αλλη λαμπα με διακοπτη. Μπορειτε να μου πειτε πως γινεται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι σαν να έχεις δυο ξεχωριστά κυκλώματα που έχουν την ίδια παροχή .

   Δυο φορές το ίδιο κύκλωμα

   Διαγραφή
 17. Καλησπέρα θελω να ρωτήσω εαν μπορω σε φωτιστικο οροφης με ανεμιστήρα επειδη πηγαίνει μόνο ενα καλώδιο φάσης, μπορώ να δώσω την φάση από αλλη γραμμη αλλα να χρησιμοποιήσω την επιστροφή που ειναι συνδεδεμενη ήδη στο φωτιστικο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείς να κάνεις
   Γίνε πιο αναλυτικός.

   Διαγραφή
  2. Εχω τοποθετησει εναν ανεμιστήρα οροφης που εχει και φωτιστικό. Το καλώδιο που παει απο τον διπλο διακόπτη (ενα διακόπτης για το φως και ενας διακόπτης για το φωτιστικό) εχει 3 αγωγούς (φαση ουδετερο και γειωση). Προς το παρόν λειτουργεί μόνο ο ανεμιστήρας καθωτι θα επρεπε να πηγαίνει και ενας αλλος αγωγος στο φωτιστικό (φαση μεσω του δευτερου διακόπτη). Για να μπορεσω να λειτουργήσω το φωτιστικό αυτο που ρωταω ειναι μπορω να παρω από ενα αλλο φωτιστικό παραλληλα τη φάση και την συνδεσω στην κλεμμα που ειναι για το φωτιστικό στον ανεμιστήρα οροφής. (Το φωτιστικό του ανεμιστήρα εχει την επιστροφή του ανεμιστήρα).

   Διαγραφή
  3. Αν η ασφάλεια που δίνει και στα δύο φωτιστικά είναι η ίδια μπορείς να κάνεις την συνδεση που λες.

   Διαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια