Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Εσωτερικά μιας λάμπας Philips led των 5 Watt
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Εσωτερικά μιας λάμπας Philips led των 5 Watt


λάμπα κερί
Λάμπα led, τύπου κερί, των
5 Watt με κάλυκα Ε14

Οι λάμπες led είναι η καλύτερη επιλογή για φωτισμό.
Δεν είναι οι οικονομικότερες στην αγορά τους, αλλά είναι οι οικονομικότερες στην κατανάλωση λειτουργίας τους.
lamp led
Τα led της λάμπας
Έχουν τυπικά τον μεγαλύτερο χρόνο ζωής

Με μια φωτογραφική μηχανή κινητού μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι οι λάμπες led δεν έχουν το συνεχή αναβόσβημα που έχουν οι λάμπες φθορισμού.
Είναι κάτι που το ανθρώπινο μάτι δεν το αντιλαμβάνεται αλλά συμβαίνει λόγω της συχνότητας του ρεύματος παροχής στην λάμπα.
Στην φθορισμού είναι 50 hz ενώ στις led δεν υπάρχει συχνότητα γιατί δουλεύουν με συνεχές ρεύμα. 

Η απόχρωση του φωτισμού, δηλαδή πόσο ψυχρός ή θερμός είναι (πόσα Kelvin είναι), στις λάμπες led δεν έχει φτάσει στην ποικιλία των άλλων λαμπτήρων αλλά υπάρχει μεγάλη πρόοδος.

τροφοδοτικό λάμπας
Τα led με το τροφοδοτικό τους 
Η συνεχή, DC τάση λειτουργίας, είναι που επιβάλει και το τροφοδοτικό εσωτερικά στην λάμπα τύπου led.

Τα led είναι smd (Surface Mounted Device)  δηλαδή είναι κολλημένα στην επιφάνεια της πλακέτας χωρίς να χρειάζεται διάτρησή της. 

   Τα led είναι συνδεδεμένα συνήθως σε σειρά. 
Σε μεγάλης ισχύος λάμπες π.χ. προβολείς led, είναι συνδεδεμένα σε παράλληλες ομάδες 

led lamp power supply
Η πίσω όψη του τροφοδοτικού λάμπας led 
Η απαγωγή της θερμότητας είναι επιβεβλημένη και σε αυτό βοηθάει η αλουμινένια επιφάνεια τοποθέτησης των led.  

Το τροφοδοτικό είναι σταθεροποιημένο παλμοτροφοδοτικό.

Στην τελευταία φωτογραφία φαίνεται δεξιά η γέφυρα ανόρθωσης που μετατρέπει τα 230 Volt κατευθείαν σε DC. Ακριβώς μετά (προτελευταία φωτογραφία) είναι ο ηλεκτρολυτικός πυκνωτής για την σταθεροποίηση της τάσης εισόδου του παλμοτροφοδοτικού.

4 σχόλια:

  1. ηθελα να ρωτησω 3 πραγματα.
    1-στην εισοδο του 3Φ γενικου πινακα κατοικιας,ο διακοπτης πρεπει να ειναι 4πολικος?μαλλον οχι νομιζω,αρκει να διακοπτει τις 3 φασεις.
    2-ο ΔΔΕ,που να μπει,γενικη ασφ-γενικος διακοπτη-ΔΔΕ?
    3-πρεπει να τροφοδοτηθουν οι 2 γενικοι πινακες με ΔΔΕ 1Φ,στον καθενα,σε 2 κατοικιες απο ενα 1Φ μετρητη παροχης ΔΕΗ.εχει και προσθετη εξυπηρετηση,1,5 καρε μαυρο καλωδιο,μπορουν να παρουν εντολη και οι δυο πινακες,δηλ στα 2 σπιτια απο τον ουδετερο νυκτερινου?ωστε να εχει το καθε σπιτι την δικη του εντολη ουδετερου νυκτερινου,ωστε να αναβει λαμπακι,η και να τιθενται σε λειτουργια αυτοματα οι ενεργοβορες συσκευες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το 3ο θέμα: Η εντολή ειναι κοινή και ερχεται από τον δέκτη-αποδιαμορφωτή ακουστικών συχνοτήτων της ΔΕΗ. Οπότε ναι δεν υπαρχει διαφορά. Θα οπλίσει κάποια ρελέ που ειναι συνδεδεμένα σε συσκευές που λειτουργούν με νυκτερινό. Να έχετε υπόψιν σας, όμως, πως η συνηλεκτροδότηση δυο διαμερισμάτων με κοινό μετρητή ειναι παράνομη για ευνοήτους λόγους. Η Παροχή πρέπει να πηγαίνει, χωρίς καμία διακλάδωση, στον πίνακα τον Γενικό. Με έναν γενικό διακόπτη καθώς και ασφαλεια. Από εκεί πρέπει να τροφοδοτηθεί ο δεύτερος πίνακας, ελεγχόμενος από διπολικό διακόπτη καθώς και την κατάλληλη ασφαλεια. Να λειτουργεί, δηλαδή, ως υποπινακας. Αλλά σε περίπτωση ξεχωριστών διαμερισμάτων, σας επαναλαμβάνω πως ειναι παράνομο. Απο την ΗΛΕΚΤΡΟΝ ΤΕΧΝΝΙΚΗ - ΚΑΖΙΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

      Διαγραφή
  2. 1. Τριπολικος διακόπτης για τις φάσεις είναι ΟΚ
    2. Πάντα ο διακόπτης πρώτος μετά το ρελε ή η γενική ασφάλεια, διαλέγεις ότι θέλεις
    3.Δεν είμαι σίγουρος, λογικά ναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευχαριστω γιωργο.πλεον η ΔΕΗ βαζει νεους ηλεκτρονικους μετρητες για διαφορους λογους,και για προστασια ρευματοκλοπης,οποτε αυτοι δεν εχουν ακουστικες συχνοτητες τηλεχειρισμου μεσω προσθετου ουδετερου,οποτε πρεπει να μπουν χρονοδιακοπτες στις ελεγχομενες συσκευες/καταναλωτες,για τις ωρες μειωμενου τιμολογιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια