Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Παράδειγμα προγραμματισμού του PLC της OMRON CP1E με χρήση του CX - programmer
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Παράδειγμα προγραμματισμού του PLC της OMRON CP1E με χρήση του CX - programmer

Τα PLC της OMRON είναι γενικά αξιόπιστοι ηλεκτρονικοί ελεγκτές με πολλές δυνατότητες.Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία με πολλές παραλλαγές στα μοντέλα της, που καλύπτουν πληθώρα αναγκών.

Η κύρια μέθοδος προγραμματισμού τους είναι με την γλώσσα LADDER, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και του προγράμματος CX - programmer, της σειράς προγραμμάτων CX - one, που πωλούνται ξεχωριστά από το PLC.

H DEMO έκδοση του προγράμματος είναι ελεύθερη στο διαδίκτυο για κατέβασμα και χρήση.

Ένα μικρό μοντέλο της OMRON είναι και το CP1E, που συνδέεται με τον Η/Υ μέσω ενός απλού καλωδίου USB. Γι' αυτό το μοντέλο είναι γραμμένο το πρόγραμμα αυτής της ανάρτησης αλλά εύκολα μεταφέρεται και στα άλλα μοντέλα της σειράς ακόμα και αυτόματα μέσω ειδικού μενού του προγράμματος.

Απλό παράδειγμα προγράμματος Ladder για το PLC CP1E της Omron 

Οι είσοδοι,οι έξοδοι και γενικά κάθε στοιχείο που χρησιμοποιείται στα OMRON, παίρνει όνομα από την διεύθυνση της μνήμης που βρίσκεται. Βέβαια μπορούμε να το σχολιάσουμε όπως θέλουμε για την καλύτερη τεκμηρίωση του προγράμματος. Τα σχόλια είναι με μπλε γράμματα στο παράδειγμα.

H είσοδος 0.00 είναι το 0 bit της λέξης 0 που είναι πάντα είσοδος ενώ η 100.01 είναι το bit 1 της λέξης 100 που είναι πάντα έξοδος.

Στο παράδειγμα η λογική διεργασία (flow chart) λέει στο PLC :

((αν η είσοδος I 0.00 είναι 1 ή η είσοδος I 0.02 είναι 0) και η είσοδος I 0.01 είναι 1 τότε η έξοδος Q 100.01 γίνεται 1)

(Αν η είσοδος I 0.03 γίνει 1 η έξοδος Q 100.00 γίνεται 1 με αυτοσυγκράτηση (Set)) 

( Αν η είσοδος I 0.04 γίνει 1 η έξοδος Q 100.00 γίνεται 0 (Reset)) 

Το τέλος του προγράμματος δίνεται με την εντολή END 

9 σχόλια:

  1. Γεια σας,δεν ηξερα που να αναρτησω την ερωτηση μου.Ελπιζω οτι καποιος θα τη δει και θα με βοηθησει.Το σπιτι που νοικιαζω εχει προβολακια σποτ,με τη λαμπα εσωτερικα την οποια δε μπορω να ποιασω να γυρισω αλλα ουτε εχουν συρματακι,οπως καποια αλλα που γνωριζα.Ταλαιπωρουμε εδω και δυο ημερες.Το στριφογυριζω και το παταω αλλα τιποτα γιατι το καλωδιο που βγαινει απο πισω γυρναει μαζι και ετσι δε ξεβιδωνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασες να το τραβήξεις προς τα ἐξω χωρίς να το γυρίζεις;

      Διαγραφή
    2. Ναι το δοκιμασα αλλα δε μπορω να το πιασω γιατι ειναι μεσα.Και οταν προσπαθησα να το βγαλω με μαχαιρι λιγο εξω εσπασε μπροστα η λαμπα.Αν μπορουσα καπου να στειλω φωτογραφια θα το εκανα να καταλαβετε τι εννοω.

      Διαγραφή
    3. Επισης σας ευχαριστω πολυ για τη γρηγορη απαντηση σας!

      Διαγραφή
    4. Υπάρχουν πολλά site που δέχονται δημόσιες φωτογραφίες

      Δεν μπορείς να αλλάξεις και όλο το ντουί;

      Διαγραφή
  2. Γεια σας είμαι φοιτητής στο ΤΕΙ Πάτρας και κάνω πτυχιακή επάνω στο plc omron θα ήθελα την βοήθεια σας γτ δεν μας το έχουν διδάξει στο ΤΕΙ και έχω κόλληση σε ένα σημείο του προγράμματος θέλω να συνδέσω μια ζυγαριά με το plc στην αναλογικές εισόδους του πως μπορώ να το προγραμματίσω διάβασα κάποιες οδηγίες με τύπους που είχε άλλα δεν έχω καταλάβει αν μπορείτε να με βατεύσετε η να μου δείξετε Καπίο παράδειγμα πως γίνετε ευχάριστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σας, έχω μία μηχανή κινέζικη και δεν μπορώ να βρώ άκρη , θέλω να άλλάξω κάτι στο πρόγραμμα και δεν έχω ιδέα .Έχει ένα PLC OMRON SYSMAC CP 1E που συνδέεται με την οθόνη με ένα 9pin καλώδιο.Μπορείς να μου πείς που πρέπει να συνδέσω το laptop σε ποιά θύρα της μονάδας ? θα πρέπει να έχω εγκατεστημένους drivers στο laptop ? χρειάζεται κάποιο συγκεκριμένο προγραμμα για να το προγραμματίσω ?
    Σε ευχαριστώ πολύ αν ασχοληθείς μαζί μου
    Με εκτίμηση
    Αποσπόρης Αντώνης
    a.aposporis@gmail.com
    6977 344245

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι απαντήσεις που θέλεις είναι στο άρθρο.
      Με USB καλώδιο συνδέεται, το προγραμμα το αγοράζεις , σε ladder προγραμματίζεται .
      Μαντεύω όμως ότι δεν είσαι εξοικειωμένος , πιο φθηνά θα σου έρθει να καλέσεις τεχνικό

      Διαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια