Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Η αμπερόπενσα ή αμπεροτσιμπίδα
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Η αμπερόπενσα ή αμπεροτσιμπίδα

Πολύμετρο με αμπερόπενσα
Ένας πολύ καλός και αποτελεσματικός τρόπος μέτρησης της έντασης ρεύματος που διαρρέει έναν ή περισσότερους αγωγούς είναι η χρήση του αμπερόμετρου με πένσα ή αμπερόπενσα.


Έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της μη διακοπής του κυκλώματος για να το βάλουμε σε σειρά όπως αν μετρούσαμε με ένα αμπερόμετρο χωρίς πένσα.


Για την μέτρηση περνάμε μέσα από το δαχτυλίδι τον, ή τους αγωγούς που θέλουμε να μετρήσουμε. Το δαχτυλίδι σε ένα σημείο είναι χωρισμένο και το ένα μέρος ανοίγει πατώντας το τριγωνικό πλήκτρο που είναι αριστερά του.

Για την μέτρηση της έντασης εκμεταλλεύεται την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή που διεγείρει το "δευτερεύων" πηνίο εντός του οργάνου μέσω των ελασμάτων σιδηρομαγνητικού υλικού που έχει το δαχτυλίδι. Μπορούμε να το φανταστούμε ως ένα μετασχηματιστή που στο πρωτεύων κύκλωμα έχει μια και μόνο σπείρα, αυτήν του αγωγού που είναι προς εξέταση και του δευτερεύοντος εντός του οργάνου με αρκετές σπείρες στο οποίο δημιουργείται τάση ανάλογη της έντασης του πρωτεύοντος.

Παλιότερα υπήρχαν αμπερόπενσες μόνο για μέτρηση εναλλασσόμενης έντασης ενώ τώρα υπάρχουν και για συνεχή ρεύματα στα οποία μπορούμε να δούμε και την φορά τους. Αν η ένδειξη στην οθόνη είναι θετική τότε το + της πηγής είναι από την μεριά που στο δαχτυλίδι έχει το σύμβολο του +

Σε μέτρηση περισσότερον από έναν αγωγούς η ένδειξη είναι το μέτρο του διανυσματικού αθροίσματος των ρευμάτων που περνούν.
Σε περίπτωση τριφασικής παροχής χωρίς ουδέτερο π.χ. τριφασικό μοτέρ, η ένδειξη μέτρησης του ένας αγωγού είναι ίδια με την ένδειξη που θα πάρουμε περνώντας τους άλλους δυο αγωγούς από την τσιμπίδα, ενώ αν μετρηθούν και οι τρις μαζί μας δείχνουν μηδέν αμπέρ.

Η ακρίβεια της αμπερόπενσας δεν είναι η ιδανική και η ένδειξη μπορεί να "παίζει" λίγο ανάλογα με την γωνία που κρατάμε το όργανο σε σχέση με τον μετρούμενο αγωγό και τα γειτονικά "παράσιτα".

Αν η ένδειξη χωρίς αγωγό δεν είναι μηδενική πατάμε το πλήκτρο zero (μηδέν) για να την μηδενίσουμε.

6 σχόλια:

  1. εχω την εντύπωση ότι είναι μονο για AC και για μεγάλα ρεύματα ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις λανθασμένη εντύπωση.

      Εδώ και χρόνια χρησιμοποιώ αμπερόπενσα που μετράει και DC ρεύμα.
      Στις μεγάλες εντάσεις υπάρχει απλά μεγαλύτερη ακρίβεια.

      Διαγραφή
  2. Δημητρη καλησπερα και Χρονια Πολλα !
    Η αμπεροτσυμπιδα αυτη κανει για να μετραω τα amper μιας μπαταριας λιθιου απο τις καινουργιες ? 18650 ας πουμε που ειναι και επικινδυνες ?
    Ευχαριστω εκ των προτερων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά.

      Δεν κάνει για τόσο μικρές μπαταρίες γιατί δεν έχε την ι ακρίβεια των mA που χρειάζεται.

      Διαγραφή
  3. Δημήτρη καλησπέρα.
    Σε περίπτωση μέτρησης των αγωγών φάσης 2 φορτίων π.χ. 3Α και 4Α δείχνει το άθροισμα τους 7Α?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αν πρόκειται για την ίδια φάση και το μετράς σε σημείο που περνάνε και τα δυο φορτία,

      Διαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια