Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Το φασίμετρο. Όργανο ελέγχου διαδοχής φάσεων
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Το φασίμετρο. Όργανο ελέγχου διαδοχής φάσεων

Φασίμετρο.
Ένα απλό φασίμετρο - βολτόμετρο. 

Η φορά περιστροφής των τριφασικών μοτέρ, αν γυρίζουν δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα, εξαρτάτε από την διαδοχή - αλληλουχία των τριών φάσεων της παροχής λειτουργίας τους.

Μια τριφασική αντλία ή μια μηχανή με τριφασικούς κινητήρες, για να λειτουργήσουν σωστά και σύμφωνα με τον κατασκευαστή, θέλουν μια συγκεκριμένη διαδοχή των φάσεων, σε αντίθετη περίπτωση, ανάστροφης περιστροφής, μπορεί να έχουμε άσχημα και επικίνδυνα αποτελέσματα.
Είναι λοιπόν χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις να γνωρίζουμε την διαδοχή των φάσεων πριν θέσουμε σε λειτουργία το ή τα τριφασικά μοτέρ.

Το όργανο που χρειαζόμαστε γι΄ αυτή την εργασία ανιχνεύει την φορά περιστροφής της τριφασικής τάσης και ονομάζεται φασίμετρο.

Ένα απλό φασίμετρο, που είναι ταυτόχρονα και βολτόμετρο, είναι και αυτό της φωτογραφίας.

Για να ελέγξουμε την διαδοχή των φάσεων τοποθετούμε την κύρια ακίδα στην πρώτη φάση (L1) και την δεύτερη ακίδα στην δεύτερη φάση (L2).
Κάτω αριστερά, στην πρόσοψή του οργάνου, υπάρχει μια μικρή ενδεικτική οθόνη με το γράμμα R (από την λέξη Right = δεξιά) που αν ανάψει σημαίνει ότι η φορά της τάσης είναι δεξιόστροφη, αν δεν ανάψει, η φορά της τάσης είναι αριστερόστροφη.

Τυπικά στις τριφασικές πρίζες η φορά κατά την εγκατάσταση τους είναι δεξιόστροφη, έτσι ώστε όλες οι συσκευές, σε όλες τις πρίζες, να λειτουργήσουν με την ίδια και σωστή φορά περιστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάζω όλα τα σχόλια