Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο μονοφασικού πίνακα οικίας
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο μονοφασικού πίνακα οικίας

Μονογραμμικό σχέδιο μονοφασικού
ηλεκτρικού πίνακα σπιτιού.  
 Ένας από τους πολύ συνηθισμένους ηλεκτρικούς πίνακες που υπάρχουν στα ελληνικά νοικοκυριά είναι ο μονοφασικός πίνακας με το σχέδιο που βλέπουμε εδώ.

Οι κάθετες πλάγιες γραμμές δηλώνουν τον αριθμό των αγωγών που περνούν από την εκάστοτε ηλεκτρική γραμμή.

Η παροχή από το ρολόι της ΔΕΗ είναι τριών αγωγών επιφάνειας - εγκάρσιας διατομής 10 τετραγωνικών χιλιοστών (Αυτό που λέμε καλώδιο 3 επί 10 καρέ). Ο ένας είναι μαύρος και δηλώνει την φάση, ο δεύτερος είναι μπλε, γκρι στα παλιά σπίτια, και δηλώνει τον ουδέτερο και ο τρίτος είναι κιτρινοπράσινος και δηλώνει την γείωση.

Ο γενικός διακόπτης "κόβει" μόνο την φάση και είναι ονομαστικής έντασης από 40 αμπέρ και πάνω.

Η γενική ασφάλεια είναι αναγκαστικά 35 Α και "κόβει" μόνο την φάση. Γενικά όλες οι ασφάλειες "κόβουν" μόνο την φάση.

Το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ είναι υποχρεωτικό να υπάρχει και είναι στα 40 Α. Μπορεί να συνδεθεί και ανάμεσα στον γενικό διακόπτη και την γενική ασφάλεια.
Προσοχή πρέπει να δοθεί εδώ, το ρελέ να είναι ευαισθησίας της τάξης των 30 mA και όχι 300 mA (υπάρχουν τέτοια στην αγορά για άλλους σκοπούς) γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας.

Οι διακόπτες του θερμοσίφωνα και της κουζίνας είναι διπλοί και σχεδιασμένοι με δυο κάθετες γραμμές γιατί παλιότερα η ΔΕΗ υποχρέωνε να κόβεται και ο ουδέτερος στις "μεγάλες" καταναλώσεις , σήμερα δεν χρειάζεται και ένας μονοπολικός διακόπτης από 25 Α και πάνω είναι αρκετός.

Μετά την ασφάλεια του θερμοσίφωνα οι αγωγοί είναι 4 καρέ ενώ μετά την ασφάλεια της κουζίνας 6 καρέ.
2,5 καρέ είναι οι αγωγοί για τις "ενισχυμένες" πρίζες, όπως λέγανε παλιά τις πρίζες σούκο που προορίζονταν για το πλυντήριο και μεγάλες συσκευές και έχουν 16 Α ασφάλεια.
1,5 καρέ είναι η διατομή για τις γραμμές απλών πριζών και φωτισμού με ασφάλεια 10 Α.

Στα σημερινά σπίτια, με τις μεγαλύτερες ανάγκες, μπορεί η παροχή να είναι είτε τριφασική είτε μονοφασική μεγαλύτερη των 35 Αμπέρ.

15 σχόλια:

 1. μετά τον γενικό συνδέονται οι γενικές ασφάλειες ή το ρελέ ;

  και κατι ακομα ...οι μικροαυτόματοι διακόπτες για ποιο λόγο προστατεύον κι αυτοί το κύκλωμα εφόσον έχουμε πριν από αυτούς τις γενικές ασφάλειες ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπάρχει περιορισμός αν θα μπει πρώτα η γενική ασφάλεια ή το ρελέ.

   Η διατομή του κάθε αγωγού (τα καρέ) υπαγορεύουν και την τιμή της ασφάλειας που πρέπει να συνδεθεί στην αναχώρησή του, για να μην λιώσουν ή υπερθερμανθούν. Αν υπήρχε μόνο η γενική ασφάλεια θα υπήρχε τεράστιος κίνδυνος.

   Διαγραφή
 2. αν συνδεθει ομως το ρελε πριν απο τις γενικες ασφαλειες σε περιπτωση υπερεντασης θα αντεξει ή θα καεί ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εξαρτάτε από το σημείο που θα υπάρξει το πρόβλημα.

   Αν υπάρχει π.χ. διαρροή και επομένως υπερένταση, στο μικρό σε μήκος αγωγό που πάει από το ρελέ στην γενική ασφάλεια το ρελέ θα καεί σε κάθε άλλη περίπτωση όμως, δεδομένης της σωστής επιλογής του ρελέ, δεν θα πάθει κάτι γιατί θα "κόψει" η ασφάλεια.

   Στην πράξη βάζοντας πρώτα την ασφάλεια προστατεύεις και το ρελέ από υπερένταση ενώ βάζοντας πρώτα το ρελέ προστατεύεις την ασφάλεια από διαρροή.

   Διαγραφή
 3. επομένως να υποθέσω ότι η καταλληλότερη συνδεσμολογία είναι η :
  1.γενικός διακόπτης 2. γενικές ασφάλειες 3. ;

  αλλά μέχρι να καεί η ασφάλεια (πόσο δευτερόλεπτα άραγε θέλει;) το ρελέ δεν θα αρχίζει σιγά-σιγά να λιώνει ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπάρχει καταλληλότερη συνδεσμολογία, κάθε μια από τις δυο επιλογές έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα γι' αυτό άλλωστε δεν υπάρχει γραπτός κανονισμός που να επιβάλει κάτι.

   Διαγραφή
 4. Καλησπέρα Δημητρη , μια ερωτηση : ένα καλώδιο NYA 1.5MM2 πολύκλωνο σε σχέση με με ένα αντίστοιχο μονόκλωνο αντέχει στην διέλευση περισσότερων αμπέρ δηλαδή δεν ανεβάζει εύκολα θερμοκρασία.ουσιαστικά ειναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε πολύκλωνο ή δεν εχει σημασία ;Ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν έχει σημασία. Τα ίδια αμπέρ αντέχουν και τα δυο καλώδια.

   ΝΥΑ είναι μόνο το μονόκλωνο, το αντίστοιχο εύκαμπτο είναι το ΝΥΑΦ. Και οι δυο όροι βέβαια δεν "υπάρχουν" σήμερα. Έχουν ξεμείνει από παλιά.

   Διαγραφή
 5. Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση , έλεγα λόγω της κατασκευής του πολύκλωνου (ψυχεται) καλύτερα λόγω των πολλών ελεύθερων επιφανειών

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πως καταλαβένης αν σου κλέβουν ρεύμα απο τον πίνακα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατεβάζεις τον γενικό του πίνακα και βλέπεις αν το ρολόι της ΔΕΗ συνεχίζει να γράφει.
   Αν κλέβουν από κάποια ασφάλεια (ή πριν την ασφάλεια) μετά τον γενικό, κλείνεις τα πάντα εντός σπιτιού και βλέπεις πάλι το ρολόι.

   Διαγραφή
 7. Καλημερα σας. Σε μια εγγατασταση δεν υπαρχει αλος τροπος παρα να βαλω υποπινακα μεσα σε μπανιο για θερμοσιφονα και μπριζες. Επιτρεπετε κατι τετοιο? πρεπει να βαλω κατι επιπλεων στο υποπινακα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.
   Σίγουρα υπάρχει άλλος τρόπος.
   Μην το κάνεις.

   Διαγραφή
  2. ο ipopinakas tha elenxei mono to thermosifona kai tis dio prizes t baniou....ali lisi einai na paro apo tin grami tou thermosifona apo kouti diaklAdosis gia prizes

   Διαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια