Μονογραμμικό σχέδιο μονοφασικού ηλεκτρικού πίνακα σπιτιού. |
Οι κάθετες πλάγιες γραμμές δηλώνουν τον αριθμό των αγωγών που περνούν από την εκάστοτε ηλεκτρική γραμμή.
Η παροχή από το ρολόι της ΔΕΗ είναι τριών αγωγών επιφάνειας - εγκάρσιας διατομής 10 τετραγωνικών χιλιοστών (Αυτό που λέμε καλώδιο 3 επί 10 καρέ). Ο ένας είναι μαύρος και δηλώνει την φάση, ο δεύτερος είναι μπλε, γκρι στα παλιά σπίτια, και δηλώνει τον ουδέτερο και ο τρίτος είναι κιτρινοπράσινος και δηλώνει την γείωση.
Ο γενικός διακόπτης "κόβει" μόνο την φάση και είναι ονομαστικής έντασης από 40 αμπέρ και πάνω.
Η γενική ασφάλεια είναι αναγκαστικά 35 Α και "κόβει" μόνο την φάση. Γενικά όλες οι ασφάλειες "κόβουν" μόνο την φάση.
Το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ είναι υποχρεωτικό να υπάρχει και είναι στα 40 Α. Μπορεί να συνδεθεί και ανάμεσα στον γενικό διακόπτη και την γενική ασφάλεια.
Προσοχή πρέπει να δοθεί εδώ, το ρελέ να είναι ευαισθησίας της τάξης των 30 mA και όχι 300 mA (υπάρχουν τέτοια στην αγορά για άλλους σκοπούς) γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας.
Οι διακόπτες του θερμοσίφωνα και της κουζίνας είναι διπλοί και σχεδιασμένοι με δυο κάθετες γραμμές γιατί παλιότερα η ΔΕΗ υποχρέωνε να κόβεται και ο ουδέτερος στις "μεγάλες" καταναλώσεις , σήμερα δεν χρειάζεται και ένας μονοπολικός διακόπτης από 25 Α και πάνω είναι αρκετός.
Μετά την ασφάλεια του θερμοσίφωνα οι αγωγοί είναι 4 καρέ ενώ μετά την ασφάλεια της κουζίνας 6 καρέ.
2,5 καρέ είναι οι αγωγοί για τις "ενισχυμένες" πρίζες, όπως λέγανε παλιά τις πρίζες σούκο που προορίζονταν για το πλυντήριο και μεγάλες συσκευές και έχουν 16 Α ασφάλεια.
1,5 καρέ είναι η διατομή για τις γραμμές απλών πριζών και φωτισμού με ασφάλεια 10 Α.
Στα σημερινά σπίτια, με τις μεγαλύτερες ανάγκες, μπορεί η παροχή να είναι είτε τριφασική είτε μονοφασική μεγαλύτερη των 35 Αμπέρ.
μετά τον γενικό συνδέονται οι γενικές ασφάλειες ή το ρελέ ;
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι κατι ακομα ...οι μικροαυτόματοι διακόπτες για ποιο λόγο προστατεύον κι αυτοί το κύκλωμα εφόσον έχουμε πριν από αυτούς τις γενικές ασφάλειες ;
Δεν υπάρχει περιορισμός αν θα μπει πρώτα η γενική ασφάλεια ή το ρελέ.
ΔιαγραφήΗ διατομή του κάθε αγωγού (τα καρέ) υπαγορεύουν και την τιμή της ασφάλειας που πρέπει να συνδεθεί στην αναχώρησή του, για να μην λιώσουν ή υπερθερμανθούν. Αν υπήρχε μόνο η γενική ασφάλεια θα υπήρχε τεράστιος κίνδυνος.
αν συνδεθει ομως το ρελε πριν απο τις γενικες ασφαλειες σε περιπτωση υπερεντασης θα αντεξει ή θα καεί ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαρτάτε από το σημείο που θα υπάρξει το πρόβλημα.
ΔιαγραφήΑν υπάρχει π.χ. διαρροή και επομένως υπερένταση, στο μικρό σε μήκος αγωγό που πάει από το ρελέ στην γενική ασφάλεια το ρελέ θα καεί σε κάθε άλλη περίπτωση όμως, δεδομένης της σωστής επιλογής του ρελέ, δεν θα πάθει κάτι γιατί θα "κόψει" η ασφάλεια.
Στην πράξη βάζοντας πρώτα την ασφάλεια προστατεύεις και το ρελέ από υπερένταση ενώ βάζοντας πρώτα το ρελέ προστατεύεις την ασφάλεια από διαρροή.
επομένως να υποθέσω ότι η καταλληλότερη συνδεσμολογία είναι η :
ΑπάντησηΔιαγραφή1.γενικός διακόπτης 2. γενικές ασφάλειες 3. ;
αλλά μέχρι να καεί η ασφάλεια (πόσο δευτερόλεπτα άραγε θέλει;) το ρελέ δεν θα αρχίζει σιγά-σιγά να λιώνει ;
Δεν υπάρχει καταλληλότερη συνδεσμολογία, κάθε μια από τις δυο επιλογές έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα γι' αυτό άλλωστε δεν υπάρχει γραπτός κανονισμός που να επιβάλει κάτι.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Δημητρη , μια ερωτηση : ένα καλώδιο NYA 1.5MM2 πολύκλωνο σε σχέση με με ένα αντίστοιχο μονόκλωνο αντέχει στην διέλευση περισσότερων αμπέρ δηλαδή δεν ανεβάζει εύκολα θερμοκρασία.ουσιαστικά ειναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε πολύκλωνο ή δεν εχει σημασία ;Ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχει σημασία. Τα ίδια αμπέρ αντέχουν και τα δυο καλώδια.
ΔιαγραφήΝΥΑ είναι μόνο το μονόκλωνο, το αντίστοιχο εύκαμπτο είναι το ΝΥΑΦ. Και οι δυο όροι βέβαια δεν "υπάρχουν" σήμερα. Έχουν ξεμείνει από παλιά.
Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση , έλεγα λόγω της κατασκευής του πολύκλωνου (ψυχεται) καλύτερα λόγω των πολλών ελεύθερων επιφανειών
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως καταλαβένης αν σου κλέβουν ρεύμα απο τον πίνακα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατεβάζεις τον γενικό του πίνακα και βλέπεις αν το ρολόι της ΔΕΗ συνεχίζει να γράφει.
ΔιαγραφήΑν κλέβουν από κάποια ασφάλεια (ή πριν την ασφάλεια) μετά τον γενικό, κλείνεις τα πάντα εντός σπιτιού και βλέπεις πάλι το ρολόι.
Καλημερα σας. Σε μια εγγατασταση δεν υπαρχει αλος τροπος παρα να βαλω υποπινακα μεσα σε μπανιο για θερμοσιφονα και μπριζες. Επιτρεπετε κατι τετοιο? πρεπει να βαλω κατι επιπλεων στο υποπινακα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι καθόλου καλή ιδέα.
ΔιαγραφήΣίγουρα υπάρχει άλλος τρόπος.
Μην το κάνεις.
ο ipopinakas tha elenxei mono to thermosifona kai tis dio prizes t baniou....ali lisi einai na paro apo tin grami tou thermosifona apo kouti diaklAdosis gia prizes
ΔιαγραφήΔεν στο προτείνω.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Δημήτρη καλή χρονιά με υγεία δίνεις βοήθεια σε πολύ κόσμο με τίς απαντήσεις. Θέλω να τη γνώμη σου να βάλω το
ΑπάντησηΔιαγραφήΔ.Δ.Ε. 30 ma 40 amper μονοφασικό πριν τον αυτομετασχηματιστη ή μετά ; Σκέφτομαι να το τοποθετήσω μετά τόν αυτομετασχηματιστη για να χρησιμοποιηθεί και δεύτερος Δ.Δ.Ε. Υπάρχει παλιός χωνευτος πίνακας και η παροχή έρχεται με καλώδιο τροφοδοσίας 5επι 10 + 1,5 μαύρο χρώμα για το μειωμένο τιμολόγιο χρέωσης η παροχή της είναι μονοφασική 8KVA με 25 amper ασφάλεια το παλιό καλώδιο τροφοδοσίας ήταν 3επι6 όταν ζήτησα μειωμένο τιμολόγιο χρέωσης έφερα ηλεκτρολόγο εγκαταστάσεων και πέρασε το καλώδιο τροφοδοσίας από τον μετρητή ΔΕΗ μέχρι τον πίνακα τριφασικό για μελλοντική χρήση έτσι μού είπε τότε . Στον πρώτο πίνακα έχω συνδέσει αυτομετασχηματιστη για ανύψωση τάσης για η τάση είναι χαμηλή από 06:00 έως 12:00 το βράδυ δλδ 212 -215 καί μετά τίς 12:00 ανεβαίνει μεταξύ 220-224 έχω κάνει μέτρηση στο απέναντι σπίτι του γείτονα που έχει τριφασικό και εκεί τα ίδια μεταξύ φάσεων 367-372 βολτ και φάση ουδέτερο 212-215 ουδέτερος γείωση 2 βολτ το ίδιο καί στα διπλανά σπίτια Πιστεύω πως είναι από τήν Δ.Ε.Η. λόγω καταναλώσεων λόγω μετασχηματιστή για και το παντοπωλείο που είναι στα 15 μέτρα απέναντι από τον μετασχηματιστή την ημέρα η τάση είναι 219-222 είχα πάρει στήν αρχή σταθεροποιητή τάσης 160-260 είσοδο και έξοδο 220 αλλά πρίν την τοποθέτησή έκανα δοκιμές και ότι έπαιρνε έδινε έπρεπε να κατέβει η τάση στα 203 βολτ για να οπλίσει το ρελέ καί να ανεβάσει 228 τελικά η πλακέτα δεν δούλευε σωστά γιατί ο αυτομετασχηματιστη που είχε μέσα σσ10KVA είχε+25 και+50 καί το αντίθετο-25και -50 βολτ τελικά έβαλα αυτομετασχηματιστη +9 βολτ Δημήτρη αν θέλεις γράψε το τηλέφωνο σου το και στείλτο στο email hliaskrampo@gmail.com γιατί πρέπει να γράψω και άλλα.
Δηλαδή πως τον δουλεύεις τον αυτοματασχηματιστη;
ΔιαγραφήΒλέπεις τι ώρα είναι και ρυθμίζεις ανάλογα; Ή το κάνει αυτόματα;
Τι ισχύ έχει; Πρέπει να είναι ογκώδης για να καλύπτει όλη την εγκατάσταση.
Το ρελέ θα δουλέψει αν συνδεθεί μετά .
Καλησπέρα, Δημήτρη ο αυτομετασχηματιστης είναι 8kva όπως η παροχή τής Δ.Ε.Η. τον έχω συνδέσει μετά το ρελέ για προστασία καί του αυτομετασχηματιστη.Ο αυτομετασχηματιστης παίρνει φάση καί ουδέτερο και βγάζει πάλι φάση καί ουδέτερο.Εχει το πλεονέκτημα ότι είναι ποιο οικονομικός καί έχει το μισό μέγεθος σε σχέση με ένα μετασχηματιστή, αλλά έχει το μειονέκτημα δέν κάνει γαλβανικη απομόνωση και μετασχηματίζει μονό το 50% δηλαδή 230+50%=315 230-50%=115 volt αυτομετασχηματιστες χρησιμοποιεί καί η Δ.Ε.Η δηλαδή 20kv/150kv/400kv όπως είναι το βαριακ που είναι μεταβλητός αυτομετασχηματιστης .Αν θέλεις στείλε μου τό τηλέφωνο για περισσότερες πληροφορίες,και εγώ να ρωτήσω κάποια πράγματα πού θέλω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Δημήτρη τον αυτομετασχηματιστη τον έχω συνδέσει μονιμα χωρίς ρύθμιση έρχεται τάση 212 και +9 αυτομετασχηματιστη=221.Μεχρι 210 volt ο αυτομετασχηματιστης δίνει+9 εάν πέσει κάτω από 209 στην είσοδο δίνει +7 οπότε η τάση είναι μεταξύ 215-234 .
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα. Στα παλιότερα σπίτια, όπου πολλές πρίζες είναι με δύο ακροδέκτες, υπάρχει από πίσω, έστω και στον αέρα, αγωγός γείωσης; Ρωτάω γιατί μετακομίζω σε ένα τέτοιο σπίτι και θέλω να αλλάξω τις πρίζες σε σούκο. Αν υπάρχει αγωγός γείωσης, όλα καλά. Αν δεν υπάρχει, τότε φαντάζομαι ο ηλεκτρολόγος θα πρέπει να κάνει πολύ φασαρία για να περάσει καλώδιο σε όλες τις πρίζες. Να ξέρω τι με περιμένει
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύσκολα τα πράγματα
ΔιαγραφήΑπίθανο να βρεις αγωγό γείωσης έτσι στον αέρα . Το πιθανότερο είναι να χρειαστεί πέρασμα αγωγού γείωσης από τον πίνακα στον οποίο πρέπει να ελεγχθεί ως προς την αντίσταση της της
Καλησπερα, στην γραμμη της κουζινας με 25 αμπερ ασφαλεια τι διπολικο διακοπτη να βαλω 25 η 40 αμπερ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και ποιο πανω εγραψες οτι δεν χρειαζεται διπολικος αυτο ισχυει?
40 αμπέρ
ΔιαγραφήΌσο μεγαλύτερος τόσο καλύτερα.
Δηλαδη χρειαζεται διπολικος?
ΔιαγραφήΌχι απαραίτητα.
ΔιαγραφήΓίνεται και με μονοπολικο
H διπολική ασφάλεια σε καταναλώσεις >16Α (κουζίνα θερμοσίφωνο) ειναι υποχρεωτική και κατά ΚΕΗΕ και κατά HD384;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ διπολικός διακόπτης είναι αντίστοιχα υποχρεωτικός σε ΚΕΗΕ και σε HD384;
Όχι
ΔιαγραφήΔεν είναι υποχρεωτική η χρήση διπολικου διακόπτη, δεν απαγορεύεται όμως.
Στον παλιό κεηε δεν ξέρω τι ίσχυε.
Τώρα έχουμε τον ΕΛΟΤ 60364
Καλησπερα και ευχαριστουμε για την πληροφορηση. Δεν βρηκα αλλου απαντηση αν και ποσταρα σε διαφορα φορουμ. Μηπως γνωριζεις (σε ηλεκτρονικους και οχι υδραυλικους ταχυθερμαντηρες-ταχυθερμοσιφωνες) αν οι αντιστασεις πχ των 6kw στους μικρους η και στους μεγαλους (μιας και εχουν συνηθως 3 αντιστασεις μικροτερες) , μπορουν να ειναι σαν "ινβερτερ' στην ισχυ τους? δηλαδη αν παιρνουν τιμες μεταβλητες (μεσω πλακετας με -triac-ptc κοκ) απο πχ 10% εως 100% και ενδιαμεσες τιμες?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραδειγμα: οταν η θερμοκρασια του κρυου νερου οπως ερχεται απο τον ηλιακο μου, ειναι μεν αρκετα υψηλη 33 αλλα οχι 37 και θελουμε να το ανεβασει κατα 4 βαθμους, με 2kw ισχυ ειναι οκ.
Ειναι εφικτο να αλλαζει η ισχυς απο εστω 0.6kw εως 6kw και οχι να ειναι μονιμα στα 6kw ?
Σε καθε περιπτωση ευχαριστω.
Δεν έχει νόημα να βγάλει μια εταιρεία έναν ακριβό ταχυθερμοσυφωνα με τά χαρακτηριστικά που περιγράφεις για να κάνει κάτι που μπορεί να κάνει με έναν απλό και φθηνό θερμοστάτη.
ΔιαγραφήΘά μπορούσε νά υπάρχει έλεγχος της θερμοκρασίας με μεγάλη ακρίβεια αλλά δεν αξίζει
Xαίρετε κι ευχαριστω για την προθυμια. Ισως δεν εγινα κατανοητος, οποτε διευκρινιζω τα εξης: οι εταιρειες εχουν ηδη βγαλει τετοιους ταχυθερμαντηρες πολλα χρονια πριν, απλα δεν μπορω να βεβαιωθω οτι οι αντιστασεις τους γινεται τεχνικα να ειναι μεταβλητες, λογω της πολυ μεγαλης ισχυος τους.Οπως αλλωστε φαινεται εδω, δεν υπαρχει κατι οπως μεσαια ληψη αντιστασης κλπ https://www.youtube.com/watch?v=XkkRyWIjILU
ΔιαγραφήΔεν υπάρχει αντίσταση θέρμανσης που αλλάζει η ισχύς της λόγο κατασκευής της.
ΔιαγραφήΟ έλεγχος γίνεται κόβοντας και δίνοντας ρεύμα περιοδικά.
Όσο πιο γρήγορα γίνεται η εναλλαγή τόσο καλύτερα.
Με ηλεκτρονικά ισχύος σε ένα δευτερόλεπτο ανοίγει και κλείνει το ρεύμα. Αν θες μισή ισχύ μισό δεύτερο on μισό off.
Ευχαριστω πολυ. Νομιζα οτι εφοσον ειναι εφικτο, θα φαινοταν καμμια ψυκτρα με εξαρτημα επανω της λογω της ισχυος...αλλα δεν βλεπω πουθενα κατι και απορω γιατι δεν το δηλωνουν ξεκαθαρα οι κατασκευαστες, οτι ειναι με αυτον η με οποιον αλλο τροπο.
Διαγραφήκαλησπέρα. σε μια ανακαίνιση που θέλω να κάνω στο σπίτι μου ,μετά από κάτι γκρεμίσματα είδα το καλώδιο της παροχής 3Χ10mm είναι μέσα σε σωλήνα αλλά δεν περνάει από κάποια κολώνα μπετού. τώρα από την νέα διέλευση θα χρειαστεί να περάσει από μια κολώνα την οποία δεν θέλω να σκάψω το μπετό για να μπορέσει να το καλύψει ο σοβάς. υπάρχει πλακέ καλώδιο 3Χ10 έτσι ώστε πριν και μετά την κολώνα να βάλω ένα κουτί διακλάδωσης και να περάσει την κολώνα με πλακέ; Αν όχι με ποιόν τρόπο μπορεί να γίνει:
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει πλακέ τα καλώδιο 3 * 10 καρέ.
ΔιαγραφήΥπάρχει όμως 1 * 10 κάρε. Μπορείς λοιπόν να πάρεις όσους αγωγούς χρειάζεσαι για να γίνει πιο "πλάκε" η διέλευση.
Δεν συστήνεται όμως γενικά να κάνεις μάτηση σε αγωγο παροχής.