Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Ηλεκτρολογικό σχέδιο πεδίων υψηλής και χαμηλής τάσης υποσταθμού μεγάλης κατανάλωσης
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Ηλεκτρολογικό σχέδιο πεδίων υψηλής και χαμηλής τάσης υποσταθμού μεγάλης κατανάλωσης

Σχέδιο πεδίων υψηλής και χαμηλής τάσης
μεγάλης κατανάλωσης

Η Δ.Ε.Η. παρέχει στις μεγάλες καταναλώσεις κατευθείαν υψηλή τάση με συνηθέστερη τιμή τα 20.000 volts. Αυτό συμφέρει την Δ.Ε.Η. από πλευράς συντήρησης των μετασχηματιστών του υποσταθμού που δεν ανήκουν σε αυτήν, συμφέρει και τον καταναλωτή λόγω χαμηλότερης τιμής ρεύματος.

Για την παροχή, που βέβαια είναι πάντα τριφασική, ο πάροχος φέρνει μόνο τρεις αγωγούς, έναν για την κάθε φάση.

Οι μετασχηματιστές συνδέονται κατά τρίγωνο στην είσοδο των 20.000 βολτ  και κατά αστέρα στην έξοδο των 400 βολτ. Ο κόμβος του αστέρα είναι και ο ουδέτερος της κατανάλωσης.

Στο δευτερεύων του μετασχηματιστή και πριν τον γενικό διακόπτη χαμηλής τάσης, συνδέονται μόνιμα πυκνωτές, πάντα κατά τρίγωνο, που διορθώνουν το συνημίτονο που οφείλεται στον ίδιο τον μετασχηματιστή. Η τιμή των πυκνωτών αναγράφεται σε μονάδες άεργης ισχύος και όχι σε φαράντ.

Στο σχέδιο οι μετασχηματιστές είναι δυο και είναι συνδεμένοι παράλληλα.
Στην παράλληλη σύνδεση απαραίτητα οι μετασχηματιστές πρέπει να έχουν ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά, αλλιώς υπάρχει πρόβλημα ασυμμετρίας φόρτισης τους.

Συνήθως σε αυτές τις καταναλώσεις υπάρχει και γεννήτρια που παράγει ρεύμα για τα κρίσιμα φορτία ανάγκης και συνδέεται με αυτά με ρελέ ισχύος. Ο ουδέτερος της γεννήτριας συνδέεται και αυτός με το τετραπολικό ρελέ που συνδέει και τις τρεις φάσεις.

Αν ο διακόπτης παροχής υψηλής τάσης "κατέβει" με ανθρώπινο χειρισμό, αυτόματα και μηχανικά από τον ίδιο διακόπτη, η κατανάλωση συνδέεται στην γείωση για προστασία. Υπάρχουν ειδικά γάντια γι΄ αυτόν τον χειρισμό που αντέχουν την τάση και έχουν ημερομηνία λήξεως.

10 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζεις η συνδεσμολογία γεννητριών για παραγωγή της μέγιστης δυνατής ηλεκτρικής ενέργειας ? ( συγκεκριμενα σε υδροηλεκτρικα εργοστασια θα ηθελα να μαθω, εκτος αν ειναι η ιδια ) . Είναι η ίδια που περιγράφεις σε αστέρα-τρίγωνο ή μπορει να συνδεθεί και με ένα μόνο τρόπο ?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α. Η συνδεσμολογία αστέρα τρίγωνο που περιγράφω είναι για τον μετασχηματιστη, όχι για την γεννήτρια
      Β. Ο κατασκευαστής της γεννήτριας,ανάλογα με την μελέτη και τις ανάγκες, αποφασίζει τι θα κάνει.
      Γ. Η οικονομικοτερη συνδεσμολογία, για την ίδια ισχυ, είναι αυτή του τριγώνου.

      Διαγραφή
    2. ναι το ξέρω οτι αναφέρεσαι σε μετασχηματιστή απλώς δεν βρήκα κπ άρθρο που να αναφέρεσαι σε συνδεσμολογία γεννήτριας.. οικονομική δεν με πειράζει για μέγιστη ηλεκτρική ενέργεια (οποιασδήποτε ισχύς ) γνωρίζεις ποια θα μπορούσε να είναι και γιατί ?

      Διαγραφή
    3. Μα είναι ανάλογα την μελέτη.
      Μπορεί να είναι ή τρίγωνο ή αστέρα.

      Επειδή όμως στις μεγάλες γεννήτριες, όπως είναι οι ηδροηλεκτρικές της ΔΕΗ δεν ενδιαφέρει η ύπαρξη ουδέτερου διαλέγουν την πιο οικονομική δηλαδή του τριγώνου.

      Διαγραφή
    4. αα ενταξει σε ευχαριστω πολυ.. και παρεπιπτοντως πολυ εξυπηρετικα τα οσα ξερεις και γραφεις .μπραβο σου και καλη συνεχεια ! :)

      Διαγραφή
  2. Δημήτρη καλησπέρα.
    Στην περιπτωση που τριφασικος μετασχηματιστης (ειτε Μεσης, ειτε Χαμηλης τασης) στη πλευρα Υψηλης Τασης είναι σε συνδεση αστερα και υπαρχει ουδέτερος αγωγος π.χ. YNd11 ή ΥΝyn5 αυτος ο αγωγος απαγορευεται να γειωθεί? και αν ναι γιατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνδεθεί κατά αστέρα στο πρωτεύον ένας μετασχηματιστης υψηλής τάσης, αντίθετα η σύνδεση τριγώνου έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της χρήσης λιγοτερου χαλκου.

      Διαγραφή
    2. Δεν ισχυει η συνδεση δυο δικτυων με διαφορετικες τασεις αστερα αστερα και τριτευον τριγωνο?

      Διαγραφή
    3. Δεν ξέρω την σύνδεση που αναφέρεις αλλά προφανώς είναι ειδική περίπτωση.
      Δεν βλέπω όμως για ποιο λόγο να γειωθεί ο κόμβος, τι θα εξυπηρετούσε;

      Διαγραφή
    4. Καλως σε ευχαριστω για τον χρονο σου.

      Διαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια