Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Συνδεσμολογία διακόπτη φωτισμού κομιτατέρ.
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Συνδεσμολογία διακόπτη φωτισμού κομιτατέρ.

Φωτισμός από τρία ή περισσότερα σημεία
Συνδεσμολογία διακόπτη φωτισμού κομιτατέρ (διπλός διακόπτης) 
Ο διακόπτης κομμυτατέρ (Από την γαλλική λέξη commutateur που σημαίνει μεταγωγικός διακόπτης) ή σωστότερα κομιτατέρ (με ένα μι και γιώτα), είναι ο διακόπτης που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να ελέγξουμε δυο ή περισσότερους λαμπτήρες που είναι χωρισμένοι σε δυο ομάδες, από το ίδιο σημείο ελέγχου.

Η συνδεσμολογία του διακόπτη με μια λάμπα ανά ομάδα φαίνεται στο σχέδιο. 
Το L είναι η φάση και έχει μαύρο χρώμα ενώ το Ν είναι ο ουδέτερος και έχει μπλε χρώμα. Σε παλιά σπίτια ο ουδέτερος έχει γκρι χρώμα.


Ο διακόπτης αυτός είναι ο γνωστός διπλός διακόπτης, λέγεται επίσης και διακόπτης διαδοχής .

Συνήθως είναι ο διακόπτης που ελέγχει ένα πολύφωτο.

μονογραμμικό σύμβολο διακόπτη
Σύμβολο διακόπτη κομιτατέρ
Όταν κλείσει η αριστερή επαφή του διακόπτη  του σχεδίου, δηλαδή πατηθεί το αριστερό πλήκτρο του διακόπτη, θα ανάψει ο πάνω λαμπτήρας . 
Αν κλείσει (πατηθεί) η δεξιά επαφή (πλήκτρο) θα ανάψει ο κάτω λαμπτήρας. 

129 σχόλια:

  1. Το σχέδιο είναι λάθος ως προς την απουσία της γειώσεως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. fabio

    Εννοείς ότι ΘΑ ήταν λάθος αν το φωτιστικό είχε μεταλλικό πλαίσιο .
    Το συγκεκριμένο σύμβολο είναι για φωτιστικό χωρίς μεταλλικό πλαίσιο και επομένως δεν απαιτείται γείωση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/7/11, 7:53 μ.μ.

    και γιατί ρε συ προϊστάμενε δεν βάζεις έναν αστερίσκο και να ανφέρεις ότι η συνδεσμολογία είναι μόνο για πλαστικό φωτιστικό?! Εγώ σύνδεσα το δικό μουέτσι, που είναι μεταλλικό, και με χτύπησε το ρεύμα. Μεγάλο κακό με βρήκε, θα πρέπει να βάλω αντιηλεκτροπληξιακούς διακόπτες σε κάθε γραμμή ξεχωριστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε

    α) Όπως είπα και στον fabio το σύμβολο από μόνο του, χωρίς να χρειάζεται να μπει αστερίσκος, είναι για φωτιστικό που δεν χρειάζεται γείωση.

    β) Τα φωτιστικά πάνω τους έχουν απαραίτητα ένδειξη για το αν χρειάζεται η σύνδεση γείωσης.

    γ) Αν δεν είσαι ηλεκτρολόγος κακός το εγκατέστησες μόνος σου.

    δ) Δηλαδή δεν έχεις και δεν είχες πριν από το περιστατικό αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ διαρροής έντασης; Κακός .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τα συγχαρητήρια μου για ένα πολύ ωραίο blog. Με βοήθησε πολύ να καταλάβω 2-3 πραγματάκια για κάποιες απλές ηλεκτρικές εργασίες που πρέπει να κάνω στο σπίτι μου. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Vortex

    Σ ευχαριστώ .
    Χαίρομαι που βοήθησα .

    Ότι εργασία και να κάνεις να είσαι πολύ προσεκτικός ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος13/11/11, 4:28 μ.μ.

    υπαρχει περιπτωση να μπορω να ελεγχω ενα φωτιστικο απο δυο σημεια μεσα στον χωρo;;δηλαδη κατι σαν αλερε τουρ σε συνδιασμο με κομιτατερ;; και εαν ναι θα ηταν ευκολο να ανεβασεις καποιο αντιστοιχο σχεδιο ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προφανώς ναι, μπορείς να έχεις ένα πολύφωτο (προφανώς για κάτι τέτοιο μιλάς) με δυο ομάδες λαμπτήρων που θα ελέγχονται από δυο σημεία με τέσσερις διακόπτες αλε ρετούρ (δυο σε κάθε θέση).
    Η συνδεσμολογία είναι ίδια με αυτή του αλε ρετούρ για κάθε ομάδα λαμπτήρων όπως φαίνεται εδώ.
    Με κοινή φάση, κοινό ουδέτερο και με δυο διακόπτες αλε ρετούρ σε κάθε θέση ελέγχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος14/2/12, 8:51 μ.μ.

    εχω ενα προβλημα εχω μονοφασικη συνδεση και με την καταναλωση πολλων ηλεκτρικων συσκευων πεφτει το ρελε.γιατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς εννοείς ότι και με τυχαία σειρά να μπουν οι καταναλώσεις το ρελέ θα πέσει, δεν είναι κάποια συγκεκριμένη κατανάλωση που το προκαλεί.

      Αν και είναι δύσκολο να είναι κανείς σίγουρος, υποπτεύομαι ότι το ρελέ πέφτει γιατί το σύνολο των μικρών διαρροών των καταναλώσεων ξεπερνούν το όριο των 0,03 Α και όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα στο ίδιο το ρελέ ή στο σύνολο της εγκατάστασης.

      Με άλλα λόγια : Μια συσκευή για κάποιο λόγω π.χ. υγρασία σε συνδυασμό με σκόνη "χάνει" 0,005 Α, μία άλλη συσκευή για άλλον ή τον ίδιο λόγο, "χάνει" 0,004 Α κ.τ.λ.

      Είναι μια δύσκολη περίπτωση που δύσκολα μπορείς να ξεπεράσεις. Αν δεν πρόκειται για σπίτι και μετά από συντήρηση των συσκευών συνεχίζει η ίδια κατάσταση, το καλύτερο είναι να χωριστούν οι καταναλώσεις σε δυο ή περισσότερες ομάδες και στην κάθε ομάδα να μπει δικό του ρελέ .

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος28/2/12, 1:42 μ.μ.

    Όταν αρχικά άκουσα να περιγράφουν τον συγκεκριμένο διπολικό διακόπτη ως κομιτατέρ, δηλαδή μεταγωγικό, μπερδεύτηκα αφάνταστα, αφού ο μεταγωγικός απ' ότι ξέρω στέλνει τη φάση ή σε μία κατανάλωση ή σε μια άλλη (λογική or).

    Κατά παράξενο τρόπο αυτό ακριβώς (μεταγωγή) κάνει o αλέ - ρετούρ! Για την ιστορία, τον τελευταίο οι Γάλλοι τον λένε va-et-vient, όπως μπορεί να δει κανείς σε Γαλλικούς καταλόγους διακοπτικού υλικού, μόνο εμείς οι Γαλλομαθείς (sic) τον λέμε αλέ-ρετούρ (aller-retour) λες και πρόκειται για εισιτήριο τραίνου! Αν τον περιγράψεις έτσι σε Γάλλο θα γελάει με τις ώρες...

    Οι Ισπανοί επίσης με τον τίτλο "Commutador" εννοούν τον δικό μας αλέ-ρετούρ! Γιατί άραγε;

    Αλήθεια πως επικράτησε αυτή η λάθος ονομασία;
    Εγώ καταλήγω στο συμπέρασμα πως οι παλιότεροι ηλεκτρολόγοι χάθηκαν στη μετάφραση και κατέληξε τελικά στην Ελλάδα ο πραγματικός μεταγωγικός να λέγεται αλέ-ρετούρ (είμαστε και γλωσσομαθείς) και ο απλός διπολικός διακόπτης κατέληξε να περιγράφεται ως κομιτατέρ (μεταγωγικός)...
    Κάνω κάπου λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις και χαίρομαι που μπήκες στον κόπο να τα αναφέρεις.

      Η γλώσσα και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε θα έπρεπε να δηλώνουν ξεκάθαρα το τι εννοούμε. Σε μία ιδανική ονομασία ο κάθε ένας θα καταλάβαινε περί τίνος πρόκειται χωρίς να χρειάζεται "μετάφραση".

      Δεν ξέρω πως επικράτησαν αυτές οι λέξεις για τους διακόπτες αλλά μπορώ όμως να φανταστώ.

      Όπως επικράτησαν και τόσες άλλες : Από ξεροκεφαλιά και ...

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος10/7/12, 10:53 π.μ.

    Καλημέρα.

    Στο δωμάτιο του γιού μου υπάρχει ένας απλός(μονός)διακόπτης ο οποίος ανάβει δύο λάμπες ταυτοχρόνως, τη μία στη μία άκρη του δωματίου και την άλλη, στην άλλη. Πρόσφατα τοποθέτησα στη θέση της μίας, έναν ανεμιστήρα οροφής με τηλεχειριστήριο. Τώρα, ειδικά τα βράδυα, προκειμένου να λειτουργεί ο ανεμιστήρας πρέπει να ανάβω τον διακόπτη ο οποίος ανάβει όμως και την έτερη λάμπα. Πώς μπορώ να ανεξαρτητοποιήσω τη λειτουργία των δύο;

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την συνδεσμολογία που φαίνεται σε αυτό το post με την διαφορά ότι στην θέση της μιας λάμπας είναι ο εξαεριστήρας .

      Βέβαια για να γίνει αυτό, εκτός από τον διπλό κομιτατέρ διακόπτη, χρειάζονται και καλώδια, τα οποία μπορεί και να μην υπάρχουν ήδη περασμένα και πρέπει να περαστούν. Μπορεί και να μην είναι εύκολο ή μπορεί και αδύνατο χωρίς μερεμέτι.

      Ανοίγεις τον διακόπτη και βλέπεις πόσοι αγωγοί είναι πάνω σε αυτόν στην έξοδό του ( στο σημείο που το δοκιμαστικό κατσαβίδι δεν ανάβει όταν το φως είναι κλειστό). Αν είναι δυο, μάλλον είσαι τυχερός και υπάρχει ήδη η υποδομή. βγάζεις τον ένα αγωγό την μια φορά και το άλλο την άλλη και δοκιμάζεις. Αν είναι εντάξει συνδέεις στον κομιτατέρ τον κάθε αγωγό ξεχωριστά.

      Αν υπάρχει ένας αγωγός στην έξοδο του διακόπτη πρέπει να περαστή μαύρος αγωγός ΝΥΑΦ από τον διακόπτη στο κουτί διακλάδωσης πάνω από τον διακόπτη και έως το κοντινότερο κουτί διακλάδωσης που πάει στο φωτιστικό. Εκεί θα έχει λογικά δυο (ή τρεις) αγωγούς που θα πάνε προς το φωτιστικό από το ταβάνι και θα διακλαδίζονται στο ίδιο κουτί, για να πάνε προς ένα άλλο κουτί διακλάδωσης για το δεύτερο φωτιστικό. Βρίσκεις πια είναι η φάση (το μαύρο λογικά) και το συνδέετε με τον νέο αγωγό .
      Βέβαια μπορεί η υπάρχουσα σύνδεση να μην είναι όπως την περιγράφω για διάφορους λόγους.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/9/12, 11:43 μ.μ.

      καλησπερα και ναστε καλα για τις πληροφοριες. Ηθελα να ρωτησω ο διακοπτης αλερ-ρετουρ κομμυτατερ που εχει 6 επαφες ποια η χρηση του και ποιος τροπος συνδεσης; Ευχαριστω..

      Διαγραφή
    3. Ο διακόπτης που αναφέρεις είναι στην πραγματικότητα δυο αυτόνομοι διακόπτες αλε ρετούρ στην συσκευασία του ενός.

      Συνδέεται, ο κεθ΄ ένας, όπως ένας ακραίος διακόπτης αλέ ρετούρ

      ή αν χρησιμοποιηθούν τα δυο απο τα τρία άκρα του σαν ένας απλός διακόπτης, που σημαίνει, αφού είναι δυο διακόπτες, σαν ένας κοινός κομιτατέρ.

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος17/9/12, 11:36 μ.μ.

    Σε ευχαριστω πολυ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος18/9/12, 7:12 μ.μ.

    Καλησπέρα.
    Μια ερώτηση. Είδα σε ενα κατάστημα με φωτιστικά ένα σύστημα που όταν ανοίγεις τον διακόπτη, ανάβουν 2 λάπες. κλείνες, ανοίγεις ξανά, ανάβουν άλλες 3 λάμπες. κλείνεις ανάβεις ανάβουν όλες. και τελος κλείνουν ολες.
    μετά απο ψάξιμο στο ιντερνετ κατάλαβα ότι τι δουλειά δεν την κάνει ο διακόπτης αλλά κάποιο σύστημα στο φωτιστικό.
    Που μπορώ να βρω κάτι ανάλογο? το μόνο που βρήκα είναι ένα με τηλεκοντρόλ.
    http://www.ebay.com/itm/Wireless-4-Channel-Light-ON-OFF-220V-240V-Remote-Control-Switch-Transmitter-Box-/190682136955?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c658a817b#ht_2512wt_1037

    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω ...

      Ρωτά εκεί που το είδες ή ένα κατάστημα φωτιστικών
      Βέβαια με ένα π.χ. LOGO!
      μπορείς να προγραμματήσεις κάτι τέτοιο

      Διαγραφή
    2. Ρώτησα, δεν πωλείται ξεχωρηστά. σε όσα καταστήμα πήγα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα,

    πώς πρέπει να τοποθετηθεί ο διακόπτης που ανάβει τα φώτα στο σπίτι;
    Θεωρώ πως ΟΝ (όταν δηλ. είναι ανοικτός) είναι προς τα πάνω και OFF (όταν δηλ. είναι κλειστός) προς τα κάτω.

    Άλλωστε έτσι είναι οι ασφάλειες και οι διακόπτες στον πίνακα (γι αυτό λέμε σήκωσε την ασφάλεια) αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή που έχει διακόπτη ΟΝ/OFF

    Το ρωτάω καθώς είχαμε μια διαφωνία με τον ηλεκτρολόγο στο σπίτι που κατασκευάζω και ο οποίος επιμένει πως οι διακόπτες φωτισμού σβήνουν το φως σε θέση προς τα πάνω και ανάβουν το φως σε θέση προς τα κάτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και οι δυο έχετε δίκιο.

      Για ιστορικούς και λόγους ασφαλείας οι διακόπτες κλείνουν κύκλωμα (ON) όταν το "μαχαίρι" πήγαινε προς τα πάνω έτσι ώστε αν ο διακόπτης ήταν σε θέση OFF, επομένως το μαχαίρι κάτω, να μην μπορούσε λόγω βαρύτητας να κλείσει κύκλωμα χωρίς να το θέλει ο χειριστής.
      Είχαν γίνει ατυχήματα λόγω διακοπτών που ήταν OFF όταν ήταν επάνω και έπεφταν κάτω μόνοι τους δημιουργώντας μεγάλα θάματα τα πρώτα χρόνια της επικράτησης του ηλεκτρισμού.
      Η ορολογία λοιπόν που επικράτησε π.χ. σήκωσε τον διακόπτη είναι από εκείνη την εποχή.

      Σήμερα δεν έχουμε τέτοια θέματα ασφαλείας, τουλάχιστον στους διακόπτες των σπιτιών και δεν έχει σημασία από πια μεριά θα ενεργοποιούνται.

      Στην μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών σπιτιών οι διακόπτες ενεργοποιούν τα φώτα σε θέση προς τα κάτω.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση και κατατοπιστική απάντηση

      Διαγραφή
  15. καλημερα.εχω ενα πινακα στο σπιτι που δεν εχει ρελε διαρροης.εχει γενικο διακοπτη μετα γενικη ασφαλεια και μετα παιρνουν κατευθειαν οι γραμμες.θελω να προσθεσω μετα την γενικη ασφαλεια ρελε διαρροης[εχω μονοφασικο ρευμα].θα ηθελα αν μπορουσες να μου εστελνες ενα σχεδιο για το πως να το προσθεσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ηλεκτρολόγος που θα έρθει, θα βάλει το ρελέ μετά τον γενικό διακόπτη και πριν την γενική ασφάλεια.
      Θα κόψει τους αγωγούς (ή θα προσθέσει) και θα συνδέσει φάση και ουδέτερο στην είσοδο του ρελέ από τον γενικό, φάση και ουδέτερο στην έξοδο του ρελέ προς την ασφάλεια.Δες κι εδώ

      Διαγραφή
    2. ευχαριστω για την απαντηση.παντως σε πινακες που εχω δει το ρελε υπαρχει μετα τη γενικη ασφαλεια.δηλαδη η σειρα ειναι:γενικος διακοπτης-γενικη ασφαλεια[διακοπτης η τηκτη]-ρελε διαρροης.παιζει ρολο αυτο?

      Διαγραφή
    3. Χρησιμοποιούνται και οι δυο διατάξεις σύνδεσης χωρίς να παίζει σημαντικό ρόλο.

      Απλά στην μία περίπτωση η γενική ασφάλεια προστατεύει το ρελέ από υπερένταση και στην άλλη το ρελέ προστατεύει από διαρροή την γενική ασφάλεια . Διαλέγεις και παίρνεις τι σου κάθεται καλύτερα.

      Διαγραφή
    4. ευχαριστω φιλε.με κατατοπισες πληρως.θα ηθελα μια ακομα διευκρινιση αν σου ειναι ευκολο...

      Διαγραφή
    5. Δεν χρειάζεται να το λες. Ρωτά ότι θέλεις...

      Διαγραφή
    6. πηρα σημερα ενα διακοπτη κομιτατερ και εχει στην πισω οψη στο πανω μερος 2 υποδοχες απο 2 τρυπες η καθε μια που γραφουνε πλαι το νουμερο 2 και στην κατω μερια 4 υποδοχες που επισης εχουνε 2 τρυπες η καθε μια και εχουνε το καθε ζευγαρι πλαι το γραμμα L.θελω να ρωτησω η φαση παει σε οποιαδηποτε κατω τρυπα που αναγραφει το γραμμα L και στην πανω μερια πανε τα αλλα 2 καλωδια για να λειτουργησει σωστα ο διακοπτης;

      Διαγραφή
    7. Πήρες έναν διπλό διακόπτη αλε ρετουρ που μπορεί να λειτουργήσει και ως κομμιτατερ.

      Τα νούμερα 2 πάνω τα γεφυρώνεις και βάζεις φάση και από την κάτω πλευρά βάζεις τα μονά η τα ζυγα στα δύο φώτα που θέλεις να ελέγχεις.

      Διαγραφή
    8. μιλαω βαση του σχεδιου σου παραπανω που δειχνει το L οτι ειναι η φαση

      Διαγραφή
    9. Και τα μονά ή ζυγά L να γεφυρώσεις και βάλεις τα φώτα από την άλλη πλευρά το ίδιο είναι.

      Διαγραφή
    10. ευχαριστω δημητρη με κατατοπισες πληρως

      Διαγραφή
  16. καλησπερα φιλε δημητρη.εχω ενα φως στο σπιτι [στη βεραντα που μενει ανοιχτο τα βραδια]το οποιο το αναβοσβηνω οχι με διακοπτη αλλα με την ασφαλεια απο τον πινακα.θελω να σε ρωτησω πως μπορω να συνδεσω χρονοδιακοπτη διπλα στην ασφαλεια,ετσι ωστε να μην κανω συνεχεια το ιδιο πραγμα καθε μερα αλλα να αναβει και να σβηνει μονο του...ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγοράζεις έναν χρονοδιακόπτη ράγας που καταλαμβάνει μια θέση, μηχανικό με δοντάκια και αυτονομία (Να έχει μπαταρία δηλαδή για να μην χάνει) εικοσιτετράωρο ή εβδομαδιαίο (ανάλογα αν θέλεις ημερήσιο ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα, στον ημερήσιο η διάρκεια του κάθε δοντιού είναι 15 λεπτά στον εβδομαδιαίο 2 ώρες)) που να δουλεύει στα 230 βολτ.

      Τον τοποθετείς δίπλα στην ασφάλεια, τον προγραμματίζεις και τον συνδέεις σύμφωνα με το φυλλάδιο ή διάγραμμα που έχει πάνω του και είσαι έτοιμος.

      Διαγραφή
    2. α ωραια,απλο ακουγεται,αν εχει πανω του την συνδεσμολογια.ευχαριστω..

      Διαγραφή
    3. Απλό είναι για τον ηλεκτρολόγο που θα πάρει και τα ΣΩΣΤΑ μέτρα προστασίας ...

      Θα δουλέψει με κατεβασμένο τον γενικό διακόπτη και με μονωτικά γάντια...

      Διαγραφή
  17. σωστα,προηγειται η ασφαλεια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. σε θερμισίφωνο τι ασφαλειοδιακόπτη βάζουμε ; μονοπολικό ή διπολικό και ποιος είναι πιο ασφαλής ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν βάζουμε ασφαλοδιακόπτη, δεν χρειάζεται, όχι ότι απαγορεύεται βέβαια.

      Βάζουμε διακόπτη και στην σειρά, μετά, ασφάλεια.

      Συνήθως, για τις κοινές περιπτώσεις, η ασφάλεια είναι μονοπολική στα 20Α και ο διακόπτης διπολικός ή μονοπολικός στα 40 ή περισσότερα Αμπέρ.
      Διπολικός επιβάλλονταν κάποτε από την ΔΕΗ τώρα όχι.

      Από την στιγμή που ο διακόπτης κόβει την φάση, έχει γίνει δηλαδή σωστή εγκατάσταση, δεν έχει σημασία από πλευράς ασφάλειας, αν μπει μονοπολικός ή διπολικός.

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα συνάδελφε,
    Θέλω να συνδέσω διπλό φωτιστικό στο σαλόνι. Στο ταβάνι έχω 3 καλώδια όπως θα έπρεπε, δύο επιστροφές και μία φάση. Στο φωτιστικό όμως έχω 6 διαφορετικά καλώδια (κάθε λάμπα έχει το δικό της διπλό καλώδιο). Κάθε λάμπα θέλει φάση και ουδέτερο σε αυτά τα δύο καλώδια. σωστά; Άρα πρέπει να χρησιμοποιήσω δύο τριπλές κλέμες για να ενώσω ανά τρία τα φωτιστικά και μία εξαπλή για να ενώσω τον ουδέτερο από το ταβάνι. Σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι.
      Εννοείς βέβαια, όταν λες τριπλή και εξαπλή κλέμα, μια κλέμα που από την μία θα έχει 3 ή. 6 αγωγούς και από την άλλη έναν αγωγο, αυτόν που έρχεται από το ταβάνι.
      Στην ουσία συνδέεις τρεις λάμπες παράλληλα .

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα,

    Στο σαλόνι υπάρχει 1 φωτιστικό 3ών λαμπών συνδεμένο με διακόπτη κομίτατερ όπου λειτουργεί ώς εξής: όταν πατιέται ο διακόπτης Α, ανάβει η Α' ομάδα λαμπών (2 λάμπες) ενώ όταν πατιέται ο διακόπτης Β, ανάβει η Β' ομάδα μίας λάμπας. Από το ταβάνι εξέρχονται 3 καλώδια: φάση, ουδέτερος και γείωση. Επειδή το φωτιστικό είναι μεταλλικό, έχει συνδεθέι στη γείωση.

    Θέλω να αντικαταστήσω το υφιστάμενο φωτιστικό με νέο, τύπου "χάρτινη μπάλα" (π.χ. https://koumpaki.files.wordpress.com/2012/03/xartino_fwtistiko.jpg) το οποίο θα περιέχει 2 λάμπες συνδεμένες στην οροφή με 2 ξεχωριστά καλώδια. Ποια σύνδεση πρέπει ν'ακολουθήσω;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιο λάθος στην εκτίμησή σου για τα καλώδια πρέπει να υπάρχει γιατί αν ελέγχεται με κομιτατέρ, όπως λες, το υπάρχων φωτιστικό πρέπει να έχει έναν ουδέτερο και δύο φάσεις και άν έχει και γείωση πρέπει να έχει και 4ο αγωγό.

      Διαγραφή
  21. Όντως έχεις δίκιο!!! Ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση του λάθους μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφόσον υπάρχουν 2 φάσεις, θα πρέπει να συνδέσω την κάθε μία λάμπα στην κάθε φάση και τον ουδέτερο και στις λάμπες χρησιμοποιωντας μια 3πλη κλεμα με κοινή εισοδο για τον ουδέτερο και των 2 λαμπών. Σωστά;

      Διαγραφή
  22. Ευχαριστω πολυ φιλε γιατι αλλιως δεν εβγαινε η εργασια... ΗΜΜΥ πρωτο ετος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σε σεμινάριο ΥΔΕ ρώτησα τον διδάσκοντα για την διαφορά που έχει ο διπλός διακόπτης με το κομμυτατέρ και μου είπε ότι ο διπλός διακόπτης ελέγχει δύο διαφορετικά φωτιστικά σώματα ενώ ο κομμυτατέρ ελέγχει 2 λάμπες πάνω σε ένα φωτιστικό (π.χ. πολύφωτο).
    Άλλωστε στο έντυπο της έκθεσης παράδοσης κατά ΕΛΟΤ HD384 υπάρχουν δυο διαφορετικές γραμμές για τον κομμυτατερ και τον διπλό διακόπτη.
    Δεν συμφωνείται με τον ορισμό αυτόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ.

      Αν ζητήσεις σε ένα μαγαζί έναν διπλό διακόπτη ή έναν διακόπτη κομιτατέρ δεν θα σε ρωτήσει αν είναι για το ίδιο ή διαφορετικό φωτιστικό γιατί είναι το ίδιο και το αυτό ως διακόπτης.
      Σε ένα σχέδιο ηλεκτρικής εγκατάστασης όμως πρέπει να φαίνεται απλά και κατανοητά στον κατασκευαστή ότι ελέγχει το ίδιο φως, γι' αυτό σχεδιάζεται ως κομιτατέρ.

      Διαγραφή
  24. Καλησπερα σε ολους!θα χρειαστω τις γνωσεις σας. Μενω σε ενα σπιτι πολυ παλιο και θελω να τοποθετησω ενα απλο ντουι στο ταβανι του σαλονιου. απο το ταβανι βγαινουν 3 καλωδια (μαυρο,καφε,μπλε) και το ντουι εχει 2 καφε και μπλε. πως θα τα συνδεσω? και το τριτο που θα μεινει ελευθερο απλα το περναω με μονοτικη ταινια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα 3 καλώδια στο ταβάνι φανερώνουν διακόπτη κομιτατέρ στην θέση ελέγχου του φωτιστικού.

      Έχει διπλό διακόπτη; (κομιτατέρ;)

      Το μπλε στο ταβάνι είναι ο ουδέτερος, ενώ το μαυρο και το καφέ είναι η φάση που έρχεται, το κάθε ένα, από το αντίστοιχο πλήκτρο.

      Το απλό ντουί έχει μόνο δυο καλώδια, την φάση και τον ουδέτερο, αυτό που περιγράφεις με 3 καλώδιο δεν είναι απλό ντουί (με μια θέση λάμπας) αλλά ντουί για 2 ή περισσότερες λάμπες.
      Συνδέεις το μπλε με το μπλε και τα άλλα δυο τυχαία.

      Διαγραφή
    2. το ντουι μου εχει 2 καλωδια , ενα καφε και ενα μπλε!δικο μ λαθος οπως το ανεφερα προηγουμενος!οποτε συνδεω τα μπλε μαζι και ειτε το μαυρο ειτε το καφε απο το ταβανι, αυτο που θα αφησω ομως ελευθερο απο το ταβανι? απλα να του βαλω ταινια μονωτικη?

      Διαγραφή
    3. Σωστά.
      Θα δουλεύει μόνο το ένα πλήκτρο.
      Καλύτερα βέβαια να βάλεις και κλέμα στο καλώδιο που θα μείνει ασύνδετο.

      Διαγραφή
  25. Γεια σας
    Θελω να συνδεσω την ηλεκτρικη κουζινα αλλα τα καλωδια εχουν διαφορετικα χρωματα..αυτα που βγαινουν απο τον τοιχο ειναι κιτρινο, μαυρο, καφε και αυτα της κουζινας μπλε, γκρι και κιτρινοπρασινο..βοηθεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κίτρινο και το κιτρινοπράσινο είναι γείωση.
      Το μπλε ουδέτερος και το γκρι της κουζίνας (που μάλλον είναι μαυρο που έχει ξεθωριάσει) είναι η φάση.
      Τώρα μάλλον το μαυρο του τοίχου είναι η φάση και το γκρι ουδέτερος.

      Για σιγουριά δώσε ρεύμα,(ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ) με τα καλώδια του τοίχου στον αέρα και δες σε ποιο ανάβει το δοκιμαστικό. Αυτό είναι η φάση.

      Διαγραφή
  26. Γεια σας! Εχω ενα φωτιστικο, με μονη λαμπα και το οποιο βγαζει 3 καλωδια, τα δυο απο το ντουι κανονικα κ το τριτο απο το πισω μερος του φωτιστικου (ειναι δυχρωμο καλωδιο, πρασινο-μπλε) θελω να το βαλω σε αλλο σπιτι, ποιο παλιο, αλλα η γραμμη του σπιτιου εκει βγαζει δυο καλωδια (μαυρο κ γκρι) πως τα συνδεω; αφηνω το διχρωμο αποκλεισμενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιθανόν το δίχρωμο να είναι η γείωση του φωτιστικού, επομένως αν δεν συνδέσεις αυτόν τον αγωγό το φωτιστικό θα δουλεύει αλλά δεν θα έχεις ασφάλεια.

      Διαγραφή
    2. Μου προτεινετε δηλ. να μην βαλω αυτο το φωτιστικο ή υπαρχει καποιος τροπος να δουλεψει με ασφαλεια;

      Διαγραφή
    3. Δεν μπορώ να σου προτείνω τίποτα.

      απλά σου λέω πώς έχουν τα πράγματα.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σου, μου ηταν πολυτιμη! Θα το συνδεσω και θα το ελεγξω με δοκιμαστικο, να δω αν εχει διαρροή πανω στο φωτιστικο, αν οχι θα το αφησω, αν ναι τοτε θα το βγαλω τελειως και θα βαλω απλο ντουι με δυο καλωδια!! Και παλι ευχαριστω για τον χρνο σας!!

      Διαγραφή
  27. Γεια σας.εχω 2 διπλους διακόπτες Αλέ ρετουρ κομιτατερ και δύο λάμπες.θελω όπως καταλαβαίνετε να τα ανάβω ξεχωριστά από την μία μεριά και από την άλλη να τα σβήνω.Πρέπει να κάνω κάποια γέφυρα τους διακόπτες;Η φάση πάει στη μέση του διακόπτη.Θα τους συνδέσω σαν είναι 2 ξεχωριστοί διακόπτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να συνδεθούν σαν να είναι δυο ξεχωριστά κυκλώματα φωτισμού.
      Όχι με την σύνδεσμολογια του παρόντος post αλλά με την συνδεσμολογία Αλέξης ρετούς διακόπτη .

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση.

      Διαγραφή
    3. Μπορείς να μου το λινκ από την συνδεσμολογία του Αλέξη; Ευχαριστώ και πάλι.

      Διαγραφή
    4. Ναι εδώ είναι για μόνο διακοπτη Αλέ ρετουρ. Θα στείλω και δεύτερη φάση από την κάτω μεριά που λέει L2;Πώς μπορώ να σου στείλω φωτο τον διακόπτη από πίσω;Αυτό είναι το πρόβλημα μου.

      Διαγραφή
    5. Αν, όπως λες, η παροχή για τον διακοπή είναι στην μέση χρειάζεσαι μία φάση και για τους δύο διακόπτες που θα πάει στην μεσαία επαφή και των δύο διακοπτών.
      Στην Α θέση θέλεις 5 αγωγούς(κοινή φάση) και στην Β θέση 6 αγωγούς.

      Φωτογραφία μπορείς να ανεβάσεις σε ένα από τα άπειρα sites που υπάρχουν και να δώσεις το link

      Διαγραφή
    6. Τα κατάφερα.ετσι πιστεύω.να το λινκ. http://www.zimagez.com/zimage/img20170422164454.php

      Διαγραφή
    7. Ναι, πρέπει να γεφυρώσεις το L1 με το L2 και να δώσεις εκεί την ίδια φάση.
      Αυτό για την μία θέση, εκείνη που έχει την παροχή, στην άλλη θέση δεν θέλει γέφυρα.

      Διαγραφή
    8. Να σε καλά ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  28. Ανώνυμος16/6/17, 3:48 μ.μ.

    Θέλω να αντικαταστήσω ένα πολύφωτο (που έχει διπλό διακόπτη) με ένα μεταλλικό ανεμιστήρα οροφής.

    Η υπάρχουσα εγκατάσταση δεν παρέχει γείωση στο πολύφωτο (ο ανεμιστήρας απαιτεί γείωση) οπότε σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω τη μία επιστροφή ως γείωση (που θα πάρω από γειτονική πρίζα σούκο).

    Έχω προσδιορίσει στο ταβάνι τα καλώδια (γκρι - ουδέτερος, δύο μαύρα - επιστροφές).
    Έχω προσδιορίσει στην πρίζα το L (το μόνο καλώδιο που φωτίζει το δοκιμαστικό κατσαβίδι).
    Έχω συσχετίσει τις δύο επιστροφές μεταξύ ταβάνι και πρίζα (με κλειστό το γενικό και χρήση πολυμέτρου).

    Υπάρχει κάτι άλλο που δεν έχω προσέξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν παραβλέψουμε ότι η γείωση πρέπει να είναι κιτρινοπράσινου χρώματος, αυτό που θες μπορεί να γίνει, αν ο ανεμιστήρας έχει μια ταχύτατα (ή χρησημοποιήσεις την μια ταχύτητα).

      Δεν καταλαβαίνω γιατί αναφέρεις την πρίζα, πρέπει να εννοείς το κουτί που περιέχει τον διακόπτη.
      Το ένα μαυρο καλώδιο από το κουτί θα το συνδέσεις σε γείωση διπλανής πρίζας που στο φωτιστικό θα συνδεθεί σαν γείωση.
      Το ένα πλήκτρο του διακόπτη θα είναι στον αέρα και με το άλλο θα ενεργοποιείται ο ανεμιστήρας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/6/17, 5:08 μ.μ.

      (ναι, κουτί διακόπτη εννούσα αντί για «πρίζα»)

      Βρήκα απλό διακόπτη, αυτόν εδώ. http://i.imgur.com/8A93FOI.jpg
      Είναι της Legrand. Πάνω αριστερά πρέπει να είναι η φάση. Κάτω αριστερά η γείωση (λόγω του βέλους προς τα κάτω). Πιστεύω ότι ο ουδέτερος μπαίνει κάτω δεξιά. Είναι πράγματι έτσι;

      Αυτό το BMD 1 (απλός διακόπτης) και BMD 5 (διπλός; αλε ρετούρ;) τι σημαίνουν; Δεν βρήκα στο διαδίκτυο σχετικές πληροφορίες.

      Διαγραφή
    3. Δεν ξέρω τι είναι το bad.

      Νομίζω ότι δεν έχεις καταλάβει πως συνδέονται τα φώτα.

      Στην φωτογραφία που έχεις σε σύνδεσμο , αν είναι πραγματικά απλός διακόπτης, δεν συνδέεις γείωση.
      Πάνω αριστερά πάει η φάση και κάτω αριστερά η έξοδος για το φως ή άλλο φορτίο.
      Στους διακόπτες δεν συνδέουμε ούτε ουδέτερο, δεν χρειάζεται.

      Ο ουδέτερος στην θέση που είναι το πολυφωτο υπάρχει και έρχεται από τον πίνακα χωρίς να χρειάζεται , ούτε πρέπει, να διακοπή.

      Η γείωση κανονικά και αυτή έρχεται με την ίδια διαδρομή του ουδέτερου από τον πίνακα χωρίς διακοπή.

      Διαγραφή
    4. Το σύμβολο πάνω στον διακόπτη , κάτω δεξιά, είναι σύμβολο απλού διακόπτη όποτε είναι απλός διακόπτης.

      Διαγραφή
  29. ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΟΜΕΝΟ ΦΩΤΑΚΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΑΒΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λαμπάκι κλείνει κύκλωμα με τον ουδέτερο της λάμπας.
      Στην μια άκρη το λαμπάκι έχει την φάση του διακόπτη και στην άλλη , μέσω της μικρής αντίστασης της λάμπας , τον ουδέτερο.
      Το ρεύμα είναι τόσο μικρό που η λάμπα δεν ανάβει αλλά το λαμπάκι ναι

      Διαγραφή
  30. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΔΛΔ ΓΙΝΕΤΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ Ε? ΠΩ ΡΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΛΑΤΑ ΞΕΡΕΙς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΕΔΩ....ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ , ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΩ ΕΝΑ ΚΟΜΜΙΤΑΤΕΡ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΝΤΙΜΕΡ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΟΜΜΙΤΑΡΕ ΧΩΡΙΣΤΟ ΑΝΑΜΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΝΤΑΣΗΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΑ ΦΩΤΑ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΙΤΑΤΕΡ ΠΡΙΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει αυτό που ζητάς.
      Ψάξε στην legrand.εχει μοντέλο που κάνει αυτό που ζητάς. Προγραμματίζεται Μα μπουτόν που έχει και στον άλλο αλε ρετουρ θέλει μια γέφυρα για να δουλέψει σωστά

      Διαγραφή
  32. Καλησπέρα, γινεται σε κουτι για διακοπτη να έρχεται μονο μια φαση χωρίς ουδέτερο? Πηρα ενα διακοπτη που χρειάζεται και ουδέτερο.τι μπορώ να κάνω? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κουτί για θέση διακόπτη συνηθως έχει μόνο την φάση γιατί μόνο αυτή χρειάζεται για να ελεγχθεί το φως.
      Αν ο διακόπτης θέλει και ουδέτερο για κάποιο λόγο, πρέπει να έρθει από το κοντινότερο σημείο που έχει ουδέτερο, π.χ. πρίζα.

      Διαγραφή
  33. Επειδή στην σειρά NILOE LEGRAND δεν υπάρχει διακόπτης απλός διπλός, μπορώ να χρησιμοποιήσω έναν διπλό κομμυτατέρ για έλεγχο δυο ανεξαρτητων λαμπτήρων?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς ναι.
      Αν και δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με τον απλό διπλό διακόπτη.
      Ο κομιτατερ είναι δυο απλοί διακόπτες στην συσκευασία του ενός

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ, μάλλον με καλύπτει η απάντηση. Όσο για το τι εννοώ έναν διπλό διακόπτη on-off με δυο μπουτον που το καθένα κόβει την φάση σε ένα λαμπτήρα στην περίπτωση μου δυο φωτά στην γωνιακή βεράντα.

      Διαγραφή
  34. Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζω, αντικατέστησα τα παλιά τηλεφωνικά καλώδια δυο ανεστραμμένων αγωγών με UTP cat5e από κάθε τηλεφωνική πρίζα ενα UTP συνολικά 4, έφτασαν στην παροχή του ΟΤΕ και τώρα πως τα συνδέουμε? switch δεν γίνεται, υπάρχει κάτι σχετικό? για την ώρα απλά έστριψα τα μπλε ως επισης και το μπλε/άσπρο και τα ένωσα με το καλώδιο του ΟΤΕ έχω την γνώμη ότι δεν είναι σωστό ετσι. Από τα 4 ζευγάρια του UTP χρησιμοποίησα το ζεύγος μπλε - μπλε / άσπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσες γραμμές τηλεφώνου έχεις; Μια; Με τέσσερις θέσεις;
      Το tip έχει οκτώ αγωγούς, διαλέγεις δυο και κανείς την δουλειά σου, οι άλλοι είναι ανενεργοί , είναι διάθεση οι για μελλοντική χρήση ή αν υπάρξει βλάβη στα συνδεμένα

      Διαγραφή
    2. Ναι έχω μια γραμμή ΟΤΕ και 4 τηλέφωνα, ένα σε κάθε δωμάτιο, επειδή είχα πολλά προβλήματα με την παλιά συνδεσμολογία τράβηξα 4 καλώδια UTP ένα από κάθε δωμάτιο χρησιμοποιώντας το ένα ζεύγος από τα 4 και τα έφερα στην είσοδο του καλωδίου του ΟΤΕ το πρόβλημα είναι πως θα συνδεθούν μεταξύ τους γιατί η ένωση μεταξύ τους και μια μονωτική ταινία δεν μου φαίνεται σωστό. Στην περίπτωση του δικτύου Ιντερνετ απλά έφερα τα 4 καλώδια από κάθε πρίζα δικτύου σε ένα switch 5 θεσεων η hub και με ένα 5ο άπο το ρουτερ έκανα το δίκτυο χωρίς πρόβλημα, στο τηλεφωνικό δίκτυό όμως με τι θα αντικαταστήσω το switch?

      Διαγραφή
    3. Θα βάλεις ένα μικρό κουτί διακλάδωσης όπου θα ενωθούν και τα τέσσερα με ένα ζεύγος.
      Το ζεύγος ματα θα συνδεθεί στον ΟΤΕ.

      Διαγραφή
  35. Καλησπέρα, καταρχάς να σε ευχαριστήσω γιατί η συνδεσμολογία σου και οι επεξηγήσεις σου με βοήθησαν να καταλάβω πως να συνδέσω ένα διπλό διακόπτη, όμως για σιγουριά θέλω να σε ρωτήσω 3 πράγματα. Αντικατέστησα ένα διπλό διακόπτη με ένα καινούργιο. Στο κουτί έχω μια φάση και δυο καλώδια (κόκκινο, καφέ) που πάνε στο φωτιστικό. Ο παλιός διακόπτης είχε τρεις ακροδέκτες, ο καινούργιος είχε 4. Το πρόβλημα μου είναι ότι συνδέοντας τα τρία καλώδια λειτουργεί μόνο ο ένας διακόπτης. Με ένα κομμάτι καλώδιο γεφύρωσα τη φάση με τον κενό ακροδέκτη και δούλεψαν και οι 2 διακόπτες κανονικά. 1) Ήταν σωστό αυτό που έκανα ή θα δω πυροτεχνήματα? 2) Δεν θα έπρεπε ο διακόπτης να είναι εσωτερικά γεφυρωμένος ή είναι προβληματικός? 3) Το καλωδιάκι που χρησιμοποίησα ήταν λεπτό πολύκλωνο. Υπάρχει περίπτωση να λιώσει? Σκοπεύω να βάλω led, που δεν τραβάνε πολύ ρεύμα, αλλά προς το παρόν έχει 60άρες λάμπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Σωστό είναι.
      2. Το μοντέλο που πήρες δεν έχει γέφυρα εσωτερική έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να βάλει διαφορετική φάση για την παροχή του κάθε διακόπτη, αν π.χ. έχει τριφασική παροχή .
      3. Βάλε αγωγό ίδιας διατομής με τους υπόλοιπους αγωγούς . Δεν έχει σημασία που θα είναι χαμηλή η κατανάλωση.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ, να σαι καλά.

      Διαγραφή
  36. καλησπερα πηρα ενα ανεμιστηρα οροφης και προσπαθω να τον συνδεσω αλλα πεφτει ο γενικος, εχω μονο διακοπτη αλλα ο ανεμιστηρας εχει και φως παιζει ρολο αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν λες γενικός εννοείς το ρελε ή την ασφάλεια;
      Ανάλογα το τι πέφτει έχεις βραχυκύκλωμα ή διαρροή
      Μάλλον κάτι συνδέεις λάθος

      Διαγραφή
  37. επισης εχει δυο κορδονια ενα για φως κι ενα για ανεμιστηρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. πεφτει ο διακοπτης απο τον πινακα του γενικου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο γενικός διακόπτης δεν πέφτει μόνος του
      Το ρελε ή η ασφάλεια πέφτουν μόνα τους

      Διαγραφή
  39. L N δεν ειναι το ρευμα και στην μεση εχει να συμβολο που υποθετω ειναι η γειωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι
      L η φάση Ν ο ουδέτερος
      Το άλλο δεν μπορώ να ξέρω τι είναι.
      Μάλλον γείωση

      Διαγραφή
  40. Καλησπέρα. Θέλω να συνδέσω διακόπτη κομιτατερ (διπλό button) και η καλωδιώσεις είναι - 3 μαυρα, 1 γκρι και ενα κίτρινο.
    Η σωστή τοποθέτησή τους είναι τα δύο μαυρα πάνω (το τρίτο το αποκλείουμε και το μονωνουμε) και κίτρινο (αριστερά) γκρι (δεξιά) κάτω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικά, αν έχουν περαστεί με τον σωστό χρωματισμό οι αγωγοί, το γκρι είναι ο ουδέτερος, το κίτρινο η γείωση και το ένα μαύρο ή φάση.
      Επόμενος βρίσκεις ποια είναι η φάση την βάζεις στην μια πλευρά του διακόπτη και τα άλλα δύο μαύρα στην άλλη μεριά.
      Τα υπόλοιπα τα μονώνεις

      Διαγραφή
  41. Ευχαριστώ! Εκτιμώ και την γρήγορη απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλησπέρα και καλές γιορτες.
    Εχω κι εγω μια ερωτηση για διπλό διακόπτη.
    Ο συγκεκριμένος (θα έπρεπε να) ελέγχει δυο διαφωρετικά σποτ σε μπαλκόνι, ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Στον τοιχο υπαρχουν δυο καλώδια, μαυρο και κόκκινο και κάτω από τον διακόπτη υπάρχει πρίζα. Όπως και να τα συνδέω, αναβει μόνο ενα από τα φωτα, πότε το ένα και πότε το άλλο και η πρίζα δεν λειτουργεί.
    Πως να τα συνδεσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια καλώδια όταν συνδέεις ανάβει ποιο φωτιστικό;
      Στην πρίζα πόσα καλώδια πάνε;
      Δοκιμαστικό κατσαβίδι έχεις;
      Τι χρώμα είναι η φάση;

      Μάλλον δεν έχει ολοκληρωθεί το κύκλωμα

      Διαγραφή
  43. Βλεπω δυο κόκκινα και ενα μαυρο καλωδιο να ερχονται απο πανω και ενα μαυρο απο κατω.
    Αυτη τη στιγμη εχω τα δυο μαυρα εκατερωθεν κατω και αντιστοιχα τα κοκκινα πανω.
    Πισω μπορω να δυο αλλαδυο αδιακοπτα καλωδια, κιτρινο και γκρι.
    Οπως ειναι τωρα αναβει το πλησιεστερο φωτιστικο (ειναι μεγαλο μπαλκονι) και δεν λειτουργει η πριζα κατω απο τον διακοπτη.
    Σκεφτομουν μηπως να εβαζα και τα δυο μαυρα στην ιδια υποδοχη του διακοπτη...
    Δεν βρισκω το δοκιμαστικο μου αλλα εχω ψηφιακο πολυμετρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός
      Όλα δείχνουν ότι πρέπει να συνδέσεις τα δύο μαύρα μαζί, είναι η φάση. Έτσι θα έχει ρεύμα η πρίζα
      Ταυτόχρονα πρέπει να βάλεις γέφυρα τα δύο μαύρα με την δεύτερη θέση που έχει ο διπλός διακόπτης από κάτω. Το έτσι θα δουλεύει και το δεύτερο φως

      Διαγραφή
  44. Έτσι το έκανα και δουλευουν ολα τώρα.
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλησπέρα σας.Αγορασα έναν διπλό διακόπτη Legrand θέλοντας να αντικαταστήσω το παλιό διπλό διακόπτη.Υπάρχουν 2μαυρα και 2 κόκκινα καλώδια. Στο διακόπτη έχει 1Α 1Β 2Α 2Β LA LB.Ξέχασα να αναφέρω ότι υπάρχει πολυφωτο με 5 λάμπες που με τον έναν διακόπτη αναβαν οι 2 και με τον άλλον οι άλλες 3 λάμπες. Το ίδιο θα ήθελα να κάνω και τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα LA Lb βάζεις τα μαύρα
      Στα 1Α και 2Α βάζεις τα κόκκινα
      Τα άλλα δύο χωρίς σύνδεση

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ για την γρήγορη ανταπόκριση σας.Αλλα δεν σας τα είπα σωστά. Από κάτω από τον διπλό διακόπτη υπάρχει ακόμη ένας μονός.στον οποίο κατεβαίνει ένα καφέ καλώδιο. Οπότε τώρα έχω 2 κόκκινα και ένα μαύρο.

      Διαγραφή
    3. Γιατί το δεύτερο μαύρο πήγαινε στον μονό διακόπτη

      Διαγραφή
    4. Το καφέ είναι παροχή για τον κάτω διακόπτη οπότε το συνδέεις με ένα μαύρο του πάνω διακοπή.
      Αν είναι ένα το μαύρο που έρχεται από πάνω τότε αυτό είναι η παροχή της φάσης και πρέπει να συνδεθεί και στα δύο L των πάνω και στο καφέ του κάτω

      Διαγραφή
  46. Ο κάτω διακόπτης να πω ότι δεν ανάβει κάποιο φως. Είναι άκυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Λοιπόν τα καταφερα σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σας να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλησπέρα πήρα διακόπτες btcino και θέλω να αλλάξω τον παλιό κομιτατερ...ο νέος διακόπτης αποτελείται από δύο απλούς που μπαίνουν στο πλαίσιο και πρέπει να τον κάνω κομιτατερ.. Κάποια βοήθεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενωνεις την είσοδο και των δυο απλών διακοπτών με έναν αγωγό , κανείς δηλαδή γέφυρα. Εκεί συνδέεις την φάση , την παροχή . Στα δυο άκρα που μένουν ενωνεις τους δυο αγωγούς που πάνε στο φωτιστικό

      Διαγραφή
  49. Καλησπέρα .Οταν βάζω κάποιο φορτίο σε οποιαδήποτε πρίζα μονοφασική πεφτει RCD
    ο φωτισμος δουλευει κανονικά.Εκανα test στον RCD πέφτει κανονικά.εκανα έλεγχο μεσα στον πινακα εκανα κάποιες συσφίξεις στην μπάρα ουδετέρου και μετα δεν επεφτε ο ρελές.τι γνώμη έχετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαντεύω ότι την ώρα που έκανες σύσκεψη στον πίνακα αφαιρέθηκε η αιτία του πρόβληματος είτε γιατί ακουμπούσε κάπου στο μεταλλικό ουδέτερος είτε για κάποιον άλλο λόγο

      Διαγραφή
  50. Καλησπέρα..έχω ένα φωτιστικό με 6 λάμπες...βγαίνουν 3 καλώδια..μπλε καφέ και κίτρινο(γείωση).Από το ταβάνι βγαίνουν 3 καλώδια..μαύρο γκρι και κίτρινο..το γκρι δεν έχει ρεύμα..άρα λογικά ουδέτερος..ο διακόπτης είναι διπλός..πώς γίνεται η σύνδεση γιατί δεν βγάζω άκρη ..κάτι κάνω λάθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλύτερο θα ήταν να ελέγξεις με βολτόμετρο που έχει τάση όταν ο διακόπτης είναι στο on.
      Αλλιώς:
      Ελέγχεις στον διακοπή ότι υπάρχουν αγωγοί και είναι συνδεμένοι , μετά συνδέεις.
      Αν δεν ανάψει μάλλον δεν έχεις παροχή. Το δοκιμαστικό μπορεί να ανάψει ακόμη και αν δεν έχεις 230 βολτ.

      Στα χρώματα των αγωγών τού φωτιστικού έχεις δίκιο, στου ταβανιού θέλει έρευνα τί είναι τί

      Διαγραφή
  51. Ο διακόπτης έχει 2 καφέ ένα σε κάθε κουμπί...και από κάτω ένα μαύρο...έτσι όπως είναι όλα τα καλώδια συνδέεται αυτό το πολύφωτο με διπλό διακόπτη;να μοιράζονται οι λάμπες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά δείχνει ο διακόπτης.
      Έχει μόνιμη φάση στο μαύρο;

      Διαγραφή
    2. Από την περιγραφή που κάνεις δείχνει ότι είναι διακόπτης κομιτατέρ δηλαδή ελέγχεις πολύφωτο. Κάποιες λάμπες από τόν ένα διακόπτη και οι άλλες μισές από τον άλλο διακόπτη.
      Από την περιγραφή του φωτιστικού σου όμως δείχνει ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τις λάμπες τρεις και τρεις άλλα με έναν διακόπτη όλες μαζί.

      Διαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια