Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Ηλεκτρολογικό σχέδιο - κύκλωμα φωτιστικού λάμπας φθορισμού
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Ηλεκτρολογικό σχέδιο - κύκλωμα φωτιστικού λάμπας φθορισμού

Ηλεκτρικό σχέδιο σύνδεσης λάμπας φθορισμού





























Λάμπα
Μια λάμπα φθορισμού 18 watts. 
Το ηλεκτρολογικό σχέδιο του κυκλώματος λειτουργίας μιας λάμπας φθορίου φαίνεται στο πιο πάνω σχέδιο.

Στην αρχή, όταν πατάμε το πλήκτρο του διακόπτη για να ανάψει η λάμπα, το ρεύμα δεν περνάει μέσα από την λάμπα αλλά μέσα από το starter, το οποίο και βγάζει ένα ελαφρύ φως, γιατί ουσιαστικά και το ίδιο είναι μια μικρή λάμπα φθορισμού με τα δυο άκρα της να είναι τόσο κοντά που το ρεύμα περνάει χωρίς βοήθεια στην εκκίνηση. Η επαφή του starter (εκκινητή) κλείνει γιατί όταν διασπάται το ευγενές αέριο εντός του starter, την στιγμή που φωτίζει ελαφρός, ζεσταίνετε, διαστέλλεται, τα άκρα της επαφής ακουμπάνε μεταξύ τους και σταματάει να φωτίζει. Έτσι το ρεύμα περνάει από το 1 στο 2 και μετά στο 3 .
Ηλεκτρονικό (πάνω) και απλό (κάτω) ballast
U.V.
Ηλεκτρονικό ballast και λάμπα UV με ένα μόνο ντουί .
Το ένα άκρο του ντουί οδηγείται με το λευκό καλώδιο
στην άλλη άκρη της λάμπας.
Σε πολύ λίγο χρόνο η επαφή του εκκινητή (starter) που είναι διμεταλλική , αποτελείται δηλαδή από δυο μέταλλα, κρυώνει, και το ένα από τα δυο μέταλλα συστέλλεται  περισσότερο από το άλλο με αποτέλεσμα να ανοίξει.
Το πηνίο που είναι τυλιγμένο σε σιδηροπυρήνα (το ballast) στην απότομη αυτή διακοπή του κυκλώματος έχει την ιδιότητα, όπως όλα τα πηνία, να «θέλει» να συνεχίσει να δίνει ρεύμα, με αποτέλεσμα στα άκρα της λάμπας, στα σημεία 2 και 3, να εμφανιστεί υψηλότερη τάση από τα 230 volts, περισσότερη και από την διπλάσια.
Σε αυτό το σημείο το ρεύμα διασπά τα ευγενή αέρια της λάμπας, με την βοήθεια και των υδρατμών υδραργύρου που υπάρχουν εντός της, δημιουργώντας συνεχή ροή ρεύματος. Με την σειρά του το ρεύμα δημιουργεί υπεριώδες αόρατο φως.

Σταρτερ εκκινητής
Starter για μεγάλες λάμπες φθορισμού
(π.χ. 36 ή 58 Watts) και για μικρές
(π.χ. 18 watts) 
Το φως αυτό προσπίπτει, πέφτει δηλαδή πάνω στην γυάλινη επιφάνεια της λάμπας που είναι επιχρισμένη, βαμμένη εσωτερικά με φθορίζουσες σκόνες, κάνοντας το υπεριώδες φως ορατό.
Ανάλογα με τις φθορίζουσες ουσίες δημιουργείται και το χρώμα, η απόχρωση του φωτός.
Το δεύτερο νούμερο που υπάρχει πάνω σε αυτού του τύπου τις λάμπες, μετά το νούμερο που φανερώνει την ισχύ τους (π.χ. 18 W/860 γι΄ αυτήν της φωτογραφίας) αντιστοιχεί το μεν πρώτο (8) στην χρωματική απόδοση (όσο μεγαλύτερο τόσο ποιοτικότερη) το δε δεύτερο (60) στους βαθμούς κέλβιν αν το πολλαπλασιάσουμε με το 100 (6000 Κ)
starter.
Μέσα από το καπάκι του starter. Αριστερά ο πυκνωτής.
Το starter, όταν ανάψει η λάμπα, δεν ενεργοποιείται πλέον γιατί η τάση στα άκρα του είναι σχεδόν η μισή από αυτή της παροχής.
Αν η λάμπα δεν ανάψει, τότε ενεργοποιείται ξανά και ξανά μέχρι να ανάψει, ή να χαλάσει το ίδιο το starter.
Η λάμπα, όταν λειτουργεί, έχει στα άκρα της περίπου την μισή τάση της παροχής ενώ η άλλη μισή είναι στα άκρα του ballast .
To ballast, ανάλογα με την ισχύ της λάμπας, είναι διαφορετικών διαστάσεων, ενώ το starter έχει μια διάσταση αλλά είναι διαφορετικό αναλόγως την ισχύ της λάμπας.
Ο μικρός πυκνωτής που υπάρχει ενσωματωμένος εντός του starter είναι για λόγους ασφάλειας, για να μην δημιουργούνται σπινθήρες στην επαφή του και παράσιτα στις ραδιοσυχνότητες.

Επαφή εσωτερικά του εκκινητή
Μέσα και από το γυάλινο περίβλημα
του starter 
Επειδή στο κύκλωμα των λαμπτήρων φθορισμού υπάρχει πηνίο, η άεργη και συνεπώς ανεπιθύμητη ισχύ, είναι μεγάλη και το συνημίτονο είναι μικρό, γι΄ αυτό σε αυτού του τύπου τα φωτιστικά μπαίνει πυκνωτής στα άκρα της παροχής τους βελτιώνοντας το συνημίτονο.
Στα παλιά φωτιστικά ο πυκνωτής έμπαινε σε σειρά με το ballast.
Ο πυκνωτής βέβαια είναι φτιαγμένος να αντέχει την τάση του δικτύου και δεν είναι ηλεκτρολυτικός.

Τα ηλεκτρονικά ballast έχουν ενσωματωμένη την λειτουργία του starter ενώ και η συνδεσμολογία τους είναι διαφορετική και φαίνεται πάνω στο σώμα τους. Έχουν το πλεονέκτημα της χαμηλότερης κατανάλωσης, βάρους και της ενσωματωμένης διόρθωσης συντελεστή ισχύος.


201 σχόλια:

  1. Ανώνυμος31/10/11, 2:44 μ.μ.

    τι πικνωτη πρεπει να βαλουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε

    Ο πυκνωτής που βάζουν οι κατασκευαστές των φωτιστικών υπολογίζεται για να "φέρουν" το συνημίτονο κοντά στο 0,9 και είναι τέτοιου τύπου ώστε να αντέχουν την τάση λειτουργίας του φωτιστικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/9/12, 9:53 μ.μ.

    Ο ΠΥΚΝΩΤΗς και το πηνιο εντασσονται στο φωτιστικο η ειναι extra?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πηνίο ballast είναι αναπόσπαστο κομμάτι του φωτιστικού, όπως φαίνεται και στο σχέδιο και στην εξήγηση λειτουργίας.

      Ο πυκνωτής και να μην μπει, το φωτιστικό δουλεύει αλλά με κακό συνημίτονο.

      Διαγραφή
  4. Καλησπερα.....

    Η λαμπα φθοριου που εχω δινει ενα πολυ μικρο φωτισμο (σε ενα ακρο της λαμπας). Θεωρησα οτι ειναι καμμενη και την αντικατεστησα αλλα η καινουργια κανει ακριβως το ιδιο. Τι μπορει να φταιει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ανάμα μόνο στο ένα ή και στα δυο άκρα της λάμπας με αχνό φως φανερώνει χαλασμένο starter, άλλαξε το και θα είσαι εντάξει.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα, σε μια σειρά φωτιστικών φθορίου με ασφάλεια 10Α τα ανάβω κ ενώ δούλευαν για μαι εβδομάδα ξαφνικά πήγα να τα ΣΒΗΣΩ κ έκανε βραχυκύκλωμα κ μου έκαψε το διακόπτη κ μου έριξε όλες τις ασφάλεις μέχρι το ρολοί.Μόλις άλλαξα το διακόπτη στο σβύσιμο μου έριχνε το ρελέ κ μόλις βρήκα ποιο φωτιστικό μπορει να φταίει το αφαίρεσα κ όλα δούλευαν καλά για 3 ώρες μέχρι που χωρίς να κάνω τπτ έγινε βραχυκύκλωμα κ μου έριξε πάλι τις ασφάλειες.Μόλις πάλι τις σήκωσα όλα δούλευαν οκ!!!!!!Τι μπορει να φταίει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά θα μπορούσαν να συμβούν για να έχεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

      1. Ελαττωματικό ηλεκτρονικό ballast. Το πρόβλημα μπορεί και να φαίνεται από την μαυρίλα που θα έχει πιάσει κάποιο ballast.
      2. Κάποιος πυκνωτής έχει εσωτερικά σχεδόν βραχυκυκλώσει. (για τα χωρίς ηλεκτρονικό ballast φωτιστικά που τον έχουν παράλληλα συνδεμένο).Και αυτός μπορεί ίσως να φανεί από την μαυρίλα
      3. Κάποιο ντουί λάμπας ή starter να κάνει "κόλπα".
      4. Στις ενώσεις στα κουτιά διακλάδωσης να υπάρχει κακή σύνδεση.
      5. Κάποιο ballast να έχει φθορά στην μόνωση.

      Πάντως το ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται στο κλείσιμο του διακόπτη μπορεί να φανερώνει μεγάλο επαγωγικό φορτίο, να είναι δηλαδή υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των φωτιστικών που είναι συνδεδεμένος σε έναν απλό διακόπτη. Καλό είναι σε τέτοια περίπτωση να μπει ενδιάμεσα ρελέ.

      Διαγραφή
  6. Γεια σου φίλε.Όταν αργεί να ανάψει πλήρως η λάμπα είναι θέμα starter?Τρεμοπαίζει κ μαζί ακούγεται ο χαρηκτηριστικός ήχος για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα κ έπειτα ανάβει κανονικά.Θα ήθελα τη γνώμη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον για ballast πας.

      Το starter κάνει προσπάθειες να ανάψει την λάμπα αλλά η τάση έναυσης είναι οριακά μικρότερη.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα. Έχω μια εγκατάσταση που αποτελείται από 22 φωτιστικά οροφής (χωνευτά ψευδοροφής)
    Το κάθε φωτιστικό αποτελείται από 2 απλά Ballast ( SCHWABE 2x20w, 0.43A , cosφ 0.48(C)) και το καθένα συνδέεται με έναν πυκνωτή για μείωση της άεργης ισχυς (DNA CA/440 3,75 uF) ,2 starters και 2 λάμπες Τ8 18w 60cm.
    Άρα συνολικά το κάθε φωτιστικό έχει 4 18w λάμπες.

    Πως μπορώ να μάθω την συνολική κατανάλωση όλης της εγκατάστασης;
    Θέλω να κάνω εξοικονόμηση και σκέπτομαι να εγκαταστήσω λάμπες led 10w

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 22χ4χ18 =1584 watt.
      Προσθέτουμε και μία μικρή απώλεια ισχύος από θέρμανση των ballast και έχουμε την ολική πραγματική κατανάλωση.
      Για μελέτη θα έβαζα 1,6 με 1,7 kw.

      Διαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ για την (άμεση) απάντηση σου.
    Για την παραπάνω εγκατάσταση αν αντικαταστήσω τις λάμπες με Led 10w 60cm, είναι απαραίτητο να αφαιρέσω και τα ballast-πυκνωτές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι
      Tα led δεν χρειάζονται τέτοιου είδους "βοήθεια " για να λειτούργησαν.
      Τα led δουλεύουν με συνεχές ρεύμα και θέλουν δικό τους τροφοδοτικό, ανάλογα την φίρμα τους.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
  9. Τα σωστπά είναι το ευγενΕΣ αέριο, το υπεριώδΕΣ φως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η χαμηλή ένταση είναι σε όλο το μήκος της λάμπας;
      Η λάμπα είναι καινούρια;
      Άλλαξες starter ;

      Διαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επομένως το μόνο που μένει, αν αφαιρέσουμε τις καλωδιώσεις, είναι το ballast.

      Διαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γράφω καλύτερα :

      Το κύκλωμα αποτελείται από τις λάμπες, τα starter, τα ντουί, το ballast και τις καλωδιώσεις. Αν έχεις καινούργιες λάμπες και starter σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι μεταξύ των υπόλοιπων στοιχείων του κυκλώματος.
      Επειδή εξαιρούμε τις καλωδιώσεις, γιατί όπως σωστά λες δεν θα άναβε καθόλου, μας μένει μόνο το ballast ως πιθανότερη αιτία του προβλήματος.

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να με βοηθήσετε σχετικά με την αντικατάσταση του παλιού καμένου μετασχηματιστή με έναν καινούριο. Ο μετασχηματιστής είναι ELT/ BE-214-35-T5-S και έχει 7 καλώδια από την μια πλευρά και 2 από την άλλη. Το ερώτημα μου είναι σίγουρα απλό για εσάς αλλά σημαντικό για μένα. ..... Πως θα βγάλω τα καλώδια από τον παλιό μετασχηματιστή και θα τα τοποθετήσω στον καινούριο ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα στοιχεία που έδωσες παραπέμπουν σε ηλεκτρονική ballast λαμπών φθορισμού.

      Αν το παλιό ballast είναι ακριβώς το ίδιο μοντέλο απλά αντικαθιστουμε ένα προς ένα τα καλώδια στις ίδιες θέσεις.

      Αν είναι διαφορετικό ακολουθούμε το σχέδιο που υπάρχει στο σώμα του ballast.

      Υπάρχει περίπτωση να μην είναι τόσο απλό στην σύνδεση γιατί δεν υπάρχει τυποποιημένη συνδεσμολογία, μπορεί να χρειαστεί να προστεθούν αγωγοί ή να αφαιρεθούν αλλάζοντας το κύκλωμα.
      Αν έχεις αμφιβολίες πας στο κατάστημα που το πήρες και με τα δύο ballast στο χέρι και ζητάς οδηγίες.

      Διαγραφή
    2. Τα 2 ballast είναι ακριβώς ίδια. Τα καλώδια θα μπουν ακριβώς στις ίδιες θέσεις. Απλώς δεν ξέρω πώς να βγάλω τα καλώδια από το ένα και να τα βάλω στο άλλο. Τα τραβάω ; ξεβιδώνω κάτι ;

      Διαγραφή
    3. Συνήθως είναι κάτι σαν κουμπωτά.
      Τραβάς προς τα πάνω και βγαίνει.

      Διαγραφή
  15. Σας χαιρετω,καλη χρονια,και συγχαρητηρια για τις χρησιμες συμβουλες σας.
    θα ηθελα μια βοηθεια σχετικα με καποια φωτιστικα φθοριου,στα οποια τον τελευταιο χρονο αλλαζω λαμπες και starters σχεδον καθε 2 με 3 μηνες..υπαρχει πιθανοτητα να φταινε τα ballast η και οι πυκνωτες?
    απλα να αναφερω οτι οταν αλλαξω λαμπα η starter η και τα δυο,μετα αναβουν κανονικα χωρις τρεμοπαιγματα..με την παροδο καποιου χρονικου διαστηματος η αναβοσβηνουν,η δεν αναβουν καθολου και φωτιζονται μονο τα ακρα τους.
    Σας ευχαριστω προκαταβολικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος γιατί συμβαίνει αυτό.
      Πριν τον τελευταίο χρόνο, που λες, δούλευαν περισσότερο;
      Κάθε φορά έβαζες ίδια μάρκα υλικά;

      Αν δεν υπάρχει πτώση τάσης, αν δεν υπάρχει φθορά καλωδίου, αν τα ανταλλακτικά που έβαλες είναι καλά και αν δεν ανοιγοκλεινεις το φως ανά 3 λεπτά τότε ναι φταίει το ballast που έχει, ας πούμε "κουραστεί". Ο πυκνωτής δεν επηρεάζει την λειτουργία αν είναι συνδεμένος παράλληλα με την παροχή.

      Διαγραφή
    2. Θα δοκιμασω την αλλαγη ballast σε ενα ετσι για αρχη,και αναλογως πρατω και με τα υπολοιπα τοτε..ευχαριστω πολυ για την αμεση ανταποκριση και τη βοηθεια.

      Διαγραφή
  16. Γειά σας. Θέλω να βάλω μια μπριζα ράγας στον πίνακα με 3χ2.5mm καλώδιο. Το μπλε καλώδιο πάει στο μπάρα ουδετέρου το καφέ σε ασφάλεια 16Α και το κίτρινο στο μπάρα της γείωσης. Σωστά; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά

      Το καφέ πρέπει να συνδεθεί στην έξοδο της ασφάλειας.

      Διαγραφή
  17. Γειά σας. Θέλω να βάλω κάτι καλώδια 3χ1,5 σε ασφαλείς 16Α απο 10Α που είναι τώρα. Αν μείνει η έξοδος της 10Α ασφαλείας κενή υπάρχει πρόβλημα; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν σε κάποια ασφάλεια δεν υπάρχει έξοδος, καλό είναι να είναι μόνιμα κατεβασμένη.

      Στις περισσότερες περιπτώσεις το να βάλουμε 1,5 καρέ σε 16 Αμπέρ ασφάλεια δεν υπάρχει θέμα αλλά καλό είναι να γίνει μελέτη πριν συνδεθεί.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα , τοποθετώ μια λάμπα σε ένα σκαφάκι και αρχκά ανάβει κανονικά. Μετά όμως από μισή ώρα σβήνει . Λογικά το Starter είναι οκ διαφορετικά δε θα άναβε καθόλου. Τι μπορεί να φταίει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά το σβήσιμο δεν ξανά ανάβει; προσπαθεί να ανάψεις; Αν κρυώσει ανάβει;
      Το φωτιστικό πόσο παλιό είναι; άναβε πριν; Πόσα watt είναι η λάμπα και ποιος ο τύπος του starter;

      Μπορεί να φταίει η χαμηλή τάση παροχής, το ballast, το κακό ή λανθασμένο starter, κακή επαφή στο ντουί, προβληματική λάμπα, προβληματικός διακόπτης φωτισμού κ.α.

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα. Σε αποθήκη έχω τοποθετήση δύο σκαφάκια των120cm. Μετά απο ένα χρόνο κανονικής λειτουργίας σταμάτησαν να φωτίζουν έχοντας το ενα στην μια άκρη ενα αχνό φώς.
    Αντικατέστησα τις δύο σωλήνες (λάμπες) 36w καθώς και τα starter, ομως στο σκαφάκι που υπήρχε το αχνό φώς λειτουργησε κανονικά μόνο με το πρώτο άναμμα. Σταμάτησε να λειτουργεί οταν επιχείρησα να το ξανανάψω έχοντας πάλι το αχνό φως στη μία άκρη του σωλήνα. Στο αλλο σκαφάκι δεν άναψε τίποτα.
    Ακολούθως έβαλα στά ντουϊ απο το σκαφάκι που λειτούργησε σωλήνα μικροτέρων διαστάσεων και αναψε κανονικά.
    Τι πάει στραβά;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δείχνει σαν να μην έχουν μπει τα σωστά starter γιατί για 36 έως 58w λάμπα είναι το ίδιο starter το οποίο δεν έπρεπε να δουλεψει σε μικρότερες λάμπες.

      Διαγραφή
  20. Γεια σας. Το φωτιστικό στο χωλ έχει 3 λάμπες, εκ των οποίων η μία τρεμοσβήνει διαρκώς. Δοκίμασα να αλλάξω τη λάμπα σε χαμηλότερη από 60w σε 40w, αλλά τίποτα. Τι να κάνω; Να βάλω άλλες λάμπες ή ένα σταθεροποιητή τάσης στη πρίζα του χωλ; Nα σημειώσω ότι κανένα άλλο πρόβλημα ηλεκτρολογικό υπάρχει στο υπόλοιπο σπίτι. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει λόγος να μπει σταθεροποιητης τάσης.

      Τι τύπος λάμπα παίρνει; Στα πόσα βολτ;
      Μήπως είναι με μετασχηματιστη;
      Πιο πιθανό είναι κάποιο στοιχείο του κυκλώματος να έχει πρόβλημα και όχι η τάση παροχής

      Διαγραφή
    2. Οι λάμπες που χρησιμοποιούμε είναι οι παλιού τύπου απλές βιδωτές σε σχήμα στρογγυλό ή κεράκι. Έβαζα λάμπες 60W, αλλά τώρα δοκίμασα μόνο στην προβληματική λάμπα χαμηλότερη 40W. Mήπως να βάλω μόνο λάμπες 40w και στις 3 υποδοχές, αφού πρόκειται για 3φωτο φωτιστικό; Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

      Διαγραφή
    3. Δεν αντιμετωπίζεις κάτι αλλάζοντας την ισχύ των λαμπτήρων, μόνο η κατανάλωση και η ένταση φωτισμού θα είναι διαφορετικές.
      Το τρεμόπαιγμα στην περίπτωση σου φανερώνει, κατά πάσα πιθανότητα, κακή επαφή στο ντουί, κάποιο λαμάκι έχει εξασθενήσει και δεν κάνει καλή επαφή. Προσπάθησε να ισιώσεις-τραβήξεις τα ελάσματα για να κάνουν καλή επαφή, καλύτερο ακόμα είναι η αλλαγή του ντουί.
      Ότι και να κάνεις πρέπει να το κάνεις με κατεβασμένη την ασφάλεια που δίνει στο φωτιστικό.

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα Δημήτρη,

    έχω βάλει ένα ηλεκτρονικό ballast για 2 λάμπες φθορίου 58W η κάθε μία. Λειτουργεί κανονικά τις περισσότερες φορές αλλά είναι κάτι μέρες που όταν πατάω τον διακόπτη ανάβει στιγμιαία και παραμένει σβηστό. Αν κλείσω και ανοίξω τον διακόπτη αμέσως, δεν ανάβει καθόλου. Αν περιμένω 1-2 λεπτά τότε ξανά η ίδια συμπεριφορά. Το κύκλωμα αποτελείτε μόνο από το ballast και τις 2 λάμπες. Τι μπορεί να φταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν οι λάμπες είναι καινούργιες ο διακόπτης δεν έχει πρόβλημα στην επαφή και το ballast είναι για αυτές τις λάμπες τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα στο ίδιο το ballast

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα, τελικά δεν πατούσε καλά ένα καλώδιο.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  22. Ο κυριότερος λόγος που καίγεται μια λάμπα είναι η αυξημένη θερμοκρασία.
    Απάγεται καλά η θερμότητα;
    Είναι καθαρό το περιβάλλον γύρω από την λάμπα; Χωρίς σκόνες;
    Όταν τοποθετείς την λάμπα την πιάνεις με καθαρό χαρτί και όχι με γυμνα χέρια; Οτιδήποτε στην επιφάνεια της την κάνει να έχει αυξημένη θερμοκρασία και επομένως μικρή διάρκεια ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Προφανώς το τροφοδοτικό είναι ηλεκτρονικό γι αυτό και το βολτομετρο δεν δείχνει σταθερή τιμή.

    Οι λάμπες uv δουλεύουν όπως οι κοινές λάμπες φθορισμού. Θα μπορούσες να φτιάξεις το κύκλωμα του παρόντος άρθρου να δεις τι θα γίνει ή να πάρεις άλλο ηλεκτρονικό ballast και να το προσαρμόσεις.

    Με διόδου στην είσοδο που αναφέρεις στο προηγούμενο σχόλιο δεν θα γίνει κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Και βέβαια θα χρειαστεί starter.
    Το κύκλωμα είναι στο παρόν άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα Δημήτρη
    Σε φωτιστικό ενυδρείου που αποτελείται από δύο λάμπες φθορίου Τ8 30w (με 2 balast για 36w το καθενα, 2 στάρτερ και ανεξάρτητο διακόπτη για κάθε λάμπα) παρατηρείται η μία συγκεκριμένη λάμπα, να σβήνει μετά από λίγη ώρα και να ξανανάβει μόνη της αφού "ξεκουραστεί" για 5-10 λεπτά και αυτό να επαναλαμβάνεται συνεχεια. Δοκίμασα άλλη λάμπα, άλλο στάρτερ όπως και να κουνήσω τις συνδέσεις κατά τη φάση που είχε σβήσει μπας και κάπου δεν κάνει καλή επαφή (παρεπιπτόντως οι συνδέσεις ντουί, κλάμες κλπ ειναι φιξ εργοστασιακές) χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τα παραπανω συμβαίνουν μόνο όταν η λάμπα έχει ζεσταθεί για τα καλά, καθώς όσο είναι κρύα ή την πρώτη ώρα λειτουργίας της δουλεύει απροβλημάτιστα. Καμία ιδέα για το τι μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δείχνει να υπάρχει πτώση τάσης μετά από υπερθέρμανση κάποιου στοιχείου του κυκλώματος.
      Επειδή έχεις αλλάξει λάμπα και starter το πρόβλημα είναι στο ballast στην καλωδίωση ή στα ντουί.
      Αν δεν υπάρχει φανερή αύξηση θερμοκρασίας, την στιγμή που σβήνει η λάμπα μετά από ώρα λειτουργίας, σε κάποιο στοιχείο, τότε είναι προβληματικό το ballast.
      Κάνε σκάντζα (αμοιβαία αλλαγή) των ballast και δες αν το πρόβλημα μετατοπίζεται ή όχι στην άλλη λάμπα.

      Διαγραφή
    2. Είχες δίκιο, το πρόβλημα μετατοπίστηκε στην πίσω λάμπα και κατά συνέπεια το ballast χρειάζεται αντικατάσταση.
      Σ΄ ευχαριστώ για την άμεση απάντηση και ΛΥΣΗ, με γλυτωσες από το να παρέμβω στην καλωδίωση με τίμημα την στεγανότητα που παρείχε ο κατασκευαστής.

      Διαγραφή
  26. Καλησπέρα έχω 2 ερωτήσεις να κάνω
    1)έχω φωτιστικά καμπάνες οι οποίες κάνουν ένα βουητό όσο δουλεύουν γιατί το κάνουν ;τι να κοιτάξω ;
    2)σε κάποια φώτα υπάρχουν λάμπες (νομίζω) νατρίου με μετασχηματιστή μπορώ να αντικαταστήσω αυτές τις λάμπες με άλλες (Π,χ υδραργύρου) κ να αφαιρέσω τους μετασχηματιστές ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Η πιθανότερη αιτία είναι το ballast
      2. Και οι λάμπες υδραργύρου θέλουν το δικό τους ballast οπότε αν δεν υπάρχει πρόβλημα απαγωγής θερμότητας μπορεί ένα φωτιστικό, αλλάζοντας τα εξαρτήματα του, να αλλάξει και τύπο λάμπας.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση σας!

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα!σε φωτεινή επιγραφή με 65- 70 λάμπες φθορισμού,(δεν έχουν πυκνωτές,ειναι χωρισμένη σε τρία ανναματα και παίρνει από τρεις ξεχωριστές φάσεις)ή επιγραφή βρίσκεται σε πλυντήριο αυτοκινήτων με βουρτσα.το πρόβλημα είναι ότι καίει συχνα τα balast και δεν είναι εύκολη ή πρόσβαση για συχνές αλλαγές!πως θα μπορούσενα λυθεί πρόβλημα?ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. A. Βάζεις ηλεκτρονικά ballast ή
    Β. Φτιάχνεις πίνακα που είναι προσιτός και βαζείς εκεί τα ballast

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γεια σας.
    Οταν ανοίγω διακόπτη,η λάμπα φθορισμού(ευθύγραμμη κυλινδρική)ανάβει στην άκρη,την περιστρέφω και σε κάποια θέση ανάβει κανονικά μόνιμα.Κλείνω τον διακόπτη και τον ξανανοίγω δεν αναβει στην θέση που είχε ανάψει,αν ξαναπεριστρέψω την λαμπα ξανανάβει σε καποια άλλη θέση,κ.ο.κ. Τι να φταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Διευκρίνιση:
    Κάθε φορά που ανοίγω τον διακόπτη η λάμπα φθορισμού ανάβει λιγο στην άκρη,όχι όλη,μετά πρεπει να την περιστρέψω και σε κάποια θέση περιστροφής ανάβει καλά όλη.Αλλά αν ξανακλείσω διακόπτη και τον ξανανοίξω πάλι δεν ανάβει,θέλει νέα περιστροφή ώσπου κάπου να φωτίσει όλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλασικό παράδειγμα χαλασμένου starter.
      Με την περιστροφή της λάμπας κάνεις εσύ την δουλειά που θα έκανε το starter.

      Διαγραφή
  31. Ευχαριστώ για την απάντηση
    Σε αλε-ρετούρ με 2 διακόπτες 1 λάμπα,ενώ την αναβόσβηνα κανονικά μέχρι τώρα,ξαφνικά η λάμπα άλλαξε συμπεριφορά,φωτίζει συνέχεια και δεν σβήνει όταν πατώτους 2 δικόπτες.Λέτε να χάλασε-βραχυκύκλωσε κάποιος διακόπτης;
    Πως θα καταλάβω τι έφταιξε ή ποιός διακόπτης χάλασε;τι άλλο να ερευνήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή έχεις ένα φως που είναι συνέχεια ανοιχτό; και πώς το κλείνεις;

      Αν ένας από τους δυο διακόπτες έχει βραχυκυκλώσει θα κάνει αυτό ακριβώς, το φως θα είναι συνέχεια ανοιχτό.

      Διαγραφή
  32. Εβγαλα 1 καλώδιο από τον 1 διακόπτη και η λάμπα αναβοσβήνει μόνον από αυτόν τον διακόπτη,ο άλλος διακόπτης ανενεργοποιήθηκε.Επαυσε το αλερετουρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μήπως τα παραπάνω δείχνουν ποιος απο τους 2 διακόπτες έχει βραχυκυκλώσει εσωτερικά;
    Μπορώ να τον επισκευάσω(να απομακρύνω τις επαφές που κάνουν βραχυκύκλωμα) ή θέλει αντικατάσταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ευχαριστώ αλλά ποιός διακόπτης βραχυκυκλώθηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμάσαι ότι οι διακόπτες λειτουργουσαν κάποτε σωστά;
      Αν ναι τότε αυτός που έβγαλες καλώδιο και πατώντας τον η λάμπα ανάβει ή σβήνει είναι καλός.
      Αν δεν είσαι σίγουρος ότι κάποτε ήταν σωστή η λειτουργία τους θέλει ψάξιμο.

      Διαγραφή
  35. Καλησπερα φ1λε ηλεκτρολογε,σε ενα παλ1ο συστημα ενω αλλαξαμε σταρτερ κλπ οταν σβηνουμε απο τον δ1ακοπτη γ1α δοκ1μη κα1 ξανααναβουμε δεν ''ακουε1''κα1 μονο οταν ''γυρναμε ''χε1ροκ1νητα τ1ς λαμπες αναβουν εκ νεου,θα θελαμε μ1α εξηγηση γ1α την οπο1α ευχαρ1στουμε εκ των προτερων οπως κα1 γ1α την προσπαθε1ες σου απο εδω να ανο1ξε1ς ματακ1α..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ισχύ έχουν οι λάμπες;
      Τα starter είναι για αυτή την ισχύ;
      Λες παλιό σύστημα εννοώντας παλιό φωτιστικό φθορισμού; πολλά φωτιστικά;

      Το πρόβλημα, αν είναι ένα κλασικό κύκλωμα, που μάλλον έτσι είναι, εντοπίζεται στο σύστημα έναυσης των λαμπτήρων. Την δουλειά αυτή κάνει το starter. Αν είναι καινούργιο και δεν ανάβει σημαίνει ότι δεν είναι το σωστής τιμής starter ή το κύκλωμα δεν είναι το σωστό.

      Διαγραφή
    2. [4] λαμπες 36w
      starter s10 4-65w s1ngle

      Διαγραφή
    3. Σωστά είναι τα starter.

      Επομένως ή τα ντουΐ έχουν πρόβλημα (starter και λάμπας) ή καλωδίωση από τα ντουΐ προς το starter.

      Όλες οι λάμπες το ίδιο πρόβλημα έχουν ; αλλάζοντας θέση λάμπας ή starter το ίδιο πρόβλημα υπάρχει ;

      Διαγραφή
    4. Να1, όλες ο1 λάμπες το 1δ1ο πρόβλημα έχουν (ντου1, λάμπες, starters όλα κα1νούρ1α). Αν αλλάξουμε θέση στ1ς λάμπες ή κα1 στα starters π1στεύε1ς ότ1 μπορε1 να έχουμε δ1αφορετ1κό αποτέλεσμα?

      Διαγραφή
    5. Όσες περισσότερες δοκιμές γίνουν τόσο καλύτερα για την αποσαφήνιση του προβλήματος

      Διαγραφή
  36. Καλησπέρα, σε προβολέα 400watt μετα απο τρείς απανωτές διακοπές απο ΔΕΗ και βροχή πολλών ημερων σταμάτησε να λειτουργει. Είδα στον πίνακα οτι είχε πεσει ο αυτόματος ενω τι φωτο κύτταρο λειτουργει κανονικά, όταν τον σήκωσα αρχισε ενα τσιτσιρισμα απο τον προβολέα και πέταξε ενα σπινθηρα δεν υπάρχει όμως σπινθήρας στη λάμπα, τώρα οποτε το ξανασηκωνω συνεχίζεται το τσιτσιρισμα αλλά λάμπα ακόμη δεν ανάβει. Ο προβολέας είναι metal halide, μάλλον πάω για μπαλαστ ή ολοκληρο τον προβολέα μιας και έχασε την στεγανότητα του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχασε την στεγανωτητα και δεν μπορεί να αποκατασταθει άλλαξε τα όλα.
      Το τσιτσιριγμα μάλλον οφείλεται στην λαμπα χωρίς να αποκλείεται και το ballast

      Διαγραφή
    2. καλημερα, μια απορια ακομα ballast high pressure mercury lamp μπορει να δουλεψει με metal halide λαμπα ή νατριου υψηλης πιεσης;

      Διαγραφή
    3. Νομίζω, χωρίς να είμαι σίγουρος, ότι δεν συνεργάζονται αυτά τα δυο.

      Γενικά κάθε τύπος και ισχύ λάμπας θέλουν το δικό τους ballast.

      Διαγραφή
  37. Μπορούμε να αναμείξουμε σε ένα κύκλωμα φωτιστικά με συμβατικά ballast και άλλα με ηλεκτρονικά ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχουμε πχ 2,3 ή περισσότερα φωτιστικά μπορεί το κάθε ένα να έχει ότι ballast χρειάζεται, απλό ή ηλεκτρονικό.
      Στο ίδιο φωτιστικό, αν έχει πολλές λάμπες και περισσότερα από ένα ballast μπορεί πάλι κάποιες (ή καποια) λάμπες να δουλέψουν με το ένα (απλό) και κάποιες με το άλλο (ηλεκτρονικό) ballast

      Στο ίδιο κύκλωμα δεν γίνεται να βγάλεις δύο ballast μαζί ότι τύπου και να είναι αυτά.

      Διαγραφή
  38. Ποια ειναι η τάση που ερχεται στο ντουι εαν κατα λάθος κάποιος ακουμπήσει με τα χερια το ντουι ενώ ο διακόπτης του λαμπτηρα φθορισμού ειναι ανοιχτός ; 230v ή λιγότερο ή πανω απο 230 ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο ένα ντουί η τάση είναι μηδέν γιατί είναι ο ουδέτερος, στο άλλο ντουί η τάση, αν είναι αναμενη η λάμπα, είναι ανάμεσα στα 110 με 230V. Την ώρα που ανάβει η λάμπα υπάρχει υψηλή, στιγμιαία τάση για να ξεκινήσει το τόξο και να φωτοβολει η λάμπα.

      Διαγραφή
  39. Καλησπέρα,
    Έχω δυο λαμπες φθορισμου στο γκαραζ.

    Δεν αναβαν και διαβασα τις οδηγιες σας.

    Αντικατεσετησα τις λαμπες που ηταν καμενες και εφοσον δεν δουλεψαν αντικατεστησα και τα starter.

    Η μια επαιξε κανονικα.
    Η δευτερη κάνει ενα κυκλικο συμπτωμα, αναβουν τα ακρα και το starter, σβηνει και ξαναναβουν...

    Τι πρέπει να αλλάξω επιπλεον ?
    Υπάρχει περιπτωση να μην κανει κάνει καλή επαφη το starter ή κατι άλλο στο κύκλωμα ?

    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το βλέπω για κακή επαφή.
      Κάνε αμοιβαία αλλαγή των λαμπών και αν στην ίδια θέση η λάμπα δεν ανάβει θέλει αλλαγή το ballast του.

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη,
      Είχα ήδη αγοράσει το ballast, αλλά το πιό απλό δεν σκεφτηκα να το κανω...
      Η αμοιβαία αλλαγη των λαμπων έδειξε πως τελικά η λάμπα δεν λειτουργει...

      Παόλο που ήταν καινουρια ..!! ??
      Γινεται ??

      Μπορει να έκανα κατι λαθος και να την "χάλασα" ?

      Διαγραφή
    3. Γίνεται , συμβαίνει κάποιες σπάνιες φορές.

      Εσυ να έκανες κάτι λάθος και να χάλασε αποκλείεται .

      Διαγραφή
  40. Δημήτρη,
    Ευχαριστω πολύ για τις συμβουλές και ραγματικα την εξαιρετικα γρήγορη απόκριση !!
    Αν και πρωτη φορα που βρεθηκα στο blog σου, θα το συμβουλευομαι σε επομενη φορά που θα χρειαστει !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ανάβω ένα φως φθορίου και μέχρι να ανάψει μου ενεργοποιεί την θυροτηλεόραση και χτυπάει το κουδούνι τι κάνω??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξαφνικά άρχισε να το κάνει αυτό;
      Είναι ασύρματη η θυροτηλεοραση;

      Μάλλον είναι παρεμβολές από την εναυση της λάμπας.
      Αν είναι απλό κύκλωμα με σταρτερ άλλαξε το σταρτερ με άλλο καλύτερης ποιότητας.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι ασύρματη η θυροτηλεόραση το κάνει από την αρχή της εγκατάστασης και δεν μπορώ να βρω λύση.Σίγουρα είναι παρεμβολή διότι το κάνει στην αρχή που αναβοσβήνει μέχρι να ανάψει κανονικά.

      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  42. Άλλαξε το ballast με ηλεκτρονικό ή βάλε φίλτρο στην παροχή της θυροτηλεορασης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Γεια σας, ονομάζομαι Κωνσταντίνος και έχω πρόβλημα με την οθόνη του υπολογιστή σε σχέση με μια λάμπα φθορίου. Όταν ανάβει κάποιος το φως, η οθόνη τρεμοπαίζει έως ότου ανάψει κανονικά και η οθόνη και πάλι τα ίδια όταν σβήσει το φως. Επίσης να ρωτήσω την γείωση της φθορίου που θα ήταν καλό να τοποθετήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εννοείς την γείωση που να την τοποθετήσω;

      Όλες οι λάμπες φθορισμού έχουν παρεμβολες

      Διαγραφή
  44. Ειχε ενα καλωδιο απο το σασι του μετασχηματιστή που κατέληγε σε ενα καρφί στον τοιχο, αυτό λεω ειναι αρκετό να το κανω κι εγω με τον ιδιο τροπο ή προτεινετε κατι αλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που περιγράφεις, παντός σε καμία περίπτωση δεν είναι γειωση

      Διαγραφή
  45. για την παρεμβολη τι προτεινετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλαγή με ηλεκτρονικό ballast του απλού που υποθέτω ότι έχει το φωτιστικο

      Διαγραφή
  46. Σας το λεω οπως το βρηκα απο τον τεχνικό που ειχε εγκαταστησει την λαμπα, για αυτο σας ρωτησα με αυτον το τροπο για την γειωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. οποτε τι λετε να κανω με την γείωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι γείωση πρέπει να συνδεθεί στην γειωση της εγκατάστασης.
      Πρέπει να υπάρχει αγωγός γείωσης στην παροχή του φωτιστικόυ και να συνδεθεί εκεί.
      Αν η εγκατάσταση δεν έχει γειωση πρέπει να περαστεί από τον πίνακα

      Διαγραφή
  48. Για να καταλάβετε... μια λαμπα φθοριου ειναι και στο ballast εκτος απο τα 2 καλώδια που εφευγαν απο αυτο και πηγαιναν στην κλεμα και απο εκει στα υπολοιπα καλωδια που δημιουργουσαν το κυκλωμα... υπήρχε και ενα αλλο καλωδιο μαυρο το οποιο το ειχαν περάσει απο μια τρυπα στο ballast και η άλλη ακρη του ήταν σε μια βιδα στον τοιχο. Οπότε πριν το βγάλω το φως το φωτογράφησα το εσωτερικο και μετά μου έμεινε το εν λογω καλώδιο που σας το ειπα σαν γειωση. Οποτε αν σας βοηθησα περισσοτερο μου λετε γιατι δεν εχει υποδοχή για γειωση οπως λετε. Αν το βαλω στην γειωση ενος πολυπριζου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνήθως στα φωτιστικά φθορισμού, κυρίως στα παλιά υπάρχει γείωση πάνω στο μπαλαστ.
      Μάλλον αυτό περιγράφεις
      Κακός είναι μαύρο το καλώδιο πρέπει να είναι κίτρινο πράσινο
      Ναι άλλαξε το χρώμα και από το σασί του φωτιστικού, αν είναι μεταλλικό, συνδεσετο στην γείωση.

      Διαγραφή
  49. ...ναι οπως το λετε ειναι. Οποτε... ηλεκτρονικό ballast και εχω ηδη παρει κιτρινο-πράσινο καλωδιο και αυτο στην γειωση στο πολυπριζο. Σας ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Καλησπέρα, έχω στο κατάστημά μου στην οροφή για φωτισμό λάμπες φθορίου σε τετράδα σε τετράγωνο πλαίσιο Μ60xΠ60 cm. Εχουν καεί κάποιες και αφού αγόρασα λαμπτήρες 18w που δέχονται, πήρα και starter για να αλλάξω. Αφού τοποθέτησα τις λάμπες και τα καινούρια starter, όπου πήρα 2 ειδών (4- 65) και (4 -22), δεν άναβαν καθόλου, παρόλο που πιο πριν κάποιες τρεμόπαιζαν, αρα έχει ρευμα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως όταν τοποθέτησα τα παλιά starter μετά στις καινούριες λάμπες, αυτές άρχισαν να τρεμοπαίζουν, αλλά να μην ανάβουν. Θα ήθελα να σας ρωτήσω υπάρχουν διαφορετικά starter για τα τετράγωνα αυτά φωτιστικά οροφής; Πρέπει να προσέξω κάτι συγκεκριμένο στο starter πριν το αγοράσω, εκτός από τα watt; Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τις λάμπες 18watt χρειάζεσαι starter 4 22 δεν κάνουν τα αλλά που λες.
      Και τα ballast πρέπει να είναι τα ανάλογα γράφουν επάνω ότι είναι για 2χ18 .
      Τα φωτιστικά αυτά έχουν ένα ballast ανα δυο λάμπες.
      Τέλος τα ντουΐ είναι σημαντικά . Το ντουΐ του starter πρέπει να πιάνει καλά το starter να μην είναι χαλαρό .

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Αύριο κιόλας θα αγοράσω καινούρια starter. Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  51. Καλησπερα. Οταν ανοιγω τον διακοπτη η λαμπα μου αναβει μετα απο σχεδον 30 δευτερολεπτα. Πιο πριν δεν εχει ουτε αχνο φως, ουτε τρεμοπαιζει. Αναβει καλα και δυνατα αμεσως μετα απο 30 περίπου δευτερολεπτα. Γιατι το κανει αυτο και δεν αναβει σε πιο ευλογο χρονικο διαστημα; Εχει χαλασει κατι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Οι λάμπες φθορίου συνδέονται απευθείας χωρίς ballast;;; έχω συνδέσει κάποιες και παίζουν κανονικά του 1.20m.. Και σμρ Σύνδεσα κάποιες 60cm αλλά δεν μ ανάβουν τι μπορεί να φταίει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Καλησπέρα και απο εμενα!!Διαβάζοντας τα σχόλια μου δημιουργηθηκε μια απορια σχετικά με τα starter και τις λάμπες.Σε παλιοότερες απαντήσεις σου ειχες πει οτι αναλογα με τα watt της λάμπας βαζουμε και το αναλογο starter.Μπορείς αν δεν σου ειναι κόπος να μου πεις απο πόσα watt εως ποσα βαζουμε 65watt starter και πότε μικρότερο?π.χ σε λαμπα 30w τι starter θα εβαζα 65 watt η μικροτερο? ή εξαρτάται και από αλλους παραγοντες?Σ ευχαριστώ εκ των προτέρων.Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Λάμπα 30βατ starter s10
    Δεν είναι αρκετά σαφές τι τσάρτερ πρέπει να βάλει κανείς .
    Δοκιμάζεις και βλέπεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Οταν αλλάζουμε λάμπα είναι υποχρεωτική και η αλλαγή στάρτερ;
    Μου είπαν ότι έτσι αντέχει η λάμπα ποιό πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν είναι υποχρεωτικό να αλλάξεις και starter αν δεν είναι χαλασμένο.

      Διαγραφή
  56. Καλησπέρα, μου έδωσαν καινούρια λάμπα 18W, μου καίγονται κάθε 5 μήνες, σε λουτρό την έχω, και μου έδωσαν και starter. Δεν βλέπω όμως να υπάρχει κάπου starter στην εγκατάσταση, πώς το συνδέω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν υπάρχει starter σημαίνει ότι δεν το χρειάζεται.Μαλλον έχεις ηλεκτρονικό μπαλαστ το οποίο δεν θέλει σταρτερ.

      Διαγραφή
  57. καλησπερα προσπαθησα να αλλαξω λαμπα φθοριου σε διπλο φωτιστικο και καηκε αμεσως .....σχεδον στα χερια μου . αλλαξα την καλη λαμπα που αναβε και την εβαλα στην θεση που καηκε η καινουρια αυτη την φορα με σβηστο διακοπτη και με το που τον αναψα καηκε και αυτη . Τι θα μπορουσε να φταιει ; μετρησα τα σταρτερ και τα δυο με πολυμετρο , το ενα κλεινει κυκλωμα και το αλλο οχι . Ποιο ειναι το καλο και ποιο το αχρηστο ; εχω μπερδευετει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλό σταρτερ αν μετρηθεί με ωμομετρο έχει μεγάλη αντίσταση.
      Αν βραχυκυκλώνει έχει μικρή αντίσταση με αποτέλεσμα να καίει το νήμα της λάμπας.

      Καλό είναι με κάθε αλλαγή λάμπας να αλλάζει και το τσάρτερ.

      Διαγραφή
  58. Καλησπερα και καλη χρονια εχω δυο λαμπες φθοριου συνδεδεμενες που ενεργον σαν μια ξαφνικα μετα απο 7 μηνες χρησης αρχισαν να τρεμοπαιζουν εντονα...αλλαξα και λαμπες και σταρτερ αλλα εξακολουθει να συμβαινει το ιδιο τι μπορει να φταιει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρόνια
      Το μοαλαστ είναι η πιο πιθανή αιτία αν έχεις το σωστό σταρτερ και η τάση είναι σταθερή

      Διαγραφή
  59. Γεια σας , έχω μια λάμπα φθορίου στρόγγυλη στο δωμάτιο της κουζίνα η οποία δούλευε κανονικά για πάρα πολύ καιρό και χθες άρχισε να τρεμοπαίζει αραιά και που και σήμερα πήραμε μια καινούργια την οποία όταν την συνδέσαμε δεν λειτουργούσε ούτε καν άναβε το αχνό φως στην αρχή , τι μπορεί να φταίει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Starter άλλαξες;
      Άλλαξε το και αυτό.
      Αν πάλι δεν ανάβει θέλει αλλαγή και το ballast.
      Στο τέλος μπορεί να φταίει η καλωδίωση ή να έτυχες σε προβληματική λάμπα

      Διαγραφή
    2. Το starter είναι ο κυλινδρικός μικρός μετασχηματιστής που πρέπει να βιδώνει μέχρι τέρμα στην υποδοχή;

      Διαγραφή
    3. Μια διόρθωση , η λάμπα δεν είναι στρόγγυλη αλλά ένας περιφερικός σωλήνας

      Διαγραφή
    4. κυκλικός σωλήνας

      Διαγραφή
    5. Το τσάρτερ δεν είναι μετασχηματιστής .
      Δεν έχει σημασία το σχήμα της λάμπας.
      Πρέπει να ζητήσεις σταρτερ για τα βατ της λάμπας. Είναι διαφορετικά ανάλογα την ισχύ τους

      Διαγραφή
  60. Φίλε μου καλημέρα.Θελω να σε ρωτήσω σε φωτιστικό ασφαλείας με λαμπα φθορίου τι ταση εχει στα άκρα τα ντούι ? Συνεχες εναλλασσόμενο και ποσα volt ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανονική λάμπα είναι στα 230 βολτ εναλλασομενο

      Διαγραφή
    2. Και η μπαταρία που έχει μεσα τι ρόλο παίζει? 3-4 volt συνεχές πως αναβει την λάμπα 230 εναλλασσόμενο ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

      Διαγραφή
    3. Η μπαταρία είναι αποθήκη ενέργειας για την περίπτωση που κοπεί το ρεύμα.
      Αυτή είναι η δουλειά του φωτιστικου ασφαλείας.
      Η πλακέτα που έχει μέσα μετατρέπει την σύνεχη τάση σε εναλλασσόμενη 230 βολτ.

      Διαγραφή
  61. Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω για δύο φωτιστικά οροφής. Τα συνδέσαμε παράλληλα και ενώ το ένα ανάβει το δεύτερο δεν ανταποκρίνεται. Το συνδέσαμε ξεχωριατα και πάλι δεν άναβε. Μετεησαμε στην εξοδο του ballast και ήταν μηδέν. Τι μπορει να φταίει; Είναι τετράγωνο φωτιστικό με 2 ballast και 4 starter.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ανάβει καμία από τις τέσσερις λάμπες;
      Αυτά τα φωτιστικά έχουν την ιδιομορφία του ενός μπάλαστ ανα δυο λάμπες .
      Πρέπει και οι δυο λάμπες να είναι καλές για να ανάψουν.

      Είναι καινούργια; Έκανες αλλαγή των λαμπτήρων με αυτές του άλλου φωτιστικου που δουλεύουν ; Τα σταρτερ;
      Πως μέτρησες το μπαλαστ; Ανάμεσα στα δυο άκρα του ή σε ένα άκρο και τον ουδέτερο; Ανάβει το δοκιμαστικό και στα δυο άκρα του μπαλαστ; Μήπως πάει ο ουδέτερος πρώτα στο μπαλαστ; Και έτσι το κύκλωμα δουλεύει.

      Διαγραφή
    2. Η μέτρηση έγινε με δοκιμαστικό και δεν έδειξε τίποτα. Δοκίμασα να μια λαμπα και εναν σταρτερ και δούλεψε. Για την περίπτωση που αναφέρεις ότι πάει πρώτα ο ουδέτερος δεν το είδα. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ευθύνεται αυτο; Επειδή αναγράφει στις κλεμμες L & N και τα τοποθετησα ακριβώς όπως και το άλλο που λειτουργεί. Θα το κοιταξω ξανα και θα σου πω. Ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  63. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Καλησπέρα σας !!!
    Εμένα δημιουργήθηκε τώρα τελευταία ένα θέμα με το φωτιστικό του ενυδρείου μου και όταν πάω να το ανάψω μετά από 3 δευτερόλεπτα σβήνει μόνο του . Οι λάμπες ανάβουν όμως . Μήπως γνωρίζετε τι μπορεί να είναι αυτό και πως φτιάχνεται ?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι τύπου φωτιστικό είναι;
      Πυρακτώσεως φθορισμου led;

      Το πιο πιθανό είναι οι λάμπα να θέλει αλλαγή

      Διαγραφή
    2. Δεν γνωρίζω ακριβώς τι λάμπες είναι .... ανάβουν απλά σβήνουν μετά από 3 δευτερόλεπτα !!!

      Διαγραφή
    3. Αν είναι πυρακτώσεως θα φταίει το ντουΐ η το φις παροχής ρεύματος, αν η πρίζα είναι καλή
      Αν είναι led το τροφοδοτικό είναι η πιθανότερη αιτία χωρίς να αποκλείεται και κάτι άλλο
      Αν είναι φθορισμού το starter ή το ballast

      Διαγραφή
    4. Γενικά θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε κομμάτι του κυκλώματος
      Για την επισκευή του κατ αρχήν κανείς οπτικό έλεγχο όλων των μερών του κυκλώματος
      Αφαιρείς στοιχεία του κυκλώματος μήπως και κάπου είναι καρβουνιασμένο.
      Μετά δοκιμάζεις να αλλάξεις ένα ένα τα στοιχεία μέχρι να ανάψει η λάμπα

      Διαγραφή
  65. Το ενυδρείο μου είναι Juwel και οι λάμπες γράφουν επάνω F45W/T5/GRO , L=895 mm ..... δεν είναι θέμα πρίζας γιατί το δοκίμασα και άλλου , λογικά κάτι συμβαίνει στο εσωτερικό του αλλά μου είπαν ότι δεν ανοίγουν αυτά και δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για να το φτιάξω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φθορισμου είναι και πρέπει να έχει ηλεκτρονικό μπαλαστ.
      Το δεν ανοίγει είναι σχετικό.
      Λογικά με νέο μπαλαστ θα δουλέψει.
      Πρώτα δοκίμασε με νέα λάμπα

      Διαγραφή
  66. Δημήτρη Καλησπέρα!

    Σε φωτιστικό σαλονιού βάζω μια μόνο λάμπα Led με απλό ντουί.

    Όταν την ανάβω κάνει θόρυβο σαν να βράζει και σβήνει μονη της σαν να καίγεται.


    Έχω αλλάζει 4 με 5 λάμπες σε ένα χρόνο.

    Μόλις επανασύνδεσα τις άκρες του ντουί με της κλεμας αλλά πάλι το ίδιο

    Άλλη λάμπα δεν παίρνω έχω ξοδέψει πάνω από 25 ευρώ για αυτή τη δουλειά

    Τι μπορεί να φταίει

    Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλή λάμπα δεν την καίει;
      Πόσα βολτ πάνε στο ντουι;
      Έχεις τριφασικη παροχή;

      Διαγραφή
  67. Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση

    Μισό λεπτό να τσεκάρω πάντως και απλή σίγουρα θα την καίει αν και δεν δοκίμασα να πω την αλήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ναι τριφασική

    Για τα βόλτ πως το τσεκάρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με βολτομετρο

      Αρχίζω να μαντεύω ότι υπάρχει λάθος στην συνδεσμολογία .
      Μήπως αντί για ουδέτερο και μια φάση (230 βολτ) συνδέονται δυο φάσεις στην λάμπα (400βολτ ) ...

      Διαγραφή
    2. Με ανεβασμένη ασφάλεια έβαλα δοκιμαστικό στην κλεμα.

      Στη μία ανάβει στην άλλη όχι, οπότε κάτι άλλο υποθέτω είναι...

      Διαγραφή
    3. Με ανεβασμένη ασφάλεια και διακοπή φωτισμού στο on;

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα Δημήτρη

      Ναι ακριβώς

      Διαγραφή
    5. Είναι πολύ περίεργο αυτό που συμβαίνει
      Αν η τάση είναι εντάξει τότε ίσως δεν βιδώνει καλά στον καλικα η λάμπα.
      Η καμμένη είναι σίγουρα καμμένη;
      Την δοκίμασες σε άλλη θέση;

      Διαγραφή
  69. Καλημέρα συγνώμη που άργησα να απαντήσω

    Έχω βάλει ήδη 4 με 5 λάμπες και σε όλες κάνει τον ίδιο ήχο τρεμοπαιζει και στη συνέχεια η λάμπα σβήνει

    Υπάρχει περίπτωση επειδή είναι σαλονιού να έχει μεγάλη τάση και να μην το σηκώνει η λάμπα και να καίγεται?

    Σήμ. Δεν είμαι σχετικός με το αντικείμενο απλά όπως είπα και προχθές αποσύνδεσα κλεμα και ντουί να βεβαιωθώ ότι είναι σωστη η συνδεσμολογία και πάλι τα ίδια!

    Πραγματικά ευχαριστώ για το χρόνο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις καμμένες λάμπες τις δοκίμασες σε άλλο ντουι;
      Γράφουν ότι είναι για 230 βολτ;

      Διαγραφή
    2. Μετά αφού κάηκαν τις δοκίμασες;

      Διαγραφή
  70. Πήρα τη λάμπα του σαλονιού και την έβαλα στο ντουί αλλού. Ανάβει κανονικά.

    Πήρα λάμπα αλλου δωματίου και την έβαλα στο σαλόνι. Τα ίδια. Ακούγεται ένα τσιρτσίρισμα και σβήνει. Δεν καίγεται.


    Συγνώμη αν έγινα κουραστικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλες οι λάμπες είναι του ΙΚΕΑ με τάση 220 240 V

      Διαγραφή
    2. Επόμενος δεν πιάνουν καλά στο ντουι
      Άλλαξε το ντουι

      Διαγραφή
  71. Σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη

    Θα το κάνω και θα σε πω αποτελέσματα!

    Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Σε λάμπες φθορίου τις μεγάλες, δύο λάμπες σε κάθε σκάφη, ανάβουν σε όλο το μήκος τους αχνό φως που φαίνεται περίπου κόκκινο, τι συμβαίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι καινούργιες λάμπες;
      Αν ναι θέλει αλλαγή το starter τους
      Αν είναι παλιές θέλει αλλαγή και το starter και η λάμπα

      Διαγραφή
    2. Πιθανόν είναι το δεύτερο που λες, δηλαδή παλιές. Έχω να αλλάξω εθελοντικά σε ένα σχολείο περίπου 15 τεμάχια. Το στάρτερ δεν αξίζει και πολλά χρήματα, οπότε θα πάρω και από αυτά. Έλεγα στάρτερ να πάρω τα μισά και όπου δεν ανάβει η λάμπα τότε να βάλω καινούργιο. Για καραβοχελώνες τί θα πρότεινες led ή φθορίου Ε 27;

      Διαγραφή
    3. Led στις χελώνες
      Καλύτερα.
      Αν το starter είναι στα τελευταία του, αν είναι μαυρισμένο, καλύτερα να αλλαχθεί και αυτό

      Διαγραφή
  73. Καλησπέρα Δημήτρη,

    Έχω το εξής ερώτημα:

    Έχω μία εγκατάσταση 16-17 ετών, με 4 κυλινδρικές λάμπες φθορισμού σε χωνευτή τοποθέτηση ψευδοροφής 60x60cm με 4x18W παλαιού τύπου (με starter και ηλεκτρομαγνητικό ballast)

    Στην αρχή δεν άναβε κανένα από τα δύο ζεύγη και έγιναν οι εξής αντικαταστάσεις:

    1) Κανούργιες λάμπες
    2) Κανούργια starter (σίγουρα κατάλληλα για τις συγκεκριμένες λάμπες)
    3) Καινούργια ντουϊ λάμπας (στα παλιά οι λάμπες είχαν σχεδόν "τσιμεντωθεί" μέσα...)
    4) Καινούργιο ballast (στο ένα ζεύγος)

    Αποτέλεσμα:

    Άναψαν και οι τέσσερις λάμπες κανονικά, αν και το ένα ζεύγος (με το καινούργιο ballast!!!) άναβε με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με το άλλο.

    Η κατάσταση διατηρήθηκε για 2-3 μήνες, μέχρι που το ζεύγος με το καινούριο ballast, άρχισε να τρεμοπαίζει για λίγες ημέρες και στη συνέχεια, έσβησε τελείως με ελάχιστες αναλαμπές. Αντικαθιστώ εκ νέου τα starter, αλλά το τρεμόπαιγμα συνεχίστηκε.

    Αφαιρώντας το ένα starter, ανάβει η μία λάμπα από το "προβληματικό" ζεύγος άρα δεν τίθεται θέμα κακής επαφής ή καλωδίωσης υποθέτω...

    Είναι όλα καινούργια εκτός από τις καλωδιώσεις και τα ντουϊ των starter.

    Τι μπορεί να φταίει; Υπάρχει περίπτωση κακής συνδεσμολογίας ή να φταίνε τα ντουϊ των starter;

    Σε ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο και συγγνώμη αν κούρασα...



    Για την οικονομία της συζήτησης αναφέρω ότι αντικαταστάσθηκαν τα εξής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μπαλαστ που αγόρασες γράφει επάνω 2χ18
      Αν δεν γράφει δεν κάνει

      Άλλο το 1χ18 και άλλο το 2χ18

      Διαγραφή
  74. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τη γρήγορη απάντηση.

    Πράγματι, το καινούργιο ballast γραφει 1x18 και όχι 2x18. Να υποθέσω ότι αυτός ήταν και ο λόγος που παρουσίαζε καθυστέρηση στην έναυση και στη συνέχεια "εγκατέλειψε" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Τελευταία ερώτηση:

    Επειδή ετοιμάζομαι να κάνω παραγγελία άλλου ballast και δεν βρίσκω αμιγώς 2Χ18 αλλά βρίσκω 1x36 (που γράφει και 2x18) μας κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι
      Αυτό είναι σύνηθες
      Το μπαλαστ κάνει για την ισχύ και τον αριθμό των λαμπτήρων που αναγράφει
      Το,συγκεκριμένο είναι για μια των 36 βατ ή δυο των 18 βατ

      Διαγραφή
  76. Δημήτρη καλησπέρα,

    Επανέρχομαι στο προηγούμενο post για να αναφέρω ότι τελικά μάλλον έφταιγε ο πυκνωτής...αντικατέστησα αυτόν που είχε (450v με 3,6μF) με έναν άλλον (250v και 4,5μF) και άναψε κανονικά και το προβληματικό ζεύγος, με τη διαφορά ότι αργεί σημαντικά σε σχέση με το "καλό" ζεύγος, το οποίο ανάβει αμέσως...

    Τα starter του "προβληματικού" ζεύγους είναι σχετικά καινούργια αλλά πέρασαν από κάμποσα πειράματα και θα τα αντικαταστήσω.

    Υπάρχει περίπτωση για την καθυστερημένη έναυση να φταίει η διαφορά στα volt και στα μF του νέου πυκνωτή;
    Ευχαριστώ,

    (Παρεμπιμπτόντως, σε άλλο σκαφάκι, είχε επίσης τοποθετηθεί καινούργιο ballast 1x18W και το ζεύγος αναβει κανονικά!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω το κύκλωμα και με βάση αυτήν την υπόθεση απαντάω.
      Το καλύτερο θα ήταν να ξέρω το πραγματικό κύκλωμα.
      Ο πυκνωτής στα σχετικά νέα φωτιστικά μπαίνε παράλληλα ι για διόρθωση συνημίτονου. Το οποίο σημαίνει ότι δεν παίζει κανένα ρόλο στο αναμα της λάμπας.
      Στα παλιά είναι σε σειρά και αν ο πυκνωτής χαλάσει δεν ανάβει η λάμπα

      Διαγραφή
  77. ΟΚ, φαίνεται πως λύθηκε το θέμα...ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Καλησπερα! Σε δυο μεγάλους προβολείς (2000W) πυρακτώσεως ο καθένας οι οποίοι είχαν ως πρώτο σύμπτωμα ότι άναβαν λίγο αργότερα από τους άλλους τις τελευταίες μέρες ανάβουν 1,5 ώρα μετά....αλλάξαμε σταρτερτ αλλά ξανακάνουν τα ίδια! Τι μπορεί να φταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Καλησπέρα,

    Έχω μία εγκατάσταση γραφείου 16-17 ετών, με πολλαπλά σετ 4 κυλινδρικών λαμπών φθορισμού σε χωνευτή τοποθέτηση ψευδοροφής 60x60cm με 4x18W παλαιού τύπου (με starter και ηλεκτρομαγνητικό ballast) Η εγκατάσταση (καμιά δεκαπενταριά τετράδες)
    παρουσίαζε ζευγάρια λαμπών που δεν άναβαν (όχι μια μεμονωμένη λάμπα!)

    Αντικαταστάθηκαν:

    1) Οι λάμπες
    2) Τα starter
    3) Τα ντουϊ
    4) Οι πυκνωτές (οι αρχικοί ήταν 3,6mF και αντικαταστάθηκαν με 3,75mF)

    ΔΕΝ αλλάχτηκαν τα ballast.

    Επιπλέον παρεμβάσεις που έγιναν σε σχέση με την αρχική (παλιά) εγκατάσταση:

    1) Χρησιμοποιήθηκε στους πυκνωτές κλέμμα με μικρή προέκταση, επειδή το ένα μητρικό καλώδιο τους δεν ήταν αρκετά μακρύ για να φτάσει το ballast.
    2) Για τα καινούργια ντουϊ, απογυμνώθηκε λίγο περισσότερο το καλώδιο (3-5mm) για να μπαίνει βαθύτερα στο ντουϊ.

    Αποτέλεσμα: Ανάβουν κανονικά όλες οι λάμπες φουλ, μόνο που κατά το πάτημα του διακόπτη στο άναμμα, κάνουν για 1-2 δευτερόλεπτα ένα "τσιτσίριγμα" σαν να καίγεται κουνούπι πάνω σε σχάρα...

    Μήπως φταίνε οι (ισχυρότεροι) καινούργιοι πυκνωτές και έχουμε θέμα κατά την εκφόρτιση;

    Μήπως γίνεται κάπου κακή επαφή του καλωδίου στο ballast (δεν έχουν εφαρμόσει καλά και κάνει τόξο;)

    Θα ήθελα μια γνώμη, ευχαριστώ προκαταβολικά...



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν τιμή χωρητικότητας ο πικνωτης δεν επιρεαζει αν είναι συνδεδεμένος παράλληλα, αν είναι σε σειρά επιρεαζει την λειτουργία. Είναι όμως τόσο μικρή η διαφορά που δεν νομίζω να είναι εκεί το θέμα
      Συνήθως θόρυβο στα φωτιστικά φθορισμου προκαλεί το ballast.
      Κάνε μια αλλαγή σε ένα για να διαπιστώσεις αν είναι αυτό.
      Αν δεν είναι αυτό τότε κάποιο στοιχείο εαλλαχθηκε είναι προβληματικό

      Διαγραφή
  80. Ευχαριστώ για την απάντηση,

    Μάλλον από τα Ballast προκαλείται αυτός ο σπινθηρισμός, θα δοκιμάσω να αντικαταστήσω ένα ή να σφίξω λίγο περισσότερο τα βιδάκια στις κλέμες των ballast, μήπως τυχόν είναι χαλαρά και δεν μαγκώνουν τα καλώδια σωστά και θα επανέλθω αν χρειαστεί...

    Αυτό που μου κάνει εντύπωση, είναι ότι ο στιγμιαίος αυτός σπινθηρισμός ακούγεται από όλα σχεδόν τα σετ στα οποία έγιναν οι αντικαταστάσεις (όχι μόνο σε ένα δύο...) Εν τω μεταξύ, αυτά τα συγκεκριμένα ballast έχουν ένα "περίεργο" τρόπο να πιάνουν το καλώδιο: δεν είναι βιδωτό με κλέμα αλλά "χωστό" και κουμπωτό το καλώδιο μέσα...μάλιστα αν κουμπώσει, πρέπει να τραβήξεις πολύ δυνατά για να το βγάλεις, σε σημείο που σε μία περίπτωση τραβώντας το καλώδιο του παλιού πυκνωτή για να το βγάλω, ξήλώθηκε όλη η κλέμα του ballast από τη ρίζα...

    Τέλος πάντων θα δούμε...και πάλι ευχαριστώ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Καλησπέρα σας, σας παρακαλώ μια ερώτηση: Έχω σε εάν χώρο τα κλασικά φωτιστικά με τις δύο λάμπες φθορίου σε παράλληλη διάταξη. Για λόγους οικονομίας αλλά και ποιότητας φωτισμού, θέλω να τις αντικαταστήσω με αντίστοιχες led. Θα πρέπει να βγάλω τον μετασχηματιστή και το starter ή και τα δύο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις αναλλογα την λάμπα. Στην μια οεριπτωση θέλεις νέο φωτιστικό γιατί οι led θέλουν στην μια άκρη τους και φάση και ουδέτερο.
      Στην δεύτερη περίπτωση το ballast θέλει απομόνωση, γεφυρωμα και το σταρτερ αφαίρεση..
      Στην τρίτη περίπτωση μαζί με τον Λάμπα σου δίνουν και ένα ειδικό τσάρτερ.
      Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελέγξεις τι τύπο led αγόρασες

      Διαγραφή
    2. Δεν έχω αγοράσει ακόμα, μια σκέψη έκανα. Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και την άμεση απάντηση. καλές γιορτές!

      Διαγραφή
  82. Καλησπερα. Θα ηθελα σε παρακαλω να σε ρωτησω το εξεις. Μπορω να αντικαταστησω τις στρογγυλες λαμπες φθοριου σε φωτιστικο της κουζινας με στρογγυλες led? Θα πρεπει να κανω καποια αλλαγη (αφαιρεση σταρτερ η και κατι αλλο)για να δουλεψουν???Σε ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μπορείς
      Υπάρχουν στο εμπόριο λάμπες στρογγυλές led για αντικατάσταση των αντίστοιχων φθορισμού.

      Υπάρχουν led που δεν θέλουν καμία αλλαγή στο κύκλωμα , υπάρχουν και άλλες που θέλουν αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση το αναφέρουν στην συσκευασία τους .

      Διαγραφή
  83. Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω τι θα συμβεί εάν χρησιμοποιησουμε ballast μικροτερης ισχύος από την ισχύ της λυχνιας φθορισμου.


    Επίσης ποιος μπορεί να είναι ο λόγος όταν σε ένα φωτιστικό σώμα με δύο λαμπτήρες φθορισμού η μία αναβοσβήνει και η άλλη δεν ανάβει καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα ανάψει η λάμπα ή θα προσπαθεί να ανάψει αλλά δεν θα ανάβει ή θα καεί το ballast ή ...

      Καμμένη λάμπα ή κακό μπαλαστ ή κακό σταρτερ ή ...

      Διαγραφή
  84. Δημήτρη, σώζεις ζωές. Μπράβο για την υπομονή, διάθεση να απαντάς και το άρθρο το οποίο είναι ιδιαίτερα ενημερωτικό. Μπορείς να προσθέσεις το troubleshooting, όπως το κάνεις στα σχόλια, σαν κομμάτι του άρθρου. Σε ευχαριστούμε για τις γνώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Ο unknown έγραψε

    Καλησπέρα, έχω μία εγκατάσταση με διπλά φωτιστικά φθορίου τα οποία το καθένα αποτελείται από 2 λάμπες 4 βάσεις 2 ballast 2 starter 1 πυκνωτή. Στα περισσότερο φωτιστικά ανάβει η μία από τις δύο λάμπες, έχοντας αλλάξει λάμπες, starter και ballast έχω παρατηρήσει ότι δεν ανάβει η λάμπα στην οποία είναι συνδεδεμένος ο πυκνωτής με το ballast (καθώς το ένα ballast είναι συνδεδεμένο με τον πυκνωτή, ενώ το άλλο με την γείωση). Αφαιρώντας τον πυκνωτή λειτουργούν κανονικά και οι δύο λάμπες. Θέλω να ρωτήσω αν πρέπει να αντικαταστησω τον πυκνωτή ή μπορώ απλά να τον καταργήσω και ποιες οι συνέπειες κάνοντας το δεύτερο και στα υπόλοιπα φωτιστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πυκνωτής είναι για την διόρθωση του συνημιτονου έτσι ώστε η ένταση του ρεύματος να είναι μικρότερη. Όχι για να μικρύνει η ισχύ αλλά μόνο η ένταση του ρεύματος. Αν αφαιρεθούν οι λάμπες θα ανάβουν κανονικά αλλά με μεγαλύτερο ρεύμα . Αυτό σημαίνει ότι μπορεί και να πέσει η ασφάλεια παροχής τους.
      Καλύτερο είναι να ξαναμπούν οι πυκνωτές καινούργιοι.

      Διαγραφή
  86. Καλησπέρα Δημήτρη!!!έχουμε στην κουζίνα μια λάμπα φθορισμού κυκλική,η οποία τρεμοσβήνει εδώ κ δύο μέρες!!!σήμερα παρατήρησα ότι το πλαστικό που γίνεται η ένωση του κύκλου έχει βγει ελαφρά από την μια μεριά!!!υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει διαρροή του υδραργύρου που περιέχει η λάμπα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ανησυχείς, δεν υπάρχει διαρροή από την λάμπα .
      Αν υπήρχε διαρροή δεν θα άναβε καθόλου
      Και λίγος αέρας να μπει μέσα ,επομένως και οξυγόνο, θα είναι καταστροφικό για την λεοτπθρωια της

      Διαγραφή
  87. Kalispera dimitri.
    Antikatestisa mia lamba fthorismou t8 me mia kainourgia se kryfo fwtismo sto xwl alla I kainourgia den litourgise kanonika.
    Analytikotera, stin arxi anavan mono ta akra ths kai afotou "epaixa" ligo me ton diakopti anapse kanonika, kai leitourgise gia peripou ena mina ews otou pali anavei mono sta akra.
    Ypoptevomai to starter.
    Euxaristw ek twn prwterwn.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι
      Το starter θέλει αλλαγή.
      Αλλά επειδή ταλαιπωρήθηκε η λάμπα θέλει και αυτή αλλαγή

      Διαγραφή
  88. Καλημέρα...
    Έχω μια εγκατάσταση με λάμπες φθορίου..
    Όταν το ανοίγω ανάβουν οι μισές οι άλλες όχι...
    Από ότι μου είπαν εδώ έχουν αλλάξει τις λάμπες που δεν ανάβουν και πάλι γίνεται το ίδιο...
    Τι μπορεί να συμβαίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχουν ρεύμα...
      Κομμένο καλώδιο...
      Καμμένο ballast..
      Πρόβλημα στον διακόπτη...
      Ένα σωρό πράγματα μπορεί να φταίνε

      Διαγραφή
    2. Μπορεί να φταίνε τα ντουι...;

      Διαγραφή
  89. Καλησπερα δημητρη εχω μια λαμπα φθωρισμου κυκλικη της οποιας αλλαξα και την λαμπα και το starter γιατι η λαμπα δεν χρησιμοποιοταν και τωρα οποτε αναβω το φως δουλευει κανονικα ομως οταν το κλεινω και παω να το ξανα αναψω δεν λειτουργει τι φταιει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καί τί κάνεις για να ξανά ανάψει;

      Μπορεί να φταίει το μπαλαστ

      Διαγραφή
  90. Καλησπερα. Εχω μια λαμπα φθωριου και οποτε ανοιγω το φως λειτουργει μεχρι να το κλεισω και μετα δεν ξαναανοιγει. Η λαμπα ειναι κυκλικη επισης εχω αλλαξει το σταρτερ και την λαμπα και δεν ξερω τι να κανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια