Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ ή διακόπτης διαρροής έντασης (Δ.Δ.Ε.) ή R.C.D. relay
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ ή διακόπτης διαρροής έντασης (Δ.Δ.Ε.) ή R.C.D. relay

RCD relays
Τριφασικό (4Χ40) και μονοφασικό (2χ40)
 αντιηλεκτροπληξιακά ρελέ τύπου AC.
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι αυτό της ασφάλειας από ηλεκτροπληξία.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι το ρεύμα γίνεται επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, όταν η τιμή της έντασής του είναι πάνω από 50 mA. 
Ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή του κινδύνου είναι η εγκατάσταση ενός, τουλάχιστον, αντιηλεκτροπληξιακού ρελέ στην άφιξη της ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Ο Διακόπτης Διαρροής Έντασης (Δ.Δ.Ε. στα 30 mA) ή ηλεκτρονόμος (ρελέ) ασφαλείας, ή απλά ρελέ, όπως λέγεται στην καθομιλουμένη, εγκαθίσταται στον γενικό πίνακα μιας οικίας, πριν από οποιαδήποτε κατανάλωση, μερική ασφάλεια, αμέσως μετά από τον γενικό διακόπτη ή την γενική ασφάλεια.

Στην χώρα μας η ύπαρξή του είναι υποχρεωτική εδώ και χρόνια με προεδρικό διάταγμα.

Η λειτουργία του αντιηλεκτροπληξιακού ρελέ βασίζεται στον λεγόμενο διαφορικό μετασχηματιστή.
Το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται στον διαφορικό μετασχηματιστή από τον κάθε αγωγό της παροχής, τρεις φάσεις και ουδέτερος για τριφασική παροχή ή μια φάση και ουδέτερος για μονοφασική παροχή, είναι μηδενικό αν δεν υπάρχει διαρροή στην εγκατάσταση. Αν υπάρχει διαρροή ρεύματος πάνω από 30 χιλιοστά του αμπέρ (30mA) τότε ενεργοποιείται ο μηχανισμός του ρελέ, στην ουσία ένας ηλεκτρομαγνήτης, από το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται σε αυτόν, κόβοντας το ρεύμα σε όλα τα στοιχεία που ακολουθούν το ρελέ, δηλαδή σε όλη την ηλεκτρική εγκατάσταση, σε χρόνο μικρότερο από 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Οι κατασκευαστές των αντιηλεκτροπληξιακών ρελέ τα φτιάχνουν με κάπως μεγαλύτερη ευαισθησία, δηλαδή με μικρότερη τιμή ενεργοποίησης από τα 30 mA, τιμή που ο νόμος αναφέρει, για να είναι απόλυτα βέβαιοι για την έγκαιρη ενεργοποίησή τους μιας και πρόκειται για λεπτή, εσωτερικά, κατασκευή.

Όλα τα ρελέ αυτού του τύπου έχουν επάνω τους ένα κουμπί, μπουτόν test, για τον έλεγχο της καλής λειτουργίας τους, το οποίο πρέπει να πατιέται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και οπωσδήποτε τουλάχιστον μια φορά το εξάμηνο.

Τα αντιηλεκτροπληξιακά ρελέ κατασκευάζονται για καταναλώσεις μέχρι 25Α, 40Α, 63Α, 80Α, 100Α.
 π.χ.το αντιηλεκτροπληξιακό "4 επί 40 αμπέρ" είναι για τριφασική κατανάλωση μέχρι 40 αμπέρ ανά φάση. Το ρελέ "2 επί 25 αμπέρ" είναι για μονοφασική κατανάλωση μέχρι 25 αμπέρ.

Υπάρχουν διατάξεις ελέγχου διαρροής και για περισσότερα αμπέρ, για μεγάλες καταναλώσεις, που αποτελούνται από δυο στοιχεία, έναν ελεγκτή και έναν μετασχηματιστής εντάσεως.

Εκτός από την ηλεκτροπληξία, τα ρελέ αυτά προστατευτούν και από πυρκαϊά, γιατί "βλέπουν" το ρεύμα που μπορεί να "διαφεύγει" λόγω κακής μόνωσης προς την γη, κάτι που μπορεί να αυξήσει τοπικά την θερμοκρασία σε επίπεδα πρόκλησης πυρκαϊάς.

Στην αγορά κυκλοφορούν και ρελέ διαρροής έντασης με ευαισθησία στα 300 mA, δηλαδή πέφτουν σε  περίπτωση διαρροής πάνω από 300 mA. Εξωτερικά, στις διαστάσεις και στα χρώματα είναι ίδια με αυτά των 30 mA. ΠΡΟΣΟΧΗ αυτά τα ρελέ δεν είναι κατά της ηλεκτροπληξίας και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως αντιηλεκτροπληξιακά.

769 σχόλια:

  1. καλησπερα και παλι δημητρη.θελω να ρωτησω εχει σημασια αν ο ουδετερος που ερχεται απο τον μετρητη συνδεεται στο ρελε απο πανω πρωτα η απο κατω;η οπως και να μπει δεν παιζει ρολο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει σημασία αρκεί από την ίδια μεριά να συνδεθεί και η φάση.

      Διαγραφή
  2. καλημερα και ευχαριστω .οταν λες ''αρκει απο την ιδια μερια να συνδεθει και η φαση'' τι εννοεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ορίσουμε σαν είσοδο την κάτω πλευρά του ρελέ πρέπει να βάλουμε φάση και ουδέτερο από την κάτω μεριά και έξοδο, που θα πάει στις ασφάλειες, από πάνω.
      Αν μας βολεύει η πάνω πλευρά για είσοδο κάνουμε το αντίστοιχο.
      Σε κάθε περίπτωση δηλαδή η είσοδος φάσης και ουδέτερου είναι από την ίδια μεριά γιατί αλλιώς δεν θα δουλεύει.

      Υ.Γ. Θα σε παρακαλούσα να ξεκινάς με κεφαλαίο γράμμα μετά από τελεία, στην αρχή της παραγράφου και στα κύρια ονόματα, όπως είναι το σωστό.

      Διαγραφή
  3. Δημητρη καλησπερα.Θελω να ρωτησω ο γενικος διακοπτης στον πινακα πρεπει να ειναι 45αμπερ η 40;Οπως επισης και η γενικη ασφαλεια 35 η 40 αμπερ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γενική ασφάλεια στις μονοφασικές παροχές των σπιτιών είναι υποχρεωτικά στα 35 αμπέρ.
      Βέβαια η Δ.Ε.Η. μπορεί να δώσει και μεγαλύτερες παροχές, μονοφασικές οι τριφασικές, μετά από αίτηση.

      Ο διακόπτης πρέπει απλά να είναι ίσως ή μεγαλύτερος από την γενική ασφάλεια.

      Διαγραφή
  4. Καλημερα και ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα Δημητρη.Θελω να τραβηξω γραμμη απο τον πινακα για μια ενισχυμενη μπριζα[για ηλεκτροκολλη και τροχο].Η διατομη των καλωδιων πρεπει να ειναι 2,5 η 4mm' και η ασφαλεια που θα βαλω 20 η 25 αμπερ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για μία νορμάλ ηλεκτροκολληση θα έβαζα 3χ2,5 με ασφάλεια 16Α κίνησης.

      Διαγραφή
  6. Καλησπερα.Ο γενικος διακοπτης φορτιου[σε μονοφασικη παροχη],μπορει να ειναι και διπολικος ωστε να διακοπτεται και ο ουδετερος;Γνωριζω οτι διακοπτεται μονο η φαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι καλό να διακόπτεται μόνο η φάση. Ο ουδέτερος δεν χρειάζεται να διακόπτεται.
      Αυτό ισχύει για τον πίνακα που είναι σαφώς ορισμένοι οι αγωγοί.
      Για ένα μηχάνημα που μπαίνει σε πρίζα ο διακόπτης του πρέπει να κόβει και τον ουδέτερο γιατί στις μονοφασικές πρίζες δεν είναι σαφώς ορισμένη η θέση της φάσης.

      Διαγραφή
    2. Καλημερα και ευχαριστω

      Διαγραφή
  7. Kalimera exo rebma trifasio sto spiti kai mou exei pefti i asfalia apo geniko ala mono afti pou einai gia nixterino kai den boro na tin sikoso pano ti exi kai apo ti egine ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντανιέλα
      Προσπάθησε να περιγράψεις καλύτερα το πρόβλημα γιατί δυσκολεύομαι να καταλάβω.

      Δεν υπάρχει ξεχωριστή ασφάλεια στον πίνακα για νυχτερινό, παρά μόνο ένα λαμπάκι για ένδειξη.

      Διαγραφή
  8. Καλημερα,για νυχτερινο ρευμα απο τον μετρητη της δεη αναχωρει ενας επιπλεον αγωγος 1,5mm που συνδεεται σε μια ενδυκτικη λυχνια η οποια αντιστοιχα συνδεεται με μια ασφαλεια 10α και η ασφαλεια αυτη με τη γενικη ασφαλεια του πινακα?Η λυχνια ενεργοποιειται αυτοματα οταν ειναι για νυχτερινο τιμολογιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι και είναι μόνο για να δείχνει ότι χρεώνεσαι με μειωμένο τιμολόγιο.

      Ο αγωγός που αναφέρεις είναι στην πραγματικότητα ουδέτερος που θέλει μια φάση από οποιαδήποτε ασφάλεια για να ανάψει το λαμπάκι

      Βέβαια υπάρχει θέμα με το αντιηλεκτροπληξιακό, το οποίο θα πέφτει αν η ασφάλεια που δίνει στο λαμπάκι περνάει από αυτό. Γι αυτόν τον λόγω η ασφάλεια πρέπει να δίνει μόνο στο λαμπάκι και δεν πρέπει να περνάει από το ρελέ.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος26/4/14, 1:44 μ.μ.

    Έχω φτιάξει έναν ηλεκτρολογικό πίνακα (με βοήθεια ηλεκτρολόγου) τον οποίο θα τοποθετήσω στο νέο μου εργαστήριο.
    Η παροχή της ΔΕΗ είναι τριφασική (όπως και ο πίνακας).
    Όλες οι παροχές είναι για πρίζες και φώτα εκτός από μια τριφασική ασφάλεια που θα συνδεθεί το τριφασικό κομπρεσέρ αέρα.
    Μετά τον κεντρικό διακόπτη έχω τοποθετήσει ένα ΔΔΕ 40Α 3Τ 30mΑ.

    Ερώτηση 1: Ο ΔΔΕ θα λειτουργήσει κανονικά και στο τριφασικό κομπρεσέρ αν υπάρξει διαρροή προς γείωση αφού δεν υπάρχει ουδέτερος εκεί;

    Θέλω τώρα να τοποθετήσω 2 μανιτάρια (emergency stop mushroom) τα οποία κανονικά κόβουν το κύκλωμα. Επειδή όμως στις θέσεις που θέλω να τα τοποθετήσω πρέπει να τραβήξω διπλά καλώδια αφού τα μανιτάρια πρέπει να είναι στην αρχή του κυκλώματος.
    Σκέφτηκα λοιπόν να τροποποιήσω τα μανιτάρια έτσι ώστε να βραχυκυκλώνει ο ουδέτερος με την γείωση έτσι ώστε να ρίχνει το ΔΔΕ. Με αυτό τον τρόπο μπορώ να τα τοποθετήσω σε οποιοδήποτε σημείο του εργαστηρίου μου. (την ώρα που θα χρειαστώ το μανιτάρι σίγουρα θα χρησιμοποιώ κάποιο εργαλείο οπότε σίγουρα θα υπάρχει διαφορά δυναμικού σε ουδέτερο-γείωση).

    Ερώτηση 2: Θα δουλέψει το παραπάνω; Χρειάζεται να προσέξω κάτι ή να προσθέσω κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Ο τετραπολικός Δ.Δ.Ε. δουλεύει ακόμη κι αν δεν συνδεθεί ο ουδέτερος. Βλέπει την σούμα των συνδεομένων φάσεων. Αν ένα κομμάτι της κατανάλωσης δεν χρειάζεται ουδέτερο το ρελέ συνεχίζει να λειτουργεί, αλίμονο αν δεν λειτουργούσε.

      2. Θα δουλέψει αλλά θα είναι παράνομο. Επίσης θα σου κόβει και τον φωτισμό κάτι που είναι επικίνδυνο αν έχεις emergency κατάσταση την νύχτα.

      Διαγραφή
    2. Καλησπερα συνονοματε Δημητρη!Οταν λες οτι βλεπει την σουμα των φασεων τι ακριβως εννοεις φιλε?πως διαβαζει την διαρροη?Ευχαριστω προκαταβολικως και πολλα μπραβο για το blog σου!!!

      Διαγραφή
    3. Οι τρεις φάσεις είναι τρεις ξεχωριστές πηγές τάσης με ενεργό τιμή, η κάθε μια 230 V ως προς τον ουδέτερο,ή αλλιώς 400V μεταξύ οποιονδήποτε δυο.
      Η τάση και το ρεύμα είναι διανυσματικά παριστάμενα μεγέθει και η κάθε φάση της παροχής έχει διαφορά 120 μοιρών με οποιαδήποτε από τις άλλες δυο. (3 Χ 120=360 μοίρες).
      Το διανυσματικό άθροισμα της έντασης του ρεύματος στους αγωγούς εισόδου, (το σούμα), σε οποιαδήποτε κατανάλωση, που δεν έχει διαρροή, είναι μηδέν, είτε έχει ουδέτερο είτε όχι, είτε δουλεύει με δυο φάσης είτε με μια, είτε είναι ισορροπημένο φορτίο είτε όχι.
      Αν λοιπόν στην παροχή φτιάξουμε και συνδέσουμε έναν ηλεκτρομαγνήτη που όλοι οι αγωγοί (3 φάσης και ουδέτερος) παίρνουν μέρος στην δημιουργία του μαγνητισμού τότε ο μαγνητισμός είναι μηδενικός, (ο μαγνητισμός των αγωγών αλληλοεξουδετερώνεται) εκτός κι αν έχουμε διαρροή. Τότε ο μαγνητισμός θα κινήσει έναν μηχανισμό που θα κόψει το ρεύμα, αυτό που λέμε θα πέσει το ρελέ.

      Διαγραφή
    4. Δεν εχω λογια Δημητρη!Σε ευχαριστω θερμα,συγχαρητηρια και ελπιζω να συνεχισεις το λειτουργημα σου!Να εισαι καλα φιλε!

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος26/4/14, 9:19 μ.μ.

    Ευχαριστώ Δημήτρη για τον χρόνο σου.
    Γιατί παράνομο; Αυτό με το φως το είχα σκεφτεί. Θα βάλω φώτα ασφαλείας με μπαταρία έτσι και αλλιώς.
    Κάπου διάβασα ότι κάτι αλλάζει στην γείωση στην επαρχία σε σχέση με την Αθήνα αλλά δεν κατάλαβα ακριβώς. Με αφορά αυτό γενικότερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι παράνομο γιατί δεν προβλέπεται από κανέναν κανονισμό.
      Ο αγωγός της γείωσης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για κανένα άλλο λόγο παρα μόνο για γείωση. Αν δει σχέδιο η ΔΕΗ δεν θα σου δώσει ρεύμα.

      Η διαφορά στην γείωση ανά περιοχή είναι μεγάλο θέμα αλλά το σωστό ρελέ διαρροής υπάρχει σε κάθε περίπτωση.

      Διαγραφή
  11. Σύνδεσα ρελέ διαφυγής σε μονοφασικό πίνακα με θερμοσίφωνα, κουζίνα και 2 γραμμές με πρίζες και 1 γραμμή φωτισμού. Το ρελέ διαφυγής όμως ενεργοποιείται στο άναμμα του κάθε φως ή όταν βάλω συσκευή στις πρίζες. Τι φταίει;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/5/14, 10:49 μ.μ.

      Ο ουδέτερος σκάει πρώτα στο ρελέ διαφυγής πριν πάει στα υπόλοιπα;

      Μάλλον έχεις βάλει τον ουδέτερο πρώτα στην μπάρα ουδέτερου και από εκεί πήρες για το ρελέ ενώ πρέπει να βάλεις τον ουδέτερο στην είσοδο του ρελέ και απο την έξοδο του ρελέ να δώσεις στην μπάρα του πίνακα.

      Διαγραφή
    2. Φαίνεται πως ο ουδέτερος που είναι συνδεδεμένος στις καταναλώσεις δεν περνάει από το ρελέ, κάποια σύνδεση εντός του πίνακα είναι λάθος.

      Διαγραφή
  12. σε περίπτωση που κάποιος ακουμπάει ουδέτερο και φάση ταυτόχρονα θα τον προστατέψει ο ρελέ απο ηλεκτροπληξία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς ναι, αυτή είναι η δουλειά του.

      Αν βέβαια δεν πατάει στην γη, δεν ακουμπάει τίποτε άλλο εκτός από φάση και ουδέτερο, σε διαφορετικό σημείο του σώματος του, και είναι τελείως στεγνός το ρελέ μπορεί και να μην πέσει.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος29/5/14, 11:17 μ.μ.

    Δημήτρη χρειάζομαι την συμβουλή σου.
    Μόλις αγόρασα έναν εντοιχισμένο φούρνο και πριν τον τοποθετήσω τον έβαλα στην πρίζα να τον δοκιμάσω. Αμέσως ένοιωσα με το χέρι ότι έχει τάση στο σασί.
    Μετράω με το πολύμετρο και μου βγάζει σταθερά 130V εναλλασσόμενο αλλά όταν προσπαθώ να μετρήσω ένταση σε mA και Α βγάζει 0 αλλά βγάζει ένα 0,5 στα μΑ (η μέτρηση με το ένα άκρο στην γείωση της πρίζας). Το ρελέ διαφυγής πάντως δεν πέφτει.
    Τι μπορεί να τρέχει;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο φούρνος είχε φις σούκο η έβαλες εσυ;
      Το ρελέ προστατεύει από ηλεκτροπληξια όχι μικρές ενοχλήσεις
      Μέτρα μεταξύ φάσης και γείωσης στην πρίζα. Πρέπει να 220 με 230 βολτ.
      Μέτρα ωμικά μεταξύ πλαισίου και γείωσης του φις πρέπει να είναι κοντά στο μηδέν.

      Διαγραφή
  14. Σε ένα μικροαυτόματο έχει σημασία πως θα συνδέσω την είσοδο της φάσης από κάτω ή από πάνω;
    ==================
    Το ίδιο ερώτημα έχω και για ένα διακόπτη.
    Δηλαδή μπορώ να έχω είσοδο φάσης ή αναχώρηση γραμμής από πάνω ή κάτω χωρίς να παίζει ρόλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εχω μια απορια, τις απαντησεις τις δινει ηλεκτρολόγος με πτυχίο?
    Αν ναι συγχαρητηρια...
    Υποβαθμιστε και άλλο την δουλεια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ.

      Ναι είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός Τ.Ε.

      Δεν έχω σκοπό να υποβαθμίσω την δουλειά.

      Διαγραφή
    2. Και κάτι ακόμα, στην Ελλάδα το ερωτηματικό συμβολίζεται με (;) όχι με (?)

      Διαγραφή
  16. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παρανομία - ανοησία από την παραχώρηση πληροφοριών σε ανειδίκευτους με σκοπό να τους "βοηθήσουμε", Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ικανοποιούμε τον εγωισμό μας επιδεικνύοντας σε άσχετους τις γνώσεις μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήξερα ότι η παραχώρηση πληροφοριών είναι μεγαλύτερη παρανομία - ανοησία από το έγκλημα ή την κλοπή. Σε ευχαριστώ, ίσως κινδυνεύω.

      Τα χιλιάδες των blog, forum, ιστοσελίδων, (μάλλον εκατομμυρίων) που υπάρχουν στον πλανήτη και γράφουν για ιατρικά, τεχνολογικά ή άλλα θέματα πρέπει να κλείσουν γιατί η γνώση δεν πρέπει να διαδοθεί. Πρέπει να είναι ιδιοκτησία μόνο αυτών που η εξουσία ή η οικονομική τους ευμάρεια τους έδωσε το δικαίωμα να αποκτήσουν.

      Ίσως και το ίδιο το διαδίκτυο να είναι επικίνδυνο στα "χέρια" απλών ανθρώπων.

      Ίσως, βέβαια, Βαγγέλη, να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ίσως εγωιστής να είναι αυτός που δεν θέλει να βοηθήσει, κρατώντας τις γνώσεις για τον εαυτό του.

      Διαγραφή
  17. Ανώνυμος20/7/14, 12:37 π.μ.

    Φίλε Δημήτρη γεια σου και πάλι.
    Έβαλα τον πίνακα σε λειτουργία (τριφασικός με τριφασικό ρελέ).
    Όλα καλά αλλά όταν μου πέφτει το ρελέ, κάνει έναν έντονο θόρυβο και βγάζει λίγο καπνό από κάτω για λίγο και μετά σταματάει.
    Επίσης πρέπει να πατήσω ένα μικρό μπλε κουμπάκι για να ξαναλειτουργήσει.
    Είναι φυσιολογικός ο καπνός; Το κουμπάκι;
    Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ ο καπνός στα ηλεκτρικά δεν είναι φυσιολογικός, μάλλον ζορίζεται από τα πολλά αμπέρ. Η γενική ασφάλεια δεν πέφτει; Στα πόσα αμπέρ είναι; Έχεις εντοπίσει ότι πέφτει από κάποιο συγκεκριμένο φορτίο ή τυχαία;

      Δεν έχω ακούσει ρελέ να χρειάζεται να πατηθεί το κουμπί του τεστ( προφανώς αυτό εννοείς) μετά από πτώση του για να ξαναλειτουργήσει.

      Πρέπει να είσαι πολύ πολύ προσεκτικός σε ότι κι αν κάνεις.

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος20/7/14, 11:26 π.μ.

    Ο πίνακας δουλεύει άψογα και σωστά. το ρελέ είναι 40Α.

    Μου έπεσε 2 φορές. Την πρώτη γιατί δεν είχε βιδωθεί σωστά μια από τις 3 κεντρικές ασφάλειες τήξεως οπότε η μια φάση ήταν εκτός και άνοιξα ένα τριφασικό ψυγείο. Την δεύτερη όταν πάτησα εγώ το τεστ. Και στις 2 φορές έβγαλε καπνό (το ρελε) από μια τρύπα από κάτω.
    Ο καπνός πήγαινε προς τα κάτω (δλδ ήταν ποιο βαρύς από τον αέρα).

    Το κουμπί (δεν εννοώ το τεστ) είναι και στη φωτογραφία σου παραπάνω. Φαίνεται ένα πράσινο δεξιά από το τεστ στο τριφασικό ρελέ. Και τις 2 φορές πετάχτηκε έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/7/14, 1:34 π.μ.

      Επίσης, πριν από το ρολόι της ΔΕΗ υπάρχει ένα κουτί της ΔΕΗ με 3 ασφάλειες μέσα. Αυτές έβγαλα για να δουλέψω με ασφάλεια.
      Είναι τεράστιες οι θήκες αλλά στην μία έχει μια μεγάλη (σαν γροθιά) 100Α ενώ στις άλλες 2 έχει 2 κανονικού μεγέθους 35Α η κάθε μία.
      α.Αυτό είναι πρόβλημα; (το ότι δεν είναι όλες 100Α)
      β.Για αυτές κανονικά η ΔΕΗ δεν έχει ευθύνη;
      γ.Για το ρελέ τι λες; είναι ασφαλές; Το θέμα είναι ότι δούλεψε κανονικά και τις 2 φορές κόβοντας το ρεύμα. Να το αφήσω ή να το αντικαταστήσω με κάτι πιο αξιόπιστο;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/7/14, 1:38 π.μ.

      Αμέσως μετά τον μετρητή υπάρχει ο κεντρικός διακόπτης (τύπου μαχαίρι) και έχει άλλες 3 ασφάλειες τήξεως 35Α η κάθε μια.
      Είναι δλδ: ΔΕΗ->100Α->μετρητής->Διακόπτης->35Α->πίνακας

      Διαγραφή
    3. Το ρελέ βλέπει διαρροή, δεν καταλαβαίνει ότι μια φάση δεν έχει βιδωθει σωστά.

      Το κουμπί που λες δεν είναι κουμπί αλλά είναι ένας δείκτης που σου δείχνει αν το ρελέ είναι κουμπωμένο ή όχι.

      Μην πειράζεις απολύτως τίποτα πριν το ρόλοι της ΔΕΗ.

      Διαγραφή
  19. Πατάω το τεστ στο ρελέ και δεν ρίχνει το ρεύμα. Θέλει αλλάγή; Το έβαλα πριν 17-18 χρόνια περίπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το ρελέ είναι σωστά συνδεμένο και πατώντας το πλήκτρο τέστ δεν πέφτει, ενώ ο πίνακας έχει τάση, σημαίνει οτι θέλει οποσδήπωτε αλλαγή .

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη σελίδα. Είμαι ηλεκτρολόγος μηχ. που τώρα ξεκινάω στο πρακτικό πεδίο δουλειά. Προσφάτως ανέλαβα ΥΔΕ για τριφασικό ρεύμα σε πηγάδι [η εγκατάσταση είναι του 1990] Ο πίνακας δε διαθέτει ΔΔΕ , έπρεπε ή δε μπαίνει λόγω αντλίας [μήπως δε θεωρείται εηε;] ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επίσης διαθέτει στάρτερ

      Διαγραφή
    2. επίσης για την ίδια περίπτωση ο επανέλεγχος πότε θα πρέπει να γίνει;

      Διαγραφή
    3. Προφανώς και πρέπει να υπάρχει ρελέ.

      Δεν γνωρίζω την συχνότητα επανελέγχου.

      Διαγραφή
  21. Ανώνυμος5/9/14, 7:12 μ.μ.

    Αυτός είναι ο πίνακας που έφτιαξα μόνος μου: τριφασικός πίνακας με ρελέ διαφυγής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεια σου Δημητρη, θελω νακανω μια ερωτηση, σε τριφασικες παροχες για τριφασικα μοτερ μπορουμε να βαζουμε ΔΔΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γεια σας . αγορασα ρελε διαφυγης αλλα δεν εχει την ενδειξη Ν (ουδετερος) εχει 2 επαφες κατω(εξοδος) και 2 επανω(εισοδος) οπως συνήθως.. που θα βαλω τον ουδετερο και που την φαση??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν γράφει εμφανώς που πάει ο ουδέτερος και η φάση σημαίνει ότι δεν έχει σημασία πώς θα συνδεθεί.
      Διαλέγεις αν σε συμφέρει από πάνω ή από κάτω η είσοδος της φάσης και του ουδέτερου και βάζεις την έξοδο αντίστοιχα στην άλλη πλευρά.

      Διαγραφή
  24. Καλημέρα σας. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.
    Θέλω να ρωτήσω, είναι τεχνικά αποδεκτό σε κάθε κεραυνό που πέφτει στην περιοχή να πέφτει το ρελέ στον πίνακα του σπιτιού;
    Αργωναύτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι.
      Όχι σε κάθε κεραυνό, αλλά στον κεραυνό που θα δημιουργήσει παροδική, στιγμιαία υπέρταση στο δίκτυο της ΔΕΗ.
      Σε κοντινές αποστάσεις από ένα τέτοιο γεγονός το ρελέ πέφτει γιατί "βλέπει" ρεύμα που δεν κλείνει κύκλωμα με τον ουδέτερο.

      Διαγραφή
  25. Καλησπέρα. Θα ήθελα να μάθω αν έχουμε σε κεντρικό πίνακα ΔΔΕ και από εκεί τροφοδοτείται υποπίνακας και βάλουμε και δεύτερο ΔΔΕ εκεί (ώστε να μην πέφτει σε όλο μας το κτίριο η τάση σε περίπτωση διαρροής στο δευτερεύον κτίριο) θα δουλέψει?
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι καλή τακτική να βάλεις δεύτερο ρελέ διαρροής σε υποπίνακα και μάλιστα σε σειρά με το κεντρικό, δεν ξέρεις ποιο από τα δύο θα πέσει πρώτο.
      Η σωστή τακτική είναι να υπάρχει μόνο τοπικό ρελέ στον υποπινακα ο οποίος στον κεντρικό, η ασφάλεια ή ο αυτόματος παροχής του να μην περνάει από ρελέ.
      Βέβαια έτσι δεν ασφαλίζατε το καλώδιο παροχής του υποπίνακα.

      Διαγραφή
  26. Καλημέρα Δημήτρη.
    Έβαλα ένα νεο ρελε σε ενα παλιό πίνακα.
    http://imageshack.com/a/img674/9674/YGzjv1.jpg
    http://imageshack.com/a/img661/5233/wATTSe.jpg
    Ο οποίος διαθέτει συνολικά 5 ασφάλειες.
    Οταν πια άνοιξα το ρεύμα απο την ΔΕΗ, τοτε έπεσε ο ρελε.
    Στην συνέχεια κατέβασα όλες τις ασφάλειες του πίνακα, και σήκωσα πάλι το ρελε, τελικα μονο με τις 2 ασφάλειες ανεβασμένες λειτουργεί.
    Ενώ με τις υπόλοιπες πάντα πέφτει τι να φταιη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει ψάξιμο

      Ελέγχουμε η σύνδεση του ρελέ είναι σίγουρα όπως στο σχέδιο
      Βρίσκουμε που δίνει η κάθε ασφάλεια από την οποία πρέπει το ρελέ και ελέγχουμε αν χωρίς κατανάλωση πέφτει το ρελέ.
      Μπορεί να φταίει κάποια συσκευή, μπορεί να φταίει κάποια λάθος σύνδεση, κάποια φθορά καλωδίου.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω για την αμεση απαντηση σου..
      Αυτο θα κανω θα το ψαξω ετσι///

      Για να κάνω ομως μια μέτρηση 'η test στα καλώδια, (δηλαδη να καθίσω να βρω απο την αφαλεια σε πιο πριζα ή διακόπτη παει το καθε καλώδιο) τη μηχάνημα πρεπει να αγορασω , να ειναι και εύκολο....

      Διαγραφή
    3. Δεν χρειάζεται απαραίτητα κάποιο εργαλείο.
      Με τα χρώματα των αγωγών μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα ποιο πάει που.

      Διαγραφή
  27. Εχω το εξης προβλημα. Οταν κλεινω το φως της κουζινας και μονο οταν κλεινει ο συγκεκριμενος διακοπτης πεφτει το ρελε διαφυγης.Τι μπορει να φταίει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημερα κιολας και να σημειωσω οτι αυτο δεν συμβαίνει παντα αλλα μια φορα την βδομαδα τουλάχιστον θα το πάθω . Να σημειωσω οτι το προβλημα αρχισε μετα την εγκατασταση του ρελε καθως πριν δεν υπηρχε ρελε στον πινακα.Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες απαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι φθορισμού το φως;
      Ίσως κάποια κλέμα να θέλει σφίξιμο στο φωτιστικό ή στον πίνακα

      Διαγραφή
    2. Ναι ειναι φθοριου.

      Διαγραφή
  29. Kαλημερα Δημητρη. Εχω μηχανη τριφασικη μονο με γειωση χωρις ουδετερο (παλαια). Υπαρχει περιπτωση να λειτουργησει το ρελε σωστα; Αυτη τη στιγμη δεν πεφτει εως οτου γινει εκκινηση των κινητηρων της μηχανης. Να δω για διαρροη στα μοτερ και μονο αυτο ή να κοιταξω και κατι αλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ρελέ δουλεύει σωστά ακόμη κι αν δεν υπάρχει ουδέτερος στο κύκλωμα.

      Αν πέφτει το ρελέ σημαίνει ότι βλέπει διαρροή πάνω από 30 mA.
      Αν τα μοτέρ είναι μεγάλα σου συνιστώ να βγάλεις για το κάθε μοτέρ διαφορετικό ρελέ, όχι σε σειρά με το ήδη υπάρχον, αλλά αυτόνομο για το κάθε μοτέρ. Για το υπόλοιπο κύκλωμα άλλο ρελέ.

      Αν βέβαια λειτουργούσε η μηχανή μέχρι τώρα απρόσκοπτα με το ρελέ συνδεμένο, σημαίνει ότι ένα μοτέρ, πιθανότατα μόνο ένα, να έχει πρόβλημα.

      Διαγραφή
  30. Καλησπέρα, εμένα ο ΔΔΕ πέφτει όταν πρέπει πχ διαρροή αλλά το κουμπί τεστ δεν κάνει τίποτα όταν το πατάω, πρέπει να αλλάξω ΔΔΕ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αν είναι σωστά συνδεδεμένος και δεν δουλεύει με το πάτημα του τεστ το ρελέ θέλει αλλαγή.

      Διαγραφή
  31. Καλησπερα μαστορα μπωρο να βαλο σε γραμη θερμοσηφωνα ασφαλεια hager40Α καξ να βγαλο την παλια τιν 20Α;και στης κουζηνας το ηδιο η θα εχω προβλημα;και κατη ακομα.πως συνδεετε η ραγολυχνια τις hager που εχη μονο μια επαφη στο πανο μερος και δεν εχη οπως οι αλες και πανο κακ κατο βιδακι;ευχαρηστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν μπορείς να βγάλεις μεγαλύτερης τιμής ασφάλεια σε μία εγκατάσταση που έχει γίνει σωστή μελέτη. Πρέπει να μπει ίδιας τιμής.
      Για την λυχνία πρέπει να κοιτάξεις λίγο καλύτερα, μήπως είναι και τα δύο από πάνω;

      Διαγραφή
  32. Ευχαρηστω πολυ.Οχι δεν εχη αλο απο πανο μονο ενα εχη τιποτα αλο ουτε κατο δεν εχη βιδακι μονο πανο και ενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Οχι εχη ενα και απο πανο τιποτα αλλο απο κατο δεν εχη τιποτα.πως συνδεετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπερα κυριε Δημητρη.Το ειδα καλυτερα και τελικα εχη δυο επαφες αλλα απο πανο.Στην μια τιν πιο πανο εχη τους αρηθμους 3-7 και στην αλλη λιγο πιο κατο τους αρηθμους 1-5 αλλα και τις δυο απο πανο.Πως μπορω να τις συνδεσο με τιν ασφαλεια τις κουζηνας οταν αναβη δλδ η ασφαλεια να αναβη και η λυχνια.Ευχαρηστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ένα άκρο συνδέεται στον ουδέτερο και το άλλο άκρο στην έξοδο της ασφάλειας που πάει στην κουζίνα.

      Διαγραφή
  35. Δλδ ρε μαστορα θα παρο δυο καλοδιακια και θα τα συνδεσο το ενα στην λυχνια και το αλλο στο πανο μερος τις ασφαλειας και το αλλο στο κατο μερος τις ασφαλειας και στην αλη επαφη;Ετση δλδ θα το κανο;Η απο τα καλοδια που ειναι στην ασφαλεια μεσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, έτσι δεν θα ανάβει σωστά το λαμπάκι.

      Δυο καλώδια - αγωγοί θα χρειαστούν που θα ξεκινούν από το λαμπάκι.
      Ο ένας θα είναι μπλε χρώματος και θα καταλήγει στην κλέμα που ξεκινούν όλοι οι ουδέτεροι που έχουν ίδιο μπλε χρώμα, ή γκρι για τα παλιά σπίτια, και ο άλλος αγωγός μαύρου χρώματος θα καταλήγει στην έξοδο της ασφάλειας που συνήθως είναι από το πάνω μέρος της.

      Διαγραφή
  36. Ευχαρηστω πολυ να σε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Τι διαφορά έχει ένας γενικός διακόπτης από μια γενική ασφάλεια σε ένα πίνακα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τεράστια.

      Ο διακόπτης το μόνο που κάνει είναι να διακόπτει ή να επαναφέρει το ρεύμα όταν εμείς το θελήσουμε, αυτό και τίποτε άλλο, δεν παρέχει καμία ασφάλεια. Είναι απλός στην κατασκευή του και πολύ πιο φθηνός από μια ασφάλεια.

      Η ασφάλεια ασφαλίζει την γραμμή ρίχνοντας μόνη της το ρεύμα, αν χρειαστεί και αν έχει υπολογιστή σωστά. Μπορεί να λειτουργήσει και ως διακόπτης αλλά αυτό δεν συνιστάτε γιατί η διάρκεια ζωής της είναι πολύ μικρότερη από τον αντίστοιχο διακόπτη γι αυτήν την λειτουργία (αντέχει λιγότερα ανοιγοκλεισίματα).

      Διαγραφή
    2. Να ρωτήσω και κάτι άλλο οι ασφάλειες που χρησιμοποιώ για ΑC Κάνουν να ασφαλεισουμε και κάποιο κύκλωμα αυτοκινήτου 12DC;Ενοοω ότι ένα κύκλωμα που τραβάει 30Α σε να αυτοκίνητο μπορώ να βάλω ασφάλεια 32Α ΑC;

      Διαγραφή
    3. Καταρχήν άλλο 30 Α και άλλο 32 Α, δεν είναι το ίδιο.

      Δεύτερων πρέπει να αναρωτηθείς γιατί δεν βάζουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων από κατασκευής αυτόματες ασφάλειες κάτι που θα διευκόλυνε πολύ;

      Το αυτοκίνητο έχει κραδασμούς.

      Διαγραφή
  38. Πάνω από 100Α δεν βάζουμε ΔΔΕ (εφόσον δεν πωλούνται μεγαλύτερης έντασης διακόπτες); Εάν έχω πχ παροχετευτική γραμμή που ασφαλίζεται με διακόπτη 250Α και φεύγουν επί μέρους γραμμές των 40Α, 16Α κτλ ΔΔΕ θα μπεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν διατάξεις με μετασχηματιστές έντασης και αντίστοιχες διατάξεις π.χ. τα vigirex που μπορούν να ρυθμιστούν ως αντιηλεκτροπληξιακά για μεγαλύτερες εντάσεις από 100 Α αλλά αν οι μερικές ασφάλειες είναι σαν αυτές που λες είναι πολύ καλύτερη επιλογή να συνδεθούν για κάθε ασφάλεια διαφορετικό αντιηλεκτροπληξιακό.

      Διαγραφή
  39. Είστε η τελευταία μου ελπίδα, σε ένα πρόβλημα, που αντιμετωπίζω, εδώ και χρόνια.
    Δίνοντας ρεύμα ο ηλεκτρολόγος στο σπίτι μου, μετά που τελείωσε την εγκατάσταση,
    έπεφτε το ρελέ. Το έψαξε λίγο και αποφάσισε να το καταργήσει, με την υπόσχεση να το
    ξανα εξετάσει αργότερα. Μην τον είδατε!
    Οι λογαριασμοί μου στη ΔΕΗ, υπερδιπλάσιοι από τους αντίστοιχους της αδερφής και του αδερφού μου, σε ίδια σπίτια.
    Έφερα δυο-τρεις φίλους ηλεκτρολόγους, ασχολήθηκαν από μερικές ώρες ο καθένας και
    στο τέλος, διακριτικά και κομψά, μου είπαν ότι πρέπει να το δεί αυτός που έφτιαξε την εγκατάσταση. Υποψιάζομαι ότι δεν ήθελαν να τον εκθέσουν (συναδελφική αλληλεγγύη) .
    Τι άλλο να υποθέσω και τι να κάνω;
    Μπορεί να έχει σχέση, η υπερβολική κατανάλωση με το πρόβλημα του ρελέ;
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ρελέ δεν παίζει κανένα ρόλο στην κατανάλωση, όπως και να είναι συνδεμένο.

      Διαγραφή
  40. Καλησπέρα Δημήτρη ,έχω το εξής πρόβλημα στο σπίτι εδώ και αρκετό διάστημα ,πέφτει το ρελέ διαφυγής κατά διαστήματα δηλαδή μπορεί να πέσει τώρα και να πέσει πάλι μετά από μια ή δυο ημέρες. Έχω ρωτήσει ηλεκτρολόγους και μου είπαν ότι είναι δύσκολο να βρεθεί που υπάρχει διαρροή. Έχω κάνει διάφορα τεστ κλείνοντας στον πίνακα κάποιες παροχές για να παρακολουθήσω αν πέφτει το ρελέ αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό που δεν μπορώ να ελέγξω είναι το ψυγείο και τον καταψύκτη δεν μπορώ να κλείσω εκεί τους διακόπτες. Μήπως πρέπει να αλλάξω το ρελέ στον πίνακα; είναι από το 1991.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πατάς το μπουτάν τεστ στο ρελέ και αυτό πέφτει σημαίνει ότι μάλλον δουλεύει σωστά.
      Υπάρχει τρόπος με ειδικό μηχάνημα να ελέγξουμε τα ακριβή mA που αυτό ενεργοποειτε. Αν το νούμερο είναι μικρό, κάτω από τα 25mA περίπου, είναι καλό να αλλαχτεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και το νέο δεν θα πέφτει.

      Διαγραφή
    2. Αν πατάς το μπουτάν τεστ στο ρελέ και αυτό πέφτει σημαίνει ότι μάλλον δουλεύει σωστά.
      Υπάρχει τρόπος με ειδικό μηχάνημα να ελέγξουμε τα ακριβή mA που αυτό ενεργοποειτε. Αν το νούμερο είναι μικρό, κάτω από τα 25mA περίπου, είναι καλό να αλλαχτεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και το νέο δεν θα πέφτει.

      Διαγραφή
    3. Όταν πατάω τον διακόπτη πέφτει .Να μετρηθεί δηλαδή μήπως έχει γίνει πολύ ευαίσθητο ,διαφορετικά το αλλάζω και παρακολουθώ την κατάσταση. Τι όργανο θέλει για να μετρηθεί ;

      Διαγραφή
    4. Το όργανο κάνει πάνω από 1000 €.

      Προληπτικά είναι καλό να το αλλάξεις το ρελέ.

      Ακόμα καλύτερα είναι να βρεις το κομμάτι της εγκατάστασης που ρίχνει το ρελέ.

      Υπάρχει κάπου υγρασία;
      Φώτα σε μπαλκόνι;
      Ο εξαεριστήρας της κουζίνας είναι καθαρός;
      Έχεις ηλιακό με αντίσταση; Μπορεί να ρίχνει το ρελέ ακόμα κι αν δεν είναι αναμενος.
      Ο θερμοσίφωνας;

      Διαγραφή
  41. Καλώς Δημήτρη θα τον αλλάξω και θα δούμε . Όλα τα φώτα στο μπαλκόνι τα έχω ελέγξει ,θερμοσίφωνας δεν υπάρχει μόνο ηλιακός χωρίς συνδεμένη αντίσταση, ο εξαεριστήρας μπορεί να τον ρίχνει χωρίς να είναι ανοικτός ; εάν ΝΑΙ τότε εκεί μπορεί να υπάρχει πρόβλημα δεν τον έχω ελέγξει εσωτερικά στις επαφές μοτέρ κλπ. ,διαφορετικά όπως είχα αναφέρει το ψυγείο ή ο καταψύκτης. Θα πάρω άλλο ρελέ και βλέπουμε ,ευχαριστώ για την βοήθεια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν στον ηλιακό υπάρχει όδευση καλωδίου και δεν είναι συνδεμένος αλλά οι αγωγοί καταλήγουν στον πίνακά σου μπορεί να ρίχνει το ρελέ αν ακουμπάει ο ουδέτερος με την γή από υγρασία π.χ.Το ίδιο και ο εξαεριστήρας ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή.

      Διαγραφή
  42. Καλημέρα Δημήτρη. Θέλω να σε ρωτησω τι είναι καλύτερα ή γενική ασφάλεια να είναι τήξεως ή αυτόματη και ποσά Αμπέρ. Το σωστό είναι να συνδέεται πριν ή μετά το ρελέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάτε πως το βλέπει κανείς.
      Η τήξεως αποκλείεται να "χαλάσει" αλλά θέλει αντικατάσταση αν καεί ενώ η αυτόματη μπορεί να "χαλάσει" αλλά δεν θέλει αντικατάσταση αν πέσει. Διαλέγεις και παίρνεις.

      Το ίδιο ισχύει και για την θέση του ρελέ σε σχέση με την ασφάλεια.
      Ή ασφαλίζεις το ρελέ από υπερένταση ή την ασφάλεια από διαρροή, 'όχι και τα δυο μαζί. Διαλέγεις και παίρνεις.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Δημήτρη για την άμεση απάντηση.

      Διαγραφή
  43. Καλησπερα, κανετε πολυ καλη δουλεια και ειστε κατατοπιστικος, θα ηθελα να μαθω αν σε μια εγκατασταση για εξωτερικο φωτισμο ειναι απαραιτητος ο μετασχηματιστης απομωνωσης .Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι απαραίτητος ο μετασχηματιστης απομόνωσης 230V /230V σε οποιαδήποτε εξωτερική εγκατάσταση ΕΗΕ.

      Βέβαια προϋποθέτει την ύπαρξη αντιηλεκτροπληξιακού ρελέ στην αναχώρηση της κατανάλωσης.

      Διαγραφή
  44. Καλησπερα σας

    Θα ηθελα να σας ρωτησω αν επιτρεπη η ΔΕΗ να συνδεσουμε το ψυγειο μας εκτος του ρελε{by pass} ωστε σε περιπτωση που θα πεση ο ρελες εμεις να εχουμε ρευμα στο ψυγειο μας και για να μην χαλασουν τα διαφορα ειδη αν ειναι στο εξοχικο μας.
    Σας ευχαριστω για την απαντηση σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΔΕΗ δεν έχει ανάμιξη στο ρελέ, δεν επιβάλλεται κάτι.
      Ο νόμος και κυρίως η ασφάλεια μας δεν επιτρέπει να μην υπάρχει ρελέ σε όλη την εγκατάσταση.
      Είναι σαν να λέμε ότι δεν με νοιάζει να με χτυπήσει το ρεύμα από το ψυγείο αλλά με νοιάζει από όλα τα υπόλοιπα.
      Μην το κάνεις...
      Εντοπίστε το πρόβλημα της συσκευής.

      Διαγραφή
  45. Καλησπέρα Δημήτρη.Έχω μια λυωμενη κατοικία με σιδερένιο σκελετό,η μόνη γείωση που έρχεται στο πίνακα είναι από το ρολόι της ΔΕΗ, είναι αρκετή; αν όχι τι πρέπει να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έρχεται από το ρολόι της ΔΕΗ και έχει γίνει σωστή δουλειά δεν χρειάζεσαι τίποτε άλλο.
      Εννοείται ότι ο σκελετός είναι συνδεδεμένος με αυτή τη γείωση και υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ στην εγκατάσταση.

      Διαγραφή
  46. Δημήτρη, σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ ειναι κατεβασμενο.. Δεν εχω ρευμα στο διαμερισμα. Αν το σηκώσω, ξαναπεφτει. Ο πινακας ειναι καινουριος. Τι φταίει;
    Ιάσωνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατεβάζουμε όλες τις ασφάλειες εκτός από την γενική.
      Σηκώνουμε γενικό διακόπτη και ρελέ, μετά σηκώνουμε μια μια τις ασφάλειες, σε κάποια ασφάλεια το ρελέ θα πέσει, την αφήνουμε κατεβασμένη (την ασφάλεια) και ξανασηκώνουμε το ρελέ. Συνεχίζουμε έτσι με όλες τις ασφάλειες.
      Στην ασφάλεια (ή ασφάλειες) που είναι κατεβασμένη υπάρχει η κατανάλωση που έχει το πρόβλημα.

      Διαγραφή
    2. Δινεις απαντησεις σε ανθρωπους που δεν ξερεις τι σχεση εχουν με αυτο το επαγγελμα..Δινεις απαντησεις χωρις ουτε εσυ να ξερεις την εγκατασταση του καθενος κ το πως ειναι κατασκευασμενη..Εισαι επικινδυνος για εκθεση ανθρωπων σε κινδυνο......Ξερεις εσυ αν η εγκατασταση του καθενος που του λες τι να κανει πληρει τις προδιαγραφες Ε.Η.Ε ωστε να εφαρμοσει οτι του λες εσυ?Ξερεις εσυ αν σε καποιου την εγκατασταση ας πουμε ο επιστημονας που την εφτιαξε δεν εχει περασει για φασεις κιτρινοπρασινα και μπλε καλωδια?εδω κανα δυο πραγματα που τους λες κ εχω διαβασει ουτε καν ισχυουν..Εδω στον αλλο του λες οτι μπορει να του ριχνει το ρελε ο ηλιακος θερμοσιφωνας κ με κλειστο ρευμα...που το εχεις δει αυτο?ξερεις εσυ καμια καταναλωση που εχει κομμενο ουδετερο και φαση απο διπολικο να ριχνει ρελε??

      Διαγραφή
    3. Εχω ενα φιλο χειρουργο που δινει οδηγιες απο forum για το πως ας πουμε να κανει καποιος by-pass στην καρδια του..Πρεπει να ειστε συγγενεις λογικα
      ..

      Διαγραφή
    4. thanos electric

      1. Κάτω από την επικεφαλίδα του blog γράφει καθαρά το εξής :

      Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

      2. Αν ο ηλιακός δεν έχει διπολικό διακόπτη αλλά μόνο ασφάλεια τότε με γέφυρα ουδέτερου - γείωσης το ρελέ θα πέφτει.

      3. Το internet είναι γεμάτο με πληροφορίες για ότι θες ακόμα και για εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς.

      Διαγραφή
    5. Ειδες που ερχεσαι στα λογια μου...αν δεν εχει διπολικο γινεται αυτο αλλα αν εχει οχι..Σε αυτα ομως πως μπορεις να δινεις απαντηση αφου δεν ξερεις αν η εγκατασταση ειναι σωστη..

      Διαγραφή
    6. Μα όταν πατάει το τεστ το ρελέ πέφτει.

      Με τα δεδομένα που γράφει αυτό το συμπέρασμα βγαίνει.

      Διαγραφή
  48. Ή ασφαλίζεις το ρελέ από υπερένταση ή την ασφάλεια από διαρροή, 'όχι και τα δυο μαζί. Διαλέγεις και παίρνεις................

    Ωραιο αυτο θα το θυμαμαι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μπει πρώτα το ρελέ προστατεύει ότι υπάρχει από εκεί και μετά από διαρροή, επομένως και την ασφάλεια αλλά το ίδιο το ρελέ δεν προστατεύεται αν στην έξοδό του υπάρξει βραχυκύκλωμα. Και το ανάποδο αν μπει πρώτα η ασφάλεια και ακουμπήσει κάποιος την έξοδό της δεν προστατεύεται από ηλεκτροπληξία.

      Διαγραφή
    2. Με αυτη τη λογικη θα πρεπει να μπει το ρελε διαφυγης στο μετρητη της δεη....και αυτο για μενα να ξερεις θα ηταν το σωστο.....εμενα προσωπικα με χτυπαγε το ρευμα σε σπιτι το οποιο νοικιαζα απο το πομολο της πορτας εισοδου του διαμερισματος μου...Ο λογος ηταν οτι η πορτα ηταν ασφαλειας και ειχε πυρους με τον οποιο αυτος που εβαλε την πορτα εξυσε τη φαση κ μονο τη φαση της παροχης του διαμερισματος μου με αποτελεσμα οτι μεταλικο εχει η πορτα να εχει ρευμα κ να μην πεφτει τιποτα αφου δεν υπαρχει ρελε απο το μετρητη..

      Διαγραφή
    3. εγω ειμαι ηλεκτρολογος και καταλαβα τι γινοταν..αν δεν ημουν εγω και ηταν καποιος αλλος κ περπαταγε ξυπολητος εκει κ ανοιγε την πορτα αυτη μπορει ακομα να ηταν κολλημενος εκει....

      Διαγραφή
    4. Γι αυτό έγραψα διαλέγεις και παίρνεις.

      Άλλοι ηλεκτρολόγοι το βάζουν πριν και άλλοι μετά την ασφάλεια, και τα δυο είναι σωστά.

      Διαγραφή
    5. στην περιπτωση τη δικια μου που σου ειπα παραπανω δεν με προστατευε τιποτα αφου εγινε στη γραμμη της παροχης πριν μπει στον πινακα του σπιτιου μου...πριν καν ασφαλιστει πριν το ρελε πριν οτιδηποτε..απλα η παροχη του πινακα μου περναγε κοντα απ την πορτα που εβαλε ο αλλος τους πυρους

      Διαγραφή
    6. Αυτή την περίπτωση δεν την έχει προβλέψει ο νομοθέτης.

      Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην βιομηχανία με τα μεγάλα μοτέρ.

      Διαγραφή
  49. αν ηθελες να βοηθησεις θα ελεγες να δει την εγκατασταση ηλεκτρολογος κ δεν θα τους ελεγες γιατροσοφια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Σε κανενα δεν θυμαμαι να του ειπες να μετρησει τη γειωση του σπιτιου αν ειναι καταλληλη κ αν πληρει τους κανονισμους..γιατι αν εχεις στοιχειωδεις γνωσεις ηλεκτρολογιας θα ηξερες οτι με αχρηστη γειωση ουτε ρελε θα πεσει ουτε τιποτα(και ας εχει κιτρινα καλωδια το σπιτι κ ας πεφτει κ το ρελε με το κουμπι test)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό θα ήταν απάντηση σε ερώτηση γιατί δεν πέφτει το ρελέ όχι γιατί πέφτει.

      Διαγραφή
    2. Τοτε μην τους λες να επεναπαυονται με το τεστ του ρελε γιατι δεν σημαινει οτι αν πεσει με το τεστ θα λειτουργει κ σε μια διαρροη...το τεστ ελεγχει μονο το ρελε σαν συσκευη...

      Διαγραφή
    3. Μα αυτό είναι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν και επιπλέον αναφέρεται από τους κατασκευαστές των ρελέ.
      Αν η εγκατάσταση έχει φτιαχτεί σωστά και με το τεστ το ρελέ πέφτει τότε πραγματικά προστατεύονται.

      Διαγραφή
  51. Κοιτα λοιπον το forum σου να το κανεις για συζητηση με ηλεκτρολογους κ οχι με ανειδικευτους ανθρωπους γιατι θα παρεις κοσμο στο λαιμο σου...

    και μη μου κανεις παρατηρηση γιατι δε βαζω τονους οταν γραφω..δεν βαζω γιατι δεν ξερω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παρόν δεν είναι forum είναι προσωπικό blog.

      Οι ανειδίκευτοι όπως λες άνθρωποι θέλουν μια βοήθεια, μια γνώμη για το πρόβλημά τους.

      Διαγραφή
    2. Η γνωμη αν δινεται απο καποιον ειδικο χωρις να ξερει αν ισχυουν οι κανονισμοι σε καθε εγκατασταση μπορει να αποβει μοιραια κ οχι λυση στο προβλημα..

      Διαγραφή
    3. κ για να μην παρεξηγηθω δεν υποτιμω τις γνωσεις σου απλα για μενα δεν πρεπει αυτες οι γνωσεις να παρεχονται σε ανθρωπους που βλεπεις οτι ειναι ασχετοι...μονο αυτο...

      Διαγραφή
    4. Μολις τωρα διαβασα στο προφιλ σου οτι εζησες στον κορυδαλλο...Και εγω κορυδαλλο μενω να ξερεις..αρα ειμαστε κ πατριωτες...χαχαχα σχιστο αν το ξερεις

      Διαγραφή
    5. Προσπαθώ να απαντάω έτσι ώστε να καταλαβαίνει και ο κάθε ένας.

      Ο "άσχετος" θα κάνει το λάθος έτσι κι αλλιώς, καλύτερα λοιπόν να ξέρει κάποια πράγματα από το να ανακατευτεί χωρίς να ξέρει τίποτα.
      Βέβαια το αν τα καταλαβαίνει είναι άλλο θέμα.

      Διαγραφή
    6. Αγαπητέ Δημήτρη καλησπέρα. Συνέχισε να δίνεις απαντήσεις σε όσους ρωτούν,πίστεψε με είναι τις περισσότερες φορές απαραίτητες. Εγώ προσωπικά πριν ρωτήσω εσένα είχα πάει σε έναν γνωστό μου ηλεκτρολόγο και οι απαντήσεις που μου έδωσε ήταν από μπερδεμένες έως επικίνδυνες μήπως και χάσει τη δουλειά.

      Διαγραφή
    7. ΛΟΙΠΟΝ ΑΛΑΝΙΑ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΑΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΜΑΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ !!!!!!!!!!!! ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ SITE O ΙΔΙΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΣΕ 220 ΤΟΝ ΔΔΕ ΤΟΝ ΕΒΑΛΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΣΕ 380 ΑΠΟ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ -ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΤΗΞΗΣ -ΔΔΕ ΒΛΕΠΩΝΤΑΣ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ !!!!!!!!!!!! ΣΥΝΕΧΕΙΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑ ΒΟΗΘΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ

      Διαγραφή
  52. Kαλημέρα.Παρακαλώ να μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί όταν "πέφτει" ένας κεραυνός μπορεί να επηρεαστεί ένα ρελέ διαρροής και να πέσει και αυτό σε ένα σπιτι.Ευχαριστω εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κεραυνός έχει ηλεκτρικό φορτίο, αν λοιπόν πέσει πολύ κοντά σε μία ηλεκτρική εγκατάσταση κάποιο φορτίο μπορεί να περάσει στο κύκλωμα. Το ρελέ "βλέπει " το πααπανίσιο φορτίο σαν περίσσευμα και ενεργοποειτε

      Διαγραφή
  53. Καλη σας μερα
    Κατ αρχην θα θελω να σας συγχαρω για τις απαντησεις που δινετε σε εμας τους αδαεις σχετικα με ηλεκτρολογικα θεματα.Συνεχιστε ετσι .
    Θα ηθελα να σας ρωτησω το εξης-Κοντα στο σπιτι μου υπαρχει μια κολονα της ΔΕΗ και πανω σε αυτην υπαρχει Δημοτικος Φωτισμος.Ερχεται ο Δημος και αλλαζει την λαμπα τον Απριλιο μηνα {που ειναι καμμενη}.Ολο το καλοκαιρι ολα ειναι ενταξει.Τον χειμωνα μετα τις πρωτες βροχες η λαμπα καιγεται.Αλλαγη παλι τον Απριλιο και μια απο τα ιδια.Ρωτησα τους Ηλεκτρολογους του Δημου και μου ειπανε οτι αυτο το Φωτιστικο τροφοδοτειται απευθειας με 220 Volt{δηλαδη δεν εχη μεσα Μετασχηματιστη για λαμπα νεον}.Σημειωνω οτι αυτη η κολονα ειναι η τελευταια στο Δικτυο της ΔΕΗ και δεν υπαρχη αλλη μετα απο αυτην.
    Υπαρχει λογικη εξηγηση?
    Σα ςευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Αν και δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για την αιτία που κάηκε τόσο γρήγορα η λάμπα, μαντεύω ότι το σώμα του φωτιστικού μπάζει νερά. Αλλάζοντας μόνο την λάμπα και όχι το σώμα θα ξανασυμβεί το ίδιο.

    Από ότι ξέρω και έχω δει και έχω αλλάξει λάμπα πυλώνα, οι λάμπες αυτές έχουν κύκλωμα με ballast και ασφάλεια εντός τους, μήπως απλά άλλαξαν μόνο την ασφάλεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. μια τριφασικη γεννητρια σε σπιτι χωρις αντιλεκτροπληξιακο
    παιρνει αυτοματα μπροστα οταν κοπει η ΔΕΗ και τροφοδοτει κανονικα.
    Οταν ομως εγκατασταθει στο πινακα του σπιτιου το αντιλεκτροπληξιακο,
    αυτο πεφτει καθε φορα που γινεται μεταγωγη απο Η/Ζ σε ΔΕΗ και αναποδα... τι να κανω? θελει αλλο ρελε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δουλεύει η γεννήτρια και μετά σηκώσεις το ρελέ συνεχίζει να πέφτει; Αν συνεχίζει σημαίνει ότι δεν έχει γίνει σωστή δουλειά στον πίνακα μεταγωγής.
      Αν πέφτει μόνο την στιγμή της μεταγωγής πρέπει να έχει σχέση με το πάσο γρήγορα γίνεται η μεταγωγή, δεν πρέπει να γίνεται στιγμιαία.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστω για την αμεσοτητα.
      Δεν ξαναπεφτει για οσο χρονο εχει σταθερη πηγη εισοδου.
      το αντιλεκτροπληξιακο πέφτει μόνο την στιγμή της μεταγωγής.στο πινακαι της γεννητριας,Εχει ενα εξαρτημα ρυθμιζομενης χρονοκαθυστερησης 20-30 secs πριν γινει η μεταγωγη απο ΔΕΗ σε Η/Ζ.
      αν σηκωθει το αντιλεκτροπληξιακο
      μετα ειναι ενταξη, μεχρι να γινει ξανα μεταγωγη.
      πχ οταν ξαναερχεται η ΔΕΗ,
      μετα απο 10-20secs αποτε μολις γυρισει αυτοματα HZ σε ΔΕΗ
      και μεταλλαχθει στη ΔΕΗ ξναπεφτει.
      Σκεφτηκα μια λυση μηπως μειωσω με τον εξης τροπο την ευαισ8ησια:
      να παρω 3 λαμπες 220volt/100watt και να τις βαλω την καθε μια να παταει το ενα ακρο λαμπας στην εισοδο και το αλλο ακρο στην εξοδο του ρελε διαρροης.
      θεωρητικα δηλαδη να πεφτει πιο δυσκολα το ρελε.
      κατι αλλο υπαρχει να κανω?

      Διαγραφή
    3. Μην κάνεις κάτι για να πειράξεις την ευαισθησία του ρελέ, είναι ανόητο να έχεις ρελέ για προστασία από ηλεκτροπληξια και να το πειράζεις. Θέτεις σε κίνδυνο ανθρώπους με αυτό τον τρόπο.
      Το καλύτερο δυνατό είναι να βρεθεί γιατί πέφτει το ρελέ.
      Αυτός που το εγκατέστησε τι λέει;

      Ο ουδέτερος από την γεννήτρια είναι ξεχωριστός από αυτόν της ΔΕΗ; Γειώνεται;

      Διαγραφή
  56. καλησπερα,,,,εσκαβα το τοιχο και για κακη μου τυχη επεσα πανω σε αγωγο. κατα το χτυπημα το κατσαβαδι σπινθιρισε και επεσε η μερικη ασφαλεια και οχι ο ρελε διαφυγης, εχει προβλημ α το ρελε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ρελέ δεν πέφτει σε βραχυκύκλωμα, αυτό είναι δουλειά της ασφάλειας. Το ρελέ πέφτει από διαρροή στην γη. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι έχει πρόβλημα το ρελέ.
      Πατάς το κουμπί τεστ για να δεις αν δουλεύει σωστά το ρελέ, αν δεν πέφτει υπάρχει πρόβλημα .

      Διαγραφή
  57. με το τεστ πεφτει κανονικα τ ρελε....εθχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση. να ρωτησω και κατι που ισςσ φανει γελειο. αφοθ ο ουδετερος ειναι η επιστροφη του ρευματος γιατι στο πινακα σεν αναβει το δοκιμαστικο στο ουδετερο ακομα κ οταν υπαρχει καταναλωση?>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ουδέτερος είναι γειωμένος στο ρολόι της ΔΕΗ και έχει δυναμικό μηδέν.
      Ανάμεσα σε ουδέτερο και γη η τάση είναι μηδέν ή σχεδόν μηδέν. Δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ρεύμα και έτσι δεν μπορεί να ανάψει το λαμπάκι του δοκιμαστικού.

      Διαγραφή
  58. αν καθομαστε πανω σε μια ξθλινη σκαλα και δεν ακουμπαμε πουθενα θα αναψει το δοκιμασικο στο ουδετερο?αν και ειμαστε σε αλο θεμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν υπάρχει διαφορά δυναμικού ανάμεσα στον ουδέτερο και το ξύλο και επομένως δεν κυκλοφορεί ρεύμα.

      Διαγραφή
  59. επομενως αν και υπαρχει ρευμα στο ουδετερο δεν μπορουμε να το #δουμε#

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δοκιμαστικό δεν βλέπει ρεύμα, βλέπει τάση ανάμεσα στο υπο εξέταση αγωγό και το σώμα μας που έχει το δυναμικό της γης.

      Ο ουδέτερος έχει δυναμικό μηδέν.

      Το ρεύμα το βλέπουμε με αμπερόμετρο.

      Διαγραφή
  60. Καλησπερα...Αντιμετωπιζω το εξης προβλημα και θα ηθελα τη βοηθεια σας.?Τις τελευταιες ημερες επεφτε το ρελε διαρροης μια με δυο φορες την ημερα(προφανως λογω βραχυκυκλωματος ουδετερου με γειωση).Τελικα εχθες το ρελε δεν μπορεσε να επανελθει και το αντικατεστησα.Τοποθετοντας το νεο και κανοντας τεστ με το μπουτον του,το ρελε επεσε ομως δεν εγινε το ιδιο με επι τοπου βραχυκλωμα ουδετερου-γειωσης σε μια πριζα της εγκαταστασης.Για την ακριβεια αν αφησω την γεφυρα πανω θα πεσει ή αμεσως ή με καθηστερηση μερικων δευτερολεπτων ή δεν θα πεσει καθολου.Ταση μεταξυ φασης γειωσης εχω κανονικα που σημαινει οτι η εγκατασταση γειωνεται κανονικα.Πιθανον το ρελε που αντικατεστησα δεν εχει προβλημα αλλα το προβλημα βρισκεται στην εγκατασταση.Ο πινακας εχει τριφασικη παροχη με ρελε και ασφαλειοδιακοπτες SIEMENS,με νυχτερινο και λειτουργεια θερμοσυσσωρευτων.Σας ευχαριστω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κατανοώ γιατί θεωρείς προφανές ότι το ρελέ έπεφτε από γέφυρα ουδετερο γείωσης.

      Το "κόλπο" του να πέφτει το ρελέ με γέφυρα ουδετερυ γείωσης ισχύει αν στην γραμμή του ουδέτερου από τον πίνακα υπάρχει κατανάλωση που είναι ενεργή και επομένως υπάρχει ρεύμα στον ουδέτερο και μικρή πτώση τάσης η οποία κάνει την γέφυρα ικανή να ρίξει το ρελέ.
      Με άλλα λόγια βάλε μια καλή κατανάλωση μέσα στο σπίτι να δουλεύει και μετά έλεγξε με γέφυρα ουδέτερου γείωσης τι θα συμβεί και πάλι το αποτέλεσμα δεν έχει σίγουρο

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση.Θα επανελθω με νεοτερα

      Διαγραφή
  61. Καλησπέρα. Σε μονοφασικό ρελέ χωρίς να είναι συνδεδεμένος ο ουδέτερος το ρελέ πέφτει.Είναι ένδειξη διαρροής η βλάβης του ρελέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Αν σε μια κατανάλωση - συσκευή, που είναι συνδεμένη μόνο η φάση έχουμε διαρροή στην γη το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ της εγκατάστασης θα την καταλάβει και θα πέσει.

      Αν στο ρελέ είναι συνδεδεμένα στην είσοδό του φάση και ουδέτερος και στην έξοδό του μόνο η φάση το ρελέ προστατεύει.


      Διαγραφή
    2. Στο ρελέ το μονο που είναι συνδεδεμένο είναι είναι η φάση. Σε είσοδο και έξοδο.

      Διαγραφή
    3. Προσοχή κίνδυνος

      Δεν προστατεύει τίποτα το ρελέ με την σύνδεση μόνο της φάσης

      Αυτός που το έκανε έχει ευθύνη

      Παρεπιπτοντως γιατί δεν χρησιμοποιησες από την αρχή το όνομα Βασίλης;

      Διαγραφή
    4. Δεν ξέρω γιατί δεν εμφανίστηκε το όνομα στη πρώτη μου ανάρτηση.
      Το ρελέ αρχικά ήταν σωστα συνδεδεμένο.Έπεφτε μία φορά την εβδομάδα περίπου.
      Προχθές έπεφτε συνέχεια. Ευκαιρία λέω να το βρώ.Κάνοντας δοκιμές για να βρώ τη διαρροή είδα οτι εξακολουθεί να πέφτει χωρίς ουδέτερο,σε είσοδο και έξοδο.
      Αποτέλεσμα δεν είχα γιατί μετα απο λίγο σταμάτησε να πέφτει.
      Τώρα είναι κανονικά συνδεδεμένο και λειτουργεί.

      Διαγραφή
    5. Το ρελέ που έπεφτε συνέχεια και χωρίς ρεύμα τώρα λειτουργεί σωστά;
      Πατάς το τεστ και πέφτει;
      Πρέπει να αλλαχτεί προληπτικά.

      Διαγραφή
    6. Δεν ξέρω γιατί δεν εμφανίστηκε το όνομα στη πρώτη μου ανάρτηση.
      Το ρελέ αρχικά ήταν σωστα συνδεδεμένο.Έπεφτε μία φορά την εβδομάδα περίπου.
      Προχθές έπεφτε συνέχεια. Ευκαιρία λέω να το βρώ.Κάνοντας δοκιμές για να βρώ τη διαρροή είδα οτι εξακολουθεί να πέφτει χωρίς ουδέτερο,σε είσοδο και έξοδο.
      Αποτέλεσμα δεν είχα γιατί μετα απο λίγο σταμάτησε να πέφτει.
      Τώρα είναι κανονικά συνδεδεμένο και λειτουργεί.

      Διαγραφή
    7. Ναι,λειτουργεί κανονικά.
      Μάλλον φταίει το ρελέ και όχι κάποια διαρροή. Θα το αλλάξω και βλέπουμε.
      Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

      Διαγραφή
  62. Εχω τριφασικό ρελέ.Μπορεί να δουλέψει σε μονοφασικό και πώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι θα δουλέψει, αν το τριφασικό είναι 4 χ κατι,έχει δηλαδή σύνδεση και ουδέτερου.

      Συνδέοντας μία οποιαδήποτε φάση και τον ουδέτερο θα δουλέψει.
      Βέβαια υπάρχει ένα θέμα, με το πάτημα του πλήκτρου τεστ μπορεί να μην πέφτει γιατί για την δοκιμή με το τεστ χρειάζεται δύο φάσεις. Αυτό είναι κακό γιατί δεν μπορείς να ελέγξεις με απλό τρόπο την σωστή λειτουργία του

      Διαγραφή
  63. Σε μέτρηση ηλεκτρολόγου βρέθηκε ότι το ρελε πέφτει κανονικά περίπου στα 25ma δηλ κάτω απο τα 30 που είναι το ονομαστικό του επίσης μέτρησε ταχύτητα απόκρισης μου είπε 45-50 δεν ξέρω τι είναι και για να μου δώσει πιστοποιητικό για την ΔΕΗ θέλει να αλλάξω το ρελλέ διαβάζοντας τον ΕΛΟΤ HD384 δεν προκύπτει απο κάπου οτι ειναι υποχρεωτική η ταχύτητα απόκρισης του ρελέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον ΕΛΟΤ HD384 δεν αναφέρεται ότι είναι υποχρεωτική η χρήση του ρελέ, η αναγκαστική χρήση του ρελέ προέκυψε μετά από υπουργική απόφαση.
      Το σωστό ρελέ πρέπει να έχει ταχύτητα απόκρισης κάτω από 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου οπότε τα 45 με 50 είναι πολλά.

      Αν έχεις αμφιβολίες κάλεσε άλλον ηλεκτρολόγο για την ίδια δουλειά.

      Διαγραφή
    2. Σωστά οπως το λες για την ταχύτητα απόκρισης αυτος ειναι λόγος να μην μου δίνει το πιστοποιητικό? εγω γνωρίζω απο έρευνα οτι ο ηλεκτρολόγος μπορεί να γράψει την ταχύτητα απόκρισης στο ποιστοποιητικό και να το δώσει διότι το όριο που αναφέρεις δεν υπάρχει σε κάποιο νόμο η ΚΥΑ υπάρχει? εάν ναι πληροφορησέμε σχετικά.ειμαι ο takis22 γράφω απο άλλο PC
      Ευχαριστώ Δημήτρη για την αμεση απάντηση σου.

      Διαγραφή
    3. Σκέψου να γίνει θανατηφόρο περιστατικό και να φανερωθεί ότι η ταχύτητα απόκρισης ήταν ο λόγος που δεν σώθηκε.
      Θα πάει φυλακή ο ηλεκτρολόγος γιατί έδωσε πιστοποίηση.
      Αν κάποιος πέρνει τέτοιο ρίσκο κακός το παίρνει, εσύ θα το έκανες;

      Διαγραφή
    4. Υπάρχουν πολλοί λόγοι η συνδιασμός καταστάσεων για να γίνει ενα ατύχημα και ποτέ ενας αλλά πέρα απο αυτό θέλω να μάθω τα 30 mS που αναφέρεις σαν όριο απο που προκύπτει υπάρχει κάποια υπουργική απόφαση, μελέτη, οδηγία προέκυψε απο κάποιο υπολογισμό ειναι εμπειρικό με δεδομένο οτι μιλάμε για εναν παρα πολυ μικρό χρόνο και τα 30 και τα 50mS υπάρχουν παραδοχές για την σωστή μέτρηση? Δέχομε την ταχνολογία και τις συσκευές μέτρησης ειναι μεγάλη εξυπηρέτηση για τον επαγγελματία οι μετρήσεις ομως δεν επηρεάζονται απο την παλαιότητα της εγκατάστασης των αγωγών,των συνδέσεων κλπ? Δεν έχω πρόβλημα για την πιστοποίηση αλλά πρέπει να είμαστε λίγο ρεαλιστές ακόμα και οι εταιρείες οργάνων βλέπε http://www.mrelectro.gr/site/archives/3337 στην σελ. που περιγράφει τις γειώσεις αναφέρει οτι "ο χρόνος διακοπής δεν απαιτείται να μετρηθεί"
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    5. 1. Την τιμή των 30msec μου την ανέφερε σε σεμινάριο πριν από χρονιά ένας από αυτούς που έχει συμβάλει στην συγγραφή του HD 384.

      2. Δεν έχουν γίνει πειράματα αντοχής σε ανθρώπους (αλίμονο αν γίνονταν) για τις τιμές των mA και mSec είναι ας πούμε εμπειρικά, γενικός αποδεκτά.

      3. Υπάρχουν υποψίες ότι και τα 30mA είναι επικίνδυνα για το έμβρυο που κυοφορεί μια γυναίκα.

      4. Αν γίνει σωστά η μέτρηση δεν επηρεάζεται από τα υπόλοιπα κυκλώματα επομένως ούτε από την παλαιότητα του εξοπλισμού.

      5. Στην σελίδα που παραπέμπεις δεν γίνεται αναφορά για το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ αλλά γενικά για διατάξεις προστασίας διαφορικού ρεύματος που μπορεί να είναι π.χ. 300mA.

      Διαγραφή
    6. Συγνώμη που επανέρχομε αλλά στο 5 της απαντησή σου αυτό που αναφέρω ειναι ξεκάθαρο
      http://www.mrelectro.gr/site/archives/3337
      612.6 Έλεγχος των συνθηκών προστασίας µε αυτόµατη διακοπή της τροφοδότησης
      "Η αποτελεσµατικότητα της αυτόµατης διακοπής της τροφοδότησης µέσω των διατάξεων προστασίας διαφορικού ρεύµατος, θα πρέπει να ελέγχεται µε την δηµιουργία διαφορικού ρεύµατος IΔΝ µε την χρήση κατάλληλου οργάνου δοκιµής. Στην µέτρηση αυτή, ο χρόνος διακοπής δεν απαιτείται να µετρηθεί.
      βλέπε και
      https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0ahUKEwjLuqCbpJLLAhXCRBQKHe57BQsQFggtMAM&url=http%3A%2F%2Felectricallab.gr%2Fcomponent%2Foption%2Ccom_docman%2Ftask%2Cdoc_download%2Fgid%2C756%2FItemid%2C34%2F&usg=AFQjCNFj3k7d9nbSUq0IuRipn_4MYZpQAQ&cad=rja
      σελιδα 86
      "Έλεγχος Χρόνου απόζευξης ΔΔΡ(<300ms)"
      και βγάλε συμπέρασμα και πες μου τι ισχύει τελικά.
      Ευχαριστώ για τον χρόνο σου

      Διαγραφή
    7. Το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ είναι ρελέ προστασίας διαφορικού ρεύματος με ειδικές συνθήκες λειτουργίας και δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με το σύνολο των ρελέ διατάξεων διαφορικού ρεύματος.

      Τα 30mA είναι αισθητά για τον άνθρωπο, τα 30mA σε χτυπάνε.

      Ένα απλό ρελέ διαφορικού ρεύματος δεν είναι για χρήση κατά της ηλεκτρπληξιας και ο έλεγχος λειτουργίας του δεν έχει σχέση με προστασία από ηλεκτροπληξια.

      Διαγραφή
  64. Μπορεί να μου απαντήσει κάποιος όταν έχω μονοφασικό ενισχυμένο μετρητή και ο γενικός μου διακόπτης του πίνακά μου είναι 50Α τι ρελέ βάζω και τι ασφάλεια τήξεως στο πίνακά μου??!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γενική σου ασφάλεια πρέπει να είναι 50 Α και όχι ο διακόπτης.

      Υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ 2 Χ 63Α.

      Διαγραφή
    2. Συγγνώμη να ξεκαθαρίσω κάτι...Όταν η ασφάλεια του μετρητή είναι 63Α ο γενικός διακόπτης του πίνακα μου είναι 63Α??? Και τα αμπέρ της γενικής ασφάλειας του πίνακα πρέπει να είναι λιγότερα από την ασφάλεια του μετρητή μου?!!! Σωστά κατάλαβα?!!!
      Τώρα είμαι σπουδαστή ηλεκτρολόγος και μαθαίνω κάποια πράγματα γι' αυτό έχω τέτοιες απορίες.

      Διαγραφή
    3. Ναι σωστά κατάλαβες.
      Η ΔΕΗ βάζει μεγαλύτερη ασφάλεια από τον γενικό του πίνακα.
      Αυτό γιατί δεν θέλει, ούτε εσύ θέλεις, σε περίπτωση υπερφόρτωσης να πέφτει η ασφάλεια της ΔΕΗ αλλά η ασφάλεια του πίνακα.

      Διαγραφή
    4. Φίλε Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ να 'σαι καλά με διαφώτισες!!! :-D

      Διαγραφή
  65. Καλησπέρα Δημήτρη.Μπορείς να μου πεις αν μετά τον διπολικο διακόπτη για τον θερμοσίφωνα και ηλ. κουζίνα χρειάζεται και ασφάλεια 20 και 25Α αντίστοιχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς ναι.
      Ο διακόπτης δεν ασφαλίζει, η ασφάλεια ασφαλίζει και συνδέεται στην φάση.

      Διαγραφή
  66. Σε ευχαριστώ Δημήτρη για την άμεση απάντηση.Ο λόγος που σε ρώτησα είναι γιατι πήγα να αγοράσω τους διπολικους διακόπτες και μου είπαν στο μαγαζί ότι δεν χρειάζεται ασφάλεια και ότι αυτοί οι διακόπτες ασφαλίζουν κιόλας, η αλήθεια είναι ότι μου έκανε εντύπωση.είναι της εταιρείας GACIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν και οι ασφαλοδιακόπτες που είναι και ασφάλεια και διακόπτης, μήπως σου έδωσε κάτι τέτοιο;

      Διαγραφή
  67. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω. Ο διακόπτης έχει εισοδο και έξοδο για τη φάση και τον ουδετερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Καλημέρα, Κύριε Δημήτρη συγχαρητήρια για τηs γνώσεις σας , ερώτηση: αν υπάρχει πρόβλημα στην γείωση δηλαδή δεν είναι τόσο καλή ο ρελες ηλεκτροπληξιας λειτουργεί ; και ακόμα τι μπορεί να συμβαίνει αν βραχυκυκλώνω ουδέτερο με γείωση και πέφτει η ασφάλεια του από κάτω διαμερισματος αντί του δικού μου ; !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ δεν χρειάζεται την γείωση για να λειτουργήσει όμως η γείωση στην εγκατάσταση πρέπει να υπάρχει και να είναι σωστή.

      Γεφυρώνοντας ουδέτερο και γείωση δεν πρέπει να πέφτει καμία ασφάλεια, το μόνο που μπορεί να πέσει είναι το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ και μαντεύω ότι αυτό εννοείς ή ο από κάτω αυτό εννοεί. Σε αυτή την περίπτωση σημαίνει ότι υπάρχει μπέρδεμα με τα καλώδια.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις , δοκίμασα το τεστ του ρελε ηλεκτροπληξιας και δεν έπεσε, αυτό θα το αλλάξω αλλα μυστήριο παραμένει η πτώση ασφάλειας στο από κάτω διαμέρισμα εαν προκαλέσω εγώ εσκεμμένο βραχυκύκλωμα , θα φωνάξω ηλεκτρολόγο μπας και βρει το πρόβλημα όχι τίποτα άλλο αλλά δεν έχουμε και τις καλύτερες σχέσειςμε τους τυπους και φοβάμαι μην φωρτονωμε εγώ με τίποτα μοναδες η το χειρότερο επειδή είναι εισαγωγής (ψιλο λαμογια ) μπας έχουν κάνει καμιά ουδετερογειωση και συμβαίνει αυτο γιατι καταλήγει το βραχυκύκλωμα στον ουδέτερο τους δηλαδή στην γείωση, το ρολοι τους το παρακουλουθω 4 μερες και δεν μετράει καθόλου με την ασφάλεια μέσα στο κουτί !!!! αν ήταν κομμένο το ρεύμα δεν έπρεπε να μην φαίνεται ασφάλεια μεσα ; Ου μπλεξεις !!!! πάντως έβαλα δοκιμαστικό στης γειώσεις μπριζας και δεν βλεπω λαμπάκι αναμένω καθόλου είναι κάτι και αυτό.

      Διαγραφή
    3. Μπορείς να κάνεις κάτι ακόμα για να διαπίστωσες αν σου κλέβουν ρεύμα.
      Κατεβαζεις τον γενικό στον πίνακα σου και παρακολουθεις το δικό σου ρολόι την ώρα που υπάρχουν κάτοικοι στο άλλο διαμερίσματα, κανονικά δεν πρέπει να γράφει τίποτα το ρολόι σου.

      Διαγραφή
    4. ....Και κάτι ακόμα φιλαράκι μας , εάν βάλουμε θεωρήσουμε οτι ο ηλεκτροπλιξιας δουλεύει (και το τεστ του σωστά) έχουμε μηδενίσει την πιθανότητα ηλεκτροπλιξιας γιατί επειδή πρέπει να εχω φάει καμιά 20αρι φορές καλόοοο ρεύμα στην ζωή μου τρομάζω στην ιδέα να το νιώσουν τα παιδιά μου , πρωτεΐνης και κάτι πρόσθετο εκτός τον ρελέ ;

      Διαγραφή
    5. ααα εσύ είσαι πιο γρήγορος και απο τα ηλεκτρόνια !!!! το έχω κανει στο παρελθόν θα το ξανά κάνω όμως !!! πάντως μια φορα ποε έφερα ηλεκτρολόγο να μετρήσει την γείωση εκανε με ενα μηχάνημα εσκεμενο βραχυκύκλωμα και μετα δυο φορες η απο κατω μου ειπε οτι έπεφτε το ρευμα της !!! ενω ο ρελες ο δικος μου οχι !!!

      Διαγραφή
    6. Κάτι περίεργο συμβαίνει, αν με το τεστ που έκανε ο ηλεκτρολόγος έπεφτε το ρεύμα στους άλλους σημαίνει ότι παίρνεις εσύ ρεύμα από τον πίνακα τους όχι οπωσδήποτε από το ρολόι τους αλλά από τον πίνακα τους.
      Αν κόψουν αυτοί το γενικό τους εσύ έχεις ρεύμα;
      Μάλλον όχι. Είναι σαν να βασίζεσαι στο δικό τους ρελέ!!!

      Διαγραφή
  69. Καλησπέρα Δημήτρη.Μπορείς να μου πεις σε παρακαλώ αν μπορώ να βάλω πριν την ασφάλεια της κουζίνας και του θερμοσίφωνα να βάλω διπολικο διακόπτη 2× 40Α;Παρήγγειλα 2×25Α από τον Καυκα και μου στείλανε τους 2×40Α να τους επιστρέψω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Να σας κανω μια ερωτηση γιατι ο φουρνος ριχνει το κεντρικο ρελε οχι οταν παω να τον βαλω σε λειτουργια αλλα οταν κλεινω το διακοπτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για πρόβλημα του ίδιου του διακόπτη.

      Διαγραφή
  72. Καλησπέρα σας. Θέλω να ρωτήσω το εξής:
    Σκέφτομαι να τοποθετήσω έναν πίνακα στη κολώνα της ΔΕΗ στο εξοχικό μου και από εκεί να τροφοδοτώ ένα μοτέρ γκαραζόπορτας, τον φωτισμό της μάντρας και του κήπου καθώς και να βάλω μια μπρίζα μέσα στο πίνακα. Τι πίνακα χρειάζομαι; (πόσων στοιχείων). Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να χρησημοποιησεις την κολώνα της ΔΕΗ για να στηρίξεις δικό σου πίνακα, δεν σου ανήκει.

      Διαγραφή
    2. Με συγχωρείς αλλά δεν ρώτησα αυτό.

      Διαγραφή
  73. Την κολώνα την έχτισα όταν έφτιαξα το σπίτι για να μπει το ρολόι της ΔΕΗ.
    Μήπως κάνεις κάποιο λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως την κολώνα στην ζήτησε η ΔΕΗ για να σου δώσει ρεύμα; Έτσι γίνεται συνήθως.

      Θα έβαζα πίνακα μεταλλικό, εξωτερικό, στεγανό. Αυτοί οι πίνακες δεν χαρακτηρίζονται από τον αριθμό στοιχείων τους αλλά από τις διαστάσεις τους, θα διάλεγα να χωράνε άνετα τα στοιχεία που θέλω να βάλω και 20% επιπλέον χώρο για μελλοντική χρήση. Δεν θα τον τοποθετουσα στην κολώνα που φέρνει ρεύμα η ΔΕΗ.

      Διαγραφή
  74. Καλησπέρα Δημήτρη έχω το εξής πρόβλημα, το μισό σπίτι είναι χωρίς ρεύμα, μου ρίχνει αυτόματη ασφάλεια 10Α και ρελέ διαρροής και αυτόματη ασφάλεια στο μετρητή. Άν αλλάξω την αυτόματη 10Α ή και ρελέ διαρροής θα είμαι εντάξει. Ή θα πρέπει να βρω βραχυκύκλωμα καλωδίων με διαδικασία από κουτιά διακλαδώσεων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια