Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Ηλεκτρολογικό σχέδιο σύνδεσης απλού διακόπτη φωτισμού
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Ηλεκτρολογικό σχέδιο σύνδεσης απλού διακόπτη φωτισμού

Σχέδιο σύνδεσης απλού διακόπτη με φωτιστικό 

Σύμβολο απλού
διακόπτη στο μονογραμμικό
σχέδιο
Η πιο απλή σύνδεση που υπάρχει στα σπίτια και γενικά στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι η σύνδεση φωτιστικού με απλό διακόπτη. Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ενός ή περισσότερων λαμπτήρων από το σημείο που υπάρχει ο διακόπτης.

Ο αγωγός, το καλώδιο που χρησιμοποιείται είναι ΝΥΑ διατομής 1,5 καρέ (τετραγωνικά χιλιοστά) και είναι συνήθως μονόκλωνο, έχει δηλαδή ένα και μόνο χάλκινο κλώνο, δεν έχει πολλά και μικρά συρματάκια.

ΝΥΑ είναι η παλιά ορολογία, που ακόμα χρησιμοποιείται, για να δηλώσει τον μονόκλωνο και σκληρό αγωγό που πωλείται σε κουλούρα των 100 μέτρων σε διάφορα χρώματα. 

Η ασφάλεια φωτισμού για ένα συνηθισμένο σπίτι είναι στα 10 Αμπέρ.

Κουτιά διακόπτη για χωνευτή εγκατάσταση.
Για τούβλο (αριστερά) ή γυψοσανίδα (δεξιά)
Το καλώδιο της φάσης, που συμβολίζεται με L (Live ή Line = «ζωντανό» ή γραμμή), έχει μαύρο χρώμα το οποίο συνεχίζει με το ίδιο χρώμα σε όλη την διαδρομή έως το ένα άκρο του φωτιστικού. Από το άλλο άκρο του φωτιστικού υπάρχει ο ουδέτερος που είναι χρώματος μπλε (γκρι για τα παλιά σπίτια), συμβολίζεται με Ν (Neutral = ουδέτερο) και πηγαίνει μέχρι τον πίνακα του σπιτιού. Ενδιάμεσα, από τον πίνακα έως τον διακόπτη και το φωτιστικό, υπάρχουν χωνευτά κουτιά διακλάδωσης που μπορεί να περιέχουν συνδέσεις - ενώσεις με καψ, για διακλάδωση προς άλλα φωτιστικά και διακόπτες που παίρνουν ρεύμα από την ίδια ασφάλεια, ή απλός μπήκαν εκεί για ευκολία περάσματος των καλωδίων σε μεγάλες και δύσκολες διαδρομές.

Ο διακόπτης είναι και αυτός χωνευτός, είναι δηλαδή κατά μεγάλο μέρος του εντός του τοίχου, στηριζόμενος με τις δυο δαγκάνες, που συνήθως έχει δεξιά και αριστερά, στο στρογγυλό κουτί διακόπτη.
Σε κουτί διακόπτη στηρίζονται και οι πρίζες και τα άλλα χωνευτά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
Ο απλός διακόπτης έχει δυο άκρα σύνδεσης στα οποία συνδέουμε την είσοδο και την έξοδο του αγωγού της φάσης, χωρίς να μας απασχολεί η πολικότητα, δηλαδή το ποιο θα πάει πού.
Αν το φως θα ανάψει με τον διακόπτη πάνω ή κάτω ρυθμίζεται γυρνώντας όλον τον διακόπτη από την άλλη πλευρά.
Αν βάλουμε ακραίο αλε ρετούρ στην θέση του απλού, κάτι που μπορούμε να κάνουμε, έχουμε την δυνατότητα της αλλαγής ρύθμισης πάνω ή κάτω αλλάζοντας την συνδεσμολογία. 

Αν το φωτιστικό έχει απροστάτευτα μεταλλικά μέρη απαιτείται, εκτός της φάσης και του ουδέτερου, και η γείωση, που συνδέεται με κιτρινοπράσινο καλώδιο στο σημείο του φωτιστικού που έχει το σύμβολο της γείωσης.

106 σχόλια:

  1. Εχω ενα απλο λεγκραντ βαλενα ξερει κανεις πως θα συνδεθει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με κατεβασμένη την ασφάλεια που δίνει στον διακόπτη που θα αλλαχθεί και βεβαιώνοντας ότι το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ της εγκατάστασης λειτουργεί (πατώντας το μπουτό test πρέπει να πέσει) αφαιρούμε τον παλιό διακόπτη και στις αντίστοιχες θέσεις που υπήρχε αγωγός (ή αγωγοί) βιδώνουμε στον νέο.

      Διαγραφή
  2. Θέλω να βάλω έναν διακόπτη και μια πρίζα σε εξωτερικό χώρο βιδωμένους πάνω σε ένα δέντρο. Τι βαθμό προστασίας να πάρω ΙΡ44 ή ΙΡ 55 (το μόνο νερό που θα πέφτει είναι της βροχής κάτω από το δέντρο);
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα εξασφαλίζεις ότι υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ στην παροχή.
      Μετά φτιάχνεις σταθερή κατασκευή για να τοποθετήσεις την πρίζα και τον διακόπτη. Το δέντρο δεν είναι κάτι σταθερό, είναι "ζωντανός" οργανισμός και μεγαλώνει, αλλάζει μορφή.
      Για το IP προτείνω μια κλάση καλύτερο IP 56.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα είμαι σε συγχυση , αν μπορεις να μου λύσεις καποιες απορίες . Λέμε ένας λαμπτήρας για να λειτουργήσει χρειαζεται φαση κ ουδέτερο , μια αντισταση μπορει να λειτουργήσει μονο με την φάση , ο κλάδος (αγωγός)δεξιά της αντίστασης δεν ειναι ο ουδέτερος; όπως στην περιπτωση του λαμπτήρα που παλι ουσιαστικά είναι μια αντιστασή; Ο ουδέτερος λένε είναι η επιστροφη του ρεύματος (γυριζει στην δεή )ταση ως προς την γη περίπου 0v έχει όμως φορτίο ; περνάνε αμπερ (ηλεκτρόνια);γιατί δεν χτυπάει το ρεύμα αφου πανω απο 30mA είναι επικύνδυνα; Αποσαφήνισέ μου το θέμα ουδέτερος . Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να υπάρξει ροή ρεύματος σε ένα στοιχείο κάποιου ηλεκτρικού κυκλώματος (ένταση ρεύματος μετρήσιμο σε αμπέρ) πρέπει να υπάρχει διαφορά δυναμικού σε αυτό το στοιχείο.
      Αν σε μια κατανάλωση, όπως μια αντίσταση, υπάρχει σύνδεση μόνο του ενός άκρου του με πηγή τάσης δεν υπάρχει διαφορά δυναμικού και επομένως δεν υπάρχει και ρεύμα.
      Στον θερμοσίφωνα π.χ. στην μια άκρη της αντίστασης υπάρχει η φάση και στην άλλη άκρη ο ουδέτερος, η διαφορά δυναμικού ανάμεσά τους είναι 230 (φάσης) - 0 (ουδέτερου) = 230 βολτ και επομένως το νερό ζεσταίνεται. Αν δεν συνδεθεί ο ουδέτερος δεν υπάρχει διαφορά δυναμικού και επομένως δεν θα ζεσταθεί το νερό.

      Στον ουδέτερο επιστρέφει συμβατικά και όχι πραγματικά το ρεύμα, γιατί μιλάμε για εναλλασσόμενο ρεύμα, μια πάνε και μια έρχονται τα ηλεκτρόνια με συχνότητα 50 φορές το δευτερόλεπτο για την Ελλάδα.

      Αν ακουμπήσει κάποιος τον ουδέτερο η διαφορά δυναμικού θα είναι 0 (ουδέτερου) - 0 (σώματός μας που ακουμπάει στην γη) = 0 βολτ και επομένως το ρεύμα είναι έντασης 0 αμπέρ < 30 mA.

      Το ότι τα ηλεκτρόνια πηγαίνουν και έρχονται στον αγωγό του ουδέτερου δεν σημαίνει ότι μας "χτυπάει" αν τον ακουμπήσουμε γιατί δεν υπάρχει διαφορά δυναμικού με την γη που πατάμε.

      Διαγραφή
  4. Ωραία τότε σε τριφασική παροχή μεταξύ φάσης κ ουδετέρου έχουμε 230v διαφορά δυναμικού . Μεταξύ 2 φάσεων έχουμε 400v . 1 φάση 230 , 2 φάση 230 οπότε διαφορά δυναμικού 0. Μήπως έχει να να κάνει με την διαφορά φάσης κατά 120μοίρες ; όταν αγγιχθουν 2 φάσεις δημιουργήτε υπερένταση όπως στη περίπτωση ουδετερου με φάση , είτε μονοφασικής είτε τριφασικής παροχής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για διάφορα δυναμικού πολυφασικων δεν κάνεις αλγεβρικες πράξεις αλλά διανυσματικες.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα! Συγχαρητήρια για το blog! Μια ερώτηση να κάνω ήθελα... Πρόσφατα αγόρασα ένα διπλό χωνευτό διακόπτη της Legrand, που έχει ενσωματωμένα ενδεικτικά λαμπάκια. Τα λαμπάκια ειναι αναμμένα, όταν το φως στο δωμάτιο είναι σβηστό. Ετσι ειναι από κατασκευής τους. Γίνεται να παραμένουν αναμμένα ταυτόχρονα με το φως του δωματίου κ' να σβήνουν όταν σβήνει κ' το φως? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, τουλάχιστον εύκολα.
      Το λαμπάκι αυτό είναι συνδεμένο παράλληλα με τον διακόπτη και κλείνει κύκλωμα με τον ουδέτερο μέσω του φωτιστικού. Αν θέλεις να ανάβει μαζί με τον διακόπτη πρέπει να συνδεθεί το ένα άκρο του στην έξοδο του διακόπτη και το άλλο άκρο του στον ουδέτερο ο οποίος δεν περνάει από τον διακόπτη.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα και πολλά συγχαρητήρια!
    Σε φωτιστικό με 4 λαμπτήρες έχει από κατασκευής του 0,5 καρέ καλώδιο. Επάνω έχει ένδειξη για max 28w η κάθε λάμπα. Μου κάηκαν και αγόρασα 60w (μετά είδα την ένδειξη για τα 28w). Με τον υπολογισμό βλέπω ότι περνάει κάπου 1 αμπερ με τις 60αρες, οπότε θεωρητικά όλα καλά. Γνωρίζοντας ότι συνήθως επιλέγεται 1,5 καρέ διατρέχω κίνδυνο φωτιάς στα καλώδια κτλ θεωρείς?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από πλευρά διατομής δεν έχεις πρόβλημα αλλά από πλευράς θερμότητας ναι.

      Αν είναι 60 watt πυρακτώσεως θα βγάζουν περισσότερη θερμότητα, περισσότερη από αυτή που προβλήθηκε από τον κατασκευαστή με κίνδυνο πυρκαγιάς.
      Βάλε led καλύτερα.

      Διαγραφή
    2. Είναι λάμπες τύπου αλογόνου καρφί γι αυτό σκέφτομαι να τις αφήσω.
      Νομίζω ότι η μέγιστη θερμοκρασία αυτών είναι κάπου στο 1/4 της μέγιστης των πυρακτώσεως.
      Παραμένει όμως το γεγονός ότι είναι έξω από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή σωστά;

      Φίλε Δημήτρη είναι τρομερή η ταχύτητα που απαντάς.
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
    3. Μετά από πολύωρη χρήση ρίξε μια ματιά στην θερμοκρασία τους και στους αγωγούς.

      Διαγραφή
    4. Σε ευχαριστώ θερμά!

      Διαγραφή
  7. Θέλω να συνδέσω εξωτερικό διακόπτη διπλό με οκτώ φώτα πως θα το συνδέσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέσσερα και τέσσερα για το κάθε πλήκτρο;

      Ουδέτερος κοινός και για τα οκτώ, κοινή και η γείωση για όλα, αν θέλουν.
      Από την ασφάλεια - παροχή πάει φάση και στα δύο πλήκτρα
      Από την έξοδο του ενός πλήκτρου πάει στα τέσσερα και από την έξοδο του άλλου πληκτρυ στα υπόλοιπα τέσσερα

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σε αυτό που συζητήσατε με την γείωση για τα φώτα νομίζω ότι δεν μπαίνει γείωση στα φώτα

      Διαγραφή
    3. Σημασία έχει τι λέει ο κανονισμός
      Αν το φωτιστικό έχει μεταλλικό κέλυφος θέλει και γείωση.
      Γενικά αν έχει το χαρακτηριστικό ce και δείχνει το σύμβολο της γειωσης πρέπει να συνδεθεί γείωση

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα και συγχαρητήρια για το blog.
      Πάνω σε αυτό που λέτε, πήγα να φτιάξω ένα ντουι σε μεταλλικό φωτιστικό (τελικά απλά είχε λασκάρει απ'τον μαστό) και παρατήρησα ότι ο ηλεκτρολόγος δεν είχε συνδέσει τη γείωση.
      Κάνοντας τη σύνδεση με τη γείωση δεν άνοιγε ο γενικός. Βγάζοντας πάλι τη γείωση, δούλευε κανονικά. Τι γίνεται?

      Το φωτιστικό είναι σε συνδεσμολογία aller retour (δύο φωτιστικά πάνω - κάτω σε σκάλα).

      Διαγραφή
    5. Πολλές μπορε να είναι οι αιτίες.
      Ειναι σγουρά γείωση ο αγωγός;
      Μήπως υπάρχει διαρροή στο σώμα του φωτιστικού;

      Διαγραφή
    6. Είναι κίτρινος/πράσινος. Τα άλλα δύο είναι μπλε και κόκκινο (ουδέτερος και επιστροφή απ'όσο ξέρω)

      Απλά μου έκανε εντύπωση που ενώ υπάρχει επαφή γείωσης στο μεταλλικό φωτιστικό, ο ευκατάστατης δε την έχει συνδέσει.

      Αφού μπορεί να είναι πολλές οι αιτίες, θα φωνάξω κάποιον να τα κοιτάξει.
      Ευχαριστώ πολύ για τη γρήγορη απάντηση.

      Διαγραφή
  8. Τα φώτα του κήπου είναι οκτώ ο διακόπτης διπλός τα καλώδια είναι τρία καφέ μπλε κίτρινο ο διακόπτης είναιsdcnider πως είναι η σύνδεση στο διακόπτη? πρέπει να βάλω γέφυρα στίς δύο κλεμες που έχει ο διακόπτης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα φώτα του κήπου είναι οκτώ ο διακόπτης διπλός τα καλώδια είναι τρία καφέ μπλε κίτρινο ο διακόπτης είναιsdcnider πως είναι η σύνδεση στο διακόπτη? πρέπει να βάλω γέφυρα στίς δύο κλεμες που έχει ο διακόπτης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα βρίσκεις πιο απο τα τρία είναι η φάση με δοκιμαστικό κατσαβίδι. Μετά κάνεις γέφυρα των φάση στους δύο διακόπτες. Στην έξοδο του κάθε διακοπή βάζεις ένα από τα άλλα δύο καλώδια

      Είναι λάθος τα χρώματα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κίτρινο ή μπλέ εκτός κι αν κάνεις λάθος και είναι για άλλη δουλειά το καλώδιο αυτό.

      Διαγραφή
    2. Τα καλοδια είναι κίτρινο/πράσινο γείωση. Τα άλλα είναι τα άλλα είναι μπλε καφέ ο διακόπτης από την μια πλευρά έχει όπως τον ανοίγεις 2 L1 1 η άλλη μεριά 4 L2 3 μήπως πρέπει να γεφυρωσω L1-L2 και μετά τα άλλα καλοδια στο2 και στο4 η' στο 1 και στο 3

      Διαγραφή
    3. Σωστά, η γέφυρα θα είναι η φάση η οποία δεν ξέρεις τι χρώμα έχει, μπορεί να είναι οποιοδήποτε από τα τρία και το κίτρινο πράσινο δεν θα είναι γείωση (κακός έχει αυτά τα χρώματα)

      Διαγραφή
  10. Παρακαλώ μπορείς να μου εξηγήσεις τα φώτα του κήπου έχουν λάμπες 220 μεταξύ διακόπτη υπάρχει μετασχηματιστής πως είναι δυνατόν να ανάβουν τα φώτα με λάμπες 220 και εάν είναι έτσι, αυτό είναι σωστό για φώτα κήπου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ο μετασχηματιστής είναι ένα προς ένα, αν δηλαδή δέχεται είσοδο 230 βολτ και βγάζει έξοδο 230 βολτ, γίνεται αν η ισχύς του είναι μεγαλύτερη ή ίση με την ισχύ των λαμπών.

      Διαγραφή
  11. Αδελφέ να εκφράσω και εγώ μια απορία σχετικά με τη συνέχεια του ρεύματος απο διακόπτη.

    Έχω βάλει στο μπάνιο, ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ τοίχου για τις πετσέτες. Αναγκαστικά, επειδή δεν ξέρω πως να τραβήξω ρεύμα ανεξάρτητα, το έχω συνδέσει με το ρεύμα που έρχεται και στα φώτα του νιπτήρα , απλά, παίρνοντας ρεύμα μαζί με τα φώτα. Το έχω δηλαδή στο ON συνεχώς για αν δουλεύει όποτε ανάβω το φως.

    Πως μπορώ να πάρω ρεύμα διαρκώς, χωρίς να επηρεάζει ο διακόπτης των φώτων τη λειτουργία του; Θέλω να δουλεύει συνέχεια λόγο μεγάλης υγρασίας και να το κλείνω όποτε θέλω παο το διακόπτη του, χωρίς να επηρεάζει τη λειτουργία στα φώτα ή τα φώτα τη λειτουργία του.

    Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα όπως τα έγραψα..

    Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    Φιλικά, Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασα να σου πώ:

      Άλλη επιλογή λήψης ρεύματος χωρίς να γκρεμίσω ντουβάρι, δεν έχω, οπότε η μόνη μου επιλογή είναι το ρεύμα που έρχεται και στα φώτα.

      Διαγραφή
    2. Δεν γίνεται να έχεις ρεύμα χωρίς καλώδιο.. Στα φώτα πάει ο ουδέτερος μόνιμα και η φάση από τον διακόπτη. Πρέπει να περαστεί αγωγος φάσης που να μην περνάει από τον διακόπτη

      Διαγραφή
  12. Καλησπερα Δημήτρη! Ειχα ενα τροφοδοτικο switchimg 5v, το εβαλα σε ενα κουτι και συνδεσα ενα διακοπτη σαν αυτο που εχουν τα τροφοδοτικα απο τα PC. Τον εβαλα ενδιαμεσα με το καλωδιο της φασης. Χθες εβαλα στην πριζα το τροφοδοτικο και οταν ανοιξα το διακοπτη εσκασε το τροφοδοτικο! και το καλωδιο του ουδετερου ειχε μαυρισει!! Τι εγινε ακριβως?? τι εκανα λαθος??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εννοείς με τον διακόπτη σαν του pc ;
      Αυτό το μπουτόν που έχουν; Γιατί μπουτόν είναι δεν είναι διακόπτης
      Πως το συνδέσεις;
      Προφανώς έκανες βραχυκύκλωμα

      Διαγραφή
    2. https://a.scdn.gr/images/sku_main_images/010217/10217689/medium_20170506084618_diak_rocker_mini_ch_l_on_off_6a_250v_2p_rl3_111_mayro_ynx.jpeg

      Αυτον εδω το διακοπτη για την ακρίβεια συνδεσα σε ενδιαμεσα με το καφε καλωδιο (φαση) για να ανοιγοκλείνω τα 220v. ο διακοπτης ελεγε 6Α 250v

      Διαγραφή
    3. Δούλευε πριν το τροφοδοτικό; Ήταν δοκιμασμένο;
      Το κουτί ήταν μονωμενο; Η μεταλλικό;
      Πως το στήριξες;
      Είχε υγρασία;

      Έγινε βραχυκύκλωμα σίγουρα

      Διαγραφή
  13. Το κουτί ήταν πλαστικό.
    Το τροφοδοτικό δούλευε πριν και το είχα βιδωσει σε δύο μεταλλικά παξιμάδια που τα είχα σαν αποστάτες! Μήπως έπρεπε να είχα βάλει διακόπτη που να κόβει και τα δύο καλώδια (φάση και ουδέτερο?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν παίζει ρόλο για την λειτουργία αν κόβεις μόνο την φάση, μόνο τον ουδέτερο ή και τα δύο μαζί
      Το διακοπτακι είχε δύο άκρα; αν ναι δεν μπορώ να καταλάβω τι πήγε στραβά

      Διαγραφή
  14. γεια σας
    Στο σπιτι εχω τριφασικο και οι περισσοτερες συσκευες υγραεριο....υπαρχει περιπτωση να καπου να γεφυρωνουν οι φασεις και να αυξανεται η καταναλωση?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν γεφυρώνουν οι φάσεις θα πέφτει η ασφάλεια.
      Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει αυτό που λες

      Διαγραφή
  15. οταν το φωτιστικο γραφει max60watt ποσα watt σε λαμπα led σηκωνει για να μη ζεσταινεται υπερβολικα το ντουι και το καλώδιο? Κανεις δεν εχει απαντησει σωστα.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντέχει τόσο όσο η λάμπα λεντ να βγάζει θερμικό φορτίο ίσο με αυτό μιας λάμπας πυρακτώσεως των 60 βατ.

      Διαγραφή
  16. Καλησπερα. Θελω απο μια γραμμη που καταληγει σε λαμπα με διακοπτη, να βγαλω μια ακομα γραμμη που να καταληγει σε αλλη λαμπα με διακοπτη. Μπορειτε να μου πειτε πως γινεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σαν να έχεις δυο ξεχωριστά κυκλώματα που έχουν την ίδια παροχή .

      Δυο φορές το ίδιο κύκλωμα

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα θελω να ρωτήσω εαν μπορω σε φωτιστικο οροφης με ανεμιστήρα επειδη πηγαίνει μόνο ενα καλώδιο φάσης, μπορώ να δώσω την φάση από αλλη γραμμη αλλα να χρησιμοποιήσω την επιστροφή που ειναι συνδεδεμενη ήδη στο φωτιστικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείς να κάνεις
      Γίνε πιο αναλυτικός.

      Διαγραφή
    2. Εχω τοποθετησει εναν ανεμιστήρα οροφης που εχει και φωτιστικό. Το καλώδιο που παει απο τον διπλο διακόπτη (ενα διακόπτης για το φως και ενας διακόπτης για το φωτιστικό) εχει 3 αγωγούς (φαση ουδετερο και γειωση). Προς το παρόν λειτουργεί μόνο ο ανεμιστήρας καθωτι θα επρεπε να πηγαίνει και ενας αλλος αγωγος στο φωτιστικό (φαση μεσω του δευτερου διακόπτη). Για να μπορεσω να λειτουργήσω το φωτιστικό αυτο που ρωταω ειναι μπορω να παρω από ενα αλλο φωτιστικό παραλληλα τη φάση και την συνδεσω στην κλεμμα που ειναι για το φωτιστικό στον ανεμιστήρα οροφής. (Το φωτιστικό του ανεμιστήρα εχει την επιστροφή του ανεμιστήρα).

      Διαγραφή
    3. Αν η ασφάλεια που δίνει και στα δύο φωτιστικά είναι η ίδια μπορείς να κάνεις την συνδεση που λες.

      Διαγραφή
  18. καλησπερα σας...Θελω μια βοηθεια...εχω ενα χωλ με μια λαμπα και στο τελος του χωλ ειναι η εξωπορτα με λαμπα απο εξω απο πανω της...απο την πλευρα του χωλ ειναι 2 διπλοι διακοπτες και απο την πλευρα της εξωπορτας δυο μονοι διακοπτες...γινεται το εξης...απο την πλευρα του χωλ κανενας διπλος διακοπτης δεν αναβει την λαμπα του χωλ ουτε την εξωτερικη λαμπα και απο την πλευρα της εξωπορτας μονο ο πανω διακοπτης αναβει και του χωλ τη λαμπα ταυτοχρονα με την λαμπα της εξωπορτας...ο κατω διακοπτης δεν κανει τπτ...τωρα αν εχω τον διακοπτη ανοιχτο της εξωπορτας και ανοιξω εναν διακοπτη απο τους διπλους θα κλεισει η λαμπα του χωλ μονο χωρις να κλεισει η εξωτερικη λαμπα...τι μπορω να κανω εδω με αυτο το συστημα...ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ανοίξεις όλα τς κουτιά διακλάδωσης και όλα των διακοπτών και των φωτιστικών
      Θα καταλάβεις πως είναι τώρα συνδεμένα και μετά θα φτιάξεις το κύκλωμα όπως ακριβώς θέλεις.
      Με κατεβασμένο τον γενικό του σπιτιού εννοείται

      Διαγραφή
  19. Δλδ επειδη ειμαι ασχετος τα μαυρα καλωδια τα συνδεω με τους διακοπτες που θελω και μετα αναλογα τα γκρι καλωδια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει γίνει μπέρδεμα με το κύκλωμα
      Πιθανόν να θέλει και άλλους αγωγούς για να δουλέψει όπως θέλεις.
      Κατ αρχήν να ξεκαθαρίσεις τι ακριβώς θέλεις να κάνει ο κάθε διακόπτης και μετά να υλοποιήσεις το κύκλωμα ή τα κυκλώματα

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα έκανα ένα λάθος στην σύνδεση του ρελέ διαφυγής στο Ν έβαλα την φάση και στο L ουδέτερο θα έχω πρόβλημα η να το αφήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κατασκευαστής θέλει τον ουδέτερο και την φάση σε συγκεκριμένη θέση
      Ακολούθησε τον

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα και από εμένα. Μπορείς να εξηγήσεις τις διαφορά μιας συνδεσμολογίας διακοπτη με 2 καλωδια (live) και με 3 που εχει και το Ουδέτερο? Ποσο δύσκολο είναι να βάλω διακοπτες με ουδετερο οταν δεν εχει το κουτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον ουδέτερο ο διακόπτης τον θέλει, αν το θέλει, για ενδεικτικό λαμπάκι, τίποτε άλλο.
      Για να βάλεις ουδέτερο εκεί πρέπει να τραβήξεις ένα μπολε αγωγό ουδέτερου από την κοντινότερη κατανάλωση που ελέγχεται από την ίδια ασφάλεια

      Διαγραφή
    2. Καλημερα. Το θελουν και τα dimmer και οι «εξυπνοι» διακοπτες μου μετρανε καταναλωση

      Διαγραφή
    3. Ναι, αλλά δεν τους λες και διακόπτες αυτούς .
      Ένας διακόπτης απλά διακόπτη την φάση , δεν κάνει τίποτε άλλο

      Διαγραφή
  22. Παιδιά καλησπέρα θα ήθελα μια βοήθεια...θα ήθελα ένα σχέδιο είναι μια λάμπα και θέλω να συνδέσω μια μπριζα και ένα διακόπτη διπλό από τη μια να συνδέσω τη λάμπα και από την άλλη να κλείνω την μπριζα μπορείτε να μου κανεται ένα σχέδιο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουδέτερο και γείωση συνδέεις και στο φωτιστικό και στην πρίζα.
      Την φάση την πας πρωτα στον διακόπτη , στην είσοδο και των δυο επαφών του.
      Από,την έξοδο του ενός πας στο,φωτιστικό και από την έξοδο του άλλου πας στην πρίζα.

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα, εχω έναν διακόπτη smart ο οποιος εχει και ουδέτερο αλλά στα καλωδια δεν υπάρχει ουδετερο, υπαρχει περιπτωση να δουλεψει? Και αν ναι, πως το συνδέω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα δουλέψει αν δεν βάλεις ουδέτερο στην παροχή του .
      Πρέπει να έρθει αγωγός ουδέτερου στο κουτί του διακόπτη .

      Διαγραφή
  24. Καλημέρα , το σπίτι έχει παλιά ηλεκτρολογικά και στα τουιλ για τις λάμπες δεν έχει γείωση πουθενά , έχω πάρει περιβολάκι lead το οποίο όμως έχει τρία καλώδια έχει δηλαδή και την γείωση πως θα συνδέσω σωστά το προβολακι χωρίς να έχω πρόβλημα ; Χρώματα καλωδίων προβολεα μπλε καφέ και κίτρινο πρασινο η γείωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολα τα πράγματα .
      Το σωστό είναι να τραβήξεις γείωση από το κοντινότερο κουτί διακλάδωσης που έχει γείωση .
      Επειδή δεν το βλέπω εύκολο κάτι τέτοιο πας στην αλλαγή του φωτιστικου, πάρε ένα που δεν θέλει γείωση.

      Διαγραφή
  25. Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τη συνδεσμολογία Dimmer αφής για φωτιστικό Led. Θέλω να αντικαταστήσω τον διπλό διακόπτη που ήδη υπάρχει με το παραπάνω Dimmer.
    Γνωρίζω ότι για να δουλέψει το συγκεκριμένο χρειάζεται ουδέτερος που πρέπει να φέρω από το κοντινότερο κουτί διακλάδωσης και φυσικά η φάση που ήδη υπήρχε(είσοδος και έξοδος) στον διακόπτη που θα καταργήσω, αν τα λέω σωστά!
    Το πρόβλημα μου είναι ότι ανοίγοντας τον Dimmer αφής διαπίστωσα ότι έχει είσοδο και έξοδο όχι μόνο για την φάση, αλλά και για τον ουδέτερο. Τι πρέπει να κάνω για να δουλέψει σωστά; Να βρω τον ουδέτερο του φωτιστικού και να τον πάω στο Dimmer, να γεφυρώσω τον ουδέτερο στο Dimmer (είσοδο-έξοδο) ή να κατεβάσω από το κουτί διακλάδωσης διπλό ουδέτερο, έναν για την είσοδο και έναν για την έξοδο του Dimmer;
    Να σημειώσω ότι κάτω από το κουτί του διακόπτη που υπάρχει τώρα, δεν υπάρχει πρίζα που θα μπορούσε ίσως να βοηθούσε με την διέλευση αγωγού ουδετέρου προς αυτή...
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά τα λες.

      Ουδέτερο θέλει μόνο στην είσοδο εκτός κι αν πρόκειται για κάποια ιδιαιτερη κατασκευή. Ο κατασκευαστής στις πληροφορίες για το προϊόν θα λέει

      Διαγραφή
  26. Καλημέρα.έχω μια λάμπα μπάνιου (πλαφονιέρα),μπαγιονέτ λάμπας.Μου κάηκε η λάμπα ,πήγα να την αλλάξω δεν έβγαινε και χάλασε το ντουί.Τέλος πάντων πήρα νέο ντουί με ενσωματωμέη νέα βάση πλαστική (πλαφονιέρα).Το πρόβλημα είναι ότι στο παλιό πήγαιναν τρια καλώδια φάση .ουδέτερος και γείωση.Το νέο ντοί έχει δύο μόνο ακροδέκτες φάση κι ουδέτερο. Τι κάνω; Αγοράζω νέο ντουί(ΠΛΑΦΟΝΙΈΡΑ) ή απομονώνω την γείωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνδέεις την γείωση στο μεταλικο σασί του φωτιστικού και τα άλλα δύο στο ντουι για την παροχή της λάμπας

      Διαγραφή
  27. Έχω ένα καλώδιο ΝΥΑ που έρχεται από τον πίνακα με ασφάλεια 10άρα (μαύρο-μπλε-γείωση)
    Θέλω από εκεί να τραβήξω δύο μπρίζες και ένα διακόπτη για φώτα.
    Πώς πρέπει να τα συνδέσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το μαύρο , ππυ το ελέγχεις ότι πράγματι είναι η φάση , πας στον ένα πόλο και των δυο πριζων. Από το μπλε, που το ελέγχεις ότι πράγματι είναι ο ουδέτερος , πας στον άλλο πόλο των δυο πριζων. Από την γείωση, που ελέγχεις ότι πράγματι είναι η γείωση πας στην γείωση των δυο πριζων. Οι συνδέσεις με καψ μέσα σε κουτί διακλάδωσης .
      Το φωτιστικό το συνδέεις όπως δείχνει το παρόν post .
      Οι αγωγοί πρέπει να είναι του ίδιου χρώματος .
      Η διατομή 1,5 καρέ ή παραπάνω.
      Ελέγχεις ότι η διατομή των υπαρχόντων αγωγών είναι 1,5 καρέ ή μεγσλυτερη.

      Φυσικά μην παραξενευτεις αν η ασφάλεια πέφτει που και που γιατί τα 10 αμπερ δεν είναι για μεγάλες καταναλώσεις.

      Διαγραφή
  28. ερώτηση για εγκατάσταση ενός διακόπτη wifi sonoff TOUCH EU με ουδέτερο: Έβγαλα τον παλιό διακόπτη , έναν Legrand, ο οποίος είχε τα δυο μαύρα καλώδια και ένα καφέ Με δοκιμαστικό βρήκα την φάση την έβαλα στο in στο out έβαλα την επιστροφή και τον ουδέτερο στο Nin (πιθανολογώ ότι είναι γιατί ήταν και στον προηγούμενο διακόπτη που δούλευε). Το σετάρισα στην εφαρμογή του κινητού και το είδε κανονικά. Όμως όταν πάω να το ανάψω το φωτιστικό δεν ανάβει. Μάλιστα σε κάποια στιγμή που ήταν κλειστός ο διακόπτης το φωτιστικό τρεμόπαιζε. Τι κάνω λάθος; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις βάλει ο ουδέτερο.
      Πραγματικό ουδέτερο.
      Βρες έναν από κοντινό κουτί

      Διαγραφή
  29. Καλησπέρα
    Θέλω να φτιάξω φωτισμό περιμετρικά από έναν καθρέφτη (σχήμα π).
    Αγόρασα πλαστικό κανάλι ηλεκτρικών καλωδίων 69χ40 .
    Θα τα τρυπήσω με ποτηροτρυπανα, θα βάλω 9 ντουι και λάμπες led αντίστοιχα.
    Αγόρασα και έναν διακόπτη ώστε να τραβήξω ρεύμα με καλώδιο βγάζοντας το χαρακτηριστικό καπάκι που υπάρχει ψηλά στον τοίχο.
    Θα ήθελα να μου περιγράψεις τι πρέπει να κάνω για την συνδεσμολογία. Αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος και μήπως είναι προτιμότερο να το φτιάξω με απόληξη ενός φις σουκο χρησιμοποιοντας ένα απλό ενδιάμεσο διακοπτακι.
    Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι υπάρχει κουτί διακλάδωσης ψηλά στον τοίχο δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε εκεί υπάρχουν οι αγωγοί που χρειάζονται για το φωτιστικό.

      Την στεγανότητα την σκέφτηκες; Αν είναι σε μπάνιο ο καθρέπτης μην το σκέφτεσαι να βάλεις Ντιούι σε κανάλι.

      Αν πάρεις ρεύμα από το κουτί διακλάδωσης κάνε το όσο πιο στεγανό γίνεται. Πχ. Ένα εξωτερικό κουτί διακλάδωσης που να καλύπτει το υπάρχων χονευτο κουτί .

      Διαγραφή
  30. Καλημέρα...ερώτηση για εγκατάσταση απλίκας τοίχου και σύνδεση με υπάρχων διακόπτη!...πέρνω ρεύμα απο το μπουάτ και στέλνω στην απλίκα και ομοίως απο το μπουάτ άλλο καλώδιο στο διακόπτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνδέεις παράλληλα με υπάρχων φωτιστικό που ελέγχεται από τον ίδιο διακοπή

      Διαγραφή
    2. υποσημείωση...ο υπάρχων διακόπτης είναι μονός και θα γίνει διπλός ώστε να είναι ανεξάρτητη η απλίκα!,,, ισχύει ότι αναφέρατε;

      Διαγραφή
    3. Από την έξοδο του δεύτερου νέου διακοπή θα πάει στην απλικα.

      Διαγραφή
  31. Καλημέρα...ερώτηση για εγκατάσταση απλίκας τοίχου και σύνδεση με υπάρχων διακόπτη!...πέρνω ρεύμα απο το μπουάτ και στέλνω στην απλίκα και ομοίως απο το μπουάτ άλλο καλώδιο στο διακόπτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλημέρα...ερώτηση για εγκατάσταση απλίκας τοίχου και σύνδεση με υπάρχων διακόπτη!...πέρνω ρεύμα απο το μπουάτ και στέλνω στην απλίκα και ομοίως απο το μπουάτ άλλο καλώδιο στο διακόπτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλημέρα!...ερώτηση για εγκατάσταση απλίκας τοίχου και σύνδεση σε υπάρχων διακόπτη... :Παίρνω ρεύμα απο το μπουάτ και συνδέω στην απλίκα και ομοίως άλλο καλώδιο απο το μπουάτ στο διακόπτη;.......σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπέρα, έχω μια απλίκα στον τοίχο αλλά το κεφαλάρι του κρεβατιού καλύπτει τους διακόπτες και της απλικας και του κεντρικού φωτιστικού. Για το κεντρικό φωτιστικό έχει κι άλλο διακόπτη, αλλά σκεφτόμουν, υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ενός διακόπτη στη θέση της απλικας; Ή πρέπει να βάλω απλίκα με κορδονάκι και να ξεχάσω τον διακόπτη για το κεντρικό φωτιστικό; Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει μερεμετη.
      Άνοιγμα σε σημείο που είναι προσβάσιμο κουτιού διακλάδωσης.

      Αν δεν θέλεις μαστορέματα μπορεί να μπει διακόπτης ενδιάμεσος όπως στα πορτατιφ. Θέλει όμως ένα άνοιγμα κάπου για να περάσει καλώδιο

      Διαγραφή
  35. καλησπερα Δημήτρη..

    μανωλης λέγομε και θα ηθελα να ρωτησω αν μπορεις να μου πεις πως θα συνδεσω 4 η και παραπανω λαμπες λεντ σε ενα μονο διακοπτη...
    το σχεδιο που εχεις βγαλει λεει για μια λαμπα σε σειρα,αν βαλω 4 λαμπες στο σιο σχεδιο αν καει μια δεν θα αναβουν οι αλλες ετσι δεν ειναι?
    αρα πρεπει να γινει παραλληλο κυκλωμα μπορεις να κανεις ενα σχεδιο το πως γινετε?
    ευχαριστω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Παράλληλα συνδέονται οι λάμπες που έχουν τροφοδοσία 230βολτ για να ανάβουν ταυτόχρονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλημέρα,λέγομαι Αρης... στη κρεβατοκάμαρα δίπλα στο κρεββάτι υπάρχει διακόπτης aleretour του φωτιστικού!...
    ερώτημα: πώς μπορώ να τοποθετήσω έναν extra διακόπτη aleretour στην άλλη πλευρά του κρεβατιού;
    γίνεται με μιά γραμμή απ' τον άλλο διακόπτη aleretour;... ή χρειάζεται σύνδεση με το μπουάτ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μπορείς να περάσεις αγωγούς , όπως φαίνεται στο παρακάτω post , τότε μπορείς να βάλεις όσους διακόπτες αλε ρετου θέλεις.



      https://greekelectrician.blogspot.com/2011/04/aller-retour.html

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα θέλω να αντικαταστήσω έναν απλό διακόπτη με ένα smart (broad link) στο σχέδιο που μου έχει έχει τρεις θέσεις L, L1 , L3,,στο κόκκινο δείχνει τη φάση , τον ουδέτερο το βάζω στο L1 ή στο L3(L2 δεν υπάρχει )
      ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή
    3. Γιατί πιστεύεις ότι θέλει ουδέτερο;
      Δεν θέλει .
      Δεν συνδέεις ουδέτερο.

      Διαγραφή
    4. Θα σου ήταν εύκολο να μου πεις ακριβώς πως θα το συνδέσω

      Διαγραφή
    5. Ο κατασκευαστής αποφασίζει την συνδεσμολογία του προϊόντος

      Αν όπως λες έχει μόνο L L1 και L3
      Θα δοκίμαζα να έβαζα την φάση στο L και την έξοδο στο L1. ή στο L3.

      Υπάρχουν μοντέλα που θέλουν και ουδέτερο
      Αλλά το γράφουν καθαρά έχουν το N επάνω τους

      Διαγραφή
  38. Καλησπέρα. Στο σαλόνι μου έχω 2 φωτιστικά. Το ένα σταμάτησε να ανάβει χτες. Μετράω στο διακόπτη του με δοκιμαστικό και είτε ανοικτός ή κλειστός έχω και στα 2 άκρα φάση συνεχεια. Στο άλλο φωτιστικό που δουλεύει όταν είναι κλειστός έχω φάση στο ένα άκρο, όταν ανάψει το φωτιστικό έχω και στα 2 που είναι το λογικό. Είναι σε ψευδοροφη και είχα θέμα με ποντίκια τις τελευταίες μέρες. Τι μπορεί να έχει συμβεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το να ανάβει το δοκιμαστικό και στα δυο άκρα του διακόπτη είτε είναι ανοιχτός είτε κλειστός δεν είναι περίεργο δεδομένου ότι το δοκιμαστικό δεν μπορεί να ξεχωρίσει την πραγματική φάση από μια ψεύτικη . Ανάβει και με μικρότερη τάση , ανάβει και από επαγωγή τάσης .

      Άλλαξε την λάμπα πρώτα και δες. Κάνε αμοιβέα αλλαγή στις δυο λάμπες αν δεν θέλεις να πάρεις καινούργια .

      Μπορεί να μην πάει ο ουδέτερος στην λάμπα , μπορεί το Ντιούι να θέλει αλλαγή μπορεί το καλώδιο να έχει κοπεί. Οτιδήποτε .

      Διαγραφή
    2. Άλλαξα λάμπα αλλά τίποτα. Αυτό που φοβάμαι είναι μήπως έκοψαν τον ουδέτερο μέσα στην οροφή γιατί τότε μιλάμε για μεγάλη ζημιά συνυπολογίζοντας γυψοσανίδες... Οπότε ο κομμένος ουδέτερος μπορεί να το κάνει αυτό σωστά;

      Διαγραφή
    3. Με βολρομερρο θα σου λυθεί η απορία.
      Μέτρα προσεκτικά την τάση στο ντουι

      Διαγραφή
  39. Καλησπερα.. Μια ερωτηση θελω να κανω. Απο τον πινακα πως μπορουμε να διακρινουμε ποια ασφαλεια συνδεται με το αντιστοιχο κυκλωμα πχ φοτισμος σαλονιου. Και αν υπαρχει καποιο μηχανημα ποιο ειναι αυτο? ευχαριστω εκ των προτερων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάβεις το φώς του σαλονιού και αρχίζεις να κατεβάζεις μία μία τις ασφάλειες.οταν το φώς τού σαλονιού σβήσει σημαίνει ότι βρήκες καί την γραμμή ασφάλεια του φωτισμού.

      Διαγραφή
    2. ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ .. ( ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΔΕΗ ΚΤΛ)

      Διαγραφή
    3. Τότε τό ωμομετρο πολύμετρο θά κάνει την δουλειά.

      Γέφυρα φάσης ουδέτερου ή γέφυρα φάσης γείωσης στο φωτιστικό πού μιας ενδιαφέρει. Με τό μπίπερ στον πίνακα η φάση που θά κάνει Μπιπ θα είναι η παροχή πού θέλουμε.
      Εννοείται ότι εξασφαλίζουμε όλες οι γραμμές νά είναι στον αέρα και μόνο αυτή πού μιας ενδιαφέρει να γεφυρωθεί

      Διαγραφή
  40. Καλημέρα!!
    Πρόσφατα έβαλα ρελέ διαφυγής με διακόπτη 32Α δημιουργώντας έναν υποπινακα για το ημιυπόγειο.( Με ξεχωριστή μπάρα ουδέτερου).
    Μετά από 4 ημέρες καλής λειτουργίας το ρελέ έκλεισε.( Δεν μηδενιζε αλλά ούτε και οπλίζε. Στο έλεγχο με δοκιμαστικό έβλεπα ρεύμα στον ουδέτερο. Αφαιρώντας έναν,έναν τους ουδ. Βρήκα τον εν ναν που έφερνε το ρεύμα.
    Ήταν ο ουδέτερο ς μεταξύ δύο ηλεκτροβανων ζεστού νερού χρήσης που έχω( επιλογή από ηλιακό η μποιλερ) οι οποίες ενεργοποιούνται με αλερετουρ διακόπτη μέσα από το σπίτι. Η μία για τον ηλιακό παίρνει φάση και ουδέτερο από το ισόγειο ενώ η άλλη από τον υποπινακα του ημιυπογείου. Τι φταίει,?
    Να στείλω ρεύμα για την λειτουργία της μιας και για τις εντολές του διακοπτης από τον υποπινακα.
    Είναι αυτό το πρόβλημα? Χωρίς το ρελέ τα τελευταία 6 χρόνια δεν είχα πρόβλημα ούτε και τώρα που τον έβγαλα προσωρινά εκτός.
    Μια απάντηση θα την εκτιμούσα.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικά θέλει αλλαγή τό ρελέ.

      Τώρα που είναι εκτός οπλίζει;
      Τό ρεύμα που ανιχνευσες είναι λογικό. Είναι τάση και όχι ρεύμα. Από την φάση περνάει μέσω τού πηνίου τής βαλβίδας στον ουδέτερο ο οποίος δεν είναι κανονικός ουδέτερος αλλά αγωγοί στον αέρα όταν τό ρελέ είναι off.
      Αν είναι σωστά συνδεμένο το κύριο ρελέ και δεν πέφτει τότε δεν πρέπει να πέφτει ούτε του υποπινακα ω

      Διαγραφή
  41. Τελικά ήταν το ρελέ
    Σ' ευχαριστώ πολύ, καλή χρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλησπέρα, θελω να βάλω έναν Smart Ενδιάμεσος Διακόπτης Wi-Fi το θέμα είναι ότι θέλει ουδέτερο και φάση (Sonoff-Basic-R2-Smart) και πρέπει να κατεβάσω ουδέτερο για να λειτουργήσει
    , γιατί μέσα στου κουτιά με διακόπτες για τα φώτα π.χ δεν έχουν ουδέτερο;με λίγα λόγια θα ήθελα να μου εξηγήσεις για να τα καταλάβω λίγο καλύτερα
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί να υπάρχει ουδέτερος κάπου αν δεν χρειάζεται;
      Ο διακόπτης δεν θέλει ουδέτερο
      Οι προδιαγραφές του σπιτιού δεν απαιτούσαν αυτοματισμούς έξυπνου σπιτιού

      Διαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια