Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Προστασία από κίνδυνο ηλεκτροπληξίας κατά την διάρκεια ηλεκτρολογικών εργασιών
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Προστασία από κίνδυνο ηλεκτροπληξίας κατά την διάρκεια ηλεκτρολογικών εργασιών

Ασφάλεια ηλεκτρολόγου
Η ένδειξη του κινδύνου είναι
γραμμένη στο λουκέτο. 

Όταν θέλουμε να επέμβουμε σε μία ηλεκτρική εγκατάσταση ή κάποιο ηλεκτρικό κύκλωμα μηχανής, για να το τροποποιήσουμε ή να να το διορθώσουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτό γίνεται χωρίς τον κίνδυνο να μας χτυπήσει το ρεύμα.


Ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι να χρησιμοποιήσουμε λουκέτο με μοναδικό κλειδί, που θα έχουμε μόνο εμείς και που προσαρμόζεται στον κλειστό διακόπτη ή ασφάλεια της παροχής που θέλουμε να επέμβουμε (απομονωμένος με ανοιχτές τις επαφές του).

Ασφάλεια ηλεκτρολόγου
Λουκέτο με τα διάφορα βοηθητικά
εξαρτήματα του
Υπάρχουν στην αγορά τέτοια λουκέτα σαν αυτό των φωτογραφιών που έχουν βοηθητικά εξαρτήματα για προσαρμογή στα διάφορα μοντέλα και διαστάσεις διακοπτών ασφαλειών ή συνδυασμό τους.

Στην μία πλευρά του έχει ετικέτα για να γράψουμε το όνομά μας, έτσι ώστε ο καθένας που θέλει να μας αναζητήσει να ξέρει ποιοι είμαστε.
Κάτι τέτοιο μπορεί να φαίνεται άσκοπο σε μια μικρή εγκατάσταση π.χ. ένα μικρό διαμέρισμα, που και εκεί πρέπει να χρησιμοποιείται, αλλά σε μια βιομηχανία, ένα δήμο ή γενικά σε μεγάλης επιφάνειας εγκατάσταση, είναι αναγκαίο.

Είναι βέβαια αρκετές οι περιπτώσεις που το παλιό, κυρίως, ηλεκτρολογικό διακοπτικό υλικό δεν είναι φτιαγμένο για να δέχεται λουκέτο, εκεί πρέπει να εξασφαλίσουμε με άλλο τρόπο την ασφάλειά μας. 

Αν πρέπει να εργαστούμε αναγκαστικά με την παρουσία τάσης πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ειδικά μονωτικά γάντια που υπάρχουν γι΄αυτή τη ανάγκη (γάντια ηλεκτρολόγου) και είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να αντέχουν την τάση του δικτύου.

1 σχόλιο:

Διαβάζω όλα τα σχόλια