Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Έλεγχος φοράς περιστροφής τριφασικού μοτέρ βραχυκυκλωμένου δρομέα με εκκίνηση αστέρα τρίγωνο
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Έλεγχος φοράς περιστροφής τριφασικού μοτέρ βραχυκυκλωμένου δρομέα με εκκίνηση αστέρα τρίγωνο

Κύκλωμα ισχύος ελέγχου περιστροφής τριφασικού μοτέρ
με εκκίνηση αστέρα τρίγωνο

Στην πράξη χρειάζεται να ελέγχουμε την φορά περιστροφής των τριφασικών κινητήρων βραχυκυκλωμένου δρομέα ακόμα κι αν για την εκκίνηση τους χρησιμοποιούμε αστέρα τρίγωνο.

Γι'  αυτήν την περίπτωση το κύκλωμα ισχύος και αυτοματισμού παρουσιάζονται εδώ.

Με τα ρελέ Cα και Cδ εξασφαλίζεται η αντιμετάθεση δυο φάσεων της τάσης παροχής που είναι απαραίτητη για την αλλαγή της φοράς περιστροφής.

Το θερμικό ρυθμίζεται στο ονομαστικό φασικό ρεύμα του μοτέρ διαιρεμένο με την τετραγωνική ρίζα του 3 (Ι ονομαστικό/ 1,732)



Σχέδιο αυτοματισμού ελέγχου φοράς περιστροφής τριφασικού κινητήρα με εκκίνηση αστέρα τρίγωνο. 
Στον αυτοματισμό υπάρχει μανδάλωση, τόσο στα διπλής επαφής μπουτόν ελέγχου φοράς περιστροφής δεξιά ή αριστερά, όσο και στα ρελέ.

4 σχόλια:

  1. ηλεκτρολόγε θέλω να σου κάνω δύο ερωτήσεις:

    α) όταν ένα μοτέρ το συνδέσουμε με ομαλή εκκίνηση απο ινβέρτερ, σε τη συνδεσμολογία πρέπει να είναι? αστέρα ή τρίγωνο? (νομίζω τρίγωνο έ?)

    β) απο τον ινβέρτερ μπορουμε να ρυθμίσουμε το μοτερ να δουλεύει σε συχνότητα πάνω απο 50 Hz?
    ή επειδή υπερβαίνουμε τη συχνότητα του παρεχόμενου ρεύματος υπάρχει περίπτωση να το κάψουμε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α) Ανάλογα το μοτέρ και το inverter. Είτε αστέρα είτε τρίγωνο. Εξαρτάται από την τάση εξόδου του inverter και την τάση αντοχής του μοτέρ που πρέπει να συμβαδίζουν

      β) Μπορείς να βάλεις ότι συχνότητα θέλεις. Η αντοχή των ρουλεμάν του μοτέρ είναι το όριο

      Διαγραφή
  2. εγώ υπέθεσα τρίγωνο γιατί στο τρίγωνο είναι η φυσιολογική του λειτουργία. τον αστέρα τον χρησιμοποιούμε για βοηθητικό κύκλωμα στην εκκίνηση.

    σε ευχαριστώ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το μοτέρ του παραδείγματος του παρόντος post και δεδομένων των 400 v παροχής, ναι σε τρίγωνο θα συνδεθεί το μοτέρ και θα οδηγηθεί από τριφασικό inverter αλλά γενικά υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί.

      Διαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια