Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Ο εβδομαδιαίος χρονοδιακόπτης. weekly timer
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Ο εβδομαδιαίος χρονοδιακόπτης. weekly timer

εβδομαδιαίος χρονοδιακόπτης

Όταν θέλουμε να ελέγξουμε τον ακριβή ώρα ενεργοποίησης και την διάρκεια λειτουργίας μιας ηλεκτρικής  κατανάλωση που επαναλαμβάνεται ανά εβδομάδα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον εβδομαδιαίο χρονοδιακόπτη. Αντίστοιχα υπάρχει και ημερήσιος χρονοδιακόπτης ενώ σπάνια χρησιμοποιείται ο μηνιαίος.
Ένας απλός εβδομαδιαίος ηλεκτρονικός χρονοδιακόπτης φαίνεται στην φωτογραφία.

Η ελάχιστη διάρκεια που μπορούμε να τον ενεργοποιήσουμε εξαρτάτε από το εκάστοτε μοντέλο, σε αυτόν της φωτογραφίας είναι το ένα λεπτό.
Υπάρχει και μηχανικός χρονοδιακόπτης που παίρνει το όνομά του από τον τρόπο προγραμματισμού ο οποίος είναι μηχανικός , με δοντάκια που παίρνουν θέση on ή off και το κάθε δοντάκι έχει συγκεκριμένη διάρκεια π.χ. 15 λεπτά.

Το σύνηθες είναι να επιλέγουμε να περιέχει εσωτερική μπαταρία για να κρατάει την ώρα αν πέσει το ρεύμα παροχής του. Ένας χρονοδιακόπτης με εσωτερική μπαταρία ονομάζεται χρονοδιακόπτης με εφεδρεία. Αντίστοιχα χωρίς μπαταρία ονομάζεται χρονοδιακόπτης χωρίς εφεδρεία.

Κάτω δεξιά, σε αυτόν της φωτογραφίας, είναι η παροχή λειτουργίας του στα 230 volts ενώ κάτω αριστερά είναι η επαφή που χρησιμοποιούμε για τον έλεγχο που χρειαζόμαστε. Η τάση παροχής ποικίλη ανάλογα το μοντέλο και είναι ηλεκτρικά απομονωμένη (γαλβανικά απομονωμένη) από την επαφή κατανάλωσης.
Αν η ελεγχόμενη κατανάλωσή είναι μεγάλης ισχύος είναι καλό να βάλουμε ενδιάμεσα ρελέ ισχύος. Ο χρονοδιακόπτης σε αυτή την περίπτωση ελέγχει τον οπλισμό του ρελέ και το ρελέ με την σειρά του ελέγχει την κατανάλωση.
Αναγκαστικά χρειαζόμαστε ενδιάμεσο ρελέ αν η κατανάλωση είναι τριφασική ή αποτελείται από πάνω από δυο μονοφασικές διαφορετικής φάσης.
Στην αγορά είναι δημοφιλείς οι χρονοδιακόπτες που μπαίνουν κατευθείαν σε πρίζα σούκο και ελέγχουν την κατανάλωση που τοποθετούμε στην δικιά τους υποδοχή - πρίζα.

23 σχόλια:

  1. Καλησπέρα. Ο χρονοδιακόπτης πρίζας 16Α που αγόρασα λέει ότι δεν κάνει για "συσκευές που παράγουν επαγωγικά φορτία όπως πλυντήρια ρούχων",να ρωτήσω τα εξής:
    1)όλοι οι χρον/πτες πρίζας έχουν αυτό το χαρακτηριστικό;παθαίνει κάτι η συσκευή αν τους χρησιμοποιήσεις;
    2)για το πλυντήριο πιάτων κάνει;ποιες οικιακές συσκευές παράγουν επαγωγικά φορτία;
    3)πως μπορώ να χρησιμοποιήσω χρονοδιακόπτη για τις τέντες( υπάρχει τώρα διακόπτης για τον χειροκίνητο χειρισμό τους)
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Ναι από όσο γνωρίζω όλοι οι χρονοδιακόπτες αυτού του τύπου έχουν αυτόν τον περιορισμό. Δεν παθαίνει τίποτα η συσκευή αλλά ο ίδιος ο χρονοδιακόπτης.

      2. Επαγωγικά φορτία είναι τα φορτία που περιέχουν πηνία, πρακτικά όποια συσκευή έχει μοτέρ. Κάνει για το πλυντήριο απλά η διάρκεια ζωής του χρονοδιακόπτη περιορίζεται λόγω των μοτέρ.

      3. Ανάλογα τον διακόπτη, αλλά βασικά μπορεί να γίνει.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω σε περίπτωση που θέλω να βάλω χρονοδιακόπτη για να ελέγχω μέσω ρελέ μετασχηματιστή 230/42 γίνεται? Το ρωτάω γιατί κάποιος μου είπε ότι δεν κάνει ο μετασχηματιστης να ανοιγοκλείνει και ότι θα έχω πρόβλημα...
    Ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει πρόβλημα αρκεί το ρελέ να είναι κατάλληλης ισχύος.

      Διαγραφή
  3. 1)Εάν βραχυκυκλωθούν τα καλώδια εξόδου μετασχηματιστή output 12 v θα γίνει βραχυκύκλωμα;
    Θα πέσει η 10Α ασφάλεια; και το ρελέ διαρροής;
    2) Πως μπορώ να προκαλέσω ένα ήπιο βραχυκύκλωμα ;( χωρίς να πέσουν όλες οι ασφάλειες γενική, ΔΕΗ), Ευχαριστώ για το χρόνο σου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Οι μετασχηματιστές, από κατασκευής, απομονώνουν την είσοδο από την έξοδο, το κύκλωμα εξόδου δεν έχει σχέση με το κύκλωμα εισόδου (εκτός κι αν ηθελημένα ή από βλάβη, γεφυρωθεί κάποιο άκρο με κάποιο σημείο του πρωτεύοντος κυκλώματος). Επομένως το ρελέ διαρροής που "βλέπει" την είσοδο του μετασχηματιστή δεν θα πέσει.
      Η ασφάλεια μπορεί να πέσει αν η ισχύ του μετασχηματιστή είναι αρκετά μεγάλη (230χ10=2300 VA).

      2. Βραχυκύκλωμα στην έξοδο του μετασχηματιστή κάνεις βραχυκυκλώνοντας τα άκρα. Αν το αφήσεις όμως πολύ ώρα θα κάνεις ζημιά.

      Διαγραφή
  4. κακαλημερα σας.θα ηθελα να συνδεσω εναν χρονοδιακοπτη με ενα ρελε ισχυως,για να αναψω μια λεντοταινια 750w.εχετε καποιο σχεδιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω πρόχειρο σχέδιο

      Τα 750 watt δεν είναι πολλά για να χρειαστείς και ρελέ ισχύος εκτός από τον χρονοδιακόπτη. Είναι βέβαια καλύτερο να βάλεις ρελέ αν θέλεις να έχεις πολλά πολλά χρόνια τα στοιχεία του αυτοματισμού χωρίς να χαλάσουν

      Αγοράζεις έναν ημερήσιο χρονοδιακόπτη και ένα ρελέ ισχύος στα 230 βολτ.
      Αγοράζεις ένα καλό ηλεκτρολογικό κουτί να βάλεις μέσα τα στοιχεία και ένα θηλυκό δις σουκο ή προσαρμογείς στο κουτί στεγανή πρίζα. Αν πάρεις ρεύμα από πρίζα θέλεις και ένα αρσενικό φις σουκο με καλώδιο για παροχή .
      Συνδέεις τον χρονοδιακόπτη σύμφωνα με το σχέδιο του κατασκευαστή και την έξοδο την δίνεις στο Α1 του ρελέ. Το Α2 στον ουδέτερο.
      Φάση σε μια ανοιχτή επαφή του ρελέ και έξοδο από το ρελέ τις ίδιας επαφής στο ένα άκρο την πρίζας ή του θηλυκού φις . Ουδέτερο και γείωση στα αλλά άκρα της πρίζας.

      Διαγραφή
  5. οποτε οταν το ρελε οπλιση οι επαφες 1 και 2 καθως οι 3 και 4 θα εχουν ρευμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα νούμερα στα ρελέ δεν είναι στάνταρ.

      Όταν το ρελέ οπλίσει θα κλείσουν οι ανοιχτές επαφές του και θα ανοίξουν οι κλειστές

      Διαγραφή
  6. Παρακαλω μια απάντηση. Εχω εναν μετρητη μπριζας και εναν χρονοδιακοπτη για θερμοπομπο. Μπορω να συνδέσω στην μπριζα του χρονοδιακοπτη τον μετρητη, ετσι που να έχω και τις δυο ενέργιες;
    Για μια απάντηση θα σας ημουν ευγνωμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λεγομαι Γιαννης.
      Να διορθώσω την προηγουμενη μου δημοσιευση. Μπορω στην μπροζα του χρονοδιακοπτη να τοποθετησω τον μετρητη και στη συνεχεια στον μετρητη να βαλω τον θερμοπομπο;
      Σας ευχαριστω

      Διαγραφή
    2. Ως μετρητή μπριζες εννοείς τον μετρητή ενέργειας κατανάλωσης της πρίζας;

      Προφανώς και μπορείς να τον βάλεις σε πρίζα χρονοδιακόπτη αρκεί να αντέχει το ρεύμα του θερμοπομπού και να έχει Δυνατότητα να μην χάνει τα δεδομένα του όταν κόβει ο χρονοδιακόπτης

      Διαγραφή
  7. Δημητρη σε ευχαριστώ πάρα πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αγορασα ψηφιακο προγραμματιζομενο εβδομαδιαιο κινεζικο χρονοδιακοπτη [2 τεμ] με δυο εισοδους 230 VAC L-N και 3 εξοδους, NO/NC.ειναι μεταγωγικες επαφες? τον συνδεω με πηνιο ρελε ισχυος διπολικο,για ελεγχο θερμοσιφωνα κατα το νυκτερινο ωραριο,ομως δεν δινουν εντολη ON/OFF.το ρελε ειναι NO,προφανως,υπαρχει σχεδιο συνδεσμολογιας?.επισης στον ενα χ/δ,δεν αναβει το κοκκινο λαμπακι,αυτο τι δειχνει,ποτε ειναι σ ε λειτουργια το ωραριο προγραμματος? επισης εχει κουμπακι,ON OFF AUTO,στο ΟΝ,δεν δουλευει.μηπως ειναι ελλαττωματικοι,μηπως δεν προγραμματιζω σωστα?
    αν εισαι αθηνα,να τους φερω να τους δεις? σε ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι δεν έχεις κάνει σωστά στην συνολική συνδεσμολογια.

      Έχεις μόνιμα ρεύμα στον χρόνο διακόπτη;

      Διαγραφή
  9. εχει εισοδο L και N ,με μονιμο ρευμα,και το παρακολουθω συνεχως,δεν δινει εντολη.πως συνδεονται οι μεταγωγικες επαφες εξοδου,εχω συνδεσει το ρελε στο ΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κάθε χρονοδιακόπτες έχει δικό του τρόπο προγραμματισμού.
      Το εγχειρίδιο χρήσης τον περιγράφει.

      Στην μια άκρη της επαφής ΝΟ βάζεις την φάση και στην άλλη πλευρά συνδέεις το Α1 του πηνιου του ρελέ. Στο Α2 του ρελέ τον ουδέτερο . Το πηνίο του ρελέ πρέπει να είναι στα 230 βολλτ αλλιώς δεν θα οπλίσει.

      Διαγραφή
  10. εχω διπολικο ρελε της HAGER,230VAC,προγραμματισμο εχουν απλο,DAY,ON/OFF TIME,HOUR,MIN.συνδεση επαφων εκανα ετσι,ομως δεν δινουν εντολη,δεν αναβει το κοκκινο λαμπακι λειτουργιας,συνεπως ειναι ελλατωματικοι απο κατασκευης ,τους εφερα απο κινα,μεσω ιντερνετ,πολυ φθηνοι,περιπου~~7€ καθενας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πόσους χρονοδιακοπτες μιλάμε;
      Όλοι με πρόβλημα;
      Απίθανο κάτι τέτοιο

      Διαγραφή
  11. ειναι 2 Χ/Δ,ψηφιακοι εβδομαδιαιοι προγραμματιζομενοι,τους συνδεσα και προγραμματισα,οπως στο σχεδιο,να δινουν εντολη σε οπλισμο πηνιου 2πολ. ρελε ,ομως δεν δινουν εντολη,στην καθωρισμενη ωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ACAELEC TIMER Εβδομαδιαίος αντι για ημερησιο με σκεπτικο οτι θα το ρύθμιζα 1 φορα την βδομαδα να καιει πχ 12 ωρες την μερα κ 12 οχι αλλα δεν το καταφερα παρα μονο να ανάβει μόνιμα...εκανα βλακεια? επρεπε να παρω το ημερας τελικα κ ας το ρύθμιζα καθε μερα η παιζει κάποιος τροπος να το κανω να δουλεψει 12 ωρες την μερα πχ για ολη βδομαδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δουλειά του χρονοδιακόπτη είναι να μπορεί να ελέγχει την κατανάλωση τος ώρες που θες ανάλογα με την ακρίβεια που επιθυμείς και διαθέτει ο χρονοδιακόπτης .

      Καλά έκανες και πήρες εβδομαδιαίο . Προφανώς δεν τον σύνδεσες σωστά ή δεν τον ρύθμισες σωστά.
      Η κατανάλωση είναι μεγάλη σε ισχύ; Γιατί αν είναι μεγάλη θέλει και ρελέ .

      Διαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια