Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Σχέδιο ηλεκτρικής σύνδεσης θερμοσίφωνα (και ηλιακού)
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Σχέδιο ηλεκτρικής σύνδεσης θερμοσίφωνα (και ηλιακού)

Θερμοσίφωνας
Ηλεκτρικό διάγραμμα σύνδεσης θερμοσίφωνα

Το ηλεκτρολογικό σχέδιο μιας συνηθισμένης συνδεσμολογίας για έναν τυπικό μονοφασικό θερμοσίφωνα ή ηλιακό θερμοσίφωνα είναι αυτή που φαίνεται στο πιο πάνω σχέδιο.

Θερμοσίφωνας
Το σύμβολο για τον θερμοσίφωνα 

Ο θερμοστάτης εδώ έχει δυο επαφές αλλά υπάρχουν και θερμοστάτες με μία μόνο επαφή, σε αυτή την περίπτωση ο ουδέτερος (το μπλε καλώδιο) συνδέεται χωρίς να περνάει από τον θερμοστάτη.

Ο θερμοστάτης έχει κλειστές τις επαφές του όσο η θερμοκρασία του νερού είναι μικρότερη από αυτή που έχει επιλεγεί από το "κουμπί" ρύθμισής του.
Η πρόσβαση στο "κουμπί" ρύθμισης γίνεται συνήθως ανοίγοντας το προστατευτικό καπάκι στην θέση της αντίστασης και γίνεται πάντα με ΚΑΤΕΒΑΣΜΈΝΟ τον διακόπτη του θερμοσίφωνα.
Οι αγωγοί της παροχής είναι διατομής τεσσάρων καρέ, δηλαδή τεσσάρων τετραγωνικών χιλιοστών.
Στον πίνακα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ διαρροής που να καλύπτει και τον θερμοσίφωνα.
Η αντίσταση του είναι της τάξης των τριών με τεσσεράμισι κιλοβάτ. Εντός του θερμοσίφωνα, κοντά στην αντίσταση, υπάρχει και το λεγόμενο ανόδιο που είναι μια ράβδος μαγνησίου για την κατακράτηση των αλάτων.
Η θερμοκρασία που επιλέγουμε έχει άμεση σχέση με την κατανάλωση και κατ' επέκταση με τα χρήματα που πληρώνουμε.
Η μικρότερη θερμοκρασία είναι και η πιο οικονομική. Συνηθισμένες τιμές επιλεγόμενης θερμοκρασίας είναι από 45 έως 75 βαθμούς Κελσίου.

62 σχόλια:

  1. Σε πολυγραμμικο σχεδιο εγκαταστασης πρεπει να σχεδιασουμε ολο αυτο ή σχεδιαζουμε το συμβολο του θερμοσιφωνα με το κυκλακι και το σταυρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο σχέδιο εγκατάστασης, ή σχέδιο εφαρμογής, δεν χρησιμοποιούμαι πολυγραμμικό αλλά μονογραμμικό σχέδιο και το σύμβολο είναι αυτό που λες, το κυκλάκι μα τον σταυρό.

      Διαγραφή
  2. Βλέπω οτι η αυτόματη ασφάλεια πιάνει τη φάση και ο διακόπτης και φάση και ουδέτερο. Αυτό συμβαίνει για λόγους ασφαλείας; Όταν θέλουμε να ανάψουμε και να κλείσουμε το θερμοσίφωνα (ή τη κουζίνα πχ που χει αντίστοιχη συνδεσμολογία με ασφάλεια και διακόπτη απ οτι βλέπω στο πίνακα του σπιτιού μου) το κάνουμε από το διακόπτη; Έχει διαφορά αν το κάνουμε από την ασφάλεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο διακόπτης που κόβει φάση και ουδέτερο είναι απομεινάρι του παρελθόντος για λόγους ασφαλείας , στους σημερινούς κανονισμούς δεν επιβάλετε.

      Είναι μεγάλη η διαφορά να ελέγχουμε τον θερμοσίφωνα από τον διακόπτη και όχι από την ασφάλεια γιατί από κατασκευής ο διακόπτης αντέχει τα συνεχή ανοιγοκλεισίματα.
      Η ασφάλεια ΔΕΝ κατασκευάζεται με σκοπό τον έλεγχο αλλά με σκοπό την ασφάλεια και η ζωή της μειώνεται από αυτή τη χρήση.

      Διαγραφή
  3. Καλησπερα και καλη χρονια.Στο θερμοσιφωνα στο σπιτι,ο ελεγχος γινεται απο εξ'αρχης με διπολικο διακοπτη 20αμπερ[απομωνωση και ουδετερου].Δεν υπαρχει μετα αυτοματη ασφαλεια.Ειναι απαραιτητο να τοποθετηθει μετα τον διακοπτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά.
      Είναι απαραίτητο να υπάρχει ασφάλεια. Η ασφάλεια, όπως λέει και το όνομα της, ασφαλίζει τον αγωγό από υπερθέρμανση.
      Εξάλλου το λέει και ο κανονισμός που είναι νόμος του κράτους.

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Ανάλογα με τα καρέ του αγωγού.
      Το συνηθισμένο είναι στα 20 Αλμπέρ, δηλαδή 4 καρέ.

      Διαγραφή
  5. Ναι ειναι 4mm οι αγωγοι,οποτε 20ρης μικροαυτοματος.Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημητρη καλησπερα,ξαφνικα ο θερμοσιφωνας αργει υπερβολικα να ζεστανει το νερο.Ο θερμοστατης ειναι στους 80 βαθμους εξ'αρχης.Υπαρχει ενδεχομενο να εχει πιασει αλατα η αντισταση και να αργει να ζεστανει; η να εχει χαλασει ο θερμοστατης;[ο θερμοσιφωνας ειναι 8 χρονων αν αυτο παιζει ρολο]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "ξαφνικά" σημαίνει ότι δεν φταίνε τα άλατα. Τα άλατα κάνουν σιγά σιγά το πρόβλημα.

      Ο θερμοστάτης έχει και λαμπάκι επάνω. Κοίτα αν ανάβει συνεχώς ή κόβει νωρίς. Αν κόβει και το νερό είναι ακόμη με χαμηλότερη θερμοκρασία σημαίνει ότι δεν δουλεύει σωστά.

      Μέτρα με βολτόμετρο την άκρη της αντίστασης την ώρα που ζεσταίνει. Αν είναι 230 βολτ μπορεί να φταίει η αντίσταση, αν είναι σημαντικά χαμηλότερα υπάρχει πρόβλημα από την παροχή του (π.χ. ο διακόπτης του ζεσταίνεται)

      Αν ο θερμοσίφωνας έχει πιάσει αέρα δεν θα ζεσταίνει την σωστή ποσότητα νερού και θα φαίνεται σαν να μην δουλεύει σωστά.

      Διαγραφή
  7. Καλησπερα,τελικα εβγαλα την αντισταση απο μεσα και ητανε γεματος απο αλατα σαν πετρες,[εβγαλα γυρω στα 3 κιλα αλατα !]πηρα αλλη και τωρα ζεσταινει αλλα και παλι οχι οπως πρωτα.Δεν ξερω αν θελει αλλαγη τωρα και ο θερμοστατης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑλημερα δημητρη
    οταν αναβω το θερμοσιφωνσ αυτο κανει ενα θορυβο σαν γουργουρητο τι μπωρει να ειναι? επισης στο πινακα δεν εχω χωρο να βαλω διπολικο διακοπτη στο θερμοσιφωνα αλλα μονο ασφαλεια. ειναι προβλημα αυτο? το αναβω απο την ασφαλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο θόρυβος είναι συνεχείς;
      Προέρχεται από τον πίνακα;
      Μπορεί να πρόβλημα της ίδιας της ασφάλειας ή των συνδέσεων.

      Δεν είναι καλό να ελέγχουμε φορτίο από την ασφάλεια, ο έλεγχος είναι δουλειά του διακόπτη.

      Διαγραφή
    2. einai sinexis....oxi sto pinaka alla mesa sto thermosifona. epeidi iparxei prolima xorou sto pinaka mporw na valo se ena eksoteriko pinakaki ton diAKOPTI DIAKOptontas mono tin fasi?

      Διαγραφή
    3. Μπορείς να βάλεις διακόπτη εξωτερικό που να διακόπτη μόνο την φάση, καλύτερα μετά την ασφάλεια.

      Για τον θόρυβο δεν μπορώ να καταλάβω που οφείλεται

      Διαγραφή
    4. οκ ευχαριστω πολυ...ειναι κατι που πρεπει να γινει αμεσα?

      Διαγραφή
  9. Να ρωτήσω για τους διπολικούς και της ασφάλειες....Όταν συνδέουμε ένα θερμοσίφωνα και βάζουμε ας πούμε 20Α ασφάλεια, γιατί ο διπολικός του θερμοσίφωνα είναι 25Α και όχι 20Α? Και γιατί στη μεριά του ουδετέρου γράφει 380V?? Αν μπορεί να με διαφωτίσει κανείς!!.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο διακόπτης είναι πάντα μεγαλύτερης ή το πολύ ίσης ονομαστικής έντασης με την ασφάλεια του. Η ασφάλεια ασφαλίζει, ο διακόπτης διακόπτη το κύκλωμα με δικιά μας βούληση. Δεν έχει νόημα να έχει μικρότερη ονομαστική ένταση από την ασφάλεια ενώ όσο μεγαλύτερη είναι τόσο καλύτερα για την αντοχή του στον χρόνο.

    Το 380 το γράφει για να σου δείξει ότι μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις μέχρι τα 380 βολτ, εννοείται και σε μικρότερες τάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλημερα σας.....οταν βαζω το πολυμετρο στην μπριζα μου λεει 242 volt ενω οταν αναβω το θερμοσιφονα παει 235. υπαρχει μονοφασικη γραμη...ειναι φυσιολογικο αυτο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσιολογικό είναι.
      Ο θερμοσίφωνας είναι μεγάλη κατανάλωση, τραβάει πολύ ρεύμα και δημιουργεί πτώση τάσης.

      Διαγραφή
  12. Αν μπορεις, βαλε σε παρακαλω και σχεδια πιο δυσκολα ( οπως ελεγχος φωτισμου με χρονοδιακοπτη, ρελε ισχυος, ρελε καστανιας κλπ) ευχαριστω για την γνωση που μας δινεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κ Δημητρη γεια σας.Το ερωτημα μου *διαθετουν ολοι οι ηλεκτρικοι θερμοσιφωνες ρυθμιζομενο θερμοστατη;*θελω να αντικαταστησω εναν παλιο θερμοσιφωνα 60 λιτρων και να ρυθμισω τη θερμοκρασια γυρω στους 50-55 βαθμους.Το σπιτι αυτο θα το ενοικιασω το καλοκαιρι βραχυχρονια και φοβουμαι οτι οι ενοικιαστες θα εχουν τον θερμοσιφωνα αναμμενο μερα νυχτα.Δυστυχως περιθωριο για τοποθετηση ηλιακου δεν υπαρχει.Για ταχυθερμοσιφωνα λογω των απαιτησεων παροχης ζεστου νερου (2 μπανια κλπ),δεν το σκεπτομαι.Ετσι σαν μικρη διεξοδο βλεπω την ρυθμιση του θερμοστατη .Παρακαλω ,μπορειτε να ενημερωσετε για το ερωτημα μου; Αρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι
      Όλοι οι θερμοσιφωνες έχουν ρυθμιζόμενο θερμοστάτη
      Βέβαια δεν είναι ακριβείας.

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος15/2/17, 12:56 π.μ.

    το ενδεικτικο λαμπακι που ειναι στον πινακα για τον θερμοσιφωνα πρεπει να ειναι συνδεδεμενο στην ασφαλεια για να μας δειχνει οτι αναχωρει σωστα το ρευμα προς το θερμοσιφωνα η πρεπει με καποια επιστροφη απο το θερμοστατη να συνδεθει σε αυτο για να μας δειχνει μια εικονα του θερμοσιφωνα αφου ειναι μεσα στο παταρι και δεν βλεπουμε τι γινεται;
    τι ειναι πιο σωστο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει το πιο σωστό, υπάρχει το πιο καλό και αυτό είναι η δεύτερη επιλογή.
      Χρειάζεται όμως ένας παραπάνω αγωγός που στα περισσότερα σπίτια δεν υπάρχει.

      Διαγραφή
  15. Η ανάποδη σύνδεση στο θερμοστάτη ενός θερμοσύφωνα ( Η ΦΆΣΗ συνδέεται στη θέση του ουδέτερου ) Τι συνέπειες έχει στή λειτουργία του μθερμοσύφωνα? ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ο θερμοστάτης κόβει και φάση και ουδέτερο τότε δεν παίζει ουσιαστικά σημασία εκτός βέβαια από την σύγχυση που θα έχει κάποιος που θα ασχοληθεί και μπορεί να τον μπερδέψει με ίσως επικίνδυνα αποτελέσματα.

      Διαγραφή
  16. κατα την συνδεση αν βαλω το ουδετερο στην φαση και την φαση στο ουδετερο τη γεινεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τίποτε αν ο θερμοστάτης κόβει και φάση και ουδέτερο .
      Αν όμως κόβει μόνο φάση τότε με την ανάποδη σύνδεση θα κόβει μόνο τον ουδέτερο κι επόμενος η αντίσταση θα ειναι συνέχεια υπό τάση , πράγμα τουλάχιστον επικίνδυνο .

      Διαγραφή
  17. Αντιμετωπιζω το εξης προβλημα με τον ηλιακο μου

    Ο καινουργιος θερμοστατης (4 επαφων) μετα απο 5-6 μηνες χρηση πεταει την θερμικη του ασφαλεια
    Αφου την πιεσω μεσα δουλευει για 3-4 αναματα και μετα ξαναπετιεται
    Αφου επαναληφθει αυτο 2-3 φορες στο τελος ο θερμοστατης χαλαει
    Εχω δοκιμασει με δυο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ μαρκες θερμοστατη και μετα απο 5-6 μηνες συμβαινει παλι το ιδιο
    Ο θερμοστατης ειναι ρυθμισμενος στους 60-65 βαθμους
    Επισης εχω αλλαξει το ανοδιο και εχω καθαρισει την αντισταση απο τα αλατα
    Επισης δεν αφηνω τον θερμοσιφωνα συνεχεια αναμενο

    Τι μπορει να φταιει;
    Ειναι κακη η ποιοτητα των θερμοστατων;
    Μηπως φταιει ο διακοπτης στον πινακα; (μπορει να παιζει ρολο;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να φταίει η μόνωση , η κακή μόνωση ή η μεγάλη υγρασία. Μόνωση ως προς το νερό εντός του θερμοσίφωνα

      Άλλος λόγος είναι το φθηνό προϊόν

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
    Υπάρχει κάποιο σχεδιο για σύνδεση τριφασικης αντιστασης θερμοσιφωνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιο είναι το πρόβλημα;

      Συνήθως είναι τρεις μονοφασικές αντιστάσεις που η κάθε μία συνδέεται σε διαφορετική φάση

      Διαγραφή
    2. Μπορούν να συνδεθούν σε αστέρα ή τρίγωνο και αν ναι ποιο από τα δύο είναι το σωστό?

      Διαγραφή
    3. Αν είναι στα 230 βολτ μπορείς να τα συνδέσεις σε αστέρα.
      Αν είναι 400 βολτ τρίγωνο.

      Διαγραφή
  19. καλησπερα σας, σε θερμοσιφωνα δυο ετων ο θερμοστατης αναβει κανονικα και στο λεπτο ξανακοβει απο κρυο τελειως το νερο ξαναπαιρνει μπρος ξανακλεινει παλι στο λεπτο , και παει λεγοντας μεχρι να ζεστανει, θερμοστατη αλαξα ξανα τα ιδια.τι μπορει να φταιει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ξεχασα να σας πω οτι ο θερμοστατης ειναι στους 55 βαθμους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολλά θα μπορούσαν να είναι τα αιτία για κάτι τέτοιο.
    Κακή επαφή σε αγωγό στον διακόπτη του θερμοσίφωνα.
    Κακή επαφή σε αγωγό στην ασφάλεια , στην αντίσταση , στον θερμοστάτη.
    Πρόβλημα στην αντίσταση ή στον θερμοστάτη.


    Άνοιξε τον πίνακα και δες οπτικά , μήπως είναι κάτι μαυρισμένο;
    Ο διακόπτης μήπως είναι παλιός και κόβει όταν ζεσταθεί λίγο; Ή ασφάλεια;
    Θέλει ψάξιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω πολυ, θα κοιταξω τον πινακα και την αντισταση

      Διαγραφή
  22. Δημήτρη μπορούμε να συνδέσουμε την γείωση του ηλιακού στην βαση που στηρίζεται αντι για την μεταλλική φλάντζα εσωτερικά που έχει προεγκατεστημενο το βιδακι της γείωσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι η καλύτερη ιδέα να συνδεθεί η γείωση σε σημείο που δεν προτείνει ο κατασκευαστής.

      Διαγραφή
  23. Γειά σας. Ένας πελάτης θέλει να συνδέσω έναν ηλιακό με 2 γραμμές ρεύματος δηλαδή 2 σπίτια. Έχουμε κάποιο σχέδιο για αυτό. Η αν έχει βγει κανένας καινούργιος ρελες για αυτήν την δουλεία. Σκέφτομαι θέλει 1 ρελε διαφυγής και 2 ρελε φορτίου. Περιμένω απάντηση σας ή κάποιος που να το έχει κάνει... Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει κύκλωμα με δυο ρελέ φορτίου , με Μανδάλωση μεταξύ τους .
      ρελέ διαφυγής δεν χρειάζεται να πει πρόσθετο.
      Ο αυτοματισμός βέβαια πρέπει να πέρνει από την μια από τις δυο παροχές

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση. Έχεις δίκιο . Μήπως έχετε κάποιο σχέδιο για αυτό .?

      Διαγραφή
    3. Δεν έχω πρόχειρο σχέδιο
      Κάποτε είχε φτιάξει ένα τέτοιο κύκλωμα
      Ήταν ένα πίνακακι με δυο ρελέ που έκοβαν φάση και ουδέτερο και είχαν μανδαλωση για να μην οπλίσουν ταυτόχρονα

      Διαγραφή
  24. Καλησπέρα! Ο θερμοσίφωνας μου ανοίγει από τον πίνακα από μια Merlin gerin multi 9 DPNa C25 διπολική. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζω αν είναι ασφάλεια η διακόπτης η μικρό αυτόματος αν το λέω σωστά. Έχω δοκιμάσει να κατεβάσω όλες τις άλλες ασφάλειες διακόπτες του πίνακα και ο θερμοσίφωνας εξακολουθεί να ανάβει οπότε μόνο από αυτό παίρνει εντολή. Στην "έξοδο" του που πηγαινουν οι 4mm αγωγοί (φάση -ουδέτερος) προς τον θερμοσίφωνα αλλά και προς την λυχνία ένδειξης τα απόσυνδεσα και έκανα το εξής. Προσθεσα ένα ρελέ ισχύος Hager διπολικό 25A και στις σταθερές επαφές του έχω συνδέσει τους 4mm αγωγούς (φάση ουδέτερο) από την έξοδο του Merlin gerin.Στην συνέχεια έχω βάλει στην "έξοδο" του ρελέ ισχύος τους 4mm αγωγούς που πηγαίνουν στον θερμοσίφωνα και παράλληλα την λυχνία ένδειξης. Τέλος, Έχω βάλει ένα έξυπνο ρελέ της Sonoff στον πίνακα με din rail θηκη το οποίο τροφοδοτείται από μια ασφάλεια των 10a που είναι για τα φώτα και έχω προσθέσει άλλη μια γυαλινη ασφάλεια των 2a σε σειρα (αυτές που είναι με κόκκινο ψιλό αγωγο περίπου 0,5mm και έχουν θήκη για να βάλεις την ασφαλεια). Τον ουδέτερο για το Sonoff τον έχω σύνδεσει με την μπάρα ουδέτερου του πίνακα και τέλος απ' τις εξόδους του Sonoff οπλίζω το ρελέ ισχύος και ο θερμοσίφωνας λειτουργεί κανονικά. Τα ερωτήματά μου είναι τα εξης. Είναι ασφαλή τέτοιου είδους συνδεσμολογία; Χρειάζεται να προσθεσω/αφαιρέσω κάτι; Το Merlin Gerin multi 9 DPNa C25 που προανέφερα τι από όλα είναι τελικά;
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το στοιχείο που αναφέρεις είναι μικρόαυτόματος στα 25 αμπερ.
      Κανονικά το τεσσάρι θέλει 20 αμπερ και όχι 25.
      Καλό θα ήταν πριν την ασφάλεια ( μικροαυτοματο) να υπήρχε διπολικός διακόπτης 40 αμπερ για τον χειρισμό του θερμοσίφωνα .
      Επίσης καλό θα ήταν το ρελέ να ήταν σε μεγαλύτερο αμπεραζ , περισσότερα αμπερ .
      Τα δυο τελευταία δεν είναι για την ασφάλεια αλλά για την μακροζωία των εξαρτημάτων

      Δεν είναι απαραίτητο το ρελέ να κόβει και τον ουδέτερο αλλά δεν είναι πρόβλημα αυτό.


      Διαγραφή
  25. Όπως ακριβώς το λες είναι σε άλλο διαμέρισμα στην ίδια πολυκατοικία. 40a διακόπτης και στην συνέχεια ασφάλεια 20a. Δεν έχω σκοπό να τον ανοίγω χειροκίνητα ώστε να προσθέσω
    διακόπτη πριν τον μικροαυτοματο. Άσε που δεν έχει και άλλο χώρο ο πίνακας.Θα είμαι οκ αν το αφήσω ετσι; Ουσιαστικά έχω μονίμως στο on τον μικροαυτόματο και οπλιζω το ρελέ απ' το sonoff. Οπως μου ανέφερες θα αλλάξω τον μικροαυτόματο από 25a σε 20. Ευχαριστώ και πάλι για την γρήγορη απάντηση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι,δεν είναι απαραίτητο να έχεις διακόπτη
      Άλλαξε την ασφάλεια μόνο και είσαι ΟΚ

      Διαγραφή
  26. Όσο για την μακροζωία εξαρτημάτων μου είναι απόλυτα κατανοητό όπως μου το ανεφερες. Ουσιαστικά δεν έχει σχέση με την ασφάλεια για αυτό όσο και πιο πολλη η ανοχή σε αμπέρ του διακόπτη/ρελέ τόσο περισσότερο θα αντέξει στον χρόνο όταν χειρίζεται την ζεύξη αποζευξη φορτίου που είναι και στο μισό σχεδόν του ορίου του. Η ασφάλεια αν κατάλαβα σωστά έχει να κάνει με την διατομή του καλωδίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ασφάλεια προστατεύει, ασφαλίζει ( από εκεί και το όνομα της) το καλώδιο
      Κάθε διατομή θέλει διαφορετική ασφάλεια.
      Εξαρτάται βέβαια και από αλλά πράγματα η τιμή της ασφαλείας όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Για την Ελλάδα σε οικίες τα 4 καρέ θέλουν 20 αμπερ ασφάλεια για τα καλώδια της αγοράς

      Διαγραφή
  27. Οκ!Ευχαριστώ πολύ και πάλι για τις γνώσεις και τον χρόνο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλή σας ημέρα! Θα ήθελα κι εγώ να ρωτήσω σχετικά με ένα πρόβλημα που προέκυψε με το θερμοσίφωνά μου. Τους τελευταίους μήνες αρχικά σπάνια αλλά σιγά σιγά όλο και πιο συχνά, όταν τον άναβα, άρχισε να πέφτει η ασφάλειά του μέχρι που δεν προλάβαινε να ζεστάνει καθόλου νερό. Τελικά ήρθε υδραυλικός, άλλαξε θερμοστάτη και αντίσταση (η οποία ηταν γεμάτη με άλατα). Το πρόβλημα μειώθηκε, δηλαδή δεν ρίχνει την ασφάλεια αμέσως μόλις τον ανάψω αλλά το πρόβλημα παραμένει. Η ασφάλεια είναι 20αρα και ο διακόπτης διπλός, 40αρης.
    Υπάρχει περίπτωση να έχει χαλασει η ασφαλεια; Να την αλλάξω ή δεν έχει νόημα και το πρόβλημα ειναι αλλού;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μικρή πιθανότητα υπάρχει να είναι πρόβλημα με την ασφάλεια
      Πιο λογικό φαίνεται τό πρόβλημα να είναι αλλού.

      Πέφτει η ασφάλεια καί όχι τό ρελέ, δηλαδή έχουμε υπερένταση του ρεύματος.Αν , όπως λές, είναι καινούργιος ο θερμοστάτης και η αντίσταση τότε η καλωδίωση θέλει έλεγχο μήπως είναι κάπου γδαρμενη.
      Μέτρηση με μεγγερ θά δείξει αν η μόνωση είναι εντάξει

      Διαγραφή
  29. Καλησπέρα. Όπως πιο πάνω περιγράφει ο "BigHomie11/2/19, 8:12 μ.μ." παρομοίως σκέφτηκα να ενσωματωθεί στον πίνακα ένα sonoff ώστε μέσα από αυτό να διεγείρεται ένα 2P 25a ρελέ ισχύος που με την σειρά του να ανάβει ή σβύνει τον θερμοσίφωνα. Η διάταξη που μέχρι στιγμής λειτουργεί στον πίνακα σε σχέση με τον θερμοσίφωνα περιλαμβάνει ένα διπολικό διακόπτη 40a της siemens ο οποίος εξάγει την φάση του σε μία ασφάλεια 25a που με την σειρά της (αφού εκ παραλλήλου δώσει φαση σε μία ενδεικτική λυχνία) οδεύει στη φάση του θερμοσίφωνα. Από την πιο πάνω διάταξη ωστόσο μου δημιουργήθηκε μία απορία, ότι δηλαδή ενώ από την έξοδο του διπολικού διακόπτη των 40a που προανέφερα φεύγει η φάση και καλά συνδέεται στην ασφάλεια των 20a που με τη σειρά της πηγαίνει στη φάση του θερμοσίφωνα, ωστόσο μετά τον διπολικό ως άνω διακόπτη παρατηρώ ότι δε φεύγει από την έξοδο του ο ουδέτερος που λογικά θα έπρεπε να οδεύει στον ουδέτερο του θερμοσίφωνα. Αλλά προφανώς για να λειτούργει μέχρι τώρα ο θερμοσίφωνας λογικά ο ουδέτερος από αυτόν πρέπει να συνδέεται στη μπάρα των ουδετέρων. Η απορία μου λοιπόν είναι για ποιο λόγο δεν γίνεται απευθείας από την έξοδο του διπολικού διακόπτη η σύνδεση του ουδετέρου του με τον ουδέτερο του θερμοσίφωνα και αυτό από ότι φαίνεται γίνεται μέσω της μπάρας των ουδετέρων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπέρα. Όπως πιο πάνω περιγράφει ο "BigHomie11/2/19, 8:12 μ.μ." παρομοίως σκέφτηκα να ενσωματωθεί στον πίνακα ένα sonoff ώστε μέσα από αυτό να διεγείρεται ένα 2P 25a ρελέ ισχύος που με την σειρά του να ανάβει ή σβήνει τον θερμοσίφωνα. Η διάταξη που μέχρι στιγμής λειτουργεί στον πίνακα σε σχέση με το θερμοσίφωνα περιλαμβάνει ένα διπολικό διακόπτη 40a της siemens ο οποίος εξάγει την φάση του σε μία ασφάλεια 20a που με την σειρά της (αφού εκ παραλλήλου δώσει φαση σε μία ενδεικτική λυχνία) οδεύει στη φάση του θερμοσίφωνα. Ωστόσο πριν προχωρήσω στην ενσωμάτωση του sonoff από την πιο πάνω υπάρχουσα διάταξη του πίνακα μου δημιουργήθηκε μία απορία, ότι δηλαδή ενώ από την έξοδο του διπολικού διακόπτη που προανέφερα φεύγει η φάση και καλά συνδέεται στην ασφάλεια που επίσης προανέφερα και που με τη σειρά της πηγαίνει στη φάση του θερμοσίφωνα, ωστόσο μετά τον διπολικό ως άνω διακόπτη παρατηρώ ότι δεν φεύγει από την έξοδο του ο ουδέτερος που λογικά θα έπρεπε να οδεύει στον ουδέτερο του θερμοσίφωνα. Αλλά προφανώς για να λειτουργεί μέχρι τώρα ο θερμοσίφωνας λογικά ο ουδέτερος από αυτόν πρέπει να συνδέεται στη μπάρα των ουδετέρων. Η απορία μου λοιπόν είναι για ποιο λόγο δεν γίνεται απευθείας από την έξοδο του διπολικού διακόπτη η σύνδεση του ουδετέρου του απευθείας στον θερμοσίφωνα και αυτό από ότι φαίνεται γίνεται μέσω της μπάρας των ουδετέρων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  31. Λογικά είναι θέμα του ανθρώπου που το κατασκεύασε.
    Έτσι θεώρησε ότι θα είναι πιο λογικό στην σκέψη του.
    Δεν είναι λάθος, θά μπορούσε νά δουλέψει και αλλιώς, όπως εσύ το σκέφτηκες.
    Είναι θέμα συνήθειας, τρόπου σκέψεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη και περιεκτική σου απάντηση καθώς και το χρόνο που διέθεσες για αυτή.

    Βασικά την παρέμβαση στον ηλ. πίνακα δεν έχω σκοπό να την κάνω ο ίδιος αλλά έχω καλέσει ηλεκτρολόγο, ωστόσο επειδή ο ηλεκτρολόγος φάνηκε να μη γνωρίζει τι εστί wifi και relay-delay κτλ (και τον είδα κάπως αμφίβολο) και αφού η εξειδίκευση μου καλύπτει τέτοια ηλεκτρονικά κυκλώματα όπως wifi και προγραμματισμό χρονοκαθυστερήσεων κτλ από ενδιαφέρον πέρα από την εσωτερική δομή της συσκευής χρονοπρογραμματισμού θέλησα να δω και τα υπόλοιπα της διάταξης πέρα από τη σύνδεση sonoff, πράγμα που σημαίνει ότι απλά ήθελα να έχω μία πληρέστερη αν και απλή γνώση μίας τυπικής διάταξης στον ηλεκτρ. πίνακα της κατοικίας μου.

    * Σημειώσω ότι το sonoff περιλαμβάνει στην είσοδο της τροφοδοσίας του μία υποτυπώδη είναι αλήθεια ασφάλεια - αντίστασης η οποία προστατεύει από μεγαλύτερα φορτία ένεκα βραχυκυκλώματος κτλ, και συνεπώς θα ήθελα την άποψη σας, και με την προϋπόθεση ότι η τροφοδοσία στη φάση του sonoff πρόκειται να γίνει από την αυτόματη ασφάλεια της γραμμής φωτισμού, αν πραγματικά απαιτείται και η επι πλέον ασφάλεια φύσιγγα - καλωδίου των 2a όπως λέγεται.

    Προκαταβολικά σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ καλύτερο να υπάρχει ανεξάρτητη ασφάλεια για κάθε στοιχείο τού πίνακα. Ακόμη και για τά ενδεικτικά λαμπάκια

      Διαγραφή
    2. Συνεπώς θα ζητήσω να βάλει και μία ασφαλεια 2a.
      Και πάλι ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια