Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Το στοιχείο ελέγχου κατάστασης κινδύνου (safety relay) Pnoz της εταιρίας Pilz και το πρόβλημα του
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Το στοιχείο ελέγχου κατάστασης κινδύνου (safety relay) Pnoz της εταιρίας Pilz και το πρόβλημα του

Η ασφάλεια στον χώρο εργασίας είναι ένα από τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους κατασκευαστές μηχανών.
Στο ηλεκτρικό κύκλωμα υπάρχει η ανάγκη για άμεσο σταμάτημα όλων των στοιχείων που μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα όπως κινητήρες ή έμβολα.
PILZ PNOZ
Το κύκλωμα ενός απλού ρελέ ασφαλείας 
Το μπουτόν εκτός κινδύνου (emergency stop) και τα ασφαλιστικά αισθητήρια ή διακόπτες στις πόρτες, ή σε επικίνδυνα για τον χρήστη σημεία, είναι τα κύρια στοιχεία που χρησιμοποιούνται γι` αυτόν τον σκοπό.
Ο έλεγχος των στοιχείων αυτών μπορεί να γίνει με απλό αυτοματισμό ή με την χρήση των λεγόμενων ρελέ ασφαλείας (safety relay) τα οποία είναι φτιαγμένα ώστε να εξασφαλίζουν την μέγιστη προστασία με την μικρότερη δυνατότητα απενεργοποίησή τους.
 Είναι δύσκολο δηλαδή να απενεργοποιηθούν όπως θα ήταν με μια επαφή μπουτόν ή τερματικού διακόπτη.
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ρελέ ασφαλείας που υλοποιούν αντίστοιχα στάνταρ που έχουν θεσπιστεί διεθνώς.
Γενικά παρέχουν γαλβανική απομόνωση από το υπόλοιπο κύκλωμα της μηχανής με απαραίτητη ύπαρξη reset μπουτόν ή εντολής.

Βέβαια σε ένα κύκλωμα που γίνεται πιο περίπλοκο λόγω των ρελέ ασφαλείας με περισσότερα στοιχεία, υπάρχει και μεγαλύτερη πιθανότητα βλάβης. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του βίντεο αυτής της ανάρτησης.
Ενώ όλα τα ασφαλιστικά ήταν στην θέση τους ή οθόνη της μηχανής έλεγε ότι κάποια πόρτα ήταν ανοιχτή. Στην πραγματικότητα είχε χαλάσει το ρελέ ασφαλείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάζω όλα τα σχόλια