Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Το ψηφιακό μέγγερ και οι λειτουργίες του (BENNING IT 101)
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Το ψηφιακό μέγγερ και οι λειτουργίες του (BENNING IT 101)

BENNING IT 101
Ψηφιακό μέγγερ Benning 
Για την μέτρηση της ωμικής αντίστασης μόνωσης υλικών, εξαρτημάτων και γενικά ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού χρησιμοποιούμε το μέγγερ 
Ένα αξιόπιστο ψηφιακό, τυπικό μέγγερ είναι και αυτό των φωτογραφειών.


Μεγγόμετρο
Μέγγερ Benning τύπος ΙΤ 101
Το όργανο των φωτογραφειών έχει τις λειτουργίες του βολτομέτρου, του απλού ωμόμετρου, (μέτρηση με χαμηλή τάση) και της κύριας λειτουργίας του, δηλαδή του μεγγόμετρου.
Δεν είναι φτιαγμένο για ελέγχους υλικών που δουλεύουν πάνω από τα 600 volt όπως δείχνει και το "Χ" πάνω στην αναγραφή >600V κάτω ακριβώς από τον περιστροφικό διακόπτη.

Η μέτρηση της αντίστασης μόνωσης μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διάφορες τάσης ελέγχου 50, 100, 250, 500 και 1000 βολτ DC ανάλογα του τη θέλουμε να μετρήσουμε και τι προδιαγραφών είναι αυτό που θέλουμε να μετρήσουμε.
Για την τιμή της ένδειξης της αντίστασης μόνωσης το όργανο διαιρεί την τάση τροφοδοσίας (Volt) με την ένταση του ρεύματος (μΑ) που "τραβάει" το υπό εξέταση εξάρτημα σύμφωνα με την σχέση από τον νόμο του Ωμ : R=V/I.

Για την πραγματοποίηση της μέτρησης αντίστασης μόνωσης το αντικείμενο δεν πρέπει να είναι συνδεμένο στο ρεύμα, να μην είναι υπό τάση και να έχει επιλεχθεί από τον περιστροφικό διακόπτη η τάση δοκιμής.

Βάζουμε τον μαυρο ακροδέκτη στην μεσαία υποδοχή (COM) και τον ένα από τους κόκκινους ακροδέκτες στην δεξιά υποδοχή (V), αν μας βολεύει συνδέουμε στην άκρη του ακροδέκτη και το κροκοδειλάκι. Το μαυρο, που έχει το "μηδέν" της τάσης συνδέεται εκεί που θα συνδεόταν η γείωση, π.χ. για μοτέρ στο σώμα του. Αν μετράμε αντίσταση μόνωσης καλωδίου, που είναι στον αέρα, δεν έχει σημασία ποιος ακροδέκτης θα συνδεθεί πού.
Πατώντας το πλήκτρο τεστ, είτε στο όργανο, είτε στον έναν από τους κόκκινους ακροδέκτες που έχει επάνω του το πλήκτρο τεστ και κρατώντας το πατημένο, μετά από λίγο μας δείχνει την τιμή της αντίστασης μόνωσης στην οθόνη.
Όσο μεγαλύτερη η τάση δοκιμής, τόσο μεγαλύτερης τιμής είναι η αντίσταση που μπορούμε να μετρήσουμε. Στην πρώτη φωτογραφία με τους αγωγούς στον αέρα και επομένως άπειρη αντίσταση, στα 50 βολτ μας δίνει αντίσταση μεγαλύτερη (το σύμβολο > αριστερά της μέτρησης) από 55 ΜΩ. Στην δεύτερη φωτογραφία, με τις ίδιες συνθήκες αλλά τάση 100 βολτ, μας δίνει αντίσταση μεγαλύτερη από 110 ΜΩ.

Το όργανο έχει και μνήμη για καταγραφή των μετρήσεων, αισθητήρα φωτός για να φωτίζει την οθόνη σε χαμηλό φωτισμό, ενδεικτικό για επικίνδυνη τάση στους ακροδέκτες, ενδεικτικό λαμπάκι pass αν θέλουμε να βλέπουμε ότι η αντίσταση είναι μεγαλύτερη από μια προεπιλεγμένη τιμή, επιλογή να μην χρειάζεται να κρατάμε πατημένο συνέχεια το test για την μέτρηση, καθώς και δυνατότητα μέτρησης των δεικτών Polarization index (PI) και Dielectric absorption rate (DAR) για λεπτομερή μέτρηση της αντίστασης μόνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάζω όλα τα σχόλια