Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα;
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα;


Η προσανατολισμένη κίνηση των ελεύθερων ηλεκτρόνιων της εξωτερικής στοιβάδας των ατόμων των αγώγιμων υλικών , κυρίως των μετάλλων, προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δημιουργούν αυτό που γνωρίζουμε ως ηλεκτρικό ρεύμα.

Γενικότερα κάθε προσανατολισμένη κίνηση φορτισμένων σωματιδίων δημιουργεί ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα ελεύθερα ηλεκτρόνια θεωρούμε ότι κινούνται ελεύθερα με μεγάλες ταχύτητες στο σώμα του μετάλλου τυχαία και όχι προσανατολισμένα.
Η γεννήτρια του ηλεκτρικού ρεύματος, ή μια μπαταρία, καταφέρνει στην μονάδα του χρόνου περισσότερα ηλεκτρόνια να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση ενός αγωγού παρά προς την αντίθετη.

Στο συνεχές ρεύμα η κίνηση αυτή είναι προς την ίδια κατεύθυνση ενώ στο εναλλασσόμενο ρεύμα η κατεύθυνση εναλλάσσεται.

Το καλύτερο αγώγιμο μέταλλο, από τα γνωστά, είναι ο χρυσός, ακολουθεί το ασήμι ,ο χαλκός και το αλουμίνιο .
Ο χρυσός και το ασήμι είναι πολύ ακριβά και σπάνια για να τα χρησιμοποιούμε ευρέως. Το αλουμίνιο είναι πολύ μαλακό για τα μικρής διατομής καλώδια αλλά ιδανικό για χοντρά καλώδια που τα κάνει ελαφριά και κάπως ευκολοδούλευτα. Τα αλουμινένια χρησιμοποιούνται στα υπόγεια καλώδια υψηλής τάσης .

Ο χαλκός αποδείχτηκε το καλύτερο και έως τώρα είναι το πιο διαδεδομένο μέταλλο στην μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Ελλάδα οι κανονισμοί των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, που είναι και νόμος του κράτους, είναι σύμφωνες με το πρότυπο του ΕΛΟΤ με τον κωδικό HD 384.
Με υπουργική απόφαση είναι υποχρεωτική και η σύνδεση και τοποθέτηση ενός τουλάχιστον αντιηλεκτροπληξιακού ρελέ (RCD relay) σε όλες τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις για λόγους προστασίας της ανθρώπινης ζωής. 

17 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/8/11, 2:18 π.μ.

    καλημερα ,ηθελα να ρωτησω το εξης: ειχα δυο απληκες οι οποιες αναβαν με μονο διακοπτη και οι δυο μαζι,τις αλλαξα και εβαλα 12volta spot με αποτελεσμα να αναβει το ενα μονο,εκει που ειναι οι 8εσεις των spot στο ενα βγαζει 2 καλωδια (ειναι αυτο που δουλευει) και στο αλλο 3,μπορειτε να μου πειτε που κανω λαθος,σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε

    Χρειάζομαι περισσότερες πληροφορίες για να μαντέψω τι φταίει. Όπως:

    Πριν που ήταν στα 220 volts, τα είχες δει να δουλεύουν και τα δυο;

    Για τα 12 volts χρειάστηκε μετασχηματιστής . Αυτός πού μπήκε; Ήταν ένας ή δυο; ένας για κάθε απλίκα; Ή μήπως το φωτιστικό μετατρέπει εσωτερικά τα 220 σε 12;

    Αν αλλάξεις τις λάμπες στις δυο απλίκες ποια ανάβει;

    Τι χρώματα έχουν τα καλώδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/8/11, 10:03 μ.μ.

    καλησπερα,πριν ηταν 220 και δουλευαν κανονικα,το καθε σποτακι εχει δικο του μετασχηματιστη,αν κανω αλλαγη τις λαμπες αναβει παντα το σποτακι που βρισκεται στην 8εση που εχει τα 2 καλωδια.στην μια 8εση εχει 2 καλωδια λευκα και στην αλλη 8εση εχει παλι 2 λευκα και 1 καφε.ελπιζω να βοη8ησα,ευχαριστω και παλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε

    Προσοχή όλες οι κινήσεις - μετρήσεις πρέπει να γίνουν ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ καθετί ενέχουν κίνδυνο και αν δεν είσαι εξοικειωμένος μην τις πραγματοποιήσεις. Φώναξε κάποιον ηλεκτρολόγο .

    Αν δεν είναι χαλασμένος ο μετασχηματιστής, πράγμα δύσκολο αλλά όχι αδύνατον ή δεν πιάνει καλά το ντουί, πράγμα όχι απίθανο για μικρά σποτ πρέπει να φταίει η σύνδεση στο σποτ με τα τρία καλώδια.

    Στην προηγούμενη σύνδεση τα δυο από τα τρία καλώδια ήταν κοινά δηλαδή ήταν μαζί ενωμένα στην ίδια βίδα; Συνδέθηκαν ακριβώς όπως και πριν; .Είναι καλά βιδωμένα - συνδεμένα ή κάποιο έχει φύγει;

    Αν έχεις βολτόμετρο πρέπει στην είσοδο του σποτ να μετράς 230 volts . Είναι 230;
    Στην έξοδο του μετασχηματιστή πρέπει να μετράς 12 . Είναι 12;

    Με το δοκιμαστικό σε ποιο καλώδιο ανάβει το λαμπάκι; Ανάβει; Ανάβει έντονα όπως όταν το βάλεις σε πρίζα ή αχνά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/8/11, 11:09 μ.μ.

    καλησπερα,επειδη εχω κανει ολες τις πιθανες συνδεσμολογιες ειμαι σιουρος απολυτα για : μετασχηματιστες δουλευουν τους εκανα "τραμπα",λαμπες ειναι οκ με λιγα λογια τα σποτακια λειτουργουν αψογα,παρατηρησα ομως το εξης: οταν παω να συνδεσω το σποτ με τα 3 καλωδια την ωρα που βιδωνω στην κλεμα το καλωδιο που εχει ταση(αναβει το δοκιμαστικο)στην μια επαφη των 220 αυτοματα αποκτα ταση και η δευτερη επαφη των 220 πανω στην κλεμα του μετασχηματιστη,αυτο μηπως σου λεει κατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε

    Έπρεπε να το είχες πει από την αρχή αυτό.

    Το σύμπτωμα δηλώνει ότι ο ουδέτερος δεν είναι συνδεμένος, είναι δηλαδή στον αέρα, κάπου στην διαδρομή από το φωτιστικό έως τον πίνακα.

    Επειδή λες ότι δούλευε πριν την αλλαγή, μαντεύω ότι στο κουτί διακλάδωσης που είναι σε ευθεία πάνω από την απλίκα αποσυνδέθηκε ο αγωγός του ουδέτερου όταν τράβηξες τον αγωγό την ώρα της αποσύνδεσης του παλιού φωτιστικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος30/8/11, 6:22 μ.μ.

    σε ευχαριστω πολυ 8α το κοιταξω το σκ που εχω χρονο και 8α ανοιξω το κουτι, να εισαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/9/11, 2:11 μ.μ.

    καλησπερα,φιλε μου ειχες απολυτο δικιο με το που ανοιξα το κουτι ηταν στον αερα το καλωδιο. Σ' ευχαριστω παρα πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε φίλε μου

    Χαίρομαι που βοήθησα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να ρωτήσω και εγώ κάτι..
    Από την παραγωγή του ρεύματος (στο εργοστάσιο πχ) μέχρι την κατανάλωση, πώς κλείνει το κύκλωμα?
    Θέλω να πω, στο σπίτι υπάρχει η φάση που "έρχεται" το ρεύμα και ο ουδέτερος που "επιστρέφει". Αν έχω καταλάβει καλά, στον μετρητή της ΔΕΗ όπως και στον μετασχηματιστή πριν τον μετρητή, γειώνεται ο ουδέτερος, οπότε η συνολική πορεία του ρεύματος είναι: μετασχηματιστής-φάση-καταναλώσεις σπιτιού-ουδέτερος-γείωση-μετασχηματιστής.
    Από την γεννήτρια του εργοστασίου μέχρι τον μετασχηματιστή τι γίνεται?
    Γειώνονται οι πυλώνες κατά την μεταφορά του ρεύματος, αλλά πώς κλείνει το κύκλωμα όταν η απόσταση των γειώσεων είναι τόσο μεγάλη?
    Μήπως κλείνει αλλιώς?

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιλάς για δυο διαφορετικά πράγματα.

      Από τον κοντινότερο μετασχηματιστή μέχρι το σπίτι υπάρχει κανονικός ουδέτερος.
      Δες τις κολώνες της ΔΕΗ έξω από τα σπίτια, έχουν 5 σύρματα - αγωγούς. Είναι οι τρεις φάσεις ο ουδέτερος και το κάτω κάτω, που είναι και το λεπτότερο, είναι η φάση για τον δημοτικό φωτισμό.

      Από την γεννήτρια έως και τον τελευταίο μετασχηματιστή, αυτόν που είναι πιο κοντά στο σπίτι, δεν υπάρχει αγωγός ουδέτερου, δεν χρειάζεται.

      Η γείωση είναι για ασφάλεια, ιδανικά με μηδενικό ρεύμα.

      Το "μυστικό" είναι στον τελευταίο μετασχηματιστή. Αυτός έχει είσοδο τρεις αγωγούς - φάσεις υψηλής τάσης και έξοδο τέσσερις αγωγούς, τρεις φάσεις και ουδέτερο. Γειώνεται ο ουδέτερος αλλά δεν "μεταφέρεται".

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή ουσιαστικά η διαφορά δυναμικού από την γεννήτρια μέχρι τον τελευταίο μετασχηματιστή (επειδή υπάρχει πτώση τάσης μεταξύ αυτών των δύο λόγω απόστασης ή λόγω γείωσης του μ/σ, δεν ξέρω) είναι αυτή που θέτει σε κίνηση τα ηλεκτρόνια (ρεύμα). Σωστά?

      Από κει και πέρα, δηλαδή από τον μετασχηματιστή μέχρι την κατανάλωση, έχουμε έναν ουδέτερο, από όπου "γυρνάει" το ρεύμα πίσω και κλείνει το κύκλωμα έχοντας και πάλι κίνηση ηλεκτρονίων.

      Όταν λες δεν "μεταφέρεται" ο ουδέτερος τι εννοείς?

      Διαγραφή
    3. Η διαφορά δυναμικού δημιουργείτε αποκλειστικά στην γεννήτρια.

      Το δεν "μεταφέρεται " σημαίνει ότι δεν υπάρχει αγωγός - καλώδιο ουδέτερου από την γεννήτρια έως τον μετασχηματιστη, δημιουργείτε στον μετασχηματιστη και γειώνεται. Από εκεί υπάρχει καλώδιο -αγωγός ουδέτερου που πάει σε κάθε κατανάλωση.

      Στην διαδρομή από την γεννήτρια στον μετασχηματιστη υπάρχουν και άλλοι μετασχηματιστες.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα έχω θέμα με 12 βόλτα σποτ ο μετά σχηματίστηκε μου δίνει φάση κ ουδέτερο ρεύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι γράφει πάνω ο μετασχηματιστής ;
      πώς μέτρησες την φάση και τον ουδέτερος ;
      το σποτ άναψε στιγμιαία και έσκασε;

      Διαγραφή
  12. Καλημερα εχω μια απλικα φαναρι η οποια εχει ξεβιδωθει το επανω μερος κ κουνιεται κ οι βιδες ειναι κατω απο το ντουι... Πως μπορω να βγαλω το ντουι για να το βιδωσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμμ
      Δεν έχω εικόνα πώς μπορεί να ξεβιδώνει.

      Συνήθως υπάρχει παξιμάδι που κρατάει όλο το ντουι
      Το παξιμάδι έχει δύο εγκοπές που με ειδικό εργαλείο βιδώνει και ξεβιδώνει

      Διαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια