Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Ηλεκτρολογικό σχέδιο σύνδεσης αλέ ρετούρ (aller retour) διακόπτη φωτισμού
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Ηλεκτρολογικό σχέδιο σύνδεσης αλέ ρετούρ (aller retour) διακόπτη φωτισμού

Δυο διακόπτες με ένα φως ή πολλά φώτα παράλληλα συνδεδεμένα
Συνδεσμολογία διακοπτών αλέ ρετούρ για φωτιστικό σώμα, με δυο σημεία ελέγχου. 

























Όταν θέλουμε να ελέγχουμε ένα, ή περισσότερα φώτα, από δύο ή πιο πολλές θέσεις, χρησιμοποιούμε διακόπτες αλέ ρετούρ (από τις γαλλικές λέξεις, aller-retour = μετάβαση-επιστροφή), ή διακόπτες εναλλαγής, όπως λέγονται στα ελληνικά.

Σύμβολο διακόπτη φωτισμού
Μονογραμμικά
σύμβολα ακραίου και μεσαίου
αλέ ρετούρ διακόπτη 
Η συνδεσμολογία για δύο σημεία ελέγχου υλοποιείται με δυο ακραίους αλέ ρετούρ διακόπτες όπως φαίνεται στο σχήμα.
Για έλεγχο, με τους ίδιους διακόπτες περισσότερων από ένα φωτιστικών, το κύκλωμα είναι το ίδιο συνδέοντας παράλληλα τα υπόλοιπα φωτιστικά με το υπάρχον.
   
Για έλεγχο φωτισμού, με περισσότερους από δυο διακόπτες, το κύκλωμα φαίνεται εδώ.

Στα καλώδια - αγωγούς του σχεδίου έχουμε δώσει νούμερα για καλύτερη κατανόηση, επεξήγηση και τεκμηρίωση. 
Οι διακόπτες Α και Β έχουν δυο θέσεις λειτουργίας, στην μία ενώνονται ηλεκτρικά, μέσω εσωτερικής μεταλλικής επαφής, τα σημεία με την παχιά γραμμή ενώ στην άλλη θέση λειτουργίας ενώνονται τα σημεία με την διακεκομμένη γραμμή.

Οι διακόπτες αλε ρετούρ έχουν πάντα τρία σημεία ηλεκτρικής ένωσης που συνδέουμε αντίστοιχα τρία καλώδια. Συνήθως σε κάθε ένα από τα τρία αυτά σημεία μπορούν να ενωθούν δυο αγωγοί - καλώδια και αυτό για λειτουργικούς λόγους π.χ. για να συνεχίσει το καλώδιο της φάσης, να πάει σε πρίζα που είναι πιο κάτω από τον διακόπτη με την οποία έχουν κοινή ασφάλεια.

Το καλώδιο της φάσης, το νούμερο 1 στο σχέδιο, έρχεται από την ασφάλεια του πίνακα που ελέγχει το συγκεκριμένο φωτιστικό και είναι συνήθως μαύρου χρώματος.
Legrand
Πίσω όψη ακραίου χωνευτού
αλέ ρετούρ διακόπτη. 

Το καλώδιο του ουδέτερου, το νούμερο 5, έρχεται από τον πίνακα και είναι μπλε χρώματος, ή γκρι χρώματος για τα παλιά σπίτια και πάει στο φωτιστικό χωρίς να περνάει από τα σημεία των διακοπτών.
Τα καλώδια 2 και 3 είναι μαύρα, καφέ ή κόκκινα. Συνήθως, για λόγους ευκολίας στην αναγνώρισή τους, είναι διαφορετικού χρώματος από τα καλώδια 1 και 4. 
Στο φωτιστικό μπορεί να καταλήγει και κιτρινοπράσινο καλώδιο γείωσης το οποίο επιβάλλεται αν το φωτιστικό έχει μεταλλικό πλαίσιο - περίβλημα.

Στην θέση των διακοπτών που εμφανίζεται στο σχέδιο, το ρεύμα, (η φάση) εκεί που το δοκιμαστικό ανάβει, το καλώδιο νο 1 δηλαδή, περνάει μέσω του διακόπτη Α στο καλώδιο 2, εκεί σταματάει γιατί από τον διακόπτη 2 το ρεύμα δεν περνάει στο καλώδιο 4.

Αν τώρα πατήσουμε το πλήκτρο του διακόπτη Α το ρεύμα θα περάσει από το 1 στο 3 και στην συνέχεια, στον διακόπτη Β, από το 3 στο 4 με αποτέλεσμα στο φωτιστικό να εμφανιστούν στα άκρα του 230 Volts και να ανάψει.

Αν, από την αρχική κατάσταση πατήσουμε το πλήκτρο του διακόπτη Β το ρεύμα θα περάσει στον διακόπτη Α από το 1 στο 2 και στην συνέχεια στον διακόπτη Β από το 2 στο 4 με αποτέλεσμα να ανάψει και πάλι το φως.

Αν έχουμε τον διακόπτη της πρώτης φωτογραφίας η αντιστοιχία για τον αγωγό νούμερο 1 του σχεδίου (ή το νούμερο 4 για τον διακόπτη Β) είναι το L. Του αγωγού νούμερο 2 και του νούμερου 3 αντίστοιχα τα 1 και 2 του διακόπτη.
διακόπτης φωτισμού
Χωνευτός αλέ ρετούρ διακόπτης
Τα σύμβολα στην πίσω όψη των διακοπτών διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή όπως φαίνεται και στις υπόλοιπες φωτογραφίες των διακοπτών .


Αν υποθέσουμε ότι αφαιρέσαμε τους διακόπτες, αγοράσαμε καινούριους για να τους αντικαταστήσουμε και δεν σημειώσαμε την προηγούμενη συνδεσμολογία ή έχουμε μπερδευτεί, μπορούμε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ και με ένα μόνο δοκιμαστικό κατσαβίδι να βρούμε την σωστή συνδεσμολογία ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Βεβαιωνόμαστε ότι υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ στην εγκατάσταση του πίνακα και το ελέγχουμε πατώντας το πλήκτρο τεστ για να είμαστε σίγουροι ότι λειτουργεί σωστά, αλλιώς ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΆΜΕ μια τέτοια διαδικασία.
Επίσης σιγουρευόμαστε ότι δεν υπάρχει άλλο άτομο στον χώρο και κυρίως μικρά παιδιά.

Κατεβάζουμε την ασφάλεια παροχής φωτισμού του χώρου και αφήνουμε και τα έξι καλώδια (τρία για κάθε θέση διακόπτη) στον αέρα και γυμνά στην άκρη τους, ασύνδετα. Σηκώνουμε την ασφάλεια και ελέγχοντας βρίσκουμε τον μοναδικό από τους έξι αγωγούς που το δοκιμαστικό ανάβει.
Το καλώδιο που βρήκαμε είναι το καλώδιο νούμερο 1.

Διακόπτης για φως
Διακόπτης aller retour
Κατεβάζουμε την ασφάλεια παροχής και συνδέουμε στον διακόπτη Α, στο άκρο L, το καλώδιο νούμερο 1 που βρήκαμε. Τα άλλα δύο καλώδια, τα νούμερα 2 και 3 τα συνδέουμε τυχαία στις άλλες δυο θέσεις του διακόπτη, καθώς δεν έχει σημασία για την σωστή λειτουργία του κυκλώματος.
Ξανασηκώνουμε την ασφάλεια και βρίσκουμε στην θέση του δεύτερου διακόπτη, του Β, το καλώδιο που δεν ανάβει το δοκιμαστικό σε οποία θέση και αν είναι α διακόπτης Α πειραματιζόμενοι με συνεχή αλλαγή της θέσης του διακόπτη Α.
Το καλώδιο που δεν ανάβει είναι το καλώδιο νούμερο 4.

Κατεβάζουμε την ασφάλεια και συνδέουμε στο L του διακόπτη Β το καλώδιο νούμερο 4. Τα καλώδια νούμερο 2 και 3 τα συνδέουμε πάλι τυχαία στις άλλες δυο θέσης του διακόπτη.

Αν πραγματοποιήσαμε όλα τα βήματα της διαδικασίας σωστά, όπως περιγράφονται, οι διακόπτες ελέγχουν το φωτιστικό όπως επιθυμούμε. 

261 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ για το άρθρο. Ήδη μπήκε στα αγαπημένα. Σιγά σιγά πρόσθεσε κι άλλα σχέδια ή εργασίες στο μπλοκ σου, νομίζω είναι πολύ χρήσιμο

      Διαγραφή
    2. Αληθινέ σε ευχαριστώ.

      Η πρόσθεση και άλλων post εξαρτάτε από την διάθεση μου και τον χρόνο μου...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος20/12/14, 4:57 μ.μ.

      exw thema me ton automato klimakostasiou.....kahke o palios ton ebgala kai evala ths legrand 003701 gia 3 kalwdia..mauro gkri kitrino....anavei alla mono otan krataw to button....kai alaksa th sundesh k mou tremopaize to fws...epishs xwris to kitrino den anavei kan....voithiaaaaa :(

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος20/12/14, 4:57 μ.μ.

      to profil einai ths kopelas mou :P giannhs legomai

      Διαγραφή
    5. Γιάννη
      Ο αυτόματος κλιμακοστασίου δεν έχει μια στάνταρ σύνδεση, ούτε χρειάζεται τον ίδιο αριθμό και σύνδεση των καλωδίων. Διαφέρει ανάλογα με την μάρκα.

      Πας στο μαγαζί με τον παλιό αυτόματο και ζητάς έναν που να κάνει την δουλειά με την ίδια σύνδεση.

      Τώρα βέβαια που έχεις ήδη πάρει κάποιον, πρέπει να δεις αν το σχέδιο, που πρέπει να υπάρχει στο σώμα του παλιού, είναι ίδιο με του καινούργιου ή αν μπορεί με κάποιο τρόπο να συνδεθεί.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος22/9/11, 5:58 μ.μ.

    Γιατί επιβάλλεται να συνδέσουμε γείωση όταν η βάση του φωτιστικού έιναι μεταλλική;; Τι μπορεί να συμβεί αν δεν το κάνουμε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. giati se periptosi ama akoubisi i fasi (L) pano sto siderenio vasi tou fotistikou, kai pas na to akoumpisis tha se petaksi ston tixo ,ama exei giosi tha se sosi

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος1/10/11, 12:10 μ.μ.

    Απολύτως σαφές και κατατοπιστικό. Nice job!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/10/11, 1:29 π.μ.

    ευχαριστουμε για τα...φωτα σας. παω κιολας να διορθωσω εκεινη τη συνδεση που με ταλαιπωρει τοσο καιρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε ...
    Παρακαλώ δεν κάνει τίποτα
    και προσοχή σε ότι και αν κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολυ σωστα ολα αυτα αλλα εχω μια απορια. μολις τωρα εκανα μια αλλαγη διακοπτων και ελεγξα ολα τα καλωδια και οντως μονο ενα ειχε ρευμα (στον διακοπτη (Α)). Στον διακοπτη (Β) οντως το ενα δεν ειχε καθολου ρευμα και στις δυο θεσεις στον (Α) αλλα διαπιστωσα οτι τα αλλα δυο καλωδια ειχαν ρευμα και στις δυο θεσεις στον (Α). αυτο σημαινει κατι ή ειναι ΟΚ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νίκο

    Αν πριν είχες δυο διακόπτες ίδιου τύπου που δούλευαν και τώρα οι νέοι διακόπτες δουλεύουν όπως θα έπρεπε, τότε είσαι εντάξει.
    Το δοκιμαστικό κατσαβίδι κάποιες φορές ανάβει
    και χωρίς να υπάρχει πραγματικά τάση δικτύου αλλά με κάποια παρασιτική τάση που το διεγείρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε στις
    22 Σεπτεμβρίου 2011 5:58 μ.μ.

    Ο blogger σε είχε "βάλει" στα ανεπιθύμητα σχόλια από λάθος προφανώς.

    Αν δεν βάζαμε γείωση και η φάση ακουμπούσε στο μεταλλικό πλαίσιο κι εμείς πηγαίναμε π.χ. να το καθαρίσουμε ακουμπώντας το με το χέρι μας ... Θα μας χτυπούσε το ρεύμα, σε αντίθεση με το πλαστικό περίβλημα που δεν είναι αγώγιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολυ αναλυτικα και ωραια τα γραφετε, αλλα αντιμετοπιζω προβλημα. σε δυο διακοπτες που μεχρι σημερα δεν ηξερα οτι ειναι αλε ρετουρ αγορασα 2 νεους διακοπτες αλε ρετουρ. στο κουτι στον διακοπτη Α εχει 5 καλωδια (ενα μαυρο & 4 κοκκινα) και μονο ενα εχει ρευμα και στον διακοπτη Β κανονικα 3 καλωδια (καφε,κοκκινο,κοκκινο). κανω την συνδεση οπως λετε στον διακοπτη Α, αναβοσβηνει το φωτιστικο απο τον διακοπτη Α κανονικα , αλλα στον διακοπτη Β μονο οταν ειναι κλειστο το φως, ενα καλωδιο κοκκινο εχει πραγματικη ταση , το αλλο κοκκινο ισα ισα που αναβει και το καφε καθολου.
    το κυκλωμα δεν λειτουργει !!
    καμια ιδεα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 0944

    Από ότι καταλαβαίνεις πολλά πράγματα μπορεί να έχουν συμβεί στο κύκλωμα και πραγματικά δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

    Πρώτα από όλα όμως να σου επιστήσω την ΠΡΟΣΟΧΗ στην ασφάλεια σου .


    Γράφεις : κανω την συνδεση οπως λετε στον διακοπτη Α

    Περιγράφω σύνδεση με τρία καλώδια , σου περίσσεψαν δυο; Και τι τα έκανες αυτά;

    Γράφεις : αναβοσβηνει το φωτιστικο απο τον διακοπτη Α κανονικα , αλλα στον διακοπτη Β μονο οταν ειναι κλειστο το φως

    Δεν βγάζω νόημα. Αναβοσβήνει από τον Α μόνο όταν ο Β είναι σε μια από τις δυο θέσεις του; Ή κάτι άλλο;

    Επιπλέον :

    Γιατί ἀλλαξες τους διακόπτες; Τι πρόβλημα παρουσίαζαν;

    Το φως δούλευε πριν την αλλαγή; Από δυο διακόπτες ή μήπως υπάρχει ή υπήρχε και τρίτος;

    Έχουν γίνει αλλαγές από το αρχικό κύκλωμα; Ποιος τις έκανε; Θυμάται κανείς πως δούλευαν οι διακόπτες παλιά; Και πόσα και ποια φώτα έλεγχαν;

    Όταν αφαίρεσες τον διακόπτη με τα πέντε καλώδια αυτά σε πόσες θέσεις πάνω στον διακόπτη ήταν συνδεμένα; Τρεις ή τέσσερις; Ήταν όλα συνδεμένα;

    Έχεις τους παλιούς διακόπτες; Πόσα άκρα για σύνδεση έχουν; Είναι ίδιοι;

    Κάτω από τον διακόπτη Α μήπως υπάρχει πρίζα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εχω ενα τριπλο διακοπτη που αντιστοιχει για τα 2 φωτα στο σαλονι μου και ενα φως για εξω απο την εξωπορτα (το τελευταιο το ξεχναμε-δουλευει μια χαρα). Εχω αλλαξει μονος μου τους διακοπτες πριν 2 χρονια αλλα δεν ηξερα οτι το ενα φως στο σαλονι ειναι αλε ρετουρ και ειχα αγορασει απλους διακοπτες (Α&Β) και προφανως ο Β δεν δουλεψε ποτε , δεν ηξερα ποτε τι κανει. Πριν την αλλαγη μια λαμπα που ειχα στο σαλονι αναβε μονο απο τον διακοπτη Α.
    Τους παλιους διακοπτες δεν τους εχω. 2 κοκκινα καλωδια ηταν μονωμενα με μονωτικη και δεν χρησιμοποιοντουσαν.
    Μεχρι χθες απο τον διακοπτη Α αναβα και εσβηνα κανονικα το φωτιστικο στο σαλονι μου απο ενα μοναδικο διακοπτη.
    Κατω απο τους διακοπτες υπαρχει και πριζα.
    Παρατηρησα ομως σε ενα διαμερισμα που βρισκεται κατω απο το δικο μου και εχουν φτιαχτει μαζι και ειναι ακριβως ιδια, οτι το συγκεκριμενο φωτιστικο στο σαλονι ειναι αλε ρετουρ. Ετσι αποφασισα να αγορασω 2 διακοπτες αλε ρετουρ.

    Στον διακοπτη Α κανω συνδεση το μαυρο καλωδιο Νο1 που εχει ρευμα, ενα κοκκινο Νο5 (ουδετερο)που ηταν συνδεδεμενο και αναβε το φωτιστικο και αλλο ενα κοκκινο Νο3. επελεξα το συγκεκριμενο καλωδιο Νο3 γιατι με τα αλλα δυο κοκκινα στον διακοπτη Β ποτε κανενα καλωδιο απο τα τρια δεν ειχε ρευμα. Τα δυο που περισευουν τα εχω μονωσει με μονωτικη.
    Με το καλωδιο Νο3 συνδεδεμενο στον διακοπτη Α, και οταν δεν αναβει το φωτιστικο εχω ρευμα σε ενα κοκκινο καλωδιο στον διακοπτη Β , ενα αλλο κοκκινο καλωδιο κανει το δοκιμαστικο κατσαβιδι να αναβει ισα ισα και το μαυρο καλωδιο δεν εχει καθολου.

    Οταν ηρθαν και μου συνεδεσαν το φωτιστικο δεν ηξερα οτι ειναι αλε ρετουρ και δεν το ανεφερα. Ισως να φταει δηλαδη και η συνδεσμολογια στο φωτιστικο;;

    Ευχαριστω παρα πολυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 0944

    Τα νούμερα που αναφέρεις είναι πάνω στο καλώδιο ή βάση του δικού μου σχέδιου;
    Υποθέτω το δεύτερο.

    Με βάση τα δεδομένα λοιπόν μπορώ να πω :

    Ο ουδέτερος δεν περνάει ποτέ από τον χώρο κανενός διακόπτη, πάει κατευθείαν στο φωτιστικό

    Από τα χρώματα που αναφέρεις μαντεύω ότι το μαύρο είναι το νούμερο 1 και το καφέ το νούμερο 4. Τα 2 και 3 πρέπει να είναι κόκκινα.

    Τα κόκκινα που είναι ασύνδετα δεν μπορώ να ξέρω γιατί είναι εκεί και ξανά μαντεύω ότι έχει γίνει αλλαγή στο κύκλωμα και ίσως και στο φως που ελέγχεται μόνο του.

    Στο φωτιστικό αποκλείω να έχει γίνει λάθος. Εκεί τα καλώδια που καταλήγουν είναι συγκεκριμένα και δεν σε μπερδεύουν.

    Αλλά για να μην βρίσκεις δυο καλώδια, δυο κόκκινα, στον Β να ανάβουν έντονα το δοκιμαστικό σημαίνει ότι σε κάποιο κουτί διακλάδωσης πρέπει να έχει γίνει επέμβαση και αποσύνδεση καλωδίου ή να έχει κοπεί (απίθανο) ή να έχει αποσυνδεθεί από έντονο τράβηγμα.

    Αν έχεις χρόνο και θέλεις να ασχοληθείς, πρέπει να ξεκαθαρίσεις ποιο είναι ποιό, να ανοίξεις τα κουτιά, αν δεν είσαι σίγουρος και στην ανάγκη να χρησιμοποιήσεις ωμόμετρο.

    Βέβαια επειδή μπορεί να πάμε μακριά σου λέω ότι πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσεις την λειτουργία του κυκλώματος στο μυαλό σου και μετά με δοκιμές, με γέφυρες και πολύ προσοχή να ξεκαθαρίσεις το που πάει το κάθε καλώδιο και μετά να συνθέσεις το νέο καθαρό κύκλωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εκανα διαφορες δοκιμες. Μπορεσα να εχω στον διακοπτη Β τα δυο κοκκινα καλωδια να αναβουν εντονα, αλλα μονο οταν ο διακοπτης Α δεν δινει ρευμα στο φωτιστικο.
    Για να το κανω αυτο συνδεσα 2 κοκκινα καλωδια σε ενα σημειο. (https://www.box.net/shared/6hdblncdp8ptejt7sejs)
    Ακομα και τωρα ομως δεν λειτουργει το αλε ρετουρ...
    Αναβοσβήνει από τον Α ανεξαρτητα απο την θεση που ειναι ο διακοπτης Β
    Αν φανταζομαι σωστα το φωτιστικο μου εχει δυο γραμμες για να αναβουν μισες μισες οι λαμπες αλλα δεν εχει γινει σωστα η συνδεση στο φωτιστικο ?;?; ?

    Καμια ιδεα;

    Ευχαριστω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 0944

    Πάμε από την αρχή ...

    1. Έχεις ένα φωτιστικό - πολύφωτο που οι μισές περίπου λάμπες ελέγχονται από έναν απλό διακόπτη και οι άλλες μισές θέλεις να ελέγχονται (και έτσι ελέγχονται στο κάτω διαμέρισμα) από δυο αλε ρετούρ;

    2. Οι δυο αλε ρετούρ βρίσκονται μακριά ο ένας από τον άλλο;

    3. Στην φωτογραφία του προηγούμενου σχόλιου σου ποιος διακόπτης είναι; Αν είναι ο Α δεν βλέπω τα 4 κόκκινα και το ένα μαύρο που έλεγες στην αρχή! βλέπω δυο μαύρα δυο κόκκινα και άλλα δυο κόκκινα που έρχονται έξω από τον τοίχο από άλλο διακόπτη(;)

    4. Έχεις αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ στο σπίτι που καλύπτει όλους τους χώρους; είναι ελεγμένο για την καλή του λειτουργία;

    5. Αφού έχεις την ευχέρεια για φωτογραφίες βγάλε όσες μπορείς από όλα τα σημεία με ανοιχτά τα κουτιά με σήμανση ποιον θεωρείς Α και ποιον Β, επίσης φωτογραφία και του απλού διακόπτη. Οι φωτογραφίες να έχουν προσανατολισμό, το κάτω να είναι κάτω και το πάνω πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εχω ενα φωτιστικο που ολες οι λαμπες του ελεγχονται απο ενα διακοπτη Α
    (http://www.box.com/s/lhr6z0nng191bcci8qf8
    http://www.box.com/s/sq2d9ir2onxs2sshqmm2
    http://www.box.com/s/3gmvjmazkjm8tyv9ylfg , http://www.box.com/s/hzuefzht7luuojdr8vqu )
    και θελω να μπορω να το ελενξω απο τον διακοπτη Α και απο τον διακοπτη Β (http://www.box.com/s/aku3qvlhtmedyye1gt6q , http://www.box.com/s/rhmfj2o1h6mcpob48ke2
    http://www.box.com/s/z89iemarg1rro92pyi5k ).

    οι διακοπτες βρισκονται μακρια ο ενας απο τον αλλο.

    Εχω ρελε, δεν ξερω αν λειτουργει καλα

    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 0944

    Οι φωτογραφίες με βοήθησαν.
    Ξεκαθάρισαν κάποια πράγματα.

    1. Ο Β είναι σωστά συνδεμένος και είναι σωστός ο τύπος του, γιατί είναι ακραίος αλέ ρετούρ.
    2. Ο Α δεν είναι ακραίος αλέ ρετούρ αλλά μάλλον μεσαίος αλε ρετουρ. Εδώ θα βοηθούσε μια φωτογραφία με τα νούμερα και το σχέδιο πάνω στον διακόπτη αλλά υποθέτω ότι είναι μεσαίος μιας και τον αγόρασες, όπως είπες για αλε ρετουρ και όχι για κάτι άλλο. Μπορείς και με αυτόν να κάνεις το κύκλωμα να δουλέψει.
    3. Τα δυο κόκκινα που πάνε προς τα κάτω στον διακόπτη Α και που όταν τα συνδέεις έχουν τάση και τα δυο κόκκινα στον διακοπή Β δείχνει να είναι τα καλώδια που θέλουμε.

    Πρέπει να γίνουν τα εξής:
    1. Αν αφαιρέσεις το ένα κόκκινο (από αυτά που πάνε προς τα κάτω στον διακόπτη Α) έχει μόνο αντίστοιχα και το ένα κόκκινο τάση στον διακόπτη Β; Το ίδιο συμβαίνει και αν αφαιρέσεις το άλλο από τα δυο κόκκινο;
    2. Μια φωτογραφία που να φαίνονται τα νούμερα και το σχέδιο πάνω στον διακόπτη Α.
    3. Στον διακόπτη Β, ὀταν είναι αναμμένο το φως και συνδεμένα τα καλώδια, υπάρχει τάση στο καφέ καλώδιο; Υποθέτω πως ναι. Και όταν το φως είναι σβηστό δεν υπάρχει τάση στο καφέ;Υποθέτω πως δεν έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 1)Πραγματι αν αφαιρέσω το ένα κόκκινο (από αυτά που πάνε προς τα κάτω στον διακόπτη Α) έχει μόνο αντίστοιχα και το ένα κόκκινο τάση στον διακόπτη Β.
    Το ίδιο συμβαίνει και αν αφαιρέσω το άλλο από τα δυο κόκκινα.
    Ολα αυτα οταν ειναι σβηστο το φωτιστικο. Οταν ειναι ανοικτο κανενα καλωδιο στον διακοπτη Β δεν εχει ρευμα.
    2)ο διακοπτης Α
    http://www.box.com/s/hibl2t22d7lbixypvt0v
    http://www.box.com/s/7uhnx6ofdexsncegpxzf
    http://www.box.com/s/p76z326jaojpd4pz4h51
    http://www.box.com/s/pcag7c7hyx7ilra2l5ig
    ειναι διπλος αλλα ελενχει μονο ενα φωτιστικο που αναβουν ολες οι λαμπες του μαζι.
    3) το καφε καλωδιο δεν εχει ποτε ρευμα. Ουτε οταν ειναι σβηστω το φωτιστικο ουτε οταν ειναι αναμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 0944

    Ωραία
    Τώρα πιστεύω ότι έβγαλα κάποια συμπέρασμα για το πως έχουν τα πράγματα με το κύκλωμα σου.

    Έχει συνδεθεί στο φωτιστικό μόνημα η φάση και όχι ο ουδέτερος .
    Δηλαδή το σχέδιο είναι το ίδιο με αυτό του post, αλλά με την διαφορά ότι ο ουδέτερος ( το 5) είναι φάση και η φάση είναι ουδέτερος (το 1) και φυσικά ο δικός σου Α είναι ο Β του σχέδιου και ο δικό σου Β είναι ο Α του σχέδιου. Αυτό εξηγεί γιατί το καφέ δεν έχει ρεύμα ποτέ, αφού είναι το νούμερο 1 (ουδέτερος) και εξηγεί επίσης γιατί τα δυο κόκκινα δεν ανάβουν το δοκιμαστικό όταν το φως είναι αναμμένο (είναι όλα ουδέτερος) .
    Βέβαια αυτό σημαίνει ότι το μαύρο (το νούμερο 4) όταν το φως είναι αναμμένο δεν θα ανάβει το δοκιμαστικό ( τσέκαρέ το )

    Πρώτα από όλα πρέπει να πατήσεις το πλήκτρο τεστ στο αντιηλεκτροπληξιακό για να δεις αν πέφτει. Αν δεν πέφτει σταμάτα οτιδήποτε και φώναξε ηλεκτρολόγο να στον αλλάξει.

    Κάνε την εξής συνδεσμολογία και δες τι θα γίνει

    Στον διακόπτη Β, αυτόν που αναφέρεις σαν Α , τον διπλό ακραίο αλε ρετουρ ( επιτέλους ξέρουμε τι διακόπτης είναι) βάλε το ένα κόκκινο στο 1 και το άλλο κόκκινο στο 3 και το μαύρο στο 2, (αναφέρομαι στα δυο κόκκινα που πάνε προς τα κάτω). Τον άλλο διακόπτη όπως είναι και τα υπόλοιπα στον «νέο» Β αφαίρεσε τα .

    Επειδή το μαύρο συνεχίζει και πιο κάτω μπορεί να μην δουλέψει με την συνδεσμολογία που αναφέρω γιατί θα έχει γίνει και άλλη παρέμβαση και αλλαγή στο κύκλωμα.
    Αν δεν δουλέψει τσέκαρε αν βγάζοντας στον αέρα το καφέ από τον απλό αλε ρετουρ το φως ανάβει. Αν ανάβει σημαίνει ότι έχει περαστεί και άλλο καλώδιο προς το φωτιστικό ή έχει γίνει χοντρή τροποποίηση. Αν δεν ανάβει σημαίνει ότι κάποιο άλλο από τα καλώδια και όχι το μαύρο είναι το νούμερο 4 .

    Αυτά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος14/1/12, 8:55 μ.μ.

    ηλεκτρολογικο σχεδιο σηνδεσησ κομιτατερ 2 επαφων με 2 λαμπεσ αυτοκηνιτου και μπριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είχα συνδεσμολογία αλερετουρ και άλλαξα διακόπτες... Τους είχα βάλει ψιλο στην τύχη και το κύκλωμα δεν λειτουργούσε σωστά... Τα έλυσα όλα και τα έκανα με βάση τις οδηγίες και όλα τέλεια! Πολύ χρήσιμο, ευχαριστώ πολύ! Συνέχισε έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/2/12, 4:46 μ.μ.

      Έχω δύο legrand με 4 υποδοχές και δε ξέρω ποιο είναι το L

      1. 10AX250V
      2. BMD& με βέλος
      3. βέλος απλό
      4. το Μονογραμικό σύμβολο ακραίου

      Σ’ ευχαριστώ
      Κώστας

      Διαγραφή
  21. Ανώνυμε ... Κώστα

    Ο διακόπτης σου, αφού έχει το σύμβολο του ακραίου αλε ρετούρ, είναι σίγουρα ακραίος αλε ρετούρ και επομένως έχει σίγουρα τρεις υποδοχές.
    Επειδή γράφεις πως έχει τέσσερις υποδοχές προφανώς στην μία υποδοχή δεν υπάρχει μεταλλικό σημείο για σύνδεση καλωδίου αλλά υπάρχει εκεί γιατί το πλαίσιο - καλούπι κατασκευής του διακόπτη είναι κοινό για τον ακραίο και τον μεσαίο αλε ρετούρ (στον οποίο χρειάζεται τέσσερις υποδοχές).

    Μαντεύω ότι και τα δυο βελάκια δείχνουν προς τα έξω. Αν είναι έτσι τότε το L είναι η τρίτη υποδοχή ανεξάρτητα τι γράφει επάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος2/2/12, 10:42 μ.μ.

    Σ' ευχαιστώ για την απάντηση σου

    Έχεις δίκιο για το "άδειο"μονογραμικό. Ταβελάκια είανι όπως σου γράφω παρακάτω

    1. 10AX250V μεβέλος προς τα έξω
    2. BMD& με βέλος προς τα έξω
    3. βέλος απλό προς τα μέσα

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος9/2/12, 11:11 π.μ.

    ευχαριστώ πολύ...!!! Πολύς ο πονοκέφαλος μέχρι να σε βρώ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ. Χαίρομαι που βοήθησα.

      Σε κατανοώ για τον πονοκέφαλο. Είναι σπαζοκεφαλιά.

      Διαγραφή
  24. Ανώνυμος13/2/12, 11:14 μ.μ.

    Και μιας και μιλάμε για σπαζοκεφαλιές και πονοκεφάλους είπα να βάλω και εγώ τέρμα σ έναν από αυτούς που έχω εδώ και χρόνια από την στιγμή που άλλαξε ο πατέρας μου τους διακόπτες στο δωμάτιο. Και κάπως έτσι κατέληξα εδώ!

    Στο δωμάτιο υπάρχει ένα και μόνο φωτιστικό το οποίο ελέγχεται από 2 διακόπτες εναλλαγής. Το πρόβλημα προέκυψε όταν αλλάξαμε τους διακόπτες.

    Κάτω από τον Α διακόπτη που αλλάχτηκε υπάρχει μια πρίζα.
    Το θέμα είναι ότι στο χωνευτό κιβώτιο δεν καταλήγουν 3 καλώδια, Αλλά 5!
    (2 κόκκινα, 3 μαύρα). Ωστόσο περνάνε και αλλά 3 από πίσω τα οποία όμως δεν έχουν άκρα (μπλε, καφέ, πράσινο)

    Στα καλώδια 1,2,3 το δοκιμαστικό κατσαβίδι άναψε! Στο 2 όμως είχε την μεγαλύτερη δυνατή ένταση. Ενώ στα Α-Β δεν άναψε καθόλου.

    Ορίστε η εικόνα
    http://postimage.org/image/yoxjofxep/

    Ορίστε και ο διακόπτης
    http://postimage.org/image/my7hl5nen/


    Στον άλλο διακόπτη το Β το δοκιμαστικό κατσαβίδι άναψε σε όλα. Μόνο όμως στο μαύρο καλώδιο ήταν με την μεγαλύτερη δυνατή ένταση! (πιθανόν παρασιτικός ηλεκτρισμός)

    Ορίστε η εικόνα
    http://postimage.org/image/7fa1o1f3z/

    Ορίστε και ο διακόπτης
    http://postimage.org/image/upo7jprjz/

    Στην αρχή αφού έβγαλα και τους 2 διακόπτες, αφήνοντας τα καλώδια τους γυμνά και δοκίμασα τα καλώδια στον Α, υπέθεσα πως μιας και το κατσαβίδι ανάβει και παίρνει φάση πως αυτός είναι ο Α και πως ο άλλος θα είναι ο Β έλα όμως που από ότι φαίνεται παίρνει τάση και ο Β.

    Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα αυτό δεν είναι λογικό από την στιγμή που τα καλώδια είναι ασύνδετα και με τις επαφές τους να κρέμονται έξω από τα κιβώτια

    Συμπέρασμα ότι κάποια άλλη πατάτα παίζει! Από τις πολλές που μου έχουν διηγηθεί για αυτό το σπίτι!

    Ας ξαναβγεί αύριο το φως του ήλιου και λέω να δοκιμάσω με κλειστό τον γενικό ποιο καλώδιο είναι ποιο από αυτά τα μυστηριώδη που δεν περνάει ρεύμα


    Τι να ελέγξω?
    Τι φταίει και τέλος τι πρέπει να κάνω!

    Μπορείς να μου δώσεις τα φώτα σου;

    Σ ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου!
    Φώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν Φώτη έχουμε και λέμε (για αρχή) :

      ΠΡΟΣΟΧΗ Μην κάνεις κάτι χωρίς να είσαι σίγουρος για την δική σου ασφάλεια και των άλλων που τυχόν βρεθούν εκεί.


      Οι δυο παλιοί διακόπτες δούλευαν; Δούλευαν ως αλε ρετούρ;

      Ο Β, από ότι βλέπω, είναι παλιός διακόπτης και δεν είναι αλε ρετούρ. Μοιάζει με απλό διακόπτη. Σε πόσα σημεία έχει θέση για καλώδιο δυο ή τρία;

      Ο Α είναι διπλός αλε ρετούρ, πράγμα που δεν χρειάζεται, ένας απλός αλε ρετούρ ήταν αρκετός. Γιατί διαλέχτηκε;

      Στην θέση του Β διακόπτη δεν έπρεπε να υπάρχει κιτρινοπράσινο καλώδιο. Το κιτρινοπράσινο είναι μόνο για γείωση και για τίποτε άλλο. Επίσης μου θυμίζει θέση πρίζας εκεί . Μήπως ήταν πρίζα παλιά;

      Σε οποιαδήποτε πρίζα του σπιτιού το δοκιμαστικό ανάβει; ανάβει και στις δυο οπές ή μόνο στην μία έντονα και στην άλλη αχνά; Στην γείωση;

      Έχει αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ το σπίτι που αν πατηθεί το τεστ πέφτει;

      Διαγραφή
  25. Ανώνυμος15/2/12, 10:41 μ.μ.

    1) Έτσι θυμάμαι σαν πιτσιρίκι πως δούλευαν αλε ρετουρ! Αλλά επειδή έχουν περάσει χρόνια δεν μπορώ να πάρω και όρκο. Θυμάμαι όμως σίγουρα να το συζητάμε στο σπίτι πως μετά που τους αλλάξαμε χάλασε το αλε ρετουρ!

    2) O Διακόπτης Β τελικά παρόλο που είναι παλιός είναι αλέ ρετούρ . Και έχει 3 σημεία σύνδεσης τα οποία σημείωσα πάνω με μαρκαδόρο πριν τον αποσυνδέσω τελείως (κόκκινο, μαύρο, πράσινο) μπορείς να τα δεις και στην φωτογραφία.
    http://postimage.org/image/upo7jprjz/
    Τον έλεγξα συνδέοντας μια μπαταρία και ένα λαμπάκι πυρακτώσεως και βλέποντας αν ανοιγοκλείνοντας τον διακόπτη η τάση εκτρέπονταν από το ένα άκρο στο άλλο.


    3) Ο Α είναι διπλός αλέ ρετουρ γιατί διπλός αλε ρετουρ ήταν και ο παλιός. Και ο λόγος είναι πως υπάρχει και μια άλλη λάμπα έξω στην ταράτσα οποία δεν συνδέθηκε ποτέ. Επίσης τα καλώδια που πάνε σε εκείνη την λάμπα έξω ούτε αυτά ήταν συνδεδεμένα στο παλιό διακόπτη και ούτε τα συνδέσαμε σε αυτόν τον καινούριο που βάλαμε μετά.

    4) Όχι δεν ήταν πρίζα εκεί παλιά! Απλά η θέση του διακόπτη άλλαξε κάποια στιγμή επειδή γκρεμίσαμε έναν εσωτερικό τοίχο για να μεγαλώσει ο χώρος. Όπως ήταν το κιβώτιο δηλαδή απλά μπήκε στον άλλο τοίχο της γωνίας. Ωστόσο εγώ καθαρά από πονηριά ρώτησα μήπως και! δεν έφτασαν τα καλώδια έστω και για αυτήν την μικρή μετακίνηση και μπήκαν προεκτάσεις. Η απάντηση ήταν όχι.

    5) Καταρχήν το σπίτι είναι διώροφο. Και υπάρχει ξεχωριστός πίνακας για τον πάνω όροφο. Οπότε για τον πάνω όροφο σε μία άλλη πρίζα που δοκίμασα μέσα στο δωμάτιο σημείωσα τα εξής! Το δοκιμαστικό άναψε σε μία και μόνο από τις οπές έντονα. Στην άλλη καθόλου. Ούτε αμυδρά ούτε τίποτα. Και στην γείωση δεν άναψε καθόλου επίσης!

    6) Ναι έχει αυτόματη ασφάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμμ δύσκολα τα πράγματα αλλά με προσπάθεια, υπομονή και δοκιμές κάτι μπορεί να γίνει.

      Λες ότι έχεις αυτόματη ασφάλεια . Άλλο η αυτόματη ασφάλεια και άλλο το ρελέ, όπως συνήθως λέμε το αντιηλεκτροπληξιακό στοιχείο, που ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΆ πρέπει να υπάρχει σε κάθε κατανάλωση . Είναι σημαντικό πριν από οτιδήποτε να βεβαιωθείς ότι υπάρχει και λειτουργεί σωστά.

      Από την φωτογραφία του διακόπτη που ονόμασες Α ποια πάνε στην ταράτσα για να μην ασχοληθούμε μαζί τους ;

      Μπορείς να βγάλεις από το ντουί την λάμπα και να ξαναδοκιμάσεις σε ποια καλώδια ανάβει το δοκιμαστικό; Αν είναι φθορισμού βγάλε την παροχή από την κλάμα.

      Διαγραφή
  26. Ανώνυμος16/2/12, 2:44 μ.μ.

    λοιπον....θα ηθελα να κανω και γω μια ερωτηση.σε μια παροχη υπηρχε διπλος διακοπτης και πριζα.σημερα δε μπορω να βρω τετοιο στοιχειο και ετσι αγορασα ενα διπλο διακοπτη.προσπαθησα να ακολουθησω τα βηματα για την αλλαγη και διαπιστωνω στην προσπαθεια να συνδεσω τον πρωτο διακοπτη οτι εχω δυο καλωδια αρχικα που το δοκιμαστικο αναβει.εδω τι κανω??εχω 4 μαυρα καλωδια ενα κιτρινο και ενα γκρι...ειναι δυο απο τα 4 μαυρα που αναβει το δοκιμαστικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχες σε μία θέση πρίζα παλιού τύπου και διπλό διακόπτη και τώρα καταργείς την πρίζα και βάζεις μόνο τους διακόπτες;

      Αν είχες σημειώσει την θέση των καλωδίων θα χρησιμοποιούσες μόνο τα καλώδια που πήγαιναν στους διακόπτες και τα τρία που πήγαιναν στην πρίζα θα τα καταργούσες (θα τα μόνωνες με μονωτική ταινία) δεν θα είχες πρόβλημα.

      Τώρα :
      Υποθέτοντας ότι οι διακόπτες ήταν απλοί.
      Μονώνεις το γκρι. Μονώνεις και το κίτρινο. Αυτά ήταν στην πρίζα και δεν χρειάζονται πλέον.

      Το ένα μαύρο που το δοκιμαστικό ανάβει το βάζεις στον ένα διακόπτη το άλλο μαύρο που το δοκιμαστικό ανάβει στον άλλο διακόπτη . Τα άλλα δυο που το δοκιμαστικό δεν ανάβει τα βάζεις τυχαία το ένα στον πρώτα και το άλλο στον δεύτερο διακόπτη.

      ΠΡΟΣΟΧΉ : ότι και αν κάνεις μην βάλεις σε κίνδυνο τον εαυτό σου και αν δεν είσαι σίγουρος μην το κάνεις καθόλου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/2/12, 4:51 μ.μ.

      σ ευχαριστω για την αμεση απαντηση σου.δεν ακουμπαω τον τοιχο,φοραω πλαστικα παπουτσια και ΠΡΟΦΑΝΩΣ ολα γινονται με κλειστη παροχη σε ολοκληρο το σπιτι...μονωνω λοιπον το γκρι(ουδετερο) και το κιτρινο(γειωση)....τωρα ο καινουριοσ διπλοσ διακοπτης εχει εναν "ακροδεκτη" ,στον οποιο οταν πατιουνται οι διακοπτες ακουμπανε,και δυο ακομη "ακροδεκτες" καθενας απο τους οποιους αντιστοιχει σ ενα διακοπτη.ο καθε ακροδεκτης εχει δυο υποδοχες.απ οτι καταλαβα βαζω καθε ενα καλωδιο που αναβει το δοκιμαστικο(φαση) σε εναν "ακροδεκτη" του καθε διακοπτη και τα αλλα δυο καλωδια στον κοινο "ακροδεκτη"??δηλαδη αυτος ο τριτος εχει και στις δυο υποδοχες του καλωδια??

      Διαγραφή
    3. Όχι

      Υπέθεσα ότι έχεις διπλό διακόπτη που αποτελείται από δυο ξεχωριστούς διακόπτες και άρα 4 άκρα ή 4 διπλούς "ακροδέκτες", εσύ όμως, αν κατάλαβα καλά, έχεις διπλό διακόπτη με τρία άκρα ή τρις διπλούς "ακροδέκτες".

      Σε αυτή την περίπτωση μονώνεις και ένα μαύρο που το δοκιμαστικό ανάβει και βάζεις το άλλο στην κοινή υποδοχή του διπλού διακόπτη. Τα άλλα δυο τυχαία στις άλλες δυο θέσεις.

      Διαγραφή
  27. Ανώνυμος24/2/12, 8:44 μ.μ.

    κορυφαιος -boy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος20/4/12, 11:27 π.μ.

    Καλησπέρα. Έχω δομάτιο με 2 διακόπτες αλέ-ρετούρ, 3 και 3 καλώδια πίσω από κάθε διακόπτη. Έχω πρόβλημα στη σύνδεση (ο ένας διακόπτης κλείνει εντελώς τη λειτουργία του άλλου) και μάλλον φταίω εγώ, αφού το αλέ-ρετουρ δουλεύει παράξενα. Οι διακόπτες έχουν παράξενα σύμβολα από πίσω και δεν με βοηθάνε.
    Πάνω αριστερά: 10AX250V μεβέλος προς τα έξω
    Πάνω δεξιά: BMD& με βέλος προς τα έξω
    Κάτω αριστερα: βέλος απλό προς τα μέσα
    Κάτω δεξια: Μονογραμικό σύμβολο ακραίου (άδειο)

    Ποιό είναι το L ;
    Σταύρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αντιστοιχία του L του σχεδίου στον διακόπτη που αναφέρεις είναι το κάτω αριστερά (βέλος απλό προς τα μέσα)

      Αν το συνδέσεις σωστά και δεν δουλεύει όπως πρέπει το πρόβλημα είναι αλλού και όχι στους διακόπτες.

      Διαγραφή
  29. Ανώνυμος14/7/12, 10:35 π.μ.

    Άλλη μια σπαζοκεφαλιά εδώ. Έχουμε τρείς λάμπες σπότ διαδρόμου πάνω σε κύκλωμα αλέ ρετούρ. Ο πελάτης ζήτησε να ανάβει ξεχωριστά την μια λάμπα απο τις άλλες ακόμα και αν αχρηστευθεί το σύστημα αλε ρετούρ. Τα μόνα καλώδια που μπορώ να περάσω είναι απο σποτ σε σποτ αλλά δεν νομίζω ότι θα βοηθούσε. Υπάρχει τρόπος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Όπως καταλαβαίνεις είναι αδύνατο να γίνει αυτό που σου ζητούν αν δεν περαστούν αγωγοί από την θέση των διακοπτών (ή διακόπτη) που θα ελέγχουν το φως.

      Διαγραφή
  30. Πολύ ωραίο το μπλογκ φίλε μου!
    Έχω το εξής αν μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει.. Έχω 2 διακόπτες αλέρετουρ που χειρίζονται ένα φωτιστικό..Όταν το φως είναι κλειστό (δεν είναι στην ίδια θέση οι 2 διακόπτες) όλα ΟΚ! Όταν το φως ανάβει (και οι 2 διακόπτες είναι στη σωστή θέση -είτε συνδέουν 2-4 είτε 3-4 του σχεδίου δηλαδή-), τότε το φως λειτουργεί, τα ρεύματα περνάνε κανονικά, αλλά το δοκιμαστικό μου δείχνει οτι υπάρχει μικρό ρεύμα(ανάβει αμυδρά) και στο άλλο καλώδιο (3 ή 2 αντίστοιχα).
    Καμιά ιδέα τι μπορεί να συμβαίνει; Υπάρχει περίπτωση διαρροής κάπου; Μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον χειριστή αυτό;
    (Σημειώνω οτι το φως και οι 2 διακόπτες λειτουργούν μια χαρά, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, απλά από εγκυκλοπεδικό ενδιαφέρον γιατί με παραξένεψε..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι ανησυχητικό να ανάβει αμυδρά το δοκιμαστικό σε κάποιες περιπτώσεις.

      Το δοκιμαστικό ανάβει και από παράσιτα που υπάρχουν κι επειδή είναι ελάχιστο το ρεύμα που θέλουν για να ανάβουν, ενεργοποιούνται.

      Οι αγωγοί 2 και 3 βρίσκονται κάποια στιγμή στον "αέρα", δεν είναι ούτε φάση ούτε ουδέτερος αλλά γειτνιάζουν με μια φάση για αρκετά μέτρα και συνδέονται στους ίδιους διακόπτες κάτι που προκαλεί αυτό το ανάμα του δοκιμαστικού.

      Το ανησυχητικό θα ήταν να ανάβει το δοκιμαστικό στον αγωγό 5 με οποιαδήποτε κατάσταση ή στον αγωγό 4 με κλειστό το φως και μια καλή λάμπα πυρακτώσεως (νήματος) στην θέση της. Τότε ο ουδέτερος δεν θα ήταν καλός.

      Διαγραφή
  31. Ανώνυμος5/9/12, 7:33 μ.μ.

    θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. έχω στο δωμάτιο 2 διακόπτες αλε ρετούρ που ελέγχουν ένα μονόφωτο. τους άλλαξα ακριβώς με τον τρόπο που υποδεικνύεις παραπάνω, αλλά έχω πρόβλημα γιατί όταν ανάβω τον ένα διακόπτη ο άλλος δε λειτουργεί και το αντίθετο, δηλαδή όταν ανάψω το φώς από τον Α διακόπτη δεν μπορώ να το σβήσω μετά από τον Β. έχω ακολουθήσει ακριβώς τις οδήγίες που δίνεις παραπάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που περιγράφεις μοιάζει σαν να είναι συνδεδεμένοι δυο απλοί διακόπτες ή αλε ρετούρ συνδεδεμένοι σαν απλοί.

      Μήπως οι αγωγοί 2 και 3 είναι δίπλα δίπλα;

      Διαγραφή
    2. Δεν πρέπει να είναι δίπλα δίπλα .
      Στον αλέ ρετούρ οι τρεις αγωγοί είναι στις τρεις γωνίες του διακόπτη.

      Διαγραφή
  32. Ανώνυμος12/9/12, 2:51 μ.μ.

    Να κανω και εγω μια ερωτηση,εχω ενα διακοπτη αλε ρετουρ και θελω να βαλω και ενα ανιχνευτη κινησης το οποιο αν γινετε να δουλευουν και οι διακοπτες.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το αισθητήριο κίνησης παίρνει παροχή ρεύματος από τον αγωγό 1 (του σχεδίου του παρόντος post) και βγάζει έξοδο στον αγωγό 4 τότε ναι δεν υπάρχει πρόβλημα, θα δουλεύουν και οι διακόπτες και το αισθητήριο.

      Βέβαια, αν το φως είναι αναμμένο δεν μπορείς να ξέρεις αν είναι από τον διακόπτη ή το αισθητήριο.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος13/9/12, 2:34 μ.μ.

      αυτη τη στιγμη ειναι συνδεμενα κανονικα με τον διακοπτη αλε ρετουρ,μπορεις να μου πεις τι πρεπει να κανω?βασικα ειναι σε εισοδο απο ισογειο σε 1ο οροφο(μεζονετα)και θελω να το βαλω στο ισογειο.λιγο πιο αναλυτικα γιατι ειμαι γαλατας. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!

      Διαγραφή
    3. Αν και το blog δεν απευθύνεται σε ... γαλατάδες :)

      Ο ηλεκτρολόγος που θα έρθει θα πράξει ως εξής :

      Κάνει αναγνώριση κυκλώματος.
      Ξεκαθαρίζει, ανοίγοντας διακόπτες, κουτιά διακλάδωσης και ότι άλλο χρειαστεί, ποιος αγωγός είναι πού και τι νούμερο του αντιστοιχεί στο σχέδιο.
      Βρίσκει την ασφάλεια που δίνει στο φως και αποφασίζει την καλύτερη διαδρομή για την καλωδίωση συνδέοντας την παροχή του αισθητηρίου (φάση, μαύρο) από το 1, σε όποιο σημείο της διαδρομής του από την ασφάλεια έως τον πρώτο διακόπτη βολεύει καλύτερα και την έξοδο του αισθητηρίου στο 4 σε όποιο σημείο επίσης της διαδρομής από τον δεύτερο διακόπτη ως το φωτιστικό (ή όποιο φωτιστικό αν είναι πολλά) παίρνει από τους αλε ρετούρ.
      Για ουδέτερο συνδέει το μπλε και για γείωση (αν θέλει το αισθητήριο) το κιτρινοπράσινο επίσης από όπου βολεύει και ανήκει στον στο ίδιο αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ διαρροής το οποίο αν δεν υπάρχει το εγκαθιστά ... με την βία πριν κάνει οτιδήποτε.

      ΦΥΣΙΚΆ εργάζεται με κλειστό το ρεύμα και παίρνει όλες τις προφυλάξεις που χρειάζεται.

      Αν δεν κατανοεί τα παραπάνω ... καλύτερα να αλλάξει επάγγελμα

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος14/9/12, 1:18 μ.μ.

      ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!!

      Διαγραφή
  33. Καλησπερα. Λοιπον, προσπαθω να συνδεσω μια λαμπα στο σαλονι. Απο το ταβανι βγαινουν 3 καλωδια (2 πρασινα με χαρτακι πανω "επιστροφες", κι ενα γκρι). Απ'οσο διαβασα θα επρεπε να υπαρχουν 2 διακοπτες για αυτο, η κανω λαθος? Το θεμα ειναι οτι υπαρχει μονο ενας διακοπτης. Συνδεω στην κλεμα του ντουι και τα τρια η βαζω σταθερα το γκρι το εναλασω τις δυο επιστροφες να δω με ποια θα δουλεψει? Επισης υπαρχει περιπτωση να εχει αφαιρεθει καποιος διακοπτης απο το χωρο χωρις να εχει φτιαχτει το κυκλωμα και να μην παιρνει το σημειο καθολου ρευμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κώστα

      Οι δυο επιστροφές είναι οι φάσεις που από το χτίσιμο του σπιτιού σχεδιάστηκαν για παροχή σε πολύφωτο με έλεγχο από διακόπτη κομιτατέρ

      Ανοίγεις το φως από τον διακόπτη και βλέπεις σε ποια επιστροφή ανάβει το δοκιμαστικό. Συνδέεις αυτή την επιστροφή και τον γκρι αγωγό - ουδέτερο στο ντουί. τον ουδέτερο τον συνδέεις στο γύρω γύρο του ντουί και την φάση στο λαμάκι που είναι στο βάθος του, αυτό για λόγους ασφαλείας

      Αν θέλεις να βάλεις πολύφωτο αλλάζεις τον απλό διακόπτη με κομιτατέρ και συνδέεις ανάλογα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να "βρεις" τρία καλώδια στον χώρο του διακόπτη.

      Διαγραφή
  34. Καλησπέρα.
    Συγχαρητήρια για τις πολύ χρήσιμες αναρτήσεις και φυσικά για την τεχνική υποστήριξη που παρέχεις.
    Θα ήθελα και εγώ τα φώτα σου για όταν βρείς τον χρόνο.
    Μετακόμισα σε ένα παλιό σπίτι με σκάλες.Έχει ένα διακόπτη(Α)στο ισόγειο και ένα (Β)στον πρώτο οροφο για να ανάβουν τα φώτα.Ανάβεις απο τον Α σβήνεις από τον Β.Εαν πας στον Α δεν ανάβουν.Πρέπει να τα ανάψεις από εκεί που τα έσβησες και τούμπαλιν.Το πρόβλημά μου είναι το εξής.Υπάρχουν ΔΥΟ φωτιστικά ενα στο ισόγειο που το καλώδιό του πάει στον Α διακόπτη και ένα στον πρώτο όροφο που πάει στον διακόπτη Β.Θα τραβήξω εξωτερικά καλώδια αναγκαστικά για να το μετατρέψω σε κανονικό αλερετουρ.Μπορείς να με βοηθήσεις με το σχέδιο γιατί αυτό που έχεις είναι με ένα φωτιστικό και δεν με βοηθάει.
    Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο

      Για περισσότερα από ένα φωτιστικό το σχέδιο είναι ακριβώς το ίδιο. Τα υπόλοιπα φωτιστικά συνδέονται παράλληλα στο "πρώτο".

      Διαγραφή
    2. Σωστός.Έφαγα το κόλημα λόγω διαφορετικού ορόφου.
      Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι.

      Διαγραφή
  35. Καλησπέρα λοιπόν και απο εμένα. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας σχετικά με μια συνδεσμολογία. Πρόκειται να ελέγξω ένα εξωτερικό φωτιστικό σώμα μέσω αισθητήρα κίνησης (φάση ουδέτερος επιστροφή) αλλά θα ήθελα να το λειτουργώ και χειροκίνητα (on off) παρακάμπτωντας τον αισθητήρα. εχω κατά νου ενα σχέδιο με διακόπτη κομιτατερ αλλά μου στέλνει φάση στην επιστροφή του αισθητήρα. υπάρχει πρόβλημα με αυτό; μήπως υπάρχει πιο εύκολο σχέδιο και κάνω τη ζωή μου δύσκολη; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η σκέψη για χρήση κομιτατέρ (διπλού διακόπτη) γιατί δεν γίνεται να ελέγχεις πλήρως το φωτιστικό όπως θες (και χειροκίνητα on off και αυτόματα με το αισθητήριο). Δεν μπορείς να έχεις τρεις καταστάσεις με ένα διακόπτη και βέβαια με την υπάρχουσα καλωδίωση.

      Συνδεσμολογία:
      Ουδέτερος στο φως και στο αισθητήριο
      Φάση στην είσοδο του κομιτατέρ
      Η έξοδος του πρώτου διακόπτη στην φάση του αισθητηρίου
      Η έξοδος του δεύτερου διακόπτη στην "επιστροφή" του αισθητηρίου που πάει στο φωτιστικό

      Λειτουργία:
      Με κατεβασμένους και τους δυο το φως είναι σβηστό.
      Με ανεβασμένο τον πρώτο το φως δουλεύει με το αισθητήριο.
      Με ανεβασμένο τον δεύτερο και ανεξάρτητα την θέση του πρώτου το φως είναι αναμμένο.

      Διαγραφή
  36. Πολύ καλό το blog σας,αν και είμαι άσχετος με τα θέματα αυτά, το διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον.
    Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης: θα μπορούσε αντί του αισθητηρίου να είναι χρονοδιακόπτης;( το αισθητήριο έχει τρεις υποδοχές για φάση , ουδέτερο και επιστροφή;το ίδιο και ο χρονοδιακόπτης;)
    -Στην βεράντα μου έχω ένα φως που ελέγχεται από 2 αλέ-ρετούρ διακόπτες, μπορώ να βάλω χρονοδιακόπτη και να έχω επιλεκτική λειτουργία ( χειροκίνητα και αυτόματα;) Ευχαριστώ πολύ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χρονοδιακόπτης έχει 4 άκρα για σύνδεση. Δυο για να έχει συνέχεια ρεύμα το ρολόι του, ώστε να δουλεύει, και δυο για την επαφή που θα χρησιμοποιηθεί.

      Μπορείς, αν βρεις κάπου χώρο στην διαδρομή του αγωγού νούμερο 1 του σχεδίου και εγκαταστήσεις εκεί τον χρονοδιακόπτη να ελέγχεις το φως όπως θες.
      Πρέπει να κόψεις τον αγωγό 1 και να δώσεις την φάση και τον ουδέτερο στην παροχή του και την ίδια φάση (το 1) στο ένα άκρο της επαφής ελέγχου, στο άλλο άκρο της επαφής (την έξοδο) θα βάλεις τον αγωγό που πάει προς τον διακόπτη Α.

      Έχοντας έτσι τον μικρό διακόπτη επιλογής τριών θέσεων που έχουν αυτού του τύπου οι χρονοδιακόπτες στην θέση :

      0 : Δεν δουλεύει ποτέ το φως
      1 : Το φως δουλεύει όπως είναι τώρα, με τους αλέ ρετούρ
      Ένδειξη ρολογιού : Το φως θα δουλέψει τις ώρες που είναι προγραμματισμένος ο χρονοδιακόπτης εφόσον οι αλε ρετούρ αφεθούν σε θέση για ανοιχτό φως.

      Διαγραφή
  37. Ευχαριστώ για την ταχύτατη απάντησή σου,με κατέπληξες !
    Από ότι κατάλαβα ο χρονοδιακόπτης θα μπει πριν τον διακόπτη Α{στην ουσία έχουν ακυρωθεί οι διακόπτες Α και Β που βρίσκονται σε θέση on και όλη η δουλειά γίνεται με το "μικρό διακόπτη επιλογής" του χρον/πτη -υπάρχουν τέτοιοι χρονοδιακόπτες;}. Η φάση 1 θα μπει δυο φορές στον χρον/πτη;
    Παρόλα αυτά πρέπει να βρω ποιος είναι Α (αυτό κάπου αλλού τον έχεις πει) και να βρω μέσα στον Α και τον ουδέτερο.
    Και πάλι ευχαριστίες, είναι χρήσιμο το site να το εμπλουτίζεις με καθημερινά θέματα (αν υπάρχει βέβαια χρόνος ) πχ πως θα μπορούσε κάποιος στο σπίτι του να χρησιμοποιήσει τοLOGO!Τι θα μπορούσε να αυτοματοποιήσει;έστω και για λόγους εκμάθησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά τα γράφεις αλλά τον ουδέτερο μπορεί και να μην τον βρεις στο κουτί του διακόπτη Α γιατί δεν υπάρχει λόγος να είναι εκεί εκτός κι αν κάτω από τον διακόπτη υπάρχει πρίζα και απλά "περνάει" για να πάει στην πρίζα.

      Στο post αναφέρω πως βρίσκεις τον διακόπτη Α.

      Το LOGO! για το σπίτι θα μπορούσε να ελέγχει το πότισμα του κήπου, την γκαραζόπορτα και όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύνθετος αυτοματισμός.

      Διαγραφή
  38. 1)Αν η γείωση και ο ουδέτερος έχουν ενωθεί λάθος σε μια πρίζα,τι θα συμβεί στην συσκευή (φωτιστικό,ψυγείο κλπ) που πάρει ρεύμα από αυτή τη πρίζα; υπάρχει τρόπος να βρούμε ποιος είναι ο ουδέτερος και ποια η γείωση (όχι με τα χρώματα των καλωδίων και χωρίς να ανατρέξουμε στην διαδρομή μέχρι τον πίνακα);
    2)αν βραχυκυκλωθεί η φάση με την γείωση θα πέσει το ρελέ; ο ίδιο θα συμβεί αν βραχυκυκλωθεί ο ουδέτερος με την γείωση; ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Κατ αρχήν θα πέφτει το ρελέ, αν υπάρχουν και οι δυο αγωγοί και είναι συνδεμένοι σωστά στον πίνακα.

      Αν δεν έχουμε ρελέ δεν θα πάθει τίποτα η συσκευή αλλά δεν θα έχουμε και πραγματική προστασία.

      Δεν υπάρχει τρόπος να βρεις ποιο είναι γείωση και ποιο ουδέτερος χωρίς να ανοίξεις τον πίνακα.

      2. Θα πέσει η ασφάλεια (αν προλάβει) και το ρελέ. Αν βραχυκυκλωθεί ο ουδέτερος με την γείωση θα πέσει μόνο το ρελέ.

      Διαγραφή
  39. Λες ότι η συσκευή δεν θα πάθει τίποτα, αλλά δεν αναφέρεις εάν θα δουλέψει η όχι. Διότι αν δεν ανάψει το π.χ. φωτιστικό , σημαίνει ότι στη θέση του ουδετέρου( μιλάμε πάντα για μια πρίζα) έχει συνδεθεί το καλώδιο της γείωσης , άρα γνωρίζω ποιο είναι ποιο.
    Δηλαδή για να βρω την γείωση δοκιμάζω με ένα λαμπτήρα με ποιο από δυο άγνωστα καλώδια ΔΕΝ ανάβει(η φάση αναγνωρίζεται με το δοκιμαστικό),επομένως γιατί να ελέγξω τον πίνακα. Μου φαίνεται τόσο απλό, γιαυτό πιθανόν να κάνω λάθος. Εαν είναι έτσι ,πες μου σε παρακαλώ τον τρόπο ανοίγοντας τον πίνακα,να βρω την γείωση από τρία άγνωστα καλώδια( που βρίσκονται πχ σε ένα δωμάτιο) μακριά από τον πίνακα.Και πάλι ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα δουλέψει κανονικά η συσκευή και αν είναι συνδεμένη με ουδέτερο και αν είναι συνδεμένη με γείωση γιατί η διαφορά δυναμικού είναι και στις δυο περιπτώσεις η σωστή, δηλαδή 230 volts.

      Μην ανοίξεις τον πίνακα ... είναι επικίνδυνο ...

      Χρειάζεται πολύμετρο (ωμόμετρο) και απλή λογική για να βρεθούν οι αγωγοί.

      Διαγραφή
  40. Αν η συσκευή ρίξει το ρελέ (απάντηση της 4:38) σημαίνει ότι έχουμε συνδέσει στη θέση του ουδέτερου τη γείωση,επομένως βρήκαμε το καλώδιο της γείωσης.Είναι τόσο απλό; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ισχύει, αν δεν έχει πραγματική διαρροή η συσκευή.

      Πάντως είναι πολύ καλύτερο να υπάρχει βεβαιότητα για τις συνδέσεις των αγωγών κάτι που δεν γίνεται με τέτοια πειράματα.

      Διαγραφή
  41. Να ρωτήσω αν μπορείς να φτιάξεις κύκλωμα αλε ρετουρ με αισθητήρες αντί για διακόπτες.
    γενικότερα πόσους αγωγούς πρέπει να έχει το καλώδιο για μια τέτοια συνδεσμολογία?
    Θέλω να βάλω ενα τέτοιο κύκλωμα στο εξοχικό για περίπου 60 μέτρα απόσταση μεταξύ των δύο άκρων, πιστεύεις ότι θα δουλέψει.

    Σε ευχαριστώ προκαταβολικά
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη

      Αν καταλαβαίνω καλά θέλεις όταν κάποιος περνάει από την μια θέση να ανοίγουν τα φώτα και όταν φεύγει από την άλλη ή από την ίδια μεριά, να σβήνουν, σωστά;

      Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο και θα πρέπει να γίνουν πολλές παραδοχές για να δουλέψει κάπως σωστά χρησιμοποιώντας μικροελεγκτή (μικρό PLC).

      Π.Χ. Αν περάσουν 2 άτομα σε διάρκεια Α χρόνου από την ίδια πλευρά πώς θα το ξεχωρίσει το PLC για να μην σβήσει τα φώτα; Αν περάσει μια γάτα και αλλάξει διαδρομή χωρίς να ξαναπεράσει από αισθητήριο τι θα κάνει ο ελεγκτής;

      Διαγραφή
  42. Εχω το εξης πρόβλημα.
    Εχω στο εξοχικό την εξής περίπτωση.
    1. Παίρνω ρεύμα ΔΕΗ απο κάπιο γείτονα με ΝΥΜ 3Χ1.5, όσο για φωτισμό και ενα ψυγείο, όταν λείπω.
    2.Παραλληλα έχω μία γεννήτρια, την οποία ξεκινά με μίζα και με μηχανικό διακόπτη κόβω την παροχή απο τον γείτονα και στέλνω την γεννήτρια στον πίνακα.

    Επειδή την γεννήτρια την χρησιμοποιούν και άλλα μέλη της οικογένειας με δυσκολία στο να αλλάξουν τον διακόπτηα απο ΔΕΗ σε γεννήτρια, θέλω να χρησιμοποιήσω ρελέ, να γίνεται αυτόματα η εναλλαγή αυτή, ανάλογα με το τί κάνει η γεννήτρια.
    Θέλω δηλαδή ένα ρελε που να είναι μόνιμα κλειστό μεταξύ ΔΕΗ-ΠΙΝΑΚΑ και να ανοιγει(αφοπλίζει), μόλις πάρει ρευμα απο την γεννήτρια και παράλληλα ένα ρελέ μόνιμα ανοιχτό (αφοπλισμένο), που να οπλίζει (ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ - ΠΙΝΑΚΑ) όταν πάρει μπροστά η γεννήτρια (στέλνοντας συγχρόνως και τάση διέγερσης στο πρώτο ρελέ.
    Μήπως κάποιος μπορεί να βοηθήσει τί είδους (τύπους) ρελε πρέπει να χρησιμοποιήσω?
    Το μέγιστο φορτίο της γεννήτριας θα είναι ή ο θερμοσίφωνας, ή μία ηλεκτρική κουζίνα (με φούρνο).
    Θα εκτιμούσα πολύ μία απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Θα πρέπει να κατανοείς ότι αυτό που κάνεις δεν είναι νόμιμο και ίσως είναι και επικίνδυνο. Π.χ. Τι γείωση έχει η γεννήτρια;

      2. Τα ρελέ που αναφέρεις πρέπει να έχουν ηλεκτρική και μηχανική μανδάλωση, για να μην μπορεί να "οπλίσουν" από λάθος και τα δυο μαζί.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.
      Οσον αφορά για την γείωση της γεννήτριας, αυτή έχει γίνει (όπως και όλη η ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού), απο αδειούχο έμπειρο και σοβαρό ηλεκτρολόγο, ο οποίος και παρέδωσε υπογεγραμμένα και τα σχέδια για την ΔΕΗ.
      Υπάρχει όμως ένα θέμα ιδιοκτησίας και δεν μπορεί για λίγο καιρό ακόμα να γίνει σύνδεση με την ΔΕΗ.
      Αναφορικά με τα ρελέ, ρώτησα άν υπάρχει συγκεκριμένος τύπος (μαρκα-τύπος κ.λ.π.), ή άν μπορώ στην Θεσσαλονίκη να αποτανθώ στον.... Βρασίδα ας πούμε και να τα ζητήσω έτσι με όποια περιγραφή έκανα πιο πάνω.
      Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
      Μίλτος Σιούμης.

      Διαγραφή
    3. Τα ρελέ για γεννήτρια δεν διαφέρουν από τα ρελέ που χρησιμοποιούνται για μοτέρ και χαρακτηρίζονται από την ισχύ που μπορούν να διαχειριστούν π.χ. 5,5 Kwatts 7,5 Kwatts 11 Kwatts 22 Kwats κ.τ.λ. και την τάση ενεργοποίησης τους (230 ac για την περίπτωσή σου)
      Ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να έχει τέτοια ρελέ. Το σημαντικό είναι η μηχανική μανδάλωση που είτε αναφέρεται σε συγκεκριμένο μοντέλο είτε σε εξάρτημα που προσαρμόζεται σε δυο κοινά ρελέ.
      Αν το κατάστημα έχει έμπειρο προσωπικό και του πεις για ηλεκτρική και μηχανική μανδάλωση και την ισχύ που θες να δειαχειριστής πρέπει να σε βοηθήσει.

      Διαγραφή
    4. Χίλια ευχαριστώ.
      Πολύ χρήσιμη η βοήθεια σου.
      Ηδη οργανώθηκα με κάποιον σχετικό και την Δευτέρα θα το προχωρήσω.
      Και πάλι ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  43. μπραβο πολυ καλη δουλεια
    πολυ κατανοητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Μπορω να βάλω ροοστάτη σε αλλε ρε τουρ διακόπτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, γενικά όλα μπορούν να γίνουν με τον κατάλληλο αυτοματισμό και τα κατάλληλα υλικά.
      Φαντάζομαι όμως ότι θέλεις απλά να αλλάξεις έναν αλέ ρετούρ με έναν κοινό ροοστάτη. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πρόβλημα στον έλεγχο που θα τον κάνει μη λειτουργικό.

      Αν προσθέσεις έναν ροοστάτη σε μια τρίτη θέση, με την κατάλληλη καλωδίωση μπορείς με τους διακόπτες να ελέγχεις το ανοιγόκλεισμα και με τον ροοστάτη την ένταση του φωτισμού.

      Διαγραφή
  45. Λοιπόν προσπάθησα να περάσω εναν αλλε ρετουρ διακόπτη μεσσαιο , αλλά παρατηρησα ότι το δοκιμαστικό μου εντόπιζε ρεύμα ταυτοχρόνως στα 2 από τα 4 καλώδια χωρίς εναλλαγή της θέσης του διακόπτη !

    Αν για παραδειγμα τα καλώδια τα ονομάσω Α,Β,Γ,Δ και τα Α,Β είναι αυτά που συνδέονται με τον ακραίο αλλε ρετουρ(δηλαδη αυτα που "δεχονται" το ρευμα) τοτε μου εμφανιζε ρευμα στα Α,Β ταυτόχρονα, ενω κανονικά δεν θα επρεπε να μου εμφανιζει ξεχωριστα για τον Α και ξεχωριστα για τον Β εφοσον αλλαξω τη θεση του διακόπτη ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. spinal leww
      Σωστά λες για το τι έπρεπε να συμβαίνει όμως :

      Πως ξέρεις ότι σίγουρα τα Α, Β είναι από τον ίδιο αλε ρετούρ;
      Ο προηγούμενος διακόπτης που υπήρχε (αν υπήρχε) δούλευε σωστά;
      Οι ακραίοι αλε ρετούρ είναι σωστά συνδεμένοι; μήπως ο πρώτος έχει γεφυρωθεί ή είναι και οι δύο αγωγοί εξόδου του στην ίδια τρύπα;
      Μήπως το ένα από τα Α,Β ανάβει έντονα το δοκιμαστικό ενώ το άλλο όχι δείχνοντας πιθανό ουδέτερο με πρόβλημα;
      Έκανες την μέτρηση με συνδεμένη λάμπα ή χωρίς;

      Διαγραφή
    2. 1. Τα Α,Β ερχοντουσαν απο τον εναν ακραιο αλε ρετουρ διακοπτη. Το σχεδιο για να σου δωσω να καταλαβεις ειναι

      Ακραιοςαλε ρετουρ1->Φωτιστικό1->ΜεσσαιοςΔιακοπτηςαλε ρετουρ1->Φωτιστικό2->ΜεσσαιοςΔιακοπτηςαλε ρετουρ2->Ακραιοςαλε ρετουρ2

      όπου και με τους τέσσερις αυτους διακόπτες ελέγχω τα Φωτιστικά 1 και 2

      2. Ναι δουλευε σωστα πριν, το προβλημα του ηταν οτι μερικες φορες δεν πατιοταν σωστα το πλαστικο για να αναβοσβηνει το φωτιστικό , και ετσι αλλαξα όλο το διακοπτη μιας κι ηταν και πολυ παλιος.

      3. Ναι οι 2 ακραιοι αλε ρετουρ μου δουλευαν κανονικα πριν.

      4. Ναι , το ένα καλώδιο όταν έβαζα το δοκιμαστικό άναβε πιο έντονα από το άλλο.

      5. Με συνδεμένο φωτιστικό.

      Διαγραφή
    3. Ο αγωγός που δεν ανάβει έντονα δεν είναι φάση.

      Αν βάλεις ένα βολτόμετρο θα δεις πολύ μικρότερη τάση από τα 230 βολτ, ενώ με εναλλαγή του πρώτου αλε ρετούρ θα ανάβει αυτό έντονα και το άλλο αχνά.

      Το δοκιμαστικό ανάβει και με μικρή,σχετικά, τάση εξ επαγωγής των δυο αγωγών που "ταξιδεύουν" παράλληλα ή από την μάκα που μπορεί να έχει πιάσει ο παλιός αλε ρετούρ ή σε άλλο σημείο π.χ κουτί διακλάδωσης, ή από υγρασία κ.α.

      Διαγραφή
  46. 1.)Σε μια γραμμή του σπιτιού μου ( ασφάλεια 10Α) υπάρχουν φώτα δυο υπολογιστές, η τηλεόραση, το stereo,το router και μια πρίζα στην βεράντα, από τον οποία παίρνει ρεύμα το μοτερ SOMFY για την τέντα.Με αναμμένα φώτα και υπολογιστή ,πέφτει η ασφάλεια και το ρελέ (τώρα αυτό γιατί να πέσει.Υπήρξε διαρροή;) Σήκωσα το ρελέ μια δυο φορές ,στο τέλος πέτυχε τώρα είναι καμμια δεκαριά μέρες χωρίς πρόβλημα ,Ο ηλεκτρολόγος που φώναξα δεν έκανε κάτι ( είπε ότι μπορεί να φταίει η ασφάλεια), είναι η μόνη γραμμή που μου το έχει κάνει και στο παρελθόν μερικές φορές,
    2) Έχω έναν χρονοδιακόπτη ημερήσιο και θέλω να τον βάλω στην τέντα, να κατεβαίνει το πρωί κάποια συγκεκριμένη ώρα,δεν θέλω όμως να κατεβαίνει ολόκληρη,θέλω πχ σε 6 δευτ, να σταματάει,πως γίνεται αυτό ; αυτό το διπλό χρονικό που γράφεις είναι κάτι τέτοιο;
    Εάν θέλω το βράδυ να ανεβαίνει πρέπει να έχω άλλο χρονοδιακόπτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Κάποια από όλες τις συσκευές, ή καλωδίωση, έχει πρόβλημα που δυστυχώς δεν είναι μόνιμο. Μπορεί να είναι το οτιδήποτε αλλά πιο πιθανό μου φαίνεται το τροφοδοτικό ενός υπολογιστή.
      2. Γίνεται με έναν καλό, ηλεκτρονικό, ημερήσιο χρονοδιακόπτη που θα έχει επιλογή δευτερολέπτου να γίνει κύκλωμα όπως το θες.

      Διαγραφή
  47. Θελουμε να αλλαξουμε 2 διακοπτες αλερετουρ
    οι καινουργιοι πρεπει να ειναι και οι δυο αλερετουρ
    η ενας αλερετουρ και 1 απλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και οι δύο πρέπει να είναι αλε ρετούρ.
      Το κύκλωμα δεν μπορεί να δουλέψει με έναν αλε ρετούρ κι έναν απλό, θα περισσέψει ένας αγωγός.

      Διαγραφή
  48. Καλησπέρα συνάδελφε! Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: Έχω έξι καλώδια, κόκκινο, μαύρο και καφέ x2. Ελέγχω γυμνά τα έξι καλώδια και διαπιστώνω ότι πράγματι μόνο ένα έχει φάση (μαύρο). Το συνδέω στο L του διακόπτη Α. Στον διακόπτη Β, όταν ο διακόπτης Α είναι στη θέση 1, το μαύρο καλώδιο δεν έχει ρεύμα, ενώ ανάβουν τα δύο υπόλοιπα (καφέ και κόκκινο). Όταν ο διακόπτης Α είναι στη θέση 2, κανένα καλώδιο δεν έχει ρεύμα. Πώς πρέπει να προχωρήσω; Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι δεν πάει καλά με τους διακόπτες ή με την καλωδίωση. Θέλει ψάξιμο.

      Ο διακόπτης είναι σίγουρα καλός;

      Οι αγωγοί έχουν σωστή όδευση ή είναι για άλλη δουλειά και όχι για αλέ ρετουρ;
      Είναι νέα εγκατάσταση ή παλιά; Αν είναι παλιά δούλευε πριν;

      Με ωμόμετρο ξεκαθάρισε την συνέχεια των αγωγών γιατί μπορεί να μην υπάρχει.

      Διαγραφή
    2. Η εγκατάσταση είναι παλιά. Μέχρι πριν και οι δύο διακόπτες έλεγχαν το φως, αλλά όχι αλέ ρετούρ. Για να ανάψει το φως έπρεπε να είναι σε θέση ON και οι δύο, που στη χειρότερη περίπτωση σήμαινε τρεις κινήσεις. Ο διακόπτης που έβαλα είναι καινούργιος, και έχει τρεις διαθέσιμες συνδέσεις. Υπάρχει περίπτωση να μην είναι αλέ ρετούρ; Αλλά αφού έτσι τον είχα αγοράσει. Για την καλωδίωση δεν μπορώ να ψαξω κάτι παραπάνω, είναι όλα χονευτά στον τοίχο και το σπίτι νοικιασμένο..!

      Διαγραφή
    3. Ο διακόπτης σου είναι αλε ρετούρ μιας κι έχει τρεις υποδοχές και τον αγόρασες ως αλε ρετούρ.

      Για τον έλεγχο με ωμόμετρο δεν χρειάζεται να "γκρεμίσεις" το σπίτι ούτε να ανοίξεις κουτιά. Κλείνεις το ρεύμα, ρίχνεις εξωτερικά, χύμα, ένα αγωγό από τον ένα διακόπτη στον άλλον, αφαιρείς τους διακόπτες, ενώνεις στο κόκκινο καλώδιο, στη θέση του Α διακόπτη, το χύμα καλώδιο και μετράς ωμικά στην θέση του άλλου διακόπτη ανάμεσα στον εκεί κόκκινο και τον χύμα αγωγό, αν είναι ο ίδιος πρέπει να δείξει μικρή αντίσταση.

      Διαγραφή
  49. Τώρα αντιμεωπίζω άλλο πρόβλημα. Με τις συνεχείς δοκιμές χάλασα έναν δικόπτη και χθες αγόρασα έναν άλλο διακόπτη της Simon aller retour αλλά δεν γράφει ξεκάθαρα πώς πρέπει να συνδέσω τα καλώδια:
    Πάνω αριστερά: L1 (άδειο)
    Πάνω δεξιά: L2
    Κάτω αριστερα: Κάτι σαν mm, αλλά δεν βγάζω άκρη
    Κάτω δεξια: Τίποτα (αλλά συνδεδεμένο).
    Μήπως μπορεί να βοηθήσει κάποιος; Μέχρι να το πειράξω είχαμε τουλάχιστον φως στο χωλ, τώρα δεν έχουμε καθόλου. Ας προχωρήσω σε αυτό το βήμα και βλέπουμε μετά τι θα κάνω με τα καλώδια.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και η κάθε φίρμα έχει τους δικούς της κώδικες σηματοδότησης και τα "καλούπια" που βγάζουν τα πλαστικά μέρει των προϊόντων τους είναι κοινά για περισσότερους του ενός τύπου διακόπτες, εν τούτης μπορώ να μαντέψω ότι το L2 είναι η φάση και τα άλλα δυο που έχουν υποδοχή σύνδεσης είναι οι επιστροφές.

      Το καλύτερο βέβαια είναι να δοκιμαστή με το μπίπερ ( τζιτζίκισμα) του πολύμετρου για να βρεθεί σίγουρα η ακριβή λειτουργία του κάθε άκρου, εννοείται εκτός ρεύματος ο διακόπτης.

      Διαγραφή
  50. Για την ιστορία και μόνο να αναφέρω ότι δεν κατάφερα να λειτουργήσω το φως aller retour όσες δοκιμές και αλλαγές αν έκανα. Πιθανόν υπάρχει πρόβλημα της καλωδίωσης. Ίσως κάποιος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης τα καταφέρει στο μέλλον. Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια συνάδελφε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Καλησπερα χρονια πολλα μαστορα να ρωτησο κατη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χρειάζεται να πάρεις άδεια.

      Όποιος θέλει ρωτάει οτιδήποτε θέλει κι όποιος θέλει απαντάει.

      Διαγραφή
  52. Εχω ενα φωτηστικο στο σαλονι με δυο ξεχωριστους διακοπτες.μια μερα πηγα τον εναν μα τον κανο μπριζα σουκο και απο τοτε δεν δινι ρευμα.εν το μεταξη στον διακοπτη δινι ρευμα κανονικα στο φωτιστικο ομως τιποτα γιατι εγηνε αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν δύο ξεχωριτοί διακόπτες που ελεγχαν το ίδιο φωτιστικό; Ήταν δηλαδή αλε ρετούρ.
      Έβγαλες τον ένα διακοπή και στην θέση του έβαλες πριζα.
      Πώς συνδεσες την πρίζα; Που βρήκες ουδέτερο και γείωση;
      Στον άλλο διακόπτη δεν έκανες κάποια αλλαγή; Πόσοι αγωγοί υπάρχουν στην θέση των διακοπών;

      Δεν γίνεται να βγάλεις τον ένα αλε ρετούρ και να δουλεύει ο άλλος χωρίς να κάνεις κάποια γέφυρα στην θέση του άλλου διακόπτη.

      Μην κάνεις πειράματα που μπορεί να είναι επικίνδυνα.

      Διαγραφή
  53. Τα βρηκα με το ωμομετρο τον ουδετερο και τιν γηοσι.εχη τρια καλοδια στον διακοπτη και τρια στιν σουκο στον διακοπτη δεν πειραξα τιποτα.τωρα τι πρεπη να κανο για να δωση ρευμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα τρία καλώδια του διακόπτη αλε ρετούρ δεν είναι φάση ουδέτερος και γείωση, φαίνεται και στο σχέδιο αυτό. Δεν μπορεί να συνδεθεί πρίζα σε αυτά τα καλώδια πρέπει να περαστούν άλλα καλώδια.

      Δεν καταλαβαίνω, με τον τρόπο που γράφεις, τι ακριβώς έχεις κάνει και τι θες να κάνεις.

      1. Δεν συνδέεται σούκο στην θέση διακόπτη χωρίς πέρασμα και άλλων αγωγών
      2. Για να απομονώσεις έναν διακόπτη αλε ρετούρ πρέπει να γεφυρώσεις δυο από τους τρεις αγωγούς. π.χ για αυτούς του σχεδίου της ανάρτησης, στον Α το 1 με το 2 ή στον Β το 3 με το 4.

      Διαγραφή
  54. Καλησπέρα θα ήθελα να σας ευχαριστίσω για το συγκεκριμένο άρθρο το οποίο με απλά βήματα και καττατοπιστικό τρόπο σε καθοδηγεί. Το χρειάστηκα όταν έπρεπε να αλλάξω έναν αλερετούρ διακόπτη στο φοιτιτικό σπίτι του γιου μου και δεν ήμουν σίγουρος για την συνδεσμολογία. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία με παρακίνησε να ξανασχοληθώ με ένα πρόβλημα που χρόνιζε στο σπίτι μου. Πριν πολλά χρόνια αντικατέστησα τον ακραίο αλερετουρ διακόπτη στο υπνοδωμάτιο μας με ένα αλερετούρ ρωοστάτη (dimmer). Είναι ένας ηλεκτρονικός με δυο πλήκτρα ( ένα για on-off κι ένα για αυξομείωση). Όμορφος ήταν, ωραία ατμόσφαιρα δημιουργούσε, αλλά σαν αλερετούρ δεν δούλεψε ποτέ. Συνήθως πρέπει να αλλάζω την θέση του άλλου διακόπτη για να ανάψει κάτι που παραπέμπει σε λάθος συνδεσμολογία, αλλά όσο και να έψαξα και να δοκίμασα δεν κατάφερα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι το πήρα απόφαση κι έμαθα να ζω έτσι. Διαβάζοντας όμως τη παραπάνω μεθοδολογία αναθάρησα και είπα να λύσω επιτέλους το πρόβλημα. Δυστυχώς όμως παρόλο που ακολούθησα πιστά τα βήματα το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν ήρθε. Ο ρωοστάτης αρνείται να συνεργαστεί με τον άλο διακόπτη ως ωφείλει. Μέσω ηλεκτρολογικού καταστήματος ρωτήθηκε η κατασκευάστρια εταιρία η οποία απάντησε ότι ο συγκεκριμένος διακόπτης συνεργάζεται άψογα με μπουτόν. Προμηθεύτικα το μπουτόν αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε. Ο ρωοστάτης γνωστής γαλικής εταιρίας, το όνομα της οποίας δεν αναφέρω για να μην θεωρηθεί είτε διαφήμηση είτε δυσφήμηση, έχει κωδικό 77563 με τρεις επαφές (Β,1,2) ενώ το μπουτόν της ίδιας εταιρίας φέρει τον κωδικό 775811και έχει δυο επαφές (!!!!). Οποιος έχει συναντήσει το πρόβλημα και μπορεί να βοηθήσει είμαι όλος αυτιά. Λύσεις του τύπου πάρε άλλον διακόπτη ή κάλεσε ηλεκτρολόγο είναι σεβαστές μεν απορρίπτονται δε λόγω πληγωμένου εγωϊσμού, άλλωστε κι εγώ ηλεκτρολόγος μηχανικός έχω τελειώσει κι ας μην το έχω εξασκήσει ποτέ. Άρα την θεωριτική βάση την έχω, τα χεράκια μου τα καταφέρνουν σε τέτοιες περιπτώσεις (συνήθως ) επικαλούμαι λοιπόν την εμπειρία σας μπας και βγάλω άκρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Το dimmer πρέπει να συνδεθεί πριν το καλώδιο 1 ή μετά το 4. Να είναι δηλαδή κομμάτι του κυκλώματος ανεξάρτητα από ποιος διακόπτης είναι ενεργοποιημενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Σε ευχαριστώ για την άμμεση ανταπόκρισή σου. Αν κατάλαβα καλά προτείνεις να συνδέσω εν σειρά πριν τον πρώτο ή μετά τον δεύτερο διακόπτη ένα dimmer. Αλλά αυτό που θέλω εγώ είναι να κάνω αυτό που έχω, που είναι και dimmer και αλερετουρ διακόπτης, να δουλέψει στην υπάρχουσα εγκατάσταση χωρίς ανάγκη μετατροπών = τρύπες.

    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δωσε τα ακριβή στοιχεία του εξαρτήματος να δω τι μπορώ να κάνω.
      Δεν είναι διαφήμιση να γράψεις την μάρκα. Με το νούμερο που έδωσες δεν βρήκα τίποτα

      Διαγραφή
  57. Η εταιρία δεν είναι γαλλική τελικά αυστριακή είναι, πρόκειτε για την Legrand και το μοντέλο του dimmer-διακόπτη είναι Pro21 775653 και είναι αυτός
    https://drive.google.com/file/d/0B_KBeeQYPS6lSk5UdXNDT1djNGs/view?usp=sharing
    και βρήκα και το σχεδιάγραμμά που δίνει η εταιρία
    http://docdif.fr.grpleg.com/general/legrand-exp/NP-FT-GT/0064HC5-00.pdf
    το δε μπουτόν είναι αυτό
    https://drive.google.com/file/d/0B_KBeeQYPS6lTmhQTlZkUDEzcFU/view?usp=sharing
    με κωδικό Pro 21 775811. Για τον οποίο ακόμα αγνοώ γιατί κάνει δουλειά, κατά την εταιρία, έχοντας δυο μόνο επαφές. Ελπίζω να βγάλεις εσύ άκρη.

    σ' ευχαριστώ
    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το dimmer που έχεις συνεργάζεται μόνο με μπουτόν και όχι με διακόπτες όπως στον κλασικό αυτοματισμό του αλέ ρετούρ.

      Τα δύο τετράγωνα δεξιά από το dimmer στην συνδεσμολογία που παραπέμπεις είναι μπουτόν και όχι διακόπτες.

      Το dimmer δέχεται μια στιγμιαία τάση από το μπουτόν και ανάβει.

      Όπως βλέπεις στο σχέδιο χρειάζονται 2 αγωγοί από το κάθε μπουτόν που κατευθύνονται στο dimmer ενώ το dimmer μπορεί να πάρει μόνο την θέση του Β διακόπτη γιατί μόνο αυτός συνδέεται απευθείας στην λάμπα.

      Ξηλώνεις διακόπτη και dimmer και ονοματίζεις όλους τους αγωγούς σύμφωνα με το σχέδιο του post. Συνδέεις στην θέση Β το dimmer. Στην μεσαία επαφή του βάζεις το καλώδιο με νούμερο 4. Στην πρώτη επαφή (όπως βλέπουμε από πίσω τον διακόπτη όπως στο σχέδιο που παραπέμπεις) βάζεις το νούμερο 3 και στην δεξιά το νούμερο 2.
      Στην θέση Α βάζεις το μπουτόν και συνδέεις στην μια επαφή του το 1 μαζί με το 3 και στην άλλη το νούμερο 2 και είσαι έτοιμος.

      Διαγραφή
  58. Δημήτρη να σ' ευχαριστίσω και πάλι για τον κόπο και τον χρόνο σου. Θα το κάνω πράξη σε πρώτη ευκαιρία, δεν μπορώ να σου υποσχεθώ πόσο σύντομα, μιας και ο χρόνος μου είναι πραγματικά περιορισμένος αυτή τη περίοδο. Αλλά αυτό που μπορώ να σου υποσχεθώ είναι να σου πω το αποτέλσμα όπως και να έχει.

    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Δημήτρη, επιτέλους βρήκα το χρονο, και μέσα σε πεντε λεπτά ακολουθώντας της οδηγοί σου, όλα δουλεύουν όπως θα πρεπε. Και παλι χίλια ευχαριστώ για τη βοήθεια σου.
    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Σ' ευχαριστώ κ.Δημήτρη με-ξεστράβωσες-. Άλλαξα διακόπτες αλλε ρετουρ στο σαλονι μου γλύτωσα χρήματα αλλα και εμαθα(το σπουδαιότερο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Αν έχετε τον χρόνο (διάθεση έχετε πολλή απ'οτι φαινεται) με βοηθάτε..
    εχω 1 ειρ κοντισιον 24.000 BTU παλίο sanyo λέει capacity KW 6.35=στο κρύο, 8.20=στο ζεστο η 9A της μπρίζας δεν σήκωνε και το συνδέσαμε απο 16Α ασφάλεια του πίνακα (που παίρνει και ο λέβητας) με καλώδιο 1,5καρε (μου το είπαν) αλλά τη ρίχνει καθώς και το ρελέ
    Με τις οδηγίες σας θα το φτιάξω? η κάποιος συνάδελφος σας πρέπει?
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα 24000 btu την ώρα είναι περίπου 7 Κwatt, αυτή η ισχύ όμως δεν αναφέρεται στην ηλεκτρική ισχύ που τραβάει απο την ΔΕΗ και απο την οποία αποφασίζουμε την ασφάλεια και το πάχος, (τα καρέ) του καλωδίου. Επομένως με τα στοιχεία που έχεις δεν βγαίνει συμπέρασμα. Κάπου πρέπει να γράφει και την ηλεκτρική ισχύ ή τα Αμπερ που ταραβάει.

      Δεν πρέπει να ήταν 9Α η ασφάλεια αλλά 10Α.

      Αν τα πραγματικά αμπέρ του air condition είναι λιγότερα απο 16 και συνεχίζει να ρίχνη την ασφάλεια τότε υπάρχει η επιλογή να αλλαχθεί η ασφάλεια με ασφάλεια κίνησης.που αντέχει στην εκκίνηση.

      Για το ρελέ τα πράγματα είναι δύσκολα. Σε παλιό μηχάνημα μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί η αιτία.

      Διαγραφή
  62. Ευχαριστώ για την απάντηση κ.Δημητρη, όντως τα στοιχεία που έδωσα ειναι ελλειπή,
    και οχι τοσο σωστά, ισως τώρα τα γράφω καλά

    ORERATION MODE COOLING HEATING
    CAPACITY KW 6.85 6.20
    VOLTS V 220 230 240 220 230 240
    INPUT KW 2.81 2.82 2.87 3,06 3.06 3,11
    RUNNING AMPS A 14,2 13,7 14 15,2 14.8 15.1
    STARTING AMPS A 68 71 74 68 71 74

    Το καλώδιο που ειναι συνδεμενο ειναι 2,5καρε (συγνωμη για πριν) αλλα εχει μήκος 10-12 μέτρα
    Νάστε καλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αυτά τα δεδομένα το ρεύμα της συσκευής είναι περίπου 15 αμπέρ αλλά στην εκκίνηση, για κάποια δευτερολεπτα, είναι πολύ μεγαλύτερα λόγο του μοτέρ.

      Πρέπει να αλλαχτεί η ασφάλεια σε ασφάλεια 16 αμπέρ τύπου κίνησης (D η Κ).
      Βέβαια δεν γίνεται να δουλεύει ταυτόχρονα και ο καυστήρας και το air conditioning ταυτόχρονα

      Διαγραφή
  63. Τα είχα γράψει με κενα μεταξυ τους. αλλα συρικνωθηκαν με την αποστολη του mail :(

    Πάντως μεγαλύτερη τιμη απο 15.2Αμπς RUNNING AMPS και
    71 στο STARTING AMPS δεν βλέπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά.

      Για το ρελέ που πέφτει καλό είναι μπει ξεχωριστό, μόνο για το κλιματιστικό.

      Διαγραφή
  64. Χίλια ευχαριστώ κ.Δημήτρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Την καλημέρα μου Δημήτρη και συγχαρητήρια για την προσπάθεια. Υπάρχει το εξίς πρόβλημα που δεν κατάφερα να λύσω. Έχω 2 διπλούς διακόπτες (νομίζω κομμιτατέρ) σαν της τελευταίας φωτο που εμφανίζεις με 3 διπλές κλέμες καλωδίων. Θέλω να συνδέσω 1 φως και να δουλέψουν σαν αλέ ρε τουρ τα δύο πλήκτρα και σε άλλα 2 φωτιστικά (άλλο 1 φωτιστικό στον καθένα, διπλούς διακόπτες έχω) Μπορείς να βοηθήσεις? γίνεται με αυτού του τύπου τους διακόπτες ή χρειάζονται άλλοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι τρεις διπλές κλέμες είναι για το κάθε πλήκτρο του διακόπτη;
      Αν ναι τότε μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις

      Διαγραφή
  66. Και για τα 2 πλήκτρα είναι οι 3 κλέμες, όπως είναι στην τελευταία φωτογραφία του διακόπτη. Σ' ευχαριστώ για την αμεσότητα της απάντησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο διακόπτης της φωτογραφίας έχει μια μόνο μεταγωγική επαφή. Δεν έχω δει με αυτή την διάταξη διπλό διακόπτη.
      Με ωμομέτρηση θα φανεί αν είναι έτσι

      Διαγραφή
  67. Γειά. Κώστας ονομάζομαι και θα ήθελα μία μικρή βοήθεια άν μπορείτε βέβαια.¨Εχω αλλε ρετουρ διακόπτη αλλα άν ανοίξουμε το φως από τον ένα διακόπτη από εκεί πρέπει να τον ξανακλείσουμε, καμιά ιδέα:Ο διακόπτης ο ένας αλλάχτηκε πριν ενα χρόνο από εκεί και μετά λειτουργεί με αυτό τον τρόπο.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πριν την αλλαγή λειτουργούσε σωστά σημαίνει ότι δεν έχει συνδεθεί σωστά ο νέος διακόπτης.

      Είναι ο διακόπτης αλε ρετούρ;
      Αν είναι ακολουθείς την διαδικασία που περιγράφετε στο post και είσαι έτοιμος.

      Διαγραφή
    2. Θα το ανοίξω το πρωί και θα το ελενξω ειναι διπλός διακοπτης ενας για το μπανιο και ενας για την κουζίνα που είναι ο αλε ρετουρ.ο αλε ρετουρ δεν είναι διαφορετικος απο τον απλο διακοπτη; Πιστευω να το καταλαβω μολις τον ανοιξω,Θα έχω και τη φωτο που έχεις σαν παραδειγμα άρα θα τα καταφέρω.Για να δούμε τι θα γίνει.Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  68. Θα ενοχλήσω λίγο ακόμα. σε αλλο δωμάτιο υπάρχει διπλος διακόπτης και πριζα όλα μαζί σε ένα, αυτό είναι πολύ παλιό και πρέπει να αλλαχτεί αλλα μου είπαν ότι δεν υπάρχει στο εμπόριο δεν βγαινει άλλο, τί κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ενοχλείς

      Έχεις 3 επιλογές

      1 σκάβεις και βάζεις ακριβώς από κάτω ή πάνω νέο κουτί διακόπτη
      2 βάζεις χωνευτό διπλό διακοπή στο υπάρχον και εξωτερική πρίζα ακριβώς δίπλα, δεξιά αριστερά ή από κάτω αν δεν περνάνε καλώδια από εκεί,
      3 χωνευτή πρίζα και εξωτερικό διπλό διακοπή

      Διαγραφή
  69. kαλησπερα.....θα ηθελα να ρωτησω κατι......
    αν πιασω ταυτοχρονα φαση και ουδετερο το ρελε διαφυγης με προστατευει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν είσαι μονωμένος με την γη, αν δηλαδή πατάς στην γη με νορμάλ παπούτσια, το ρελέ θα πέσει αλλά από μέσα σου θα περάσει περισσότερο ρεύμα σε σχέση με το αν έπιανες μόνο την φάση.

      Διαγραφή
    2. θα σωθεις ομως η ως που να πεσει το ρελε χερετας?

      Διαγραφή
    3. Δεν ξέρω και δεν θέλω να μάθω.

      Μάλλον εξαρτάται από την περίσταση.

      Διαγραφή
  70. Αγαπητοί φίλοι γειά σας
    Είμαι νέος στο συγκεκριμένο ιστοχώρο και θα χρειαστώ την βοήθειά σας
    θέλω να φτιάξω 2 πρίζες που η δεύτερη να ενεργοποιείτε όταν παίρνει κίνηση η πρώτη
    Συγκεκριμένα θέλω να συνδέσω μια σέγα στην μία (η όποιο ηλεκτρικό μηχάνημα) και στην δεύτερη μια ηλεκτρική σκούπα που να παίρνει μπρόσ όταν βάζω σε λειτουργεία την σέγα (για να αποροφά την σκόνη). Δοκίμασα με σύνδεση σε σειρά αλλα ρίχνει τις στροφέσ της σκούπας
    ¨Αλλη λύση (με κάποιο ρελέ ας πούμε)Για να έχουμε την σωστή ένταση στις πρίζες ??
    Παρακαλώ την βοήθηά σας
    Με εκτίμηση
    Ηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι κάτι εύκολο αυτό που ζητάς και δεν γίνεται με ένα ρελέ.
      Υπάρχουν τρόποι πραγματοποιησεις αλλά θέλουν αρκετή δουλειά και μελέτη.
      Π.χ. Στην πρώτη πρίζα να μπει αμπερόμετρο που όταν δει ρεύμα να οπλιζει ρελέ που θα ενεργοποιεί την δεύτερη πρίζα. Υπάρχουν ανιχνευτές ρεύματος που ορίζεις να κλείσουν μία επαφή σε συγκεκριμένη ένταση.
      Άλλη επιλογή είναι να πάρεις σήμα από τον διακόπτη της πρώτης συσκευής και να οπλιζεις ρελέ για την δεύτερη

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Δημήτρη σ ευχαριστώ κατ, αρχάς για την άμεση απάντηση
      Απο τον διακόπτη της συσκευής Δεν θέλω να πάρω διότι θέλω να εναλάσω τισ συσκευές εκτόσ απο αυτή της σκούπας
      ¨Οπωσ και να έχει πάντως κάθε βοήθεια είναι καλή

      Διαγραφή
  71. Καλησπέρα Δημητρη μια ερωτηση ο διπλος ακραιος αλερετούρ εχει 6 επαφες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς και έχει 6 θέσης σύνδεσης αγωγού, 3 για τον κάθε ένα.

      Διαγραφή
    2. Προφανώς και έχει 6 θέσης σύνδεσης αγωγού, 3 για τον κάθε ένα.

      Διαγραφή
  72. επειδή με παίδεψε το αλε ρετουρ να πω τι κατάφερα πολύ απλά κι εγώ ....
    καταρχήν διαβάζοντας τα παραπάνω άνοιξε το μυαλό μου)
    Kαθώς είναι 3 τα καλώδια του κάθε διακόπτη, βάζουμε το καλώδιο με to μονό χρώμα (συνήθως τα άλλα 2 είναι καφέ) στο L. ΤΕΛΟΣ
    ευχαριστώ
    Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, για διάφορους λόγους, δεν είναι πάντα τα χρώματα των αγωγών αυτά που περιμένεις κι έτσι το ΤΕΛΟΣ είναι μόνο η αρχή
      :-)

      Διαγραφή
  73. Μπράβο, ρε Δημήτρη! Με έσωσες. Πρώτη φορά βάζω αλέ ρετούρ. Το σπίτι είχε απλούς διακόπτες στα υπνοδωμάτια και αν έκλεινες τον έναν μετά έπρεπε να το ξανανοίξεις από τον ίδιο. Δεν είχα δοκιμαστικό κατσαβίδι, οπότε το έκανα με πολύμετρο και βρήκα το θετικό.

    Μετά τα υπόλοιπα ήταν μονόδρομος, όπως τα περιέγραψες. Κατάλαβα ότι στον Legrand διακόπτη που έχεις στη φωτογραφία, το L είναι η επαφή που είναι μόνης της από την μία πλευρά. Στη δική μου καλωδίωση, η γραμμή ήταν μαύρο και τα ενδιάμεσα καλώδια καφέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. ρε παιδιά να ρωτήσω και εγώ κάτι, έχω ενα flash μηχανής το οποίο έχει μία λάμπα μέσα (12V/23W) και θέλω να το ανάψω για διακόσμηση. Μπορώ να το συνδέσω στην πρίζα με 2 καλώδια ή χρειάζεται να κάνω και κάτι άλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς και όχι.
      Θα καεί αυτοστιγμή.
      Πρέπει να δεις ή να μετρήσεις με βολτομετρο την τάση παροχής όλου του flash στην μηχανή που δούλευε και να δώσεις την ίδια παροχή. Υπάρχει περίπτωση το flash να μην παίρνει σταθερή τάση, συνεχή ή εναλλασσόμενη, αλλά τάση διακοπτομενη η οποία και κάνει το εφέ του flash.

      Διαγραφή
  75. Να ρωτησω και εγω κατι. Εχω δυο διακοπτες αλε ρετου και στην παροχη του φωτιστικου βαζω μετασχιματιστη για 12β λεντοταινια και μετα την λεντοταινια. οταν ειναι ανοιχτο, ολα καλα. οταν ειναι κλειστο, περναει λιγο ρευμα (1β, μετρημενο με πολυμετρο) και αχνοφεγκουν τα λεντ). Αλλαξα διακοπτες (δεν δοκιμασα μονο διακοπτη) αλλαξα μετασχηματιστες, αλλαξα λεντοταινια, εβαλα μεχρι και 220β ταινια, τιποτα... Καμια ιδεα? Μηπως χρειαζομαι καποιον πυκνωτη/αντισταση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ξεχασα να πω πως ο μετασχηματιστης της λεντοταινιας, δουλευει αλλου χωρις προβλημα (σε μονο διακοπτη, ο οποιος βγαζει 0 στο πολυμετρο οταν ειναι κλειστος)

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι λογικό αυτό που συμβαίνει εκτός και αν οι αλε ρετούρ έχουν ενσωματωμένο λαμπάκι και περνάει από εκεί το λίγο ρεύμα.
      Αν δεν είναι έτσι τότε υπάρχει κάτι λάθος στο κύκλωμα

      Διαγραφή
    3. δεν εχουν.. κι ομως, αυτο συμβαινει και σε αλλους και λενε πως λυνεται με εναν resistor αποφορτησης..check εδω -> http://www.instructables.com/answers/How-to-stop-a-220V-LED-flashing-in-OFF-mode-/

      απο την εμπειρια σου, θα δουλεψει;

      Διαγραφή
    4. εδω δειχνεθι το προβλημα και εξηγει https://www.youtube.com/watch?v=3EYE9tpv5R0

      Διαγραφή
    5. Αυτή η αντίσταση που λένε πρέπει να λύνει το πρόβλημα αλλά σημαίνει επέμβαση στο κύκλωμα το οποίο δεν ακούγεται καλό.
      Στην ουσία καταναλώνει η αντίσταση το ρεύμα κι έτσι η λάμπα δεν ανάβει.
      Πρέπει να μπει παράλληλα με την λάμπα και να είναι της τάξης των khom

      Διαγραφή
  76. Σε αλερετουρ ενας διακόπτης είναι εσωτερικά βραχυκυκλωμένος και το φως δενσβήνει.Πως θα καταλάβω ποιος απο τους 2 διακόπτες θέλει αντικατάσταση;
    Ευχαριστώ,Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Θάθελα απλό-εύκολο τρόπο.
    Μπορώ θα δοκιμάσω με 2 τρόπους(τώρα τους σκέφθηκα):
    1)Αποσυνδέω και τους 2 διακόπτες και΄τους μετρώ με ωμόμετρο
    2)Αποσυνδέω στον Β διακόπτη αγωγούς 2 ή 3 κι αν εχουν ρεύμα τότε ο Α είναι βραχυκυκλωμένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ήξερα ότι έχεις ωμομετρο θα στο έλεγα από την αρχή.
      Με ωμομετρο είναι πιο εύκολο.
      Αποσυνδεεις και μετράς

      Διαγραφή
  78. Μήπως υπάρχει πιο απλός και σίγουρος τρόπος;
    Μήπως κανω κάποιο λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. εχω ενα φωτιστικο δαπεδου με λαμπα αλογονου R7S 300 wat με dimmer και την αντικατεστησα με led. dimmarete κανονικα αλλα οταν κλεινω τον διακοπτη παραμενει αναμενη στον χαμηλωτερο φωτισμο. γιατι δεν σβηνει; ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To dimmer το άλλαξες;
      Μπορεί να θέλει το δικό του dimmer το καινούργιο φωτιστικό για να δουλεύει σωστά.

      Γενικά, το ίδιο με σένα θέμα το έχουν και άλλοι, γιατί τα led με ελάχιστο ρεύμα μπορούν να μείνουν αναμμένα ή να τρεμοπαίζουν.

      Αν το dimmer έχει λαμπάκι για να φαίνεται όταν είναι off τότε αυτό το μικρό ρεύμα που αναγκαστικά περνάει από το φωτιστικό, είναι ικανό να ανάψει τα led.

      Διαγραφή
  80. Δημήτρη καλησπέρα. Είναι σωστό με έναν διακόπτη αλε ρετουρ στη μια θέση να ανάβει μία λυχνία και στην άλλη μια άλλη αφου δεν θα μεσολαβεί άλλος αλερετουρ. Εννοώ κάτι σαν τα φανάρια του δρόμου δηλαδή πάντα κάτι αναμένο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αυτό θέλεις να κάνεις τότε είναι σωστό.

      Δεν απαγορεύει κανείς να χρησιμοποιήσεις τον αλε ρετούρ για να κάνεις κάτι άλλο από αυτό για τον οποίο αρχικά σχεδιάστηκε. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος.

      Διαγραφή
  81. Καλησπέρα κ. Δημήτρη! Προσπαθώ να φτιάξω το ηλεκτρολογικό σχέδιο (μονογραμμικό) μιας οικείας (Φοιτητής). Για πρακτικούς λόγους θα ήθελα να τοποθετήσω κανα-δυο ρευματοδότες εξωτερικά του σπιτιού - στην αυλή. Υπάρχει κάποιο σύμβολο ρευματοδότη (ξαναλέω σε μονογραμμικό) που είναι κατάλληλο για εξωτερικούς χώρους (πχ να εχει κάποιο καπάκι ασφαλείας);Δεν βρήκα σχετικότερο άρθρο για να ρωτήσω... Ευχαριστώ και καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά.
      Δεν είμαι σίγουρος αλλά το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι την εξωτερική πρίζα σούκο να την έχεις μέσα σε ένα ωμέγα (όπως είναι το στεγανό φωτιστικό σημείο) και στο υπόμνημα να το αναφέρεις.

      Διαγραφή
  82. καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω κατι το οποιο ξερω οτι ειναι λαθος....σε ενα τοιχο ποθ χτιστικε και σοβατιστικε τιν ιδια μερα εβαλα διακοπτι αλερετουρ και δυο μπριζες. εβαλα τους αγωγους χωρις σωληνα στο σοβα γιατι δεν μπωρουσα να σκαψω....εχοθν κανα θεμα οι αγωγοι μεσα στο σοβα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρακτικά όχι ,δεν υπάρχει πρόβλημα λειτουργικό ή ασφαλείας.

      Διαγραφή
  83. Ρε παιδιά στο φωτιστικό συνδέεται μόνο ο ουδέτερος ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι βέβαια, συνδέεται και η φάση μέσω των διακοπτών.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ (ως μη ηλεκτρολόγος).

      Διαγραφή
    3. Και με τη γείωση τι γίνεται; Πως συνδέεται;

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι απαραίτητη η γείωση σε όλα τα φωτιστικά.
      Στα περισσότερα σπίτια δεν υπάρχει γείωση στο σημείο στήριξης του φωτιστικό.
      Όπου υπάρχει γείωση και είναι απαραίτητη για το φωτιστικό έρχεται όπως και ο ουδέτερος κατευθείαν από τον πίνακα .

      Διαγραφή
  84. Γειά σάς. Θέλω να βάλω αισθητήρα κίνησης στο μπαλκόνι για τα φώτα, όμως να ανάβουν και από τον διακόπτη. Υπάρχει κάποιο σχέδιο; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω κάποιο προχηρο σχέδιο αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι ο διακόπτης να συνδεθεί στην είσοδο και έξοδο του αισθητήριου.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα.δίνω ρεύμα στον αισθητήρα κίνησης και τον διακόπτη. Στην έξοδο του αισθητήρα προς Τις λάμπες συνδέω την έξοδο τού διακόπτη. Σωστά;

      Διαγραφή
    3. Ναι, με την έννοια βέβαια ότι θέλεις να ανάβεις το φως ακόμα κι αν το αισθητήριο δεν βλέπει

      Διαγραφή
    4. Ίσως χρειαστεί να ανάβει το φως συνέχεια κάποια στιγμή. Οπότε θέλω και τον διακόπτη.

      Διαγραφή
    5. Καλησπερα. Εβαλα τον αισθητηρα κινησης. Δεν μπορώ να τον ρυθμίσω, εχει 2 διακοπτες τον ηλιο με φεγγαρι, και τον χρονο. Προσπάθησα το βραδυ να τον ρυθμισω δεν τα καταφερα. Αναβε στα 2 σχεδον μετρα ενω η καγκελοπορτα ειναι ποιο μακριά, επρεπε να τον πκησιασω πολυ. Το βραδυ ο διακοπτης παει προς το φεγγαρι ή τον ηλιο; καποιο μυστικο για την ριθμυδη; ευχαριστώ

      Διαγραφή
    6. Το ίδιο θέμα έχω αντιμετοπηση κι εγώ, δεν βρήκα άκρη.

      Το καλοκαίρι το πρόβλημα είναι πιο έντονο γιατί το αισθητήριο βασίζεται στην ανίχνευση θερμοκρασίας, την διαφορά ανάμεσα στο περιβάλλον και τον ζωντανό οργανισμό

      Διαγραφή
    7. Λοιπον πηρα αλλο αισθητηρα με ρυθμιση τ
      Και της ευαισθησιας εκτοςτης φωτεινοτητας αι της διαρκειας. Αναμενω το βραδυ να το ρυθμισω.

      Διαγραφή
  85. Καλησπέρα σας. Μια απορία. Θέλω να βάλω 2 μικρά λεντ προβολακια,όμως δεν χρειάζομαι πάντα όλο το φως, μπορώ να βάλω ντιμερ για αυξομείωση; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ναι και όχι.
      Εξαρτάται από το led.
      Για καλύτερο αποτέλεσμα παρετα ζευγάρι, dimmer και led.
      Απλό dimmer και κοινά led δεν θα συνεργαστούν σωστά

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ. Να τα αγοράσω σετ;

      Διαγραφή
    3. Ναι αυτό είναι το καλύτερο.
      Θα ζητήσεις τα led με το ντιμερ τους .

      Διαγραφή
  86. Καλησπέρα. Θέλω να βάλω μια περσιδα τοίχου με ανεμιστήρα για μεταφορά αέρα από δωμάτιο σε δωμάτιο. Όμως θέλω να το ελέγχω, ροοστατης μπορεί να συνδεθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά ναι αλλά εξαρτάται και από τον τύπο του μοτέρ.
      Απλό, μονοφασικό δέχεται ροοστατης

      Διαγραφή
    2. Γειά σας. Έχω από την αυλόπορτα έχω ένα κουδούνι που είναι συνδεμενο με το θυροτηλεφωνο της άλλης πόρτας. Όταν χτυπάεικαποιος το κουδουνι ακούγεται ο ήχος του θυροτηλεφωνου. Αυτο λοιπόν το εξωτερικό κουδούνι είχε Ένα λαμπάκι σε στυλ ασφάλειας, αυτό κάηκε και έβαλα ένα λαμπάκι πλαφονιερας λεντ όμως βραχυκυκλωνεικαι χτυπάει το κουδούνι. Γιατί δεν γινότανε με το άλλο λαμπάκι; τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  87. Το λαμπάκι του κουδουνιού είναι εναλλασσόμενου ρεύματος , το led είναι συνεχούς .

    Στο κουδούνι πάνε δυο καλώδια που είναι ταυτόχρονα η τάση για το λαμπάκι και το κουδούνι.

    Βάλε το σωστό λαμπάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστώ. Το ζητάω σε σε μαγαζί με ηλεκτρονικό εξοπλισμό;

      Διαγραφή
  88. Led εναλασομενου ρεύματος 12 v Υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια