Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Το δοκιμαστικό κατσαβίδι του ηλεκτρολόγου.
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Το δοκιμαστικό κατσαβίδι του ηλεκτρολόγου.



Το κατσαβίδι του ηλεκτρολόγου.
Ένα μικρό δοκιμαστικό κατσαβίδι.

Το δοκιμαστικό είναι το πιο χρησιμοποιούμενο κατσαβίδι για έναν ηλεκτρολόγο.
Είναι συνήθως το εργαλείο που έχει πάντα μαζί του, πάνω του και το πρώτο που αναζητά.

Ανιχνεύει την παρουσία τάσης στην φάση του δικτύου παροχής της ΔΕΗ αλλά δουλεύει και ως κανονικό κατσαβίδι, κάτι που οι κατασκευαστές δεν συνιστούν.

Όταν ακουμπάμε την πίσω μεταλλική άκρη του κατσαβιδιού με το χέρι μας, ενώ την ίδια στιγμή η μύτη του κατσαβιδιού είναι υπό τάση, περνάει ένα πολύ μικρό ρεύμα, ακίνδυνο, δια μέσου του σώματος μας, προς την γη, με αποτέλεσμα να ανάψει το μικρό λαμπάκι που είναι εντός του διαφανούς περιβλήματος του κατσαβιδιού.
Το λαμπάκι είναι συνδεδεμένο σε σειρά με μια ωμική αντίσταση μεγάλης τιμής.


Κατσαβίδι
Τα τμήματα από τα οποία αποτελείται
το δοκιμαστικό κατσαβίδι
Το δοκιμαστικό κατσαβίδι αποτελείται από τα στοιχεία που φαίνονται στην 2η φωτογραφία.

Από κάτω προς τα πάνω είναι τα εξής:

Ένα κανονικό κατσαβίδι με καλή μόνωση.
Ένα αγώγιμο ελατήριο.
Μια κάψουλα που περιέχει μια αντίσταση κι ένα μικρό λαμπάκι συνδεδεμένα σε σειρά.
Μια μεταλλική, αγώγιμη τάπα.

Πριν την οποιαδήποτε χρήση του πρέπει οπωσδήποτε να το ελέγξουμε σε σημείο που ξέρουμε ότι υπάρχει τάση, όπως μια πρίζα, για να είμαστε σίγουροι για την λειτουργικότητά του. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και κάθε φορά που έχουμε υποψία για την λειτουργία του.

Δύο είναι τα σημεία που πρέπει να προσέχει κανείς περισσότερο κατά την χρήση του:

1. Στο έντονο φως της ημέρας και κυρίως στο φως του ήλιου, δεν φαίνεται καθαρά αν το λαμπάκι είναι  αναμμένο.
2. Σε κύκλωμα μετά από μετασχηματιστή απομόνωσης, ενώ υπάρχει τάση, το λαμπάκι δεν ανάβει σε κανένα από τα άκρα της εξόδους του.

Αν σε μια πρίζα σούκο βάλουμε δυο δοκιμαστικά ταυτόχρονα, ένα στην φάση και το άλλο στον ουδέτερο ή την γείωση, τότε και τα δυο δοκιμαστικά θα ανάψουν! Όχι γιατί ο ουδέτερος ή η γείωση είναι υπό τάση αλλά γιατί από το σώμα μας περνάει ρεύμα στον ουδέτερο ή την γείωση κάνοντας και τα δυο δοκιμαστικά να ανάβουν.

Στην αγορά υπάρχουν και δοκιμαστικά κατσαβίδια που περιέχουν μπαταρία. Με αυτά μπορούμε να κάνουμε περισσότερους ελέγχους, όπως να ελέγξουμε αν μια ασφάλεια είναι καλή (αλλιώς θα χρειαζόμασταν ωμόμετρο ή πολύμετρο), να δούμε τον θετικό πόλο μιας μπαταρίας π.χ. αυτοκινήτου κ.α.
Αυτά τα δοκιμαστικά είναι πιο ευαίσθητα από τα απλά και μπορεί να δημιουργήσουν αμφιβολία για την ένδειξή τους γι' αυτό δεν είναι δημοφιλή.




86 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/1/08, 7:38 μ.μ.

    Tha ithela na kano mia erotisi, einai enas diakopths spiti mou pou einai ale-retour diladi exei 3 kalodia, to thema einai oti ton ebgala kai gia kakh mou tixi to spiti auto einai palio kai ta 3 kalodia einai MAYRA, me apotelesma den ksero tora pia einai h FASH.
    An paro ena dokimastiko katsavidi tha mporo akoubondas ena ena ta kalodia na vro pia einai h fash?
    An etsi ginetai afise ena sxolio edo se authn thn selida,
    Euxaristo...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. unbreakable

    Θα προσπαθήσω να είμαι αναλυτικός.

    Από την στιγμή που λες για τρία καλώδια – αγωγούς σημαίνει ότι ο διακόπτης είναι ακραίος αλε ρετούρ (υπάρχει και μεσαίος αλε ρετουρ αν ελέγχουμε ένα φως από τρία και πάνω σημεία – διακόπτες, στους οποίους καταλήγουν τέσσερα καλώδια )

    1. Αφήνουμε έτσι τους αγωγούς που να μην ακουμπάει κανένας αγωγός με το άλλο.
    2. Σηκώνουμε την ασφάλεια που δίνει ρεύμα στο φως που ελέγχει ο διακόπτης.
    3. Ελέγχουμε με το δοκιμαστικό τα τρία άκρα.

    ΜΟΝΟ σε ένα από αυτά το δοκιμαστικό ανάβει.

    4. Βάζουμε τον άλλο αλε ρετούρ, που ελέγχει το ίδιο φως,(ή οποιονδήποτε άλλο που ελέγχει το ίδιο φως) στην άλλη θέση από την οποία ήταν και ξαναδοκιμάζουμε στους υπό έλεγχο αγωγούς .
    Το δοκιμαστικό θα ανάψει ξανά σε ένα καλώδιο (όχι αναγκαστικά το ίδιο με πρίν).

    Τώρα:

    Α) Αν το καλώδιο είναι το ίδιο με πριν, αυτή είναι η φάση και έρχεται κατευθείαν από την ασφάλεια.
    Β) Αν το καλώδιο είναι άλλο τότε η φάση περνάει πρώτα από τον άλλον ακραίο αλε ρετουρ και μετά πάει στον υπό εξέταση.

    Βέβαια εσένα σε ενδιαφέρει η συνδεσμολογία.

    Ο διακόπτης ( ακραίος αλε ρετουρ) από πίσω έχει τρεις υποδοχές για αγωγούς . Οι δύο είναι στην ίδια πλευρά του τετραγώνου (μπορεί να έχει και άλλο σχήμα ) και η μία μόνη της .

    ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ την ασφάλεια
    1. Αν με την προηγούμενη εξέταση που έγραψα, το δοκιμαστικό ανάβει στον ίδιο αγωγό,τότε αυτόν τον αγωγό τον συνδέουμε στην είσοδο που είναι μόνη της στον διακόπτη.
    2. Αν το δοκιμαστικό άναψε σε διαφορετικό αγωγό, τότε συνδέουμε τον τρίτο, που δεν άναψε καθόλου, στην είσοδο που είναι μόνη της στον διακόπτη

    Και στις δυο περιπτώσεις οι υπόλοιποι δυο αγωγοί δεν έχει σημασία σε πια από τις υπόλοιπες θέσεις θα συνδεθούν.

    Ελπίζω να βοήθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα!

    Σχετικά με το θέμα με τους ΑΛΕ ΡΕΤΟΥΡ διακόπτες που αναπτύχθηκε πιο πάνω, θέλω να κάνω μια ερώτηση:

    Στο σπίτι που νοίκιασα, σε 2 δωμάτια ενώ έχει 2 διακόπτες για το φώς, αυτοί δεν είναι αλέ ρετούρ ακραίοι, αλλά απλοί διακόπτες, και έτσι δεν λειτουργούν σαν αλέ ρετούρ φυσικά.

    Άνοιξα και είδα οτι μέσα έχει ο καθένας από 3 μαύρα καλώδια. Έτσι αγόρασα 4 ακραίους αλέ ρετούρ για να τους βάλω.

    Πως θα κάνω την συνδεσμολογία τώρα που τα 3 καλώδια κάθε διακόπτη είναι όλα μαύρα?

    Please Help...

    (έχω δοκιμαστικό και πολύμετρο αν χρειαστεί)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου DxL

    Για να βοηθήσω στο θέμα σου, και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις που μπορεί να είναι και επικίνδυνες, πρέπει να μου δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες. παρ όλα αυτά:

    Υποθέτοντας ότι ισχύει το πιο πιθανό σενάριο , δηλαδή

    1. Τα τρία καλώδια του κάθε διακόπτη, σε όλους τους διακόπτες, πηγαίνουν όλα προς τα πάνω στον τοίχο

    2. Στον κάθε διακόπτη που τώρα έχεις, στο ένα άκρο του έχει ένα καλώδιο και στο άλλο άκρο δυο καλώδια ενωμένα μαζί

    3. Για να ανάψει το φως πρέπει και οι δυο διακόπτες που το ελέγχουν, να είναι ενεργοποιημένοι ταυτόχρονα

    Τότε ενήργησε ως εξής

    Κόψε το ρεύμα από την ασφάλεια των φώτων και βεβαιώσου ότι κανείς δεν θα την πειράξει

    Σύνδεσε το μονό καλώδιο του παλιού διακόπτη, στην πλευρά του νέου αλε ρετουρ που υπάρχει μια υποδοχή για καλώδιο.
    Σύνδεσε τα άλλα δυο καλώδια, που πριν ήταν μαζί, στην άλλη πλευρά του αλε ρετουρ διακόπτη που έχει δυο υποδοχές για καλώδια , συνήθως στις άκρες της πλευράς, το κάθε ένα ξεχωριστά .
    Κάνε το ίδιο και για τον άλλο διακόπτη.
    Σήκωσε την ασφάλεια και δοκίμασε.
    Αν δεν δουλεύει σωστά δεν μπορώ να βοηθήσω από εδώ, μπορεί να έχουν γίνει «περίεργες» αλλαγές στο κύκλωμα ...

    ελπίζω να βοήθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. loipooon! exw agorasei ena diakopth fotos wireless sigekrimena sto akoloutho link analitika sindesi....(http://cgi.ebay.com/2-Way-Channels-Digital-Remote-Control-Light-Lamp-Switch_W0QQitemZ110390400084QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item19b3c7d454&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1205|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A1318|301%3A1|293%3A1|294%3A50#MRLOCATE) loipon ayto thelw na to sindesw se thesi diakopti aleretour o opoios exei 2 kafe kalodia k ena kokino!akrivos apo pisw pernoun ala tria kalodia!(giwsi- ble k mayro) exw sindesi to diakopti ws exis!! ta dyo kafe sth tripa A kai B TO KOKINO(FASH LOGIKA) STHN TRYPA (Λ) k telos apogymnwsato mayro kalwdio pou perna apo pisw(neutral logika) k to sindesa sth teleytea trypoula...ME PARAKAMPSI! anigw asfalia apo to pinaka !! ola ok kanena !BAM! :):) paw sto dwmatio mou !to labaki tou diakopth anavi kanonika!! pernw loipon to thlexiristirio!! olo xara!! pataw to a h to b.. kai ti nwmizetai oti egineÞÞ h lamba tou dwmatiou arxise na anavosvinei san strobos!! k diakopths kanei san trelos!! (san na pataw ta pliktra tou tilexiristiriou sinexeia!) meta ekana ena test na dw an leitoyrgei swsta o diakopths! evala ena portatif sto a h to b ebala to ena akro tou fis k to alo akro to evala sto mavro kalodio(poy eixa kanei parakampsi)pernw to thlexeiristirio pataw ta koubia k to portatif anave k ekline kanonika!(ara o diakopths eine ok) malon kati pezei me to aleretour !! opoiadipote gnwmi tha tan xrisimi!!!( to aleretour apenergopoihte me kapoio tropoÞ)( a episis vraxikiklwsa ola ta kalodia tou deyterou diakopth sto domatio aliws o protos den litourgouse) !!sos jia ta greeklish...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου kamenos

    Λοιπόν ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή
    Υποθέτω τα ακόλουθα :
    Υπάρχει ένα δωμάτιο με ένα φωτιστικό σώμα (που μπορεί να έχει περισσότερες από μια λάμπες, δεν έχει σημασία) το οποίο ελέγχεται από δυο διακόπτες (αυτό που λέμε αλερετούρ )
    Αυτό το φως θέλουμε να το ελέγξουμε με τηλεκοντρόλ που έχει δυο κανάλια (μπορεί δηλαδή να ελέγχει δυο φωτιστικά σημεία )

    Για να γίνει αυτό πρέπει
    Α. Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο το ένα κανάλι αφού έχουμε ένα σημείο να ελέγξουμε
    Β. Τον ένα διακόπτη αλερετούρ θα τον απομονώσουμε

    Την απομόνωση του δεύτερου διακόπτη την έκανες σωστά , γεφύρωσες και τα τρία καλώδια του. (υπάρχει και άλλος τρόπος αλλά καλύτερα να μην σε μπερδεύω)

    Από την φωτογραφία του ελεγκτή στο site που παραθέτεις φαίνεται ότι στην πρώτη κλέμα (τρύπα με βιδάκι για τον αγωγό ) συνδέουμε τον ουδέτερο στην δεύτερη την φάση (μοιάζει με Λ ελληνικό ) στην τρίτη την έξοδο Α και στην τέταρτη την έξοδο Β

    Ο ουδέτερος στην Ελλάδα έχει ΜΠΛΕ χρώμα και στα παλιά σπίτια γκρι, ποτέ μαύρο.
    Το μπλε λοιπόν που περνάει από την τρύπα του διακόπτη (και που πάει υποθέτω σε πρίζα που ελέγχεται από την ίδια ασφάλεια με το φως) το συνδέουμε στην πρώτη κλέμα (με παράκαμψη όπως λες )
    Στην δεύτερη κλέμα συνδέουμε τον αγωγό που έχει μόνημα φάση, δηλαδή ρεύμα, δηλαδή ανάβει το δοκιμαστικό αν το ακουμπίσουμε ενώ η ασφάλεια είναι σηκωμένη (προσοχή )
    Αυτό θα είναι ή το κόκκινο ή ΚΑΙ τα δυο μαύρα (επειδή απομονώσαμε τον άλλο διακόπτη ) . Συνδέουμε λοιπόν το κόκκινο (μόνο του ) ή τα δυο μαύρα μαζί στην δεύτερη κλέμα (Λ). Αν δεν έχεις δοκιμαστικό ή δεν θέλεις να σηκώσεις την ασφάλεια μπορείς να το κάνεις και τυχαία, δοκίμασε π.χ. το κόκκινο.
    ο άλλος αγωγός (ή αγωγοί ) που δεν ανάβει (δεν ανάβουν ) με το δοκιμαστικό είναι αυτός που συνδέεται είτε στο Α είτε στο Β ( μόνο στο Α ή μόνο στο Β ακόμα κι αν είναι δυο αγωγοί) .
    Αν αυτός που εγκατέστησε τα καλώδια έβαλε τυχαία χρώματα (δύσκολα ) μπορεί το ζευγάρι των αγωγών που ανάβει ή δεν ανάβει να είναι το ένα μαύρο και το άλλο κόκκινο. Σε κάθε περίπτωση το ζευγάρι το συνδέουμε στην ίδια κλέμα .

    Αν δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα τότε το φως θα ελέγχεται με το πάτημα του Α ή Β πλήκτρου του τηλεκοντρόλ

    Ελπίζω να βοήθησα .
    Θα ήθελα να μάθω τι έγινε τελικά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. telika to megalathos mou itan to mayro kalodio me to p vazw to ble ola ok !! ama kanw kana party tha xanasyndesw to mayro :P !!! thanks na se kala!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πε σε παρακαλω, πεσ μου πως να συνδεσω δυο διακόπτες αλέ ρετούρ
    για δύο φώτα(αυτό δεν έχει σημασία γιατί θέλω να ανάβουν και να σβήνουν μαζί) Αναλυτικά σε παρακαλώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Μάνο και καλή χρονιά

    Λοιπόν έχουμε και λέμε :

    Όλες οι εργασίες γίνονται με κλειστό το ρεύμα

    Οι διακόπτες αλε ρετούρ έχουν τρία άκρα –υποδοχές για αγωγό –καλώδιο . Πρέπει να χρησιμοποιηθούνε και οι τρεις υποδοχές για να δουλέψει το κύκλωμά μας . Προσοχή μιλάμε για δυο διακόπτες και από ένα έως όσα θέλουμε φωτιστικά σημεία , για τρεις και άνω διακόπτες τα πράγματα μπερδεύουν .
    Συνδέουμε τον ουδέτερο ( μπλε αγωγό ή γκρι για τα παλιά σπίτια—εκεί που αν έχουμε ρεύμα δεν ανάβει το δοκιμαστικό ) και την γείωση (αν χρειάζεται και αν έχει -- κιτρινοπράσινος αγωγός ) στις λάμπες – φώτα στα σημεία που υποδεικνύει το ίδιο το φωτιστικό (Ν για τον ουδέτερο ) . Αν τα φώτα είναι πολλά τα συνδέουμε παράλληλα δηλαδή ενώνουμε όλους τους ουδετέρους μαζί και από το τελευταίο φως στον ουδέτερο της εγκατάστασης ή της πρίζας ή άλλου σημείου πηγής τάσης 230 volts (για την Ελλάδα ).
    Από την μία πλευρά του διακόπτη υπάρχουν δυο υποδοχές (είναι η έξοδος της μεταγωγικής επαφής ) έστω οι νούμερο 2 και 3 . συνδέουμε το 2 του ενός με το 2 του άλλου διακόπτη και το 3 του ενός με το 3 του άλλου διακόπτη .
    Το 1 του ενός διακόπτη (η επαφή εισόδου του διακόπτη) το συνδέουμε στα φώτα ( σε όλα τα L – φάσεις μαζί ) και το άλλο 1 του άλλου διακόπτη στην φάση – παροχή ρεύματος (εκεί που το δοκιμαστικό ανάβει, αν έχουμε ρεύμα, συνέχεια και ανεξάρτητα από την θέση των διακοπτών ) .
    Το κύκλωμα τώρα αν έχει τάση στην παροχή θα δουλέψει όπως περιμένουμε να κάνει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είδα σήμερα τυχαία ότι ένα κομμάτι από αυτό το post υπάρχει αντιγραμμένο στο διαδίκτυο εδώ

    Πήρα κι ένα screen dump για σιγουριά και εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος24/5/11, 6:20 μ.μ.

    καλησπέρα,ξέρω οτι είναι παλιό θέμα αλλά..αν το δεί κανείς λιγη βοήθεια,έχω 3 διακόπτες αλε ρετουρ και όλα τα καλώδια είναι μαύρα,στην μέση 4 καλώδια και στους 2 στις άκρες από 3 καλώδια,κανένα κόλπο να βγάλω άκρη?ευχαριστώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ανώνυμε

    Δεν έχει σημασία αν είναι παλιό το θέμα. Στην ουσία είναι πάντα επίκαιρο.

    Βλέποντας τα σχέδια συνδεσμολογίας αλε ρετούρ και μεσαίου αλε ρετούρ σε αυτό το blog σίγουρα θα βγάλεις συμπέρασμα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος24/5/11, 7:25 μ.μ.

    Όντως πολύ αναλυτικά τα σχέδια,κάτι δεν γίνετε σωστά στο κόλπακι με το δοκιμαστικό,βρίσκω την φάση κανω όλη την σύνδεση στον πρώτο και μετά όταν τσεκάρω με το δοκιμαστικό στον μεσαίο έχει ρεύμα σε 2 από τα 4,μολις μετά αλλάξω θέση στον πρώτο(on off)δεν περνάει στον μεσαίο σε κανένα από τα 4 ρεύμα,θα το προσπαθήσω ξανά,ευχαριστώ για την άμεση βοήθεια πάντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος18/3/12, 5:51 π.μ.

    θεωρητική ερώτηση. Μόνωσα τα παπούτσια μου με μονωτική ταινία για να μην κάνει γείωση το ρεύμα και το δοκιμαστικό κατσαβίδι εξακολουθούσε να ανάβει . Πως συνέβηκε αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πολύ μικρό ρεύμα που χρειάζεται το δοκιμαστικό για να ανάψει πέρασε από την υγρασία του αέρα στην γη.
      Αν ήσουν σε χώρο απόλυτα αφυδατωμένο δεν θα άναβε το δοκιμαστικό.

      Ως γη δεν πρέπει να θεωρούμε μόνο το έδαφος , το χώμα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/9/12, 1:36 μ.μ.

      με αυτή τη λογική ηλεκτρολόγε,επειδή πάντα υπάρχει υγρασία στο χώρο, το δοκιμαστικό θα ανάβει πάντα, χωρίς να χρειάζεται να το ακουμπήσουμε με το δάχτυλά μας. πάντα θα περνά αυτό το πολύ μικρό ρεύμα μέσω του αέρα προς τη γη.

      Διαγραφή
    3. Ναι.
      Θα ήταν έτσι αν το λαμπάκι του δοκιμαστικού άναβε με αυτό το απειροελάχιστο ρεύμα.
      Δεν έχει κατασκευαστεί όμως για τόσο μικρό ρεύμα.
      Η επιφάνεια του σώματός μας είναι απείρως μεγαλύτερη από αυτή της κεφαλής του δοκιμαστικού.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος26/9/12, 3:27 μ.μ.

      σωστός, έτσι όπως το ανέλυσες!!!

      Διαγραφή
  15. Ανώνυμος23/8/12, 1:10 π.μ.

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ! ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΜΠΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΜΕ ΜΙΑ ΠΕΝΣΑ Η ΟΠΟΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΜΟΝΩΣΗ (1000V) ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΕΙ . ΣΩΣΤΑ ?? Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΜΙΑ ΠΕΝΣΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΩΣΗ ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τρόπο διάγνωσης της μόνωσης ενός αντικειμένου η μέθοδος που περιγράφεις.
      Η μόνωση ελέγχεται με σαφώς ορισμένη διαδικασία και συνθήκες. Η πένσα μπορεί να αντέχει και 3000 volts αλλά είναι πιστοποιημένη για 1000 volts.
      Αν το δοκιμαστικό δεν ανάψει δεν σημαίνει ότι η μόνωση της είναι σε καλή κατάσταση.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος24/8/12, 10:16 π.μ.

      το αντιθετο ?? δηλαδη οτι αν αναψει η πενσα μπορει και να εχει μονωση ? γιωργος ευχαριστω

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος24/8/12, 1:51 μ.μ.

      πιο συγκεκριμενα η πενσα που σου λεω ειναι η KNIPEX 03-02-200 κοκκινο μπλε

      Διαγραφή
    4. Γενικά με το δοκιμαστικό κατσαβίδι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για πολλά πράγματα. Η ποιότητα του διαφέρει αρκετά από κατσαβίδι σε κατσαβίδι και από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.
      Το λαμπάκι του ανάβει με διαφορετική ένταση ανάλογα το άτομο, τα ρούχα του (τα παπούτσια κυρίως) και την υγρασία.

      Για τόσο σημαντικά πράγματα όπως η μόνωση δεν χρησιμοποιούμε δοκιμαστικό.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος25/8/12, 2:22 π.μ.

      συνεπως η πενσα με την οποια αναβει το δοκιμαστικο μπορει και να εχει μονωση ?

      Διαγραφή
    6. Μπορεί να έχει μπορεί και να μην έχει.

      Διαγραφή
  16. φίλε μου ηλεκτρολόγε, θα κάνω μια πολύ αστεία ερώτηση αλλά επειδή έχω φάει σκάλωμα, θέλω μια απάντηση:

    όταν μια συσκευή τη βάλουμε στην πρίζα και αρχίσει και δουλέυει (και μια λάμπα ας πούμε)

    τότε υπάρχει ροή ρεύματος ένταση δηλαδή) και στον αγωγό φάσης αλλά και στον αγωγό του ουδετέρου, έτσι δεν είναι???

    αν βάλω το δοκιμαστικό στον αγωγό του ουδετέρου κατά τη λειτουργία της συσκευής θα ανάψει το λαμπάκι του???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι.
      Το ρεύμα στον αγωγό του ουδέτερου έχει την ίδια ένταση με αυτό της φάσης σε μια μονοφασική συσκευή που λειτουργεί, όμως η διαφορά δυναμικού, δηλαδή η τάση σε σχέση με την γη, παραμένει η ίδια και είναι για τον ουδέτερο μηδέν επειδή ο ουδέτερος γειώνεται στο ρολόι της ΔΕΗ.
      Από το λαμπάκι του δοκιμαστικού δεν μπορεί να περάσει ρεύμα αν στην μια και στην άλλη άκρη του το δυναμικό είναι ίδιο και μάλιστα μηδέν.
      Το δοκιμαστικό δεν ανιχνεύει ροή ρεύματος, ανιχνεύει διαφορά δυναμικού σε σχέση με το δυναμικό της γης.

      Διαγραφή
    2. σε ευχαριστώ πολύ, τα εξηγείς όλα πολυ΄καλά και λογικά.

      για τη γείωση του ουδετέρου μιλας στον Μ/Τ ??
      γιατί αν χρησιμοποιούμε τεχνητή γείωση και όχι ουδετέρωση, δεν γειώνεται ο ουδέτερος στο ρολόι της ΔΕΗ.

      Διαγραφή
    3. Σημασία έχει ότι ο ουδέτερος έχει δυναμικό μηδέν.

      Ανάλογα την χώρα ή την περιοχή είναι διαφορετική η συνδεσμολογία και ο τρόπος γείωσης. Το συνηθισμένο όμως είναι αυτό που ανέφερα.

      Διαγραφή
    4. το δοκιμαστικό αν το βάλουμε στον ουδέτερο και με συσκευή σε λειτουργία έχω την εντύπωση ότι δεν θα ανάψει γιατί η τάση μεταξύ γης - ουδέτερου είναι μηδαμινή...χάνω κάτι ;

      Διαγραφή
    5. Spinal

      Σωστά το γράφεις. Το δοκιμαστικό δεν θα ανάψει γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ρεύμα χωρίς διαφορά δυναμικού.

      Διαγραφή
  17. σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις σαφείς απαντήσεις!! να σαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μου δημιουργήθηκε μια ακόμα απορία φίλε ηλεκτρολόγε:

    ο ουδέτερος αγωγός που μας φέρνει η ΔΕΗ, έχει εκ κατασκευής (στον εναλλακτήρα παραγωγής ρεύματος) δυναμικό μηδέν??

    τότε, για ποιο λόγο γειώνεται ο ουδέτερος αγωγός στον Μ/Σ? (μ΄΄ηπως για να λειτουρ΄γησει η άμεση γείωση και σε πε΄ριπτωση βραχυκυκλώματος να πάει το ρευμα προς τον ουδέτερο?)

    συγνώμη για το μήκος της ερώτησης, αλλά προσπαθώ να είμαι αναλυτικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν συμφέρει οικονομικά και λειτουργικά για τον παροχέα του ρεύματος (για την Ελλάδα η ΔΕΗ) να "μεταφέρει" τον ουδέτερο με καλώδιο από την γεννήτρια και για χιλιόμετρα ως τον Μ/Σ που θα κάνει πτώση της τάσης στην τιμή της οικιακής χρήσης.

      Γι' αυτό ο Μ/Σ είναι σύνδεσης τρίγωνου αστέρα, για να "δημιουργηθεί" και να γειωθεί ο ουδέτερος στον κόμβο του αστέρα. Από τον Μ/Σ έως το σπίτι υπάρχει "μετατόπιση" ουδέτερου επομένως είναι αναγκαίο να ξανά γειωθεί όσο πιο κοντά στον οικιακό πίνακα γίνεται.

      Διαγραφή
    2. ωραία αυτό το ξέρω για τη σύνδεση του μετασχηματιστή και όντως έχεις δίκαιο, ότι συνδέεται σε τρίγωνο- αστέρα ώστε να δημιουργήσει τον κόμβο του ουδετέρου.

      αυτός ο ουδέτερος που σχηματίζεται εκεί, εκ δημιουργίας δεν έχει μηδενικο δυναμικό?? ή μέσω της γείωσης (με το συρματόσχοινο που είναι στις ξύλινες κολώνες) αποκτά δυναμικό μηδέν??

      Διαγραφή
    3. Αν το φορτίο είναι συμμετρικό τότε ναι, το δυναμικό στον κόμβο είναι μηδέν και το ρεύμα στον ουδέτερο μηδενικό. Αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβεί, πάντα υπάρχει ασυμμετρία, επομένως ρεύμα στον ουδέτερο κόμβο και άρα μετατόπιση του ουδέτερου, δηλαδή δεν θα έχει δυναμικό μηδέν αλλά 1, 2, 5, 10, 50 volts ή οποιαδήποτε άλλης τιμή. Αυτός είναι ο λόγος που γειώνεται.

      Διαγραφή
    4. πω πω όλο μου δίνεις τροφή για ψάξιμο.

      και αφού γειώνεται ο ουδέτερος για να εξασφαλίσουμε σίγουρο μηδενικό δυναμικό,

      γιατί το ρεύμα επιστρε΄φει στον ουδέτερο κόμβο του Μ/Σ και δεν πάει προς το ηλεκτρόδιο γειώσεως (αφού και εκεί έχει δυναμικό μηδέν)

      έχω λίγο μπλεχτεί!!!!

      Διαγραφή
    5. Για να υπάρχει ροή ρεύματος κάπου πρέπει να υπάρχει κλειστό κύκλωμα που να έχει πηγή τάσης ή ρεύματος και διάφορα στοιχεία.

      Πώς θα πάει στην γείωση το ρεύμα αφού δεν "κλείνει" κύκλωμα;

      Διαγραφή
    6. έχεις απόλυτο δίκαιο.

      κάθισα και το μελέτησα εχθές πιο εμπεριστατομένα και όντως έτι συμβαίνει.

      γειώνουμε τον ουδέτερο για ν έχει πάντα δυναμικό μηδενικό και το ρεύμα ρέει προς αυτόν για να κλείσει κύκλωμα.

      τη γη τη χρησιμοποιούμε μόνο ως αγωγό (κατά μια έννοια) ώστε σε περίπτωση βραχυκυκλώματος να περάσει το υψηλής έντασης ρεύμα και να οδηγεηθεί προς τον ουδέτερο.

      σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απάντησεις, για την προθυμία και την υπομονή σου.

      Διαγραφή
  19. πως συνδεω ραδιο αυτοκινητου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπεις στο εγχειρίδιο χρήσης που θέλει το + και το - και συνδέεις ανάλογα την παροχή με την σωστή διατομή αγωγού.
      Το ίδιο κάνεις για τα ηχεία και την κεραία. Μπορεί να έχει βύσματα μπορεί και όχι.
      Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι standar.

      Διαγραφή
  20. ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΥΝΔΙΝΟ ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΟΛΗΣΟΥΝ ΠΛΑΚΑΚΙΑ Η" ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ...........................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΙ ΕΓΩ ΠΑΡΑΚΑΛΩ
    ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΑΡΚΑΔΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΕΔΩ
    ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΗΓΑ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΛΕΓΧΟ ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΓΕΙΩΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟ....
    ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τι είδους εγκατάσταση μιλάμε και σε πιο σημείο είδες τι ακριβώς.;

      Διαγραφή
  22. Γεια σου Δημητρη, εχω μια απορια, σε γηπεδα 5χ5 ο εξωτερικος φωτισμος , οι προβολεις δηλαδη περνουν ρευμα απο μετασχηματιστη απομονωσης. Γιατι οταν μετραω με το οργανο τη φαση με τη γειωση μου δειχνει 230V ??? Η γειωση στιν οποια μετραω οδευει υπογεια μαζι με τα παροχικα καλωδια, και ειναι ενα μονο του ξεχωριστο καλωδιο. Ηαπορια μου ειναι αφου εχουμε απομονωση απο τη γη δε θα πρεπε να μετραω 0V?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσους αγωγούς έχει συνδεμενους πάνω του ο μετασχηματιστης;
      Κανονικά έχει 4 + γείωση.
      Όταν λες "φάση " ποιόν αγωγό εννοείς;

      Το όργανο, αν μετράς έναν από τους δύο αγωγούς εξόδου με τη γη, μπορεί να σου δείξει "τρελά " νούμερα από επαγωγη.

      Διαγραφή
  23. Ειναι τριφασικος ο μετασχηματιστης και αν θυμαμε καλα εχει 3 αγωγους L1,L2,L3+ γειωση συν ουδετερο , δηλαδη πεντε και πεντε αγωγους, με την πρωτη ευκαιρια θα περασω να το κοιταξω για σας πω σιγουρα, παντος τρελα νουμερα απο επαγωγη δε φενοτανε να μου εβγαζε αφου εδειχνε καθαρα 230V. Και επισης οταν ακουμπησα τη φαση L1 με το δοκιμαστικο δεν πηρα ενδειξη τασης, φυσιολογικο. Με προβληματιζουν ομως τα 230V που μετρησα. Ευχαριστω πολυ για την ανταποκριση εχεις ενα απο τα καλυτερα blog!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως δεν μέτραγες φάση εξόδου με γη αλλά φάση εξόδου με ουδέτερο εξόδου;
      Κάποιες φορές έχει κίτρινο-πράσινο χρώμα (κακός)

      Επίσης οι τριφασικοί μετασχηματιστές συνήθως δεν θέλουν ουδέτερο στην είσοδο αλλά δημιουργούν "ουδέτερο" στην έξοδο, έχουν δηλαδή σύνδεση τριγώνου - αστέρα.

      Διαγραφή
  24. Δημητρη παρεληψα να σου πω οτι μαζι με τα αλλα καλωδια που οδευουν υπογειος περναει και ενα καλωδιο χαλκινο γυμνο το οποιοσυνδεετε και σε καθε κολονα με τη κολωνα με το σασι δηλ. εγω μετρισα L1 με αυτο το γυμνο καλωδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το L1 είναι στην έξοδο του μετασχηματιστη τότε αυτός δεν είναι μετασχηματιστης απομόνωσης.

      Σε αυτό το ίδιο L1 το δοκιμαστικό δεν ανάβει;

      Διαγραφή
  25. Δημητρη πηγα και το ξανακοιταξα και τωρα μετρησα πανω στη κλεμα απο τους μετασχηματηστες και τα αποτελεσματα ειναι τα εξης. L1 εξοδου με γειωση 230V, με τα φωτα σβηστα, με τα φωτα αναμενα 110V. Το ιδιο αποτελεσμα και στις αλες φασεις.τσεκαρισμενο οτι μετραω παντα εξοδο. Βαζω δοκιμαστικο και αναβει και με τα φωτα σβηστα και με ανοιχτα, απλα δεν αναβει τοσο εντονα. Με προβληματιζει ιδιαιτερα ολο αυτο και εχω την εντυπωση οτι η μονωση των μσ απλα δεν υπαρχει με αποτελεσμα να μην προσφερουν καμια προστασια το αντιθετο μαλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από αυτά που γράφεις δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα τι συμβαίνει, αν συμβαίνει κάτι.

      Γιατί γράφεις μετασχηματιστες; στον πληθυντικό; Είναι πολλοί;
      Το ταμπελάκι του μ/σ τι γράφει;
      Από πού ελέγχονται τα φώτα; και πώς;
      Το φωτιστικό τι λάμπες πέρνει;
      Ρελέ διαρροής έχει η εγκατάσταση;

      Διαγραφή
  26. Δημητρη καταρχην συγνωμη αν γινο,ε κουραστικος. Μετασχηματιστες υπαρχουν δυο τριφασικοι. Το ταμπελακι γραφει 15 κνa emmis trnsformer 400volt 21 amper. Τα φωτα ελεγχονται απο τετραπολικους διακοπτες που υπαρχουν στον ιδιο πινακα. Τα φωτιστικα περνουν λαμπες led και καποια hql150w .Ρελε διαρροης δεν υπαρχει στην εγκατασταση. Αυτο που διαπιστωσα ειναι οτι οταν δεν εχω τα φωτα ανοιχτα 0 καταναλωση το πολυμετρο μου δειχνει ταση 230V σε καθε φαση εξοδου με τη γειωση, οταν τα αναβω αυτη η ταση γινετε 110 περιπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γίνεσαι κουραστικός, απλά πολλές φορές οι λεπτομέρειες, που είναι κρίσιμες, δεν αναφέρονται επειδή θεωρούνται ασήμαντες από πολλούς σχολιαστές και αυτό δυσκολεύει την ανεύρεση λύσης.

      Ένα άλλο είναι ότι γράφω από το κινητό

      Για το Θέμα σου δεν είμαι σίγουρος. Θα έπρεπε να είχα το σχέδιο του κυκλώματος.
      Για να βγει συμπέρασμα για διαρροή πρέπει να γίνει μέτρηση με μεγγερ.
      Αν η μέτρηση που κάνεις ισχύει και για τους δύο μ/σ μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα.
      Για τεστ συνδεσε μια μικρή λάμπα πυρακτώσεως,230V ανάμεσα στην γη και σε μια έξοδο και δες αν ανάβει και τι δείχνει το βολτομετρο.

      Διαγραφή
    2. Δημητρη γεια σου, αργησα να σε απαντησω γιατι σημερα πηγα εκει και εκανα το τεστ , η λαμπα των 75 βαττ δεν αναψε και το βολττομετρο εδειξε 180 βολτ Στον ενα μσ και 110 στον αλο, παντα μεταξυ φασης εξωδου και γειωσης.

      Διαγραφή
    3. Αν δεν άναψε η λάμπα, με ανοιχτά ή κλειστά φώτα και λέγοντας άναψε εννοώ έστω και ελάχιστα να κοκκινησε το νήμα της καλής λάμπας, σημαίνει ότι δεν πέρασε αρκετό ρεύμα.
      Πρέπει να δοκιμάσεις τώρα το ίδιο με μικρό λαμπάκι πυρακτώσεως, μικρής ισχύος.
      Πρώτα ενώνεις το λαμπάκι και μετά δίνεις ρεύμα στο κύκλωμα.
      Αν δεν ανάψει και το μικρό λαμπάκι των 230V βάζεις σκέτο καλώδιο, γέφυρα και βλέπεις τι θα συμβεί, μάλλον τίποτα.
      Ίσως να μην έκανες σωστά την δοκιμή με την λάμπα γιατί με 180 βολτ έπρεπε να κοκκινίζει

      Διαγραφή
  27. Δημητρη το δοκιμασα σημερα με λαμπακι μικρο απο πορτατιφ δε ξερω ποσα βαττ ειναι δε φενοτανε και το λαμπακι αναψε κανονικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρειάζεται να δει ηλεκτρολόγος την εγκατάσταση για να βγει συμπέρασμα.

      Διαγραφή
  28. Ενω χρησιμοποιω το δοκιμαστικο κατσαβιδι σε καποια "ζωντανη" φαση, θα παθω ηλεκτροπληξια αν καποιο αλλο μερος του σωματος μου ερχεται σε ΑΜΕΣΗ επαφη με τον ουδετερο η τη γειωση? Ας εξετασουμε και τις περιπτωσεις οπου υπαρχει η δεν υπαρχει αλλο κλειστο κυκλωμα στην εγκατασταση τη στιγμη της μετρησης.
    Το πολυμετρο δειχνει 170 βολτ μεταξυ ουδετερου και πισω μερους του δοκιμαστικου.
    Ποσα ωμ πρεπει να ειναι η αντισταση του δοκιμαστικου για να θεωρειται ασφαλες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα πάθεις τίποτα, αλίμονο αν κάθε φορά που κάποιος χρησιμοποιεί δοκιμαστικό κατσαβίδι διατρέχει τέτοιο κίνδυνο.
      Σε οποιοδήποτε σημείο κυκλώματος χρησημοποιησουμε σωστά το δοκιμαστικό δεν διατρεχουμε κίνδυνο. Εννοείται σε τιμές τάσης κάτω από 230V

      Ανάλογα με το δοκιμαστικό και βασικά με τον τύπο της λυχνίας διαλέγετε από τον κατασκευαστή η τιμή της αντίστασης, είναι της τάξης των χιλιάδων ωμ.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω. Σε αδειο δοκιμαστικο βαζω μια λαμπα επαγωγικη (ενδυκτικη λυχνια) και μια αντισταση των ποσων χιλιαδων ωμ?

      Διαγραφή
    3. Αγοράζεις καινούργιο δοκιμαστικό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πειραματιστεις.

      Διαγραφή
  29. http://i599.photobucket.com/albums/tt80/drgt/TRC/TRC_zps0taez0sq.jpg
    Πλακετα ηλεκτροβανας. Γιατι χρησιμοποιει ρελε 24VDC αντι για 220VAC και να γλυτωσει την αντισταση, την γεφυρα και τον πυκνωτη? (Το μοτερ ειναι 220)
    Εβαλα ρελε 220 και δουλευει.
    Ομως καποιος λογος θα υπαρχει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφάλεια, τα 24volts είναι ασφαλή.
      Σε κυκλώματα αυτοματισμού είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθεί χαμηλή τάση

      Διαγραφή
    2. Ok, αλλα εν προκειμενω τι μπορει να συμβει? Να καει το ρελε? Θα σταματησει να δουλευει.
      Ειτε 24 η 220 τα ρελε στην ουσια ειναι διακοπτες που εν τελει δινουν το 2 στο 4. Η διαφορα ειναι στο πηνιο.

      Το μονο που μπορω να φανταστω ειναι η περιπτωση που το ρευμα του θερμοστατη προερχεται απο τον πινακα του διαμερισματος και οχι απο τον πινακα του κοινοχρηστου.
      Στην περιπτωση αυτη, το κυκλωμα θα χρησιμοποιει φαση απο το διαμερισμα και ουδετερο απο το κοινοχρηστο, πραγμα το οποιο θα ανιχνευσει το ρελε διαρροης του πινακα και θα κοψει το ρευμα. Χρησιμοποιωντας την ανορθωση, αποφευγεται αυτο.

      Διαγραφή
    3. 1 τα 24volts τα χρησιμοπιουσαν πριν την επιλογή χρήσης αντιηλεκτροπληξιακού

      2 το ρελέ προστατεύει αλλά γιατί να σε χτυπήσει το ρεύμα αφού μπορείς να βγάλεις 24;

      Διαγραφή
    4. 1. Αρα λοιπον αφου δοκιμασμενα και ρελε 220 δουλευει κανονικα, παρακαμπτοντας αντισταση, γεφυρα, πυκνωτη και 24αρι ρελε, μαλλον το κανουν για την περιπτωση που η φαση του θερμοστατη προερχεται απο το διαμερισμα.
      Ο αντιπροσωπος της βανας μου ειπε οτι απ' οτι ξερει χρησιμοποιουν 24 για να αποφευγονται διαρροες / επιστροφες αλλα δεν ηξερε συγκεκριμμενα.
      Ειπε "αν βαλεις 220 ρελε υπαρχει περιπτωση να γυριζουν και οι ωρομετρητες των διπλανων διαμερισματων αλλα δεν μπορουσε να μου εξηγησει τον μηχανισμο.
      Υπαρχει τετοια περιπτωση? Πως γινεται αυτο εξ' αποστασεως να παρει φαση ο ωρομετρητης του διπλανου απο σενα η αντιστροφα?
      Παραθεση: Δοκιμασα μια λαμπα παιρνοντας φαση απο ενα διαμερισμα και ουδετερο απο αλλο και επεσε το ρελε διαρροης ΑΜΕΣΩΣ.

      2. Μα δεν τιθεται λογος ηλεκτοπληξιας. Δεν καταλαβα καλα τη 2η παραγραφο σου. Ναι, μπορεις να βγαλεις 24 αλλα γιατι να βαλεις εξτρα στην πλακετα για να το κανεις αν μπορεις να κανεις τη δουλεια σου (η οποια ειναι να κλεισεις μια επαφη) με 220 ρελε και μονο.

      Διαγραφή
  30. Τα 24volts είναι προφανώς ασφαλέστερα από τα 230V σε όλες τις μηχανές τώρα πια βάζουν διεθνώς 24 βολτ.

    Δεν μου φαίνεται λογικό αυτό που σου είπε ο αντιπρόσωπος, αν το κύκλωμα είναι εντάξει δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

    Στην δοκιμή που έκανες με την λάμπα σωστά έπεσε το ρελέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημέρα Δημήτρη , Σε ενα κύκλωμα όταν βάλω μια αντίσταση σε σειρά ή παραλληλα τι επιτυγχανουμε , μείωση της έντασης στην πρώτη περίπτωση κ στην δευτερη μείωση της τάσης; τα άλλα χαρακτηριστικά του ρευματος π.χ συχνότητα πως την αλλάζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Αν η πηγή είναι ιδανική πηγή τάσης, που είναι το συνηθέστερο, με την αντίσταση σε σειρά μειώνεται η τάση και το ρεύμα στο κύκλωμα
      Με σύνδεση αντίστασης παράλληλα δεν αλλάζει τίποτα στο κύκλωμα αυξάνει όμως το ρεύμα που δίνει η πηγή.
      2. Αν η πηγή είναι πηγή ιδανικού ρεύματος τότε με αντίσταση σε σειρά δεν αλλάζει τίποτα στο κύκλωμα ούτε στην πηγή, με σύνδεση παράλληλα το ρεύμα στο κύκλωμα μειώνεται.
      3. Η συχνότητα αλλάζει από την πηγή.

      Διαγραφή
  32. Δημήτρη έχω έναν πίνακα που οι γειώσεις μου δείχνουν τάση άλλες 50, άλλες 70 και έχω δύο που δείχνουν τάση 230v βάζοντας το όργανο μεταξύ φάσης και του έκαστοτε καλωδίου γείωσης! Τα καλώδια είναι στον αέρα και όχι πάνω στην μπάρα γειώσεως. Το λαμπάκι δεν ανάβει όταν βάζω το δοκιμαστικό κατσαβίδι πάνω. Δεν υπάρχει ουδετερογείωση από την ΔΕΗ. Το ρελέ δουλεύει σωστά ακόμα και όταν βάλω όλες της γειώσεις πάνω στην μπάρα. Τι συμβαίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα 230 βολτ ανάμεσα σε γείωση και φάση είναι σωστά. Σημαίνει ότι η γείωση είναι σωστή,.
      Οποαδηπιτε άλλη τιμή, αλλά σαν αυτές που αναφέρεις δείχνουν ότι πιθανότατα οι αγωγοί είναι στον αέρα. Δείχνουν κάποιο νούμερο λόγο αυτεπαγογης επειδή οδεύουν κοντά σε ενεργά καλώδια
      Το ρελε δεν ελέγχει το ρεύμα της γειωσης, δεν του χρειάζεται για να δουλέψει σωστά

      Διαγραφή
  33. Καλημερα.

    Εχω ενα φαλτσοπριονο της BOSCH το οποιο δουλευει αψογα.
    Το θεμα ειναι το εξης. Οταν το βαζω στην μπριζα και ακουμπαω το δοκιμαστικο πανω στο σασσι αναβει το κατσαβιδι αχνα.
    Εχει ελεχθει ολη η καλωδιωση και δεν υπαρχει καποιο προβλημα.
    Επειδη εχει μονο δυο καλωδια. Πηρα απο το φις την γειωση και την ακουμπαω πανω στο σασσι για ναδω ενα ειναι διαρροη, Ο ΔΔΕ δεν πεφτει.
    Εγινε και αντιστροφη του φις Και παλι ο ΔΔΕ δεν πεφτει.

    Η Bosch μου ειπε οτι δεν υπαρχει θεμα εφοσον λειτουργει.

    Τελικα αυτο ειναι διαρροη ή ειναι επαγωγικο απο τα τυλιγματα του κινητηρα ?

    Σε ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ο κατασκευαστής επιλέγει να μην βάλει γείωση σημαίνει ότι δεν την θεωρεί απαραίτητη.
      Αν έχει ταμπέλακι CΕ είσαι εντάξει
      Το δοκιμαστικό ανάβει από επαγωγή

      Διαγραφή
  34. ΠΑΙΔΙΑ ΓΕΙΑ ΣΑΣ ....ΘΕΛΩ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΣ ,,ΜΕΤΕΤΡΕΨΑ ΕΝΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ ΚΗΝΗΤΗΡΑ ΤΟΥ ΜΙΑΜΙΣΗ ΗΠΩΝ ΣΕ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΠΥΚΝΩΤΗ ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΕ ΜΦ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕ ΓΥΡΙΖΗ ΑΠΟ ΜΟΝΟΤΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΔΩΣΩ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΩ ,,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://greekelectrician.blogspot.com/2013/01/3phase.motor.to.1phase.with.steinmetz.capacitor.html?m=1

      Δες στο άρθρο

      Διαγραφή
  35. Καλησπέρα, Δημήτρη χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη.Πως θά μπορέσω να χρησιμοποιήσω το βελτιωτικό γείωσηςΤεραφιλ ΤΜ της ελεμκο.Για τη ράβδο γείωσης νά ανοίξω τρύπα 2"(5.08) εκατοστών φαρδος και μήκος 6 μέτρα να τοποθετήσω 4 ράβδους 17 χιλιοστών και μετά να ρίξω το βελτιωτικό γείωσηςΤεραφιλ είναι εντάξει ή θά χρειαστεί και κάτι άλλο ακόμα;;Η τρύπα θά γίνει με ποτηροτρυπανο γεώτρησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μία βοήθεια καί για μένα αν μπορείτε. Με κατεβασμένο τόν διακόπτη στον πίνακα μετράω σε πρίζα με το πολυμετράκι και δείχνει 42 βολτ ( μόνο στη συγκεκριμένη γραμμή) είναι πρόβλημα καί τί μπορεί νά φταίει ; Ή εγκατάσταση είναι μονοφασική περίπου 15 ετών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω.

      Πρέπει να κάνεις περισσότερες μέτρησες δοκιμές
      Ανάμεσα σε φάση και γείωση τι τάση έχεις;
      Το δοκιμαστικό ανάβει με κλειστό διακόπτη; τι δείχνει το βομτομετρο την στιγμή που το δοκιμαστικό είναι εντός;
      Με κλειστές τις όλες τις άλλες παροχές δείχνει αυτό που λες;
      Η πρίζα δουλεύει;

      Διαγραφή
    2. Φάση γείωση έχει τάση 237 βόλτ και με το δοκιμαστικό 236, το οποίο δεν ανάβει με κατεβασμένη ασφάλεια, ή πρίζα δουλεύει...

      Διαγραφή
    3. Με κλειστές όλες τίς παροχές δεν μπορώ νά μετρήσω γιατί δουλεύουν κομπιούτερ...

      Διαγραφή
  37. Τό δοκιμαστικό δεν ανάβει, φάση γείωση δείχνει 237 βόλτ και με το δοκιμαστικό μέσα δείχνει 236. Η πρίζα δουλεύει, με κλειστές όλες τις παροχές δεν μπόρεσα να μετρήσω γιατί δουλεύουν κομπιούτερ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις πρόβλημα

      Η μέτρηση που κάνεις είναι ψεύτικη
      Η τάση που μετράς είναι από αυτεπαγωγή. Βάλε μια κατανάλωση και θα σου δεις ότι τα βολτ θα γίνουν μηδέν

      Διαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια