Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Το μέγγερ (Megger) ως όργανο ελέγχου ηλεκτρικής μόνωσης
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Το μέγγερ (Megger) ως όργανο ελέγχου ηλεκτρικής μόνωσης

Μέγγερ 

Το Μέγγερ είναι ένα ηλεκτρικό εργαλείο που χρησιμοποιείτε για το έλεγχο της μόνωσης των διάφορων υλικών και εξαρτημάτων ή εγκαταστάσεων .

Στην πραγματικότητα μετράει την αντίσταση του υπό εξέταση στοιχείου ή κυκλώματος, σε κλίμακα μέγα ωμ (εκατομμύρια ωμ).

Για να το επιτύχει αυτό έχει εσωτερική γεννήτρια συνεχούς τάσης. Το συγκεκριμένο της φωτογραφίας έχει γεννήτρια 500 volts αλλά με πολύ μικρό, ακίνδυνο ρεύμα, το οποίο επιτυγχάνεται γυρνώντας με σταθερή καθορισμένη ταχύτητα την μανιβέλα .Υπάρχουν μέγγερ και με μεγαλύτερες τάσεις γεννήτριας αλλά τα 500 volts είναι αποδεκτά και αρκετά για τις περισσότερες εφαρμογές στις εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Το όργανο έχει δυο τελείες στο 1 και στα 100 μέγα ωμ.
Μέτρηση χαμηλότερη από την πρώτη τελεία σημαίνει κακή μόνωση
Μέτρηση μεγαλύτερη από την δεύτερη τελεία σημαίνει καλή μόνωση .
Ενδιάμεση ένδειξη σημαίνει ότι υπάρχει αμφιβολία για την ποιότητα της μόνωσης αν και γενικά θεωρείται αποδεκτή.

Η βελόνα του μέγγερ σε κατάσταση ηρεμίας είναι στην μέση 
Η κυριότερη χρήση του οργάνου είναι για τον έλεγχο της μόνωσης των μοτέρ.

Βάζοντας τον μαύρο ακροδέκτη στην γη, στον ακροδέκτη γείωσης του μοτέρ ή στο σώμα του και τον κόκκινο ακροδέκτη εναλλάξ στα τρία τυλίγματα (τα τρία πηνία) ενός π.χ. τριφασικού μοτέρ, βλέπουμε την ποιότητα της μόνωσης.

Μπορούμε βέβαια να μετρήσουμε γενικά την αντίσταση μόνωσης οποιουδήποτε ηλεκτρικού εξαρτήματος όπως π.χ. ενός πολυπολικού καλωδίου που μεταξύ των αγωγών του πρέπει να είναι πολύ μεγάλη για να θεωρηθεί άπειρη και επομένως καλή.
Σε όλες τις περιπτώσεις για να πραγματοποιηθεί μέτρηση χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για το υπόλοιπο και ίσως ευαίσθητο στα 500 volt κύκλωμα, τα άκρα πρέπει να είναι στον αέρα ή καλά μονωμένα και από τα δυο ή περισσότερα άκρα τους.

Τα απλά πολύμετρα στην λειτουργία τους ως ωμόμετρα έχουν πηγή χαμηλής τάσης προερχόμενη από μπαταρία, συνήθως μέχρι 9 volts, γι' αυτό και δεν μπορούν να δείξουν αν μια μόνωση στα κανονικά volts λειτουργίας είναι αποδεκτή. Η αντίσταση μόνωσης δεν ακολουθεί τον νόμο του ωμ.

Ως ιδανική μόνωση θεωρείτε, και είναι, η άπειρη αντίσταση.

21 σχόλια:

 1. Βλέπω ανάρτηση και χαίρομαι.
  Να πω αρχικά ότι ωμόμετρο μεγκερ έχουμε χρησιμοποιήσει και στην σχολή με σκοπό να βρούμε αν ένας αγωγός έχει παρουσιάζει ασυνέχεια, από την άποψη της μόνωσης δεν το είχα σκεφτεί το θέμα. Βέβαια αυτό που είχαμε στην σχολή ήταν λίγο απαρχαιωμένο και κάθε φορά που το χρησιμοποιούσαμε έπεφτε σχετική προειδοποίηση για να μην γίνουμε ψητοί. Να ρωτήσω αυτό το όργανο χρησιμοποιήται ακόμα ή υπάρχει κάτι πιο εξελιγμένο σήμερα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αλέκο
  Το όργανο είναι σε πλήρη λειτουργία.
  Το χρησιμοποιώ κατά μέσω όρο μια φορά το μήνα (δεν είναι από τα δημοφιλή) .
  Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να γίνω ψητός γιατί βγάζει ακίνδυνα χαμηλή ένταση ρεύματος. Βέβαια αν την ώρα που έχεις 500 βολτ πιάσεις τα άκρα, θα νοιώσεις και αν δεν έχει δυνατό φως θα δεις, την υπερπήδηση του ρεύματος αλλά χωρίς ουσιαστικό κίνδυνο.
  Το συγκεκριμένο αγοραστικέ πριν μερικά χρόνια . Υπήρχαν και τότε υπάρχουν και σήμερα πιο μοντέρνα με μπαταρία αλλά για μένα και για πολλούς άλλους αυτού του τύπου είναι πιο αξιόπιστα και δεν χαλάνε. Σκέψου τις μπαταρίες που θες και το κύκλωμα που χρειάζεται για την οθόνη και τον πολλαπλασιασμό της τάσης άσε που επειδή δεν χρησιμοποιείται συχνά πάντα θα ψάχνεις για μπαταρία . Όσο πιο απλό τόσο πιο καλό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ καλο οργανο χρησιμο για κάθε ηλεκτρολογο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολυκράτη

  Συμφωνούμε . Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που με το ωμόμετρο δεν έχεις βέβαιο συμπέρασμα για την μόνωση ενός κυκλώματος (συνήθως μοτέρ) και η χρήση του μέγκερ είναι απαραίτητη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πόσο κοστίζει ρε παιδιά ένα τέτοιο όργανο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμε
  Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αλλά μην περιμένεις μεγάλη διαφορά από την τιμή ενός πολύμετρου.
  Με μια αναζήτηση στο Google θα μάθεις . Βέβαια το συγκεκριμένο της φωτογραφίας με μανιβέλα μάλλον είναι δυσεύρετο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Παιδιά από εδώ στη Παιανία μπορείτε να αγοράσετε μεγγερ με μανιβέλα
  http://www.noratex.gr/newpdfgr/pg107.pdf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. κοστιζει περιπου 50 ευρω στα 500V
  και 60 ευρω στα 1000V

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Den mporei na xrisimopoih8ei gia na doume an uparxei statikos ilektrismos se ena mixanima?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμε

  Το μέγγερ δεν είναι φτιαγμένο για να "βλέπει" τον στατικό ηλεκτρισμό .
  Η ονομασία του κάθε οργάνου δείχνει και την λειτουργία του . Το μέγγερ μετράει μέγγα ωμ . Για τον στατικό ηλεκτρισμό μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ηλεκτροσκόπιο που ανιχνεύει ηλεκτρικά φορτία .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΕΙΜΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΜΕΓΓΕΡ ΝΑ ΜΕΤΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΜΟΝΩΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΧ. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟ 3*10 ΚΑΛΩΔΙΟ.ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ? ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΠΗΤΕ ΜΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΩΣ ΤΟ ΜΕΤΡΑΜΕ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ανώνυμε
  προφανώς και μπορεί να μετρηθεί η μόνωση της παροχής με μέγγερ, έχει όμως διαφορά ως αναφορά την επικινδυνότητα και την ευχέρεια της μέτρησης.

  ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ...

  Πρέπει η ΔΕΗ να ειδοποιηθεί για να απομονώση από τον μετρητή τους υπό εξέταση αγωγούς. Το ίδιο θα γίνει και στην πλευρά του πίνακα. Μετά μπορεί να γίνει η μέτρηση με ασφάλεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. καλησπερα...μπορω να κανω μετρησεις με μεγγερ και να υπογραψω νεο ποιστοποιητικο της ΔΕΗ??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το πιστοποιητικό της ΔΕΗ δεν θέλει μόνο μετρήσεις μόνωσης, τις οποίες μπορείς να κάνεις με το μέγγερ, αλλά και πολλά άλλα που δεν γίνονται με αυτό.

   Πρακτικά χρειάζεσαι ένα από τα πολυόργανα που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι συμβατά με τις απαιτήσεις του HD 384.

   Θεωρητικά μπορείς να κάνεις τις απαραίτητες μετρήσεις και με απλά όργανα και με τους τρόπους που περιγράφονται στον HD 384, αλλά μόνο ΘΕΩΡΗΤΙΚΆ.

   Διαγραφή
 14. Βοήθεια!!!
  Πριν 2 μήνες αποφασίσαμε να βάλουμε ασανσέρ σε μια πολυκατοικία χτισμένη το 1976.
  Ζήτησα από τον εγκαταστάτη του ασανσέρ να διάλεξη τον ηλεκτρολόγο που συνεργάζεται και έτσι έγινε.
  Αυτός αφού τσέκαρε τα καλώδια, άλλαξε τον παλιό πίνακα που υποστήριζε τα φώτα της σκάλας , τον ενισχυτή της κεντρικής κεραίας , και την θέρμανση, με ένα καινούργιο αφού μπήκε καινούργιος τριφασικός μετρητής που δεν υπήρχε.
  Δεν πέρασε μια εβδομάδα από την εγκατάσταση ,και άρχισαν τα όργανα κάθε πέντε μέρες περίπου ,πέφτει ο ρελές του πίνακα, τον επαναφέρω και μετά από τρεις έως πέντε μέρες τα ίδια. Κάποιος γνωστός ηλεκτρολόγος που έχω έκτος Αθηνών μου είπε για μέτρηση με τον Μέγγερ για τυχόν διαρροή είναι σωστό ?
  Εξαιτίας της εγγύησης του καινούργιου ανελκυστήρα φοβάμαι να φέρω άλλο ηλεκτρολόγο.
  Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστό είναι.

   Αν το μέγγερ δείχνει χαμηλή αντίσταση σε κάποιο κύκλωμα των παροχών του πίνακα σημαίνει ότι καλώς πέφτει το ρελέ.

   Μαντεύω όμως ότι το πρόβλημα δεν είναι στον καινούριο πίνακα του ανελκυστήρα αλλά σε κάποιο από τα παλιά κυκλώματα με πιο ύποπτο αυτό της θέρμανσης.

   Αν στον πίνακα υπήρχε πριν ρελέ και δεν έπεφτε, θα πρότεινα την προσθήκη ανεξάρτητων ρελέ για τον ανελκυστήρα την θέρμανση και τα φώτα. Μπορεί να υπάρχει π.χ. 10 mA διαρροή στο κάθε κύκλωμα και στο σύνολο τους να υπερβαίνουν τα 30 mA γι αυτό να πέφτει το ρελέ κάτι που δεν θα συμβαίνει αν προστεθεί 1 ή 2 ρελέ.

   Διαγραφή
 15. kalispera sas to organo megger tha mporoyse na xrisimopoithei se kalodia thlefonika eyxaristo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προφανώς εννοείς καλώδια τριφασικό την ώρα που είναι στον αέρα.
   Προφανώς και μπορείς

   Διαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια