Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Έλεγχος θέσης και ταχύτητας άξονα ηλεκτρικού μοτέρ με χρήση resolver
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Έλεγχος θέσης και ταχύτητας άξονα ηλεκτρικού μοτέρ με χρήση resolver

AC motor whith resolver
Μικρό τριφασικό μοτέρ με τον resolver του.

Στις σύγχρονες εφαρμογές η απαίτηση για την ακριβή θέση που βρίσκεται κάθε στιγμή ένα στοιχείο μιας εφαρμογής αυτοματισμού, ή μιας μηχανής, είναι όλο και μεγαλύτερη.
Η ακρίβεια εξαρτάται, σε πολλές περιπτώσεις, με την ακρίβεια που έχουμε στην πηγή δημιουργίας της κίνησης που στην πλειοψηφία τους είναι ένα ηλεκτρικό μοτέρ.

Ο συνηθέστερος τρόπος ελέγχου της θέσης του άξονα, του κινητού μέρους ενός μοτέρ, του ρότορα δηλαδή, είναι με την προσθήκη κατάλληλων διατάξεων πάνω σε αυτόν.

Μπορεί να είναι μια μικρή ταχογεννήτρια, που το μόνο που μπορεί να μας "δείξει" είναι η ταχύτητα περιστροφής και όχι η ακριβή θέση.

Μπορεί να είναι ένα encoder  που έχει μεγάλη ακρίβεια.

Η ακρίβεια εξαρτάται από τα συνοδευτικά ηλεκτρονικά που ελέγχουν το μοτέρ.
Το resolver μοιάζει με μικρό μοτέρ εντός του μοτέρ.
Μπορεί όμως να είναι και με την χρήση του resolver, όπως αυτού που φαίνεται στις φωτογραφίες, το όποιο έχει ικανοποιητική ακρίβεια και είναι πιο οικονομική λύση από αυτή του encoder.
Συνήθως τα συναντάμε σε τριφασικά μοτέρ που ελέγχονται από inverter που έχουν ενσωματωμένο τον "ερμηνευτή" των σημάτων που δίνει το resolver.

Το resolver μοιάζει με μικρό μοτέρ με πηνία τόσο στον στάτη όσο και στον ρότορα. Συνήθως είναι πάνω από τρία διαφορετικά πηνία με τα δυο από αυτά να έχουν διαφορά 90 μοιρών. Τα δυο αυτά πηνία τα ονομάζουν sin και cos γιατί παράγουν ημιτονικό σήμα με 90 μοίρες διαφορά μεταξύ τους λόγω της εξ επαγωγής τροφοδότησης που έχουν από τα άλλα πηνία του resolver. Σε κάθε πλήρη κύκλο του ρότορα η κυματομορφή των δυο σημάτων επαναλαμβάνεται. Μετρώντας την τιμή του κάθε σήματος έχουμε μοναδικά ζευγάρια τιμών σε κάθε σημείο του κύκλου. Κάθε ζεύγος τιμών φανερώνει, εν τέλει και συγκεκριμένη θέση γωνίας του άξονα του μοτέρ. Με την διάρκεια επανάληψης των σημάτων έχουμε και την γωνιακή ταχύτατα.

4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Δημήτρη δεν ξέρω αν είναι ακαιρο το ερώτημα αλλά γνωρίζεις πολλά κ βοηθάς. Σε μια σκούπα 2200w δουλεύει κανονίκα κ μετα από μερικα λεπτά πέφτει η ισχύς , μετρησα με συσκευή μέτρησης κατανάλωσης ισχυς 3500w 16 με 17A . Ερώτηση παίζει βραχυκύκλωμα στα τυλιγματα του ρότορα κ τραβάει ρεύμα περισσότερο;Η στροφές του μοτέρ αυξάνουν δραματικά με αποτέλεσμα την βραχυπροθεσμη καταστροφή του μοτέρ; ή μπορεί να έχουμε πρόβλημα πλακέτα !(ποτενσιόμετρο);αν το ρυθμίσω σε χαμηλότερη ισχύς γλιτώνω την ζημιά;ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος.
      Η σκούπα γενικότερα, μετά από άνοιγμα, είναι καθαρή και δεν εμποδίζεται η ροή του αέρα; έχει αλλαχθεί το στόμιο με άλλο μικρότερο; τα καρβουνάκια είναι καλά; η περιστροφή του ρότορα εμποδίζεται από φθορές;
      Τα 3500 W τα μετράς από την αρχή της λειτουργίας, όταν λειτουργεί καλά;

      Μαντεύω ότι ζεσταίνεται υπερβολικά γι αυτό και πέφτει η απόδοσή της

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Δημήτρη , εχω ένα μονοφασικό μοτέρ 2 ιππων 2800 στροφών με κατανάλωση 9,8Α το οποίο ήταν πάνω σε μια παλιά ιταλική αντλία , πρώτα θέλω να σε ρωτήσω τι πυκνωτή πρέπει να του βάλω γιατί αυτός που είχε πάνω δεν έχει κανένα στοιχείο και δεύτερων επειδη πλέον δεν θα δουλεύει σαν αντλία αλλά σαν μοτέρ ανσασερ για ξύλα πως θα μπορέσω να του αυξήσω την ροπή εκκίνησης? ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίπου 50μF
      Αλλά δεν είναι και τόσο βέβαιο το αποτέλεσμα.

      Διαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια