Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Ειδικά καλώδια. Σιλικόνης και πολυουρεθάνης.
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Ειδικά καλώδια. Σιλικόνης και πολυουρεθάνης.

Καλώδιο σιλικόνης 


Τα κοινά καλώδια από pvc δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας γι΄ αυτό έχουν αναπτυχθεί πλήθος άλλων υλικών για δύσκολες συνθήκες.
Τα πιο γνωστά και διαδεδομένα ειδικά καλώδια είναι τα σιλικονούχα και τα πολυουρεθάνης.

Ο χαρακτηρισμός τους φανερώνει το υλικό επικάλυψης και μόνωσης του χάλκινου αγωγού ενώ είναι πάντα πολύκλωνα.

Τα σιλικονούχα καλώδια αντέχουν άνετα σε περιοχές θερμοκρασίας από -60 oC έως +180 oC  και χρησιμοποιούνται στην παροχή αντιστάσεων π.χ. του οικιακού φούρνου ή κουζίνας, στα φωτιστικά στην σύνδεση του ντουί και γενικά εκεί που έχουμε μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασίας. Έχουν μεγάλη αντοχή στα οξέα.

Καλώδιο πολυουρεθάνης 
Το μειονέκτημά τους έχει να κάνει με την μεγάλη ευκολία αφαίρεσης της μόνωσης. Αν υπάρχει μια μικρή "αρχή" απογύμνωσης τότε ακόμη και με ελάχιστη δύναμη η σιλικόνη αφαιρείται εύκολα.

Τα καλώδια πολυουρεθάνης είναι στην πραγματικότητα κατασκευασμένα από πολυουρεθάνη και pvc.
Χρησιμοποιούνται σε περιοχές από -30 oC  έως +80 oC, περιοχή μικρότερης εμβέλειας από ότι τα σιλικόνης έχουν όμως εξαιρετική μηχανική αντοχή, κάτι που τα κάνει να "δουλεύονται" πιο δύσκολα. Έχουν επίσης αντοχή στα οξέα και τα λάδια και πιάνουν πολύ δύσκολα φωτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάζω όλα τα σχόλια