Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Ηλεκτροβαλβίδα ή ηλεκτροβάνα
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Ηλεκτροβαλβίδα ή ηλεκτροβάνα

Ηλεκτροβάνα ατμού 



Μια από τις πολλές εφαρμογές του ηλεκτρομαγνητισμού είναι και ο έλεγχος διέλευσης υγρών ή αερίων μέσα από σωλήνα.

Το στοιχείο που κάνει αυτή τη δουλειά λέγεται ηλεκτροβάνα ή ηλεκτροβαλβίδα.

Ένα πηνίο που δέχεται συγκεκριμένη και ορισμένη τάση, δημιουργεί αρκετή ηλεκτρομαγνητική δύναμη για να τραβήξει τον σιδερένιο κυλινδρικό πίρο που είναι στην μέση του πηνίου και συνδέεται με το υλικό που ταπώνει ή αφήνει ελεύθερη την διέλευση του αέριου ή υγρού.

Αναλογική τρίοδη βάνα για ψυχρό νερό
για χρήση ψύξης χώρου
Αν η εντολή είναι αναλογική, συνήθως 0 με 10 volts dc και αντί για ηλεκτρομαγνήτη υπάρχει μοτέρ ελέγχου, τότε η βάνα μπορεί να πάρει όλες τις ενδιάμεσες τιμές εκτός από τέρμα ανοιχτή ή τέρμα κλειστή.
 Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ελεγχθεί με ακρίβεια η θέση του πίρου και κατ΄ επέκταση π.χ. της θερμοκρασίας σε κλιματιζόμενο χώρο.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία βανών ανάλογα με την χρήση, π.χ. αντοχή σε πίεση, διάσταση σωλήνας (συνήθως μετρήσιμη σε ίντσες), υλικό διέλευσης, αντιεκρηκτικότητα κ.τ.λ.

Αν η βαλβίδα είναι ανοιχτή όταν δεν είναι υπό τάση το πηνίο της, η διέλευση είναι ελεύθερη και η βαλβίδα είναι και ονομάζεται normaly open . Αν είναι κλειστή είναι normaly close.
Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται μια ηλεκτροβάνα ατμού.

Αναλογική βάνα ατμού για έλεγχο θερμοκρασίας
χώρου μηχανής παραγωγής. 
Ένα σημείο προσοχής είναι το "κάψιμο" του πηνίου της ηλεκτροβαλβίδας. Αν η ηλεκτροβαλβίδα είναι υπό τάση χωρίς να έχει τοποθετηθεί στην υποδοχή της το μεταλλικό της μέρος, αν δηλαδή είναι "στον αέρα", μετά από λίγο χρονικό διάστημα θα καεί λόγω του μεγαλύτερου ρεύματος που θα περνάει από το πηνίο από την έλλειψη του σιδηροπυρήνα - πίρου.

Οι αναλογικές χρειάζονται τρεις αγωγούς για τον έλεγχό τους και οι απλές δυο αγωγούς, εξαιρούμενης βέβαια της γείωσης που δεν είναι πάντα απαραίτητη στις χαμηλές τάσης λειτουργίας.

68 σχόλια:

  1. smaragdis9 Ιουνίου 2013 - 10:06 π.μ.
    SMARAGDIS NIKOS MIA EROTISI
    OTAN 8ELIS NA SINDESIS 1 HLEMTROBANA ME XRONODIAKOPTI I SINDESMOLOGIA POS GINETE
    I HLEKTROBANA EXI 5 KALODIA MABRO KAFE MPLE KOKINO KAI KITRINO TO SXEDIO TIS HLEKTOBANAS LEI MABRO KAI KAFE STO [L] MPLE KAI KOKINO [N]KAI TIN GIOSI STO PINAKA TIS GIOSIS OXRONODIAKOPTIS PERNI APO TON PINAKA STO EPANO MEROS FASI KAI OYDETERO STO KATO MEROS EXI [1] KAI [4] I FASI BGAZI REBMA STO [1] BGAZI KAI STO [4]KAI PAI STI LAMPA I EPISTROFI TIS LAMPAS PAI STON OYDETEROALA EKSOTETIKA OXI MESO XRONODIAKOPTI 8A DOYLEPSI H HLEKTROBANA EFXARISTO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαντεύω ότι μιλάς για βάνα που χρησιμοποιείται συνήθως σε αυτονομίας θέρμανσης, σωστά;
      Και θέλεις να την ενεργοποιήσεις συγκεκριμένες ώρες.

      Οι βάνες αυτές θέλουν μόνιμα 230 volts για να έχουν ρεύμα όποτε χρειαστεί να γυρίσει το εσωτερικό μοτέρ τους, έχουν επίσης ένα καλώδιο το οποίο όταν δέχεται 230 ανοίγουν και ένα άλλο καλώδιο που βγάζει 230 όσο είναι ανοιχτές.

      Βρίσκεις πειραματικά ποιος αγωγός είναι της εντολής να ανοίξει και τον συνδέεις σε σειρά με τον χρονοδιακόπτη.

      Διαγραφή
  2. καλησπερα,θελω να αντικαταστησω ενα διακοπτη 1/4 σε σωληνωσεις 1 ιντσας,με τοποθετηση ηλεκτροβανας,για να μην ανεβαινω στην ταρατσα καθε φορα(απλη διελευση νερου,ουτε καλοριφερ ουτε κατι αλλο)κ να την ελενχω απο το μπαλκονι με ενα απλο διακοπτη.παρακαλω να μου πειτε τη συνδεσμολογια.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα πρέπει να διαλέξεις την τάση με την οποία θα ενεργοποειτε η βαλβίδα. Προτείνω 24ac για ασφάλεια και όχι 230V.
      Μετά πρέπει να περάσεις καλώδιο 3χ1,5 και να ενώσεις την γείωση και το ένα άκρο (το μπλέ) με τον ουδέτερο ή το ένα άκρο του δευτερευοντος του μετασχηματιστη (αν διαλέξεις 24) .
      Το άλλο άκρο το συνδέσεις στον διακόπτη και πριν τον διακόπτη στο άλλο άκρο του μετασχηματιστη ή στην φάση.
      Βέβαια πρέπει να μπει και ξεχωριστή ασφάλεια αποκλειστικά για την βαλβίδα. Και οπωσδήποτε να υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ στην εγκατάσταση.

      Διαγραφή
  3. Καλημερα, μπορω να βαλω σε ενα συλλεκτη καλοριφερ ηλεκτρομαγνητικες βαλβιδες (1/2'') αντι ηλεκτραβανων, λογο του πολυ μικρου χωρου που υπαρχει?

    Στεφανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μπορούν οι ηλεκτρομαγνητικές να δουλέψουν στην πίεση που υπάρχει και στην ποσότητα που θέλεις γιατί οχι;

      Διαγραφή
    2. Το δικτυο ειναι λιγοτερο απο 2,5 bar, οταν λες ποσοτητα εννοεις την παροχη του νερου που διερχεται απο αυτες? Σε ευχαριστω για την απαντηση...

      Διαγραφή
    3. Ναι αυτό εννοώ. Η βαλβίδα να είναι ίδιας, τουλάχιστον, διατομής .

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα, έχω παραγγείλει δυο ηλεκτροβαλβίδες τύπου normaly close, ρεύμα 12vdc, κατανάλωση 9w.
    μπορεις να μου πεις πως θα τις συνδεσω με δύο απλά διακοπτακια on/off για να μην καιγονται οι βανες και οι διακοπτες. Αν μπορεις να κανεις και ενα σχέδιο θα βοηθουσε πολυ.
    Ευχαριστω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνδέεις το πλην (-) της πηγής κατευθείαν στο ένα άκρο της ηλεκτροβάνας.
      Συνδέεις το συν (+) της πηγής στο ένα άκρο του διακόπτη και το άλλο άκρο του διακόπτη στο άλλο ελεύθερο άκρο της βάνας.
      Το πάχος του αγωγού πρέπει να είναι 1,5 ή μεγαλύτερο, ο διακόπτης να αντέχει ρεύμα τουλάχιστον 10 αμπέρ.
      Καλό είναι να συνδεθεί και μια δίοδος στα άκρα της βάνας με κατεύθυνση από το πλην στο συν για να αποφεύγονται οι σπινθύρες στον διακόπτη.

      Διαγραφή
    2. εκτος την διοδο, χρειαζεται κατι αλλο για εξτρα προστασια π.χ. ρελε ή τρανζιστορ καπου αλλου;
      (καποια τετοια διοδο; http://www.elektronik.gr/eshop/index.php?main_page=product_info&cPath=2142_232_1905_1302&products_id=11728)

      Ευχαριστω.

      Διαγραφή
    3. Αν η πηγή των 12 βολτ δεν έχει ασφάλεια, πρέπει να συνδέσεις σε σειρά με το + και πριν τον διακόπτη, μια ασφάλεια 1 με 2 αμπέρ.

      Η δίοδος που παραπέμπεις δεν κάνει για την δουλειά που θέλεις, χρειάζεσαι μια απλή, κοινή δίοδο, σαν αυτές που βάζουν στους ανορθωτές που να αντέχει 5 με 10 αμπέρ.

      Διαγραφή
  5. θα μπορουσες να το κανεις σε ενα σχεδιο γιατι μπερδευομε με την διοδο;
    ευχαριτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποια πρεπει να ειναι η αντισταση ενος πηνιου ηλεκτροβανας 230V AC , 9VA, 50Hz?
    Rφασης-γης=?
    Rουδετερου-φασης=?
    Rπηνιου=?
    Για ελεγχο κατεστραμμενου πηνιου.
    Επισης υπαρχει νοημα στην πολικοτητα κατα την συνδεση?
    Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για οποιαδήποτε μέτρηση πρέπει τα καλώδια να είναι στον αέρα.

    Η τιμή της αντίστασης του πηνίου είναι ένα μικρό νούμερο της τάξης του ωμ.
    Ανάμεσα στην γη και σε οποιαδήποτε άκρο του πηνίου η τιμή είναι άπειρη
    Η πολικότητα δεν παίζει ρόλο εκτός κι αν αναγράφεται εμφανώς στην βαλβίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θέλω να χρησιμοποιήσω μία ηλεκτροβάνα αποκλειστικά για να κλείνει ή να ανοίγει το κύκλωμα σερπατίνας boiler για παραγωγή ΖΝΧ μέσω λέβητα , με διακόπτες 2 θερμοστάτες εν σειρά ο ένας εξ αυτών να είναι ο ενσωματωμένος στο δοχείο για να ενεργοποιεί την ηλεκτρική αντίσταση (που δεν χρησιμοποιώ).
    Τα ερωτήματα είναι
    1. Μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτόν τον θερμοστάτη;
    2. Κατά την διάρκεια που το κύκλωμα ηλεκτροβάνας - θερμοστατών δεν διαρέεται με ρεύμα ο διακόπτης αυτής είναι κλειστός ή ανοικτός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς μπορείς να χρησιμοποιησες τον θερμοστάτη γιατί ο θερμοστάτης αυτός είναι απλά μια επαφή που ανοίγει ή κλείνει ανάλογα με την θερμοκρασία.

      Υπάρχουν βάνες που όταν δεν διαρρεονται από ρεύμα είναι ανοιχτές και άλλες που είναι κλειστές, διαλέγεις ότι σε βολεύει.

      Διαγραφή
  9. Οι ηλεκτροβαλβιδες ποσο χρονο χρειαζονται για να ανοιξουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι για όλες τις βαλβίδες ο χρόνος ίδιος.

      Για τις πρώτης φωτογραφίας είναι λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο, για της δεύτερης φωτογραφίας είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο και για της τρίτης πάνω από 15 δευτερόλεπτα.

      Διαγραφή
  10. Οταν μια ηλεκτροβαλβίδα τροφοδοτείται με ρευμα η καταναλωση ειναι συνεχής όσο παιρνει ρευμα; (συνηθως ειναι λιγα watt) ή μονο κατα την έναρξη;
    Στις ηλεκτροβάνες που βαζουμε στις αυτονομιες η κατανάλωση ενέργειας είναι ίδια με την ηλεκτροβάνα; (προσπαθω να καταλαβω τι ειναι πιο οικονομικο σε καταλανωση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην ηλεκτροβαλβίδα ναι, υπάρχει συνεχή κατανάλωση όσο είναι οπλισμένη.
      Στην ηλεκροβανα αυτονομίας υπάρχει, για την ίδια διάσταση σωληνώσεων, μικρότερη κατανάλωση γιατί έχει ένα μικρό μοτέρ που ανοίξει την βανα και μετά καταναλώνει μόνο stand by ενέργεια όση ώρα είναι ανοιχτή η σε οποιαδήποτε θέση.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα. Σε μια εγκατασταση με 2 κυκλωματα θερμανσης (1 boiler και 1 ηλιακό θερμ.)θέλω να κάνω έναν αυτοματισμό για να διαλέγω ποια πηγη θερμοτητας θα χρησιμοποιω. Φανταζομαι η λύση είναι η ηλεκτροβαλβίδα. Υπ΄ρχει ηλεκτροβαλβίδα που να παίρνει 2 εισόδους και να βγίζει μια εξοδο (σαν τρίοδη); ή πρέπει να βαλω 2 ηλεκτροβαλβίδες, για να έχω πάντα 1 πηγη ανοιχτή!
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι υπάρχει.
      Χωρίς τάση θα περνάει από μια είσοδο ένα με τάση από την άλλη είσοδο

      Διαγραφή
  12. Απαντήσεις
    1. Γιατί όχι εδώ;

      Κάτι που μπορεί να βοηθήσει και άλλους διαβάζοντας το είναι καλύτερα να αναφέρεται στο blog.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος25/11/18, 2:40 π.μ.

    Καλησπερα. Εχω μια απορια αν μπορειτε να με βοηθησετε. Εχω και ηλιακο και λεβητα αεριου και καθε φορα επιλεγω απο που θελω να χρησιμοποιησω ζεστο νερο απο μια τριοδη βανα στην ταρατσα. Δεξια παιρνω απο τον ηλιακο αριστερα απο τον λεβητα. Το καλοκαιρι και τον χειμωνα ειναι ολα πιο ευκολα μιας ειναι μονιμα γυρισμενη ειτε δεξια ειτε αριστερα. Στα μεσοδιαστηματα ομως που αλλοτε εχει ηλιο αλλοτε οχι για χαριν οικονομιας ανεβαινω στη ταρατσα και γυρναω τη βανα αναλογως. Υπαρχει καποιος τροπος να το κανω αυτο απομακρυνσμενα; απο το μπαλκονι μου ή απο το σπιτι μου ωστε να μην ανεβοκατεβαινω; αν υπαρχει καποιος προιον παραθεστε μου κ ενα λινκ γιατι ειμαι ασχετος με το αντικειμενο.
    Ευχαριστω πολυ προλαταβολικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς και υπάρχει τρόπος.
      Για όλα υπάρχει τρόπος
      Θέλει όμως και κύκλωμα και καλώδιο και ασφάλεια.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/12/18, 4:50 μ.μ.

      Μπορω να χρησιμοποιησω το κυκλωμα-καλωδιο που υπαρχει για τη θερμανση του νερου στον ηλιακο μιας και ειναι αποσυνδεδεμενο; και να το χειριζομαι απο την ασφαλεια στον πινακα;
      Επισης τι ακριβως βανα θα χρειαστω; θελω να εχω μια ιδεα για το προιον αλλα και για την τιμη.
      Τελος πρεπει να απευθυνθω σε ηλεκτρολογο σε υδραυλικο ή και στους δυο;
      Ευχαριστω πολυ καλες γιορτες

      Διαγραφή
    3. Το καλώδιο που υπάρχει για τον ηλιακό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δουλειά που θέλεις.
      Η βαννα πρέπει να είναι στα 230 βολτ.
      Καλό είναι να αντικατασταθεί η ασφάλεια που θα ελέγχει την βαννα με μια πολύ μικρότερης έντασης.
      Η επιλογή υδραυλικού για αυτή την δουλειά είναι η καλύτερη επιλογή αρκεί να σκαμπάζει από ηλεκτρικα
      Δεν μπορώ να σε ρωτήσω στις τιμές

      Διαγραφή
  14. Θελω να ανοιγω μισ ηλεκτροβαλβιδα μεσω ενος υδροστατη. Η τροφοδοσια θα γινεται μεσω ups. Πρεπει να χρησιμοποιησω ups καθαρου ημιτονου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι
      Η ηλεκτροβαλβιδα είναι ένα απλό πηνίο, δεν θα έχει πρόβλημα

      Διαγραφή
  15. Καλημερα. Αλλαξα τον απλο ΙΜΙΤ θερμοστατη με εναν ψηφιακο της OLYMPIA BS 113. Το διαμερισμα εχει ηλεκτροβανα αυτονομιας σε κουτι εξω στις σκαλες. Τα καλωδια που ερχονται στον θερμοστατη μεσα στο διαμερισμα ειναι καφε, κοκκινο, μαυρο και γκρι. Εχω συνδεση το καφε, το οποιο ειναι η φαση στο C, το μαυρο και το κοκκινο στο NΟ συμφωνα με το σχεδιαγραμμα του θερμοστατη, το οποιο ομως δεν αναφερει κατι για ηλεκτροβανα. Το γκρι θεωρησα πως ειναι ο ουδετερος και δεν το συνεδεσα καθως ο θερμοστατης δεν απαιτει συνδεση ουδετερου και μαλιστα εχει προειδοποιητικο να μην συνδεσθει ουδετερος. Το προβλημα ειναι πως με τον θερμοστατη σε θεση ΟΝ αναβει ο καυστηρα και το λαμπακι της ηλεκτροβανας και ολα λειτουργουν κανονικα. Οταν ομως κλεισει ο θερμοστατης, η ηλεκτροβανα παραμενει ανοιχτη, χωρις ομως να εχει ρευμα. τα σωματα ζεστενονται οταν ο οποιοσδηποτε ανοιξει το καλοριφερ. Με τον θερμοστατη σε θεση ΟΝ εχουν ρευμα και τα τεσσερα καλωδια στην φυσα της ηλεκτροβανας. Με τον θερμοστατη κλειστο, δεν εχει ρευμα κανενα. Που ειναι το λαθος? Λογικα θα πρεπει να συνδεθει και το γκρι, αλλα που?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από ότι ξέρω αυτό που λες ηλεκτροβανα είναι στην πραγματικότητα μοτέρ που για να ανοίξει ή να κλείσει θέλει ρεύμα . Είναι δηλαδή δεξιόστροφο και αριστερόστροφο.
      Το λαμπάκι ανάβει όσο δεν είναι στην θέση off, είτε ανοίγει ειται κλείνει.
      Εσυ δείχνει ότι του κόβεις το ρεύμα όταν είναι ανοιχτό όποτε παραμένει ανοιχτό συνέχεια. Για να κλείσει θέλει ρεύμα που μαντεύω ότι είναι το γκρι καλώδιο .

      Διαγραφή
    2. Αυτο πιστευω κι εγω αλλα δεν ξερω σε ποια θεση να συνδεσω το γκρι. Στον θερμοστατη ειναι ελευθερη η θεση NC η οποια εχει παντα ρευμα ειτε ο θερμοστατης ειναι κλειστος, ειτε ανοικτος. Φοβαμαι ομως να συνδεσω το γκρι καλωδιο γιατι αν τυχον ειναι ο ουδετερος, το οποιο οι οδηγιες απαγορευουν να συνδεθει, δεν ξερω αν καψει τον θερμοστατη. να καψει τον θερμοστατη.

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα, ψάχνω ηλεκτροβάνα 12 V DC 1/2 ίντσας πετρελαίου ανοιχτής επαφής και δεν υπάρχει.Μπορώ να χρησιμοποιήσω νερού; Στο σημείο υπάρχει αναρρόφηση. Θα μπορώ να την κλείσω; Οι πληροφορίες λένε ότι θέλει ελάχιστη πίεση για να δουλέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα είναι ότι πρέπει να εχει κατασκευαστεί να αντέχει το πετρέλαιο.
      Δεν θα το διακινδύνευα με βαλβίδα που είναι για νερό.

      Διαγραφή
  17. τι ειναι ινβερτερ καθαρου και τι τροποποιημενου ημιτονου Αυτο με το τροποποιημενο μπορει να δουλεψει τρυπανι, σεγα ηλ. αλυσοπριονο. Πως μπορω αν μπορω να συνδεσω 2 1000 να γινουν 2000 w. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Του τροποποιημένου ημιτονου είναι μια «μπακαλίστικη» υλοποίηση της τάσης που έχουμε στα σπίτια μας. Είναι δηλαδή «περίπου» σαν της ΔΕΗ.
      Είναι φθηνότερο και κάνει για φορτία που δεν ενοχλούνται από την μορφή της τάσης τους.
      Το δράπανο άνετα μπορεί να δουλέψει με αυτό το ινβερτερ γιατί είναι μοτέρ . Αν βέβαια δεν έχει τίποτε ηλεκτρονικά συστήματά ελέγχου που ενοχλούνται από την καλή τάση.

      Αν έχεις δυο φορτία που είναι 1000 βατ το καθ ένα στα 230 βολτ αν τα συνδέσεις παράλληλα καταναλώνουν 2000 βατ

      Στα ινβερτερ υπολογίζεις με βάση την φαινόμενη ισχύ όχι τα βατ

      Διαγραφή
  18. καλησπέρα πως μπορω να ελέγξω μια ηλεκτροβαλβίδα με πολύμετρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έχω μια έξυπνη μπριζα και θέλω να βάλω μια ηλεκτροβανα για αυτόματο πότισμα. Γίνεται ; Τι ηλεκτροβανα πρέπει να πάρω; Πρέπει να πάρω και μετασχηματιστή ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί να μην γίνεται;
      Μετασχηματιστη θα χρειαστεί αν δεν είναι στα 230 βολτ.

      Διαγραφή
    2. Υπάρχει στα 230; Οι ηλεκτροβανες που βρίσκω στο internet είναι 9 12 και 24v.

      Διαγραφή
  20. Καλημέρα σας,
    η ερώτησή μου είναι σχετικά με την λειτουργία της ηλεκτροβάνας.
    Το Project που με ενδιαφέρει είναι για ηλεκτροβάνα 230v.
    Δίνοντας ρεύμα λοιπόν θέλω να ανοίγει, για το κλείσιμο θέλει μόνιμο ρεύμα και αυτοματίζει η πρέπει όταν δίνω το ρεύμα για να ανοίξει να κόβεται το ρεύμα του κλεισίματος;;;
    Έχω smart θερμοστάτη που δίνει ρεύμα στην έξοδό του και θέλω σε έναν απομονωμένο χώρο όταν πιάνει θερμοκρασία συγκεκριμένη να κόβει για αποφυγή υπερθέρμανσης του χώρου.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είσαι απόλυτα κατανοητός σε αυτά που γράφεις.

      Μια βαλβίδα είναι είτε ανοιχτή είτε κλειστή όταν δεν έχει ρεύμα.
      Είναι δηλαδή normally open ήnormally close .
      Διαλέγεις και παίρνεις ότι θέλεις.

      Διαγραφή
  21. Γεια σας
    έχω έναν ηλιακό, στην ταράτσα προφανώς, και ένα μπόιλερ που ζεσταίνει με το καλοριφέρ στο ημιυπόγειο. Εξυπηρετούν ταυτόχρονα, στην ίδια παροχή νερού, δύο σπίτια, το δικό μου στο ισόγειο και των γονιών μου στο ημιυπόγειο. Έχω μια χειροκίνητη βάνα στην έξοδο του μπόιλερ στο ημιυπόγειο. Έτσι, όταν η βάνα στην έξοδο του μπόιλερ είναι ανοιχτή το ζεστό νερό έρχεται από το μπόιλερ (λόγω διαφοράς ύψους), όταν η βάνα στην έξοδο του μπόιλερ είναι κλειστή το ζεστό νερό έρχεται από τον ηλιακό. Για να επιλέξω λοιπόν την πηγή του ζεστού νερού θα πρέπει να κατεβαίνω στο ημιυπόγειο (ή να τηλεφωνώ στους γονείς μου να "γυρίσουν" στον ηλιακό ή στο μπόιλερ ανάλογα ποιο έχει ζεστό νερό) κάθε φορά και αφού ελέγξω πρώτα τη θερμοκρασία νερού στον ηλιακό και στο μποιλερ. Η ερώτησή μου λοιπόν είναι αν μπορώ να τοποθετήσω ηλεκτροβάνα στην έξοδο του μπόιλερ η οποία να μπορεί να ελέγχεται από ΔΥΟ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ, έναν από το ισόγειο και έναν από το ημιυπόγειο. Η λογική είναι να μπορεί κάθε όροφος να επιλέγει την πηγή ζεστού νερού, ανάλογα με την θερμοκρασία του ηλιακού και του μπόιλερ, μετά από δοκιμή, χωρίς να χρειάχεται να ανεβοκατεβαίνουμε τους ορόφους ή να επικοινωνούμε μεταξύ των ορόφων. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οιηλεκτροβαλβιδες χρειάζονται για σωστή λειτουργία και κάποια πίεση στο νερό.
      Με φυσική ροή δύσκολα να δουλεύει αποτελεσματικά.
      Οι δύο θέσεις ελέγχου έχουν την προϋπόθεση ότι αν ο ένας ανοίξει την βάνα ο άλλος δεν μπορεί να την κλείσει.
      Θα μπορούσε να γίνει ο έλεγχος που ζητάς αλλά έχω αμφιβολίες αν θα δουλεύει αποτελεσματικά

      Διαγραφή
    2. Όσο για την πίεση στο νερό δεν έχω παρατηρήσει κάποιο πρόβλημα τόσα χρόνια.

      Διαγραφή
    3. Δεν βλέπεις πρόβλημα γιατί το ανοιγοκλείνεις με Βάνα χεριού.

      Διαγραφή
    4. Υπάρχουν ηλεκροβανες που θα μπορούσαν να έχουν καλή απόδοση και με φυσική ροή, χωρίς πίεση,

      Διαγραφή
  22. Ευχαριστώ για την απάντηση
    Αυτή ήταν η αμφιβολία μου, ότι αν ο ένας ανοίξει την ηλεκτροβάνα ο άλλος δεν μπορεί να την κλείσει και αντίστροφα. Οπότε φαντάζομαι ότι χρειάζεται κάποιου είδους ηλεκτρονικός αυτοματισμός. Αλλιώς δεν μπρορεί να γίνει; Ας πούμε με κάτι αντίστοιχο με τους διακόπτες αλερετούρ που ισχύει για τον φωτισμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με Αλέ ρετουρ συνδεσμολογία θα ελέγχεται και από τις δυο θέσεις αλλά πως θα ξέρεις ότι είναι ανοιχτή ή κλειστεί; Η θέση του διακόπτη δεν το δηλώνει αυτό.
      Θα μπορούσε βέβαια να μπει και λαμπάκι που θα ανάβει και στις δυο θέσεις των διακοπτών για να ξέρουν όλοι όσοι το χειρίζονται σε τι κατάσταση είναι η Βάνα .

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα. Θέλω να κλείσω μιά ηλεκτροβάνα νερού. Μπορώ να διακόψω την παροχή ρέυματος και να ταπώσω την έξοδο του νερου ? Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάλογα την περίπτωση.
      Τι τύπου είναι η ηλεκτρονσνα;
      Normally open ή normal close.

      Διαγραφή
  24. Καλησπέρα. Θέλω να κλείσω μια ηλεκτροβάνα νερού. Μπορώ να διακόψω την παροχήν ρέυματος και να ταπωσω την έξοδο της ηλεκτροβάνας ? Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα.
    Μια ηλεκτροβάνα μπορεί να συνδεθεί σε εύκαμπτο μεταλλικό σωλήνα ή μόνο σε σταθερό?
    Πρόκειται για ηλεκτροβάνα διακοπής υγραερίου.
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κίνδυνος με την χρήση ηλεκτροβαλβιδας σε εκρηκτικό περιβάλλον όπως είναι το υγραέριο επιβάλει όλα τα στοιχεία του κυκλώματος να είναι πιστοποιημενα για εκρηκτικό μείγμα. Το ίδιο ισχύει και για το εύκαμπτο σωλήνα, πρέπει να είναι πιστοποιημενος για υγραέριο. Προφανως το ίδιο και η ηλεκτροβαλβιδα.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα, Χρόνια πολλά και ευχαριστώ για την απάντηση.
      1) Αντιεκρηκτικού τύπου εξοπλισμός επιβάλλεται μόνο για το προπάνιο εξ'όσων γνωρίζω, όχι για άλλα υγραέρια ή μίγματα.
      2) Η ηλεκτροβάνα θα συνεργάζεται με ανιχνευτή και θα κόβει το υγραέριο όταν η συγκέντρωσή του φθάνει στο 20% του σημείου ανάφλεξης, πολύ νωρίτερα δηλαδή από τη δημιουργία εκρηκτικών συνθηκών.

      Τεχνικά ερώτηση, η ηλεκτροβάνα μπορεί να τοποθετηθεί επάνω στον εύκαμπτο σπιράλ??
      ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Γιατί να μην μπορεί να συνδυαστεί; Όλες οι βάνες με εξαρτήματα προσαρμογής συνδυάζονται κατά βούληση.

      Θεωρώ δεδομένο ότι και το υγραέριο θέλει αντιεκρηκτικο εξοπλισμό.
      Ότι φλέγεται θέλει αντιεκρηκτικο εξοπλισμό .
      Προφανώς

      Διαγραφή
  26. Ευχαριστώ για την απάντηση, καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια