Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Η Κλέμα ή Κλέμενς (Clemens). Στοιχείο ηλεκτρικής ένωσης αγωγών
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Η Κλέμα ή Κλέμενς (Clemens). Στοιχείο ηλεκτρικής ένωσης αγωγών



Κοινή κλέμα ή κλέμα πολύφωτου
για 1,5 έως 2,5 καρέ αγωγούς 

Ένα από το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο υλικό για έναν ηλεκτρολόγο είναι η γνωστή σε όλους κλέμα.
Χρησιμοποιείτε στην ηλεκτρική ένωση δυο αγωγών με βίδες συγκράτησης ενώ διαθέτει εξωτερική πλαστική μόνωση.

Το όνομά τους : "κλέμα" προέρχεται από το όνομα "Clemens" της γερμανικής εταιρείας που το κατασκεύασε και το πρωτοπαρουσίασε. Αρκετοί την γράφουν με δυο μι, "κλέμμα" αλλά πιο σωστά είναι με ένα μι.

κλέμα
Κλέμα πορσελάνης για αντοχή στην θερμοκρασία.
Η πιο κοινή, της πρώτης φωτογραφίας, λέγεται και κλέμα πολύφωτου γιατί είναι συχνή η χρήση της στα πολύφωτα και γενικά στα φωτιστικά. Είναι πλαστική και πωλείται σε δωδεκάδες, δηλαδή 12 κλέμες ενωμένες που ονομάζονται κλεμοσειρά από την οποία "κόβουμε" τον αριθμό κλεμών που θέλουμε. 

Για αντοχή στην μεγάλη θερμοκρασία υπάρχει η κλέμα πορσελάνης η οποία αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι και σχετικά εύθραυστη. Πωλείται μονή, σε ζευγάρι ή τριάδα. Δεν μπορεί να κοπεί.

Για χρήση στους ηλεκτρικούς πίνακες, η καλύτερη λύση είναι η κλέμα ράγας που στηρίζεται κουμπωτά στην ράγα ωμέγα ή άλλης μορφής.
Μπορεί να σημανθεί με νούμερα ή γράμματα στις ειδικές βάσεις που έχει πάνω και κάτω από τα σημεία που βιδώνονται οι αγωγοί.

Κλέμες ράγας. Η δεξιά κιτρινοπράσινη είναι κλέμα γείωσης. 
Για την σύνδεση της γείωσης υπάρχει ειδική κλέμα ράγας, η κλέμα γείωσης όπως λέγεται, που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλη χρήση και ή οποία πιάνει στην ράγα με αγώγιμη βίδα για σίγουρη συγκράτηση. Η κλέμα αυτή πραγματοποιεί αγώγιμη σύνδεση του αγωγού της γείωσης με την ράγα. Δεν πρέπει να βιδωθεί σε βαμμένη, πλαστική ή μη αγώγιμη ράγα γιατί έτσι δεν κάνει την αγώγιμη σύνδεση για την οποία είναι φτιαγμένη, δηλαδή δεν γειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάζω όλα τα σχόλια