Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Μονοφασική και τριφασική γέφυρα ανόρθωσης για τροφοδοτικό συνεχούς ρεύματος.
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Μονοφασική και τριφασική γέφυρα ανόρθωσης για τροφοδοτικό συνεχούς ρεύματος.

Σχέδιο μονοφασικής και τριφασικής γέφυρας ανόρθωσης
D1, D2, D3, D4, D5, D6 : δίοδοι
C : πυκνωτής
Διάφορες μονοφασικές γέφυρες ανόρθωσης

Όταν θέλουμε για την εφαρμογή μας να χρησιμοποιήσουμε συνεχή τάση D.C. και ως μόνη πηγή τροφοδοσίας έχουμε εναλλασσόμενης τάσης A.C. τότε η γέφυρα ανόρθωσης θα αποτελεί σχεδόν σίγουρα κομμάτι του κυκλώματος.

Η είσοδος της εναλλασσόμενης τάσης στην γέφυρα μπορεί να είναι οποιασδήποτε τιμής αρκεί η γέφυρα και ο πυκνωτής να είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε να αντέχουν την τάση και την ένταση του ρεύματος που θα δουλέψουν.
Μπορούμε βέβαια να υλοποιήσουμε την γέφυρα ανόρθωσης με ανεξάρτητες διόδους συνδέοντάς τες κατάλληλα όπως στο σχέδιο.

Η τριφασική γέφυρα κάνει καλύτερης ποιότητας ανόρθωση σε σχέση με την μονοφασική, για την ίδια συχνότητα τάσης βέβαια.

Τριφασική γέφυρα ανόρθωσης 
Ο πυκνωτής σταθεροποιεί την τάση αλλά όχι πάντα με ικανοποιητικά αποτελέσματα, πάντως όσο μεγαλύτερη τιμή χωρητικότητας έχει, τόσο το καλύτερο.
Πάντα παράλληλα στην έξοδο βάζουμε ηλεκτρολυτικό πυκνωτή και όχι απλό.

Δίοδοι 
Η θερμότητα που αποβάλουν οι δίοδοι εξαρτάται από την έντασης του ρεύματος γι' αυτό στις μεγάλης έντασης γέφυρες πρέπει να μπει, στην λεία επιφάνεια που υπάρχει γι' αυτόν τον σκοπό, ψήκτρα που απάγει την θερμότητα προστατεύοντας τις διόδους. Στην επιφάνεια επαφής γέφυρας -ψήκτρας βάζουμε ειδική θερμοαγώγιμη σιλικόνη για να μην εγκλωβιστεί αέρας και να μεταδίδεται γρήγορα η θερμότητα.

Αν θέλουμε σταθεροποιημένη τάση, δηλαδή τάση χωρίς διακυμάνσεις, πρέπει να βάλουμε στην έξοδο κατάλληλο σταθεροποιητή όπως π.χ. για μέχρι 1,5 αμπέρ το ολοκληρωμένο κύκλωμα 7824 για 24 volts D.C. ή το 7812 για 12 volts D.C ή όποιο άλλο 78** για άλλη ** τιμή.
Το ολοκληρωμένο κύκλωμα LM 317 με κατάλληλη συνδεσμολογία μπορεί να δώσει τιμή τάσης, με την βοήθεια ρυθμιζόμενου ποτενσιόμετρου, από 1,2 έως 37 volts D.C..


7 σχόλια:

  1. -Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω για την τριφασική ανόρθωση την χωρητικότητα του πυκνωτή εξομάλυνσης πως την υπολογίζουμε?
    -Και η συχνότητα της μονοφασικής ανόρθωσης είναι 100Hz, της τριφασικής πόσο είναι η συχνότητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Όσο μεγαλύτερη η τιμή της χωρητικότητας του πυκνωτή τόσο το καλύτερο. Δεν υπάρχει πρακτικός λόγος να υπολογιστή οριακά.
      2. Σε 1 δευτερόλεπτο 50 κύκλοι για την κάθε φάση, δηλαδή 100 Hz ανορθωμένα, για 3 φάσεις είναι τριπλάσια (300 hz) για αυτό και είναι πιο "ποιοτική" η ανόρθωση και θέλει μικρότερο πυκνωτή για την ίδια ποιότητα συνεχούς τάσης.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ γτ δεν ήμουν σίγουρος για τον πυκνωτή, επίσης σαν φορτίο τι μπορώ να βάλω για να δω την κυματωση. Θα το βάλω σε varyag τριφασικό στα 50V 5.5Α

      Διαγραφή
    3. Μια τριφασική αντίσταση που να τραβάει κοντά στα 5,4 Α.
      Έτσι θα φανεί η κυμάτωση στον παλμογράφο.
      Βάζοντας μετά πυκνωτή θα φανεί η καλύτερη εξομάλυνση της τάσης.

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα μπορει καποιος να μου πει ποια ειναι τα μειωνεκτηματα της μονοφασικης ανορθωτικης γεφυρας οταν ειναι ημιελεγχομενη ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εστω παραπεμψτε με σε ενα site που να τα αναφερει γιατι το εψαξα σε 20 σελιδες και δεν το βρηκα ευχαριστω

      Διαγραφή
    2. Η διαφορά της πλήρους από την ημιελεγχόμενη ανόρθωση είναι στην οδήγηση επαγωγικών φορτίων.
      Σε ωμικό φορτίο δεν έχει διαφορά, σε επαγωγικό (και χωρητικό) φορτίο δεν μπορεί να κάνει πλήρη έλεγχο του ρεύματος.

      Διαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια