Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Παράδειγμα προγραμματισμού του μικρού PLC της Siemens LOGO!
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Παράδειγμα προγραμματισμού του μικρού PLC της Siemens LOGO!

Οι προγραμματιζόμενοι λογικοί ελεγκτές, Programmable Logic Controllers, από τα αρχικά γράμματα των οποίων ονομάστηκαν PLC, είναι ηλεκτρονικά, κατά κύριο λόγο, κυκλώματα - συσκευές, με ηλεκτρικές εισόδους και εξόδους. Μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας σχετικά μικρός σε ισχύ, υπολογιστής που προγραμματίζεται και ελέγχεται με τις δικές του γλώσσες προγραμματισμού.

Μικροελεγκτής
Το LOGO! της SIEMENS στην 6 η έκδοσή του.
Υπάρχουν αρκετοί μικροελεγκτές, μικρά PLC, στο εμπόριο. Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι και το LOGO! της Siemens.
Tο zelio της Telemecanique του group Schneider Electric είναι ένα άλλο, παρόμοιο, δημοφιλή μικρό PLC.
Είναι ιδανικά για να ξεκινήσει κάποιος την εξοικείωση του με τα PLC.
Έχουν βέβαια εξελιχθεί σε ισχύ, δυνατότητες και μνήμη κάνοντάς τα πλέον ιδανικά για πολλές εφαρμογές.

Το demo του software προγραμματισμού του, με την ονομασία LOGO! Soft Comfort, για windows, Mac OS και Linux, είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο διαδίκτυο και η μόνη λειτουργιά που του έχει περικοπεί, σε σχέση με το κανονικό πρόγραμμα, είναι η επικοινωνία του Η/Υ με το hardware της συσκευής LOGO! που γίνεται με ειδικό καλώδιο. Με το LOGOSoft Comfort μπορεί ο κάθε ένας να πειραματιστεί όσο και όπως θέλει με τον προγραμματισμό του LOGO! στην οθόνη του ηλεκτρονικού του υπολογιστή χωρίς κόστος .

Αντίστοιχα ισχύουν και για τον προγραμματισμό του zelio.

Μπορούμε να προγραμματίσουμε με δυο "γλώσσες" τον μικροελεγκτή LOGO!.
Με Function Block Diagram (FBD), όπως φαίνεται στο παράδειγμα της 1ης εικόνας
ή με LAdder Diagram (LAD), όπως φαίνεται στην 2η εικόνα.
Από το μενού του LOGOSoft Comfort μπορούμε να μετατρέψουμε το πρόγραμμα εύκολα από την μία μορφή στην άλλη.

Πρόγραμμα σε FBD

Το ίδιο πρόγραμμα σε LAD

Στο παράδειγμα φαίνεται η υλοποίηση της πιο κάτω λογικής ακολουθίας:

{
  (        (Αν εμφανιστεί ταυτόχρονα τάση στην είσοδο 1 και στην είσοδο 2 )

ή εμφανιστεί τάση στην είσοδο 3)

και πατηθεί το πάνω βελάκι του logo

   Τότε θα ενεργοποιηθεί η έξοδος 1.
}

Το περιβάλλον του LOGOSoft Comfor έχει και επιλογή εξομοίωσης της λειτουργίας του προγράμματος, κάτι πολύ χρήσιμο για την εύρεση των σφαλμάτων. Από αυτή την οθόνη εξομοίωσης είναι οι παραπάνω εικόνες.

Κάτω αριστερά στις εικόνες φαίνεται ότι έχουν ενεργοποιηθεί, με αριστερό κλικ από το ποντίκι, οι είσοδοι "πάνω βελάκι", I1 και I2.
Με αυτές τις συνθήκες βλέπουμε την έξοδο 1 να έχει ενεργοποιηθεί.  Η λάμπα Q1 κάτω αριστερά της εικόνας έχει ανάψει.
Η μπλε γραμμή στην εξομοίωση δηλώνει ότι είναι σε λογικό 0 (δεν περνάει το ρεύμα) ενώ η κόκκινη γραμμή σε λογικό 1 (περνάει το ρεύμα).

Η έξοδος, ανάλογα με το μοντέλο του LOGO!, μπορεί να είναι επαφή ρελέ ή ενεργοποίηση τρανζίστορ.

Για την ονομασία των στοιχείων του προγράμματος χρησιμοποιούνται κάποια γράμματα ενώ μπορούμε να βάλουμε σχόλια για να κάνουμε πιο κατανοητό τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος. Τα σχόλια στην πραγματικότητα είναι αναγκαία, ως σημαντικό κομμάτι της τεκμηρίωση του προγράμματος.

Το I προέρχεται από το αρχικό γράμμα της λέξης INPUT (είσοδος).
Το Β είναι από το αρχικό γράμμα της λέξης BLOCK.
Για την έξοδο χρησιμοποιείται το γράμμα Q επειδή το Ο, αρχικό γράμμα της λέξης OUTPUT (έξοδος) μοιάζει με το 0 (μηδέν). Το Q είναι αυτό που μοιάζει πιο πολύ με το Ο γι' αυτό και διαλέχτηκε από τους κατασκευαστές των P.L.C..
Το & είναι το σύμβολο για το λογικό ΚΑΙ.
Το >=1 στο fbd είναι το σύμβολο για το διαζευκτικό Ή.

Ο προγραμματισμός του LOGO! μπορεί να γίνει και από την μικρή οθόνη που διαθέτει σε κάποια μοντέλα, μόνο με FBD, αλλά είναι μια δύσχρηστη μέθοδος. Αντίθετα η οθόνη είναι πολύ χρήσιμη για πέρασμα ή αλλαγή παραμέτρων του προγράμματος και για ενδείξεις που εμείς θέλουμε να φαίνονται π.χ. τρέχον χρόνος ενός χρονικού.

Η τάση λειτουργίας του έχει όλες τις γνωστές τιμές 12 με 24 volts DC ή 230 AC.

Σε περίπτωση βλάβης του η αντικατάσταση περιλαμβάνει και το πέρασμα του προγράμματος στον νέο ελεγκτή  Logo!.

Το θαυμαστικό, στο τέλος της λέξης LOGO! είναι κομμάτι του εμπορικού σήματος της Siemens.

Εδώ άλλο ένα παράδειγμα προγράμματος παραγωγικής μηχανής που είναι σε λειτουργία.
Κι εδώ παράδειγμα χρήσης χρονικού.
Ακόμη ένα παράδειγμα, για P.L.C. της Omron αυτή τη φορά εδώ.

46 σχόλια:

 1. Καλησπέρα, μηπως γνωριζει κανεις κανενα site εκτος της siemens που να εχει εφαρμογές για logo.
  Ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν γνωρίζω κάποιο site με παραδείγματα .
  Ο καλύτερος τρόπος είναι να πειραματιστής ο ίδιος.

  Τα καλά αποκτούνται με κόπο .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. υπαρχει σελιδα με την ιστορια των πι ελ σι στα ελληνικα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμε

  Δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοια σελίδα ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αν θελω να συνδεσω αισθητηρια θερμοκρασιας επανω στο logo! υπαρχει ξεχωριστω δευτερο "κομματι" που συρταρωνεται και συνδεεται μαζι με το logo! ή τα συνδεω απ'ευθειας επανω στα I..?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι, δεν υπάρχει κάτι από την siemens ειδικά για αισθητήρια για το logo! που να συρταρώνεται απευθείας. Υπάρχει όμως πληθώρα μετατροπέων σημάτων από πολλές μάρκες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Π.χ. από pt 100 να "βγάζει" 0 με 10 volts (μόνο 0 με 10 volts καταλαβαίνει το logo!), και με τις κατάλληλες προγραμματιζόμενες μαθηματικές πράξεις να έχουμε την σωστή ένδειξη.
   Αυτό βέβαια στο μέλλον μπορεί να αλλάξει, εξάλλου συνέχεια εμπλουτίζονται οι δυνατότητες όλων των μοντέλων.

   Διαγραφή
 6. @ Ανώνυμος Λογικά πρέπει να υπάρχει. Στα plc της Fatek υπάρχει module με αναλογικές εισόδους που συνδέεται με καλωδιοταινία με την κύρια μονάδα και σε αυτό μπορείς να συνδέσεις ανάλογα αισθητήρια. Μέσα στο πρόγραμμα που δίνει η Fatek έχει αθροιστές, συγκριτές πέρα απο τα κλασικά με επαφές και εξόδους. Πιστέυω και της Siemens θα έχει, δεν γίνεται να μην έχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το logo! είναι το ποιο μικρο plc της siemens kai ;exei st;oxo na antikatast;hsei xronik;a se πινακες. Δεν προορίζεται για μεγάλες εφαρμογές πχ δεν πορεί να υποστηρίξει αναλογικές εξόδους, pid, οθόνες αφής κτλ. Αυτά σε μεγαλίτρα μοντέλα (σειρά S)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.

   Μόνο για αντικατάσταση χρονικών σε πίνακες; ποιος στο είπε;

   Δεν έχει αναλογικές εξόδους αλλά έχει αναλογικές εισόδους και υποστηρίζει pid.
   Προφανώς και δεν προορίζεται για μεγάλες εφαρμογές .

   Διαγραφή
 8. Μπορώ με κάποιον τρόπο να χρησιμοποιήσω το plc logo! 12/24rc ώστε να "διαβάσω" εισόδους 220volt ή για να γίνει αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσω το μοντέλο logo! 24rc;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα ούτε με το μοντέλο που αναφέρεις μπορείς να διαβάσεις τα 230 .
   Τα μοντέλα που διαβάζουν 230 έχουν το νούμερο 230 στο όνομά τους.

   Βέβαια αν έχεις ήδη ένα μοντέλο με διαφορετική τάση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρελεδάκι που θα οπλίζει με τα 230, που θες για είσοδο και από μια ανοιχτή επαφή του να δίνεις στο logo την τάση που μπορεί να δεχτεί.

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ κατ' αρχην για την διευκρίνιση που μου έδωσες. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω μεγάλη εμπειρία στα ηλεκτρολογικά. Βοήθησέ με παρακαλώ ... αν λοιπόν θέλω να "καταγράφω" 220volt εισόδους το καλύτερο plc που θα μπορούσα να αγοράσω (αν δεν θέλω να μπλέξω πολύ με συνδεσμολογία επιπλέον υλικών όπως ρελέ) είναι το logo! 230rc; Το plc αυτό νομίζω δεν χρειάζεται και τροφοδοτικό όπως τα 12/24 μοντέλα, το οποίο το κάνει ακόμη και φτηνότερο έναντι των άλλων λύσεων .... ΣΩΣΤΑ;

   Διαγραφή
  3. Σωστά.
   Το κάνει φθηνότερο όχι λόγω τιμής αλλά λόγω λιγότερων "υλικών υποστήριξης".

   Την ίδια δουλειά με το logo! μπορείς να κάνεις και με το αντίστοιχο zelio της Schneider Electric.

   Διαγραφή
 9. Θέλω να φτιάξω έναν αυτοματισμό για το σπίτι. Θα χρησιμοποιήσω το 230rc. Είναι απαραίτητο να αγοράσω και memory module για την αποθήκευση του προγράμματος; Ποίος είναι ο ρόλος αυτού του memory module ; Να διατηρεί το πρόγραμμα μετά απο πτώση τάσης; Μπορώ να κάνω και χωρις αυτό για να μειώσω το κόστος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν χρειάζεται να πάρεις memory module.
   Το πρόγραμμα γράφεται σε εσωτερική eeprom και δεν χάνεται με πτώση ή διακοπή της τάσης τροφοδοσίας.
   Το memory module είναι πρακτικά απομεινάρι του παρελθόντος κυρίως για αντιγραφή προγραμμάτων και παραμέτρων. Στην ίδια θέση μπορεί να μπει μπαταρία που βοηθάει μόνο στην διατήρηση του χρόνου του ρολογιού σε περίπτωση διακοπής αρκετών ωρών.

   Διαγραφή
  2. Αν όμως χρειάζεται να κρατώ για τις ανάγκες του προγράμματος μου τον χρόνο (κατι σαν event logger) είναι ένα memory module που περιέχει και μπαταρία απαραίτητο; Κάποιο σαν το 6ed1056-7da00-0ba0; Μπορώ να το κάνω αυτό και χωρίς το memory module;
   Επείσης το memory αυτό module χρειάζεται κάποιον ειδικό προγραμματιστή για να γράψεις δεδομένα σε αυτό ή είναι κατί σαν εξωτερική EEPROM, όποτε με κάποια εντολή αποθηκεύεις δεδομένα σε αυτήν κατά την διάρκεια του προγράμματος;

   Διαγραφή
  3. Το Logo δεν μπορεί να κρατήσει event logger.
   το memory module είναι σαν εξωτερική eeprom.

   Διαγραφή
 10. Καλημέρα
  Για μιά ακόμα φορά ευχαριστώ το site και όσους συμμετέχουν σαυτό για το σπουδαίο εργο που προσφέρουν, δίνοντας λύσεις, λύνοντας απορίες είτε με καταυθείαν απαντήσεις, είτε με συζητήσεις για κάθε δημοσιοποιημένο θέμα.
  Ενα θέμα το οποίο ενδεχομένως να έχει απασχολήσει πολούς, είναι το εξής:
  Περίπτωση ηλεκτρικού θερμοσύφωνα, που είναιι καταχωνιασμένος σε κάποιο πατάρι και δεν υπάρχει καμία περίπτωση, να δεί κανείς, πότε είναι το λαμπάκι του αναμένο και πότε σβύνει (όταν πιάσει την θερμοκρασία που είναι ρυθμισμένος).
  Φυσικά στο πίνακα παράλληλα με τον ασφαλειοδιακόπτη, υπάρχει και λαμπάκι που λέει ότι "στέλνουμε " ρεύμα στον θερμοσύφωνα.
  Αυτό βέβαια δεν σβύνει ποτέ όσο ο ασφαλειοδιακόπτης είναι ΟΝ.
  Το λαμπάκι του θερμοσίφωνα όμως σύνει όταν θερμανθεί.
  Μία λύση είναι να συνδέσουμε ένα άλλο λαμπάκι με μακρύ καλόδιο, σε αυτό του θερμοσίφωνα και να το τοποθετήσουμε σε εμφανές σημείο. (με ότι σημαίνει αυτό απο πλευράς ασφάλειας και καλαισθησίας).
  Σκέφτηκα λοιπόν μήπως έχει δοκιμάσει κανείς το εξής σχήμα:
  Ενα ασύρματο πομπό (διακόπτη), σαν αυτούς που χρησιμοποιούμετελευταία σαν τηλεχειριστίρια για να ανάβουμε τα φώτα. (πιθονόν με μπαταρία),
  Εναν αντίστοιχο δέκτη μέ ένα λεντάκι σε όποιο σημεία θα είναι ευπρόσδεκτος και καλαίσθητος.
  Αν έχει δοκιμάσει κανείς κάτι τέτοιο, ας μας δώσει τα φώτα του σχετικά με το τί "παίζει" στην αγορά .

  Φυσικά εκτιμώ ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Οπως ας πούμε να ελέγχουμε απο τον πίνακα, άν ο θεροσύφωνας "καταναλώνει" αλλά δεν το κατέχω.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. καλησπερα σας , ενδιαφερομαι να κανω μια πτυχιακη εργασια με ελεγχο μεσω PLC για διαφορους αυτοματισμους μεσα σ ενα σπιτι ("εξυπνο σπιτι ") θα ηθελα να σας κανω μερικες ερωτησεις γιατι στην σχολη μου το χα σαν ενα μαθημα και το μονο που ξερω ειναι να προγραμματιζω σε STL και αυτο τα βασικα (συνδιασμους εισοδων -εξοδων , χρονικα ,memory κλπ ..) θελω λοιπον αν καποιος ξερει :
  1)θελω να παιξω και με 24 volt kai 230 τι plc υπαρχει (σχετικα οικονομικο )ωστε να αγορασω και να μπορω να το προγραμματισω μεσω υπολογιστη οπου να μου δινετε και το demo του περιβαλλοντος (ο προγγραματισμος δν μ ενδιαφερει αν ειναι σε lade η με block διαγραμματα ισα ισα με lade θα με ενδιαεφερε πιο πολυ
  2) για να κανω ελεγχο του plc μεσω κινητου υπαρχει καποια εφαρμογη ?
  2) τι κοστος και που μπορω να απευθυνθω , υπαρχει καποιο καταστημα ,καποιος ειδικος που θα συστηνατε ?

  ευχαριστω παρα πολυ για τον χρονο σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. 1 Logo και Zelio. Είναι τα πιο οικονομικά από την Siemens και την schneider αντίστοιχα.
  Το βασικό μοντέλο κάνει κάτω από 200 €.
  2 Όχι για τα οικονομικά μοντέλα ;Αν και κάτι μπορεί να γίνει αν χρησιμοποιήσεις το κινητό σε mode modem. Κοίτα εδώ.

  3 Στα κεντρικά της siemens και της schneider. εύκολα τα βρίσκεις στο internet. Πάντως και από αυτούς που ξέρω και ασχολούνται επαγγελματικά μόνοι τους εμβάθυναν τις γνώσεις τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ευχαριστω παρα πολυ για την απαντηση , με το LOGO θα ασχοληθω που ειναι και οικονομικο ,το mode alarm to γνωριζω απλα στην περιπτωση επιλογης gsm (mode alarm) h eξοδος ενεργοποιηται με κληση απο το κινητο , εγω θα ηθελα να το κανω με καποιο αpplication μεσω κινητου αndroid κλπ , (με εικονιδιο για καθε εφαρμογουλα ,υπαρχει πχ απο την siemens ειναι εφικτο ? να σας δωσω ενα παραδειγμα http://www.youtube.com/watch?v=peT7Yq0XydM την εφαρμογη αυτη την εχει φτιαξει αυτος ασ πουμε η υπαρχουν ετοιμες απο τις εταιριες ? ευχαριστω !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προφανώς και δεν υπάρχουν έτοιμες από τις εταιρείες. Θέλουν δουλειά για να γίνουν.
   Παντός για πτυχιακή δεν χρειάζεται κάτι σύνθετο.

   Διαγραφή
 14. Καλησπέρα, έχω βάλει το logo σε γεννήτρια για ποτίσματα. Προχθές από απροσεξία έμεινε εκτεθειμένο στη βροχή, από τότε δεν κάνει καμία ενέργεια, ενώ έχει ρεύμα κανονικά. Υπάρχει ενδεχόμενο να μου χάλασε από το νερό. Να διαγράψω το προόγραμμα και να κάνω επανεκκίνηση; Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το Logo! δεν είναι φτιαγμένο για να αντέχει υγρασία, δεν υπάρχει ανάλογο μοντέλο οπότε προφανώς έπαθε ζημιά.

   Σε τέτοιες περιπτώσεις αποσυνδέουμε το εξάρτημα, το ανοίγουμε όσο μπορούμε, το βάζουμε στον ήλιο για ώρες ή ημέρες και μετά δοκιμάζουμε αν δουλεύει.

   Για το Logo! ειδικά, πρέπει να το συνδέσουμε σε pc για να ανακτήσουμε το πρόγραμμα, αν δεν το έχουμε ήδη, και αν τελικά δεν δουλεύει να περάσουμε το πρόγραμμα σε ένα νέο.

   Διαγραφή
 15. Καλησπέρα σας, καταρχήν συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε. Θα ήθελα να θέσω μερικές ερωτήσεις και εάν μπορείτε να με βοηθήσετε. Θέλω να πραγματοποιήσω την πτυχιακή μου και θέλω να παρουσιάσω μερικές λειτουργίες από το Έξυπνο Σπίτι. Αυτό που θέλω να καταφέρω είναι να ανοίγω και να κλείνω μια λάμπα μέσω ενός προγράμματος Scada/HMI. Δεν έχω επιλέξει κάποιο συγκεκριμένο Scada έχετε να μου προτείνετε κάποιο Free? Πιστεύεται ότι θα με εξυπηρέτηση το Logo? Έχετε κάποια άλλη ιδέα να μου προτείνεται αλλά πρέπει να έχει οπωσδήποτε Scada μέσα.
  Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το έξυπνο σπίτι δεν είναι συνυφασμένο με plc.
   Αν και οι λειτουργίες του μπορούν να γίνουν με plc, υπάρχουν νόρμες - πρότυπα όπως αυτά της ΚΝΧ που ορίζουν τις λειτουργίες σε επίπεδο hardware.
   Για μια πτυχιακή, όμως, σαν επίδειξη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το LOGO.

   Προσωπικά θα διάλεγα το Arduino με οθόνη αφής και sheild με ρελέ.
   Προγραμματίζεται με γλώσσα C, είναι open source hardware και υπάρχουν φθηνοί κλώνοι.

   Διαγραφή
 16. Ποια η διαφορά αν χρησιμοποιήσω μονάδα εξόδου με ρελέ, σε σχέση με τη μονάδα εξόδου με τρανζίστορ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η κάθε έξοδος έχει τα πλεονέκτηματα της και τα μειονέκτημάτης.
   Ρελέ: γαλβανική απομόνωση, έξοδος σε ότι τάση θέλεις dc η ac. Περισσότερα αμπέρ., πιο εύκολα να φθαρούν, δεν δουλεύουν σε μεγάλες συχνότητες.
   Τρανζίστορ: μόνο χαμηλή dc τάση, μικρή ένσταση ρεύματος, μεγάλη ταχύτητα. -απόκριση εξόδου,ελάχιστη φθορά.

   Διαγραφή
 17. Το κανονικό πρόγραμμα και το ειδικό καλώδιο πωλούνται χωριστά; Ξέρεις κόστος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το καλώδιο κάνει περίπου 100 ευρώ.
   Το πρόγραμμα δεν ξέρω, αλλα, όπως καταλαβαινεις, οι τιμές είναι τσιμπημένες.

   Διαγραφή
 18. kalispera!mipws gnwrizeis an uparxei kapoio montelo logo poy n einai k metasximatistis?dld n exei eisdo 230v kai exodous 24v?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπάρχει τέτοιο μοντέλο.
   Αν η έξοδος του LOGO! είναι με ρελέ μπορείς να βάλεις όποια τάση θέλεις.

   Διαγραφή
 19. Το καλώδιο κ το πρόγραμμα είναι για όλα τα plc το ίδιο; Αν ναι που μπορω να το αγορασω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το κάθε μοντέλο ή ομάδα μοντέλων, έχει το δικό του πρόγραμμα και το δικό του καλώδιο.
   Εκεί που αγοράζεις το plc αγοράζεις και τα υπόλοιπα.

   Διαγραφή
 20. Καλησπέρα. Γνωρίζεις κάποιον ηλεκτρολόγο που να ασχολείται με plc.
  Έχει καεί το plc στο ασανσέρ μου κ η εταιρεία που μου το έχει προμηθεύσει έχει κλείσει.
  Είναι gema.
  Ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μήπως εννοείς gemo plc;
   Έχεις το πρόγραμμα που έτρεχε;
   Μάλλον όχι οπότε και άλλο να βρεις δεν μπορείς να το δουλέψεις χωρίς το πρόγραμμα

   Απευθύνσου σε ανσανσερα

   Διαγραφή
 21. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Δυστυχώς ο ασανσερας δεν ξέρει. Να βρω ηλεκτρολόγο μ λέει. Το πρόγραμμα που έτρεχε ήταν κωδικός για να πηγαίνει στους ορόφους. Δηλαδή αν πατούσες έναν κωδικό από αριθμούς σε πήγαινε στον κάθε όροφο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Καλησπέρα.θα ήθελα τιν βοήθεια σας. Έχω ένα υδρομασάζ που η λειτουργία του προγράμματος είναι μέσα από ένα plc τις Siemens με μοντέλο LOGOI 24 rd και δίπλα από αυτό υπάρχει το DM8 24R .η οθόνη του plc είναι τελείως σβηστη και στο DM 8 αναβει το κόκκινο λαμπάκι. Μέτρησα τις εισόδους και τις εξόδους και τα βρήκα όλα καλά σε ό,τι αφορά τις ενδείξεις που φέρουν τα καλώδια. Ευχαριστώ εκ'τον προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το κόκκινο είναι ένδειξη ότι το μοντουλ επέκτασης του logo δεν επικοινωνεί με αυτό.
   Εισόδους εννοείς και την τάση τροφοδοσίας;
   Είναι 24 βολτ;
   Το logo έχει τροφοδοσία πάνω αριστερά, το ίδιο και το dm
   Έχουν διαφορετική παροχή
   Το dm έχει παροχή γιατί ανάβει λαμπάκι το logo;

   Αν έχει παροχή τότε είναι Καμμένο
   Θέλει καινούργιο
   Βέβαια πρέπει να έχεις και το προγραμμα που τρέχει σε αρχείο και το καλώδιο και το προγραμμα στο pc.

   Διαγραφή
 23. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου. Μου έδωσες τουλάχιστον ενα μπούσουλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Καλημέρα και χρόνια πολλά. Με ποιο τρόπο μπορούμε να εφαρμόσουμε τάση στην έξοδο (0-10v) δίνοντας ένα σήμα (button start) σε μια είσοδο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν εννοείς αναλογική έξοδο 0 έως 10 βολτ. Το logo δεν έχει αναλογικές εξόδους.
   Αν εννοείς ψηφιακή έξοδο 0 ή 10 βολτ μπορείς έμμεσα με την χρήση εξόδου πχ ρελε
   Οπλιζεις μια έξοδο από την είσοδο του logo βάζεις παροχή στο ρελε 10 βολτ ή ότι τάση θέλεις και στην έξοδο του ρελε παίρνεις αυτή την τάση

   Διαγραφή
 25. Θέλω να βγάζει από 0 έως 10 volt στην έξοδο, ανάλογα με το χρόνο που περνάει. Με ποιο τρόπο και ποιο Plc επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το logo το ξεχνάς δεν κάνει τέτοια δουλειά.
   Omron, siemens, Allen Bradley
   Έχουν μοντέλα με αναλογικές εξόδους

   Διαγραφή
 26. Ωραία. Με γλίτωσες από το ανούσιο ψάξιμο.

  Με προγραμματισμό ladder το κανό κανονικά, σωστά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια