Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Μετασχηματιστής υψηλής τάσης και ενέργειας. High voltage transformer
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Μετασχηματιστής υψηλής τάσης και ενέργειας. High voltage transformer



Η πινακίδα του μετασχηματιστή  με τα στοιχεία του.

Όταν πρόκειται να ηλεκτροδοτηθεί μια μεγάλη εγκατάσταση όπως είναι ένα μεγάλο super market, ένα ξενοδοχείο, μια βιομηχανία ή κάτι παρόμοιο σε έκταση και κατανάλωση, προκρίνεται και προτείνεται από την ΔΕΗ η κατευθείαν παροχή υψηλής τάσης και ως οικονομικότερη και ως πιο βολική επιλογή και για τα δυο μέρη .
Το όργανα θερμοκρασίας του μετασχηματιστή


Η συνήθεις τάση σε αυτή την περίπτωση είναι τα 20000 volts κάτι που κανει αναγκαία την αγορά και εγκατάσταση εκ μέρους του καταναλωτή μετασχηματιστή υψηλής τάσης για τον υποβιβασμό της στα 400 volts.

Ο συγκεκριμένος τριφασικός μετασχηματιστής της φωτογραφίας είναι ισχύος 800 KVA με 1155 A στην έξοδο του ανά φάση.

Η συνήθης, γενικά, συνδεσμολογία ενός τέτοιου μετασχηματιστή είναι τριγώνου στην είσοδο της υψηλής τάσης και αστέρα στην έξοδο της χαμηλής τάσης των 400 Volts.

Μετασχηματιστής μέσης τάσης 22.000 Volts
Μέσα στις φέτες, που μοιάζουν με καλοριφέρ, υπάρχει λάδι που είναι τόσο για μόνωση όσο και για ψύξη των στοιχείων του μετασχηματιστή.

Τα μαύρα καλώδια, που πάνε προς τα κάτω, είναι η επιπρόσθετη γείωση που μπαίνει στην διάρκεια εργασιών στον μετασχηματιστή ή εργασιών στον γύρω χώρο για λόγους προστασίας.

Το όργανο θερμοκρασίας του μετασχηματιστή έχει τρεις δείκτες.
Ο αριστερός δείκτης είναι η πραγματική θερμοκρασία του.
Το κόκκινο βέλος, στα δεξιά, δείχνει την θερμοκρασία πάνω από την οποία ο μετασχηματιστής, για λόγους ασφαλείας, σταματάει την λειτουργία του “ρίχνοντας” τον διακόπτη που ελέγχει την τάση τροφοδοσίας του.
Αν η θερμοκρασία υπερβεί την ένδειξη του μαύρου βέλους (στην φωτογραφία είναι το μεσαίο) ηχεί σειρήνα προειδοποίησης .

Ο μετασχηματιστής βγαίνει επίσης εκτός λειτουργίας από χαμηλή στάθμη λαδιού ή πολλών φυσαλίδων αέρα στο λάδι.Η λειτουργία αυτή γίνεται μέσω του ρελέ Buchholz.

4 σχόλια:

  1. To όργανο θερμοκρασίας του μετασχηματιστή της φωτογραφίας,μήπως γνωρίζεται ποιας εταιρείας είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν γνωρίζω και ούτε μπορώ να μάθω γιατί δεν υπάρχει πια αυτός ο μετασχηματιστής

      Διαγραφή
  2. Δουλεύω σε μέση τάση, σε τεχνική εταιρεία, 15 χρόνια τώρα. Αν σας ενδιαφέρει μπορώ να σας εξυπηρετήσω με το θερμόμετρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει αυτός ο μετασχηματιστής .
      Έχει αντικατασταθεί από μεγαλύτερο.

      Διαγραφή

Διαβάζω όλα τα σχόλια