Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Βασικό κύκλωμα, ηλεκτρικό διάγραμμα, ελέγχου εξώπορτας και κουδουνιών πολυκατοικίας με κυπρί
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Βασικό κύκλωμα, ηλεκτρικό διάγραμμα, ελέγχου εξώπορτας και κουδουνιών πολυκατοικίας με κυπρί

κουδούνια με ηλεκτρομαγνήτη κυπρί
Βασικό σχέδιο κουδουνιών πολυκατοικίας

Σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων, όπως μια πολυκατοικία, με κοινή κύρια είσοδο, εξώπορτα, χρησιμοποιούμε το πιο πάνω κύκλωμα για να ειδοποιούμε ηχητικά τον ένοικο του διαμερίσματος που μας ενδιαφέρει.
Η παροχή ισχύος στο κύκλωμα είναι συνήθως από το κοινόχρηστο ρεύμα.

Πιέζοντας το μπουτόν 1 στην εξώπορτα και για όση διάρκεια το πατάμε, το κουδούνι-βομβητής 1 ηχεί, ενώ πιέζοντας το αντίστοιχο μπουτόν 1 εντός του διαμερίσματος, ο ηλεκτρομαγνήτης στην εξώπορτα ενεργοποιείται επιτρέποντας χωρίς κλειδί να ανοίξουμε την εξώπορτα.

Ο ηλεκτρομαγνήτης, ή κυπρί όπως ονομάζεται, δουλεύει για λόγους ασφαλείας σε χαμηλή τάση, συνήθως στα 12 volts ac. Λόγω της εναλλασσόμενης τάσης (AC) ο ηλεκτρομαγνήτης ¨παίζει¨ δημιουργώντας ένα χαρακτηριστικό ήχο κάτι που δεν θα γινόταν αν η τάση ήταν συνεχής (DC).

Το κυπρί είναι ακριβώς απέναντι από την γλώσσα της πόρτας σε σταθερό σημείο στο κάσωμα της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάζω όλα τα σχόλια