Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Το θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Το θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι

Δυο θερμοσυστελλόμενα μακαρόνια διαφορετικής διατομής
Ένα χρήσιμο υλικό για την επένδυση μιας μάτισης-ένωσης δυο αγωγών είναι και το θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι.

Σε δυο αγωγούς που πρέπει να ενωθούν και δεν μπορούμε να τους ενώσουμε με κλέμα σε κουτί διακλάδωσης, ή όταν θέλουμε αυξημένη μόνωση και στεγανότητα, τους ενώνουμε και τους επενδύουμε με θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι.

Κόβουμε το μακαρόνι στο μήκος που χρειάζεται, το περνάμε στον ένα αγωγό από αυτούς που θέλουμε να ενώσουμε, ενώνουμε ηλεκτρικά τους αγωγούς με κασσιτεροκόλληση η συστροφή, βάζουμε πάνω από την ένωση το μακαρόνι και μετά με θερμότητα από φλόγα καμινέτου ή αναπτήρα το μακαρόνι συστέλλεται, αγκαλιάζει τον αγωγό και τον στεγανοποιεί.

Η διατομή του θερμοσυστελλόμενου, που υπάρχει σε πολλά μεγέθη, μετά την συστολή γίνεται περίπου η μισή. Μετά από αυτή την συστολή η παραπάνω θερμότητα δεν αποδίδει, αντίθετα μόνο ζημιά προκαλεί. Η επιλογή της σωστής διατομής είναι λοιπόν σημαντική και είναι αυτή που "περνάει" ίσα ίσα από την διατομή που θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε.
Καλό είναι σε δύσκολες περιπτώσεις να χρησιμοποιούμε δυο ή και τρία μακαρόνια το ένα πάνω από το άλλο και με μεγαλύτερο μήκος στην εξωτερική επένδυση.

Το θερμοσυστελλόμενο πωλείται με το μέτρο και υπάρχει σε αρκετά χρώματα αν και το πιο διαδεδομένο είναι το μαύρο.
Υπάρχει και σε μορφή με κόλλα στην εσωτερική του επιφάνεια που λιώνει και αγκαλιάζει καλύτερα τους αγωγούς προσφέροντας καλύτερα αποτελέσματα στεγανοποίησης και σταθερότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάζω όλα τα σχόλια