Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Υγραντήρας κλειστού χώρου με χρήση ατμού
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Υγραντήρας κλειστού χώρου με χρήση ατμού

steam humidifier
Δοχείο παραγωγής ατμού


Υπάρχουν περιπτώσεις όπου θέλουμε σταθερές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας σε κλειστό χώρο για αποθήκευση ή έλεγχο ποιότητας ευαίσθητων προϊόντων.

Η υγρασία ελέγχεται αφυγραίνοντας ή υγραίνοντας το χώρο.

Η ύγρανση μπορεί να γίνει με ψεκασμό νερού με πολύ μικρά σταγονίδια ή με προσθήκη ατμού στον αεραγωγό που προσάγει διαρκώς αέρα στον χώρο, φρέσκο, ανακυκλωμένο ή μεικτό.

Ο ψεκασμός νερού είναι επαρκής και έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα αν ζητάμε ελαφριά ύγρανση.

Η παραγωγή ατμού για ύγρανση χώρου είναι η καλύτερη μέθοδος ύγρανσης.

Τα κύρια τμήματα ενός συστήματος ύγρανσης με χρήση ατμού φαίνονται στις φωτογραφίες.

Στο δοχείο υπάρχουν τρεις ράβδοι - ηλεκτρόδια σε διάταξη ισόπλευρου τριγώνου που κατευθύνονται προς τα κάτω σχεδόν σε όλο το μήκος του δοχείου. Στο άνω μέρος ενώνονται με ακροδέκτες σε τριπολικό ρελέ, είναι αυτά με το κόκκινο, μαύρο και λευκό χρώμα αγωγούς στην φωτογραφίας.
Το δοχείο πρέπει να είναι μη αγώγιμο γι' αυτό και το συγκεκριμένο είναι πλαστικό με αντοχή στην θερμοκρασία.

Έλεγχος ποσότητας ατμού
Ο μετασχηματιστής εντάσεως του ελεγκτή
 ποσότητας νερού του δοχείου 
Οπλίζοντας το ρελέ δίνουμε τριφασική παροχή 400 βολτ στα ηλεκτρόδια, ενώ ταυτόχρονα μια ηλεκτροβαλβίδα δίνει από το κάτω σημείο του δοχείου νερό αποσκληρυμένο (όχι πλήρως  απιονισμένο). Όσο το ύψος του νερού ανεβαίνει,  τα ηλεκτρόδια έρχονται σε επαφή με περισσότερο νερό, αυτό δημιουργεί όλο και μεγαλύτερης έντασης ρεύμα που διαρρέει και ζεσταίνει το νερό δημιουργώντας ατμό. Μετρώντας την ένταση του ρεύματος με τον μετασχηματιστή εντάσεως, όπως φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία όπου ο μαύρος αγωγός του ηλεκτρόδιου περνάει εντός του μετασχηματιστή, ελέγχουμε και το ύψος του νερού και κατ' επέκταση της ποσότητας του ατμού που οδηγείται μέσω της καλά θερμικά μονωμένης σωλήνας στο άνω μέρος του δοχείου στον αεραγωγό που δίνει στον χώρο που ελέγχουμε. Υπάρχει βέβαια και βαλβίδα που αδειάζει το δοχείο καθώς και ηλεκτρόδιο μέγιστης στάθμης (πράσινος αγωγός)
Η απόσταση μεταξύ του δοχείου και του αεραγωγού που αναμιγνύεται με τον αέρα είναι κρίσιμη και όσο το δυνατόν μικρότερη ώστε να μην υγροποιηθεί ο ατμός προτού υγράνει τον αέρα.
Ο χώρος βέβαια πρέπει να είναι πολύ καλά μονωμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάζω όλα τα σχόλια