Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Οπτικοηλεκτρονική παλμογεννήτρια κωδικοποίησης απόλυτης τιμής ή absolut encoder
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Οπτικοηλεκτρονική παλμογεννήτρια κωδικοποίησης απόλυτης τιμής ή absolut encoder

Ο δίσκος του encoder
 Όταν θέλουμε να ξέρουμε την ακριβή θέση μιας κυκλικής κίνησης, ή οποιασδήποτε άλλης κίνησης που μπορεί να μετατραπεί σε κυκλική, χρησιμοποιούμε το absolut encoder .

Λυμένο absolut encoder
Κάθε στιγμή μας δίνει ηλεκτρικό σήμα με την θέση των μοιρών που βρίσκεται, με την ακρίβεια που θέλουμε.

Ένας διαφανής δίσκος με πολλές ομόκεντρες διακεκομμένες σκούρες γραμμές που όσο απομακρύνονται απο το κέντρο γίνονται και πιο μικρές σε μήκος είναι το βασικό σχέδιο ενός τέτοιου encoder.

Μια φωτεινή πηγή από την μια πλευρά του δίσκου και ένας ανιχνευτής φωτός από την άλλη πλευρά, κάνουν δυνατή αυτήν την δυνατότητα.

Π.χ. αν "δούμε" τα τρία πρώτα σημάδια κατά μήκος μιας ακτίνας του κυκλικού δίσκου από το κέντρο προς τα έξω να είναι 0, να είναι δηλαδή διαφανή, να περνάει το φως, τότε είμαστε κάπου ανάμεσα στις 0 και στις 45 μοίρες . Κάθε ένα επόμενο σημάδι προς την περιφέρεια μας περιορίζει τις μοίρες στο μισό, μεγαλώνοντας ταυτόχρονα και την ακρίβεια της μέτρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάζω όλα τα σχόλια