Σχέδιο σύνδεσης απλού διακόπτη με φωτιστικό |
Σύμβολο απλού διακόπτη στο μονογραμμικό σχέδιο |
Ο αγωγός, το καλώδιο που χρησιμοποιείται είναι ΝΥΑ διατομής 1,5 καρέ (τετραγωνικά χιλιοστά) και είναι συνήθως μονόκλωνο, έχει δηλαδή ένα και μόνο χάλκινο κλώνο, δεν έχει πολλά και μικρά συρματάκια.
ΝΥΑ είναι η παλιά ορολογία, που ακόμα χρησιμοποιείται, για να δηλώσει τον μονόκλωνο και σκληρό αγωγό που πωλείται σε κουλούρα των 100 μέτρων σε διάφορα χρώματα.
Η ασφάλεια φωτισμού για ένα συνηθισμένο σπίτι είναι στα 10 Αμπέρ.
Κουτιά διακόπτη για χωνευτή εγκατάσταση. Για τούβλο (αριστερά) ή γυψοσανίδα (δεξιά) |
Ο διακόπτης είναι και αυτός χωνευτός, είναι δηλαδή κατά μεγάλο μέρος του εντός του τοίχου, στηριζόμενος με τις δυο δαγκάνες, που συνήθως έχει δεξιά και αριστερά, στο στρογγυλό κουτί διακόπτη.
Σε κουτί διακόπτη στηρίζονται και οι πρίζες και τα άλλα χωνευτά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
Ο απλός διακόπτης έχει δυο άκρα σύνδεσης στα οποία συνδέουμε την είσοδο και την έξοδο του αγωγού της φάσης, χωρίς να μας απασχολεί η πολικότητα, δηλαδή το ποιο θα πάει πού.
Αν το φως θα ανάψει με τον διακόπτη πάνω ή κάτω ρυθμίζεται γυρνώντας όλον τον διακόπτη από την άλλη πλευρά.
Αν βάλουμε ακραίο αλε ρετούρ στην θέση του απλού, κάτι που μπορούμε να κάνουμε, έχουμε την δυνατότητα της αλλαγής ρύθμισης πάνω ή κάτω αλλάζοντας την συνδεσμολογία.
Σε κουτί διακόπτη στηρίζονται και οι πρίζες και τα άλλα χωνευτά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
Ο απλός διακόπτης έχει δυο άκρα σύνδεσης στα οποία συνδέουμε την είσοδο και την έξοδο του αγωγού της φάσης, χωρίς να μας απασχολεί η πολικότητα, δηλαδή το ποιο θα πάει πού.
Αν το φως θα ανάψει με τον διακόπτη πάνω ή κάτω ρυθμίζεται γυρνώντας όλον τον διακόπτη από την άλλη πλευρά.
Αν βάλουμε ακραίο αλε ρετούρ στην θέση του απλού, κάτι που μπορούμε να κάνουμε, έχουμε την δυνατότητα της αλλαγής ρύθμισης πάνω ή κάτω αλλάζοντας την συνδεσμολογία.
Αν το φωτιστικό έχει απροστάτευτα μεταλλικά μέρη απαιτείται, εκτός της φάσης και του ουδέτερου, και η γείωση, που συνδέεται με κιτρινοπράσινο καλώδιο στο σημείο του φωτιστικού που έχει το σύμβολο της γείωσης.
Εχω ενα απλο λεγκραντ βαλενα ξερει κανεις πως θα συνδεθει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε κατεβασμένη την ασφάλεια που δίνει στον διακόπτη που θα αλλαχθεί και βεβαιώνοντας ότι το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ της εγκατάστασης λειτουργεί (πατώντας το μπουτό test πρέπει να πέσει) αφαιρούμε τον παλιό διακόπτη και στις αντίστοιχες θέσεις που υπήρχε αγωγός (ή αγωγοί) βιδώνουμε στον νέο.
ΔιαγραφήΘέλω να βάλω έναν διακόπτη και μια πρίζα σε εξωτερικό χώρο βιδωμένους πάνω σε ένα δέντρο. Τι βαθμό προστασίας να πάρω ΙΡ44 ή ΙΡ 55 (το μόνο νερό που θα πέφτει είναι της βροχής κάτω από το δέντρο);
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ.
Πρώτα εξασφαλίζεις ότι υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ στην παροχή.
ΔιαγραφήΜετά φτιάχνεις σταθερή κατασκευή για να τοποθετήσεις την πρίζα και τον διακόπτη. Το δέντρο δεν είναι κάτι σταθερό, είναι "ζωντανός" οργανισμός και μεγαλώνει, αλλάζει μορφή.
Για το IP προτείνω μια κλάση καλύτερο IP 56.
Καλησπέρα είμαι σε συγχυση , αν μπορεις να μου λύσεις καποιες απορίες . Λέμε ένας λαμπτήρας για να λειτουργήσει χρειαζεται φαση κ ουδέτερο , μια αντισταση μπορει να λειτουργήσει μονο με την φάση , ο κλάδος (αγωγός)δεξιά της αντίστασης δεν ειναι ο ουδέτερος; όπως στην περιπτωση του λαμπτήρα που παλι ουσιαστικά είναι μια αντιστασή; Ο ουδέτερος λένε είναι η επιστροφη του ρεύματος (γυριζει στην δεή )ταση ως προς την γη περίπου 0v έχει όμως φορτίο ; περνάνε αμπερ (ηλεκτρόνια);γιατί δεν χτυπάει το ρεύμα αφου πανω απο 30mA είναι επικύνδυνα; Αποσαφήνισέ μου το θέμα ουδέτερος . Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να υπάρξει ροή ρεύματος σε ένα στοιχείο κάποιου ηλεκτρικού κυκλώματος (ένταση ρεύματος μετρήσιμο σε αμπέρ) πρέπει να υπάρχει διαφορά δυναμικού σε αυτό το στοιχείο.
ΔιαγραφήΑν σε μια κατανάλωση, όπως μια αντίσταση, υπάρχει σύνδεση μόνο του ενός άκρου του με πηγή τάσης δεν υπάρχει διαφορά δυναμικού και επομένως δεν υπάρχει και ρεύμα.
Στον θερμοσίφωνα π.χ. στην μια άκρη της αντίστασης υπάρχει η φάση και στην άλλη άκρη ο ουδέτερος, η διαφορά δυναμικού ανάμεσά τους είναι 230 (φάσης) - 0 (ουδέτερου) = 230 βολτ και επομένως το νερό ζεσταίνεται. Αν δεν συνδεθεί ο ουδέτερος δεν υπάρχει διαφορά δυναμικού και επομένως δεν θα ζεσταθεί το νερό.
Στον ουδέτερο επιστρέφει συμβατικά και όχι πραγματικά το ρεύμα, γιατί μιλάμε για εναλλασσόμενο ρεύμα, μια πάνε και μια έρχονται τα ηλεκτρόνια με συχνότητα 50 φορές το δευτερόλεπτο για την Ελλάδα.
Αν ακουμπήσει κάποιος τον ουδέτερο η διαφορά δυναμικού θα είναι 0 (ουδέτερου) - 0 (σώματός μας που ακουμπάει στην γη) = 0 βολτ και επομένως το ρεύμα είναι έντασης 0 αμπέρ < 30 mA.
Το ότι τα ηλεκτρόνια πηγαίνουν και έρχονται στον αγωγό του ουδέτερου δεν σημαίνει ότι μας "χτυπάει" αν τον ακουμπήσουμε γιατί δεν υπάρχει διαφορά δυναμικού με την γη που πατάμε.
Ωραία τότε σε τριφασική παροχή μεταξύ φάσης κ ουδετέρου έχουμε 230v διαφορά δυναμικού . Μεταξύ 2 φάσεων έχουμε 400v . 1 φάση 230 , 2 φάση 230 οπότε διαφορά δυναμικού 0. Μήπως έχει να να κάνει με την διαφορά φάσης κατά 120μοίρες ; όταν αγγιχθουν 2 φάσεις δημιουργήτε υπερένταση όπως στη περίπτωση ουδετερου με φάση , είτε μονοφασικής είτε τριφασικής παροχής;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια διάφορα δυναμικού πολυφασικων δεν κάνεις αλγεβρικες πράξεις αλλά διανυσματικες.
ΔιαγραφήΚαλημέρα! Συγχαρητήρια για το blog! Μια ερώτηση να κάνω ήθελα... Πρόσφατα αγόρασα ένα διπλό χωνευτό διακόπτη της Legrand, που έχει ενσωματωμένα ενδεικτικά λαμπάκια. Τα λαμπάκια ειναι αναμμένα, όταν το φως στο δωμάτιο είναι σβηστό. Ετσι ειναι από κατασκευής τους. Γίνεται να παραμένουν αναμμένα ταυτόχρονα με το φως του δωματίου κ' να σβήνουν όταν σβήνει κ' το φως? Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, τουλάχιστον εύκολα.
ΔιαγραφήΤο λαμπάκι αυτό είναι συνδεμένο παράλληλα με τον διακόπτη και κλείνει κύκλωμα με τον ουδέτερο μέσω του φωτιστικού. Αν θέλεις να ανάβει μαζί με τον διακόπτη πρέπει να συνδεθεί το ένα άκρο του στην έξοδο του διακόπτη και το άλλο άκρο του στον ουδέτερο ο οποίος δεν περνάει από τον διακόπτη.
Καλημέρα και πολλά συγχαρητήρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φωτιστικό με 4 λαμπτήρες έχει από κατασκευής του 0,5 καρέ καλώδιο. Επάνω έχει ένδειξη για max 28w η κάθε λάμπα. Μου κάηκαν και αγόρασα 60w (μετά είδα την ένδειξη για τα 28w). Με τον υπολογισμό βλέπω ότι περνάει κάπου 1 αμπερ με τις 60αρες, οπότε θεωρητικά όλα καλά. Γνωρίζοντας ότι συνήθως επιλέγεται 1,5 καρέ διατρέχω κίνδυνο φωτιάς στα καλώδια κτλ θεωρείς?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Από πλευρά διατομής δεν έχεις πρόβλημα αλλά από πλευράς θερμότητας ναι.
ΔιαγραφήΑν είναι 60 watt πυρακτώσεως θα βγάζουν περισσότερη θερμότητα, περισσότερη από αυτή που προβλήθηκε από τον κατασκευαστή με κίνδυνο πυρκαγιάς.
Βάλε led καλύτερα.
Είναι λάμπες τύπου αλογόνου καρφί γι αυτό σκέφτομαι να τις αφήσω.
ΔιαγραφήΝομίζω ότι η μέγιστη θερμοκρασία αυτών είναι κάπου στο 1/4 της μέγιστης των πυρακτώσεως.
Παραμένει όμως το γεγονός ότι είναι έξω από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή σωστά;
Φίλε Δημήτρη είναι τρομερή η ταχύτητα που απαντάς.
Καλή συνέχεια!
Μετά από πολύωρη χρήση ρίξε μια ματιά στην θερμοκρασία τους και στους αγωγούς.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ θερμά!
ΔιαγραφήΘέλω να συνδέσω εξωτερικό διακόπτη διπλό με οκτώ φώτα πως θα το συνδέσω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέσσερα και τέσσερα για το κάθε πλήκτρο;
ΔιαγραφήΟυδέτερος κοινός και για τα οκτώ, κοινή και η γείωση για όλα, αν θέλουν.
Από την ασφάλεια - παροχή πάει φάση και στα δύο πλήκτρα
Από την έξοδο του ενός πλήκτρου πάει στα τέσσερα και από την έξοδο του άλλου πληκτρυ στα υπόλοιπα τέσσερα
Καλημέρα σε αυτό που συζητήσατε με την γείωση για τα φώτα νομίζω ότι δεν μπαίνει γείωση στα φώτα
ΔιαγραφήΣημασία έχει τι λέει ο κανονισμός
ΔιαγραφήΑν το φωτιστικό έχει μεταλλικό κέλυφος θέλει και γείωση.
Γενικά αν έχει το χαρακτηριστικό ce και δείχνει το σύμβολο της γειωσης πρέπει να συνδεθεί γείωση
Καλημέρα και συγχαρητήρια για το blog.
ΔιαγραφήΠάνω σε αυτό που λέτε, πήγα να φτιάξω ένα ντουι σε μεταλλικό φωτιστικό (τελικά απλά είχε λασκάρει απ'τον μαστό) και παρατήρησα ότι ο ηλεκτρολόγος δεν είχε συνδέσει τη γείωση.
Κάνοντας τη σύνδεση με τη γείωση δεν άνοιγε ο γενικός. Βγάζοντας πάλι τη γείωση, δούλευε κανονικά. Τι γίνεται?
Το φωτιστικό είναι σε συνδεσμολογία aller retour (δύο φωτιστικά πάνω - κάτω σε σκάλα).
Πολλές μπορε να είναι οι αιτίες.
ΔιαγραφήΕιναι σγουρά γείωση ο αγωγός;
Μήπως υπάρχει διαρροή στο σώμα του φωτιστικού;
Είναι κίτρινος/πράσινος. Τα άλλα δύο είναι μπλε και κόκκινο (ουδέτερος και επιστροφή απ'όσο ξέρω)
ΔιαγραφήΑπλά μου έκανε εντύπωση που ενώ υπάρχει επαφή γείωσης στο μεταλλικό φωτιστικό, ο ευκατάστατης δε την έχει συνδέσει.
Αφού μπορεί να είναι πολλές οι αιτίες, θα φωνάξω κάποιον να τα κοιτάξει.
Ευχαριστώ πολύ για τη γρήγορη απάντηση.
Τα φώτα του κήπου είναι οκτώ ο διακόπτης διπλός τα καλώδια είναι τρία καφέ μπλε κίτρινο ο διακόπτης είναιsdcnider πως είναι η σύνδεση στο διακόπτη? πρέπει να βάλω γέφυρα στίς δύο κλεμες που έχει ο διακόπτης?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φώτα του κήπου είναι οκτώ ο διακόπτης διπλός τα καλώδια είναι τρία καφέ μπλε κίτρινο ο διακόπτης είναιsdcnider πως είναι η σύνδεση στο διακόπτη? πρέπει να βάλω γέφυρα στίς δύο κλεμες που έχει ο διακόπτης?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτα βρίσκεις πιο απο τα τρία είναι η φάση με δοκιμαστικό κατσαβίδι. Μετά κάνεις γέφυρα των φάση στους δύο διακόπτες. Στην έξοδο του κάθε διακοπή βάζεις ένα από τα άλλα δύο καλώδια
ΔιαγραφήΕίναι λάθος τα χρώματα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κίτρινο ή μπλέ εκτός κι αν κάνεις λάθος και είναι για άλλη δουλειά το καλώδιο αυτό.
Τα καλοδια είναι κίτρινο/πράσινο γείωση. Τα άλλα είναι τα άλλα είναι μπλε καφέ ο διακόπτης από την μια πλευρά έχει όπως τον ανοίγεις 2 L1 1 η άλλη μεριά 4 L2 3 μήπως πρέπει να γεφυρωσω L1-L2 και μετά τα άλλα καλοδια στο2 και στο4 η' στο 1 και στο 3
ΔιαγραφήΣωστά, η γέφυρα θα είναι η φάση η οποία δεν ξέρεις τι χρώμα έχει, μπορεί να είναι οποιοδήποτε από τα τρία και το κίτρινο πράσινο δεν θα είναι γείωση (κακός έχει αυτά τα χρώματα)
ΔιαγραφήΠαρακαλώ μπορείς να μου εξηγήσεις τα φώτα του κήπου έχουν λάμπες 220 μεταξύ διακόπτη υπάρχει μετασχηματιστής πως είναι δυνατόν να ανάβουν τα φώτα με λάμπες 220 και εάν είναι έτσι, αυτό είναι σωστό για φώτα κήπου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ο μετασχηματιστής είναι ένα προς ένα, αν δηλαδή δέχεται είσοδο 230 βολτ και βγάζει έξοδο 230 βολτ, γίνεται αν η ισχύς του είναι μεγαλύτερη ή ίση με την ισχύ των λαμπών.
ΔιαγραφήΑδελφέ να εκφράσω και εγώ μια απορία σχετικά με τη συνέχεια του ρεύματος απο διακόπτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω βάλει στο μπάνιο, ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ τοίχου για τις πετσέτες. Αναγκαστικά, επειδή δεν ξέρω πως να τραβήξω ρεύμα ανεξάρτητα, το έχω συνδέσει με το ρεύμα που έρχεται και στα φώτα του νιπτήρα , απλά, παίρνοντας ρεύμα μαζί με τα φώτα. Το έχω δηλαδή στο ON συνεχώς για αν δουλεύει όποτε ανάβω το φως.
Πως μπορώ να πάρω ρεύμα διαρκώς, χωρίς να επηρεάζει ο διακόπτης των φώτων τη λειτουργία του; Θέλω να δουλεύει συνέχεια λόγο μεγάλης υγρασίας και να το κλείνω όποτε θέλω παο το διακόπτη του, χωρίς να επηρεάζει τη λειτουργία στα φώτα ή τα φώτα τη λειτουργία του.
Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα όπως τα έγραψα..
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Φιλικά, Δημήτρης.
Ξέχασα να σου πώ:
ΔιαγραφήΆλλη επιλογή λήψης ρεύματος χωρίς να γκρεμίσω ντουβάρι, δεν έχω, οπότε η μόνη μου επιλογή είναι το ρεύμα που έρχεται και στα φώτα.
Δεν γίνεται να έχεις ρεύμα χωρίς καλώδιο.. Στα φώτα πάει ο ουδέτερος μόνιμα και η φάση από τον διακόπτη. Πρέπει να περαστεί αγωγος φάσης που να μην περνάει από τον διακόπτη
ΔιαγραφήΚαλησπερα Δημήτρη! Ειχα ενα τροφοδοτικο switchimg 5v, το εβαλα σε ενα κουτι και συνδεσα ενα διακοπτη σαν αυτο που εχουν τα τροφοδοτικα απο τα PC. Τον εβαλα ενδιαμεσα με το καλωδιο της φασης. Χθες εβαλα στην πριζα το τροφοδοτικο και οταν ανοιξα το διακοπτη εσκασε το τροφοδοτικο! και το καλωδιο του ουδετερου ειχε μαυρισει!! Τι εγινε ακριβως?? τι εκανα λαθος??
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι εννοείς με τον διακόπτη σαν του pc ;
ΔιαγραφήΑυτό το μπουτόν που έχουν; Γιατί μπουτόν είναι δεν είναι διακόπτης
Πως το συνδέσεις;
Προφανώς έκανες βραχυκύκλωμα
https://a.scdn.gr/images/sku_main_images/010217/10217689/medium_20170506084618_diak_rocker_mini_ch_l_on_off_6a_250v_2p_rl3_111_mayro_ynx.jpeg
ΔιαγραφήΑυτον εδω το διακοπτη για την ακρίβεια συνδεσα σε ενδιαμεσα με το καφε καλωδιο (φαση) για να ανοιγοκλείνω τα 220v. ο διακοπτης ελεγε 6Α 250v
Δούλευε πριν το τροφοδοτικό; Ήταν δοκιμασμένο;
ΔιαγραφήΤο κουτί ήταν μονωμενο; Η μεταλλικό;
Πως το στήριξες;
Είχε υγρασία;
Έγινε βραχυκύκλωμα σίγουρα
Το κουτί ήταν πλαστικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τροφοδοτικό δούλευε πριν και το είχα βιδωσει σε δύο μεταλλικά παξιμάδια που τα είχα σαν αποστάτες! Μήπως έπρεπε να είχα βάλει διακόπτη που να κόβει και τα δύο καλώδια (φάση και ουδέτερο?)
Όχι δεν παίζει ρόλο για την λειτουργία αν κόβεις μόνο την φάση, μόνο τον ουδέτερο ή και τα δύο μαζί
ΔιαγραφήΤο διακοπτακι είχε δύο άκρα; αν ναι δεν μπορώ να καταλάβω τι πήγε στραβά
γεια σας
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο σπιτι εχω τριφασικο και οι περισσοτερες συσκευες υγραεριο....υπαρχει περιπτωση να καπου να γεφυρωνουν οι φασεις και να αυξανεται η καταναλωση?????
Αν γεφυρώνουν οι φάσεις θα πέφτει η ασφάλεια.
ΔιαγραφήΟπότε δεν υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει αυτό που λες
οταν το φωτιστικο γραφει max60watt ποσα watt σε λαμπα led σηκωνει για να μη ζεσταινεται υπερβολικα το ντουι και το καλώδιο? Κανεις δεν εχει απαντησει σωστα.Ευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντέχει τόσο όσο η λάμπα λεντ να βγάζει θερμικό φορτίο ίσο με αυτό μιας λάμπας πυρακτώσεως των 60 βατ.
ΔιαγραφήΚαλησπερα. Θελω απο μια γραμμη που καταληγει σε λαμπα με διακοπτη, να βγαλω μια ακομα γραμμη που να καταληγει σε αλλη λαμπα με διακοπτη. Μπορειτε να μου πειτε πως γινεται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι σαν να έχεις δυο ξεχωριστά κυκλώματα που έχουν την ίδια παροχή .
ΔιαγραφήΔυο φορές το ίδιο κύκλωμα
Καλησπέρα θελω να ρωτήσω εαν μπορω σε φωτιστικο οροφης με ανεμιστήρα επειδη πηγαίνει μόνο ενα καλώδιο φάσης, μπορώ να δώσω την φάση από αλλη γραμμη αλλα να χρησιμοποιήσω την επιστροφή που ειναι συνδεδεμενη ήδη στο φωτιστικο
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν καταλαβαίνω τι προσπαθείς να κάνεις
ΔιαγραφήΓίνε πιο αναλυτικός.
Εχω τοποθετησει εναν ανεμιστήρα οροφης που εχει και φωτιστικό. Το καλώδιο που παει απο τον διπλο διακόπτη (ενα διακόπτης για το φως και ενας διακόπτης για το φωτιστικό) εχει 3 αγωγούς (φαση ουδετερο και γειωση). Προς το παρόν λειτουργεί μόνο ο ανεμιστήρας καθωτι θα επρεπε να πηγαίνει και ενας αλλος αγωγος στο φωτιστικό (φαση μεσω του δευτερου διακόπτη). Για να μπορεσω να λειτουργήσω το φωτιστικό αυτο που ρωταω ειναι μπορω να παρω από ενα αλλο φωτιστικό παραλληλα τη φάση και την συνδεσω στην κλεμμα που ειναι για το φωτιστικό στον ανεμιστήρα οροφής. (Το φωτιστικό του ανεμιστήρα εχει την επιστροφή του ανεμιστήρα).
ΔιαγραφήΑν η ασφάλεια που δίνει και στα δύο φωτιστικά είναι η ίδια μπορείς να κάνεις την συνδεση που λες.
Διαγραφήκαλησπερα σας...Θελω μια βοηθεια...εχω ενα χωλ με μια λαμπα και στο τελος του χωλ ειναι η εξωπορτα με λαμπα απο εξω απο πανω της...απο την πλευρα του χωλ ειναι 2 διπλοι διακοπτες και απο την πλευρα της εξωπορτας δυο μονοι διακοπτες...γινεται το εξης...απο την πλευρα του χωλ κανενας διπλος διακοπτης δεν αναβει την λαμπα του χωλ ουτε την εξωτερικη λαμπα και απο την πλευρα της εξωπορτας μονο ο πανω διακοπτης αναβει και του χωλ τη λαμπα ταυτοχρονα με την λαμπα της εξωπορτας...ο κατω διακοπτης δεν κανει τπτ...τωρα αν εχω τον διακοπτη ανοιχτο της εξωπορτας και ανοιξω εναν διακοπτη απο τους διπλους θα κλεισει η λαμπα του χωλ μονο χωρις να κλεισει η εξωτερικη λαμπα...τι μπορω να κανω εδω με αυτο το συστημα...ευχαριστω πολυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ανοίξεις όλα τς κουτιά διακλάδωσης και όλα των διακοπτών και των φωτιστικών
ΔιαγραφήΘα καταλάβεις πως είναι τώρα συνδεμένα και μετά θα φτιάξεις το κύκλωμα όπως ακριβώς θέλεις.
Με κατεβασμένο τον γενικό του σπιτιού εννοείται
Δλδ επειδη ειμαι ασχετος τα μαυρα καλωδια τα συνδεω με τους διακοπτες που θελω και μετα αναλογα τα γκρι καλωδια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει γίνει μπέρδεμα με το κύκλωμα
ΔιαγραφήΠιθανόν να θέλει και άλλους αγωγούς για να δουλέψει όπως θέλεις.
Κατ αρχήν να ξεκαθαρίσεις τι ακριβώς θέλεις να κάνει ο κάθε διακόπτης και μετά να υλοποιήσεις το κύκλωμα ή τα κυκλώματα
Καλησπέρα έκανα ένα λάθος στην σύνδεση του ρελέ διαφυγής στο Ν έβαλα την φάση και στο L ουδέτερο θα έχω πρόβλημα η να το αφήσω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κατασκευαστής θέλει τον ουδέτερο και την φάση σε συγκεκριμένη θέση
ΔιαγραφήΑκολούθησε τον
Καλησπέρα και από εμένα. Μπορείς να εξηγήσεις τις διαφορά μιας συνδεσμολογίας διακοπτη με 2 καλωδια (live) και με 3 που εχει και το Ουδέτερο? Ποσο δύσκολο είναι να βάλω διακοπτες με ουδετερο οταν δεν εχει το κουτι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον ουδέτερο ο διακόπτης τον θέλει, αν το θέλει, για ενδεικτικό λαμπάκι, τίποτε άλλο.
ΔιαγραφήΓια να βάλεις ουδέτερο εκεί πρέπει να τραβήξεις ένα μπολε αγωγό ουδέτερου από την κοντινότερη κατανάλωση που ελέγχεται από την ίδια ασφάλεια
Καλημερα. Το θελουν και τα dimmer και οι «εξυπνοι» διακοπτες μου μετρανε καταναλωση
ΔιαγραφήΝαι, αλλά δεν τους λες και διακόπτες αυτούς .
ΔιαγραφήΈνας διακόπτης απλά διακόπτη την φάση , δεν κάνει τίποτε άλλο
Παιδιά καλησπέρα θα ήθελα μια βοήθεια...θα ήθελα ένα σχέδιο είναι μια λάμπα και θέλω να συνδέσω μια μπριζα και ένα διακόπτη διπλό από τη μια να συνδέσω τη λάμπα και από την άλλη να κλείνω την μπριζα μπορείτε να μου κανεται ένα σχέδιο;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟυδέτερο και γείωση συνδέεις και στο φωτιστικό και στην πρίζα.
ΔιαγραφήΤην φάση την πας πρωτα στον διακόπτη , στην είσοδο και των δυο επαφών του.
Από,την έξοδο του ενός πας στο,φωτιστικό και από την έξοδο του άλλου πας στην πρίζα.
Καλησπέρα, εχω έναν διακόπτη smart ο οποιος εχει και ουδέτερο αλλά στα καλωδια δεν υπάρχει ουδετερο, υπαρχει περιπτωση να δουλεψει? Και αν ναι, πως το συνδέω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα δουλέψει αν δεν βάλεις ουδέτερο στην παροχή του .
ΔιαγραφήΠρέπει να έρθει αγωγός ουδέτερου στο κουτί του διακόπτη .
Ευχαριστω πολυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα , το σπίτι έχει παλιά ηλεκτρολογικά και στα τουιλ για τις λάμπες δεν έχει γείωση πουθενά , έχω πάρει περιβολάκι lead το οποίο όμως έχει τρία καλώδια έχει δηλαδή και την γείωση πως θα συνδέσω σωστά το προβολακι χωρίς να έχω πρόβλημα ; Χρώματα καλωδίων προβολεα μπλε καφέ και κίτρινο πρασινο η γείωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύσκολα τα πράγματα .
ΔιαγραφήΤο σωστό είναι να τραβήξεις γείωση από το κοντινότερο κουτί διακλάδωσης που έχει γείωση .
Επειδή δεν το βλέπω εύκολο κάτι τέτοιο πας στην αλλαγή του φωτιστικου, πάρε ένα που δεν θέλει γείωση.
Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τη συνδεσμολογία Dimmer αφής για φωτιστικό Led. Θέλω να αντικαταστήσω τον διπλό διακόπτη που ήδη υπάρχει με το παραπάνω Dimmer.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνωρίζω ότι για να δουλέψει το συγκεκριμένο χρειάζεται ουδέτερος που πρέπει να φέρω από το κοντινότερο κουτί διακλάδωσης και φυσικά η φάση που ήδη υπήρχε(είσοδος και έξοδος) στον διακόπτη που θα καταργήσω, αν τα λέω σωστά!
Το πρόβλημα μου είναι ότι ανοίγοντας τον Dimmer αφής διαπίστωσα ότι έχει είσοδο και έξοδο όχι μόνο για την φάση, αλλά και για τον ουδέτερο. Τι πρέπει να κάνω για να δουλέψει σωστά; Να βρω τον ουδέτερο του φωτιστικού και να τον πάω στο Dimmer, να γεφυρώσω τον ουδέτερο στο Dimmer (είσοδο-έξοδο) ή να κατεβάσω από το κουτί διακλάδωσης διπλό ουδέτερο, έναν για την είσοδο και έναν για την έξοδο του Dimmer;
Να σημειώσω ότι κάτω από το κουτί του διακόπτη που υπάρχει τώρα, δεν υπάρχει πρίζα που θα μπορούσε ίσως να βοηθούσε με την διέλευση αγωγού ουδετέρου προς αυτή...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση!
Σωστά τα λες.
ΔιαγραφήΟυδέτερο θέλει μόνο στην είσοδο εκτός κι αν πρόκειται για κάποια ιδιαιτερη κατασκευή. Ο κατασκευαστής στις πληροφορίες για το προϊόν θα λέει
Καλημέρα.έχω μια λάμπα μπάνιου (πλαφονιέρα),μπαγιονέτ λάμπας.Μου κάηκε η λάμπα ,πήγα να την αλλάξω δεν έβγαινε και χάλασε το ντουί.Τέλος πάντων πήρα νέο ντουί με ενσωματωμέη νέα βάση πλαστική (πλαφονιέρα).Το πρόβλημα είναι ότι στο παλιό πήγαιναν τρια καλώδια φάση .ουδέτερος και γείωση.Το νέο ντοί έχει δύο μόνο ακροδέκτες φάση κι ουδέτερο. Τι κάνω; Αγοράζω νέο ντουί(ΠΛΑΦΟΝΙΈΡΑ) ή απομονώνω την γείωση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνδέεις την γείωση στο μεταλικο σασί του φωτιστικού και τα άλλα δύο στο ντουι για την παροχή της λάμπας
ΔιαγραφήΈχω ένα καλώδιο ΝΥΑ που έρχεται από τον πίνακα με ασφάλεια 10άρα (μαύρο-μπλε-γείωση)
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω από εκεί να τραβήξω δύο μπρίζες και ένα διακόπτη για φώτα.
Πώς πρέπει να τα συνδέσω;
Από το μαύρο , ππυ το ελέγχεις ότι πράγματι είναι η φάση , πας στον ένα πόλο και των δυο πριζων. Από το μπλε, που το ελέγχεις ότι πράγματι είναι ο ουδέτερος , πας στον άλλο πόλο των δυο πριζων. Από την γείωση, που ελέγχεις ότι πράγματι είναι η γείωση πας στην γείωση των δυο πριζων. Οι συνδέσεις με καψ μέσα σε κουτί διακλάδωσης .
ΔιαγραφήΤο φωτιστικό το συνδέεις όπως δείχνει το παρόν post .
Οι αγωγοί πρέπει να είναι του ίδιου χρώματος .
Η διατομή 1,5 καρέ ή παραπάνω.
Ελέγχεις ότι η διατομή των υπαρχόντων αγωγών είναι 1,5 καρέ ή μεγσλυτερη.
Φυσικά μην παραξενευτεις αν η ασφάλεια πέφτει που και που γιατί τα 10 αμπερ δεν είναι για μεγάλες καταναλώσεις.
ερώτηση για εγκατάσταση ενός διακόπτη wifi sonoff TOUCH EU με ουδέτερο: Έβγαλα τον παλιό διακόπτη , έναν Legrand, ο οποίος είχε τα δυο μαύρα καλώδια και ένα καφέ Με δοκιμαστικό βρήκα την φάση την έβαλα στο in στο out έβαλα την επιστροφή και τον ουδέτερο στο Nin (πιθανολογώ ότι είναι γιατί ήταν και στον προηγούμενο διακόπτη που δούλευε). Το σετάρισα στην εφαρμογή του κινητού και το είδε κανονικά. Όμως όταν πάω να το ανάψω το φωτιστικό δεν ανάβει. Μάλιστα σε κάποια στιγμή που ήταν κλειστός ο διακόπτης το φωτιστικό τρεμόπαιζε. Τι κάνω λάθος; Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχεις βάλει ο ουδέτερο.
ΔιαγραφήΠραγματικό ουδέτερο.
Βρες έναν από κοντινό κουτί
Καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να φτιάξω φωτισμό περιμετρικά από έναν καθρέφτη (σχήμα π).
Αγόρασα πλαστικό κανάλι ηλεκτρικών καλωδίων 69χ40 .
Θα τα τρυπήσω με ποτηροτρυπανα, θα βάλω 9 ντουι και λάμπες led αντίστοιχα.
Αγόρασα και έναν διακόπτη ώστε να τραβήξω ρεύμα με καλώδιο βγάζοντας το χαρακτηριστικό καπάκι που υπάρχει ψηλά στον τοίχο.
Θα ήθελα να μου περιγράψεις τι πρέπει να κάνω για την συνδεσμολογία. Αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος και μήπως είναι προτιμότερο να το φτιάξω με απόληξη ενός φις σουκο χρησιμοποιοντας ένα απλό ενδιάμεσο διακοπτακι.
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Το ότι υπάρχει κουτί διακλάδωσης ψηλά στον τοίχο δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε εκεί υπάρχουν οι αγωγοί που χρειάζονται για το φωτιστικό.
ΔιαγραφήΤην στεγανότητα την σκέφτηκες; Αν είναι σε μπάνιο ο καθρέπτης μην το σκέφτεσαι να βάλεις Ντιούι σε κανάλι.
Αν πάρεις ρεύμα από το κουτί διακλάδωσης κάνε το όσο πιο στεγανό γίνεται. Πχ. Ένα εξωτερικό κουτί διακλάδωσης που να καλύπτει το υπάρχων χονευτο κουτί .
Καλημέρα...ερώτηση για εγκατάσταση απλίκας τοίχου και σύνδεση με υπάρχων διακόπτη!...πέρνω ρεύμα απο το μπουάτ και στέλνω στην απλίκα και ομοίως απο το μπουάτ άλλο καλώδιο στο διακόπτη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνδέεις παράλληλα με υπάρχων φωτιστικό που ελέγχεται από τον ίδιο διακοπή
Διαγραφήυποσημείωση...ο υπάρχων διακόπτης είναι μονός και θα γίνει διπλός ώστε να είναι ανεξάρτητη η απλίκα!,,, ισχύει ότι αναφέρατε;
ΔιαγραφήΑπό την έξοδο του δεύτερου νέου διακοπή θα πάει στην απλικα.
ΔιαγραφήΚαλημέρα...ερώτηση για εγκατάσταση απλίκας τοίχου και σύνδεση με υπάρχων διακόπτη!...πέρνω ρεύμα απο το μπουάτ και στέλνω στην απλίκα και ομοίως απο το μπουάτ άλλο καλώδιο στο διακόπτη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα...ερώτηση για εγκατάσταση απλίκας τοίχου και σύνδεση με υπάρχων διακόπτη!...πέρνω ρεύμα απο το μπουάτ και στέλνω στην απλίκα και ομοίως απο το μπουάτ άλλο καλώδιο στο διακόπτη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!...ερώτηση για εγκατάσταση απλίκας τοίχου και σύνδεση σε υπάρχων διακόπτη... :Παίρνω ρεύμα απο το μπουάτ και συνδέω στην απλίκα και ομοίως άλλο καλώδιο απο το μπουάτ στο διακόπτη;.......σωστά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, έχω μια απλίκα στον τοίχο αλλά το κεφαλάρι του κρεβατιού καλύπτει τους διακόπτες και της απλικας και του κεντρικού φωτιστικού. Για το κεντρικό φωτιστικό έχει κι άλλο διακόπτη, αλλά σκεφτόμουν, υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ενός διακόπτη στη θέση της απλικας; Ή πρέπει να βάλω απλίκα με κορδονάκι και να ξεχάσω τον διακόπτη για το κεντρικό φωτιστικό; Ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλει μερεμετη.
ΔιαγραφήΆνοιγμα σε σημείο που είναι προσβάσιμο κουτιού διακλάδωσης.
Αν δεν θέλεις μαστορέματα μπορεί να μπει διακόπτης ενδιάμεσος όπως στα πορτατιφ. Θέλει όμως ένα άνοιγμα κάπου για να περάσει καλώδιο
καλησπερα Δημήτρη..
ΑπάντησηΔιαγραφήμανωλης λέγομε και θα ηθελα να ρωτησω αν μπορεις να μου πεις πως θα συνδεσω 4 η και παραπανω λαμπες λεντ σε ενα μονο διακοπτη...
το σχεδιο που εχεις βγαλει λεει για μια λαμπα σε σειρα,αν βαλω 4 λαμπες στο σιο σχεδιο αν καει μια δεν θα αναβουν οι αλλες ετσι δεν ειναι?
αρα πρεπει να γινει παραλληλο κυκλωμα μπορεις να κανεις ενα σχεδιο το πως γινετε?
ευχαριστω..
Παράλληλα συνδέονται οι λάμπες που έχουν τροφοδοσία 230βολτ για να ανάβουν ταυτόχρονα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα,λέγομαι Αρης... στη κρεβατοκάμαρα δίπλα στο κρεββάτι υπάρχει διακόπτης aleretour του φωτιστικού!...
ΑπάντησηΔιαγραφήερώτημα: πώς μπορώ να τοποθετήσω έναν extra διακόπτη aleretour στην άλλη πλευρά του κρεβατιού;
γίνεται με μιά γραμμή απ' τον άλλο διακόπτη aleretour;... ή χρειάζεται σύνδεση με το μπουάτ...
Αν μπορείς να περάσεις αγωγούς , όπως φαίνεται στο παρακάτω post , τότε μπορείς να βάλεις όσους διακόπτες αλε ρετου θέλεις.
Διαγραφήhttps://greekelectrician.blogspot.com/2011/04/aller-retour.html
Καλησπέρα θέλω να αντικαταστήσω έναν απλό διακόπτη με ένα smart (broad link) στο σχέδιο που μου έχει έχει τρεις θέσεις L, L1 , L3,,στο κόκκινο δείχνει τη φάση , τον ουδέτερο το βάζω στο L1 ή στο L3(L2 δεν υπάρχει )
Διαγραφήευχαριστώ πολύ!!!
Γιατί πιστεύεις ότι θέλει ουδέτερο;
ΔιαγραφήΔεν θέλει .
Δεν συνδέεις ουδέτερο.
Θα σου ήταν εύκολο να μου πεις ακριβώς πως θα το συνδέσω
ΔιαγραφήΟ κατασκευαστής αποφασίζει την συνδεσμολογία του προϊόντος
ΔιαγραφήΑν όπως λες έχει μόνο L L1 και L3
Θα δοκίμαζα να έβαζα την φάση στο L και την έξοδο στο L1. ή στο L3.
Υπάρχουν μοντέλα που θέλουν και ουδέτερο
Αλλά το γράφουν καθαρά έχουν το N επάνω τους
Ευχαριστώ πολύ
ΔιαγραφήΚαλησπέρα. Στο σαλόνι μου έχω 2 φωτιστικά. Το ένα σταμάτησε να ανάβει χτες. Μετράω στο διακόπτη του με δοκιμαστικό και είτε ανοικτός ή κλειστός έχω και στα 2 άκρα φάση συνεχεια. Στο άλλο φωτιστικό που δουλεύει όταν είναι κλειστός έχω φάση στο ένα άκρο, όταν ανάψει το φωτιστικό έχω και στα 2 που είναι το λογικό. Είναι σε ψευδοροφη και είχα θέμα με ποντίκια τις τελευταίες μέρες. Τι μπορεί να έχει συμβεί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο να ανάβει το δοκιμαστικό και στα δυο άκρα του διακόπτη είτε είναι ανοιχτός είτε κλειστός δεν είναι περίεργο δεδομένου ότι το δοκιμαστικό δεν μπορεί να ξεχωρίσει την πραγματική φάση από μια ψεύτικη . Ανάβει και με μικρότερη τάση , ανάβει και από επαγωγή τάσης .
ΔιαγραφήΆλλαξε την λάμπα πρώτα και δες. Κάνε αμοιβέα αλλαγή στις δυο λάμπες αν δεν θέλεις να πάρεις καινούργια .
Μπορεί να μην πάει ο ουδέτερος στην λάμπα , μπορεί το Ντιούι να θέλει αλλαγή μπορεί το καλώδιο να έχει κοπεί. Οτιδήποτε .
Άλλαξα λάμπα αλλά τίποτα. Αυτό που φοβάμαι είναι μήπως έκοψαν τον ουδέτερο μέσα στην οροφή γιατί τότε μιλάμε για μεγάλη ζημιά συνυπολογίζοντας γυψοσανίδες... Οπότε ο κομμένος ουδέτερος μπορεί να το κάνει αυτό σωστά;
ΔιαγραφήΜε βολρομερρο θα σου λυθεί η απορία.
ΔιαγραφήΜέτρα προσεκτικά την τάση στο ντουι
Καλησπερα.. Μια ερωτηση θελω να κανω. Απο τον πινακα πως μπορουμε να διακρινουμε ποια ασφαλεια συνδεται με το αντιστοιχο κυκλωμα πχ φοτισμος σαλονιου. Και αν υπαρχει καποιο μηχανημα ποιο ειναι αυτο? ευχαριστω εκ των προτερων..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνάβεις το φώς του σαλονιού και αρχίζεις να κατεβάζεις μία μία τις ασφάλειες.οταν το φώς τού σαλονιού σβήσει σημαίνει ότι βρήκες καί την γραμμή ασφάλεια του φωτισμού.
ΔιαγραφήΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ .. ( ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΔΕΗ ΚΤΛ)
ΔιαγραφήΤότε τό ωμομετρο πολύμετρο θά κάνει την δουλειά.
ΔιαγραφήΓέφυρα φάσης ουδέτερου ή γέφυρα φάσης γείωσης στο φωτιστικό πού μιας ενδιαφέρει. Με τό μπίπερ στον πίνακα η φάση που θά κάνει Μπιπ θα είναι η παροχή πού θέλουμε.
Εννοείται ότι εξασφαλίζουμε όλες οι γραμμές νά είναι στον αέρα και μόνο αυτή πού μιας ενδιαφέρει να γεφυρωθεί
Καλημέρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόσφατα έβαλα ρελέ διαφυγής με διακόπτη 32Α δημιουργώντας έναν υποπινακα για το ημιυπόγειο.( Με ξεχωριστή μπάρα ουδέτερου).
Μετά από 4 ημέρες καλής λειτουργίας το ρελέ έκλεισε.( Δεν μηδενιζε αλλά ούτε και οπλίζε. Στο έλεγχο με δοκιμαστικό έβλεπα ρεύμα στον ουδέτερο. Αφαιρώντας έναν,έναν τους ουδ. Βρήκα τον εν ναν που έφερνε το ρεύμα.
Ήταν ο ουδέτερο ς μεταξύ δύο ηλεκτροβανων ζεστού νερού χρήσης που έχω( επιλογή από ηλιακό η μποιλερ) οι οποίες ενεργοποιούνται με αλερετουρ διακόπτη μέσα από το σπίτι. Η μία για τον ηλιακό παίρνει φάση και ουδέτερο από το ισόγειο ενώ η άλλη από τον υποπινακα του ημιυπογείου. Τι φταίει,?
Να στείλω ρεύμα για την λειτουργία της μιας και για τις εντολές του διακοπτης από τον υποπινακα.
Είναι αυτό το πρόβλημα? Χωρίς το ρελέ τα τελευταία 6 χρόνια δεν είχα πρόβλημα ούτε και τώρα που τον έβγαλα προσωρινά εκτός.
Μια απάντηση θα την εκτιμούσα.
Ευχαριστώ.
Λογικά θέλει αλλαγή τό ρελέ.
ΔιαγραφήΤώρα που είναι εκτός οπλίζει;
Τό ρεύμα που ανιχνευσες είναι λογικό. Είναι τάση και όχι ρεύμα. Από την φάση περνάει μέσω τού πηνίου τής βαλβίδας στον ουδέτερο ο οποίος δεν είναι κανονικός ουδέτερος αλλά αγωγοί στον αέρα όταν τό ρελέ είναι off.
Αν είναι σωστά συνδεμένο το κύριο ρελέ και δεν πέφτει τότε δεν πρέπει να πέφτει ούτε του υποπινακα ω
Τελικά ήταν το ρελέ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ, καλή χρονιά!!
Καλησπέρα, θελω να βάλω έναν Smart Ενδιάμεσος Διακόπτης Wi-Fi το θέμα είναι ότι θέλει ουδέτερο και φάση (Sonoff-Basic-R2-Smart) και πρέπει να κατεβάσω ουδέτερο για να λειτουργήσει
ΑπάντησηΔιαγραφή, γιατί μέσα στου κουτιά με διακόπτες για τα φώτα π.χ δεν έχουν ουδέτερο;με λίγα λόγια θα ήθελα να μου εξηγήσεις για να τα καταλάβω λίγο καλύτερα
Ευχαριστώ πολύ
Γιατί να υπάρχει ουδέτερος κάπου αν δεν χρειάζεται;
ΔιαγραφήΟ διακόπτης δεν θέλει ουδέτερο
Οι προδιαγραφές του σπιτιού δεν απαιτούσαν αυτοματισμούς έξυπνου σπιτιού