Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Ο παλμογράφος και οι λειτουργίες του

Ο παλμογράφος και οι λειτουργίες του

oscilloscope
Φορητός παλμογράφος γνωστής μάρκας 

 Ένα όργανο ελέγχου, με μεγάλες δυνατότητες, για τον ηλεκτρολόγο και κυρίως για τον ηλεκτρονικό μηχανικό είναι ο παλμογράφος.

Σε αντίθεση με το βολτόμετρο που μετράει μόνο την ενεργό τιμή της εναλλασσόμενης τάσης και μάλιστα με ακρίβεια μόνο στα 50 Hz, ο παλμογράφος μας δίνει πλήρη εικόνα της τάσης, οποιασδήποτε μορφής, ανά πάσα χρονική στιγμή, ανάλογα και με τις δυνατότητες δειγματοληψίας σήματος του οργάνου.
Στην πραγματικότητα στην οθόνη του παλμογράφου βλέπουμε την γραφική παράσταση της τάσης σε συνάρτηση με τον χρόνο. Στον κάθετο άξονα έχουμε την τάση και στον οριζόντιο τον χρόνο.
Αν ο παλμογράφος δέχεται ένα σήμα εισόδου είναι ενός καναλιού, αν δέχεται δυο σήματα είναι δυο καναλιών, όπως είναι αυτός των φωτογραφιών.
Με κόκκινο χρώμα έχουμε την παράσταση του πρώτου καναλιού (CH1) και με μπλε χρώμα την παράσταση του δεύτερου καναλιού (CH2).
Στην φωτογραφία του παραδείγματος έχουμε συνδέσει στο δεύτερο κανάλι τον ουδέτερο (μηδέν) και την φάση μιας πρίζας σούκο.

Το κάθε τετραγωνάκι αντιστοιχεί στις μονάδες που έχουμε ορίσει μέσω των κουμπιών ελέγχου. Στην φωτογραφία είναι ρυθμισμένο στα 100 volts και 20 msec. Η ρύθμιση του χρόνου στον οριζόντιο άξονα είναι πάντα κοινή και για τα δυο κανάλια .

οθόνη
220 volts στην οθόνη του παλμογράφου 
Δεξιά της οθόνης στην κάτω φωτογραφία βλέπουμε για το δεύτερο κανάλι και την ενεργό τιμή (RMS 220Volts), την μέγιστη κορυφή της τάσης (Max 308Volts) καθώς και την απόσταση από την αρνητική κορυφή έως την θετική κορυφή (Pk-Pk, peak to peak 612 Volts).
Αν ήταν σωστά ρυθμισμένο θα έδειχνε και την συχνότατα (Freq 50Hz)
Ο ακροδέκτης που είναι συνδεμένος στο κανάλι 2 έχει επάνω του χαραγμένη την ένδειξη 10Χ όπως φαίνεται κάτω αριστερά στην φωτογραφία (CH2 Probe) και αυτό γιατί για μεγάλες τιμές τάσης χρησιμοποιούμε ακροδέκτη με υποβιβαστή τάσης (εδώ 10 φορές) που το δηλώνουμε στον παλμογράφο για να μας δείχνει τα σωστά νούμερα στην οθόνη.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στην σύνδεση των ακροδεκτών καθώς αυτό που θα "βλέπουμε" ως μηδέν (συνήθως συνδέεται με κροκοδείλάκι) δεν πρέπει να συνδεθεί σε τάση πάνω από ένα όριο που ορίζει ο κατασκευαστή (π.χ. 50 volts σε σχέση με την γη) ενώ δεν μπορεί το κάθε κανάλι να έχει διαφορετικό μηδέν. Αν συνδέσουμε το μηδέν για το ένα (οποιοδήποτε) κανάλι δεν χρειάζεται να συνδέσουμε το μηδέν στο άλλο κανάλι και καλύτερα να μην το κάνουμε.
Την θέση του μηδενός της τάσης μπορούμε να την μετατοπίσουμε ( Στην οθόνη: Position to 0) για να έχουμε καλύτερη ένδειξη και να μην συμπίπτει με το άλλο κανάλι.
 Επιπλέον μπορούμε να κάνουμε Invert το σήμα αν μας βολεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάζω όλα τα σχόλια